io-tech kokeili miltä Mate 30 Pro -älypuhelin tuntuu ilman Googlen palveluita.

Huawei esitteli uuden Mate 30 Pro –huippumallinsa viime syyskuun 19. päivä Munchenissä, mutta mallia jouduttiin odottamaan Suomen markkinoille varsin pitkään. Syynä tähän oli Yhdysvaltain kauppapakotteet, joiden myötä Huawei joutui toteuttamaan laitteen ilman Googlen palveluita, eikä laite ollut vielä valmis Euroopan markkinoille. Suomen vuoro tuli vihdoin helmikuun 10. päivä, mutta hyvin epätavallisessa muodossa. Mate 30 Pro ei nimittäin tullut saataville koko maan laajuisesti, vaan ainoastaan Helsingissä Huawei Experience Store- ja Power Stockmann –myymälöissä Facebook-yhteisöstä saatavan koodin avulla.

Syynä hyvin poikkeukselliseen toteutukseen on Googlen mobiilipalvelut korvaava Huawei Mobile Services –palvelukokonaisuus, josta Huawei haluaa selvästi käyttäjäkokemuksia rajoitetun ennakkokokeilun muodossa. Huawein omien palveluiden toimivuutta halutaan selvästikin testata ensin pienellä käyttäjäjoukolla, joka tietää ”pelin hengen”.

Mate 30 Pron hinta on Suomessa 100 euroa vähemmän, kuin julkaisun yhteydessä ilmoitettiin ja lisäksi kaupan päälle annetaan FreeBuds 3 –kuulokkeet sekä yksi ilmainen näytön vaihto puolen vuoden ajan ostopäivästä. Laitteen hinta on siis 999 euroa.

Tässä artikkelissa kokeilemme Mate 30 Prota ensisijaisesti ulkoisten käyttötuntumien, Huawein mobiilipalveluiden toimivuuden sekä kameran näkökannalta. Jos laite tulee Suomessa laajemmin myyntiin, otamme sen mahdollisesti myöhemmin kattavampaan käyttötestiin.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Mate 30 Pro toimitetaan hillityn tyylikkäässä mustassa pahvipakkauksessa, jonka sisällä on puhelimen ohella käyttöohjeet, korttikelkan irrotustyökalu, läpinäkyvä kovamuovinen suojakuori, langalliset nappikuulokkeet, USB Type-C -kaapeli sekä erittäin tehokas mutta pienikokoinen 40 watin pikalaturi.

 

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

Mate 30 Pro on ensivaikutelman perusteella tyylikkään näköinen älypuhelin. Muodoissa on jonkin verran Samsungin Galaxy Note10 –malleja etenkin terävähköjen kulmien sekä tasaisten päätyjen osalta, mutta mukana on myös omaa persoonallista maustetta voimakkaasti sivuille kaartuvan näytön sekä pyöreän takakamerakehyksen muodossa. Toisin sanoen vaikka muotoilussa on lainattu kilpailijoiden luonnoskirjoista, on lopputulos varsin persoonallinen ja massasta erottuva.

Kädessä Mate 30 Pro tuntuu solakalta ja kokoisekseen varsin miellyttävältä. Kylkien pyöristykset istuvat käteen mukavasti ja tasainen alapääty istuu miellyttävästi sormea vasten, jos käyttäjällä on tapana lepuuttaa puhelinta pikkusormen varassa. Terävähkö alanurkka saattaa painaa kämmentä käyttäjästä ja otteesta riippuen.

Rakenne tuntuu tukevalta ja hyvin viimeistellyltä, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Puhelin ei elä tai natise väänneltäessä. Rakenteella on myös IP68-suojaus, mutta valmistajan mukaan takuu ei kata nesteeseen upottamisesta johtuvia vaurioita.

Fyysiset mitat:

  • 158,1 x 73,1 x 8,8 mm
  • 198 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 94,1 %

Ulkomitoiltaan Mate 30 Pro on hyvin samaa kokoluokkaa vajaa vuosi sitten julkaistun P30 Pron kanssa. Pituutta on 0,1 mm enemmän, leveyttä 0,3 mm vähemmän, paksuutta 0,4 mm enemmän ja painoa kuusi grammaa enemmän. Mate 30 Pron näyttö on 6,53-tuumainen, P30 Prossa 6,47-tuumainen. Galaxy Note10+:aan verrattuna Mate on puolestaan astetta pienempi – 4,2 mm lyhyempi ja 4,1 mm kapeampi.

Mate 30 Pron kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass 6 –lasia. Päädyt ovat kokonaan metallia, mutta pitkillä sivuille metallikaistale on poikkeuksellisen kapea, koska näyttölasi kaartuu roimasti yli kylkien puolivälin. Kyljen metallikehys on jopa niin kapea, että oikeaan kylkeen sijoitetulle punaiselle virta-/lukituspainikkeelle (puhelimen ainoa fyysinen painike) on tehty pieni levennys.

Voimakkaasti puhelimen kylkiin kaartuva näyttölasi aiheuttaa luonnollisesti kysymyksiä pudotuskestävyyden suhteen, joten herkästi puhelintaan kolhivan lieneekin suositeltavaa varustaa puhelin suojakuorilla.

Mate 30 Prosta ei siis löydy lainkaan fyysistä äänenvoimakkuuden säätöpainiketta, vaan äänenvoimakkuutta muutetaan kaksoisnapauttamalla näytön reunaa kummalla tahansa puolella ja liu’uttamalla sitä sen jälkeen pystysuunnassa. Pienen totuttelun jälkeen ominaisuus tuntui toimivan varsin hyvin, mutta tietyissä tilanteissa fyysisiä painikkeita jäi edelleen kaipaamaan (esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätö puhelimen ollessa taskussa ei onnistu).

Rautapuolella Mate 30 Pro tarjoaa Huawein uusinta osaamista – käytössä on syksyllä esitelty TSMC:n seitsemän nanometrin EUV-prosessilla (Extreme ultraviolet lithography) valmistettava Kirin 990 –järjestelmäpiiri, joka sisältää integroidun 5G-modeemin sekä DaVinci-arkkitehtuuriin perustuvan kolmiytimisen NPU-tekoälysuorittimen. Järjestelmäpiiriä jäähdytetään lämpöputken ja lämpöä levittävien kerroksien avulla.

Kirin 990 sisältää kahdeksan prosessoriydintä, joista kaksi on huippusuorituskykyisiä 2,83 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A76-ytimiä, kaksi 2,36 GHz:n Cortex-A76-pohjaisia ytimiä ja neljä energiatehokkaita 1,95 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A55-ytimiä. Valmistajan mukaan prosessorisuorituskyky on parantunut 20 % ja hyötysuhde 30 % edeltäjämalliin (Kirin 980) nähden. Grafiikkasuorittimena toimii 16-ytiminen ARM Mali-G76 MC16. Grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 30 % ja hyötysuhteen peräti 46 %.

Ajamiemme yleisimpien synteettisten suorituskykytestien perusteella Kirin 990 -piiri on prosessorisuorituskyvyltään suunnilleen samaa luokkaa viimevuotisen Snapdragon 855+ -piirin kanssa ja grafiikkapuolella häviää sille hieman. Toisin sanoen suorituskyky on erittäin hyvää, mutta ei pärjää etenkään tämän vuoden uusille lippulaivapiireille, kuten Exynos 990:lle ja Snapdragon 865:lle.

Tallennustilaa Suomessa myytävässä mallissa on 256 Gt ja RAM-muistia varsin riittävät kahdeksan gigatavua. Vapaana tallennustilasta on noin 240 Gt. Tallennustilaa voi laajentaa Huawein omalla NM-muistikortilla.

Akun kapasiteetti on mukava 4500 mAh ja akunkesto vaikuttaisi lyhyen kokeilun perusteella olevan hyvällä tasolla Huawein aiempien lippulaivamallien tavoin. Mukana toimitettavalla 40 watin pikalaturilla akun lataaminen täyteen ottaa vain runsaan tunnin – puolessa tunnissa tyhjään akkuun latautuu yli kaksi kolmasosaa varauksesta. Tuettuna on myös 27 watin langaton pikalataus (toimii maksimiteholla vain Huawein omalla laturilla), jonka avulla akku täyttyy tyhjästä täyteen runsaassa 1,5 tunnissa. Tarjolla on myös käänteinen langaton latausmahdollisuus esimerkiksi Qi-yhteensopiville lisätarvikkeille.

Näyttö on Mate 30 Pron yksi näyttävimmistä ulkoisista elementeistä, kiitos voimakkaasti pitkien sivujen puolelle kaartuvien reunojen. Näytön kuvasuhde on hieman erikoisempi 18,4:9, mutta todellisuudessa aktiivinen käyttöala on kuvasuhteeltaan laajempi, sillä näytön kaartuvat reunakaistaleet eivät ole kosketuksentunnistuksen osalta aktiivisessa käytössä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on huippukorkea, johtuen osittain juuri pitkälle kylkiin kaartuvasta näytöstä. Halutessaan käyttäjä voi rajata sovelluskohtaisesti näytön ”passiiviset” reunakaistaleet mustaksi, jos sisältöä ei halua venytettäväksi puhelimen kylkiin asti.

Näytön läpimitta on 6,53 tuumaa ja se perustuu AMOLED-paneeliin. Resoluutio on epätavallinen 1176 x 2400 pikseliä, eli leveämpi kuin Full HD –näytöt tyypillisesti (1080 pikseliä). Ylimääräiset noin 100 pikseliä hukkuvat näytön pitkien sivujen kaarevalle osalle. Todellinen käytössä oleva kuvasuhde 2400 x 1080 pikselillä muodostuukin 20:9:ksi.

Näytön yläreunassa sijaitsee edeltäjämalli Mate 20 Pron tapaan noin kolmasosan leveydestä kattava lovi, johon on sijoitettu 32 megapikselin etukamera sekä kasvojentunnistuksen vaatima kamera sekä infrapunaprojektori. Vaihtoehtoisena biometrisenä tunnistusmenetelmänä toimii näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkitunnistin.

Näytön tekniset tiedot:

  • 6,53-tuumainen AMOLED-näyttöpaneeli
  • 1176 x 2400 pikseliä, 18,4:9-kuvasuhde
  • HDR10-tuki

Kuvanlaadultaan Mate 30 Pron näyttö näyttää hyvältä. Automaattitilassa maksimikirkkaus on kiitettävällä tasolla, joskaan ei aivan yhtä korkea kuin markkinoiden parhaissa AMOLED-näytöissä. Värintoisto on oletuksena käytössä olevalla eloisalla väritilalla ylikorostuneen runsasta ja luonnollista kuvaa arvostavan kannattaakin kytkeä päälle ”normaali”-väritila.

 

Kamera

Mate 30 Pron takakamera on sijoitettu hieman takakuoren pintaa korkeammalle nousevaan pyöreään kehykseen, jota on korostettu takakuoreen toteutetulla heijastusefektillä. Xenon-salaman näköiseksi naamioitu kaksois-LED-salama sekä ympäristön valoisuuden tunnisti sijaitsevat erillään takakuoren ylänurkassa.

  • 40 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,7” Quad Bayer RYYB-sensori, f1.6, 27 mm kinovastaava polttoväli, OIS
  • 40 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/1,54” Quad Bayer RGGB-sensori, 3:2 kuvasuhde f1.8, 18 mm kinovastaava polttoväli
  • 8 megapikselin telekamera, 1/4” sensori, 80 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS, PDAF
  • 4K 60 FPS videokuvaus

Mate 30 Pron kameran tekninen toteutus poikkeaa jonkin verran P30 Pro –mallista – kokonaisuus ei ole kaikilta osin parempi tai monipuolisempi, vaikka kyse on uudemmasta mallista.

Pääkamera perustuu  vastaavaan 40 megapikselin RYYB-sensoriin kuin P30 Prossa. Sen parina oleva laajakulmaobjektiivi on varsin valovoimainen f1.6 ja varustettu optisella vakaimella.

Ultralaajakulmakameran toteutus on tekniseltä näkökannalta kolmikon mielenkiintoisin. Se käyttää pääkameraa suurempaa 1/1,54-tuumaista sensoria, jonka kuvasuhde on poikkeuksellinen 3:2. Sen pariksi istutettu ultralaajakulmaobjektiivi ei ole kilpailijoihin nähden erityisen laaja, mutta se on luokassaan erittäin valovoimainen.

Kolmas kamera luottaa selvästi pienempään 8  megapikselin sensoriin, jonka parina on pääkameraan nähden kolminkertaisen zoomin sekä hyvän valovoiman tarjoava optisesti vakautettu teleobjektiivi.

Kirin 990 –järjestelmäpiirin myötä Mate 30 Prosta löytyy ensimmäisenä Huawein puhelimena 4K 60 FPS –videokuvaustuki.

Huawei on uudistanut kamerasovellustaan EMUI 10:n ohessa. Käyttöliittymän yleisasettelu on pysynyt melko samana, mutta fontin ja kuvakkeiden ulkoasua on hieman muutettu.

Kamerasovelluksen zoomaussäätimen toteutus ei ole valitettavasti mennyt parempaan suuntaan. Säädin on sijoitettu kuvausnäkymän alareunaan, jolloin sen käyttö yhdellä kädellä kuvatessa on lähes mahdotonta. Lisäksi toteutus saisi olla havainnollisempi, sillä vaihtoehtoiset zoomaustasot ovat näkyvissä vain pisteinä, eikä numeroarvoa ole näytillä kuin valitun asetuksen osalta.

Plussaa Huawei ansaitsee siitä, että kamera osaa vihdoin vaihtaa automaattisesti pois 40 megapikselin tilasta, jos käyttäjä haluaa hyödyntää toisia kameroita. Kameroiden valintapainikkeet eivät tosin edelleenkään näy 40 megapikselin tilassa, mutta ruutua kahdella sormella zoomaamalla täyden tarkkuuden tila kytkeytyy automaattisesti pois. Vielä kun valmistaja saisi zoomauksen valintapainikkeet pysymään aina näkyvillä.

Mate 30 Pron pääkameran kuvanlaatu on monilta osin hyvin samankaltaista kuin P30 Pron kuvissa. Kuvissa pistää silmään hieman ylikorostunut kontrasti ja tukkoiseksi jäävä tummien sävyjen toisto. Värimaailma on varsin eläväinen, mutta luonnollinen. P30 Prossa vihreät sävyt olivat hieman nuutuneita, mutta Mate 30 Prossa on selvästi tehty parannusta asiaan. Dynamiikka on pääosin hyvää, mutta paikoin kirkkaat kohdat saattavat palaa hieman puhki. Pikselitasolla kuvien tarkkuus on 10-12 megapikselin luokan parhaimmistoa. Joissain kuvissa voi havaita tekstuurien ylikorostumista pienissä yksityiskohdissa, kuten esimerkiksi tiiliseinässä.

Heikossa valossa Mate 30 Pro jatkaa hyvää suorittamistaan. Kuvien kokonaisilme on terävä ja niihin taltioituu mukavasti valoa, yksityiskohtia ja värejä. Herkkyysarvot pysyvät melko alhaisina ja suljinajat jopa yllättävän lyhyinä.

Täyden tarkkuuden (40 MP) kuvien suhteen tilanne on sama kuin useimmissa muissakin Quad Bayer -suodatinta käyttävissä korkean resoluution puhelinkameroissa. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisempia, mutta dynamiikka on heikompaa ja värit paikoin haaleampia. Heikossa valossa täydestä tarkkuudesta ei ole iloa, sillä erona on lähinnä täyden tarkkuuden huonompi dynamiikka sekä hieman heikompi valovoima.

Heti kärkeen voidaan todeta, että Mate 30 Pron ultralaajakulmakamera on tämän hetken kamerapuhelinmarkkinoiden parasta. Kuvat ovat luokassaan teräviä ja yksityiskohtaisia ja niiden värintoisto on luonnollista. Dynamiikka on ultralaajakulmaluokassa erittäin hyvää. Miinuspuolena kameran kuvakulma ei ole lähellekään yhtä laaja kuin osassa kilpailijoista, joten se ei välttämättä täytä täysin kaikkien odotuksia ultralaajakulman osalta.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera edustaa myös luokkansa huippua, tuottaen huomattavasti terävämpää ja valoisampaa jälkeä kuin mikään testaamistamme kilpailevista ratkaisuista. Parantamisen varaa löytyy vielä mm. pienemmistä yksityiskohdista, joiden hienovaraisemmat värit saattavat jäädä kokonaan toistumatta ja ne esiintyvät täysin harmaina.

Testiemme perusteella täyden 40 megapikselin takkuuden käytöstä ei ole ultralaajakulmakameralla juuri mitään hyötyä, sillä hyvässäkään valossa pikselitason yksityiskohtien toistossa on vain hyvin pieni ero sen hyväksi.

Telekameran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa varsin hyvää, mutta poikkeaa ulkonäöltään jonkin verran pääkameran kuvista. Jälki on värintoistoltaan miellyttävää ja melko yksityiskohtaista. Dynamiikan tai kohinan suhteen emme havainneet ongelmia.

Hämärässä telekamera siirtyy useimmiten käyttämään pääkameran digitaalista rajausta, joka ei tiedä hyvää kuvanlaadun osalta. Joskus harvoin yökuva saattaa tallentua myös telekameralla itsellään, jolloin jälki on pimeämpää ja yksityiskohtaisempaa, mutta käyttäjä ei voi vaikuttaa kameran valintaan mitenkään.

Teimme nopean vertailun vuosi sitten julkaistuun P30 Pro -malliin nähden, sillä laitteiden välillä voi huomata, onko Huawei saanut aikaan merkittävää kehitystä kameratekniikan saralla. Pääkamera on teknisesti molemmissa sama, ultralaajakulmakamera on Mate 30 Prossa täysin uudistettu ja P30 Pron periskooppitelekamera tarjoaa pidemmän 5x-zoomikertoinen 3x:n sijaan.

Pääkameran kuvanlaatu on molemmilla puhelimilla hyvin samankaltaista, kuten yhteneväisestä kameratekniikasta saattoikin jo päätellä. Mate 30 Pron jälki on aavistuksen terävämpää ja yksityiskohtaisempaa ja vihreiden sävyjen toisto on parempaa. Heikossa valossa Mate 30 Pron kuvankaatu on myös hieman yksityiskohtaisempaa ja terävöinnin sekä kontrastin osalta vähemmän ylikorostettua.

Telekameran polttoväli on puhelimissa eri, eli P30 Pron 5x zoomilla pääsee natiivisti lähemmäs kohdetta, joka on kuvaustilanteesta riippuen etu tai haitta. Mate 30 Pron telekameran 3x zoomilla kuvanlaatu on P30 Prota parempaa, sillä P30 Pro joutuu muodostamaan kuvan yhdistelemällä pääkameran ja telekameran dataa, jonka myötä kuvista tulee värimaailmaltaan hailakoita ja yksityuiskohdiltaan hieman heikompia. 5x-zoomikertoimella Mate 30 Pro tarjoaa puolestaan hybridizoomin, jonka tarkkuus on P30 Pron natiivizoomia heikompaa, mutta värintoisto puolestaan parempaa. Kokonaiskuvaa katsoessa eroa ei ole juurikaan nähtävissä. Heikossa valossa molempien puhelimien telekameroilla on taipumus siirtyä heikossa valossa käyttämään pääkameralta otettavaa rajausta ja siinä touhussa Mate 30 Pro suoriutuu selvästi paremmalla lopputuloksella

Ultralaajakulmakameran osalta Mate 30 Pro tekee kokonaisuudessaan P30 Prota parempaa jälkeä, vaikka kuvien resoluutio onkin oletuksena 10 megapikseliä P30 Pron 20 megapikseliin verrattuna. Kuvat ovat yksityiskohtaisempia, väreiltään luonnollisempia ja kontrastiltaan neutraaleja. Heikossa valossa ero Mat 30 Pron hyväksi suurenee entisestään – P30 Pron otokset ovat siihen nähden väritöntä mössöä. P30 Pro vetää pidemmän korren ainoastaan laajemman kuvakulman osalta.

Mate 30 Pro mahdollistaa ensimmäisenä Huawein puhelimena 4K 60 FPS -videon tallentamisen, kiitos Kirin 990 -piirin tarjoaman tuen. Kameroista vain pääkamera ja ultralaajakulmakamera tukevat 60 FPS ruudunpäivitystä, telekamera tallentaa vain 30 FPS asetuksella.

Mate 30 Prolla tallennetun 4K-videon laatu on varsin hyvää, mutta jostain kumman syystä 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella tallennettu 4K-video on bittivirraltaan alhaisempaa (27-30 Mbit/s) kuin 30 FPS video, mikä on konseptina suorastaan hullunkurinen, sillä ruutuja on pakattavana kaksinkertainen määrä. Tämä näkyykin kuvan pehmeytenä ja 30 FPS video on havaittavasti 60 FPS -videota terävämmän näköistä.

Kuvanvakautus toimii videokuvauksessa kaikilla tarkkuuksilla hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä, HMS ja App Gallery –sovelluskauppa

Mate 30 Pron mielenkiintoisin osa-alue on softapuoli, missä Huaweilla on käsissään suuria haasteita. Yhdysvaltojen asettamien rajoitusten vuoksi Google ei saa lisensoida mobiilipalveluitaan Huawein uusiin puhelinmalleihin (toukokuun 2019 jälkeen julkaistuihin), joten Huawei on pakotettu käyttämään uusissa puhelimissaan Androidin avoimeen lähdekoodiin perustuvaa versiota (AOSP) ja korvaamaan Googlen mobiilipalvelut omalla vastaavalla kokonaisuudellaan. Mate 30 Prossa on siis Android 10 -käyttöjärjestelmän avoimen lähdekoodin versio, jonka päällä on Huawein tuttu EMUI 10 -käyttöliittymä sekä Huawein omat mobiilipalvelut.

Google Mobile Services (GMS) on kokoelma sovelluksia ja rajapintoja, joka on käytössä käytännössä kaikissa Suomen markkinoilta löytyvissä Android-puhelimissa. GMS:n rajapintoja hyödynnetään laajasti Android-puhelimien vakiosovelluksissa, sekä myös monissa kolmannen osapuolen sovelluksissa. Koska GMS-palvelut eivät ole Mate 30 Prossa käytössä, estää se tällaisten sovellusten toiminnan osittain tai kokonaan.

Huawei on kehittänyt GMS:n korvaavaksi ratkaisuksi oman Huawei Mobile Services –paketin (HMS), mutta sen sisällyttäminen puhelimeen ei ratkaise automaattisesti ongelmaa, vaan myös sovelluskehittäjien on lisättävä HMS-tuki sovelluksiin. Esimerkkinä Uber-sovellus hyödyntää kattavasti Googlen karttarajapintaa, joten ilman GMS-pakettia sovellus on käyttökelvoton ja Huawein on saatava Uber tekemään sovelluksesta HMS:ää tukeva versio, jotta se toimisi Huawein uusissa laitteissa. Myöskään Netflixiä ja Snapchattia emme saaneet toimimaan, vaan ne herjasivat puuttuvista Googlen palveluista käynnistyksen yhteydessä.

Itse sovellusten toimivuuden ohella toinen haaste on sovellusten jakelu, sillä myöskään Googlen Play-kauppa ei toimi ilman Googlen palvelupakettia. Tästä syystä Huawei on kehittänyt omaa App Gallery –sovelluskauppaa Play-storen korvaajaksi. App Gallery on ollut jo pitkään laajassa käytössä Kiinan markkinoilla, mutta länsimaisille markkinoille suunnattu sovellustarjonta on edelleen hyvin suppeaa.

App Gallery on luonnollisesti valmiiksi asennettuna Mate 30 Prohon ja sen käyttöönottamiseksi on kirjauduttava sisään Huawei ID –tunnuksella, joka vastaa Googlen tunnuksia. Käyttöliittymältään ja toimintaperiaatteeltaan App Gallery on kohtalaisen samankaltainen Play-kaupan kanssa, vaikka eroavaisuuksiakin toki löytyy.

App Galleryn sovellusvalikoima on tämän artikkelin julkaisuhetkellä maaliskuun loppupuolella edelleen länsimaalaisittain varsin heikko. Henkilökohtaisesti en löytänyt App Gallerystä yhtäkään tyypillisesti ensimmäisenä puhelimeen asentamiani sovelluksia, kuten Twitteriä, Instagramia, Slackia, OP Mobiilia, Whatsappia ja Spotifyä.

Suomalaisia sovelluksia löytyy kourallinen, joista merkittävimpiä ovat Yle Areena, VR Matkalla, Elisa Kirja, Foreca Sää, Tori.fi, Iltalehti ja Finnair. Sovellusten löytämistä ei myöskään auttanut se, että hakutoiminto tuntui bugaavan monen suomalaisen sovelluksen kanssa ja niitä ei jostain syystä löytynyt haulla, vaikka sovellukset löytyvätkin App Gallerian valikoimista.

Sovellusvalikoiman suppeuden lisäksi App Galleryn käynnistämisen yhteydessä törmättiin pariin otteeseen koko näytön mainokseen (mm. BBC-sovelluksen), jota ei ollut mahdollista sulkea manuaalisesti. Tällainen aggressiivinen ja käyttökokemusta heikentävä mainonta (vaikka kyseessä olisikin kaupan sisältö) on suorastaan hämmentävää ja on vaikea ymmärtää, miksi Huawei on toteuttanut sellaisen alustalle, jonka suosiota se pyrkii aggressiivisesti kasvattamaan. Lisäksi ensimmäisellä käynnistyskerralla kauppa suosittelin suuren määrän kolmansien osapuolien sovellusten asentamista.

Jos ja kun käyttäjä ei löydä App Gallerystä haluamiaan sovelluksia, vaihtoehtona on asentaa puhelimeen kolmannen osapuolen sovelluskauppa, kuten Yandex Store. Lisäksi myös ulkopuolelta ladattujen asennuspakettien (apk) asentaminen on mahdollista tuttuun tapaan ja apuna voi käyttää esimerkiksi APKPuren-asennussovellusta.

Suoratoistopalveluiden suhteen tilanne on heikko, sillä mm. Netflix ja YouTube eivät toimi nykyisellään ilman Googlen palveluita. YouTubea voi toki katsella myös nettiselaimella, mutta sitä kautta emme saaneet mm. HDR-tukea toimimaan. Suomalaisista pankkisovelluksista testasin OP Mobiilia ja Nordeaa, joista kummatkin toimivat, mutta joista ensin mainittu herjasi käynnistyksessä Googlen palveluiden puuttumisesta.

Yksi suuri puute on tällä hetkellä myös karttapalvelut, sillä Google Maps uupuu luonnollisesti valikoimista. Huawei on jo tiedottanut toteuttavansa omat karttapalvelunsa yhteystyössä TomTomin kanssa, mutta toistaiseksi aiheesta ei ole annettu laajempia tietoja, eikä ole myöskään kerrottu milloin kartat tulevat saataville puhelimiin. Kokeilimme Mate 30 Prossa erillisestä apk-tiedostosta asennettua Here WeGo -karttasovellusta, joka vaikutti toimivan kohtalaisen hyvin Google Mapsin korvikkeena.

Myöskään sovelluskehittäjien puolelta ei ole ainakaan toistaiseksi nähty merkittävää aktiivisuutta HMS:n kanssa yhteensopivien sovellusten julkaisun suhteen – päinvastoin, monet sovelluskehittäjät tuntuvat olevan vielä varsin varovaisella tunnustelevalla linjalla asian suhteen. Tämä ei luonnollisestikaan ole kuluttajan kannalta hyvä asia, jos ja kun pelkästään Huawein omilla palveluilla varustettuja laitteita ollaan tuomassa laajemmin markkinoille kevään aikana.

 

Googlen Play-kaupan asentaminen Mate 30 Prohon nykyisellään hyvin hankalaa ja sen saavuttaminen vaatii vähintään kyseenalaisten ja monimutkaisten keinojen käyttämistä, sillä vielä viime syksynä toimineet suht yksinkertaiset metodit eivät toimi enää nykyisten käyttöjärjestelmäversioiden kanssa.

Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua maaliskuun puolivälissä uutisiin nousi kuitenkin tieto uudesta helposta tavasta saada Googlen palvelut toimimaan Huawein HMS-puhelimissa. Temppuun tarvitaan runsaan sadan megatavun kokoinen Chat Partner -niminen sovellus, joka on ladattava erillisenä apk-pakettina ja ajettava puhelimessa. Sovelluksen taustat eivät ole täysin tiedossa, joten sen asentaminen ei ole suositeltavaa, jos ei ole valmis ottamaan tietoista riskiä puhelimen toiminnan ja tietoturvan suhteen.

Kokeilimme kuitenkin sovellusta Mate 30 Prossa, mutta valitettavasti laihoin tuloksin. Kun Chat Partner on asennettu puhelimeen, sovelluksesta valitaan korjaustoiminto ja sille annetaan luvat tiettyjen järjestelmätoimintojen käyttöön, jonka jälkeen se asentaa Googlen palvelut ja Play-kaupan. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen niiden pitäisi olla toiminnassa, mutta valitettavasti emme kuitenkaan saaneet niitä toimimaan testikappaleessamme, vaan puhelin herjasi Play Protect -sertifionnin puuttumista, vaikka kokeilimme vielä erillistä Play Protect -sertifikaatin korjauskikkaa. Maininnan arvoisena seikkana sovelluksen on myös raportoitu kalastelevan käyttäjän Google-tunnuksia feikki-kirjautumisnäkymän muodossa heti asennuksen jälkeen.

Joidenkin tietojen mukaan Chat Parterin toiminnassa on esiintynyt ongelmia juurikin joidenkin Mate 30 Pro -mallien kanssa, mutta muiden Huawein mallien kanssa se on toiminut ongelmitta. Kokeilemme lähiaikoina sovellusta myös uuden P40 Lite -mallin kanssa ja raportoimme oliko lopputulos yhtään sen kummoisempi.

Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että tämän kaltaiset kikat Googlen palveluiden asentamiseksi eivät ole missään nimessä suositeltavissa peruskäyttäjille, vaan ainoastaan harrastajille, jotka ovat tietoisia niihin liittyvistä riskeistä. Voi myös hyvin olla, että Chat Partnerin kaltaiset kiertotiet lopettavat toimintansa millä hetkellä tahansa.

 

Yhteenveto

Huawei Mate 30 Pro on teknisesti siinä määrin mielenkiintoinen ja vakuuttava puhelin, että on harmi ettei sitä saatu Euroopan markkinoille jo viime syksynä. Syynä tähän on luonnollisesti ohjelmistopuoli ja samasta syystä laite on edelleenkin saatavilla Suomesta vain rajatusti.

Muotoilultaan Mate 30 Pro on tyylikkään ja elegantin näköinen puhelin, joka eroaa melko hyvin massasta. Kylkiin voimakkaasti taittuva näyttö on näyttävä, mutta tuskin ainakaan parantaa laitteen iskunkestävyyttä. Kirin 990 –järjestelmäpiiri on suorituskykyinen, mutta ei pärjää enää aivan tämän vuoden lippulaivapiireille. Akussa on mukavasti kapasiteettia ja se tukee nopeaa pikalatausta – käytännön akunkestoa emme kuitenkaan ehtineet testata tässä yhteydessä.

Kameratoteutus on teknisesti mielenkiintoinen, joskaan ei suoranaisesti mullistava yrityksen aiempiin lippulaivoihin nähden. Vahvimmillaan se on ultralaajakulmakameran osalta, joka on puhelinmarkkinoilla tähän mennessä nähdyistä paras. Myöskään pääkamera ja telekamera eivät ole kuvanlaadultaan lainkaan hassumpia. Odotettuna ominaisuutena Mate 30 Pro tukee vihdoin myös 4K 60 FPS -videokuvausta.

Suorastaan jättikokoinen ”mutta” löytyy ohjelmistopuolelta. Huawein omien mobiilipalveluiden, oman sovelluskaupan sekä yhteensopivien sovellusten tilanne on ainakin tällä hetkellä todella epävarma, eikä io-tech ole saanut ainakaan toistaiseksi mistään suunnalta sellaisia viitteitä, että tilanteeseen olisi luvassa nopeasti merkittävää parannusta kevään aikana.

Toistaiseksi Huawein omassa App Gallery –sovelluskaupassa on tarjolla vain kourallinen suosittuja Suomalaisia sovelluksia, eikä yritys ole ainakaan toistaiseksi tiedottanut juuri mitään tulevista sovellusjulkaisuista. Monet puuttuvista sovelluksista voi ladata kolmansien osapuolien sovelluskaupoista tai asennuspaketteina internetistä, mutta kyseessä on lähinnä harrastajille soveltuva toimintatapa, jota ei voi suositella massakäyttäjille.

Lisäksi on tärkeää tiedostaa, ettei sovelluksen uupuminen App Galleryn valikoimista ole välttämättä ainoa ongelma, vaan kaikki muualta ladattavat sovellukset eivät välttämättä toimi lainkaan puhelimessa Googlen palveluiden puuttumisesta johtuen. Tällaisia sovelluksia löytyy myös kaikkein suosituimpien joukosta ja YouTuben kaltaiset Googlen sovellukset eivät tule toimimaan Huawein alustalla tulevaisuudessakaan.

Kokonaisuutena Mate 30 Pro on tyylikkään näköinen ja teknisesti melko tasapainoinen lippulaivapuhelin, jonka olisi kuitenkin pitänyt tulla saataville jo viime syksynä ja Googlen palveluilla varustettuna. Nykymuodossaan sitä on lähes mahdotonta suositella muille kuin kovimmille Huawei-faneille, jotka ymmärtävät mitä Googlen mobiilipalveluiden puuttuminen tarkoittaa. Varmasti myös tästä syystä Mate 30 Pro onkin Suomessa saatavilla toistaiseksi vain hyvin rajatusti kutsuprosessin kautta.

 

This site uses XenWord.
;