Testissä Agon Pro -sarjan 32-tuumainen 4k-resoluution ja 144 hertsin AG324UX-pelinäyttö HDMI 2.1 -liitännöillä.

AOC julkaisi syyskuussa kaksi uutta Agon Pro -sarjan pelinäyttöä eli 27-tuumaisen Full HD- ja 32-tuumaisen 4k-näytön. Saimme testiin uusista malleista testiin jälkimmäisen eli reilun 1000 euron hintaisen AG324UX-näytön, joka on varustettu HDMI 2.1 -liitännällä ja White- eli WLED-taustavalaistuksellä, joka on jaettu 16 erikseen toimivaan alueeseen (Local Dimming Zone).

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

AOC AG324UX on varustettu suoralla 4k- eli  Ultra HD-resoluution IPS-paneelilla, joka tukee 144 hertsin virkistystaajuutta. DisplayHDR 400 -sertifioidun paneelin vasteajaksi luvataan 1 ms (GtG). Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync Premium ja tuettuna on G-Sync-yhteensopivuus. Näyttöliittiminä on tarjolla kaksi HDMI 2.1 -liitintä ja yksi DisplayPort 1.4 DSC-tuella, joista ensin mainitut tukevat 4K120-tilaa konsoleilla. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä reilut 1000 euroa.

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS
  • Paneelin koko: 31,5″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 3840×2160
  • Virkistystaajuus: 144 Hz
  • Taustavalaistus: WLED
  • DisplayHDR: Vesa Certified DisplayHDR 400
  • Vasteaika: 1 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 73,2 cm x 60,7 cm x 31,6 cm ​
  • Paino: 10 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium & G-Sync Compatible

 

 

Näytön kokonaan metallinen jalusta on laadukkaan oloinen ja tyylikäs punaisine yksityiskohtineen, joskin jonkin verran kookas paneelin kokoon nähden. Valitettavasti jalasta ei löydy juuri minkäänlaista sisäänrakennettua mahdollisuutta johtojen hallintaan, vaan mukana toimitetaan erikseen paikalleen liimattavat muoviset klipsut. Näytön takaosa on RGB-valaistu ja jalustan alaosasta heijastetaan pöydän pintaan Agon-logo.  Valaistukset on mahdollista kytkeä halutessa pois päältä. Näytön vasemmassa reunassa on pidike kuulokkeille, joka on hieman heiveröisen oloinen.

Jalustassa on kattavat säätömahdollisuudet eli käytännössä kaikki eri säädöt löytyy pivottia myöden. Korkeussuunnassa säätövaraa on noin 13 cm verran, näytön kallistuskulma (tilt) on säädettävissä -3 asteesta 21 asteeseen ja kääntökulma (swivel) on 20 astetta molempiin suuntiin.

Liitinosastolta löytyy kaksi HDMI 2.1 -liitintä ja yksi DisplayPort 1.4 DSC-tuella, joista ensin mainitut tukevat 4K120-tilaa konsoleilla. Lisäksi yksi USB-C 3.2 -liitin kantaa sisään sekä DP Alt moden signaalin että USB-hubin signaalit ja maksimissaan 90 wattia tehoa. USB-hubissa on neljä 3.2-version liitintä. Näytössä on lisäksi mikrofonin sisääntulo ja kuulokkeiden ulostulo. Itse virtalähde on ulkoinen ja sen johto on ikävän lyhyt. Se saattaa jäädä roikkumaan ilmaan pöydän korkeudesta riippuen, jollei sitä pidä pöydällä, josta se taas vie jonkin verran tilaa.

Näytön OSD-valikkoja ohjataan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla tai mukana toimitettavalla johdollisella ohjauskiekolla. Näytön sisäiset OSD-valikot ovat selkeät ja säädettävänä on kutakuinkin kaikki tarpeellinen värilämpötilasta eri overdrive-tiloihin. Näyttöä voidaan hallita myös AOC G-Menu -ohjelmistolla.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Lisäksi mittasimme paneelin viivettä NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool) -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

 

Värintoistoalue

Mittauksissamme AG324UX:n paneeli kattoi 98 prosenttia sRGB-, 82 prosenttia AdobeRGB- ja 86 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta. AG324UX:n väriavaruus on pelaamiseen riittävä, mutta muuten varsin keskinkertainen.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

AOC AG324UX sisältää kolme eri gamma-asetusta, joista oletuksena käytössä on Gamma 2. Mittaustemme perusteella asetusten mitatut Gamma-arvot ovat järjestetty hieman oudosti, sillä Gamma 1 -arvoksi mitattiin 2,3, Gamma 2 -arvoksi 2,1 ja Gamma 3 -arvoksi 2,5 eli asetukset eivät ole kasvavassa järjestyksessä.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Värien toiston tarkkuudessa Delta-E keskiarvoksi mitattiin 1,15, joka on varsin hyvä tulos.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 30 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 114 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,11 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 1044:1.

Kun näytön kirkkaus asetettiin maksimiin eli 100 prosenttiin, näytön kontrastisuhteeksi mitattiin 1045:1.

Täydellä 100 prosentin kirkkaudella näytön kirkkaudeksi mitattiin 338 cd/m².

Kun näytön kirkkaus oli asetettu 100 %:iin, mustan tasoksi mitattiin 0,32 cd/m².

Kaiken kaikkiaan näytön kirkkaus, mustantaso ja kontrastisuhde ovat keskitasoa.

 

Väritasaisuus

AG324UX:n paneelin väritasaisuus oli erittäin hyvä kaikilla mitatuilla kirkkauksilla suurimman poikkeaman ollessa alle 3 Delta-E.

 

Valotasaisuus

 

Katselukulmat

Katselukulmat olivat IPS-paneelille tyypillisen laajat, eikä inhimillisistä kulmista katsottuna havaittu juuri minkäänlaista poikkeamaa.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä. Näytön tehonkulutukseksi mitattiin 40 wattia.

 

Valovuoto

Valovuotoa havaittiin hyvin vähän.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet. Oletusasetuksilla näytön Overdrive-tila on poissa päältä.

UFO-testin kuvissa ei ilmennyt minkäänlaisia häntiä, kuten esimerkiksi monissa VA-paneeleissa (kuvassa MSI Optix), mutta tarkkuus jättää toivomisen varaa.

Overdrive-asetuksilla tarkkuutta pystytään parantamaan ja Medium-asetuksella viiveet ovatkin hyvällä tasolla. Strong-asetuksella alkaa esiintyä artifakteja.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä aiemmin käyttämämme suurnopeuskameran sijaan. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin, kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana virkistystaajuuden synkronointi ei ollut käytössä.

LDATin oman sovelluksen testissä keskimääräinen viive oli 25,7 millisekuntia.

CSGO:ssa viive oli 23,5 millisekuntia, joka on toistaiseksi tällä menetelmällä io-techissä testattujen näyttöjen keskuudesta toiseksi paras tulos.

 

Loppuyhteenveto

4K-resoluutiolla varustetut pelinäytöt ovat yleistyneet markkinoilla huomattavasti uusien GeForce RTX 30- ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimien sekä uuden sukupolven konsoleiden ja HDMI 2.1 -tuen myötä. AOC:n uusin tulokas tähän markkinarakoon on Agon Pro -sarjan AG324UX, joka on varustettu 31,5 -tuumaisella paneelilla ja 144 hertsin virkistystaajuudella. AG324UX maksaa Suomessa tällä hetkellä hieman reilu 1000 euroa, kuten monen muunkin valmistajan vastaavilla ominaisuuksilla varustetut mallit.

AG324UX:n täysin metallinen jalusta on laadukas ja se pitää sisällään kaikki perinteiset säätömahdollisuudet pivottia myöden. Jalustasta voidaan myös heijastaa pöydän pintaan Agon-logo, joka on ollut jo pidempään tyypillinen ominaisuus esimerkiksi Asuksen lippulaivanäytöissä, joskin sen tarpeellisuudesta voidaan olla montaa eri mieltä. Jalustan suurin miinus tulee heikosta johtojen hallinnasta, jota ei ole oikein suunnittelussa otettu kunnolla huomioon, vaan mukana toimitetaan erilliset jalkaan liimattavat muoviset klipsut. Paneelin etureunassa on melko huomaamaton RGB-valonauha ja takaosasta löytyy lisää RGB-valoloistetta. Kaikki valaistukset on onneksi mahdollista kytkeä myös pois päältä.

Itse paneeli loistaa etenkin värien tarkkuudessa ja niiden tasaisuudessa, mutta väriavaruus ei meidän mittauksissa aivan päässyt luvatuille tasoille. Maksimi kirkkaus, kontrastisuhde ja katselukulmat olivat hyvin tyypillisiä IPS-paneelille eli keskinkertaiset. Näytön OSD-valikot ovat monipuoliset sekä selkeät ja niissä voidaan navigoida joko näytön takaa löytyvällä tatilla, mukana toimitettavalla erillisellä ohjauskiekolla tai ohjelmallisesti AOC:n G-Menu ohjelmistolla.

Liitinosasto on kattava ja se sisältää kaksi HDMI 2.1:stä ja yksi DisplayPort 1.4 DSC-tuella, joista ensin mainitut tukevat 4K120-tilaa konsoleilla. Lisäksi USB-liitännät ovat kattavat ja näyttö on varustettu myös sisäänrakennetuilla 8 watin kaiuttimilla.

Hyvää

  • Tasalaatuisesti toistettavat tarkat värit
  • Laadukas, tukeva ja säädettävä jalusta
  • Ominaisuuksien hallittavuus ohjelmallisesti sisäisten valikkojen lisäksi
  • Kattavat liitännät

 

Huonoa

  • Jalustan johtojen hallinta
  • Väriavaruus luvattuihin arvoihin nähden
  • Virtalähteen lyhyehkö johto

 

This site uses XenWord.
;