Testissä MSI:n tasaisella ja kaarevalla 27-tuumaisella VA-paneelilla varusteut 1440p-pelinäytöt.

Kaarevat näyttöpaneelit ovat yleistyneet viime vuosien aikana huomattavasti sekä peli- että hyötykäytössä. Tutkimusten mukaan kaarevat näytöt vähentävät muun muassa silmiin kohdistuvaa rasitusta sekä luovat syvemmän immersion hyödyntämällä ihmisen ääreisnäköä.

Saimme MSI:ltä testiin kaksi Optix-sarjan pelinäyttöä, jotka ovat teknisten ominaisuuksiensa puolesta lähes identtiset, mutta MAG272QP:n paneeli on tasainen ja MAG272CQR:n paneeli kaareva. Molemmat näytöt on varustettu 27-tuumaisella VA-paneelilla, jonka virkistystaajuus on 165 hertsiä ja natiiviresoluutio on 2560×1440 pikseliä. Molempien paneelien kirkkaudeksi kerrotaan 300 cd/m², kontrastisuhteeksi 3000:1 ja niistä löytyy AMD FreeSync -tuki. Tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n hinta Suomessa on noin 400 euroa ja kaarevan MAG272CQR:n hinta noin 430 euroa, joten näytöt ovat myös lähes saman hintaiset noin 30 euron erolla.

Tutustumme tässä artikkelissa molempien näyttöjen ominaisuuksiin ja selvitämme, mitä eroavaisuuksia näytöistä löytyy paneelin kaarevuuden lisäksi. Suoritimme molemmilla näytöille kattavat testimittaukset Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla.

 

MSI Optix MAG272QP

MSI Optix MAG272QP:n tasainen 27-tuumainen VA-paneeli tukee 2560×1440-resoluutiota 165 hertsin virkistystaajuudella. Näytön vasteajaksi on ilmoitettu 1 millisekunti (MPRT) ja virkistystaajuuden synkronointi hoituu AMD FreeSyncillä. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 400 euroa.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: VA
  • Paneelin koko: 27″ (16:9)
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440 (Quad HD)
  • Virkistystaajuus: 165 Hz
  • Taustavalaistus: WLED
  • Vasteaika: 1 ms (MPRT)
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 61,5 cm x 37 cm x 3,6 cm
  • Paino: 6,05 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Näytön ylä- ja sivureunat ovat muutaman millin paksuiset ja paneelissa on noin kolmen millimetrin surunauhat eli mustat reunukset. Näytön takaosa on muotoiltu näyttävästi muovisia pintakuvioita yhdistelemällä, mutta minkäänlaisia erillisiä valaistuksia siitä ei löydy.

Näytön jalusta on materiaaliltaan muovia ja siitä löytyy suurehko aukko johtojen hallinnalle. Jalan alaosa on kompaktin kokoinen, mutta riittävän tukeva eikä se näin ollen vie tarpeettomasti pöytätilaa.

 

Jalustan säätömahdollisuudet kattavat kaiken tarpeellisen. Näytön kallistuskulma (tilt) on säädettävissä -5 asteesta 20 asteeseen, kääntymiskulma (pivot) on 90 astetta molempiin suuntiin, kääntökulma (swivel) jopa 75 astetta molempiin suuntiin ja korkeussuunnassa säätövaraa on noin 10 senttimetriä.

Näytöstä löytyy 100 x 100 mm VESA kiinnitysmahdollisuus, joten sen voi kiinnittää myös erilliseen jalustaan.

Näytön liittimistä löytyy DisplayPort 1.2 -näyttöliitin, kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, Type-C -näyttöliitin (DisplayPort over USB), kuulokeliitäntä, USB 2.0 Type-B -liitäntä ja kaksi USB 2.0 Type-A -liitintä. USB Type-B -liitännällä mahdollistetaan näytön omien USB-liitäntöjen käyttäminen, kytkemällä se emolevylle mutta liitäntä mahdollistaa myös näytön asetusten hallinnan ohjelmallisesti MSI Gaming OSD -ohjelmalla. Näyttö saa virtansa erillisestä virtalähteestä, jonka johdon pituus on 1,5 metriä.

OSD-valikkoja hallitaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaussauvalla, jonka käyttäminen on helppoa myös pimeässä. Näytön oma OSD-valikko on jo pitkään ollut MSI:n näytöissä sama, kaikki asetukset löytyvät mutkattomasti ja hallinta on yksinkertaista.

Siitä huolimatta, että näytön oman OSD-valikon käyttö on helppoa, on silti suositeltavaa asentaa MSI:n Gaming OSD ohjelmisto koneelle ja kytkeä näyttö USB-kaapelilla koneeseen. Gaming OSD:n käyttäminen vie näytön asetusten muuttamisen aivan omalle tasolle ja MSI onkin lisännyt myös näytön vasempaan alareunaan painikkeen, joka avaa Gaming OSD-ohjelmiston. Painike tuntuu aluksi melko mitättömältä lisäykseltä, mutta testikäytössä se osoittautui erittäin hyödylliseksi. Painikkeen toiminto on myös mahdollista vaihtaa toiseen Gaming OSD:n makrovalikoista.

 

MSI Optix MAG272CQR

MSI Optix MAG272CQR on varustettu kaarevalla (1500R) VA-paneelilla, jonka tekniset ominaisuudet ovat identtiset MAG272QP:n paneelin kanssa eli virkistystaajuus on 165 hertsiä ja natiiviresoluutio 2560×1440. Vasteajaksi on ilmoitettu 1 millisekunti (MPRT) ja myös AMD FreeSync -tuki löytyy. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 430 euroa.

 

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: VA
  • Paneelin koko: 27″ (16:9)
  • Paneelin kaarevuus: 1500R
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440 (Quad HD)
  • Virkistystaajuus: 165 Hz
  • Taustavalaistus: WLED
  • Vasteaika: 1 ms (MPRT)
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 61 cm x 37 cm x 6 cm
  • Paino: 5,9 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Näytön ylä- ja sivureunat ovat muutaman millin paksuiset ja paneelissa on noin kolmen millimetrin surunauhat eli mustat reunukset. Näytön takaosasta löytyy hillitty RGB-valaistus, joka on säädettävissä näytön OSD-valikon kautta.

Jalustan varsiosa on muovia ja johdonhallinta-aukkoineen sama kuin MAG272QP:ssä, mutta alaosa on metallinen kolmijalka. Siinä missä kolmijalka käyttää vähemmän pöydän pinta-alaa MAG272QP:n jalustaan verrattuna, sen etujalat levittäytyvät huomattavasti leveämmälle vieden tilaa pöydältä. Tämä saattaa aiheuttaa pieniä hankaluuksia esimeriksi hiiren johdon kanssa pöytätilasta riippuen.

 

MAG272CQR:n jalustan säätömahdollisuudet ovat rajattu korkeussäätöön ja kallistuskulmaan. Kallistuskulma (tilt) on säädettävissä -5 asteesta 20 asteeseen ja korkeudensäätövaraa löytyy noin 13 senttimetriä. Kaarevien näyttöjen omista jalustoista ei juuri koskaan löydy säätöä kallistuskulman (pivot) osalta, mutta MAG272CQR:n jalusta ei myöskään käänny horisontaalisesti kumpaakaan suuntaan.

Myös tästä näytöstä löytyy 100 x 100 mm VESA kiinnitysmahdollisuus, joten sen voi kiinnittää myös erilliseen jalustaan.

Liitinosastolta löytyy samat liittimet kuin MAG272QP:stä eli DisplayPort 1.2 -näyttöliitin, kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, Type-C -näyttöliitin, kuulokeliitäntä, USB 2.0 Type-B -liitäntä ja kaksi USB 2.0 Type-A -liitintä. MAG272CQR:n virtalähde on MAG272QP:sta poiketen sisäänrakennettu, joten siitä pisteet kaarevalle mallille.

MAG272CQR:stä löytyy myös sisäänrakennettu muovinen kuulokkeiden pidike, joka on kuitenkin on heppoisen oloinen, mutta ajaa asiansa joten kuten.

 

OSD-valikot ja niissä navigoiminen ovat vähemmän yllättäen täysin samat kuin MAG272QP:ssa. Näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla navigoiminen on toimivaa, mutta MSI Gaming OSD:n käyttämiselle vahva suositus. Ainoa ero näyttöjen kesken löytyy Gaming OSD:n pikanäppäimestä, joka on kaarevassa MAG272CQR-mallissa merkitty punaisella G-logolla, siinä missä tasaisen paneelin omaavassa MAG272QP:ssa kyseiselle painikkeelle ei ole minkäänlaista merkintää.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näyttöjen eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomille näytöille eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Lopuksi kalibroimme näytöt ja testasimme, miten tulokset erosivat kalibroimattomaan näyttöön verrattuna.

Mittaukset suoritettiin näyttöjen tehdasasetusprofiililla, joka oli molempien näyttöjen kohdalla ”User”.

 

Värintoistoalue

Väriavaruutensa puolesta molemmat näytöt olivat lähes samalla viivalla, mutta kaarevalla paneelilla varustettu MAG272CQR sai mittauksissa AdobeRGB-värialueesta paremman tuloksen muutaman prosenttiyksikön erolla. Samalla se sijoittui io-techin testaamista näytöistä korkeimmalle VA-paneelillisista näytöistä.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n mitattu oletusgamma oli ihanteellinen 2,2 ja kaarevan MAG272CQR:n oletusgammaksi mitattiin 2,3. Kummassakaan näytössä ei ole mahdollista vaihtaa gamman arvoa OSD-valikosta.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuuden osalta MAG272QP:n tasainen paneeli mittautti toistaiseksi testaamistamme VA-paneeleista ylivoimaisesti parhaan tuloksen 1,25 Delta-E keskiarvolla. Kaarevan MAG272CQR:n väritarkkuudeksi mitattiin 2,05 Delta-E:n keskiarvo.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Molemmille näytöille ilmoitettiin 300 cd/m² kirkkaus, mutta mittauksissamme paneelien välille muodostui jonkin verran eroa. Tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n kirkkaudeksi mitattiin 350 cd/m², kun taas kaarevan MAG272CQR:n kirkkaus jäi noin 288 cd/m² tuloksella 60 cd/m² alhaisemmaksi.

Molempien näyttöjen mustan tasoksi mitattiin VA-paneeleille tyypillisen alhaiset lukemat vain 0,01 cd/m² erolla.

Molempien näyttöjen tiedoissa ilmoitettiin 3000:1 kontrastisuhde, mutta mittaustemme perusteella vain tasaisella paneelilla varustettu MAG272QP ylsi ilmoitettuun kontrastisuhteeseen. Itseasiassa se jopa ampui hieman yli mitatulla 3328:1 kontrastisuhteella, kun kaarevan paneelin MAG272CQR jäi mittauksissamme hieman luvatusta 2468:1 suhteen tuloksella.

 

Valovuoto

Merkittävää valovuotoa ei havaittu kummassakaan paneelissa, mutta kaarevalla paneelilla varustetussa MAG272CQR:ssä kuitenkin jonkin verran paneelin kulmista. Tämä ei kuitenkaan erityisemmin näkynyt peruskäytössä.

 

Väritasaisuus

MAG272QP

 

Mitatussa väritasaisuudessa tasaisen MAG272QP:n suurin poikkeama oli 4,1 Delta-E paneelin keskiosassa 83 prosentin kirkkaudella.

 

MAG272CQR

 

Kaarevan MAG272CQR:n väritasaisuus oli puolestaan erinomainen kaikilla mitatuilla kirkkauksilla, suurimman poikkeaman ollessa vain 2,9 Delta-E.

 

Valotasaisuus

MAG272QP

 

MAG272CQR

Kaarevan MAG272CQR:n valotasaisuus oli kutakuinkin samalla tasolla. Tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n 0 prosentin poikkeama mitattiin kaikilla kirkkauksilla paneelin keskiosasta, kun taas kaarevassa paneelissa sama piste oli paneelin yläkulmissa.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

Tehonkulutukseltaan näytöt olivat lähes samalla viivalla, kaarevan MAG272CQR:n RGB-valaistuksesta huolimatta.

 

Viive

Kuvasimme kuitenkin näyttöä totuttuun tapaan ns. pursuit camera -tekniikalla UFO-testissä, jolla saimme tulokseksi mahdolliset ihmissilmän havaitsemat liikesumeudet.

Molempien näyttöjen vasteajaksi ilmoitetaan 1 ms (MPRT). Gray to Gray -vasteajasta meillä ei ole varmaa tietoa. Saimme avattua MAG272QP:n takakannen ja alta paljastuvien tarrojen perusteella löysimme panelook.com:ista vain yhden paneelin, joka on merkitty kaarevaksi. Oletamme kuitenkin, että molemmissa näytöissä on vastaava Samsungin paneeli, jolle panelook.com ilmoittaa tyypilliseksi GtG-vasteajaksi 12 ms. Ylläolevat kuvat on otettu näytön tehdasasetuksilla ja käytössä on viiven osalta ”Fast”-tila. Näytöistä löytyy tämän lisäksi Normal- sekä Fastest-tila ja erillinen Anti Motionblur -tila. Anti Motionblur -tilan ollessa kytkettynä, näytön kirkkautta ei voi säätää eikä virkistystaajuuden synkronointi ole käytettävissä.

Kaarevan paneelin omaavassa MAG272CQR:ssä oli havaittavissa melkoisesti vähemmän liikesumeutta tasaiseen MAG272QP:hen verrattuna. Tämä saattaa tosin selittyä paneelin kontrastisuhteen erolla. Käytännön testijakson aikana näyttöjen viiveissä ei huomattu mitään eroa.

 

Tulokset näyttö kalibroituna

Kalibroimme näytöt Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteella seuraavilla yleisesti suositelluilla kohdearvoilla:

  • Gamma 2.2
  • Luminanssi 120 cd/m²
  • Valkoinen piste 6500K

Tasaisella paneelilla varustettu MAG272QP oli suoraan laatikosta mitattujen arvojensa perusteella hyvin ihanteellisella tasolla mitä tulee kalibrointiin. Sen gammaksi mitattiin tehdasasetuksilla 2,2, värilämpötilaksi 6474K ja väritarkkuuskin oli lähellä 1 Delta-E:n arvoa. Kalibroinnin yhteydessä näytön kirkkautta pudotettiin 20 prosenttiin, jotta saavutettiin 120 cd/m² luminanssi. Väritarkkuus nousi marginaalisesti huonompaan suuntaan 1,37 Delta-E:n arvolla, ollen kuitenkin edelleen hyvällä tasolla. Myös kontrastisuhde pysyi lähes muuttumattomana (3186:1) kalibroinnin jälkeen.

Kaarevan MAG272CQR:n gamma-arvo oli jo tehdasasetuksilla lähellä 2,2 ihannetta, mutta värilämpötila oli hieman lämpimämpi 6122K arvolla. Kalibroinnin yhteydessä näytön kirkkaus asetettiin 30 prosenttiin 120 cd/m² saavuttamiseksi ja kalibroinnin jälkeiseksi gammaksi mitattiin 2,2 sekä värilämpötilaksi 6500K. Myös väritarkkuus parani, mutta vain marginaalisesti.

Virkistystaajuuden synkronointi

Molemmissa näytöissä virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync ja testien perusteella virkistystaajuuden synkronoinnin alaraja pyöri AMD:n näytönohjainta käytettäessä noin 54 FPS:ssä. Molemmissa näytöissä virkistystaajuuden synkronointi toimii myös NVIDIA:n näytönohjaimilla, vaikkei näyttöjä NVIDIA:n viralliselta yhteensopivuuslistalta löydykään. Myös NVIDIA:n näytönohjaimia käytettäessä synkronoinnin alaraja pyöri noin 55 FPS:ssä. Molemmilla näytönohjaimilla rajan alittuessa käyttöön tulee Low Framerate Compensation -ominaisuus, jossa sama ruutu esitetään kahteen kertaan.

 

Kaarevan ja tasaisen paneelin ero käytännössä

Testasimme molempia näyttöjä vuorotellen pelikäytössä muutaman päivän ajan. Ensin otimme käyttöön kaarevan MAG272CQR:n, joka vaati tasaiseen paneeliin verrattuna muutaman päivän totuttelua. Etenkin työpöytäkäytössä kaarevat ikkunat aiheuttivat aluksi selittämätöntä päänvaivaa, mutta pelikäytössä näyttöön tottui nopeammin. Kun vaihdoimme tilalle tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n, edessä oli uusi totuttelujakso, vaikka kaareva näyttö oli ollut käytössä vain muutaman päivän. Nyt tasainen paneeli tuntui jotenkin leviävän näköalueen ulkopuolelle ja käytössä huomasi kaipaavansa kaarevan paneelin tuottamaa tunnetta, jossa koko paneeli oli näkyvillä ilman suurempia silmän liikkeitä. Suoranaista silmien väsymistä tai ärsyyntymistä ei näin lyhyessä ajassa todettu kummallakaan näytöllä, eikä kaarevaa näyttöä välttämättä osaa edes kaivata kokeilematta.

27-tuuman ja etenkin sitä suuremmissa kokoluokissa kaarevasta näytöstä tuntuu hyötyvän, etenkin jos näyttö on lähellä silmiä ja pelikäytössä se usein on. Kuulostaa melko itsestäänselvyydeltä, mutta vaikka henkilökohtaisesti en ole tasaisen paneelin (27-tuumaa) käytössä todennut mitään ongelmia, kuitenkin vain muutaman päivän altistuminen kaarevalle näytölle sai tasaisen paneelin tuntumaan tavallaan liian isolta. Loppupeleissä kyse on tässä, kuten hyvin monessa muussakin asiassa, omista mieltymyksistä ja tottumuksista.

Molemmille näytöille luvataan lähes 180 asteen katselukulmat, mutta tosiasiassa tasaisella paneelilla katselukulmat ovat paremmat. Alle 90 asteen kulmasta molemmat näytöt ovat kuitenkin samalla tasolla.

 

Loppuyhteenveto

Testasimme MSI:ltä kaksi ominaisuuksiltaan lähes identtistä Optix-sarjan pelinäyttöä, tasaisella paneelilla varustetun MAG272QP:n ja kaarevalla paneelilla varustetun MAG272CQR:n. Molemmissa näytöissä on 27-tuumainen VA-paneeli, joka tukee 2560×1440 -resoluutiota ja 165 hertsin virkistystaajuutta. Molempien hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 400 euroa, kaarevan MAG272CQR:n ollessa 430 euron hinnalla noin 30 euroa kalliimpi.

Lähes samasta mallinimestä, hinnasta ja ominaisuuslistauksesta huolimatta, näytöistä löytyi testeissämme jonkin verran eroavaisuuksia myös paneelin kaarevuuden lisäksi. Tasaisen MAG272QP:n jalusta on varustettu kattavilla säätömahdollisuuksilla ja jalka itsessään on kompakti, siinä missä kaarevan MAG272CQR:n jalka säätyy vain korkeus- ja kallistussuunnassa sekä vie enemmän pöytätilaa. MAG272CQR:stä puolestaan löytyy RGB-valaistus sekä kuulokkeiden pidike, joita ei MAG272QP:sta löydy ollenkaan. Vaikka näytöt on listattu teknisiltä ominaisuuksiltaan samalle viivalle, tasainen MAG272QP vie voiton mittaustemme perusteella lähes joka osa-alueella. Se oli kaarevaa sisarmalliaan kirkkaampi, sen kontrastisuhde oli suurempia sekä väritarkkuus parempi. Molemmat näytöt suoriutuivat kuitenkin mittausten perusteella varsin kiitettävästi omassa hintaluokassaan.

Kaarevan ja tasaisen paneelin käytännön erot osoittautuivat vähemmän yllättäen makuasioiksi. On kuitenkin todettava, että 27-tuumaisten ja sitä suurempien näyttöjen kohdalla kaarevuus alkaa käydä järkeen, koska etenkin pelinäytöt ovat hyvin usein noin metrin päässä käyttäjän silmistä. Allekirjoittanut on koko ikänsä käyttänyt vain tasaisella paneelilla varustettuja näyttöjä ja muutaman jo päivän käytännön kokeilu kaarevan näytön kanssa sai tasaisen paneelin tuntumaan jopa hieman epämukavalta. Tosin tämäkin epämukavuus katosi takaisin tasaiseen paneeliin siirryttyä nopean totuttelun jälkeen.

This site uses XenWord.
;