io-tech kokeili Motorolan alemman keskiluokan Moto G8 Plus -älypuhelinta.

Motorolan Moto G -sarja on useimmille alaa pidempään seuranneille tuttu nimi. Alempaan keskihintaluokkaan sijoittuva puhelinmallisto nousi tunnetuksi jo ensimmäisellä syksyllä 2013 julkaistulla mallillaan, joka oli aikanaan hintalaatusuhteeltaan erinomainen laite. Sittemmin malliston suosio on ollut vaihtelevaa ja matkalle on sattunut niin hittejä kuin hutejakin. Motorola sai muun muassa Moto G5 -sarjalleen jo puolen vuoden jälkeen julkaistuista s-päivityksistä kritiikkiä ja tämän jälkeen palauttikin mallisarjansa uusiutumaan vain vuoden välein.

Tämän vuoden lokakuussa Motorola kuitenkin julkaisi Motorola Moto G8 Plussan ja palasi tämän myötä varsin nopeaan julkaisusykliin ainakin plus-mallien osalta. Kyseisen puhelimen edeltäjä Motorola Moto G7 Plus kun julkaistiin viime helmikuussa, vain kahdeksan kuukautta aiemmin.

Motorola Moto G8 Plus saapui Suomen markkinoille 5. marraskuuta kahtena värivaihtoehtona – punaisena Crystal Pink -värinä ja testikappaleemmekin edustamana sinisenä Cosmic Blue -vaihtoehtona. Puhelimen suositushinta on 269 €, jossa on varsin huomattava ero edellismallin 329 € suositushintaan verrattuna. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan hintataso on tämän artikkelin kirjoitushetkellä joulukuun alussa edullisimmillaan suositushinnan tasolla.

Tässä artikkelissa tutustumme Motorola Moto G8 Plus-puhelimeen vajaan viikon käyttökokemusten pohjalta lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.

Pakkaus ja sen sisältö

Motorola Moto G8 Plus toimitetaan kompaktissa tumman sinertävässä paketissa, jonka päällä komeilee ainoastaan Motorolan logo ja puhelimen mallinimi. Paketissa toimitetaan mukana itse puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 18 watin Motorola TurboPower -verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu, läpinäkyvä suojakuori sekä käyttöohjeet.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Motorola Moto G8 Plussan edeltäjä Moto G7 Plus julkaistiin vain kahdeksan kuukautta aiemmin, eikä Motorola ole lähtenyt tässä ajassa keksimään pyörää uudelleen muotoilun suhteen. Edestäpäin katsottuna puhelimet ovatkin hyvin samankaltaisia ja eroina ovat lähinnä hieman kaventunut etukameran näyttölovi ja Motorola-logon puuttuminen puhelimen alalaidasta. Etupuolen samankaltaisuuksista huolimatta kahdeksan kuukauden väli näkyy puhelimen taustapuolella ja takakuorten osalta puhelimet ovat selvästi erinäköisiä. Samalla myös takakuoren materiaalit ovat vaihtuneet.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158,4 x 75,8 x 9,1 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,5 %

Moto G8 Plussan 6,3-tuumaisen näytön koko on kasvanut edeltäjämalliin nähden 0,1 tuumalla, mikä näkyy myös hieman kasvaneissa ulkomitoissa. Uutuus on 1,4 milliä korkeampi, 0,5 milliä leveämpi ja 1,1 milliä paksumpi kuin Moto G7 Plus. Näytön ja ulkomittojen suhdetta on kuitenkin saatu kasvatettua 81,4 %:sta 82,5 %:iin, minkä myötä ulkomittojen kasvu on aavistuksen pienempää kuin näytön kokojen perusteella voisi olettaa. Kokonaisuudessaan puhelin on nykypäivän standardeilla varsin normaalin kokoinen.

Moto G8 Plus on luopunut edeltäjänsä käyttämästä lasisesta takakuoresta ja sen sijaan takakuori on valmistettu muovista. Muovinen rakenne voi mahdollistaa paremman pudotuskestävyyden kuin lasi, mutta toisaalta laatutuntuma ei yllä lasin tasolle. Lisäksi muovinen takakuori on todella herkkä keräämään itseensä pölyä sekä muuta pientä roskaa ja naarmuuntuminenkin on pitkässä juoksussa todennäköisempää.

Näyttöä suojaavan Panda Glass -lasin ja takakuoren välissä puhelinta kiertävä kehys on Moto G7 Plussasta tuttuun tapaan yhä valmistettu muovista. Muovisesta rakenteesta huolimatta puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta ja jykevältä, eikä se natise tai vääntyile rasituksenkaan alla, mutta lasisen takakuoren jämäkkyyteen ei ymmärrettävästi päästä. Huomion arvoisena yksityiskohtana Motorola lupaa laitteelle nanopinnoitteen avulla toteutetun roiskesuojauksen, mutta virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole.

Moto G8 Plussan alapääty on varsin tavanomainen. Keskeltä löytyy USB 2.0 -nopeuksia tukeva USB Type-C -liitin, jonka seurana on yhden puhelimen mikrofoneista sisältävä reikä ja kuuden reiän takaa löytyvä toinen puhelimen stereokaiuttimista.

Yläpäädyssä sijaitsee toisen mikrofonin lisäksi ainoastaan 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Liitäntä on äänenlaadultaan subjektiivisen testin perusteella luonnollinen ja häiriötön. Kuulokkeen antama teho riittää myös ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita. Äänenvoimakkuus on kuitenkin asetettava tuolloin hyvin lähelle maksimia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,3″ LTPS IPS LCD -näyttö
  • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, 400 PPI

Moto G8 Plussan näyttö on hintaluokassaan hyvää keskitasoa. Valkotasapaino on kallellaan kylmään, eikä näytön väritoistolle harmittavasti löydy laajempia asetuksia, vaan ainoastaan kolme valmista väriprofiilia – luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Yleisesti kuvanlaadultaan näyttö osoittautuu kuitenkin varsin toimivaksi ja kirkkauttakin näytöstä löytyy riittävästi. Esimerkiksi Nokia 6.2 onnistui kuitenkin tuomaan samaan hintaluokkaan näytön HDR10-tuella, mikä onnistui myös SDR-materiaalilla tuottamaan hieman vahvempaa kontrastia ja saturaatiota.

Näyttöä kiertävät reunukset ovat suhteellisen, joskaan eivät nykypäivän tasolla erityisen ohuet. Näytön alapuolelta löytyvä leuka on hieman kapeampi kuin edeltäjämallista löytynyt, minkä lisäksi siitä on poistettu Motorolan logo, mikä tekeekin puhelimen etupuolesta ”puhtaamman” näköisen. Näytön yläreunasta löytyy kameralovi, jota on kavennettu Moto G8 Plussaan edeltäjämalliin verrattuna. Etukamera on tarkkuudeltaan 25 megapikseliä, mikä on huomattava kasvu edellismallin 12 megapikseliin verrattuna. Aukon koko kamerassa on f2.2 ja kuvanlaadultaan se tuottaa varsin hyvää jälkeä. Näytön ja yläpäädyn liitoskohdasta löytyy puhelimen toinen stereokaiuttimista, minkä lisäksi ritilä peittää alleen myös kuulokkeen puheluita varten. Moto G8 Plussan hyvin toimivat stereokaiuttimet ovat tässä hintaluokassa ehdottomasti suuri plussa, jos puhelinta tykkää käyttää median kuluttamiseen ilman kuulokkeita.

Takakuoresta löytyvät Moto G8 Plussan suurimmat ulkoiset eroavuudet edeltäjämalliinsa nähden. Puhelimen ulkonäkö muistuttaakin takaa huomattavasti enemmän aiemmin io-techissä testissä käynyttä Motorola One Visionia. Moto G7 Plussaan verrattuna uutuus on siirtynyt lasisesta takakuoresta muoviseen ja kamerakehys on muotoiltu uusiksi. Vanhasta keskellä takaosan ylälaitaa sijainneesta lähes ikonisen pyöreästä kehyksestä on siirrytty Motorola One Visionista tuttuun tyyliin sijoittaa kamerakehys takakuoren vasempaan ylälaitaan pystysuuntaiseen kehykseen, joka nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle. Mielenkiintoisena yksityiskohtana yksi kameroista on sijoitettu muun kehyksen yläpuolelle irralliseksi osaksi kokonaisuudesta. Takakuoren vahvat pyöristykset pitkillä sivuilla tekevät puhelimesta miellyttävän käyttää myös yhdellä kädellä.

Takakuoresta löytyy myös sormenjälkilukija, joka on sijoitettu Motorolan pyöreään logoon keskelle takakantta. Testijakson aikana sormenjälkilukijan toiminta oli nopeaa ja varmaa, eikä ongelmia havaittu.

Moto G8 Plus järjestelmäpiiri on päivitetty edeltäjän Snapdragon 636 -piiristä tehokkaampaan ja uudempaan Snapdragon 665:een. Järjestelmäpiiri onkin huomattava päivitys edeltäjämalliin verrattuna etenkin grafiikkasuorituskykynsä osalta. 11 nanometrin prosessilla valmistettava Snapdragon 665 on noin 250 euron hintaluokassa erinomainen piiri, vaikkei hintaluokan parasta suorituskykyä tarjoakaan.

Järjestelmäpiirin pariksi puhelimesta löytyy edeltäjän tavoin neljä gigatavua keskusmuistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, jota voidaan kasvattaa suurimmillaan 512 gigatavun muistikortilla. Akun koko on kasvanut huomattavasti ja Moto G8 Plussasta löytyy edellismallin 3000 mAh sijaan kolmanneksen suurempi 4000 mAh akku. Edeltäjämallissa esitellystä nopeasta 27 watin pikalatauksesta on kuitenkin harmillisesti luovuttu ja Moto G8 Plus tukee vain 15 watin latausnopeutta, mitä ei voi pitää hyvänä kehityssuuntana.

Yhteysominaisuuksiltaan Motorola Moto G8 Plus vastaa nykystandardeihin hyvin ja kykenee kaikkeen, mitä tässä hintaluokassa puhelimelta odotetaan.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 Ghz Kryo 260 Gold, 4x 1,8 Ghz Kryo 260 Silver, Adreno 610 GPU, X12 LTE-modeemi)
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 50 Gt), muistikorttipaikka (max 512 Gt)
  • LTE Cat.13 -yhteydet (600 / 100 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac 2,4 & 5 Ghz, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC
  • Stereo-kaiuttimet, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin pikalataus

Kamera

Moto G8 Plussan kamerat löytyvät takakuoren vasemmasta ylänurkasta. Pystysuuntaan sijoitetusta kamerakehyksestä löytyy puhelimen 48 megapikselin pääkamera, viiden megapikselin syvyystietojen mittaamiseen tarkoitettu kamera, lasertarkennus ja LED-salama. Kamerakehyksen yläpuolelta erilleen erotettuna on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka sensori on käännetty 90 astetta normaalista. Tämän seurauksena kamera tuottaa vaakasuuntaista kuvaa puhelinta pystyssä pidettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/2” sensori, 0,8 um pikselikoko), f1.7
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera videokuvaukseen, f2.2, 90-astetta käännetty sensori
  • 5 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen, f2.2
  • 25 megapikselin etukamera, (0,9 um pikselikoko) f2.0
  • Laser- ja PDAF-automaattitarkennus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4k 30 FPS ja 1080p 120 FPS

Moto G8 Plussan kameratoteutus noudattaa hintaluokan nykyisiä trendejä. Tarjolla on 48 megapikselin pääkameran, joka käyttää sensorin Quad Pixel -suodatinta luoden 12 megapikselin kuvan ja toisena kuvauskelpoisena kamerana on 16 megapikselin ultralaajakulmakamera. Lisäksi puhelimesta löytyy nykyisin yleistynyt yö-kuvaustila, jota Motorola itse kutsuu pimeänäkötilaksi. Kolmannella 5 megapikselin syvyystietoja mittaavalla kameralla ei voi kuvata, vaan se toimii nimensä mukaisesti vain syvyystietojen mittaamisessa. Videokuvausta Moto G8 Plus tukee 4K-resoluutiolla 30 FPS kuvanpäivitysnopeudella. Tätä tukee kuitenkin vain puhelimen pääkamera ja ultralaajakulmakameralla videoita kuvatessa on tyydyttävä 1080p-resoluutioon. Lisäksi videokuvauksessa on tuettuna myös 1080p-resoluution hidastusvideoiden kuvaaminen 120 FPS nopeudella.

Yleisestä normista poiketen Motorola ei anna pääkameralleen kamerasovelluksessa edes vaihtoehtoa täyden resoluution kuvan ottamiseen. Tämä on harmillista kuvaamista enemmän harrastavien kannalta, sillä täydellä resoluutiolla kuvaamisesta on yleensä hyötyä tietyissä tilanteissa. Lisäksi Moto G8 Plussasta ei löydy myöskään optista kuvanvakainta, joka kuului edeltäjämallin vahvuuksiin. Tämän seurauksena pääkameran 4K-videokuvassa ei ole käytettävissä ollenkaan kuvanvakausta. Toisena yleisestä trendistä poikkeavana käytäntönä Motorola on rajoittanut ultralaajakulmakameran käytön ainoastaan videoihin, eikä sillä voi ottaa kuvia.

Kehut Motorola ansaitsee ehdottomasti lasertarkennuksen sisällyttämisestä, sillä kyseessä ei ole hintaluokassa erityisen yleinen ominaisuus. Kyseisen tarkennusmenetelmän myötä puhelin onnistuu tarkentamaan myös hämärissä olosuhteissa varsin varmatoimisesti ja suhteellisen nopeasti.

Motorolan kamerasovellus on hyvin yksinkertainen, minkä myötä käyttöliittymä onkin helppokäyttöinen ja selkeä. Kuvaustilat on sijoitettu suljinpainikkeen viereen, mutta näkyvillä ovat aina ainoastaan peruskuvaustila ja videokuvaustila. Muita tiloja varten on siirryttävä kolmannesta painikkeesta aukeavaan näkymään, josta voi valita muita harvemmin käytettäviä tiloja kuten pimeänäkötila ja hidastusvideo.

Hyvässä valaistuksessa Moto G8 Plussan pääkamera onnistuu tuottamaan hintaluokassaan varsin hyviä kuvia. Väritoisto on näyttävää ja kuvista tulee eläväisen näköisiä. Luonnollista jälkeä arvostavien mieleen kuvissa voi toisinaan olla liikaa terävöitystä, mutta isoltakaan näytöltä tarkasteltuna sitä ei käytännössä huomaa ennen yksityiskohtiin zoomaamista. Kuvissa on myös havaittavissa jonkin verran kohinaa tasaisilla väripinnoilla, mutta käytännössä kohinaa ei yleensä ole liiaksi asti. Dynamiikka puhelimessa on hyvin keskitasoista ja esimerkiksi kirkas taivas palaa hieman turhan helposti puhki.

Hämärässäkään Moto G8 Plussan kamera ei petä. Kuvanlaatu on hintaluokassaan hyvää ja yksityiskohtiakin kamera onnistuu säilyttämään suhteellisen hyvin. Myös värintoisto pysyy miellyttävänä heikosta valaistuksesta huolimatta. Jo valoisassa esiintynyt kohina lisääntyy kuitenkin huomattavasti, mutta pysyy kuitenkin onneksi edelleen yksivärisenä. Kirkkaat kohdat hämärässä palavat lähes poikkeuksetta puhki ja varsinkin kaupunkiympäristössä kameran dynaaminen alue loppuu kesken.

Huomionarvoisena yksityiskohtana Motorola Moto G8 Plus käsittelee ottamiaan kuvia yllättävän kauan ja kuvan ottamisesta voi mennä jopa useita sekunteja, ennen kuin kuva on katseltavissa.

Otimme myös muutaman testikuvan Moto G8 Plussan pimeänäkötilassa. Kyseinen tila eroaa useimpien muiden valmistajien käyttämästä yö-kuvaustilasta kuvausaikansa osalta. Monet puhelimet ottavat kuvia useita sekunteja, mutta Motorolan pimeänäkötila ottaa kuvia käytännössä vain sekunnin tai kahden ajan. Tämän jälkeen puhelin käsittelee kuitenkin kuvaa huomattavasti pidempään kuin normaalitilan kuvia ja valmiin kuvan näkemiseen voikin mennä jopa yli viisi sekuntia.

Kuvanlaadultaan pimeänäkötila tuottaa vaihtelevaa jälkeä. Kaupunkiympäristössä kuvien kirkkaat kohdat eivät pala hämärälläkään yhtä herkästi puhki, minkä lisäksi kamera onnistuu löytämään varjoihinkin enemmän yksityiskohtia. Harmillisesti tämän hintaluokan yö-kuvatiloissa usein esiintyvä ongelma liiallisen terävöityksen kanssa tulee vastaan toisinaan myös Moto G8 Plussan kanssa. Kuvista voi tulla vaikeaselkoisia, jos kuvassa on paljon pieniä yksityiskohtia.

Ultralaajakulmakamera, jota Motorola itse kutsuu Action Cameraksi, ei harmillisesti tue ollenkaan normaalien kuvien ottamista, vaan se on rajoitettu puhtaasti videokäyttöön. Kamera onnistuu kuitenkin olemaan nimensä veroinen, sillä kuva pysyy varsin vakaana digitaalisen kuvanvakauksen ansiosta. Action Camera voi kiinnostaa myös vlog-tyylisten videoiden kuvaajia, sillä ultralaajan kuvakulman ansiosta kameraa ei tarvitse pitää erityisen kaukana, käännetyn sensorin myötä kameralla voi kuvata videot helposti myös pystyssä ja tehokkaan kuvanvakaimen ansiosta puhelimella onnistuu kuvaaminen helposti myös kävellessä. Digitaalisen kuvanvakauksen heikkona puolena kuvan nopea siirtäminen sivuttaissuunnassa voi aiheuttaa pätkivää siirtymistä puhelimen pyrkiessä vakauttamaan liikettä. Kuvanlaadullisesti kamera tuottaa varsin miellyttävää väritoistoa, mutta yksityiskohtien määrä videossa jättää toivomisen varaa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Motorola Moto G8 Plus on varustettu Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla ja jo hieman ikäntyneillä syyskuun tietoturvapäivityksillä. Käyttöliittymä Motorolassa on lähes kustomoimaton ja Motorolan oma jälki näkyykin lähinnä kamerasovelluksessa ja Motorolan omissa ”Moto Toiminnot” ja ”Moto Näyttö” -asetusosioissa, joista löytyy muun muassa Motorolan omia eleohjausvaihtoehtoja, lukitusnäytön vilkaisunäyttö liikettä havaitessa ja Motorolan oma eleohjausvaihtoehto. Eleohjaus osoittautui testijakson aikana varsin intuitiiviseksi ja toimivaksi vaihtoehdoksi Androidin perinteisille kolmelle näppäimelle.

Lähes kustomoimattomasta Android-käyttöliittymästä huolimatta Moto G8 Plus ei kuulu Android One -ohjelmaan. Motorola on kuitenkin luvannut puhelimen saavan Android 10 -päivityksen, joskaan aikataulua päivitykselle ei ole annettu. Moto G8 Plus on kuitenkin Android Enterprise Recommended -sertifioitu, minkä puitteissa järjestelmäpäivitys on taattu seuraavaan versioon ja tietoturvakorjaukset vähintään kolmen vuoden ajaksi 90 päivän välein.

Moto G8 Plus tarjoaa hintaluokassaan varsin hyvää suorituskykyä. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen ja kevyt käyttö on puhelimella sulavaa, eikä nettiä selatessakaan havaittu minkäänlaista häntimistä. Myös pelaaminen onnistuu Moto G8 Plussan Snapdragon 665 -järjestelmäpiirillä varsin hyvin ja esimerkiksi tuore Call of Duty Mobile toimi jopa very high -tason grafiikka-asetuksilla ilman suurempia hidasteluita. Suorituskyvyltään laite ei kuitenkaan tarjoa suoranaisesti hintaluokkansa parasta, vaan esimerkiksi Xiaomi Redmi Note 8 Pron sisältämä MediaTek Helio G90T -järjestelmäpiiri tarjoaa vielä selävisti korkeamman tason suorituskykyä.

Akunkesto vaikutti lyhyehkön kokeilujakson perustella varsin hyvältältä. Testijakson aikana puhelin kesti suht raskaalla käytöllä helposti kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella. 15 watin latausnopeus on myös puhelimen hinta huomioiden varsin hyvä, mutta Moto G7 Plussan tarjoaman 27 watin pikalatauksen puuttuminen on väistämättä huono kehityssuunta. Puhelimen mukana tulevalla 18 watin TurboPower-laturilla akku latautui ensimmäisen tunnin aikana noin 70 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastui ja täysi lataus kesti hieman yli kaksi tuntia. Puhelimen mukana toimitetulla kaapelilla havaitsimme latausnopeuden jäävän todella alhaiseksi, mutta kyse saattoi olla yksittäisestä viallisesta kaapelista, sillä toisella USB-kaapelilla latausnopeus koheni ”normaaliksi”.

Yhteenveto

Moto G8 Plus on Motorolalta mielenkiintoinen puhelin. Vain kahdeksan kuukautta vanhaan edeltäjäänsä nähden suositushinta on yli 50 € halvempi, mutta tästä huolimatta puhelin on osin selvä kehitysaskel edeltäjäänsä verrattuna. Pikalatauksen tehon huonontuminen, lasisesta takakuoresta muoviseen siirtyminen ja optisen kuvanvakaimen poistaminen ovat kuitenkin heikennykseksi laskettavia ominaisuuksia.

Noin 250 € hintaluokassa Moto G8 Plus on kuitenkin varsin erinomainen puhelin. Rautapuoli ei ole hintaluokan parasta, mutta kuitenkin hyvää ja useita kilpailijoitaan parempaa. Snapdragon 665 tarjoaa hyvää suorituskykyä ja sama piiri löytyy jopa hieman kalliimmistakin älypuhelimista. Hintaluokassaan Motorolaa parempaa rautaa ei käytäkään yksikään ”perinteisistä” suurista valmistajista, vaan kovempaa rautasuorituskykyä tarjoaa lähinnä Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Neljän gigatavun RAM-muisti ja 64 gigatavun tallennustila eivät puolestaan ole mitenkään erityisiä, vaan ne ovat hintaluokassa hyvin vakiintuneita perusmääriä. Osa kilpailijoista tarjoaa kuitenkin jo 128 gigatavun tallennustilaa ja 6 gigatavun käyttömuistia.

Suorituskyvyn lisäksi Moto G8 Plus tarjoaa hintaluokassaan myös kameran, joka kykenee tuottamaan hyvää kuvanlaatua – myös hämärämmissäkin olosuhteissa. Myös ultralaajakulmakameran digitaalinen kuvanvakaus osoittautuu positiiviseksi yllätykseksi, sillä puhelin onnistuu tuottamaan varsin vakaata jälkeä. Kuitenkin kameran suurimmaksi miinukseksi täytyy laskea juuri ultralaajakulman rajoittaminen vain videokäyttöön, sillä käytännössä kaikki kilpailijat tarjoavat myös mahdollisuutta kuvata ultralaajakuvakameroillaan. Moto G8 Plus ei tarjoa myöskään telekameraa, minkä seurauksena se on hintaluokassaan ainoita puhelimia, joka tarjoaa valokuvaamiseen käytännössä vain yhtä kameraa.

Akkukestonkin osalta Motorola onnistui lyhyen kokeilujakson havaintojen perusteella täyttämään odotukset. Raskaammallakin käytöllä kahden päivän akkukesto on reilun 250 € hintaluokassa varsin hyvä tulos, eikä 15 watin lataustehokaan ole suoranaisesti huono, vaikka edeltäjämalliin nähden kyseessä onkin heikennys.

Lähes kustomoimaton Android-käyttöliittymä toiminee myyntivalttina useille ihmisille ja käyttöliittymä onnistuukin olemaan sulava ja miellyttävä käyttää. Harmillisena miinuspuolena Moto G8 Plus ei kuitenkaan kuulu Android One -ohjelmaan, joten päivitystuki ei ole yhtä pitkä kuin esimerkiksi HMD Globalin puhelimilla. Laitteella on kuitenkin Enterprise Recommended -sertifiointi, joka takaa tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi. Motorola ei myöskään ole antanut lupauksia Android 10 päivityksen aikataululle, joka on harmillista ottaen huomioon, että kyseessä on upouusi puhelinmalli.

Motorolan palaaminen lyhyeen päivityssykliin on hieman hämmentävää, sillä juuri edeltävänä vuonna puolen vuoden välein tulevista malleista luovuttiin. Tästä huolimatta Moto G8 Plus on onnistunut päivitys, joka tuo edellismalliin nähden hintatasoa alas, mutta ominaisuuksia ylöspäin. Tämän seurauksena Motorola Moto G8 Plus onkin noin 250 € hintaluokassa hyvä vaihtoehto tasapainoista puhelinta etsivälle käyttäjälle.

Plussaa

  • Yleistuntumaltaan jämäkkä ja laadukas rakenne
  • Snapdragon 665 -järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
  • Lähes kustomoimaton Android-käyttöliittymä sulavalla käyttökokemuksella
  • Hyvä akunkesto
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • 3,5 mm kuulokeliitäntä
  • Kameran kuvanlaatu hintaluokassaan

Miinusta

  • Ultralaajakulmakameran rajoittaminen vain videokäyttöön
  • Kamerassa ei enää edeltäjämallissa ollutta optista vakainta
  • Kuvien pitkä käsittelyaika varsinkin pimeänäkötilassa
  • Edeltäjäänsä heikompi pikalatausteho

 

This site uses XenWord.
;