• Windows 11 Pro
  • Prime95 30.7b9
  • Unigine Heaven
  • Ryzen Master
  • FanControl
  • HWInfo64 7.20

Tähän tietosivuun linkitetyssä kotelotestissä käytetty kokoonpano perustuu Gigabyten mini-ITX-kokoiseen X570 I Aorus Pro WiFi -emolevyyn sekä AMD:n Ryzen 9 3900 XT -prosessoriin. Prosessori on tuttu myös Oulu prosessoricoolerikokoonpanosta, mutta kotelotesteihin lämmöntuotto on vakioitu eri tavalla. Toistaiseksi prosessori on vakioitu testeissä 65:een, 95:een ja 125 wattiin. Jatkossa teholukemia voidaan tarvittaessa myös lisätä tai muuttaa esimerkiksi tuomalla mukaan lämpimämpiäkin asetuksia.

Ryzen 9 3900 XT:n asetukset kotelotesteissä:

  • 65 w: 3,5 GHz @ 0,99375 V
  • 95 w: 3,8 GHz @ 1,125 V
  • 125 w: 4 GHz @ 1,2375 V

Wattilukemat on otettu Ryzen Master -sovelluksesta Prime95-rasituksen aikana. Samaa ohjelmaa käytetään myös prosessorin lämpötilojen testaamiseen. Primen asetukset ovat prosessoricooleritesteistä tutut, eli kaikkia prosessorin 12 ydintä rasitetaan Primessä 24 säikeen voimin kunnes coolerin lämpötilat tasoittuvat. Prime95:ssä käytetään custom-asetusta, jossa FFT-kokona on aina 128k.

Prosessorin parina käytetty prosessoricooleri vaihtelee kotelon mukaan. Varsinkin Mini-ITX-koteloissa on niin paljon erilaisia ratkaisuja, kokoja ja tarpeita, että prosessoricooleri on järkevintä valita aina kotelon koon ja toteutuksen mukaan. Testeissä käytetään yhtä kolmesta coolerista Noctualta – NH-U12A, NH-L12S tai NH-L9a – tai vaihtoehtoisesti be quiet!:n 240 mm:n kokoista AIO-nestejäähdytintä. Huomion arvoisena seikkana NH-U12A ajetaan vakiotilasta poiketen vain yhdellä tuulettimella, jotta taempi tuuletin ei mini-ITX-emolevyllä mahdollisesti estäisi käyttämästä kotelon omaa takatuuletinpaikkaa.

Prosessoricooleria ajetaan kotelossa 38 desibeliin normalisoituna, sillä kyseinen äänenpaine on kohtalaisen tavanomainen rasitusäänenpaine, jossa melu ei ole vielä korvia huumaava, vaikka se onkin jo kuultavissa. Esimerkiksi NH-U12A:n tapauksessa tämä tarkoittaa 70 prosentin tuuletinasetusta eli noin 1520 RPM:n kierrosnopeutta. L12S:n tai L9a:n kierrosnopeuksia ei toistaiseksi ole vielä tarkistettu, sillä koteloita on testattu vasta NH-U12A:lla.

Ilmajäähdytys on testien tavanomaisin jäähdytysmuoto, mutta selvästi nestejäähdytykseen suunnitelluissa koteloissa, joihin mahtuu 240 mm:n jäähdytin, mutta ei suurempia ilmajäähdyttimiä, käytämme be quiet! Pure Loop 240 AIO:a. Myös kyseinen AIO asetetaan toimimaan 38 desibeliin normalisoituna.

Näytönohjaimena kotelotesteissä toimii kotelosta riippuen joko pykälän vanhempi Asus ROG Strix GeForce GTX 1080, joka on hieman reilun kahden korttipaikan paksuinen ja 298 millimetrin pituinen, tai MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X, joka on lähes kolmen korttipaikan paksuinen ja 279 millimetrin pituinen. Näytönohjainten tuuletinnopeudet on asetettu kiinteästi sille tasolle, mihin tuulettimet vakionakin tavanomaisesti testeissä näyttivät asettuvan.

Asus ROG Strix GeForce GTX 1080:n tapauksessa tämä tarkoittaa noin 70 prosentin asetusta, eli reilun 2560 RPM:n kierrosnopeutta, joka tuottaa jo selvästi äänekkään 45 desibelin äänenpaineen. MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X puolestaan asetettiin pyörimään MSI Afterburnerin antamalla 25 prosentin miniminopeudella, jolloin tuulettimet pyörivät noin 1385 RPM:n nopeudella ja ovat erittäin hiljaiset.

Näytönohjaimen lämpötilat kotelossa testataan ajamalla Unigine Heaven -rasitustestiä niin kauan, että lämpötilat tasaantuvat eivätkä jatka enää nousuaan. Heavenissa on käytössä korkeimmat grafiikka-asetukset ja 720p-resoluutio, jotta sovellusta voi pitää ikkunassa ja seurata näytönohjaimen lämpötilakehitystä HWInfo64-sovelluksesta.

Näytönohjainten tavoin myös virtalähteistä on tarjolla pari eri vaihtoehtoa. Koteloihin, joiden sisälle mahtuu täysikokoinen ATX-virtalähde, asennamme 600 watin be quiet! Pure Power 11 CM:n, joka tarjoaa kiinteän 24-pinnisen ATX-virtajohdon ja 8-pinnisen CPU-virtajohdon ja modulaarisen rakenteen lopuille kaapeleille.

SFX-virtalähteenä pienempiä koteloita varten puolestaan toimii vanhemmasta Oulun mini-ITX-testikokoonpanosta tuttu Silverstonen 700 watin tehoinen SX700-G.

 

Melumittaukset ja kotelotestien tuuletinasetukset

Prosessoricooleritesteistä poiketen koteloiden omaa melutasoa ei käytännössä mitata, sillä melutaso on täysin riippuvainen siitä, mitä osia kotelon sisälle laittaa. Kotelotuuletinten vaikutus on kohtalaisen suuri, minkä lisäksi ymmärrettävästi myös prosessoricooleri ja näytönohjain kuuluvat useimmiten selvästi kotelon ulkopuolelle kovassa rasituksessa.

Melumittaukset ajetaan kuitenkin kotelon tuulettimille, jotta voimme ajaa suorituskykytestit kotelotuulettimet 38 desibelin äänenpaineeseen normalisoituna. Mittaukset suoritetaan Trotec SL300 -desibelimittarilla, joka sijoitetaan noin 30 cm päähän kotelon etukyljestä.

38 desibeliin normalisoidun tuloksen lisäksi ajamme myös testit tuuletinten täydellä voimakkuudella sekä erittäin hiljaisella tuuletinnopeudella, joka vaihtelee hieman koteloittain. Yleisesti ottaen tuulettimet asetetaan hiljaisella profiililla noin 600 RPM:n seutuville.

Koteloiden tuuletinhallinnan toteutamme mini-ITX-emolevyn yhdestä kotelotuuletinliitännästä, minkä myötä kaikki tuulettimet säätyvät yhden PWM-ohjausarvon mukaisesti. Tuuletinten hallintaan käytetään ilmaista Fan Control -ohjelmistoa. Huomion arvoisena seikkana kaikkien tuuletinten säätäminen samalle prosenttiarvolle ei välttämättä takaa täysin optimaalista jäähdytystä, mutta se tarjoaa vertailukelpoiset tulokset eri koteloiden välillä. Omassa käytössä tuuletinhallintaan kannattaa tehdä erikseen omat profiilinsa ainakin sisään ja ulos vieville tuulettimille, mikäli se vain omalla emolevyllä on mahdollista.

 

Referenssituulettimet

Kotelotestien referenssituulettimina toimivat Noctuan tuulettimet. Tarkalleen käytetyt tuulettimet riippuvat siitä, mitä koteloon vain mahtuu. Tuulettimia asetetaan koteloon maksimissaan kolme kappaletta tai vaihtoehtoisesti vähemmän, mikäli se kotelon kannalta on jostain syystä joko parempi vaihtoehto tai kotelossa ei vain ole kolmea paikkaa. Sisään- ja ulosviennin määrä pyritään pitämään koteloon optimaalisena. Tavanomaisissa tornikoteloissa tämä tarkoittaa yleensä kahta tuuletinta ottamaan ilmaa sisään ja yhtä ulos, mutta esimerkiksi pienissä Sandwich-mallin ITX-koteloissa optimitilanne voi olla kaksi ulos työntävää tuuletinta.

Koteloissa, joissa ei ole vakiotuulettimia lainkaan käytetään testaamiseen vain referenssituulettimia, ellei ole syytä uskoa, että kotelo voisi toimia pätevästi myös kokonaan ilman tuulettimia.

Käytössä olevat Noctuan tuulettimet: