Pikaisessa testissä Sapphiren Radeon 5700 XT -mallit Pulse ja Nitro+.

Testasimme io-techissä AMD:n oman Radeon RX 5700 XT -referenssinäytönohjaimen heinäkuussa ja Asuksen, Gigabyten ja MSI:n omiin suunnitelmiin perustuvat mallit syyskuussa. Monet lukijoistamme toivoivat vielä testiin Sapphiren houkuttelevan hintaista Pulse-mallia, joten pyysimme sen testiin ja kylkiäisenä mukana tuli myös yhtiön suorituskykyisempi ja kalliimpi Nitro+-malli.

Tutustumme tässä artikkelissa pikaisesti Sapphiren Radeon RX 5700 XT Pulse- ja Nitro+-näytönohjaimiin sekä niiden suorituskykyyn, tehonkulutukseen, lämpötilaan ja melutasoon. Katsastamme myös Sapphiren-ohjelmiston suorituskykyä parantavan Boost-ominaisuuden.

 

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse

Sapphiren Pulse on yli kahden korttipaikan korkuinen, pituutta sillä on 25,5 cm ja painoa 923 grammaa. Jäähdytysratkaisu on varustettu kahdella 100 mm:n tuulettimella ja rakenne on osittain avoin, joten osa ilmasta kiertää takaisin kotelon sisuksiin.

Suomessa Pulse edustaa 480 euron hinnallaan 5700 XT -mallien edullisempaa hintatasoa ja on noin 30 euroa kalliimpi kuin AMD:n referenssinäytönohjain.

 

Näytönohjaimen takapuoli on suojattu alumiinilevyllä ja se on kontaktissa lämpötyynyllä virransyöttöön, mutta ei grafiikkapiirin tai muistien kohdalta. Piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näyttöliittiminä tarjolla on kolme Displayport 1.4a -liitintä ja yksi HDMI 2.0b-liitin. Liitinten yläpuoli on rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle.

Piirilevyllä on BIOS-kytkin, josta voi valita vakiona käytössä olevan Boost-tilan sijaan käyttöön hiljaisen Silent-tilan, jota emme kuitenkaan suosittele käyttämään. Grafiikkapiirin lämpötilaan  Silent-tilalla ei ollut kuin 2-3 asteen vaikutus, mutta muistien lämpötila nousi 70 asteesta jopa 94 asteeseen ja virransyötön lämpötila 65 asteesta 78 asteeseen.

Pulse on asetettu toimimaan grafiikkapiirin osalta 1670 MHz:n perustaajuudella ja 1925 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat vakiona eli 14 Gbps:n nopeudella.

Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa noin 1825 MHz:n tuntumassa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 70 asteeseen. Tuulettimen kierrosnopeus käyttäytyi mielenkiintoisesti ja nousi heti rasituksen alettua 50 %:iin, mutta laski muutamassa minuutissa 35-38 %:iin eli noin 1200 RPM:ään.

 

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+

Sapphiren Nitro+ on isokokoinen ja samassa koko- sekä hintaluokassa Asuksen Strixin kanssa. Näytönohjain on yli kahden korttipaikan korkuinen, pituutta sillä on 30,5 cm ja painoa 1,1 kg. Jäähdytysratkaisu on varustettu kahdella 95 mm:n ja yhdellä 85 mm:n tuulettimella ja rakenne on avoin, joten suurin osa ilmasta kiertää takaisin kotelon sisuksiin.

Suomessa Nitro+ on hinnoiteltu 530 euroon eli se edustaa yhdessä Asuksen Strixin kanssa 5700 XT -mallien kalleinta hintatasoa ja noin 80 euroa kalliimpi kuin AMD:n referenssinäytönohjain.

Näytönohjaimen takapuoli on suojattu alumiinilevyllä ja se on kontaktissa lämpötyynyllä virransyöttöön, mutta ei grafiikkapiirin tai muistien kohdalta. Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Näyttöliittiminä tarjolla on kaksi Displayport 1.4a- ja kaksi HDMI 2.0b -liitintä. Liitinten yläpuoli on rei’itetty lämpimän ilman ulostulolle. Piirilevyllä on kolmiportainen BIOS-kytkin, josta voi valita käyttöön toissijaisen hiljaisen Silent-tilan sekä kolmannessa asennossa Sapphiren Trixx-ohjelmalla voi valita käyttöön jomman kumman tilan.

Nitro+ on asetettu toimimaan grafiikkapiirin osalta 1770 MHz:n perustaajuudella ja 2010 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR6-muistit toimivat vakiona eli 14 Gbps:n nopeudella.

Todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa noin 2000 MHz:n tuntumassa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 72 asteeseen. Tuuletinprofiili oli varsin kummallinen sillä ne pyörivät ja pysähtelivät tasaiseen tahtiin. Käynnissä ollessaan tuulettimien kierrosnopeus oli noin 47 % eli 1500-1600 RPM.

 

Suorituskyky 1440p-resoluutiolla

Kaikkien Radeon RX 5700 XT – näytönohjaimien suorituskyky on viiden prosentin sisällä toisistaan. Sapphiren Nitro+ nousi Asuksen ohi suorituskykyisimmäksi 5700 XT -malliksi, kun taas Pulsen suorituskyky oli alhaisemman grafiikkapiirin kellotaajuuden myötä Gigabyten kanssa samalla tasolla.

 

Tehonkulutus

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.

Sapphiren Nitro+:lla mitattiin testijoukon korkein tehonkulutus eli 378 wattia ja Pulse oli samalla tasolla Gigabyten kanssa noin 330 watissa.

 

Lämpötila

Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin ajureiden Wattman-välilehden OSD-monitorointityökalulla. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.

Nitro+:n jäähdytysratkaisu toimi erinomaisesti ja paremmasta suorituskyvystä huolimatta sen lämpötila oli 73 astetta eli kuusi astetta alhaisempi kuin Asuksen Strixillä. Pulsella lämpötila oli pari astetta Nitro+:aa alhasempi ja samalla tasolla Gigabyten kanssa eli 71 astetta.

 

Melutaso

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33,3 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Molemmat Sapphiren näytönohjaimet olivat 3D-rasituksessa todella hiljaisia. Pulse oli yhdessä Gigabyten kanssa koko testijoukon hiljaisin ja Nitro+ vain hieman äänekkäämpi, mutta silti vajaan desibelin hiljaisempi kuin Asuksen Strix.

 

Trixx Boost -ominaisuus

Sapphiren Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimet tukevat Trixx-ohjelmiston kautta Boost-ominaisuutta, joka mahdollistaa paremman suorituskyvyn saavuttamiseksi resoluution skaalaamisen alaspäin. Kyseessä ei varsinaisesti ole mikään uusi ja ihmeellinen ominaisuus, mutta ohjelman avulla resoluution skaalaaminen onnistuu kätevästi yhden prosenttiyksikön askelin. Ohjelmassa on tuki myös AMD:n uudelle Radeon Image Sharpening -ominaisuudelle eli Contrast-Adaptive Sharpening -algoritmille, joka terävöittää kuvaa hyvin pienellä suorituskykypenaltilla.

Siinä missä NVIDIAn GeForce RTX -näytönohjaimien myötä lanseeraama Deep-Learning SuperSampling- eli DLSS-reunojenpehmennys pyrkii parantamaan suorituskykyä renderöimällä pelin alhaisemmalla resoluutiolla ja tuottamaan alkuperäistä resoluutiota vastaavan kuvanlaadun tensoriydinten parannellessa kuvaa supertietokoneen renderöinneistä opituilla tiedoilla, Trixx Boost yksinkertaisesti skaalaa resoluution alaspäin ja halutessa terävöittää kuvaa RIS-ominaisuudella. DLSS sai varsinkin lanseerauksensa yhteydessä kritiikkiä osakseen selvästi heikommasta ja sumeasta kuvanlaadusta. Olemme testanneet io-techissä DLSS-ominaisuutta Battlefield V- ja Shadow of the Tomb Raider -peleillä.

Vakiona Trixx Boost ehdottaa 85 % skaalausta, mutta käyttäjä voi itse säätää prosenttilukua pienemmäksi, joka tarkoittaa alhaisempaa resoluutiota ja parempaa suorituskykyä tai korkeammaksi, joka tarkoittaa parempaa kuvanlaatua ja pienempää suorituskykylisää.

Kun haluttu skaalausprosentti ja näytön resoluutio on valittu, painetaan Apply ja näyttö vilkahtaa pari kertaa mustaksi. Tämän jälkeen ohjelmassa näkyvä skaalattu resoluutio on valittavissa käyttöön pelin grafiikka-asetuksista.

Trixx-sovellus toimii ainoastaan Sapphiren näytönohjaimilla ja ilmeisesti myös AMD:n referenssisuunnitteluun perustuvilla muiden valmistajien malleilla, mutta ohjelma ei käynnisty muiden valmistajien omilla näytönohjainmalleilla.

Kokeilimme ominaisuutta käytännössä ja resoluution skaalaaminen 85 %:iin paransi Pulsen keskimääräistä ruudunpäivitysnopeutta 18 FPS:ää eli noin 25 %. Minimi eli 1 % persentiili ei kuitenkaan skaalautunut samassa suhteessa.

 

Loppuyhteenveto

Molemmat Sapphiren Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimista suorituivat testeistä erinomaisesti. Edullisempi Pulse oli kaikilla osa-alueilla hieman parempi kuin aiemmin io-techissä julkaistussa artikkelissa testin parhaaksi valittu Gigabyten Gaming OC -malli. Nitro+ puolestaan päihitti samanhintaisen Asuksen Strixin niin suorituskyvyssä, lämpötilassa kuin melutasossa.

Suomessa Pulse edustaa 480 euron hinnallaan näytönohjainvalmistajien omiin suunnitelmiin perustuvista malleista edullisinta päätä, kun taas 530 euron hintainen Nitro+ on yksi kalleimmista malleista.

Kuten olemme jo todenneet, eri valmistajien Radeon RX 5700 XT -näytönohjaimien välillä ei ole suuria eroja suorituskyvyssä, mutta grafiikkapiirin lämpötila rasituksessa on saatu laskettua 70-80 asteeseen ja melutaso miellyttävän hiljaiseksi. Vaikka Sapphiren Nitro+ oli testijoukon suorituskykyisin, jäi ero 50 euroa edullisempaan Pulseen silti vain noin 4 %:iin. Nitro+:ssa on huomattavasti isompi ja järeämpi jäähdytysratkaisu kuin Pulsessa, mutta se hoitaa hommansa testiemme perusteella kiitettävästi.

Sapphiren Radeon RX 5700 XT Pulse lunasti sille asetetut odotukset ja päihitti hienoisesti aiemmin hyväksi testatun Gigabyten Gaming OC -mallin, joten myönnämme sille toimituksen valinta -maininnan. Kyseessä on suorituskykyinen, hiljainen ja hyvin jäähdytetty 1440p-pelinäytönohjain järkevään hintaan.

This site uses XenWord.
;