io-tech kokeili Samsungin uusinta V-NAND-muistitekniikkaa käyttävää kannettavaa T5 SSD USB-asemaa.

Samsung esitteli Flash Memory Summit –tapahtumassa viime elokuussa uudet neljännen sukupolven 3D V-NAND –muistipiirinsä, joiden rakenne päivittyi 48:sta 64-kerroksiseksi. io-tech testasi uutta piiritekniikkaa käyttävän SATA-liitäntäisen 860 EVO –aseman juuri hiljattain tammikuun lopulla. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen neljännen sukupolven V-NAND-piirejä käyttävä kuluttajatuote, sillä Samsung lanseerasi uutuustekniikan markkinoille jo elokuussa kannettavan USB-liitäntäisen T5-aseman muodossa.

Vuotta aiemmin (2016) julkaistuun T3-malliin nähden T5:n uusia ominaisuuksia ovat mm. neljännen sukupolven V-NAND-muistipiirit, entistä metallipainotteisempi rakenne, suuremmat siirtonopeudet (540 Mt/s) mahdollistava USB 3.1 Gen2 -liitäntä sekä TRIM-käskytuki.

Saimme io-techin kokeiltavaksi Portable SSD T5:n yhden teratavun version, johon teemme nyt lyhyen katsauksen tämän kokeiltua-artikkelin muodossa. Hinta.fi-hintavertailun mukaan T5:n hinnat alkavat tämän artikkelin julkaisuhetkellä helmikuun alussa 250 Gt:n mallin noin 140 eurosta. 500 Gt:n malli maksaa noin 200 euroa, teratavun malli noin 420 euroa ja kahden teratavun malli vajaa 800 euroa.

Samsung T5 -tuotesivu

Hinta.fi, Haku: Samsung SSD T5

Samsung on pakannut T5:n vaaleansävyiseen pahvirasiaan, jonka sisältä löytyy itse aseman ohella kaksi USB-kaapelia sekä pikakäyttöohjeet. Puolimetrisissä kaapeleissa on näppärä kiinteä tarranauha – toinen kaapeleista on varustettu USB Type-C- ja Type-A-liittimillä ja toinen kahdella Type-C-liittimellä.

Fyysisiltä mitoiltaan T5 on varsin näppärän kokoinen (74 x 57,3 x 10,5 mm; 51 grammaa) – hieman tavanomaista käyntikorttikoteloa pienempi. Ulkokuori on nyt muovisia päätyjä lukuun ottamatta alumiinia, toisin kuin osittain muovinen T3. Samsung lupaa aseman kestävän pudotuksen parin metrin korkeudelta.

Aseman toinen pääty on umpinainen ja toisesta löytyy USB 3.1 Gen2 Type-C –liitäntä sekä hyvin piilotettu sininen merkkivalo. T5 on yhteensopiva Windows-, Mac- ja Android laitteiden kanssa.

T5 on saatavilla 250, 500 gigatavun sekä yhden ja kahden teratavun versioina. Näistä kaksi ensin mainittua ovat väriltään sinisiä ja jälkimmäinen kaksikko mustia. Testikappaleemme edusti teratavun mallia, ollen täten musta. Samsung lupaa T5:lle kolmen vuoden takuun.

T5:n rakenne on varsin helppo avata, joskin toimenpidettä ei voi suositella tehtäväksi, jos haluaa laitteen takuun säilyvän voimassa. Aseman molemmista päädyistä suojateippien alta löytyy yhteensä neljä pientä ristikantaista ruuvia, joiden avaamisen jälkeen sisuskaluihin pääsee käsiksi. Alumiinikuorten sisältä esiin liukuu muovikelkka, johon on kiinnitetty kaksi osittain lämpötyynyillä suojattua piirilevyä.

Varsin nopeasti sisuskaluja silmäillessä käy selville, että Samsung on toteuttanut T5:n mSATA-liitäntäisen SSD-aseman avulla. Ratkaisu on hieman erikoinen, sillä mSATA-malliset asemat ovat jo väistyneet lähes tyystin uudempien M.2-liitäntäisten asemien tieltä.

mSATA-aseman piirilevylle on sijoitettu kaksi 250 gigatavun K9OMGY8H5A-NAND-piiriä molemmin puolin. Ohjainpiiri on mm. 850 EVO –malleista tuttu Samsung MGX (S4LN062X01). DRAM-muistina on käytetty yhden gigatavun K4E8E164EB-SGCF-LPDDR3-piiriä.

mSATA-liitännän erottamalta toiselta piirilevyltä löytyy puolestaan USB Type-C –liitäntä, virransyötön komponentteja sekä ASMedia ASM235CM –siltapiiri, joka huolehtii datan siirtämisestä mSATA-liitännän ja USB 3.1 Gen2 –liitännän välillä.

Käytimme T5:ttä useammassa Windows 10 –tietokoneessa sekä parissa Android-puhelimessa (Galaxy A8 & OnePlus 3) ja se tunnistui ja toimi kaikissa ongelmitta.

T5:een on alustettu valmiiksi yksi exFAT-tiedostojärjestelmää käyttävä pääosio sekä pieni piilotettu FAT32-osio, joka sisältää salasanasuojaukseen tarvittavan ohjelmiston. T5:n mukana toimitetaan simppeli Samsung Portable SSD –sovellus (Windows ja Mac), joka mahdollistaa firmwaren päivittämisen sekä aseman suojaamisen salasanalla. Salasanasuojaus hyödyntää T5:n rautapohjaista 256-bittistä AES-salausta. Android-laitteille sovelluksen voi ladata Play-kaupasta.

Ajoimme T5:llä perinteiset synteettiset ATTO Disk Benchmark- ja CrystalDiskMark 6.0.0 –testit ja niiden tulokset tukivat Samsungin lupauksia jopa 540 Mbit/s siirtonopeuksista.

Testasimme levyä myös käytännön tilanteessa tiedostojen siirrossa. Ensin siirsimme 8,38 gigatavun edestä videotiedostoja (11 kpl) tietokoneen SSD-levyltä T5:n muistiin. Toimenpiteessä kesti keskimäärin noin 26,5 sekuntia, eli käytännön kirjoitusnopeudeksi muodostui noin 316 Mt/s. Samojen tiedostojen siirtämisessä takaisin tietokoneelle kesti noin 31 sekuntia, eli lukunopeudeksi muodostui noin 270 Mt/s.

Toisena testiskenaariona siirsimme T5:n muistiin 3872 valokuvaa, joiden yhteiskoko oli 7,78 Gt. Siirtoajaksi kellotettiin keskimäärin 57 sekuntia, eli kirjoitusnopeudeksi muodostui noin 136,5 Mt/s. Siirto takaisin tietokoneelle otti noin 53,5 sekuntia, eli lukunopeus oli noin 145 Mt/s.

Testialustana toimi Lenovon Thinkpad T470 –kannettava (Intel Core i5-7200U, Toshiba XG4 NVMe SSD), joka on varustettu USB 3.1 Gen2 Type-C –liitännällä.

 

Yhteenveto

Samsungin Portable SSD T5 on erittäin näppärä apuväline suurehkojen datamäärien nopeaan siirtämiseen ja kuljettamiseen. Kyseessä ei ole markkinoiden nopein tai pienikokoisin USB-liitäntäinen flash-tallennusratkaisu, mutta T5 tarjoaa varsin hyvän ja teknisesti edistyneen kokonaisratkaisun. Suomessa myytäviin ulkoisiin USB-liitäntäisiin SSD-asemiin verrattuna hinnoittelu on melko kilpailukykyinen, eikä vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja laitteita ole etenkään pienemmissä kapasiteettiluokissa saatavilla merkittävästi halvemmalla. Pieninä parannusehdotuksina Samsungin seuraavan sukupolven ulkoisessa SSD-asemassa (T7?) olisi mukava nähdä esimerkiksi IP68-tason suojaus vedeltä ja pölyltä.

 

This site uses XenWord.
;