Testasimme Corsairin uuden olohuonekäyttöön suunnatun kosketushiirellisen näppäimistön.

Olohuonekäyttöön sopivien kosketushiirellisten langattomien näppäimistöjen valikoima on ollut aina melko suppea. Tarjolla on ollut lähinnä muutama pidempään tarjolla ollut malli Logitechiltä sekä Microsoftilta ja päälle muutamia satunnaisia malleja tuntemattomammilta valmistajilta.

Corsair kantoi oman kortensa kekoon tarjonnan parantamiseksi viime maaliskuussa julkaisemallaan K83 Wireless –näppäimistöllä. Yritys mainostaa näppäimistön olevan suunnattu erityisesti viihdekäyttöön sekä olohuonepelailuun. Valmistajan suositushinta näppäimistölle on 129,90 euroa ja sama hintataso pätee Suomessa myös Hinta.fi:n mukaan. Valmistaja antaa näppäimistölle kahden vuoden takuun.

Otimme K83 Wirelessin kokeiluun ja käymme tässä artikkelissa läpi huomioita ja käyttökokemuksia näppäimistöstä olohuonekäytössä. Tämä artikkeli on kirjoitettu K83 Wireless –näppäimistöä käyttäen.

K83 Wireless toimitetaan musta-keltaisessa pakkauksessa Corsairin tuotteille tyypilliseen tapaan. Pakkauksen tavanomaista pienempi koko antaa osviittaa siitä, että myös sisältä löytyvä näppäimistö on kooltaan tavallista kompaktimpi.

Toimitussisältöön kuuluu itse näppiksen lisäksi micro-USB-latausjohto, USB-liitäntään kytkettävä langaton vastaanotin, käyttöohjeet ja takuutiedot.

Ulkoinen ensivaikutelma K83:sta on tyylikäs ja kompakti. Näppäimistön pintalevy on harjattua harmaata alumiinia ja muotoilultaan sulavat matalaprofiiliset näppäinhatut ovat vain aavistuksen pinnan yläpuolella. Vaikka pohjaosa on muovia, on rakenne erittäin tukeva, eikä elä väänneltäessä lähes yhtään. Laatuvaikutelma on siis kohdallaan, kuten tämän hintaluokan näppäimistössä pitäisikin olla. Painoa K83:lla on 480 grammaa.

K83 Wireless tarjoaa kaikkiaan 78 valkoiseksi taustavalaistua näppäintä, joiden lisäksi oikeaan laitaan on sijoitettu pyöreä kosketushiiri, tattiohjain ja äänenvoimakkuuden säädin. K83:ssa on lisäksi 20KRO-tuki, eli se pystyy rekisteröimään samanaikaisesti jopa 20 näppäinpainallusta.

Näppäimistö kommunikoi tietokoneen, mediatoistimen tai älytelevision kanssa joko USB-liitäntään kytkettävän vastaanottimen tai Bluetooth 4.2:n välityksellä. Vastaanotin käyttää 2,4 GHz:n taajuutta ja tarjoaa valmistajan mukaan yhden millisekunnin vasteajan. Lisäksi langaton yhteys käyttää 128-bittistä AES-salausta. Bluetooth-yhteys voi olla paritettuna samanaikaisesti kahden eri laitteen kanssa. Yhteensopivien laitteiden listaus löytyy valmistajan sivuilta.

Käyttökokemusten perusteella langattoman yhteyden kuuluvuus on samaa tasoa vaikkapa Logitechin kilpailevien tuotteiden kanssa. Kun lähetin sijaitsi TV-tason takana, havaitsimme yhteyden pätkimistä yli kolmen metrin päässä lähettimestä. Suoralla näköyhteydellä lähettimeen kuuluvuus oli lähellä luvattua.

K83:n näppäimet on toteutettu kumikupukytkimillä ja saksimekanismein tuetuilla matalaprofiilisilla näppäinhatuilla kannettavien tietokoneiden tapaan. Näppäinhattujen muotoilu on pyöristettyä ja pehmeälinjaista – keskiosa on muotoiltu hieman koveraksi välilyöntiä lukuun ottamatta. Pelaamiseen viittaavana yksityiskohtana WASD-näppäinten hatut ovat väritykseltään muita vaaleammat.

Ylärivin F-näppäimiin on sijoitettu multimedianäppäimet, Android-laitteiden navigointinäppäimet sekä muutamia muita pikatoimintoja, joita voi käyttää Fn-näppäintä pohjassa pitämällä. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi kytkeä päälle F-lukituksen, jolloin pikatoiminnot ovat käytössä oletuksena ja F-näppäimet Fn-näppäintä pohjassa pitämällä.

Näppäinasettelua on tiivistetty mm. nuolinäppäinten osalta, jotka on sijoitettu kolmen näppäimen kokoiseen tilaan oikeaan alanurkkaan. Lisäksi mm. delete, print screen ja insert sijaitsevat Fn-näppäinten takana toisten näppäinten yhteydessä.

Kirjoitustuntuma on olohuonenäppisten parempaa päätä. Liikerata on lyhyt ja napakka – näppäinhatut eivät pääse heilumaan juuri lainkaan. Jotkut sulavampaan kirjoitustapaan tykästyneet saattavat pitää tuntumaa ainakin aluksi aavistuksen tahmeana näppäinten pohjaamisen yhteydessä. Kuten tämän tyyppisissä näppäimistöissä on tapana, painallusääni on varsin hiljainen. Välilyönnin vakainmekanismin rasvaus on jätetty ilmeisesti hieman puolitiehen, sillä ainakin testikappaleessa sitä painaessa oli ajoin havaittavissa pientä vikinää. Vasemmanpuoleisen Shiftin painallustuntuman totesimme hieman takertelevaksi – aivan kuin näppäin ottaisi hieman ”reunoilta” johonkin kiinni.

Näppäimistön oikea pääty on hieman korkeammalla kuin itse näppäimistöosa ja sinne on sijoitettu reunoilta valaistu pyöreä kosketushiiri. Hiiren pyöreän muodon merkitys jäi kysymysmerkiksi, sillä samaan tilaan olisi mahtunut helposti myös suurempi neliskanttinen kosketuslevy, jonka käytettävyys olisi pyöreää parempi. Nykyisellään pyöreän kosketuslevyn koko on juuri ja juuri riittävä, mutta suurempi pinta-ala parantaisi silti käytettävyyttä. Koko on mitoitettu niin, että näppäimistöä päädyistä kannatellessa oikean käden peukalo yltää hyvin operoimaan koko kosketuslevyä.

Hiiren käyttötuntuma on perustasoa, eikä siitä ole juuri kummempaa sanottavaa. Se tukee jopa neljän sormen kosketuseleitä. Kosketuslevyn alapuolella sijaitsee hiiripainikkeet, joiden tuntuma vaihtelee hieman painalluskohdasta riippuen. Näppäinten välisen sauman puoleisessa päädyssä tuntuma on mukavan terävä ja napakka, mutta vastakkaisissa päissä pehmeämpi ja tahmeampi.

Oikean päädyn yläreunassa sijaitsee metallinen äänenvoimakkuuden säätörulla, taustavalaistuksen kirkkauden säätöpainike (kaksi kirkkaustasoa ja pois päältä), F-lukituspainike sekä peliohjaintyyppinen analoginen ”tattiohjain” tai ”joystick”, millä nimellä sitä nyt haluaakin kutsua. Corsair kutsuu F-lockin päälläoloa pelitilaksi ja poiskytkemistä mediatilaksi.

Äänenvoimakkuuden säädin on portaaton ja tuntumaltaan mukavan pehmeä, mutta ehkä aavistuksen liian herkkä. Herkkyys on ongelma rullaan vahingossa osuessa sekä rullaa painamalla aktivoituvaa äänien mykistystä käyttäessä, sillä rulla pääsee painaessa pyörähtämään herkästi mitätöiden samalla juuri tehdyn mykistyskomennon.

Tattiohjain on sijoitettu oikeaan ylänurkkaan mukavasti oikean käden peukalon ulottuville ja sitä voikin käyttää luontevasti hieman peliohjaimen tapaan. Tuntumassa ei ole suuremmin valittamista, vaikka keskellä tatissa onkin havaittavissa hieman väljää. F-lukituksen ollessa pois päältä tattiohjain toimii ikään kuin nuolinäppäiminä ja se liikuttaa ruudulla olevaa aktiivista valintaa. Puolestaan F-lukituksen ollessa päällä tattiohjaimella liikutetaan hiiren kursoria, mutta totesimme sen käytännössä varsin epäkäytännölliseksi, sillä tatti tunnistaa havaintojemme mukaan vain kahdeksan suuntaa, joka tekee kursorin liikuttamisesta kulmikasta. Käyttökokemuksien perusteella tatti ei myöskään sovellu erityisen hyvin hienovaraisempaa ohjastamista vaativiin peleihin, mutta Tetriksen kaltaisten simppelien pelien kanssa se on käyttökelpoinen, jos peli vain tukee sitä.

Tattiohjaimen ja kosketushiiren puoleisessa päässä näppäimistön takareunassa sekä takapuolella sijaitsevat ylimääräiset L- ja R-lisäpainikkeet, joiden tarkoituksena on helpottaa sekä olohuone- että pelikäyttöä. F-lockin ollessa aktivoituna ne toimivat hiiren vasempana ja oikeana painikkeena ja perustilassa ne toimivat paluu- ja valintanäppäiminä. Lisänäppäinten idea on hyvä, mutta HTPC-käytössä näppäinten käytettävyys olisi ollut parempi, jos ne olisivat sijainneet näppäimistön vastakkaisessa päässä, jolloin samalla kädellä ei tarvitsisi operoida sekä ohjaintattia/kosketushiirtä että takanäppäimiä.

L-näppäimen vieressä näppäimistön takareunassa sijaitsee myös valolla varustettu virtanäppäin sekä micro-USB-liitäntä lataamiseen sekä johdolliseen kytkemiseen tietokoneeseen (esimerkiksi firmware-päivitystä varten). Vuonna 2019 julkaistusta näppäimistöstä olisi toivonut jo löytyvän moderni USB Type-C –liitäntä.

Pohja on valmistettu mattapintaisesta muovista ja se on käytännössä umpinainen. Sekä etu- että takareunassa kulkee koko leveydellä ohut kumilista, joka pitää huolen näppäimistön pysymisestä paikallaan tasolla. Takareunan korokejalkoja ei ole, joka viittaa siihen että K83 on tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisesti sylissä tai käsissä. Pohjan molempiin päätyihin on muotoiltu pienet upotukset ilmeisesti käsiotteen parantamiseksi.

Näppäimistön sisällä on noin 7,9 Wh:n litiumpolymeeriakku, jonka lataaminen tapahtuu takareunan micro-USB-liitännän kautta maltillisella 0,5 ampeerin latausvirralla. Lataaminen onkin hitaan puoleista ja se kannattaa suorittaa esimerkiksi yön aikana.

Akun luvataan kestävän yhdellä latauksella jopa 40 tuntia käyttöä taustavalaistuksen ollessa poissa päältä sekä 8-18 tuntia taustavalaistuksen ollessa päällä kirkkaustasosta riippuen. Käytännössä totesimme lupausten pitävän pääpiirteissään paikkansa, mutta akunkeston olevan yleisesti heikompaa kuin useimmissa muissa käyttämissämme olohuonenäppäimistöissä. Testijaksolla näppäimistöä jouduttiin lataamaan jo useampaan otteeseen, joka on enemmän kuin omien käyttötottumusteni puitteissa olisi toivottavaa. Näppäimistö osaa kytkeä itsensä automaattisesti lepotilaan ja sammuttaa valot, kun sitä ei käytetä.

K83:n asetusten hallintaan käytetään Corsairin muista näppäimistöistä ja hiiristä tuttua iCue-ohjelmistoa, jonka asennuspaketin koko on varsin tuhti yli 300 megatavua. Ohjelmisto mahdollistaa mm. näppäinkohtaisten makrojen tallentamisen, taustavalaistuksen kirkkauden säätämisen, kosketushiiren ja ohjaintatin sekä F-lock-tilan asetusten muokkaamisen. Näppäimistö toimii myös ilman ohjelmiston asentamista.

 

Yhteenveto

Testasimme Corsair K83 Wireless –näppäimistöä runsaan kuukauden ajan pääosin HTPC-tietokoneen parina, mutta pariin otteeseen myös Android-älypuhelimen kanssa. Kyseessä on tyylikkään näköinen, laadukkaan tuntuinen ja melko monipuolisesti eri laitteiden kanssa yhdistettävä multimedianäppäimistö, jonka kirjoitustuntuma ei ole luokassaan lainkaan hassumpi.

Hintaluokka huomioiden muilta osa-alueilta löytyi kuitenkin melko paljon parannettavaa. Ideana sinällään hauskan tattiohjaimen hyödynnettävyys on varsin rajallista, eikä K83:a kannata harkita peliohjaimen korvikkeeksi. Toimivuus eri pelien kanssa vaihteli suuresti, mutta kokemustemme perusteella tattiohjainta ei voi suositella kovinkaan vaativaan pelaamiseen ja sen hyödynnettävyys jää enemmän tai vähemmän torsoksi. Myös akunkesto jättää hieman parantamisen varaa ja olisi toivottavaa, että K83:a tarvitsisi ladata aivan yhtä usein kuin testijaksolla täytyi. Hienosäätämistä löytyisi myös äänenvoimakkuussäätimen herkkyydestä, kosketushiiren koosta ja muodosta, takanäppäinten sijoittelusta ja ainakin testikappaleemme välilyönnin ja shift-näppäimen äänestä ja tuntumasta.

Kun otetaan huomioon, että markkinoilta löytyy varsin hyvin asiansa ajavia kosketushiirellisiä ”olohuonenäppäimistöjä” 40 eurolla, on K83:n hankintaa on erittäin hankala suositella, jos ostajalla ei satu olemaan poikkeuksellisen tarkkoja tarpeita tai vaatimuksia esimerkiksi ulkonäön tai tattiohjaimen suhteen. Kilpailevista saman hintaluokan tuotteista K83 peittoaa Logitech K830:n laatuvaikutelmassa ja tyylikkyydessä, mutta ei tarjoa käytettävyyden osalta juuri mitään parempaa. Ollakseen hintansa veroinen, K83 Wirelessin pitäisi olla huomattavasti puutteettomampi kokonaisuus. Samasta ovat kärsineet myös useimmat muut kalliimman hintaluokan ”olohuonenäppikset”.

Hyvää:

  • Tyylikkään näköinen ja rakenteeltaan laadukas
  • Näppäintuntuma luokassaan
  • Taustavalaistus
  • Kaksi langatonta yhteysvaihtoehtoa
  • Yhteensopivuus tietokoneen, älytelevisioiden ja mediatoistimien kanssa varauksin
  • L- ja R-takanäppäimet varauksin

Huonoa:

  • Ohjaintatin hyödynnettävyys heikohko
  • Akunkesto saisi olla parempi
  • Pienehkö pyöreä kosketushiiri
  • Testikappaleen ongelmat välilyönnin ja shiftin kanssa varauksin
  • Corsairin raskas iCue-ohjelmisto
This site uses XenWord.
;