Kaupallinen yhteistyö: Käymme läpi miten Wi-Fi-Mesh-verkko ja Asus AiMesh -järjestelmä toimii.
Tämä on Asuksen kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö:

Moni ei välttämättä ole tietoinen, että Asuksen tavallisista reitittimistä, myös vanhemmista malleista, voi rakentaa markkinoiden ehkä kattavimman Wi-Fi-Mesh-verkon. Tässä kaupallisessa yhteistyöartikkelissa käymme läpi miten Asus AiMesh -järjestelmä toimii.

Moni tätä lukevista on varmasti joskus manannut pätkivää tai hidasta Wi-Fi-yhteyttä. Yksi parhaista ratkaisuista kodin Wi-Fi-verkon kattavuuden varmistamiseksi on niin sanottu Mesh-verkko. Meshin avulla voi laajentaa Wi-Fi-verkkoa melkeinpä loputtomiin, olipa koti millainen tahansa. Meshin myötä päästään eroon mm. SSID-verkkotunnuksen tuomista ongelmista sekä turhauttavista kaapeliasennuksista. Lopputuloksena on käyttökokemukseltaan yhtenäinen Wi-Fi-verkko ja optimaalinen signaali.

Moni valmistaja on tuonut markkinoille omia Mesh-ratkaisuja, joille luvataan hyvä kattavuus ja korkea siirtonopeus. Asus julkaisi viime vuonna oman Lyra-sarjansa, joka on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja esteettisesti vähäeleiseksi all-in-one-ratkaisuksi. Ratkaisu käyttäjille, jotka haluavat kaiken toimivan ilman virittelyjä ja näkymättömissä.

 

AiMesh toimii niin uusien kuin vanhojen reitittimien kanssa

Asuksen uusi Mesh-ratkaisu on nimeltään AiMesh. AiMesh perustuu samaan tekniikkaan kuin Lyra, mutta valmiiden Mesh-yksikköjen sijaan voidana hyödyntää tavallisia reitittimiä solmuina/satelliitteina. Lopputulosta voi kutsua nimellä Mesh 2.0. Verkon suorituskyky on erinomainen ja sitä voidaan muokata manuaalisesti esimerkiksi antenneja suuntaamalla tai ohjelmistoa säätämällä.

AiMesh on erinomainen ratkaisu käyttäjille, jotka pelaavat vaativia verkkopelejä tai työskentelevät sovelluksilla, jotka vaativat vakaita ja erittäin korkeita latausnopeuksia. AiMesh on myös kustannustehokas ratkaisu, koska siinä voi käyttää jo aiemmin hankittuja reitittimiä. Kaikkea ei siis tarvitse hankkia uutena, vaan sen sijaan on mahdollista hyödyntää käyttäjällä jo olemassa olevia reitittimiä, ja täydentää kokonaisuutta esimerkiksi vain yhdellä uudella reitittimellä.

 

Luotettava Asus RT-AC68U käyttötilanteessa

Eräs AiMeshiä tukeva malli on Asus RT-AC68U. Se on luotettava laite ja viime vuosien myydyimpiä reitittimiä Pohjolassa. Suosio perustuu erityisesti reitittimen nopeuteen ja luotettavuuteen, se tukee esimerkiksi 802.11ac-standardia, luonnollisesti kahdella taajuusalueella. Yksinkertaisella ohjelmistopäivityksellä RT-AC68U-reitittimen saa osaksi Asus AiMesh -verkkoa, jota voi täydentää tehokkaammalla sisarlaitteella pääreitittimeksi tai ostaa toisen RT-AC68U-reitittimen myymälästä tai käytettynä. Parempaa Mesh-verkkovastinetta rahoille on vaikea löytää. Sen on huomannut esimerkiksi ruotsalainen fysiikan opiskelija Andreas, joka juuri täydensi AC68U-reititintään toisella vastaavalla mallilla. Wi-Fin kattavuus kaksiossa ei ole kovinkaan suuri haaste. Sitä vastoin yli 80 Mbps:n langattoman siirtonopeuden aikaansaaminen NAS:n ja pelitietokoneen välille reitittimillä, joiden sijainti ei ollut läheskään optimaalinen, oli selkeästi haastavampaa.

– ”Siirtonopeuteni on jatkuvasti ollut yli 100 Mbps samoilla reitittimillä AiMesh-konfiguraatiossa. Olen tällä hetkellä erittäin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka Wi-Fi-laitteiston sijaintia ei ole optimoitu. En halunnut alkaa vetämään asuntooni kaapeleita, joten sijoitin 1300 kruunua (125 euroa) toiseen AC68U-reitittimeen ja AiMesh-asennukseen. Minua arvelutti, riittäisikö langattoman verkon suorituskyky raskaisiin tehtäviin, kuten 4K HDR -striimaukseen ja suurten tiedostojen siirtoon, mutta verkko on ollut yllättävän vakaa”, Andreas kertoi.

Kuvassa esimerkki Andreasin kahden AC68U-reitittimen kokoonpanoon perustuvan AiMesh-asennuksen arkisuorituskyvystä sekä sijoituksesta.

 

Näin perustat AiMesh-verkon yhteensopivilla reitittimillä:

  • Päivitä – Asenna uusimmat ohjelmistot reitittimiin, joita aiot käyttää. Palauta tehdasasetuksiin ne reitittimet, jotka tulevat toimimaan solmuina eli signaalinvahvistimina.
  • Asenna – Liitä paras ja suorituskykyisin reitittimesi ja aseta se pääreitittimeksi.
  • Etsi – Kytke päälle yksi tai useampi muu reititin ja napsauta ”etsi” ne ASUSWRT-rajapinnassa tai Asus-reititinsovelluksessa.
  • Yhdistä – Valitse reititin ja napsauta ”apply”, niin voit liittää sen uuteen Wi-Fi-Mesh-verkkoosi. Tämän jälkeen verkko on valmis käyttöön.

 

Asus AC68U, Asus ROG Rapture GT-AC5300 ja Asus AC2900 tukevat kaikki AiMeshia ja ne voidaan yhdistää toisiinsa.

ReititinAiMesh-tukiMaksimi Wi-Fi-nopeus (5 GHz)Maksimi Wi-Fi-kaistanleveys kokonaisuudessaanHinta
ASUS RT-AC68U/WKyllä1 300 Mbit/s1900 Mbit/sLinkki
ASUS RT-AC86UKyllä2167 Mbit/s2917 Mbit/sLinkki
ASUS RT-AC88UKyllä2167 Mbit/s3167 Mbit/sLinkki
ASUS RT-AC1900UKyllä1 300 Mbit/s1900 Mbit/s-
ASUS RT-AC2900Kyllä2167 Mbit/s2900 Mbit/sLinkki
ASUS RT-AC5300Kyllä2167 Mbit/s5300 Mbit/sLinkki
ASUS GT-AC5300Kyllä2167 Mbit/s5300 Mbit/sLinkki
ASUS DSL-AC68UQ2 20181 300 Mbit/s1900 Mbit/sLinkki

Asus AiMesh toimii sekä 2,4 GHz:n että 5 GHz:n taajuudella. Erillistä 5 GHz:n kanavaa käytetään reitittimien keskinäiseen yhteydenpitoon. Mesh-verkko osaa omalla älyllään päättää, mikä kaista sopii parhaiten kullekin yksikölle kussakin paikassa.

 

Langaton, lähes gigabit ethernet -tasoinen suorituskyky

Asus on omissa laboratoriotesteissään mitannut yhtiön keskisarjan RT-AC86U-mallilla lähes 1 gigabitin sekuntinopeuksia. Kyseisellä nopeudella 4,5 gigatavun kokoinen tiedosto siirtyy 36 sekunnissa tietokoneesta toiseen tai verkkotallennusyksikköön – langattomasti.

 

AiMesh-konseptia tuetaan laajasti Asuksen uusissa reititinmalleissa. Olemassa oleville reitittimille konsepti tuodaan laiteohjelmistopäivityksillä. Päivityksen jälkeen reititin on valmis asennettavaksi osaksi uutta AiMesh-verkkoa, joko pääreitittimeksi tai solmuksi. Sen jälkeen verkkoa voi laajentaa, kunnes kattavuus on käyttäjän tarpeisiin täydellinen.

Asus RT-AC5300 voi toimia joko reitittimenä tai satelliittina AiMesh-verkossa.

 

Yleisiä verkkovinkkejä, joilla saadaan paras mahdollinen Wi-Fi-suorituskyky ja kantavuus.

  • Jos sinulla on vain yksi reititin, sijoita se asunnon keskelle. Mielellään näköetäisyydelle paikasta, jossa käytät internetiä eniten (esimerkiksi työpiste tai nojatuoli).
  • Reititin on hyvä sijoittaa korkealle – älä ainakaan pidä sitä lattialla.
  • Ulkoiset antennit eivät ole pelkkä koriste. Suuntaa antennit eri suuntiin kotisi pohjaratkaisun mukaisesti. Kokeile, millä suuntauksella saat parhaan tuloksen.
  • Muista, että paksut seinät, erityisesti kivi-, betoni- ja tiiliseinät, estävät radiosignaalin kulkua ja voivat heikentää Wi-Fi-kuuluvuutta merkittävästi. Sijainti on ensisijaisen tärkeää!

 

Monet suosituimmista reitittimistämme, kuten työjuhta-RT-AC68U, mutta myös uusin lippulaivamallimme ROG Rapture GT-AC5300, tukevat AiMesh-verkkoa. Tarjonta kasvaa jatkuvasti – lue lisää AiMesh-tekniikasta sekä sitä tukevista reitittimistä viralliselta AiMesh-kotisivulta.

Asus AiMesh (tässä AC68U etualalla) striimaa langattomasti 4K HDR -videota ja HDR-pelejä, kuten ME: Andromeda.

This site uses XenWord.
;