Uuden television ostaminen voi olla jännittävää, mutta samalla myös hieman pelottavaa. Kerromme muutamia helppoja ja tehokkaita vinkkejä, miten hyödyt televisio-ostoksestasi mahdollisimman paljon.

Teoriassa television tekniset ominaisuudet, kuten paneeli, kuvakoko ja kuvaprosessori, määräävät katselukokemuksen laadun, mutta on myös muita tärkeitä asioita pohdittavaksi. Käymme nopeasti läpi, mitä kannattaa pitää mielessä, kun haluaa maksimoida televisiokokemuksen – mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä.

 

TL:DR – paras televisiokokemus

1. Valo television takana muttei edessä – vältä ikkunoita

2. Kalibrointi on monille turha toimenpide – muista kuitenkin vaihtaa kuvatila

3. Jalkapallon MM-kisat televisiossa – HD-kanavat ja urheilutila näyttävät tietä

4. Pelit ja elokuvat – harkitse HDR:ää ja varo kuvaviivettä

5. Television helpompi ohjaaminen – yleiskaukosäädin ja ääniohjaus

6. Hyvä seura – järjestä elokuva-, peli- ja televisioiltoja

 

Kaikki alkaa television sijoittamisesta. Keskustelimme jo osto-oppaan ensimmäisessä osassa siitä, miten television koko ja katseluetäisyys ovat erittäin tärkeitä katselukokemukselle. Asettelussa on pelkän etäisyyden lisäksi  myös muita tärkeitä seikkoja.

 

1. Sopivat valonlähteet sekä TV-taso vastaan seinäasennus

Pääsääntöisesti paras elokuva- ja televisiokokemus saadaan pimeässä huoneessa. Ei ole sattumaa, että elokuvateattereissa sammutetaan valot. Vaikka televisio toimiikin projektoria paremmin valoisassa huoneessa, kannattaa silti pyrkiä välttämään television sijoittamista ikkunaa tai muita kirkkaita valonlähteitä vastapäätä. Television valovoimasta tai heijastamattomuuskäsittelystä riippumatta aurinkoiset kesäpäivät ovat turhauttavia, jos ikkuna on televisiota vastapäätä. Huoneen pimentämisestä on etua, jos siihen on mahdollisuus, mutta huoneessa on hyvä olla joitain valonlähteitä. Kun sijoitat heikon valonlähteen television taakse tai sivulle muutoin pimeässä huoneessa, silmäsi rasittuvat vähemmän ja pitkäkään katselu ei aiheuta jännityspäänsärkyä eikä väsymystä. Jotkin televisiovalmistajat käyttävät tekniikoita, joilla simuloidaan television ruudulla näkyviä värejä ruudun takana hienona tehosteena. Silmiä rasittaa kuitenkin valovoimakkuuden vaihtelu pimeässä huoneessa. Tasainen kylmä valo television takana on paras ratkaisu katsojalle, joka haluaa mahdollisimman miellyttävän ja aidon kuvakokemuksen (aito tarkoittaa tässä elokuvan tekijän tarkoittamaa kokemusta). Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin nykyisenä HDR-televisioiden aikana – valovoimakkuus saattaa ajoittain olla erittäin kirkas.

Vinkki: Suunnittele television korkeus hyvin. Ohjeena on, että katsojan silmien korkeus osuu tv:n keskikohtaan. Muista samalla, että jalkapari korkealla sohvapöydällä voi peittää TV-näkymän, kun sohvassa lojutaan rennosti puolimakaavassa asennossa. Seinäasennus on hyvä ratkaisu, kun halutaan siisti televisiotaso tai poistaa televisiotaso kokonaan. Muista kuitenkin, että silloin televisio sijaitsee kauempana katsojista.

Yksinkertainen USB-käyttöinen LED-lista TV:n takana voi tarjota miellyttävämmän katselukokemuksen.

 

2. Pitääkö minun kalibroida televisioni?

Useimmat tavalliset kuluttajat saavat tasapainoisen televisiokokemuksen, kunhan muistavat valita sopivan kuvaprofiilin käyttötarkoituksen mukaan. Elokuville elokuvatila, peleille pelitila ja niin edelleen. Eri valmistajat paneutuvat asiaan eri tavalla, ja yleensä kalliimmissa televisioissa on parempi esikalibrointi. Muista vaihtaa kuvatilojen välillä ja kokeile, mikä tila sinusta sopii parhaiten käyttötarkoitukseesi. Esimerkiksi iltakatseluun voi sopia eri tila kuin päiväkatseluun valoisassa huoneessa.

Jos haluat kuitenkin maksimoida televisiokokemuksesi, kannattaa harkita ylimääräistä kalibrointia. Se on parasta suorittaa kotonasi, ja kannattaa käyttää asiantuntijaa, jolla on parhaat työvälineet ja osaaminen. Kuvalaadun paraneminen riippuu televisiosta ja henkilöstä, mutta se on ainoa keino tietää, mihin kaikkeen televisiosi kykenee. Useimmille kuitenkin riittää, kun muistaa vaihtaa standarditilasta sopivaan esiasetettuun kuvaprofiiliin.

Vinkki: Jos haluat kokeilla television kalibrointia itse, asenna puhelimeen tai tablettiin kalibrointisovellus, esimerkiksi THX Tune-Up. Toinen nopea keino on googlata ”kalibrointiasetukset” sekä oman television malli ja käyttää muiden hyväksi havaitsemia asetuksia, ne ovat riittävät useimmille katsojille.

 

3. Paras TV-kokemus jalkapallon MM-kisojen katseluun?

Jalkapallo on vaativa laji kaikille televisioille, LG on räätälöinyt urheilutilan OLED-televisioihinsa.

Vihreitä nurmia ja nopeita palloja. Jalkapallo on jännittävä ja viihdyttävä kokemus, mutta samalla eräs suurimmista haasteista televisiolle. Urheilu ja jalkapallo hyötyvät lisätarkkuudesta ja progressiivisesta kuvasta. Jos olet ostanut uuden television tämän vuoden jalkapallon MM-kisoja varten, on velvollisuutesi itseäsi ja televisiotasi kohtaan hankkia myös HD-paketti. Tulevaisuudessa 4K-tarkkuus ja HDR ovat hieno lisä katselukokemukseen, mutta tällä hetkellä Pohjoismaissa pitää tyytyä tavalliseen HD-tarkkuuteen.

Televisiosta pitää muistaa valita oikeat asetukset. Useimmilla televisiovalmistajilla on erillinen kuvatila urheilua varten, ja se poikkeaa merkittävästi standardiasetuksista sekä myös elokuva-asetuksista, joita usein käytetään television peruskatseluun.

Vinkki: Ota käyttöön urheiluasetukset, ja kokeile itse, miten esimerkiksi valovoimakkuuden, kontrastin ja televisiosi päivitystaajuuden muuttaminen vaikuttaa katselukokemuksesi. Mielellään ennen kuin koko naapurusto on istahtanut sohvaasi kisakatsomoon.

 

Lyhyesti: LG α (Alpha) 9 urheilua varten

Kuvaprosessorin tarvitsee olla tehokas ja sen lisäksi käyttää resurssit oikein ja mahdollisimman tehokkaasti. LG:n α9-prosesori tukee yksityiskohtien tarkkuuden taajuusperustaista käsittelyä, ja joka kuvasta voidaan analysoida, mitkä osat liikkuvat ja mitkä ovat staattisia. Jos meneillään on kova kamppailu pallosta, tarkkuuden pitää olla parhaimmillaan, samoin kuvaprosessori osaa optimoida pitkien ja nopeiden pallojen näyttämisen.

– Lue lisää LG α (Alpha) 9:stä täältä.

 

4. Paras peli- ja elokuvakokemus

Kuten aiemmin mainittiin, on tärkeää valita sopiva kuvaprofiili niin elokuville kuin peleille. Useimmat televisiot on hyvin optimoitu elokuvia ja television katselua varten, mutta pelien näyttämisessä voi ilmetä suurempia eroja. TV- ja tietokonepelit vaativat nopeiden liikkeiden käsittelyä, lisäksi ne ovet erityisen herkkiä kuvaviiveelle. Se tarkoittaa aikaa, joka kuluu peliohjaimen tai hiiren painalluksesta siihen, että se näkyy television ruudulla. Mitä lyhempi odotusaika, sen parempi ja todellisempi pelikokemuksesta tulee.

Tarkista myös, tukeeko televisiosi HDR:ää pelitilassa, HDR-signaalien käsittely matalalla kuvaviiveellä on vaikeaa, mutta myös tärkeää, sillä HDR-tekniikka on laajenemassa myös peleihin. Jos liität PC:si televisioon pelaamista varten, tarkista myös, että televisiosi vastaanottaa 60 Hz:n signaalia (HDMI:n korkein taajuus tällä hetkellä) ja että kuva peittää television koko ruudun. Jos näin ei tapahdu, voit kokeilla muuttaa kuvasuhdetta juuri tälle yhteydelle ”overscan”-ongelman ratkaisemiseksi. Asetuksen nimi vaihtelee eri televisioissa, esimerkiksi ”vain skannaus” tai ”koko kuva”.

Vinkki: Lyhennä signaalireittiä pelikonsolista tai tietokoneesta, jotta kuvaviive vähenee ja pelikokemus paranee. Paras vaihtoehto on liittää pelikonsoli/PC suoraan television HDMI-sisääntuloon. Jos liität ne soundbarin tai vastaanottimen kautta, tästä syntyy vielä lisää kuvaviivettä, koska kuvasignaalin pitää kulkea television kautta.

The Witcher 3: Wild Hunt LG:n pelitila käytössä.

 

Lyhyesti: LG HDR Game mode

LG on kehittänyt räätälöidyn pelitilan OLED-televisioilleen. Sen kuvaviive jopa HDR:n ollessa käytössä, on luokkansa paras, 21,3 millisekuntia (4K HDR). Pelitila vuoden 2018 malleissa tukee black frame insertion -toimintoa, jolloin liikkeiden terävyys paranee, sekä dynamic tone mapping -toimintoa, joka tuottaa kirkkaamman kuvan HDR-tilassa. Jos haluaa optimoida peliasetukset, HDR-pelitila on käyttäjän kalibroitavissa. Voit valita asetukset myös niin, että HDMI-portti, johon pelikonsoli tai PC on liitetty, käyttää aina samaa asetusta, esimerkiksi HDR-pelitilaa.

Lue lisää LG OLED -televisioista täältä.

 

5. Television helpompi ohjaaminen

On turhauttavaa, kun tarvitaan viisi näppäimen painallusta viimeisimmän suosikkisarjan katseluun, puhumattakaan siitä, että ensin pitää löytää oikea kaukosäädin. Jos haluat miellyttävän kokemuksen sohvalla, kannattaa hankkia yleiskaukosäädin, jonka avulla voi vähentää kaukosäätimien määrää sekä käynnistää laitteita ja ohjelmia yhdellä painalluksella.

Vielä kätevämpää voi olla television hallinta äänellä tai eleisiin perustuvalla kaukosäätimellä. Käynnistä televisio ja aloita oikean jakson katsominen yhdellä äänikomennolla tai osoittamalla television valikkoja. Voit myös hakea elokuvan näyttelijöitä puhumalla television kanssa. Se voi kuulostaa hullulta eikä sovellu kaikkiin tilanteisiin, mutta kokeile itse ja ylläty sen kätevyydestä.

Vinkki: Jos televisiossasi on integroitu Google Home -avustaja, voit ohjata erilaisia kodin älylaitteita, kuten lamppuja ja virtakatkaisijoita suoraan televisiostasi (ei tue toistaiseksi suomenkieltä).

LG Magic Remote tukee yleiskaukosäädintoimintoa ja siinä on eleohjaus sekä Google Assistant -integraatio.

 

6. Hyvää seuraa ja televisioiltoja

Haluatpa sitten laulaa mukana kansallislaulua jalkapallon MM-kisoissa tai kiihdyttää sohvalla kiihkeän autopelin voittoon, parhaat televisiokokemukset saat yleensä parhaassa seurassa. Seuraa kirjallisuuspiirien esimerkkiä ja perusta oma televisiopiiri/-ilta. Varatkaa yksi ilta viikossa samanmielisten kanssa ja jakakaa televisiokokemus yhdessä – jännittäkää MM-otteluja tai ahmikaa suosikkisarjan uusi kausi. Älä myöskään unohda tärkeitä lisävarusteita, kuten hyödyllisiä/hyödyttömiä snacksejä, juotavaa ja pelipaitoja.

Jotta saisit ylivertaisen kokemuksen uudesta 4K HDR -televisiostasi, olemme keränneet lyhyen listan peleistä, elokuvista ja televisiosarjoista, joilla voit benchmarkata uuden televisiosi.

 

Vinkkejä hyvästä materiaalista 4K HDR -televisiosi testaamiseen ja siitä nauttimiseen

Planet Earth II on 4K HDR OLED:llä taivaallinen kokemus luonnon ja kuvan ystäville.
  • Far Cry 5 (PC-peli, jossa on HDR-tuki)
  • God of War (PS4-peli, jossa on HDR-tuki)
  • Assassin’s Creed Origins (Xbox One X -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Forza Motorsport 7 (Xbox One X -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Gran Turismo Sport (PS4 Pro -peli, jossa on HDR-tuki)
  • Witcher 3: The Wild Hunt (PC, Xbox ja PS4, HDR-tuki konsoliversioissa)
  • Planet Earth 2 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Planet Earth 2049 (4K Ultra HD Blu-ray)
  • Stranger Things (4K HDR Netflixissä)
  • Star Trek: Discovery (4K HDR Netflixissä)

Toivottavasti sait hyviä vinkkejä lyhyestä artikkelisarjastamme, joka käsittelee yhtä kodin suurimmista tekniikkaostoksista. Kirjoita kommentteihin omia vinkkejäsi niin laitteista kuin sisällöstä, jota mieluiten nautit televisiostasi.

Lue lisää LG OLED -televisioista täältä.

This site uses XenWord.
;