io-tech kokeili HTC:n keskihintaista U11 Life -älypuhelinta.

Taiwanilainen HTC julkisti U11-huippumallinsa jo viime vuoden alkupuolella, mutta U11-sarja sai jatkoa Plus- ja Life-malleista vasta marraskuun alussa. Plus-malli on yrityksen nykyinen huippumalli ja Life-puolestaan keskihintaluokan versio U11:stä.

HTC tarjoaa U11 Lifestä 3 & 32 Gt:n muistivaihtoehtoa 349 euron suositushintaan ja 4 & 64Gt:n vaihtoehtoa 379 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat vihertävän musta Brilliant Black sekä kiiltävän sininen Sapphire Blue. Hinta.fi-hintavertailun mukaan HTC U11 Life maksaa Suomessa edullisimmillaan noin 350 euroa.

Otimme U11 Lifen lyhyeen kokeilutestiin juuri ennen kevään älypuhelintestiruuhkan alkamista. Käymme tässä artikkelissa läpi laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia parin päivän testijakson pohjalta. Testikappaleemme oli 3 & 32 Gt versio Brilliant Black –värissä.

HTC toimittaa U11 Lifen tyylilleen uskollisessa pakkauksessa, joka on persoonallisesti kulmistaan pyöristetty. Paketin sisältä löytyy puhelimen ohella pikaohjeet, takuukortti, korttikelkan irrotustyökalu, 10 watin verkkovirtalaturi, USB Type-C –kaapeli sekä vastamelutoiminnon tarjoavat U Sonic –kuulokkeet.

Ulkonäön ja muotoilun puolesta sukunäkö U11-mallin kanssa on ilmeinen. Kuten edullisemman hintaluokan laitteilla on usein tapana, Life näyttää hieman pulleammalta kuin esikuvansa, kiitos pienemmän kokonsa ja leveämpien näyttökehyksiensä. Kädessä muodot ovat miellyttävät, sillä pinnoilta ei löydy teräviä muotoja.

Toisin kuin alkuperäinen U11, Lifen runkorakenne on muovia, josta ei ole visuaalisesti juuri haittaa, sillä muoviset kyljet ovat viimeistelty tyylikkään kiiltäviksi. Tukevuudeltaan U11 Lifen rakenne on kuitenkin löysimpiä, joihin olemme törmänneet pitkiin aikoihin. Väänneltäessä puhelin elää todella reilusti ja liimaukset natisevat kuuluvasti. Lisäksi Edge Sense –tunnistimet rekisteröivät virheellisiä puristuksia. Onneksi emme havainneet joustavasta rakenteesta mitään käytännön haittaa testin aikana.

Positiivisena seikkana U11 Lifen rakenne on IP67-suojattu pölyltä ja vedeltä aivan kuten kalliimpi sisarmallinsakin. Etukuoren materiaali on Gorilla Glass 3 –suojalasia, mutta takakuoren pinta on U11:stä poiketen akryylimuovia.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 149,1 x 72,9 x 8,1 mm
  • Paino: 142 grammaa
  • Muovirunko, Gorilla Glass 3 -etulasi, akryylimuovinen takakuori
  • IP67-suojaus

Kooltaan U11 Life on näyttökokoluokassaan suurenpuoleinen laite. Kilpailijoista Moto X4 on melko samaa kokoluokkaa, mutta Xperia XA2 on puolestaan merkittävät 7,1 mm lyhyempi ja 2,9 mm kapeampi. Myös Huawei Honor 9 on pari milliä lyhyempi ja kapeampi. Painoltaan U11 Life on sen sijaan luokkansa kevyimpiä – vain 142 grammaa – joka tuntuu myös kädessä.

Teknisesti U11 Life sisältää varsin tyypillistä keskihintaluokan älypuhelinrautaa. Alemman keskihintaluokan laitteisiin suunnattu Snapdragon 630 -piiri on saanut parikseen kolme tai neljä gigatavua RAM-muistia sekä 32 tai 64 gigatavua tallennustilaa.

Järjestelmäpiiriin integroitu LTE-modeemi tulee Cat.12-nopeusluokan yhteyksiä, mutta siinä missä U11 Life hyödyntää 600 Mbit/s maksimilatausnopeutta, on lähetysnopeus vain puolet modeemin tarjoamasta maksimiarvosta. Puhelin tukee myös Bluetooth 5.0 –tekniikkaa sekä NFC:tä.

Tekniset tiedot:

  • 5,2-tuumainen S-LCD-näyttö, 1080 x 1920, 424 PPI
  • Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri
  • 3 tai 4 Gt RAM-muistia
  • 32 tai 64 Gt tallennustilaa, MicroSD-muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • 2600 mAh akku, USB Type-C 2.0
  • 11 (600/75 Mbit/s) 4G 3CA, VoLTE
  • Bluetooth 5.0, 802.11ac WiFi, NFC
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • Sormenjälkitunnistin, hi-res-stereomikrofonit

HTC käyttää U11 Lifessä 5,2-tuumaista Super LCD -näyttöä, jonka suojana on reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 3 -lasi. Kuvasuhteeltaan näyttö on perinteinen 16:9, toisin kuin monet muut keskihintaluokan laitteet viimeaikoina. Täten myös näyttötarkkuus on tavanomaiset 1080 x 1920 pikseliä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on varsin heikko, noin 68,6 %, johtuen erityisesti korkeista ylä ja alapuolen reunoista.

Näytön kuvanlaadusta ei ole juuri pahaa sanottavaa. Maksimikirkkaus on keskitasoa korkeampi ja tummat sävyt toistuvat LCD-näytöksi erittäin hyvin. Näytön valkotasapaino on hieman sinertävään kallellaan, mutta muilta osin värimaailmasta ei ole suuremmin pahaa sanottavaa. Valitettavasti vakio-Android ei tarjoa asetuksia näytön värien säätämiseksi.

Näytön alapuolinen kaistale on U11 Lifessä poikkeuksellisen korkea ja siihen on sijoitettu fyysiset navigointipainikkeet. Paluu- ja moniajonäppäimet ovat valaistut ja keskellä sijaitsevaan hieman lasipinnan tason alapuolelle upotettuun kotinäppäimeen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, jonka toiminnassa ei ole valittamista.

Puhelimen alapäädyn asettelu on hieman tavanomaisesta poikeava. Kaiutin sijaitsee keskellä ja USB Type-C -liitäntä oikeassa reunassa. Valitettavasti USB tukee vain 2.0-siirtonopeutta. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on melko suuri, mutta äänenlaatu on diskanttipainotteinen. Alapäädystä löytyy myös toinen hi-res-äänitallennuksen mikrofoneista.

U11 Lifen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan hi-res-tallennuksen mikrofonin aukko sekä korttikelkka, jossa on paikat nano-SIM-kortille sekä jopa kahden teratavun micro-SD-muistikortille.

Näyttölasiin viillon muodossa toteutettu kuulokeaukko vaikuttaisi keräävän melko hanakasti pölyä ja nukkaa itseensä. 16 megapikselin etukamera on varustettu f2.0-aukkosuhteen objektiivilla ja sen kuvanlaatu on varsin hyvä.

Takakuoren muotoilu on hyvin samankaltaisesti kolmiulotteisesti pyöristettyä kuin alkuperäisessä U11:ssä ja sen viimeistely on samaan tapaan tyylikkään kiiltävä ja valossa sävyään vaihtava. Brilliant Black –värinen testikappaleemme vaihtoi väriään valosta riippuen erittäin tummanharmaasta tyylikkään tumman vihreään.

Merkittävänä erona U11 Lifen takakuoren materiaali on kuitenkin lasin sijaan akryylimuovia, joka pehmeänä materiaalina sietänee hieman paremmin kolhuja, mutta on huomattavasti herkempi naarmuuntumaan. Testikappaleemme saapui toimitukseen hieman käytettynä ja takakuoressa oli jo nähtävissä melko paljon naarmuja ja pieniä jälkiä. Kokeilimme myös kuoren naarmuttamista avaimella, joka onnistui aivan liian helposti. Naarmuherkkyyden ohella takakuori on myös todellinen sormenjälkimagneetti.

Laitteen sisällä on piilossa 2600 mAh akku, joka on kapasiteetiltaan nykymittapuulla hieman pienen puoleinen. HTC lupaa yhdellä latauksella jopa 22 tuntia puheaikaa tai yhdeksän päivää valmiusaikaa 4G-verkossa. Pikalataus ei ole tuettuna (vaikka järjestelmäpiiri tarjoaisi sille tuen), kuten ei myöskään langaton lataus.

U11 Life oli kokeiltavana liian lyhyen aikaa kunnollisen akunkestoanalyysin muodostamiseksi, mutta testipäivinä akun varaus hupeni täydestä noin 25–40 %:iin 2,5–3,5 tunnin näytön päälläoloajalla. Käyttötuntumien perusteella akunkesto on perustasoa ja yksi lataus saattaa riittää kevyemmällä käytöllä pariksi päiväksi.

 

Edge Sense

U11 Life tukee kalliimman sisarmallinsa tapaan erikoista Edge Sense –ominaisuutta, joka on kehittynyt hieman sitten viime kesän. Edge Sense tarkoittaa siis laitteen kylkiin ultraääniasensorein toteutettua puristuksentunnistusta, joka tunnistaa puristuskohdan sekä puristusvoiman portaattomasti.

Edge Sense tukee toistaiseksi kahta eri puristuselettä – pitkää ja lyhyttä puristusta. Oletuksena lyhyt puristus toimii pikavalintana kameralle ja pitkä puristus avaa Googlen äänihaun. HTC on lisäksi kehittänyt ominaisuutta monipuolisemmaksi ja nyt käyttäjä voi lisäksi asettaa sovelluskohtaisia puristuseleitä. Esimerkiksi kamerassa voi puristamalla ottaa kuvan ja kartassa lähentää näkymää. Lisäksi beetavaiheessa olevana toimintona käyttäjä voi ohjelmoida itse sovelluskohtaisia toimintoja kolmansien osapuolien sovelluksiin.

Kuten jo U11:n tapauksessa totesimme, Edge Sense on oikeasti toimiva ominaisuus, jonka hyödyllisyys on kuitenkin varsin käyttäjäkohtaista. Joillekin siitä saattaa tulla hyvinkin mieluinen puhelimen ohjaustapa ja toiset saattavat sivuuttaa sen täysin. On kuitenkin mukava nähdä, että HTC on kehittänyt Edge Sensen ominaisuuksia eteenpäin. Itse totesin puristuseleen olevan näppärä tapa ainakin kameran käynnistämiseksi.

 

Kamera

U11 Lifen takakamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa pyöreän metallikehyksen reunustamana. Vaikka takakuori on muovia, on kameran suojus onneksi lasia. Kamera käyttää 16 megapikselin kuvasensoria, jonka parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Tuki löytyy lisäksi PDAF-tarkennukselle sekä 4K-videokuvaukselle.

Kameran toiminnassa ei ole juuri kritisoitavaa. Se käynnistyy melko nopeasti ja sekä tarkentaminen että kuvan ottaminen tapahtuu riittävän pienillä viiveillä, vaikkakaan ei markkinoiden nopeimpien tahtiin. Kamera tukee myös Googlen Pixel 2 –puhelimista tuttua HDR Boostiksi nimettyä ”image stacking” –tekniikkaa, joka ottaa HDR-tilassa kuvia jo ennen varsinaisen kuvan ottamista, analysoi ne ja hyödyntää niistä saatavaa kuvadataa tarvittaessa lopullisen otoksen muodostamisessa.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin takakamera, PDAF-tarkennus
  • 26 mm (kinovastaava) f2.0 objektiivi
  • 4K-videokuvaus, stereo Hi-Res-äänitallennus
  • 16 megapikselin etukamera, f2.0, kiinteä tarkennus

Kamerasovellus on käyttöliittymältään hyvin selkeä. Pro-tila tarjoaa mahdollisuuden mm. manuaalitarkennukseen, suljinajan valintaan ja ISO-arvon säätöön sekä RAW-kuvaukseen. Videokuvauksessa käyttäjä voi kytkeä päälle Hi-res-äänitilan, jolloin videon äänet tallennetaan laadukkammassa FLAC-formaatissa.

Kuvanlaadultaan U11 Life tekee varsin kelvollista jälkeä. Värimaailma on luonnollinen ja otoksiin tallentuu kohtalaisen mukavasti yksityiskohtia. HDR-tila kannattaa pitää jatkuvasti automaattiasetuksella, sillä se ei hidasta kameran toimintaa juuri lainkaan ja tekee varsin luonnollista jälkeä. Hämärässä kuvien yksityiskohdat pehmenevät selvästi, mutta värimaailma säilyy varsin hyvin. HDR-tilaa käyttämällä hämäräkuvista tulee hieman tärävämpiä. Heikossa valossa automatiikka venyttää suljinajan pisimmillään 1/14 sekuntiin, jolloin herkkyys nousee yli ISO 3000:n.

Videon tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 4K 30 FPS –tarkkuudella, joka alkaa hiljalleen olla vakiokauraa keskihintaluokan puhelimissa. 4K-video tallentuu 55 Mbit/s bittivirralla (Baseline@L5.1, 1 ref frames) .MKV-kääreeseen ja Hi-res-äänitystä käytettäessä äänet tallentuvat stereona häviöttömässä FLAC-muodossa. Kuvanlaatu on keskitasoa ja värit sekä kontrasti tallentuvat usein hieman ylikorostuneina. Kuvanvakaimen puute saa helposti pienemmänkin tärinän näkymään videolla. Äänenlaatu vaikuttaa hyvältä, vaikka emme ehtineetkään testaamaan videotallennusta meluisassa ympäristössä.

 

Käyttöjärjestelmä & suorituskyky

U11 Life on HTC:n ensimmäinen puhelin, joka kuuluu Android One –ohjelmaan, eli siinä käytetään muokkaamatonta Androidia (8.0 Oreo) sekä Googlen omia perussovelluksia. Alun perin Android One -ohjelma oli suunnattu edullisiin puhelimiin, mutta nykyään se on ennemminkin tae puhtaasta käyttöjärjestelmästä, Googlen omista palveluista ja hyvästä päivitystuesta. Laitevalmistaja vastaa itse Androidin versiopäivityksistä, mutta niitä sitoudutaan tarjoamaan kaksi vuotta laitteen lanseerauksesta. Androidin tietoturvakorjauksia on luvassa kolmen vuoden ajan ja Google hallinnoi niiden jakelua.

Testikappaleeseemme oli tullut maaliskuun alkuun mennessä Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmäversio sekä tammikuun tietoturvapäivitykset. Helmikuun tietoturvapäivitysten puuttuminen johtuu tiettävästi Googlesta, joka ei ole toimittanut sitä Android One –laitteille.

Normaalikäytössä U11 Lifen toimintanopeudessa ei ole valittamisen aihetta. Käyttöjärjestelmä toimii sulavasti ja sovellusten välillä liikkuminen on sujuvaa. Käytimme laitetta yhtenä päivänä myös raskaammassa käytössä MWC-messuilla, jolloin havaitsimme usean eri sovelluksen (Maps, Whatsapp, Skype, kamera, selain, kalenteri) aktiivisessa moniajossa paikoin pientä hidastelua. Emme kuitenkaan pitäneet sitä epätavallisena laitteen hintaluokka ja rautaominaisuudet huomioiden.

Kilpaileviin keskihintaluokan malleihin, kuten Huawei Mate 10 Liteen, Moto X4:ään ja Samsung Galaxy A8:aan rinnakkain vertailtuna U11 Lifen käytännön toimintanopeudessa ei ole merkittäviä eroja suuntaan tai toiseen. Kalliimpaan sisarmalli U11:een verrattuna Life jää sen sijaan havaittavasti kakkoseksi sovellusten avautumisnopeudessa ja niiden välillä siirtymisessä.

Snapdragon 630 –piirin suorituskyky on kohtalaisen hyvää ja etenkin grafiikkasuorituskyvyssä on tapahtunut selvää parannusta edeltäneeseen Snapdragon 625 –piiriin nähden. Ylemmässä keskihintaluokassa on kuitenkin tarjolla suorituskykyisempiäkin puhelimia. Grafiikkasuorituskyky on hyvin samaa luokkaa Samsungin Exynos 7885 –piirin kanssa, mutta yhden ytimen prosessorisuorituskyvyssä Snapdragon 630 jää selvästi kakkoseksi. Lisäksi U11 Life jää suorituskyvyssä selvästi kakkoseksi edellisen sukupolven lippulaivamalleille sekä Snapdragon 660 –piiriä käyttävälle Nokia 7 Plussalle.

 

Yhteenveto

Lyhyen kokeilujaksomme perusteella HTC U11 Life ei ole lainkaan hullumpi laite keskihintaluokkaan, mutta kilpailu on valitettavasti 300–400 euron haarukassa tällä hetkellä kovaa. Tarjouksessa olevien vanhempien lippulaivamallien ohella houkuttelevia vaihtoehtoja löytyy mm. Sonylta ja kohta myös Nokialta, joten noin 350 euron hintaisena U11 Lifellä on tiukat paikat.

Esimerkiksi melko vastaavilla ominaisuuksilla varustettua Motorola X4:ää saa jopa alle 300 euron hintaan ja samoissa hinnoissa pyörivä Sony Xperia XZ2 on puolestaan selvästi pienikokoisempi. Kohta kauppoihin tuleva muutaman kympin kalliimpi Nokia 7 Plus on puolestaan rautaominaisuuksiltaan monilta osin houkuttelevampi ja samalla Snapdragon 630 –järjestelmäpiirillä varustettu uusi Nokia 6 puolestaan selvästi edullisempi.

U11 Lifen vahvuuksia ovat IP67-suojattu rakenne, hyvä näyttö, uniikki Edge Sense –ominaisuus, muokkaamaton Android sekä kohtalaisen hyvä kamera 4K-videokuvauksella ja laadukkailla mikrofoneilla. Miinusta tulee löysästä muovisesta rakenteesta, naarmuja ja sormenjälkiä magneetin lailla keräävästä takakuoresta, heikosta näytön ja ulkomittojen suhteesta sekä kuulokeliitännän puutteesta.

Jos äänitysominaisuudet ja vesisuojaus on vaatimuslistalla korkealla, saattaa U11 Life olla nappivalinta. Keskihintaluokan tämänhetkistä tarjontaa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti omien tarpeiden näkökannalta, sillä U11 Life ei välttämättä tarjoa kokonaisuutena parasta mahdollista vastinetta hinnalleen. U11 Lifeä hankkiessa 30 euron lisäsijoitus tallennustilan tuplaamisesta ja lisä-RAM-muistista on harkinnan arvoista.

 

Hyvää

  • Pyöristetty muotoilu istuu mukavasti kouraan
  • S-LCD-näytön kuvanlaatu varauksin
  • Kameran kuvanlaatu tässä hintaluokassa
  • 4K-videokuvaus
  • Hi-res-mikrofonit & videokuvaus FLAC-äänillä
  • Hyvät USonic-kuulokkeet vastamelutoiminnolla
  • Vakio-Android & Android One -päivitystuki
  • Sujuvasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Uniikki ja oikeasti toimiva Edge Sense –ominaisuus

Huonoa

  • Muovinen runko joustaa epätavallisen paljon
  • Akryylimuovinen takakuori naarmuuntuu todella herkästi
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Ei pikalatausta
  • Akun kapasiteetti varauksin
  • Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
This site uses XenWord.
;