io-tech testasi Applen edullisimman iPhone 11 -mallin.

Apple julkisti uusimman sukupolven iPhonensa syyskuun 13. päivä viime vuoden tapaan kolmen mallin voimin. Uusien iPhone 11 –mallien jakauma on tismalleen samanlainen viimevuotisten kanssa – Pro-huippumalli on saatavilla kahdessa eri koossa ja edullisempi iPhone 11 –perusmalli sijoittuu kooltaan kalliimpien mallien väliin.

Uusi iPhone 11 on suora seuraaja viimevuotiselle iPhone XR –mallille, joka sekin jäi edelleen Applen valikoimiin alennetulla hinnalla (alkaen 729 e). iPhone 11 on saatavilla Suomessa kuudessa eri värissä (valkoinen, musta, vihreä, keltainen, violetti ja punainen) ja kolmena eri muistivarianttina. Edullisin 64 Gt muistivaihtoehto maksaa 829 euroa, 128 Gt:n versio 879 euroa ja 256 Gt versio 999 euroa. iPhone XR:n viimevuotisiin suositushintoihin nähden Apple on laskenut iPhone 11:n hintoja 50 euroa, mikä on positiivinen ja harvinainen suuntaus Applen hinnoittelussa.

Kuten tähänkin asti, Apple ei tarjoa testikappaleita pohjoismaiselle lehdistölle, joten jouduimme hankkimaan testikappaleen tätäkin artikkelia varten muita reittejä pitkin. Onneksi saimme testilaitteet artikkelin tekemistä varten ystävällisesti lainaan Atea Finlandilta sekä Alsolta. Tässä artikkelissa tutustumme iPhone 11:een hieman tavanomaista lyhyemmän runsaan viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 11:n pakkauksen värimaailma on päinvastainen iPhone 11 Pro –mallien mustiin pakkauksiin nähden ja samalla noudattaa siis edelleen viime vuoden mallien pakkausten värimaailmaa. Pakkauksen kannessa on puhelimen kuva luonnollisessa koossa ja kyljissä hillityt iPhone-tekstit ja logot.

Pakkauksen toimitussisältö on hyvin maltillinen – mukana on puhelimen ohella pikaohjeet, pari tarraa, Lightning-kaapeli, tavallinen viiden watin laturi sekä Lightning-liitäntäiset kuulokkeet. Testikappaleemme oli demolaite, jonka pakkauksen mukana ei toimitettu kaikkia kuluttajapakkaukseen sisältyviä tarvikkeita.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muiden iPhone 11 –mallien tapaan myös perus iPhone 11 on pysynyt muotoilultaan käytännössä identtisenä edeltäjänsä kanssa, takakameran kehyksen muotoilu pois lukien. Etupuolelta iPhone 11:tä on käytännössä mahdotonta erottaa iPhone XR:stä muun kuin värien perusteella. Kooltaan 6,1-tuumainen iPhone 11 asettuu kalliimpien Pro-mallien väliin.

Metallikehyksen pyöreät muodot ammentavat edelleen vahvasti viiden vuoden takaisesta iPhone 6:sta ja lasisen takakuoren toteutus juontaa juurensa iPhone 8 –malleista. Näiltä pohjilta lieneekin oikeutettua todeta, että iPhone 11:n muodot alkavat näyttää jo ikääntyneiltä.

iPhone XR:n tapaan 11:n yleisilme on hieman pullukkamainen ja näytön nykymittapuulla erittäin leveät reunukset korostavat sitä entisestään. Toteutukseltaan rakenne on pyöristetty alumiinikehys, jonka molemmille puolille on lätkäisty reunoiltaan pyöristetty lasi.

Ulkomitoiltaan iPhone 11 on nykymittapuulla ylemmän keskikokoluokan puhelin, mutta näytön ja ulkomittojen suhde on vuoden 2019 standardeilla heikon puoleinen. Näytön reunukset tekevät laitteesta varsin leveän, joka osaltaan hankaloittaa hieman laitteen käsittelyä. iOS:sta löytyy yhden käden käyttöä helpottavia ohjelmisto-ominaisuuksia, mutta siitä huolimatta laite saattaa olla etenkin pienempikätisille hieman kömpelö käytettävä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 150,9 x 75,7 x 8,3 mm
  • Paino: 194 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,0 %

iPhone 11:n ulkomitat ovat tismalleen samat edeltäjämalli XR:n kanssa – oheistarvikkeet eivät kuitenkaan sovi välttämättä yhteen erilaisesta takakameratoteutuksesta johtuen. Myös paino on pysynyt tismalleen muuttumattomana.

Suunnilleen saman hintaluokan kilpailijoista OnePlus 7T Pro on varustettu peräti 0,57 tuumaa suuremmalla näytöllä ja sen myötä pituutta löytyy 11,7 mm enemmän, mutta leveyssuunnassa iPhone 11 on vain 0,2 mm kapeampi. Paksuutta OnePlussalla on puoli milliä ja painoa 12 grammaa enemmän.

Samsung Galaxy S10:ssä on puolestaan nimellisesti samankokoinen näyttö kuin iPhone 11:ssä, mutta ulkomitat ovat selvästi solakammat. Pituussuunnassa Samsung on vain millin lyhyempi, mutta leveyssuunnassa eroa on GS10:n eduksi peräti 5,3 mm. Paksuutta iPHone 11:llä on puoli milliä enemmän ja painoa peräti 37 grammaa enemmän.

iPhone 11:n materiaalit ja pintaviimeistelyt poikkeavat hauskasti kalliimmista Pro-malleista. Siinä missä Pro-mallien runko on kiillotettua terästä, on perus-11:ssä käytetty mattapintaista alumiinia, joka tuntuu kädessä yllättävän erilaiselta, eikä myöskään kerää sormenjälkiä kuten kiiltävä pinta.

Toisena eroavaisuutena iPhone 11:n takakuori on kiiltäväpintaista lasia, kun Pro-malleissa pinta on viimeistelty mataksi. Lasi on samaa Corningin valmistamaa erikoislasia, jonka Apple kehuu olevan markkinoiden kestävintä. Lasikuoren kanssa kannattaa silti olla tarkkana, sillä se on samaa rakennetta metallirungon kanssa ja uusi maksaa Applen huollossa 431,40 euroa.

Kalliimpien sisarmallien tapaan myös perus-11 on varustettu IP68-suojauksella, joka on testattu vesiupotuksen osalta kahden metrin syvyydessä 30 minuutin ajan. Suojausta on siis parannettu XR-malliin nähden, joka oli testattu vain metrin syvyydessä. Nestesuojaus on kuitenkin lähinnä varo-ominaisuus, sillä Applen mukaan kosteusvauriot eivät kuulu takuun piiriin.

Takalasin muotoilu on tuttu muista viime vuosina julkaistuista iPhoneista. Se on muutoin täysin tasainen, mutta pyöristetty reunoistaan metallikehystä kohti. Kamerat ovat sijoitettuna vasempaan ylänurkkaan suurehkoon mattapintaiseen neliskanttiseen kohoumaan, jonka myötä puhelin pääsee keikkumaan hieman pöydällä käytettäessä.

Kiiltäväpintainen takalasi tuntuu varsin tyypilliseltä kiiltävältä lasilta ja se on kokonaisuudessaan pitävämpi kuin Pro-mallien mattapinta. Kuivissa käsissä toki myös iPhone 11 on liukkaanpuoleinen, mutta hieman kosteammissa näpeissä kiiltävä lasi on tuttuun tapaan melko pitävä. Negatiivisena puolena kiiltävä pinta kerää sormenjälkiä, joiden näkyvyys riippuu paljon valitusta väristä. Toimistollamme vierailleessa mustassa värivaihtoehdossa sormenjäljet näkyivät kohtalaisen hyvin, mutta taasen valkoisessa versiossa ei juurikaan.

iPhoneille tyypilliseen tapaan lukituspainike on sijoitettu puhelimen oikeaan kylkeen ja äänenvoimakkuuspainikkeet sekä mykistyskytkin vasempaan kylkeen.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Koko Applen uusi iPhone 11 –mallisto käyttää yrityksen uusimman sukupolven A13 Bionic –järjestelmäpiiriä, joka on tämän hetken älypuhelinmaailman ylivoimaisesti suorituskykyisin piiri. A13 valmistetaan seitsemän nanometrin prosessilla ja se sisältää kaksi korkean suorituskyvyn Lightning-prosessoriydintä ja neljä virtapihimpää Thunder-ydintä sekä Applen oman neliytimisen grafiikkasuorittimien. Tilan säästämiseksi Apple on pakannut puhelimen pääpiirilevyt kahteen kerrokseen.

LTE-yhteydet ovat tuettuna Pro-malleihin nähden hieman alhaisemmalla Cat.16-nopeustasolla, joka sekin mahdollistaa kuitenkin varsin ripeän 1 Gbit/s latausnopeuden. Dual-SIM-ominaisuus on toteutettu yhdellä tavallisella nano-SIM-paikalla sekä puhelimen sisäänrakennetulla eSIM-paikalla. WiFi-yhteys tukee edelleen yhtenä harvoista puhelimista markkinoilla uusinta WiFi 6 –standardia.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 2,65 GHz Lightning CPU, 4 x 1,8 GHz Thunder CPU, 4-ydin Apple GPU, 8-ydin 3th gen Neural Engine)
  • 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64, 128 tai 256 Gt tallennustilaa (64 Gt versiossa vapaana noin 56,8 Gt)
  • LTE Cat.16 (1024/150 Mbit/s), LAA, 2×2-MIMO, nano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS

Kaikissa iPhone 11 –malleissa on käytössä sama neljän gigatavun RAM-muistimäärä, eli kasvua on tapahtunut viimevuotiseen XR-malliin nähden gigatavun verran. Applen iOS-käyttöjärjestelmä käyttää muistia eri tavoin kuin Android-puhelimet, joten määrä ei ole suoraan verrattavissa Android-laitteisiin.

Tallennustilan kanssa Apple on jo pitkään ollut melkoinen kiskuri ja sama linja jatkuu valitettavasti myös iPhone 11:n kanssa. Lähtöhintaisen version 64 gigatavun tallennustila on nykymittapuulla suorastaan hävyttömän pieni yli 800 euron puhelimeen, kun samalla tuplakokoista tallennustilaa on tarjolla jopa alle 200 euron hintaluokassa. 128 gigatavun version hinta on onneksi vain 50 euroa kalliimpi, joten sen hankkiminen on suositeltavaa, jos tallennustilalle on vähänkin tarvetta. Muistikorttipaikkaa ei iPhoneille tyypilliseen tapaan luonnollisesti ole.

iPhone 11:n alapäädyn asettelu on tuttu edeltäjä XR:stä. Keskellä sijaitsevan Lightning-liitännän molemmin puolin sijaitsee kuusi pyöreää reikää, joista oikeanpuolimaisen takana on kaiutin ja vasemmalla ilmanpaineanturin venttiili. 3,5 mm:n ääniliitäntää ei ole, joten jos mukana toimitettavat langalliset kuulokkeet eivät kelpaa, on käyttäjän hankittava 3,5 mm:n adapteri Lightning-liitäntään. Lightning käyttää high-end-puhelimien mittapuulla vanhaa USB 2.0 –standardia tiedonsiirrossa, eikä myöskään mahdollista DisplayPort-kuvaulostuloa.

iPhone 11:ssä on stereokaiuttimet, joiden äänenlaatu on puhelimien mittapuulla varsin hyvää. Pro-mallien tapaan ääni toistuu varsin tasapainoisesti ja siitä löytyy monista puhelimista puuttuvaa pehmeyttä. Mittasimme kaiuttimista 83,5 desibelin äänenpaineen 30 cm:n päästä.

Navigoinnissa käytetään pyyhkäisyeleitä, jotka Apple esitteli toissavuonna iPhone X:n yhteydessä. Navigointieleiden toteutus on toimiva ja ne juurtuvat Android-käyttäjällekin selkärankaan muutaman päivän totuttelun jälkeen.

iPhone XR:n yksi suurimpia heikkouksia oli näyttö, eikä Apple ole valitettavasti tehnyt sillä saralla mitään parannuksia iPhone 11:een. 6,1-tuumainen näyttöpaneeli on säilynyt ominaisuuksiltaan identtisenä edeltäjän kanssa, eli se perustuu resoluutioltaan melko alhaiseen 828 x 1792 IPS LCD –paneeliin, josta puuttuu Pro-mallien HDR-tuki.

Näytön kosketuksentunnistus toimii aiempaan tapaan 120 hertsin taajuudella ja aiempien vuosien iPhoneista tuttu TrueTone mukauttaa näytön valkotasapainon ympäröivän valaistuksen mukaan kuusikanavaisen sensorin tarjoaman datan perusteella.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1-tuumainen IPS LCD Liquid Retina –näyttöpaneeli
  • 828 x 1792 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 326 PPI, 625 nits
  • TrueTone, 100 % DCI-P3, 120 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Corning -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, Night shift -yötila

Vaikka iPhone 11:n näytön 326 PPI:n pikselitiheys on nykymittapuulla varsin heikko suoritus tämän hintaluokan puhelimeen, on tosiasia, että lopulta varsin suuri osa laitteen ostavista käyttäjistä ei tule koskaan kiinnittämään asiaan huomiota. Näytön tarkkuus näyttää yleisesti ottaen ihan hyvältä, vaikka harjaantunut silmä havaitseekin pikselit yksityiskohtia tarkastellessa ja ero tulee myös hyvin esiin Pro-mallien tarkempien näyttöjen rinnalla vertailtaessa. Näytön osalta vaativille käyttäjille alhainen tarkkuus saattaa olla ratkaiseva tekijä, mutta jos näyttö on iPhone 11:ssä ainoa epäilyttävä asia, kannattaa laitetta käydä kokeilemassa kaupassa. Tämä ei toki siitä huolimatta poista sitä tosiasiaa, että Apple olisi aivan hyvin voinut halutessaan toteuttaa iPhone 11:n näytön Full HD –tason tarkkuudella, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voisi odottaa.

Muilta kuvanlaatuominaisuuksiltaan näyttö on varsin hyvä IPS LCD –paneeli, vaikka se ei pärjääkään markkinoiden paremman pään AMOLED-näytöille. Näytön maksimikirkkaus on valmistaja lupauksien mukaisesti varsin korkea ja tummat sävyt toistuvat IPS-näytöksi hyvin, tarjoten kohtalaisen hyvän kontrastisuhteen. Myös värintoisto vaikuttaisi olevan kohdillaan, joten siltäkin osin Apple on onnistunut hyvin.

Edeltäjämallin tavoin iPhone 11:n yläpääty on täysin umpinainen. Näytön yläreunan lovi on suurikokoinen ja peittää yli puolet näytön leveydestä. Koolle on syynsä, sillä loveen on sijoitettu seitsemästä kahteentoista megapikseliin päivitetty etukamera sekä Face ID –kasvojentunnistuksen tekniikka, joka vaatii tilaa. Face ID toimii nykytoteutukseen hyvin ja luotettavasti ja lukituksen saa avattua myös viistosta kulmasta esimerkiksi puhelimen ollessa pöydällä.

Kamera on varustettu laajalla 23 mm:n kinovastaavalla polttovälillä ja f2.2-aukkosuhteella. Kamera tukee nyt videotallennusta jopa 4K 60 FPS –laadulla sekä 1080p 120  FPS –hidastuskuvausta.

Toinen stereokaiuttimista sijaitsee kuulokkeen yhteydessä. XS-mallien tapaan kaiuttimien äänenlaatu on puhelimien parhaimmistoa ja maksimiäänenvoimakkuus melko korkea.

iPhone 11:n sisäinen akku on kasvanut edeltäjämalliin nähden seitsemällä prosentilla. Applen mukaan akku kestää tunnin pidempään kuin XR:ssä, eli parannusta ei ole tullut yhtä suurissa määrin kuin Pro-malleissa. Akun kapasiteetti on 3110 mAh (11,91 Wh), eli 168 mAh enemmän kuin XR:ssä. Apple lupaa yhdellä latauksella jopa 17 tuntia videotoistoa, 10 tuntia videostriimausta tai 65 tuntia äänentoistoa.

iPhone 11 tukee 18 watin pikalatausta, mutta jostain käsittämättömästä syystä Apple ei toimita puhelimen mukana vieläkään siihen kykenevää laturia, vaikka Pro-mallien kaveri pikalaturi on tänä vuonna lisätty. Sen sijaan pakkauksen mukana tulee edelleen todella hidas viiden watin peruslaturi, joka on nykypäivänä hyväksyttävä ehkä juuri 100 euron puhelimissa.

Langallisen latauksen ohella 11 tukee edeltäjänsä tapaan myös langatonta Qi-latausta, joka on latausnopeudeltaan jopa vakiolaturia parempi vaihtoehto.

 

Kamera

iPhone 11:n takakamera on kokenut parannuksia edeltäjämalliin nähden ja myös visuaalinen toteutus on uudistunut. Design on tuttu kalliimmista Pro-malleista, tosin pienillä eroavaisuuksilla. Pro-malleista poiketen kameroita on vain kaksi kappaletta ja sen myötä kaksois-LED-salaman sekä mikrofonin aukon paikat ovat hieman erilaiset. Pyöristetyn neliön muotoinen kamerakohouma on saumattomasti osana lasista takakuorta ja sen pinta on viimeistelty muusta takakuoresta poiketen mataksi – eli juuri päinvastoin kuin Pro-malleissa. Kamerakehys on noin 0,8 mm kohollaan takakuoren pinnasta.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8-aukkosuhde, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 13 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulma), f2.4
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

iPhone 11:n takakamera on teknisesti muutoin samanlainen Pro-mallien kanssa, mutta telekamera on pudotettu pois valikoimasta. Jos zoomausmahdollisuudelle ei ole tarvetta, on kuvauskokemus siis muilta osin identtinen kalliimpien sisarmallien kanssa.

Pääkamera ei ole muuttunut teknisiltä ominaisuuksiltaan viime vuodesta, eli se käyttää 12 megapikselin kuvasensoria suurikokoisilla 1,4 mikrometrin pikseleillä ja Dual Pixel –tarkennuksella. Laajakulmaisen objektiivin aukkosuhde on f1.8 ja sen yhteydessä on myös optinen kuvanvakain.

Ultralaajakulmakamera on uusi ominaisuus edeltäjämalliin nähden. Sen tarkkuus on myös 12 megapikseliä, mutta kinovastaava polttoväli puolet pääkameran objektiivista, eli 13 mm. Kamera on kiinteätarkenteinen ja sen aukkosuhde on f2.4.

Videon taltiointi onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ja HDR-väreillä. Hidastuskuvaus on mahdollista 1080p-tarkkuudella 240 FPS kuvataajuudella.

iPhone 11:n kamerasovellus on identtinen iPhone 11 Pro –mallien kanssa sillä poikkeuksella, että kameranvalintapainike tarjoaa vain kaksi vaihtoehtoa (koska kameroita on kolmen sijaan kaksi). Tästä syystä iPhone 11:n kameraa koskevat oikeastaan kaikki samat havainnot kuin kalliimpia Pro-malleja:

Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on käytännössä heti kuvausvalmiina. Myös tarkennus on markkinoiden nopeimpia ja kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painettaessa. Maininnan arvoisena seikkana Applen kamerasovellus ”tekee tuttuun tapaan paljon työtä käyttäjän puolesta”, eli hyvän kuvan ottaminen on tehty mahdollisimman helpoksi käyttäjän taidoista riippumatta.

Apple on uudistanut kamerasovelluksen käyttöliittymää iPhone 11 –malleihin nähden jonkin verran. Yleisilme on pysynyt hyvin samankaltaisena, mutta muutoksena näkymän vasemman reunan pikakuvakkeita on vähennetty ja keskelle vasenta reunaa on ilmestynyt nuoli, jota painamalla oikean reunan kuvaustilalistauksen tilalle ilmestyy pika-asetusvalikko. Kameran vaihtopainike sijaitsee hyvin yhden käden käytössä peukalon ulottuvilla suljinpainikkeen vieressä.

Uusi Quick Take –ominaisuus mahdollistaa videokuvan tallentamisen nopeasti suoraan valokuvaustilasta pitämällä suljinpainiketta pohjassa. Jos videotallennuksen haluaa lukita pidemmäksi aikaa päälle, voi suljinpainiketta pyyhkäistä ylöspäin ja sen jälkeen nostaa sormen pois näytöltä. Alaspäin pyyhkäisyllä aktivoituu puolestaan sarjakuvaustila.

Hauskana ominaisuutena kuvausnäkymän tummennettujen reunojen takaa voi ”nähdä kuvan ulkopuolelle”, eli esimerkiksi pääkameralla kuvatessa ultralaajakulmakameran kuvalla täydennetään näkymän reunoja. Tekoäly arvioi kuvausnäkymää ja aktivoi reunanäkymän tarvittaessa. Pienen totuttelun jälkeen havaitsimme sen auttavan jossain tilanteissa kuvan rajaamista ja kameran valintaa.

Asetuksista päälle kytkettävissä oleva ”kuvaa kehyksen ulkopuolelta -ominaisuus” hyödyntää ultralaajakulmakameraa ja ottaa laajakulmakameralla kuvattaessa myös otoksen laajemmalla kuvakulmalla, jolloin käyttäjä voi halutessaan jälkikäteen vaihtaa otoksen laajakulmaisemmaksi, jos näkee sen tarpeelliseksi. Taltioitu ylimääräinen kuvadata poistuu automaattisesti laitteen muistista 30 päivän päästä. Ominaisuus toimii sekä kuvissa että videoissa.

Uudistettu älykäs HDR-ominaisuus tunnistaa kuvista ihmiset ja osaa säätää kasvojen valotusta taustasta erillään. iOS 13.2 –päivityksen myötä käyttöön aktivoitunut Deep Fusion –ominaisuus on puolestaan eräänlainen äärimmäisen edistynyt HDR-tila, jossa kamera ottaa kuvia eri valotusajoilla ja osa otoksista taltioidaan jo ennen kuvan varsinaista ottamista.

Valitettavasti kamerasovellus ei sisällä vieläkään ”ammattilaistilaksikin” kutsuttua manuaalikuvaustilaa, mikä on varsin harmillinen puute. Myöskään raakakuvaus ei ole mahdollista.

Plussaa Apple saa puolestaan iOS 13.2 –päivityksen myötä kuvausnäkymän ylänurkkaan vihdoin ilmestyneestä mahdollisuudesta vaihtaa videokuvan laatua ilman tarvetta mennä kahlaamaan asetusvalikoiden syövereihin.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Koska iPhone 11:n kaksi kameraa ovat tismalleen samat kuin iPhone 11 Pro –malleissa, myös kuvanlaatua koskevat huomiot ovat samoja, emmekä täten lähde analysoimaan kuvia tässä yhteydessä uudelleen erityisen syvällisesti. Tarkemman analyysin kameroista voi käydä lukemassa iPhone 11 Pro –artikkelista (laajakulma- ja ultralaajakulmakameroiden osalta).

Pääkameran laatu on hyvässä valaistuksessa markkinoiden parhaimmistoa. Kuvat näyttävät luonnollisen eläväisiltä, yksityiskohtaisilta ja niiden dynamiikka on erinomaista. Pienenä miinuksena kuvissa on havaittavissa pientä yliterävöintiä, johon suuri osa käyttäjistä on kuitenkin varmasti tyytyväisiä.

Tavallinen hämäräkuvaus on iPhone 11:llä hieman tulkinnanvarainen asia, sillä kamera käyttää oletuksena automaattisesti aktivoituvaa yökuvaustilaa, joka hyödyntää pidempää kuvausaikaa sekä useamman otoksen yhdistämistä yhdeksi kuvaksi. Useimmat käyttäjät eivät siis välttämättä päädy lainkaan käyttämään tavallista kuvaustapaa heikossa valossa.

Heikommassa valossa tavallisella kuvaustavalla otetut kuvat on melko hyviä ja luonnollisia, mutta kamera ei taltioi aivan yhtä paljon valoa kuin parhaimmat kilpailijat. Pisimmillään kamera-automatiikka venyttää valotusajan 1/4 sekuntiin ja pyrkii pitämään herkkyyden melko alhaisena. Testijaksolla herkkyys nousi korkeimmillaan ISO 2500 -arvoon.

Automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan aktivoituva yökuvaustila toimii samalla tavalla kuin Pro-malleissa. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä yötilan pois päältä tai säätää kuvan taltiointiaikaa. Tyypillisesti automatiikan ehdottama aika liikkuu 2-3 sekunnin haarukassa ja kuvaa ottaessa jäljellä oleva aika rullaa havainnollisesti näkymän oikeassa reunassa. Kuvien ei havaittu tärähtäneen kertaakaan Yö-tilaa käytettäessä.

Yötilaa hyödyntäen otetut kuva ovat yleisesti ottaen hyvälaatuisia ja ottaen huomioon että ominaisuus on käytössä oletuksena, on hyvä ettei toteutus ole aggressiivisen ylikorostava. Jälki ei yllä markkinoiden parhaiden tasolle valoisuuden tai yksityiskohtien osalta, mutta positiivisena puolena lopputulos näyttää yleensä kohtalaisen luonnollisen näköisenä ja värit, yksityiskohdat ja kuvan tummat osat erottuvat huomattavasti perinteistä kuvaa paremmin.

Kuten jo iPhone 11 Pro –artikkelissa todettiin, ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan uusien iPhone 11 –mallien kameroista selvästi heikoin. Se tuottaa kokonaiskuvaa tarkastellessa kelvollista jälkeä ja kuvien värimaailma on saatu luotua melko samanlaiseksi kuin kahdella muullakin kameralla. Kontrasti on kuitenkin vähäisempää ja kuvat ovat yleisilmeeltään sekä yksityiskohdiltaan havaittavasti pehmeämpiä. Heikossa valaistuksessa kuvat jäävät herkästi hyvin pimeiksi sekä pehmeiksi ja sen vuoksi monissa tilanteissa lähes käyttökelvottomiksi. Kilpailijoiden ultralaajakulmakameroiden kuvanlaatu yltää Applen toteutuksen edelle.

Videokuvauksessa käyttäjä voi valita asetuksista H.264- tai H.265-pakkausvaihtoehdon, 30 tai 60 FPS ruudunpäivitysnopeuden sekä resoluution 4K:n, 1080p:n ja 720p:n väliltä. Kaikki videot tallentuvat automaattisesti laajemmalla dynamiikalla HDR-muodossa. Äänet tallentuvat stereo-tilaäänenä hieman vaihtelevalla noin 200 kbit/s bittivirralla. Myös videon bittivirrassa havaitsimme varsin suuria vaihteluita kuvaustilanteesta ja käytetystä kamerasta riippuen.

Kuvanlaadultaan iPhone 11:lla tallennettu video on Pro-mallien tapaan älypuhelinmarkkinoiden huippua. Kuvanlaadussa ei ole juuri valittamista millään osa-alueella ja myös optisen ja elektronisen vakautuksen yhdistelmä toimii erinomaisesti. Ultralaajakulmakameran videon kuvanlaatu ei pärjää pääkameralle, ollen havaittavasti heikompaa yksityiskohtien osalta.

 

iOS 13 -käyttöjärjestelmä

Apple lanseerasi iPhone 11 –mallien ohessa iOS 13 –käyttöjärjestelmänsä, joka on tätä artikkelia kirjoittaessa päivittynyt jo iOS 13.2.3 –versioon. iOS 13:n uudistuksiin perehdyttiin jo aiemmassa iPhone 11 Pro –artikkelissa ja niihin voi tutustua tarkemmin myös valmistajan sivuilla.

iOS:n päivitystuki on tunnetusti mobiilimaailman huippua ja se koskee luonnollisesti myös iPhone 11:tä. Tyypillisesti Apple on tarjonnut uusimmat iOS-versiopäivityksensä 4-5 vuoden ajan iPhone-mallin julkaisusta. Vanhin nykyistä iOS 13 –versiota tukeva malli on neljä vuotta sitten julkaistu iPhone 6S.

 

Suorituskyky

iPhone 11 vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan viikon ajan marraskuun alkupuolella. Laitteen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia. Testin alussa puhelin päivitettiin tuoreimpaan iOS 13.2 –versioon ja jakson aikana puhelin sai iOS 13.2.2- ja 13.2.3 -päivitykset.

iPhone 11:n peruskäytön suorituskyky on rinnatusten vertailtuna tismalleen samalla tasolla kalliimpien Pro-mallien kanssa, joka ei ole sinällään ihme, sillä järjestelmäpiiri ja muistin osalta toteutus on identtinen. Aivan kuten Pro-mallienkin tapauksessa, iPhone 11 ei aivan pärjää sovellusten avausnopeudessa ja käyttöliittymäsiirtymissä Android-markkinoiden nopeimmille toteutuksille, kuten OnePlus 7T Prolle. Erot ovat kuitenkin käytännön kannalta varsi olemattomia.

Pelikäyttöön iPhone 11 on suorituskykynsä kannalta käytännössä paras puhelin, mitä markkinoilta tällä hetkellä löytyy. Syy tähän löytyy A13-järjestelmäpiirin ja HD-tarkkuuden näytön yhdistelmästä, minkä ansiosta perus-11 pystyy pyörittämään pelejä vielä kalliimpia sisaruksiaankin sujuvammin. Tällä hetkellä asialla ei tosin ole juuri merkitystä, sillä Pro-malleillakaan ei edes raskaimpien mobiilipelien kanssa esiinny mitään ongelmia. iPhone 11 lämpenee pidemmässä rasituksessa selvästi, muttei kuitenkaan häiritsevän kuumaksi.

 

Aivan kuten Pro-mallien artikkeleissa jo todettiin, Applen A13 Bionic –järjestelmäpiiri tarjoaa tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden ylivoimaisesti parasta suorituskykyä ja sen suorituskyky on karkeasti ottaen vuoden verran edellä Android-puolen parhaimmistoa. Lisäksi koska iPhone 11:n näytön tarkkuus on Pro-malleja alhaisempi, tarjoaa se käytännössä parempaa grafiikkasuorituskykyä.

Testituloksia tulkitessa kannattaa huomioida, etteivät eri käyttöjärjestelmillä ajetut testiohjelmat ole kaikilta osin täysin vertailukelpoisia ja esimerkiksi grafiikkatesteissä iOS käyttää eri grafiikkarajapintaa kuin Android. GFXBenchiä emme saaneet jostain syystä toimimaan käytössämme olleilla iPhone 11 ja iPhone 11 Pro Max -puhelimilla, joten sen tulokset puuttuvat taulukosta.

 

Akunkesto

Akunkeston osalta ennakko-odotukset iPhone 11:tä kohtaan olivat positiivisia, sillä iPhone 11 Pro –mallit olivat aiemmin pärjänneet hyvin sillä saralla.

Kuvaajassa yhden päivän käyttöajat on merkitty vihreällä, kahden päivän punaisella ja kolmen päivän sinisellä.

Käytännössä totesimme iPhone 11:n akun kestävän jopa odotuksia paremmin. Tavanomaisena päivänä (noin 16 h) akun varaus tyhjeni iltaan mennessä noin 70 %:n tietämille näytön päälläoloajan ollessa noin 2-3 tuntia. Kertaalleen hieman raskaampaa käyttöä (pelaamista ja testisovelluksia) sisältäneenä päivänä akun varaus laski 3 tunnin näytön päälläoloajalla alle 50 %:n.

Testijaksolla yhdellä latauksella selvittiin toistuvasti ongelmitta kahden päivän yli. Näytön päälläoloaika liikkui 4-6 tunnin haarukassa ja toisen päivän päätteeksi varausta oli jäljellä 20–50 %. Kertaalleen raskaassa käytössä näytön päälläoloajaksi muodostui yli 6,5 tuntia ja akku oli toisen päivän lopussa aivan viimeisillään. Kertaalleen selvisimme yhdellä latauksella niukin naukin jopa kolmen päivän yli. Myös silloin näytön päälläoloaika oli yli kuusi tuntia ja akkua oli jäljellä kolmannen päivän päätteeksi noin 10 %.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu mustaksi.

Mukana toimitettavalla viiden watin laturilla iPhone 11 latautuu nykymittapuulla suorastaan tuskallisen hitaasti. Ensimmäisen tunnin aikana tyhjään akkuun latautuu noin kolmanneksen varaus ja täyteen akku tulee runsaassa 3,5 tunnissa.

Pro-mallien mukana toimitettavalla 18 watin laturilla meno on aivan toista – puolessa tunnissa akkuun latautuu yli puolet varauksesta. iPhone 11:n omistajan on kuitenkin maksettava kyseisestä laturista erikseen 35 euroa ja siihen sopivasta USB Type-C –liittimellisestä latauskaapelista vielä vähintään 25 euroa (1 metrin kaapeli). Tällaista lypsämistä ei pitäisi tapahtua yli 800 euron puhelimen hankkineelle asiakkaalle.

Lataaminen onnistuu myös langattomasti suunnilleen samalla vauhdilla kuin vakiolaturilla.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutta tarkastellessa ja hinta huomioiden iPhone 11 on tavallaan Applen tämän vuoden puhelinlanseerauksien järkevin vaihtoehto, sillä Pro-mallit eivät tarjoa hintansa edestä lisäarvoa perusmalliin nähden. Toisaalta iPhone 11 ei ole yhtä tasapainoinen kokonaisuus kuin kalliimmat sisarmallit.

Rakenne, muotoilu ja käsituntuma ovat keskeisimmiltä osin tuttua kauraa viimevuotisesta XR-mallista. Alumiini-lasirakenne on tukevan tuntuinen ja hyvin tehty, mutta ajan hammas alkaa jo purra sitä voimalla – samaa perusideaa on kierrätetty nyt jo useamman vuoden ajan. Näytön reunukset ovat nykymittapuulla todella leveät ja sen myötä ulkomitat ovat suurehkot näytön kokoon nähden. Miinusta tulee myös siitä, ettei valmistaja korvaa kosteusvaurioita IP68-suojauksesta huolimatta.

Teknisesti iPhone 11 on hieman epätasapainoinen kokonaisuus, sillä näyttö ei ole tekniseltä toteutukseltaan sillä tasolla, mitä tämän hintaluokan puhelimelta pitäisi voida nykypäivänä odottaa. io-techin lukijan kaltainen teknisesti suuntautunut käyttäjä huomaa todennäköisesti HD-tason näytön pienoisen pehmeyden yksityiskohdissa ja asia korostuu tarkasta näytöstä siirryttäessä. Toisaalta fakta myöskin on, että moni peruskäyttäjä ei tule huomaamaan näytössä mitään vikaa. Muutoin näyttö on kuvanlaadultaan IPS-näytöksi varsin hyvä.

A13-järjestelmäpiiri on markkinoiden suorituskykyisin varmasti ensi syksyyn saakka. Neljän gigatavun RAM-muisti ei ole erityisen suuri Android-puhelimiin verrattuna, mutta iPhoneissa se on suurin tähän mennessä tarjolle tullut määrä. Tallennustilan suhteen Applen sietäisi edelleen hävetä, sillä lähtöversion 64 gigatavua ei ole nykypäivänä hyväksyttävä edes puolta halvemmissa puhelimissa. 128 Gt:n malli kustantaa onneksi vain 50 euroa enemmän, joten sen hankkimista kannattaa harkita. Akunkesto on erittäin mukavalla tasolla, vaikka akku ei kapasiteetiltaan olekaan markkinoiden suurimmasta päästä. Myös pikalataus on tuettuna, mutta pakkauksessa toimitettava viiden watin vakiolaturi on valitettavasti hävyttömän hidas. Face ID –kasvojentunnistus toimii nykymuodossaan nopeasti ja varmasti.

iPhone 11:n kameratoteutus on Pro-malleista tuttu sillä erotuksella, että telekamera on jätetty pois matkasta. Kamera on helppokäyttöinen ja etenkin pääkamera tekee hyvää ja tarkkaa jälkeä. Apple on toteuttanut yökuvaustilansa fiksusti. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu ei yllä pääkameran tasolle, mutta se puolustaa paikkaansa tietyissä tilanteissa ja tarjoaa iPhone-käyttäjille aivan uuden kuvakulman valokuvaukseen. Yhtenä ehdottomana vahvuutena videokuvauksen laatu on älypuhelinmarkkinoiden terävintä huippua niin kuvan kuin äänenkin osalta. Suurin miinus tulee manuaalisäätöjen ja RAW-kuvauksen puuttumisesta.

iOS 13 –käyttöjärjestelmää koskee samat sanat kuin Pro-mallien kohdalla. Applen uusin mobiilikäyttöjärjestelmäversio ei tarjoa suuria mullistuksia edelliseen versioon nähden, mutta sen ehdoton vahvuus on edelleen älypuhelinmarkkinoiden pisin päivitystuki sekä yhteensopivuus muiden Applen laitteiden kanssa.

Yhteenvetona iPhone 11 tarjoaa parhaan vastineen rahoille Applen tämän vuoden uutuuspuhelimista, mutta samalla se on myös kokonaisuutena epätasaisin. Hintaluokassaan iPhone 11:n ehdottomia heikkouksia ovat HD-tason näyttö, tallennustilan määrä ja latausnopeus vakiolaturilla. Samaan aikaan tarjolla on kuitenkin markkinoiden nopein järjestelmäpiiri, hyvä kamera ja hyvä akunkesto. Jos uutta iPhonea ostaessa ei erityisesti kaipaa mitään Pro-mallien ominaisuutta, on edullisempi iPhone 11 suositeltavin ratkaisu. Toisaalta tekniseltä näkökantilta markkinoilta löytyy tasapainoisempia ja monipuolisempia älypuhelimia samaan hintaan, joten kuluttajan on todella haluttava iPhone tai iOS-käyttöjärjestelmä.

Plussaa

  • Tukevan tuntuinen rakenne monipuolisilla värivaihtoehdoilla
  • Markkinoiden ylivoimaisesti suorituskykyisin järjestelmäpiiri
  • Hyvä kaksoiskamera laadukkaalla 4K-videokuvauksella
  • WiFi 6 -tuki
  • Langaton lataus
  • Äänenlaadultaan erinomaiset stereokaiuttimet
  • Akunkesto
  • iOS-käyttöjärjestelmän pitkä päivitystuki

Miinusta

  • Aika alkaa olla ajanut muotoilusta ohi
  • Näytön kokoon nähden suurehkot ulkomitat
  • Näytön alhainen pikselitiheys ja HDR-tuen puute
  • Takakuoren lasi on kallis korjata
  • 64 Gt tallennustila lähtöhintaisessa mallissa
  • Mukana toimitetaan edelleen tehoton 5 watin laturi
  • Epästandardi Lightning-liitäntä USB 2.0 –tuella ja ilman kuvaulostuloa
  • iOS-käyttöjärjestelmän kustomointipuutteet ja pienet epäloogisuudet
  • Kamerassa ei manuaalikuvaustilaa eikä RAW-kuvausta

Huomioita

  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille
  • IP68-suojauksesta huolimatta takuu ei korvaa kosteusvaurioita

 

This site uses XenWord.
;