io-techin pikatestissä Lenovon uusi edullisen hintaluokan Moto G5 -älypuhelin.

Motorolan vuonna 2013 julkaisema ensimmäisen sukupolven Moto G oli todellinen myyntimenestys ja se nousi yrityksen kaikkien aikojen suosituimmaksi älypuhelinmalliksi. Motorolan siirryttyä Lenovon omistukseen menestysreseptin fokus kuitenkin hieman katosi, jonka myötä seuraavan sukupolven Moto G –mallien koko alkoi kasvaa ja käyttäjien arvostamat nopeat ohjelmistopäivitykset alkoivat viivästyä pahasti.

Moto G:n viidennen sukupolven malli esiteltiin helmikuun lopulla MWC-messujen yhteydessä kahtena eri versiona. Edullisempi Moto G5 –perusmalli sijoittuu 199 euron hinnallaan houkuttelevaan alle 200 euron luokkaan ja paremmin varusteltu Moto G5 Plus puolestaan tarjoaa edistyneempiä teknisiä ominaisuuksia 299 euron suositushintaan.

 


Viime vuoden malleihin nähden uusi Moto G5 sijoittuu hinnaltaan ikään kuin Moto G4:n ja Moto G4 Playn väliin. Markkinoille tullessaan Moto G4 maksoi 249 euroa ja Moto G4 Play noin 160 euroa. Moto G5:n myynti alkoi Suomessa maaliskuun alkupuolella ja Moto G5 Plussan puolestaan muutamia viikkoja myöhemmin huhtikuun alussa.

Tutustumme tässä pikatestissä uuteen Moto G5 –malliin lyhyehkön runsaan viikon testijakson myötä saatujen käyttökokemuksien pohjalta. Moto G5 Plus testataan mahdollisuuksien mukaan myöhemmin erillisessä artikkelissa.

Moto G5 toimitetaan tavanomaisessa pirteästi väritetyssä pahvipakkauksessa, jonka sisältä löytyy puhelimen ohella pikakäyttöohjeet, micro-USB-kaapeli, 10 watin (5,2 V; 2 A) verkkovirtalaturi sekä akku.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Ensimmäistä kertaa pakkauksesta otettaessa huomio kiinnittyy Moto G5:n merkittävästi edeltäjämallista uudistuneeseen muotoiluun. Siinä missä edeltäjämalli Moto G4 oli varsin geneerisen ja jopa työkalumaisen näköinen, on Moto G5:ssä huomattavasti enemmän kaarevia muotoja, pyöristettyjä linjoja sekä elegantimpaa näköä. Värivaihtoehtoja on kaksi – testaamamme metallinharmaa (Lunar gray) sekä kulta (Fine Gold).

Käteen otettaessa Moto G5:stä käy kuitenkin nopeasti selville, että kyse on edullisemman hintaluokan laitteesta. Se on näyttökokoon nähden hieman pullea ja runkomateriaalina on käytetty muovia.  Takakuoren keskiosa on metallia ja etupuolta suojaa Gorilla Glass –lasi. Käsituntumassa ei ole sinällään mitään vikaa, mutta siitä ei välity premium-vaikutelmaa. Sen sijaan Moto G5 tuntuu tyylikkäästi ja hyvin toteutetulta hintaluokkansa edustajalta. Väännellessä rakenne ei elä tai pidä ääniä. Pyöristetty muotoilu tekee Moto G5:stä mukavasti käteen istuvan.

Seuraava ensihuomio on se, ettei Moto G5 suostu lähtemään päälle. Syy on selvä, mutta siihen on tullut törmättyä viime aikoina harvemmin. Laitteen akku on nimittäin irrotettavaa mallia ja se sijaitsee pakkauksessa puhelimesta erillään. Akun asentamisen jälkeen laite käynnistyy normaaliin tapaan.

Moto G5:n rakenne ja fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 144,3 x 73 x 9,5 mm
  • Paino: 145 grammaa
  • Rakenne: muovirunko, osittain metallinen takakuori, roiskevettä hylkivä nanopinnoite

Ulkomitoiltaan Moto G5 ei ole viiden tuuman näyttökokoluokassa erityisen kompakti laite. Tämä johtuu hieman pulleahkosta muotoilusta sekä nykymittapuulla leveähköistä näytön reunoista. Myöskään näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku ei ole erityisen hyvä. Maltillisen näyttökoon ansiosta nämä eivät ole onneksi katastrofaalisia asioita, vaikkakin ne hankaloittavat hieman yhden käden käyttöä.

Moto G5:n tekninen toteutus on varsin tyypillinen tämän hintaluokan puhelimelle. Muutoksia viime vuoden malleihin on tapahtunut, mutta niiden merkittävyys riippuu siitä mihin Moto G4 -versioon vertailua tehdään.

Viime vuoden mallistossa samaan alle 200 euron hintaluokkaan asettuneeseen Moto G4 Play –malliin verrattuna järjestelmäpiiri on päivittynyt Snapdragon 410 –mallista uudempaan 430-malliin ja RAM-muistia on gigatavu enemmän, mutta 16 gigatavun tallennustila on pysynyt Suomessa myytävässä mallissa samana. Näytön ja takakameran tarkkuus ovat kumpikin ottaneen selvän harppauksen parempaan päin. Hieman kalliimman Moto G4 –mallin Snapdragon 617 -piiriin nähden G5:n järjestelmäpiiri on puolestaan paperilla prosessorien osalta hieman heikompi, mutta grafiikkasuorittimen osalta edistyneempi.

Vanhahtavalla 28 nanometrin tekniikalla valmistettava Snapdragon 430 –järjestelmäpiiri on 400-sarjan toiseksi paras malli ja se sisältää kahdeksan 1,4 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä, 450 MHz:n maksimikellotaajuudella toimivan Adreno 505 –grafiikkasuorittimen sekä Cat.4-luokan nopeuksiin yltävän X6 LTE-modeemin.

Moto G5:n tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 430 –järjestelmäpiiri (4 x 1,4 GHz Cortex-A53, Adreno 505 GPU, X6 LTE-modeemi)
  • 3 Gt LPDDR3 RAM-muistia
  • 16 Gt sisäistä tallennustilaa (vapaana noin 9,3 Gt)
  • jopa 256 Gt muistikortteja tukeva microSD-korttipaikka
  • 5,0’’ FullHD 1920 x 1080 IPS LCD -näyttö
  • Akku 2800 mAh, micro-USB, 10 W pikalataustuki
  • Takakamera 13 MP f2.0 (PDAF), Etukamera 5 MP (FF)
  • Käyttöjärjestelmä Android 7.0 Nougat
  • 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), kaksi SIM-korttipaikkaa
  • WiFi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth v4.2 (BR/EDR+BLE), GPS + Glonass

 

Moto G5:n näyttö on kooltaan tasan viisi tuumaa, eli se on samankokoinen kuin Moto G4 Playssa, mutta pienentynyt Moto G4:ään nähden roimasti puolella tuumalla. Näyttöpaneeli perustuu IPS LCD –tekniikkaan ja sen tarkkuus on mukavat 1080 x 1920 pikseliä.

Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on nykymittapuulla varsin heikko 65,4 %, joka johtuu näytön varsin leveistä reunoista. Mittaustemme mukaan näytön reunasta puhelimen ulkokylkeen on mittaa runsaat viisi millimetriä.

Moto G5:n näytön tekniset tiedot:

  • Läpimitta: 5,0 tuumaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 65,4 %
  • Tekniikka: IPS LCD
  • Alipikseliasettelu: RGB
  • Resoluutio: 1080 x 1920 pikseliä
  • Pikselitiheys: 441 PPI (pikseliä tuumalla)
  • Suojaus: naarmuuntumaton lasi

Moto G5:n näytön kuvanlaadussa ei ole valittamista. Se ymmärrettävästi yllä aivan kalliimpien hintaluokkien puhelimien tasolle, mutta kuva on miellyttävän terävä ja värintoisto rikasta. Halutessa näytön värintoistoa voi suitsia hillitympään asetusvalikon valinnasta. Tummien värien toisto jättää toivomisen varaa markkinoiden parhaimpiin näyttöihin nähden. Katselukulmat ovat kohtalaisen hyvät, vaikka kuva tummeneekin hieman äärilaitoja kohti mentäessä. Luettavuutta auringonpaisteessa emme päässeet kunnolla testaamaan.

Moto G5 tukee myös Moto Näyttö –ominaisuutta, joka näyttää puhelimeen saapuvat ilmoitukset mustavalkoisena sammutetulla näytöllä, kun kättä heilautetaan puhelimen yllä.  Ominaisuus on osoittautunut melko näppäräksi, mutta halutaessa se on mahdollista kytkeä asetuksista pois päältä.

Moto G5:n yläpäädyssä on ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä. Näytön yläpuoliseen kaistaleeseen on sijoitettu viiden megapikselin (F2.2) etukamera, joka tukee näytön hyödyntämistä apuvalona sekä kasvojen kaunistustoimintoja. Etukameran kuvanlaatu on etenkin hyvässä valaistuksessa jopa yllättävän hyvää.

Näytön yläpuolella sijaitseva kuulokeaukko on melko suurikokoinen ja se tuntuisi keräävän melko herkästi likaa. Kuulokkeen yhteydessä on myös puhelimen kaiutin, jonka äänenlaatu on älypuhelimelle tavanomaista tasoa. Kuten Moto-malliston muissakaan puhelimissa, ei myöskään G5:ssä ole valitettavasti merkkivalolediä.

Moto G5:n alapäädyn keskellä on micro-USB-liitäntä, joka tukee USB 2.0 –nopeuden datasiirtoa. Vaikka useimmissa ylempien hintaluokkien puhelimissa on jo siirrytty käyttämään uutta USB Type-C –liitäntää, on vanhan liitintyypin käyttö vielä hyväksyttävää tämän hintaluokan puhelimissa.

Moto G5:ssä Lenovo on muotoillut näytön alapuolelle sijoitetun sormenjälkitunnistimen uudelleen ja lopputulos on sekä tyylikkäämpi että miellyttävämmän tuntuinen. Tunnistin sijaitsee pienessä näyttölasiin tehdyssä syvennyksessä, joten sen löytäminen näppituntumalla on helppoa. Tunnistin toimi testijaksollamme varsin nopeasti ja ongelmattomasti. Puhelin osaa herättää näytön, kun sormi asetetaan tunnistimen päälle.

Androidin navigointipainikkeet sijaitsevat oletuksena näytön alareunassa, mutta valitettavasti käyttäjä ei voi vaikuttaa niiden keskinäiseen asetteluun (paluunäppäin aina vasemmalla). Vaihtoehtoisesti softanäppäimet saa piilotettua, jolloin sormenjälkitunnistin toimii navigointinäppäimenä pyyhkäisyeleiden avulla. Tunnistimen vasemmalle pyyhkäisy on paluu, oikealle pyyhkäisy avaa moniajonäkymän ja kosketus toimii kotinäppäimenä. Pienen totuttelun jälkeen ominaisuus toimii varsin hyvin, vaikkakin satunnaisesti pyyhkäisyt saattoivat tunnistua painalluksena.

Lenovo mainostaa Moto G5:n korkealaatuista metallirakennetta, mutta todellisuudessa vain takakuoren keskiosa on metallia. Puhelimen kyljet sekä takakuoren ylä- ja alapääty ovat puolestaan maalattua muovia ja sen havaitsee varsin nopeasti Moto G5:ttä kädessä pyöritellessä.

Ulkoisesti takakuori näyttää edullisen hintaluokan puhelimeksi yllättävän tyylikkäältä. Muotoilu on pyöristettyä ja puhelin istuu miellyttävän tuntuisesti kouraan. Kuivissa käsissä metalli- ja maalattu muovipinta ovat kohtalaisen liukkaita, eikä tilanne parane ratkaisevasti rasvaisemmissakaan kourissa. Kylmällä säällä alumiinipinta tuntuu luonnollisesti myös kylmältä. Sormenjälkiä pintaan ei onneksi jää nimeksikään.

Muoviset äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä virta-/lukituspainike sijaitsevat tyypillisessä paikassa puhelimen oikeassa kyljessä. Kyljen puolivälissä sijaitsevan lukituspainikkeen sijainti on sopivasti näppien ulottuvilla ja sen pinta on karhennettu.

Toisin kuin valtaosassa nykypäivän älypuhelimista, Moto G5:n takakuori on irrotettavaa mallia. Irrottaminen on helpointa aloittaa alapäätyyn muotoillusta pienestä lovesta. Takakuoren alla on paikka puhelimen 2800 mAh akulle, joka on myös irrotettavaa mallia.

Akun irrottamalla pääsee käsiksi puhelimen nano-SIM- ja micro-SD-muistikorttipaikkoihin. SIM-korttipaikkoja on kaksin kappalein, eli puhelin tukee dual-SIM-ominaisuutta. Micro-SD-muistikortit ovat tuettuna 128 gigatavuun saakka – myös silloin kun käytössä on kaksi SIM-korttia. Takakuoren sisäpinnasta löytyy muutamia kontaktipinnejä, joiden tehtävänä on ilmeisesti laajentaa puhelimen antenneja irrotettavan kuoren puolelle.

 

Kamera

Kalliimpien Moto Z –mallien tapaan myös Moto G5:n takakamera sijaitsee keskelle takakuoren yläosaa muotoillussa pyöreässä lasikehyksessä. Lasi on samaa naarmuuntumatonta tavaraa kuin puhelimen etupuolella ja metallinen takakuori on viistetty kiiltäväksi kamerakehyksen ympäriltä. Kameran objektiivin alapuolella sijaitsee LED-salama.

Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja pikselikoko varsin tyypillinen 1,1 mikrometriä. Sen ominaisuuksiin kuuluu myös automaattitarkenteinen f2.0-aukkosuhteen objektiivi ja vaiheentunnistukseen perustuva tarkennus. Kameralla voi myös taltioida Full HD –videota.

 

[responsive-slider id=6004]

Moto G5:n kamerasovelluksen käyttöliittymä on tuttu yrityksen muista viimeaikaisista malleista. Sovelluksen toteutus on melko pelkistetty, joka tekee siitä suht helppokäyttöisen, mutta samalla joihinkin kilpailijoihin nähden ominaisuuksiltaan hieman rajoitetun.

Kuvaustiloja on viisi (valokuva, videokuva, panoraama, time-lapse ja manuaalitila) ja niiden välillä pääsee valitsemaan kuvausnäkymän oikean yläkulman painikkeesta. Asetusvalikko aukeaa kuvausnäkymässä oikealle pyyhkäisemällä ja viimeksi otettujen kuvien näkymä vasemmalle pyyhkäisemällä. Tärkeimmät asetukset, kuten salaman tila, ajastin ja HDR-kuvaus ovat sijoitettu kätevästi pikakuvakkeina näkymän vasempaan reunaan. Tarkennusikoni tarjoaa helpon tavan kuvan valotuksen hienosäätöön.

Manuaalikuvaustila tarjoaa säätömahdollisuudet tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle (1/6000 – 1/1,5 s), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä valotuksen kompensoinnille (-2…+2).

Moto G5:n kamerasovelluksen avaamiseen on muutama eri keino. Lukitusnäkymän alanurkan pikavalinta, tavanomainen sovelluskuvake sekä elekomento, jossa puhelinta käännetään nopeasti kahdesti pystyakselinsa ympäri. Kamera käynnistyy melko nopeasti, muttei kuitenkaan aivan samalla ripeydellä kuin kalliimmissa puhelimissa. Pääpiirteissään tarkentaminen ja kuvan ottaminen sujuu riittävän nopeasti, mutta HDR-kuvia ottaessa on havaittavissa pieni viive ja hämärässä kamera saattaa ottaa kuvaa useamman sekunnin ajan.

Yllä on Moto G5:n kameralla otettua muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat aukeavat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

Hyvässä valaistuksessa Moto G5:n kamera tekee hyvää jälkeä, etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden. Värintoisto on varsin hyvää ja kuvat teräviä ja kohtalaisen yksityiskohtaisia. Dynamiikka on keskitasoa heikompaa ja kirkas taivas tai muut kirkkaat vaaleat yksityiskohdat palavat auringonpaisteessa helpohkosti puhki, sillä kamera pyrkii oletuksena ennemmin avaamaan kuvan tummia alueita paremmin näkyviksi. Automaattinen HDR-tila auttaa asiassa kohtalaisen hyvin, kunhan on valmis odottamaan silmänräpäyksen pidempään HDR-kuvan tallentumista.

Valon määrän vähentyessä Moto G5:n kamera joutuu asteittain kasvaviin ongelmiin, joka ei ole yllättävää tämän hintaluokan kamerapuhelimessa. Hämärissä sisätiloissa, kuten ruokaravintolassa tai muussa hieman heikommin valaistussa sisätilassa kuvanlaatu pysyy vielä melko hyvänä, kunhan kuvaajan käsi on vakaa. Mitä pimeämpää on, sitä kauemmin kuvan ottamisessa kestää. Kamera laskee ensin suljinajan pisimpään 1/14 sekunnin arvoon ja lähtee sen jälkeen nostamaan herkkyyttä. Kun herkkyys nousee nelinumeroisiin ISO-arvoihin, alkaa terävyys kärsiä ja yksityiskohdat puuroutua sekä värimaailma haalentua merkittävästi. Kuvien kohina pysyy melko hyvin kurissa jopa korkeilla ISO 5000–6400 herkkyyksillä.

Moto G5:llä videokuvan tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Videon bittivirta on noin 17 Mbit/s ja ääni tallentuu stereona 96 kbit/s laadulla. Videon laatu on hyvää perustasoa ja riittää varmasti lähes kaikille tämän hintaluokan puhelimen käyttäjille.

Kokonaisuudessaan Moto G5:n kamera ei yllä yllättäviin urotekoihin, mutta tekee hyvin käyttökelpoista jälkeä tämän hintaluokan puhelimeksi. Itse pärjäsin kohtalaisen hyvin pohjoisen lomareissulla pelkkää Moto G5:n kameraa käyttäen.

 

Käyttöjärjestelmä ja sovellukset

 

[responsive-slider id=6027]

Käyttöjärjestelmän suhteen Lenovo jatkaa aiemmissa Moto-puhelimissa hyväksi todettua linjaa – muutamia pieniä kustomointeja lukuun ottamatta Android on käytännössä vakioasussaan. Android on versioltaan uudehko 7.0 Nougat, joka ei ole vielä erityisen yleinen edullisen hintaluokan puhelimissa. Lisäksi valmistaja on luvannut julkaista Nougat 7.1 –päivityksen vielä kesän aikana.

Käyttöliittymä on kuin suoraan vakio-Androidista ja myös sovellusvalikoiman suhteen valmistaja on luottanut Googlen vakiosovelluksiin, eikä ole lisännyt soppaan omia perussovelluksiaan. Lenovon omia lisäyksiä löytyy ainoastaan muutamista asetusvalikoiden kohdista, aloitusnäkymän taustakuvista ja widgeteistä, kamerasovelluksesta sekä puhelimeen asennetun Moto-sovelluksen muodossa.

Kotinäkymässä Moto G5 on lainannut pienen kikan uudemmasta Android Nougat 7.1 –versiosta sekä siihen liittyvästä Pixel Launcher –aloitusnäkymästä. Sovellusvalikolle ei nimittäin ole enää erillistä painiketta, vaan se aukeaa alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä. Ratkaisu on toimiva ja vapauttaa alariviin yhden kuvakepaikan lisää.

Erityismaininnan Moto G5 ansaitsee näytön asetuksiin sisältyvästä näytön skaalauksen valinnasta (Näyttökoko), joka mahdollistaa käyttöliittymän sisällön koon säätämisen. Kyseinen ominaisuus kuuluu Android Nougatin vakiotoimintoihin, mutta jostain syystä kaikki valmistajat eivät tarjoa sitä etenkään pienempinäyttöisissä puhelinmalleissa.

Moto-sovelluksen sisältö on pääosin tuttu aiemmista Moto-puhelimista. Se tarjoaa mahdollisuuden ottaa käyttöön erilaisia elekomentoja sekä lisätoimintoja, kuten näytön sisällön kutistetun näkymän sekä aiemmin mainitut sormenjälkitunnistimen pyyhkäisytoiminnot. Tarjolla on myös Moto Näyttö –ominaisuuden asetukset, eli mm. niiden sovellusten valinta, joiden ilmoitukset näytetään sammutetulla näytöllä.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Moto G5 vietti io-techin ympärivuorokautisessa testikäytössä runsaan viikon ajan. Testijaksolla puhelimen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

Normaalissa jokapäiväisessä käytössä Moto G5 selviytyi suorituskyvyn osalta varsin hyvin, vaikka allekirjoittanut on tottunut käyttämään pääosin high-end-hintaluokan puhelimia. Sovellusten avautumis- ja latautumisnopeudet eivät tietysti ole kaikilta osin samaa luokkaa kalliimpien puhelimien kanssa, mutta suoranaista häiritsevää tökkimistä tai jumittelua ei havaittu.

Testasimme puhelimella nopeasti paria raskaampaa autopeliä (Need For Speed No Limits, Asphalt Xtreme), jotka toimivat puhelimella kohtalaisen hyvin, mutta luonnollisesti kalliimpia puhelimia alhaisemmilla grafiikka-asetuksilla. Ensisijaisesti pelikäyttöön Moto G5:ttä ei kuitenkaan voi suoranaisesti suositella. Puhelimen takakuoren yläosa lämpenee pidemmässä pelisessiossa vain hyvin maltillisesti.

Ajamissamme testisovelluksissa suorituskyky sijoittuu luonnollisesti markkinoiden alempaan päähän. Snapdragon 617 –piirilliseen Moto G4:ään nähden prosessorisuorituskyky on aavistuksen heikompaa ja grafiikkasuorituskyky uudemman GPU:n ansiosta vastaavasti hieman parempaa. Snapdragon 410 –piirilliseen Moto G4 Playhin nähden Moto G5 on puolestaan molemmilla osa-alueella selvästi suorituskykyisempi.

Koska suorituskykytestiarkistoistamme ei löytynyt Moto G4- tai Moto G4 Play –malleilla ajettuja tuloksia käytämme verrokkina testitulosten yhteydessä HiSilicon Kirin 655 –piiriä käyttävää Huawein noin 250 euron hintaista Honor 8 Lite –puhelinta, jonka tulokset ovat sulkeiden sisässä. Lähes samaa piiriä käytetään myös noin 150 euron hintaisessa Honor 7 Lite –mallissa.

Testitulokset:

  • Antutu 6.2.7: 44330 (55889)
  • Androbench 4.0: 244,45/40,81/38,21/22,1 Mt/s (171,83/28,04/39,57/5,9)
  • Geekbench 4: 612/2518 (785/3285)
  • PCMark Work 2.0: 3632 (4549)
  • Sunspider 1.0.2: 1343,4 ms (976,8 ms)
  • GFXBench T-Rex 1080p onscreen: 15 FPS (19)
  • GFXBench Manhattan 1080p onscreen: 7 FPS (8,5)
  • GFXBench Car Chase 1080p onscreen: 2,5 FPS (3,1)

Oheisessa kuvaajassa on nähtävissä Moto G5:n yhden päivän käytön jälkeinen akun varausprosentti suhteessa näytön päälläoloaikaan. Mitä lähempänä mittapiste on kuvaajan oikeaa ylänurkkaa, sen parempi akunkesto on ollut. Suuntaa antavat tulokset perustuvat käytännön käyttötilanteisiin, eivätkä siis ole tieteellisen eksakteja mittaustuloksia.

Moto G5:n 2800 mAh akku on samankokoinen kuin Moto G4 Play –mallissa ja 200 mAh pienempi kuin Moto G4 –mallissa. Koko on suht tyypillinen tämän kokoluokan puhelimelle, joten emme odottaneet ennakkoon suuria yllätyksiä akunkeston suhteen. Runsaan viikon testijakson perusteella Moto G5:n akunkesto vaikuttaisi olevan kelvollista perustasoa.

Testijaksolle osui kahdenlaisia päiviä, joista toisina käyttö oli melko vähäistä (näytön päälläoloaika 30–60 minuuttia) ja akkua oli päivän käytön jälkeen jäljellä noin 50 %. Muutamana päivänä käyttö oli intensiivisempää, jolloin 2-3 tunnin näytön päälläoloajalla akkua oli nukkumaan mennessä jäljellä vain 10–15 %. Osa testijaksosta vietettiin Lapissa osittain heikommissa verkko-olosuhteissa, joka saattoi osaltaan lisätä virrankulutusta. Testijakson aikana yhdellä latauksella selvittiin kertaalleen niukasti kahden päivän yli.

Puhelimen mukana toimitettavalla 10,4 watin laturilla akku täyttyy karkeasti ottaen prosentin minuuttivauhtia. Tyhjästä täyteen ladattaessa puolessa tunnissa kapasiteetista on täyttynyt 30 % ja tunnissa runsas 60 %. Latausnopeus pysyy tasaisena noin 80 % varaustasoon asti, jonka jälkeen nopeus hidastuu selvästi. Viimeisen kymmenen prosentin lataamiseen kuluu pitkä puolituntinen. Kokonaisuudessaan Moto G5:n lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin kaksi tuntia.

 

Yhteenveto

Uusi Moto G5 on puhelin, josta on hankala keksiä suurempaa negatiivista sanottavaa. Se on asiallisen näköinen, tuntuinen ja tarjoaa hyvää käytettävyyttä hintaluokassaan. Lähes vakiosta Android 7.0 Nougatista Moto G5 ansaitsee plussaa.

Teknisesti Moto G5:n toteutus on melko lailla linjassa muiden saman hintaluokan puhelimien kanssa. Snapdragon 430 –piiri ei tarjoa huimaa suorituskykyä, mutta vaikuttaisi riittävän hyvin peruskäyttöön. Älypuhelimille tyypillisistä tehtävistä suoriutumisessa auttaa runsas kolmen gigatavun RAM-muisti. Full HD –näyttö on riittävän tarkka ja kameralla saa etenkin päivänvalossa kelpo kuvia. Akunkesto vaikuttaisi olevan hyvää perustasoa.

Vaikka tekninen toteutus ei ole mullistava tai hintaluokassaan poikkeuksellinen, mutta Lenovo on onnistunut leipomaan Moto G5:stä erittäin tasapainoisen kokonaispaketin niukasti alle 200 euron hintaan. Pienen budjetin älypuhelinta hankittaessa kyseessä on ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto.

 

Plussaa:

  • Kelpo Full HD –näyttö luokassaan
  • Hintaluokassaan asiallisen tuntuinen puhelin
  • Pyöristetyt käteen hyvin istuvat muodot
  • Suojattu roiskevedeltä
  • 3 Gt RAM-muistia
  • Dual SIM
  • Irrotettava takakuori ja akku
  • Nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin pyyhkäisyelein
  • Kameran kuvanlaatu tässä hintaluokassa varauksin
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Lähes vakio Android 7.0 Nougat
  • Hinta

Miinusta:

  • Heikko näytön ja ulkomittojen suhde (näytön leveät reunat)
  • Suorituskyky ei pärjää aivan hintaluokan parhaimmistolle
  • Kuivissa käsissä liukas ja talvella kylmä takakuori
  • Ei ilmoitusmerkkivaloa
This site uses XenWord.
;