Testasimme Applen 300 euron hintaiset toisen sukupolven AirPods Pro -nappikuulokkeet.

AirPods Pro -nappikuulokkeiden toisen sukupolven versiot tarjoavat erinomaisen äänenlaadun sekä vastamelun ja kokonaisuudessaan hyvän, joskin kalliin paketin erityisesti Apple-käyttäjille, mutta Android-puhelinten pariksi niitä on miinuksineen suositushintaansa vaikea suositella.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Vastamelun laatu
  • Läpikuuluvuustilan laatu
  • Erinomaisesti toimivat elekomennot

Miinusta

  • Ei Android-sovellusta
  • Ei vapaata taajuuskorjainta
  • Ei Multipoint-tukea
  • Ei LDAC- tai AptX-tukea
  • Lightning-liitäntä

Applen alkuperäiset vastamelulla varustetut AirPods Pro -nappikuulokkeet ovat keikkuneet markkinoiden myydyimpien kuulokkeiden listoilla jo julkaisustaan saakka. Alun perin vuonna 2019 279 euron hintaan julkaistut kuulokkeet ovat sittemmin laskeneet hieman hintaansa ja niitä on kaupattu Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan tasaisesti 200 euron tuntumaan.

iPhone 14 -malliston esittelyn yhteydessä Farout-tapahtumassaan Apple esitteli suosituille napilleen seuraajat. Ytimekkäästi AirPods Pro (2. sukupolvi) -nimen saaneet nappikuulokkeet tarjoavat uuden H2-järjestelmäpiirin ja sen mukana entistä paremman vastamelutoiminnon sekä kehittyneemmän ympäristöäänten vahvistuksen. Lisäksi valmistaja lupaa kuulokkeiden tarjoavan myös parannellun äänenlaadun, paremman akunkeston, uuden entistä pienemmän korvatulppavaihtoehdon ja kaiuttimella varustetun latauskotelon.  Kuulokkeisiin on myös lisätty uusi elekomento äänenvoimakkuuden säätämistä varten.

Samalla kuulokkeiden suositushinta nousi Suomessa 299 euroon. Kyseessä on siis edeltäjiensä tavoin markkinoiden vastamelunappikuulokkeiden kalliimpaa päätä edustava tuote.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Apple toimittaa kuulokkeensa brändilleen tyypilliseen tapaan valkoisessa pakkauksessa, jonka toimitussisältöön kuuluvat itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi:

  • USB-C -> Lightning -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat kuulokkeisiin

Apple on kasvattanut vaihtotulppien määrää yhdellä entistä pienemmällä kokovaihtoehdolla. Tulppien kiinnitys on Applen oma, eikä vaihtotulppia siten välttämättä ole kovinkaan helppo löytää kolmansilta osapuolilta. AirPods Proissa kaiutinritilä lepää tasaisesti napin pinnassa ja tulppa kiinnittyy kaiutinritilän ympärillä olevaan loveen naksahtaen.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Tekniset tiedot:

  • Mitat: 30,9 x 21,9 x 24 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 5,3 grammaa
  • IPX4
  • Akunkesto: 6 tuntia ANC:n kanssa

Ulkonäöltään AirPods Proiden toinen sukupolvi ei juuri alkuperäisistä napeista eroa. Muotoilu on lähes identtinen ja selvimmät erot ovat kuulokkeiden mustien alueiden koossa ja sijainnissa, minkä myötä kuulokkeiden erottaminen toisistaan käytännössä vaatii rinnakkain vertailua.

Yhtenevästä ulkonäöstä huolimatta kuulokkeiden eleohjausta on päivitetty ja vanhojen tuttujen puristuskomentojen oheen on tuotu mahdollisuus säätää äänenvoimakkuutta liu’uttamalla sormea napin vartta pitkin. Käytännössä eleet toimivat testijaksolla erinomaisesti – puristuseleitä ei tule käynnistettyä vahingossa ja äänenvoimakkuuden säätökin toimi moitteetta.

Istuvuudeltaan napit ovat omille korvilleni miellyttävät. Tulpat eivät istu kovinkaan syvään tai jämäkästi, vaan ennemminkin lepäävät korvakäytävien juurella, minkä myötä napit eivät lenkkeilykäytössäkään kumise korville kovin voimakkaasti. Toisaalta osalle tällainen istuvuus voi tuntua löysältä, mutta ainakaan omassa käytössäni kuulokkeet eivät meinanneet pudota kertaakaan testijakson aikana.

Lenkkeilykäyttöä ajatellen kuulokkeet ovat myös IPX4-luokitellut, eli ne kestävät vesiroiskeita, mutta täyttä upotusta veteen kuulokkeille ei luvata. Edes jonkinlaisen vedenkestävyysluokituksen löytyminen kuulokkeista on aina mukava lisä, mutta 300 euron hintaan pykälän parempaakin luokitusta voisi jo toivoa. Esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds2 Prot tarjoavat IPX7-sertifikaatin.

Apple ei ole paljastanut uusien AirPods Proiden kaiutinelementtien tarkkoja tietoja, mutta niiden kerrotaan olevan uudet eli eroja edeltäjämalliin on. Yhteysominaisuuksiltaan kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.3:a ja koodekkituki on perinteiset SBC ja AAC. 300 euron hintaluokkaan koodekkituki on valitettavan heikko ja kuulokkeilta toivoisi jo tukea esimerkiksi AptX:lle tai LDAC:lle. Toisaalta Applen tuotteessa koodekkituki on myös odotettavasti rajoitettu, sillä valmistajan iPhone-puhelimetkaan eivät tue muita Bluetoothin äänikoodekkeja.

Bluetoothin Multipoint-tukeakaan Applen uutuusnapeista ei löydy, vaan sen sijaan valmistaja luottaa omaan tekniikkaansa, joka mahdollistaa automaattisen toistolaitteen vaihdon Applen omien tuotteiden välillä.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 45,2 x 60,6 x 21,7 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 50,8 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 24 tuntia ANC:n kanssa
  • Lightning, langaton Qi-lataus

Kuulokkeiden akunkestoksi Apple lupaa vastamelutoiminnon kanssa kuusi tuntia, mikä on nykymarkkinoilla parempaa keskitasoa. Esimerkiksi aiemmin mainittujen Galaxy Buds2 Proiden akunkesto jää viiteen tuntiin ja pykälän suurikokoisemmat Sony WF-1000XM4:t puolestaan tarjoavat 8 tuntia. Latauskotelo puolestaan mahdollistaa kokonaisakunkeston kasvattamisen 30 tuntiin.

Latauskotelo itsessään on muotoilultaan vanha tuttu ja miellyttävän siro sekä hyvin taskuun sopiva. Uutena ominaisuutena koteloon on lisätty kiinnityslenkki kantohihnoja varten sekä pieni kaiutin, joka ääntelee kuulokkeiden parituksen yhteydessä ja jota voi käyttää kotelon etsimiseen Applen laitteiden Etsi-sovelluksella. Valitettavasti haku vaatii kuitenkin juurikin Applen laitteiston omistamisen, eli Android-puhelimen pariksi kuulokkeet ostaessa kaiutin jää kohtalaisen turhaksi.

iPhone-käyttäjien ulkopuolelle harmillinen ominaisuus on myös kotelon Lightning-liitäntä, eli langallista latausta varten on käytettävä Applen Lightning-kaapelia. Nykyisellään Applen omastakin tuotevalikoimasta Lightning on jäämässä selvästi poistuvaksi liittimeksi, sillä perusmallin iPadikin siirtyi USB-C:n käyttöön 10. sukupolven versiossaan. Onneksi kuulokkeet tukevat kuitenkin myös langatonta latausta Qi-standardilla, minkä lisäksi uutena ominaisuutena kotelo on ladattavissa myös Applen MagSafe-latureilla.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistotuki AirPods Proissa jää Applen omiin asetuksiin ilmestyviin lisäasetuksiin, eli Applen ekosysteemin ulkopuolella napeille ei ole tarjolla minkäänlaista hallintasovellusta, eikä siten myöskään mahdollisuutta päivittää niiden firmwarea.

Applen puhelimissa kuulokkeille on tarjolla mahdollisuus valita pitkän kuulokkeen puristuksen takaa tulevaksi eleeksi joko Siri-ääniavustaja tai vastamelun, läpikuuluvuuden ja vastamelun pois kytkennän välillä vaihtaminen.  Huomion arvoisena seikkana suoraan paketista kuulokkeet vaihtavat pitkällä painalluksella vain vastamelun ja läpikuuluvuuden välillä, eli kuulokkeet on yhdistettävä Applen laitteeseen, mikäli niitä haluaa käyttää ilman minkäänlaista vastamelua tai äänten vahvistusta.

Uutena ominaisuutena kuulokkeille on iOS 16:n myötä tuotu räätälöity tilaääni, joka toimii kuitenkin valmistajan vanhemmillakin kuulokemalleilla. Käytännössä kyseessä on mahdollisuus kuvata käyttäjän korvat tilaäänimallinnuksen optimointia varten. Vastaavanlainen korvien kuvausmahdollisuus tilaäänimallinnusta varten on tuttu Sonyn kuulokkeista.

Applen tilaäänitoteutus toimii jo ilman kuvien ottamista omaan korvaani varsin hyvin ja kuvien jälkeen tilaäänimallinnuksen paraneminen oli ainakin itselleni hyvin pientä, joskin kuitenkin havaittavaa. Tilaäänimallinnus itsessään toimi hyvin ja onnistu lisäämään ääneen selvästi tilan tunnetta ja kuulokkeet pitivät muistissa sen, mikä äänessä oli ”edessä”, eli pään liikkeet vaikuttivat äänen muodostumiseen.

Huomion arvoisena seikkana itse en kuitenkaan lähtökohtaisi pitäisi tilaääntä päällä ainakaan musiikkiin, vaan nautin henkilökohtaisesti enemmän perinteisestä stereokokemuksesta. Tilaäänten ystäville Applen toteutus on kuitenkin laadukas.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaatu Applen uusissa AirPods Proissa on luokassaan erinomainen. Ääni on sanalla sanottuna luonnollinen ja erittäin miellyttävä kuunnella. Bassossa on korostusta, mutta se sijoittuu vasta aivan alimpiin taajuuksiin, minkä myötä se ei vääristä äänimaisemaa ja keskialue soi miellyttävästi ja yläpää on erotteleva olematta kuitenkaan liiallisen kirkas. Taajuusvastekuvaajassa vastamelun kanssa näkyvä piikki yläkeskitaajuuksissa on todennäköisesti seurausta toiminnon pienestä huminasta tulevasta häiriöstä testilaitteistoon. Äänensävy kuulokkeissa säilyy ennallaan niin vastamelun kanssa kuin ilman sitä, mutta erojakin on, sillä basso on vastamelun kanssa pykälän iskevämpi.

Testissämme kehuja saaneisiin Samsungin Galaxy Buds2 Proihin verrattuna Applen kuulokkeet ovat keskialuevoittoisemmat, sillä sekä basso että yläpää ovat pykälän Samsungeja hillitymmät. Tämän seurauksena ääni ei ole aivan yhtä kirkas, vaan ikään kuin pehmeämpi, mutta toisaalta omaan korvaani ääni on sen myötä myös hieman luonnollisempi.

Äänensävy sijoittuu Sony WF-1000XM4:n omaan makuuni jo liian pehmeän, joskin helposti kuunneltavan sekä Samsungin selvästi erottelevamman äänimaailman välimaastoon ja omaan korvaani kolmikosta sopivimmaksi. Kumpaankaan kilpailevaan lippulaivaluokan nappikuulokemalliin verrattuna Appleja ei kuitenkaan voi sanoa absoluuttisesti paremmaksi, mutta omaan makumieltymykseeni äänimaisema on kuitenkin paremmin osuva.

Vastamelukin Applen uutuuksissa on erinomainen ja vertailukelpoinen Sonyn sekä Samsungin huippunappien kanssa. Sonyn lippulaivanappeihin verrattuna se vaimentaa vähemmän yläpäätä samaan tapaan kuin Samsungin Galaxy Buds2 Protkin, mutta alapäätä kuulokkeet onnistuvat poistamaan vielä Samsungejakin paremmin. Vastamelun kanssa kuulokkeilla onkin hyvin helppo keskittyä kuunneltavaan sisältöön.

Applen ympäristöäänten vahvistus puolestaan ansaitsee erityiskehut, sillä omaan korvaani kyseessä on selvästi markkinoiden kärkitoteutus. Äänet toistuvat läpikuuluvuustilassa erittäin luonnollisesti korostamatta häiritsevästi mitään taajuuksia.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit AirPods Proissa ovat sisätiloissa ja ulkona kävellessä luokassaan hyvät, eli ääni pysyy selkeänä, eikä vielä kevyt ympäristön tuuli kuulu äänitteeseen lainkaan. Voimakkaassa tuulessa ääni muuttuu huomattavan hiljaiseksi mikrofonien pyrkiessä poistamaan tuulen ääntä ja äänenlaatu ei yllä enää markkinoiden kärkeen, mutta on kuitenkin pääosin käyttökelpoinen.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Applen AirPods Proiden toinen sukupolvi on langattomien nappikuulokkeiden ehdotonta kärkeä. Äänenlaadullisesti ne ovat omaan makuuni erinomaiset ja ne edustavat sekä äänenlaadultaan että vastamelutoiminnoltaan markkinoiden huippua yhdessä Samsungin Galaxy Buds2 Proiden sekä Sony WF-1000XM4:ien kanssa. Läpikuuluvuustoiminto puolestaan yltää jo selvästi markkinoiden kärkeen.

Istuvuudeltaan kuulokkeet ovat hyvät ja omaan makuuni esimerkiksi Sonyn lippulaivanappeja paremmat. Samsungin Buds2 Prot onnistuvat kuitenkin omaan käyttööni olemaan vielä aavistuksen mukavammat, joskin niiden vaivana ovat huomattavan helpot eletoimintojen vahinkokosketukset.

Applen AirPods Proiden heikkoudet ovat valmistajan vahvassa painotuksessa nimenomaan omaan ekosysteemiinsä. Aivan kuten Samsung ei tarjoa iOS-sovellusta Galaxy Buds2 Proilleen, ei myöskään Apple tarjoa kuulokkeilleen minkäänlaista hallintasovellusta Android-käyttäjille. Lisäksi Android-käyttäjien harmiksi Apple käyttää latausliitäntänään edelleen Lightningia, eli USB-C-laturin pariksi on pidettävä mukana toistakin kaapelia, ellei käytössä ole langatonta latausta. Lisäksi AirPods Proiden koodekkituki jää Android-käyttäjien kannalta harmillisen vajaaksi vain SBC:hen ja AAC:hen.

Miinuksineen kuulokkeet jäävätkin hieman haastavaan markkinarakoon, sillä niiden 300 euron suositushinta on 20 euroa korkeampi kuin sekä Androidille että iOS:lle sovellusten tarjoavien Sony WF-1000XM4 -nappien ja jopa 70 euroa korkeampi kuin Galaxy Buds2 Proiden. Lisäksi molempia on saanut tarjouksista myös alle 200 euron samoin kuin myös Applen omia ensimmäisen sukupolven AirPods Proita.

Apple-käyttäjille kuulokkeet tarjoavat huippuluokan äänenlaadun ja tasapainoisen kokonaisuuden, josta on kuitenkin maksettava myös harmillisen kova hinta. Android-käyttäjille 300 euron suositushintaan AirPods Proita ei puolestaan voi suoranaisesti suositella.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Vastamelun laatu
  • Läpikuuluvuustilan laatu
  • Erinomaisesti toimivat elekomennot

Miinusta

  • Ei Android-sovellusta
  • Ei vapaata taajuuskorjainta
  • Ei Multipoint-tukea
  • Ei LDAC- tai AptX-tukea
  • Lightning-liitäntä
This site uses XenWord.
;