io-tech kokeili Huawein edullista P Smart -älypuhelinta.

Huawei esitteli helmikuun alussa seuraajan (Honor 9 Lite) Suomessa varsin mukavan suosion keränneille edullisen hintaluokan Honor 7 Lite- ja Honor 8 Lite –älypuhelimille, mutta sitä ei valitettavasti tällä tietoa olla tuomassa Suomen markkinoille.  Suosikkimallien seuraajan jättäminen pois valikoimista vaikutti varsin erikoiselta ratkaisulta, mutta syy sille selvisi maaliskuun taitteessa, kun Huawei lanseerasi uuden P Smart –mallin Suomen markkinoille.

P Smart on käytännössä täysin uusi malli, eikä sille löydy siis suoraa edeltäjää. Kiinassa sama puhelin on brändätty Enjoy 7S –nimellä. Teknisesti P Smart on hyvin lähellä Honor 9 Liteä, joten on ymmärrettävää, ettei molempia ole tuotu Suomessa myyntiin.

P Smart tuli Suomessa kauppoihin maaliskuun alussa 249 euron suositushintaan. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä huhtikuun puolivälissä hinta on Suomessa  Hinta.fi:n mukaan edullisimmillaan noin 230 euroa.

Kevään älypuhelintestiruuhkasta johtuen ehdimme ottaa P Smartin vain lyhyeen kokeiluun ja keräsin lisäksi artikkeliin käyttökokemuksia laitteen itselleen hankkineelta lähipiirin henkilöltä. Tässä artikkelissa tutustumme puhelimeen lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

P Smart toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka sisältöön kuuluu puhelimen ohella perustason nappikuulokkeet, verkkovirtalaturi (10 W), micro-USB-kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu, pikaohjeet sekä takuutietokortti.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

P Smart luo ensivaikutelman solakasta, kevyestä ja näppärän kokoisesta laitteesta. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja se on linjassa laitteen hintaluokan kanssa. Voimakkaammin väänneltäessä rakenne elää hieman, mutta ei pidä ylimääräisiä nitinöitä tai natinoita.

Takakuori on muovista ylä- ja alapäätyä lukuun ottamatta alumiinia ja etupuolta peittää reunoilta pyöristetty suojalasi. Muotoilu on kauttaaltaan melko pyöristettyä ja puhelin istuu mukavasti kouraan. Värivaihtoehtoja ovat musta, sininen ja kulta.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 150,1 x 72,05 x 7,45 mm
  • Paino: 143 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 76,1 %

Fyysisesti P Smart on nykymittapuulla kohtalaisen fiksun kokoinen älypuhelin. Näytön tuumakoosta (5,7”) huolimatta P Smartin ulkomitat eivät ole kasvaneet juurikaan esimerkiksi 5,2-tuumaiseen Honor 8 Liteen verrattuna, kiitos laajemman 18:9-kuvasuhteen. P Smart on vain 2,9 mm pidempi, mutta mikä tärkeintä 0,8 mm kapeampi kuin Honor 8 Lite. Myös massa on nykymittapuulla alhainen – vain 143 grammaa, johon myös kiinnittää huomiotta laitetta käsitellessä.

P Smartin käyttö onnistuu koon puolesta yhdellä kädellä melko mallikkaasti, jonka lisäksi EMUI-käyttöliittymä tukee tunnetusti monia sitä tukevia ominaisuuksia, kuten näytön alanurkkaan painotettavaa ruutunäkymää.

P Smartin takakuori on suurimmilta osin anodisoitua mattapintaista alumiinia, mutta laitteen päädyt ovat kuitenkin muovia. Muovin ja metallin rajalla kulkee kiiltävät koristeraidat. Kyseessä on lähinnä kustannusratkaisu, sillä laitteen antennit on helpompi toteuttaa muovisten päätypalojen taakse. Positiivisena seikkana muovisilla päädyillä saattaa olla positiivinen vaikutus laitteen pudotuskestävyyteen, sillä muovi joustaa iskuissa metallia enemmän.

Takakuoren pinta on suurimmilta osin tasainen ja vain reunoilta pehmeästi pyöristetty. Muovi- ja metallipintojen värisävyero on havaittavissa tietyssä valaistuksessa, mutta kuvassa salamavalo korostaa eroa epätavallisen paljon. Mattapinta ei kerää sormenjälkiä kovinkaan helposti. Kuivissa käsissä metallipinta saattaa olla liukkaan puoleinen ja talvisäässä kylmä.

P Smartin alapäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä ja micro-USB 2.0 –liitäntä sekä kaiutin. Kaiuttimen äänenvoimakkuus- ja äänenlaatu ovat heikompaa keskitasoa. Navigointipainikkeet ovat toteutettu ohjelmistopohjaisina näytön alaosaan ja niiden järjestys on muokattavissa. Kuten kuvasta voi havaita, näyttölasin päällä on valmiiksi asennettu suojakalvo.

Puhelimen yläpääty on umpinainen mikrofonin aukkoa lukuun ottamatta. Tiheällä metalliverkolla suojattuun kuulokkeeseen ei pääse kerääntymään juurikaan likaa. Kahdeksan megapikselin etukameran parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi ja se tukee kasvonpiirteiden tunnistamista sekä kasvojen ehostustoimintoja. Kuvanlaatu on asiallista keskitasoa.

P Smartin tekninen toteutus on pitkälti tuttu Huawein muista viimeaikaisista alempien hintaluokkien puhelimista. Järjestelmäpiirinä on kahdeksanytiminen HiSilicon Kirin 659, joka on tuttu mm. Mate 10 Lite- ja P20 Lite –malleista. RAM-muistia on kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt, joka ovat nykypäivänä melko tyypillisiä arvoja tämän hintaluokan puhelimelle. Lähes samat speksit löytyvät esimerkiksi viimevuotisesta P10 Lite –mallista.

LTE-yhteydet kykenevät Cat.6-luokan nopeuksiin ja laitteessa on kaksi SIM-korttipaikkaa. WiFi-yhteys tukee vain 2,4 GHz:n taajuutta. Bluetoothin mainostetaan tukevan kahta samanaikaista yhteyttä, mutta en yrityksistä huolimatta saanut sitä toimimaan esimerkiksi kaksien kuulokkeiden kanssa.

P Smartin akun kapasiteetti on tavanomainen 3000 mAh, joka on tuttu useimmista Huawein edullisen hintaluokan puhelimista. Pikalataus ei ole tuettuna, joten käyttäjän pitää tyytyä 10 watin vakiolaturiin, jolla lataaminen tyhjästä täyteen ottaa yli kaksi tuntia. Käyttökokemusten perusteella akunkesto on hyvää keskitasoa. 1,5-2 tunnin näytön päälläoloajalla akkua on päivän päätteeksi jäljellä 45-65 %. Huawei lupaa P Smartin akun varauskyvyn pysyvän yli 80 %:ssa alkuperäisestä vielä kolmen vuoden käytön jälkeen.

Tekniset ominaisuudet:

  • Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4 x 2,36 GHz Cortex-A53, 4 x 1,7 GHz Cortex-A53, Mali-T830 MP2, LTE-modeemi)
  • 3 Gt LPDDR3 RAM
  • 32 Gt tallennustilaa (vapaana noin 22,5 Gt), muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • Cat.6 LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.2, GPS, Galileo, GLONASS, BDS, NFC
  • 3000 mAh akku, micro-USB 2.0, 10 watin lataus

P Smart on Suomessa ensimmäinen Huawein edullisemman hintaluokan puhelin, joka käyttää kovaa vauhtia yleistymässä olevaa 18:9-kuvasuhteen näyttöä. IPS-näyttöpaneelin halkaisija on 5,65 tuumaa, joka on leveyssuunnassa lähes identtinen 5,2-tuumaisen 16:9-kuvasuhteen näytön kanssa.  Näytön resoluutio on mukavan tarkka 1080 x 2160 pikseliä. Käyttäjä voi valita asetuksista skaalataanko sovellus näytön 18:9 kuvasuhteelle vai ei. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on parantunut merkittävästi Huawein aiempiin tämän hintaluokan laitteisiin nähden.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,65-tuumainen 18:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2160 pikseliä, 427 PPI
  • 2.5D suojalasi

P Smartin näyttö on tarvittaessa varsin kirkas ja sen tummien sävyjen toisto on LCD-näytöksi melko hyvää. Kuva on oletuksena hieman sinertävä, mutta sen hienosäätö on helppoa näyttöasetusten kautta, jolloin värimaailmasta saa melko realistisen. Kirkkaassa auringonvalossa luettavuudessa olisi parantamisen varaa.

 

Kamera

P Smartin takakamera on sijoitettu aivan takakuoren vasempaan ylänurkkaan. Kaksoiskameroiden ympärillä on kiiltävät koristekehykset, jotka ovat aavistuksen takakuoresta kohollaan. Oikealle puolelle on sijoitettu LED-salama. Keskellä takakuoren yläpuoliskoa sijaitseva sormenjälkitunnistin on näppärästi sormen ulottuvilla ja toiminnaltaan erittäin ripeä, kuten Huawein puhelimissa on jo pitkään ollut tapana.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera
  • 2 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen
  • f2.2-aukkosuhde
  • PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Kaksoiskamerat ovat hiljalleen rantautuneet myös Suomessa myytäviin edullisemman hintaluokan puhelimiin ja sellainen löytyy myös P Smartista. Pääkamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sen kaverina on kahden megapikselin kamera syvyysterävyysefektien luomiseen. Videokuvaus onnistuu 1080p-tarkkuudella, mutta ei 4K-tarkkuudella etevimpien kilpailijoiden tapaan.

Kameran käynnistymis- ja toimintanopeudessa ei ole valittamista laitteen hintaluokka huomioiden. P Smartin kamerasovellus on perusidealtaan tuttu Huawein muista malleista. Kuvaustila- ja asetusvalikkoon päästään sivusuunnassa näkymää pyyhkäisemällä.

Hieman harmillisesti HDR-tila on otettava erikseen käyttöön kuvaustilavalikosta, sillä sille ei ole automaattitoimintoa tai erillistä pikapainiketta kuvausnäkymän reunassa. Manuaalikuvaustila on puolestaan melko laaja tässä hintaluokassa. Käyttäjä pääsee säätämään mm. herkkyyttä, suljinaikaa ja tarkennusta.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kuvanlaadultaan kamera ei kerää suurempia kehuja. Jälki on hieman pehmeänpuolista ja lähempää tarkasteltaessa yksityiskohdissa on selviä prosessoinnin jälkiä. Monissa kuvissa havaitsimme kameran käyttäytyvän varsin erikoisesti hienovaraisempien värisävyjen suhteen – ne jäävät nimittäin kokonaan pois ja toistuvat lähes mustavalkoisina, kuten esimerkiksi ensimmäisen kuvan pysäköityjä autoja katsellessa voi havaita. Kuvissa on myös havaittavissa keskimääräistä enemmän tasasävyistä kohinaa, joka ei sinällään juuri haittaa kokonaiskuvaa.

Heikossa valaistuksessa kuvat pehmenevät entisestään ja yksityiskohdista tulee todella epäselvää mössöä. Lisäksi värimaailmasta tulee hyvin mustavalkoinen ja vain voimakkaimmat värisävyt selviävät kuviin asti.

Kaksoiskameran mahdollistama syvyysterävyysefekti toimii P Smartissa varsin keskinkertaisesti, joka tekee kahden kameran ratkaisun tarpeellisuudesta varsin kyseenalaisen, sillä joissain markkinoilta löytyvissä puhelimissa vastaava efekti on toteutettu samantasoisesti myös ilman toista kameraa. Efektin rajaaman kohteen tunnistus toimii vaihtelevasti (viimeinen esimerkkikuva) ja usein kohteen reunat eivät rajaudu täydellisesti, eivätkä eri syvyystasoilla olevat kohteet tunnistu oikein. Syvyysterävyysefektin toiminnan pohjalta en antaisi P Smartin kaksoiskameralle puhelimen valintatilanteessa juurikaan lisäarvoa.

P Smart taltioi 1080p 30 FPS videota noin 17 Mbit/s bittivirralla H.264-pakkauksella (Baseline@L4, 1 Ref frames) .MP4-kääreeseen. Äänet tallentuvat varsin hyvällä laadulla stereona ja 192 kbit/s bittivirralla.

Videon kuvanlaatu ei ansaitse erityisiä kehuja. Kuva on yksityiskohdiltaan pehmeähköä ja yleisilme on hieman ”tukkoinen” tummaan päätä painottavan dynamiikan sekä hieman ylikorostuneen värintoiston takia. Kuvanvakaimen puutteen vuoksi pienetkin tärinät näkyvät helposti videolla käsivaralta kuvattaessa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Softapuolella P Smart tarjoaa Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmän ja Huawein viime syksynä esittelemän EMUI 8.0 –käyttöliittymäversion. Käytännössä P Smartilla ei ole taustakuvia lukuun ottamatta juurikaan uutta tarjottavaa, vaan kokonaisuus on tuttu Huawein muista Oreota käyttävistä malleista. EMUI:n kustomointi on melko raskas ja käyttöliittymä tarjoaa monia Huawein omia lisätoimintoja. Siitä huolimatta käyttöjärjestelmä toimii varsin sujuvasti, eikä P Smartista löydy sen suhteen pahaa sanottavaa.

 

Suorituskyky ja akunkesto

P Smart vieraili io-techin testattavana maalis-huhtikuussa ja tutustuimme laitteeseen muiden älypuhelimien käyttötestien lomassa, joten emme päässeet muodostamaan laitteesta kattavaa kuvaa päivittäisen käytön muodossa. Artikkelin tukena on kuitenkin hyödynnetty tietyiltä osin lähipiirissä P Smartin omistavan käyttäjän käyttökokemuksia.

Käytännön suorituskyky on 250 euron laitteelle moitteetonta ja peruskäyttö onnistuu erittäin sujuvasti. Muihin saman hintaluokan puhelimiin verrattuna P Smart pärjää hyvin, mutta kalliimpiin laitteisiin eroa alkaa näkyä erityisesti moniajossa sovelluksesta toiseen pomppiessa. F2FS-tiedostojärjestelmän ja käyttötapojen mukaan automaattisesti tapahtuvien optimointien myötä käyttöjärjestelmän luvataan pysyvän nopeana myös pidemmässä käytössä, mutta tätä emme luonnollisestikaan päässeet lyhyessä kokeilussa toteamaan.

Pelikäyttö onnistuu P Smartilla kohtalaisesti, kunhan ei odota raskaampien pelin osalta liikoja ja on valmis laskemaan grafiikka-asetuksia tarpeen vaatiessa. Yleisimmillä testisovelluksilla suorituskykyä mitattaessa P Smart ei tarjoa yllätyksiä muihin Kirin 65x –sarjan järjestelmäpiirejä käyttäviin puhelimiin verrattuna. Snapdragon 630 –piirillisten kilpailijoiden kanssa P Smart on tasoissa prosessorisuorituskyvyssä, mutta jää jälkeen grafiikkasuorituskyvyn osalta.

 

Yhteenveto

P Smart on Huaweille melko tärkeä malli, sillä sen henkiset edeltäjät (Honor 7 Lite & Honor 8 Lite) ovat myyneet Suomessa erinomaisesti. Kokeilumme perusteella P Smart on kohtalainen puhelin, jonka muutamat heikot kohdat asettavat sen kuitenkin kriittisessä vertailussa tiukoille pahimpia kilpailijoita ja jopa edeltäjämalleja vastaan.

Rakenteeltaan P Smart on kevyt ja solakan tuntuinen laite, jonka pääosin metallinen kuorirakenne on tukevan tuntuinen. Laatuvaikutelma ei ole aivan hintaluokan parhaimmiston (kuten Moto G5S) tasolla, mutta toisaalta muoviset päädyt saattavat suojella puhelinta iskuilta.

Rautapuolen toteutus on pääosin toimiva, muttei kilpailijoista erityisesti edukseen erottuva. Kirin 659 –järjestelmäpiiri on pitkälti sama kuin parin edellisen vuoden malleissa, eikä se pärjää grafiikkasuorituskyvyltään hintaluokan parhaille. Näyttö on 18:9-kuvasuhteeltaan nykypäivää ja kuvanlaadussa ei ole suuremmin valittamista. Pientä miinusta ropisee sen sijaan nykyaikaisen USB-liitännän sekä kaksitaajuus WiFin puuttumisesta.

Kameraominaisuuksista ei jää juuri jälkipolville kerrottavaa. Takakameran piirtämä jälki on pehmeää ja yliprosessoitua ja lisäksi havaitsimme sen hukkaavan kummallisesti värejä. Hämärässä kuvat muuttuvat helposti haaleaksi mössöksi. Kaksoiskamera ei tuo juurikaan lisäarvoa kuvauskokemukseen, sillä syvyysterävyysefekti toimii keskinkertaisesti. Myöskään videokuvaus ei ansaitse laadustaan juuri kehuja ja 4K-tarkkuus sekä kuvanvakautus puuttuvat arsenaalista.

Softapuolella tarjolla on Android 8.0 Oreo, jota voi pitää minivaatimuksena tämän vuoden uutuusmallilta myös edullisemmissa hintaluokissa. EMUI 8.0 –käyttöliittymä tarjoaa tuttuun tapaan mukavan kattauksen lisäominaisuuksia ja toimii raskaasta kustomoinnista huolimatta mukavan liukkaasti. Huawein viimeaikaisen päivityspolitiikan pohjalta arvioituna P Smartin tulevaan päivitystukeen kannattaa suhtautua varauksella.

Kokonaisuutena Huawei P Smart on toimiva, mutta hieman hajuton ja mauton puhelin, jossa mikään ominaisuus ei suoranaisesti esiinny edukseen kilpailijoihin verrattaessa. Sen parasta antia on nykyaikainen 18:9-kuvasuhteen näyttö, joka alkaa tosin hiljalleen yleistyä myös muissa 250 euron hintaluokan puhelimissa. Kaksoiskameran takia P Smartia ei kannata ostaa, sillä se on niin kuvanlaadultaan kuin syvyysterävyysefektinkin osalta pettymys. Jos kameran suhteen ei ole suuria odotuksia, ei P Smartiin tarvitse pettyä, mutta samasta hintaluokasta löytyy parempiakin vaihtoehtoja ja kilpailu tulee vain kiristymään. Alle 200 euron hintaan saatavilla olevia viimevuotisia Huawei Honor 8 Lite- ja P10 Lite –malleja ei myöskään kannata unohtaa, jos 18:9-kuvasuhteen näyttö ei ole ehdottomana vaatimuslistalla.

Plussaa

  • Kuvasuhteeltaan nykyaikainen 18:9 näyttö
  • Tukeva, mutta solakka ja kevyt metallirakenne
  • Kirin 659 –piirin prosessorisuorituskyky varauksin
  • Akunkesto varauksin
  • Kameran manuaalikuvaustilan säädöt
  • Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Dual SIM
  • Monipuoliset lisäominaisuudet tarjoava EMUI 8.0 -käyttöliittymä

Miinusta

  • Kaksoiskamerasta ei juurikaan todellista hyötyä
  • Kameran kuvanlaatu ja ongelmat värien toistossa
  • WiFi tukee vain 2,4 GHz taajuutta
  • Ei USB Type-C:tä
This site uses XenWord.
;