Testasimme Applen vuoden 2022 lippulaivaksi sijoittuvan iPhone 14 Pro -älypuhelimen.

Kokonaisuudessaan iPhone 14 Pro on tähän mennessä testatuista laitteista vuoden paras älypuhelin, joka tarjoaa markkinoiden tehokkaimman järjestelmäpiirin sekä erittäin laadukkaan ja monipuolisen kamerajärjestelmän. Peräti 170 eurolla nousseen suositushinnan myötä puhelinta ei kuitenkaan voi suoranaisesti suositella, sillä erot jo suositushintaansa edukkaammin myytävään edeltäjään eivät ole mullistuksia, vaan ennemminkin hiottuja päivityksiä.

Plussaa

  • Huippuluokan OLED-näyttö ja lupaus jopa 2000 nitin kirkkaudesta
  • Erittäin laadukas ja monipuolinen kamerajärjestelmä
  • Videokuvan laatu
  • Markkinoiden tehokkain järjestelmäpiiri
  • Applen erinomainen päivitystuki

Miinusta

  • 128 Gt:n tallennustila pohjamallissa
  • Lightning-liitäntä varauksin
  • Wi-Fi 6E:n puute varauksin
  • Latausnopeus

Apple esitteli iPhone 14 -malliston 7. syyskuuta Farout-tapahtumassaan. Aiemmista vuosista tuttuun tapaan mallisto koostuu jälleen neljästä puhelimesta, mutta uudistuksiakin kokonaisuuteen on tullut, sillä perusmallien joukosta pudotettiin pois pienempi Mini-malli, joka korvattiin uudella suuremmalla Plus-mallilla. Lisäksi Pro- ja perusmallien väliset erot kasvoivat entistä suuremmiksi, silla vain Pro-mallit saivat sisäänsä uuden A16 Bionic -järjestelmäpiirin, tuen always on – näytölle sekä lovesta erilliseen reikään siirretyn Dynamic Island -nimellä kulkevan etukamerakokonaisuuden.

Nyt io-techin testipenkkiin on päätynyt Pro-kaksikosta pienempi 6,1-tuumaisella näytöllä varustettu iPhone 14 Pro, joka muistuttaa kamerareikäänsä lukuun ottamatta huomattavan paljon viime vuoden 13 Prota. Puhelimen sisuksissa lepää kuitenkin uusi A16 Bionic -järjestelmäpiiri, purkutietojen mukaan laitteen akku on kasvanut hieman ja kamerajärjestelmä on saanut osakseen varsin mittavan päivityksen uuden 48 megapikselin pääkameran ja suurempisensorisen ultralaajakulmakameran myötä.

Euron heikentyneen kurssin myötä Applen uutuuksien hinnat ovat viime vuotta korkeammat. iPhone 14 Pron suositushinnat alkavat 128 gigatavun tallennustilalla 1349 eurosta eli laite on peräti 170 euroa edeltäjäänsä kalliimpi. 256 Gt:n mallin suositushinta on 1479 euroa, 512 Gt:n mallin 1739 euroa ja 1 Tt:n 1999 euroa. Värivaihtoehdot puhelimelle ovat tähtimusta, hopea, kulta ja testikappaleemmekin edustama tummanvioletti.

6,7-tuumaisella näytöllä varustetun iPhone 14 Pro Maxin hinnat puolestaan alkavat 1499 eurosta eli sen hinta on noussut edeltäjästään peräti 220 eurolla. Kyseinen laite on viime vuodesta tuttuun tapaan näyttöään, suurempia ulkomittojaan ja suurempaa akkuaan lukuun ottamatta identtinen perusmallin kanssa.

Tutustumme tässä artikkelissa iPhone 14 Prohon reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Apple ei toimita Pohjoismaisille medioille lehdistökappaleita, joten hankimme testikappaleen jälleen kerran itse DNA:n kautta.

 

Mitä uutta?

Yläpuolella iPhone 13 Pro – alapuolella iPhone 14 Pro.

iPhone 14 Pro tarjoaa pääosin edeltäjästään tutun muotoilun, mutta tuo mukanaan päivitetyn etukameran, joka on sijoitettu loven sijaan erilliseen reikään näytössä. Lisäksi myös pääkamerajärjestelmää ja järjestelmäpiiriä on päivitetty.

Tarkemmat erot iPhone 14 Pron ja 13 Pron välillä ovat:

  • 14 Pro on 0,2 mm lyhyempi ja 0,2 mm paksumpi kuin edeltäjänsä
  • 14 Pro on 2 grammaa painavampi kuin edeltäjänsä
  • Kameraloven sijaan etukamera ja FaceID-sensorit sijaitsevat kamerareiässä, joka on integroitu myös käyttöliittymäelementiksi Dynamic Islandina
  • 14 Pron näyttö tukee always on -tilaa
  • Näytön resoluutio on noussut 1170 x 2532:sta 1179 x 2556:een
  • Järjestelmäpiiri on päivitetty A15 Bionicista A16 Bioniciin
  • Bluetooth-tuki on päivittynyt 5.0:sta 5.3:een
  • Pääkameran resoluutio on kasvanut 12:sta 48 megapikseliin ja sensorin koko on kasvanut huomattavasti
  • Ultralaajakulmakameran sensorin koko on kasvanut huomattavasti
  • Akun koko on kasvanut 3095 mAh:nsta 3200 mAh:iin

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 14 Pro toimitetaan tuttuun tapaan ohuessa pakkauksessa, jonka mukana ei ole enää pariin vuoteen toimitettu erillistä verkkovirtalähdettä. Viime vuodesta poiketen iPhone 14 Pro -malliston myyntipakkaus on kuitenkin mustan sijaan valkoinen. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-C -> Lightning -kaapeli
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Ohjelappuset

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 147,5 x 71,5 x 7,9 mm
  • Paino: 206 grammaa
  • Näytön suojana ja takalasina Ceramic Shield, runko ruostumatonta terästä
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 87 %
  • IP68

Ulkomitoiltaan iPhone 14 Pro on muuttunut hieman, sillä se on 0,8 mm pidempi, 0,2 mm paksumpi ja 2 grammaa painavampi kuin edeltäjänsä, mutta käytännössä ulkomittojen muutokset eivät ole järin merkittäviä. Kyseessä on edelleen nykymarkkinoihin nähden pienehkö lippulaivapuhelin, jota on kohtalaisen helppo käyttää yhdelläkin kädellä.

iPhone 14 Pro on ulkomitoiltaan samaa kokoluokkaa ja hieman suurikokoisempi kuin Android-markkinoilla pienempää päätä edustavat Samsung Galaxy S22 sekä Asuksen Zenfone 9. Pienehköistä ulkomitoista huolimatta yli 200 gramman paino voi tehdä puhelimesta yhdessä kädessä pyöriteltäväksi hieman kiikkerän tuntuisen.

Muotoilu puhelimessa on ennallaan, eli teräksiset kyljet ovat teräväkulmaiset ja näytön sekä takakuoren suojana on Applen Ceramic Shield -suojalasi. Kädessä laite tuntuu tiiviiltä, sillä todennäköisesti teräksisen rungon seurauksena syntyvä 206 gramman paino on puhelimen ulkomittoihin nähden huomattavan korkea.

Laatutuntuma laitteessa on kuitenkin kohdillaan, eikä puhelinta voi missään nimessä pahan tuntuiseksi kädessä haukkua. Valitettavasti iPhone 14 Pron lasinen takakuori on huomattavan kallis vaihtaa, mikäli se hajoaa, sillä vaihtoa varten on vaihdettava käytännössä koko puhelimen runko. iPhone 14 -perusmallistoon Apple teki takalasin vaihdosta huomattavasti helpompaa ja siten halvempaa. Onkin harmi, etteivät parannukset saapuneet kalliimpaan laitteeseen.

  • Alapääty:
    • Mikrofoni
    • Lightning-liitäntä (USB 2.0)
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Kuulokeritilän takana toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 12 megapikselin etukamera (1/3,6”), f1.9, 23 mm

iPhone 14 Pron pohjassa on yhä Applen oma Lightning-liitäntä. Liitännän positiivisena puolena voidaan pitää vanhemmista iPhoneista uuteen malliin periytyviä lisälaitteita ja johtoja, mutta toisaalta USB-C-liitäntään siirtymistä voisi pitää jo toivottavana. Valmistajan omassakin mallistossa on nykyisin kyisestä standardia käyttäviä laitteita kuten MacBook-kannettavat sekä iPad Air-, Pro- ja Mini -taulutietokoneet, joiden omistajat joutuvat kuljettamaan mukanaan paria eri kaapelia iPhonen käyttäessä yhä Lightningia.

Lisäksi pohjan liitäntä tukee yhä nopeuksiltaankin vain USB 2.0:aa, mikä on yli 1300 euron laitteelle huomattavan heikko suoritus. Lightning itsessäänkin voisi tukea korkeampiakin nopeuksia, sillä Applen vanha iPad Pro Lightning-liitännällä tuki myös USB 3.0-nopeutta.

Puhelimen stereokaiuttimet toimivat testijaksolla hyvin. Ääni on luokassaan hyvä ja riittävän voimakas.

Kameraloven sijaan iPhone 14 Pro -malleissa on tarjolla Applelle ensimmäistä kertaa erillinen kamerareikä, jota Apple itse kutsuu Dynamic Island -nimellä ja joka toimii samalla myös käyttöliittymäelementtinä. Kamerareikiä laitteessa on itse asiassa kaksi – yksi itse kameralle ja yksi FaceID-sensoreille, mutta käyttöliittymätasolla Apple pitää reiät yhtenäisenä pitäen näytön sammuksissa niiden väliltä. Kirkkaassa auringonpaisteessa reiät on helppo tunnistaa näytön ollessa mustanakin hieman reikiä harmaampi.

Vaikka Dynamic Island -markkinointinimi ja sen saama huomio Applen julkaisutilaisuudessa olivat kenties ylilyötyjä, eikä ominaisuus käytännössä mullista käyttökokemusta, on käyttöliittymätoteutus yksinkertaisesti todella tyylikkään näköinen. Käytännössä käyttöliittymä kiinnittää huomiota kamerareikiin sen sijaan, että ne pyrittäisiin piilottamaan ja tekee sen varsin tyylikkäästi. Kamerareiät tuntuvatkin käyttöliittymän osalta fyysisen rajoitteen sijaan, eli Applen savuverho toimii hyvin. Toisaalta saman toiminnon olisi voinut toteuttaa hieman muunneltuna myös kameralovellisiin edullisempiin malleihin, sillä reiät eivät ole toiminnon kannalta välttämättömät.

Pelkän tyylikkään ulkonäön lisäksi käyttöliittymä onnistuu pitämään ylälaidassa pieniä tietoja, jotka helpottavat käyttökokemusta, kuten esimerkiksi ajastimen jäljellä olevan ajan. Kameroiden ympärillä olevaa käyttöliittymäelementtiä pohjassa pitämällä saa esiin lisätietoja, mutta useimmiten helpompaa on vain vaihtaa kyseiseen sovellukseen ja kamerareikiin ei käytännössä tulekaan normikäytössä koskettua.

Kamerareikien ympäristössä näkyy ajastimen lisäksi muun muassa tieto toistetusta musiikista, FaceID:n kuvake ja lukitusnäytön lukkokuvake. Palkki osaa myös näyttää kaksi yhtäaikaista toimintoa kuten esimerkiksi musiikkisoittimen ja ajastimen, jolloin toinen muuttuu pieneksi palloksi pillerimuotoisen kamerareiän viereen.

FaceID-tunnistus itsessään toimi iPhone 14 Prossa testijaksolla aiemmista vuosista tuttuun tapaan, eikä sen kanssa havaittu ongelmia. Kasvojentunnistuksen voi asettaa nykyisin toimimaan myös kasvomaskin kanssa, joskin tarve kyseiselle toiminnolle on nykymaailmassa jo pienentynyt.

Etukamera puhelimessa on saanut osakseen varsin merkittävän parannuksen. Applen itsensä mainostaman mukaan tuodun automaattitarkennuksen lisäksi kamera vaikuttaisi iFixitin purkuarvion mukaan olevan myös optisesti vakautettu. joskaan kyseistä ominaisuutta Apple ei virallisesti ole ominaisuuslistauksissaan maininnut. 12 megapikselin etukamera toimii vakiona rajattuna yhden henkilön selfieitä varten, mutta myös täyden kuvasuhteen voi ottaa käyttöön yhden painikkeen takaa.

Kuvanlaadultaan etukamera on hyvässä valaistuksessa luokassaan erinomainen. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja värintoistoltaan luonnollisia. Automaattitarkennuksen myötä kasvot myös erottuvat taustasta selvästi. Hämärässä kuvanlaatu kuitenkin romahtaa ja kuvista tulee värintoistoltaan haaleilta ja sumeita. Etukameran käytössä oleva yökuvatila parantaa jälkeä hieman, mutta erityisen hyvästä hämäräsuorituskyvystä ei senkään kanssa voi puhua.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1” LTPO Super Retina XDR OLED -näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1179 x 2556 pikseliä
  • 120 Hz, 1000 nit (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 2000 nit (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus

Näyttö iPhone 14 Prossa on ylälaidan kamerareikää lukuun ottamatta monin osin tutun oloinen viime vuoteen nähden, joskin resoluutio on kasvanut muutamilla pikseleillä suuntaansa. Virkistystaajuus näytössä on 120 hertsiä ja paneeli luottaa OLED-tekniikkaan tarjoten erittäin hyvän kuvanlaadun, joka ei ainakaan allekirjoittaneen silmään jättänyt juuri toivottavaa, mutta toisaalta se on tämän hintaluokan laitteille jo odotettavaakin.

Varsin huomattavaa parannustakin näytössä on tapahtunut, nimittäin Apple lupaa paneelin yltävän ulkoilmassa jopa 2000 nitin pistemäiseen kirkkauteen, mikä on suurin lukema, mitä puhelinmarkkinoilla on tähän mennessä nähty. Käytännössä näyttö oli riittävän kirkas kaikissa tilanteissa, joita testijaksolla vastaan tuli, mutta toisaalta niin ovat myös suurin osa muistakin nykypäivän lippulaivapuhelinten näytöistä, joten näytön lisäkirkkauden hyödyt voivat vaihdella käyttäjittäin.

Lisääntyneen kirkkauden ohessa Apple on parantanut näyttöään myös virransäästömielessä, sillä uuden LTPO-paneelin virkistystaajuuden luvataan putoavan alhaisimmillaan vain 1 hertsiin. Kyseistä ominaisuutta käyttää myös Applen uusi always on -näyttö.

Käytännössä Apple on always on -näyttöjen suhteen selvästi jälkijunassa, sillä kilpailevissa OLED-näyttöisissä laitteissa kyseistä ominaisuutta on nähty jo vuosien ajan. Mielenkiintoisesti Apple on lähestynyt ominaisuutta myös hieman eri kulmasta. Esimerkiksi pelkän kellonajan ja jonkin muun pienen ominaisuuden valaisemisen sijaan Apple pitää koko näytön taustakuvineen jatkuvasti esillä, joskin selvästi perustilaa himmeämpänä ja näytön virkistystaajuus putoaa samalla vain 1 hertsiin.

Himmenemisestään huolimatta näyttö jatkaa myös ympäristön valaisuuteen reagoimista always on -tilassaan ja ulkoilmassa näyttö on jopa hieman hämmentävän kirkas. Akunkestoon always on -näyttö vaikuttaa jonkin verran, vaikka virkistystaajuus putoaakin, mutta mitään mullistavia eroja se ei aiheuttanut.

Kokonaisuudessaan Applen tapa toteuttaa always on -näyttö on omaan silmääni tyylikäs, mutta siitä huolimatta jään väistämättä kaipaamaan myös mahdollisuutta valaista vain osa näytöstä, kuten pelkkä kello. Kyseinen vaihtoehto parantaisi todennäköisesti myös akunkestoa sen ohessa, että se tarjoaisi hieman valinnanvaraa laitteen ulkonäölle.

Järjestelmäpiirin Apple on päivittänyt iPhone 14 Prossa uuteen A16:een, joka valmistetaan 4 nm tekniikalla viime vuoden A15:n 5 nm sijaan. Julkaisutilaisuudessaan Apple ei juurikaan mainostanut suorituskykyparannuksia, muuten kuin luvaten piirin edelleen yltävän älypuhelinmarkkinoiden huipulle, jossa jo A15:kin oli, vaan sen sijaan mainospuheet keskittyivät enemmän piirin parantuneeseen energiatehokkuuteen.

RAM-muistimäärä 14 Prossa on pysynyt ennallaan 6 gigatavussa ja pohjamallin tallennustilakin on vanha tuttu 128 gigatavua. Yli 1300 euron puhelimelle tallennustila alkaa väistämättä olla jo vähäinen ja Pro-mallien pohjatallennustilaksi toivoisikin jo vähitellen 256 gigatavua.

Akun kokoa Apple on uutukaisessa kasvattanut hieman, sillä viime vuoden 3095 mAh:n sijaan käytössä on 3200 mAh:n akku. Akun latausnopeudet ovat säilyneet ennallaan, eli puhelin tukee Lightning-liitäntänsä yli USB Power Delivery 2.0:aa 20 watin teholla, langatonta latausta Qi-standardilla 7,5 watin teholla ja omalla MagSafe-laturillaan 15 watin teholla. Latausnopeudet ovat tallennustilan ohessa toinen ominaisuus, jotka kaipaisivat puhelimessa jo päivitystä pykälän nopeampiin tekniikoihin.

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna ovat 5G-verkkojen lisäksi Bluetoothin tuorein 5.3-standardi ja Wi-Fi 6. Valitettavasti Wi-Fi 6E:tä puhelin ei tue, mikä on väistämättä lippulaivaluokan puhelimelle jo miinus. Suomessa myytävä iPhone 14 Pro ei tue mmWave-taajuuksia, mutta sisältää edelleen NanoSIM-korttipaikan, kun Yhdysvalloissa puhelin siirtyi käyttämään pelkkää eSIMiä.

Puhelin tukee myös uutena ominaisuutena satelliittiyhteyttä hätäilmoitusten tekoon, mutta valitettavasti toiminto on ainakin toistaiseksi rajoitettu vain Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A16 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 3,46 GHz Everest + 4 x 2,02 GHz Sawtooh CPU, Apple GPU (5 core Graphics))
  • 6 Gt RAM-muistia
  • 128 Gt, 256 Gt, 512, Gt, tai 1 Tt tallennustilaa
  • 5G, SA/NSA, Sub6 (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n20, n25, n26, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n53, n66, n70, n77, n78, n79, LTE
  • Dual SIM (NanoSIM + eSIM)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.3, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, BDS, QZSS
  • FaceID-sensorit kasvojen tunnistukseen, stereokaiuttimet
  • 3200 mAh akku, Lightning-liitäntä (USB 2.0), 20 watin pikalataus (USB PD 2.0), 7,5 watin langaton Qi-lataus, 15 watin langaton MagSafe-lataus
  • iOS 16

 

Kamera

Kamerat sijaitsevat iPhone 14 Pron takakuoren vasemmassa yläkulmassa kamerasaarekkeessa. Kameroiden linssit itsessään nousevat selvästi saarekkeen yläpuolelle ja kamerakokonaisuus on huomattavan suurikokoinen. Puhelin myös heiluu selvästi sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (1/1,28”, 1,22 um pikselikoko), f1.8, Dual Pixel PDAF, Sensor-shift OIS, 24 mm
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,55”, 1,4 um pikselikoko), f2.2, Dual Pixel PDAF, 13 mm, 120˚
  • 12 megapikselin telekamera (1/3,5”), f2.8, PDAF, OIS, 77 mm
  • TOF 3D LiDAR scanner -syvyystietotunnistin
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä iPhone 14 Prossa sai osakseen varsin huomattavan päivityksen. 12 megapikselin telekamera sekä syvyysdataa mittaava LiDAR-sensori ovat säilyneet ennallaan, mutta sekä pääkameraa että ultralaajakulmakameraa on päivitetty.

Ultralaajakulmakameran resoluutio on säilynyt ennallaan 12 megapikselissä, mutta sen sensorikoko on kasvanut merkittävästi. Pääkamerankin sensorikoko on kasvanut selvästi, mutta sen lisäksi myös megapikselimäärää on nostettu 12 megapikselistä 48 megapikseliin, eli Apple on siirtynyt ensimmäistä kertaa kilpailijoilla jo pidempään käytössä olleeseen suuremmasta pikselimäärästä lopullisten pikseleiden yhdistämiseen. Huomion arvoisena seikkana suuremman sensorin vastapainona pääkameran aukkosuhdetta on pienennetty f1.8:aan viime vuoden f1.5:n sijaan.

Videokuvausta iPhone 14 Pro tukee maksimissaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus puhelimessa on pysynyt pääosin ennallaan viime vuoteen verrattuna, mutta kuvaustiloihin on lisätty uusi 2x-tila, joka käyttää pääkameran 48 megapikselin sensorilta tehtävää rajausta. Sovellus itsessään on selkeäkäyttöinen ja sulava, mutta huomion arvoisena miinuspuolena kamerasovelluksessa itsessään ei ole lainkaan nopeaa vaihtoehtoa kuvata pääkameran täyden resoluution 48 megapikselin kuvia.

48 megapikselin kuvat ovat muutenkin rajoittuneet vain RAW-kuvaukseen, jonka voi asettaa päälle puhelimen asetuksista. 48 megapikselin pakattujen julkaisukelpoisten kuvien puuttuminen kamerasovelluksesta on hieman erikoista.

Video-kuvausominaisuuksiin on tuotu päivitystä uuden toimintatilan myötä. Kyseessä on täyttä 4K-resoluutiota pienemmällä 2,8K-resoluutiolla videota tallentava tila, joka hyödyntää sensorista yli jäävää resoluutiota perustilaa parempaan kuvan vakautukseen.

iPhone 14 Pro -mallien kuvakulmavaihtoehdot ovat pääkameran ominaisuudeksi lisätyn 2x-tilan myötä entistä monipuolisemmat. Tarjolla ovat siis 13 mm polttovälin ultralaajakulmakamera, 24 mm polttovälin pääkamera ja sen sensorilta rajattava 48 mm:n polttovälin 2x-tila sekä 77 mm polttovälin telekamera. Pääkameraan suhteutettuna polttovälit ovat noin 0,5x, 1x, 2x ja 3x.

Hyvässä valaistuksessa iPhone 14 Pron pääkamera tuottaa erinomaista jälkeä, mutta suoranaisesti mitään mullistavaa viime vuoteen nähden tarjolla ei ole. Mullistusten puute on kuitenkin ymmärrettävää jo viime vuoden iPhone 13 Pron yltäessä pääkameransa kuvanlaadulta markkinoiden kärkeen. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, värit toistuvat luonnollisesti ja dynamiikkakin on hyvällä tasolla. Pikselitasolla kuvissa on havaittavissa hieman suttuista digitaalista terävöitystä erityisesti kasvillisuudessa, mikä on viime vuodesta tuttua. Positiivisena puolena käsittely vaikuttaisi muilta osin pysyvän suhteellisen hillittynä ja kamera päästää jopa hieman pientä luminanssikohinaa lävitseen eikä pyri silottelemaan sitä pois kuvan yksityiskohtien kustannuksella.

Hämärässä iPhonen kamerasovellus käyttää automaattista yökuvatilaa, jonka voi kuitenkin asettaa käsin myös pois päältä. Yökuvatilan kanssa kuvat ovat puhelinkameraksi hyviä. Värintoisto säilyy viime vuodesta tuttuun tapaan luonnollisena, minkä lisäksi kuviin kertyy myös kiitettävästi yksityiskohtia. Lopputulokset yltävät markkinoiden parhaimmistoon, mutta niissä on kuitenkin miinuksensakin, sillä yökuvatilasta huolimatta valoisat alueet palavat helposti puhki. Lisäksi ympäristön valot aiheuttavat toisinaan hieman linssiheijastuksia.

Ilman yökuvatilaa kuvat pysyvät käyttökelpoisina, mutta dynaaminen alue kutistuu selvästi enemmän, minkä lisäksi lopputulokset jäävät hämärämmiksi. Yksityiskohtia kamera kerää ilman yökuvatilaakin kohtalaisen hyvin, mutta tarkemmalla tarkastelulla ilmeeseen jää jo hieman vesivärimäisyyttä.

Aiemmista iPhoneista tuttuun tapaan ultralaajakulmakameran kuvien yleisilme on saatu optimoitua hyvin lähelle pääkameraa. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pääkameran tavoin erinomaisia niin värintoistoltaan ja dynamiikaltaan kuin myös yksityiskohdiltaan. Viime vuoteen nähden myös parannusta on tapahtunut, sillä kuvat kestävät entistä paremmin pikselitason tarkastelua, eikä jälki ole yhtä maalausmaista kuin se vielä iPhone 13 Pron ultralaajakulmakamerassa oli. Pääkameraan verrattuna yksityiskohtia kertyy kuitenkin edelleen pykälän heikommin, mikä on toki odotettavissakin.

Hämärässä ultralaajakulmakamera pärjää kohtalaisesti. Automaattisen yökuvatilan kanssa kuviin kertyy suhteellisen hyvin valoa ja värintoisto säilyy luonnollisena, mutta pääkameran tavoin dynamiikka jättää toivomisen varaa. Yksityiskohtien osalta ultralaajakulmakamera puolestaan jää hämärässä yökuvatilankin kanssa kohtalaisen pehmeäksi.

Ilman yökuvatilaa ultralaajakulmakameran värimaailma jää haaleaksi, mutta valoa ja yksityiskohtia kertyy kuitenkin edelleen käyttökelpoisesti, mikäli ympäristössä on tarjolla kaupungin katuvalot. Hämärämmässä ympäristössä kuvat jäävät todella tummiksi ja niihin ilmestyy jo ilman rajausta nähtävää luminanssikohinaa, kuten vesistökuvassa on nähtävissä. Viime vuoteen nähden ultralaajakulmakameran hämäräsuorituskyky on kuitenkin parantunut todella selvästi ja hämäräkuvista voi saada täysin käyttökelpoisia ilman yökuvatilaakin.

Ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen myötä kameralla voi ottaa myös lähikuvia ja se toimii myös makrokuvaukseen. Kuvanlaadultaan ultralaajakulmakamera on myös makrokuvaamiseen erinomainen tarjoten luonnolliset värit, hyvin yksityiskohtia ja kiitettävän dynamiikan. Osa kilpailijoista mahdollistaa kuitenkin kuvaamisen myös lähempää kuin iPhone 14 Pron ultralaajakulmakamera.

Viime vuonna iPhone 13 Pro sai arviossamme kritiikkiä kameran automaattisesta vaihtumisesta pääkamerasta ultralaajaan, mikäli kuvattava kohde oli puhelimen mielestä liian lähellä ja tänä vuonnakin kameran vakiotoimintatapa on kyseinen. Asetuksissa on kuitenkin tarjolla ”makrosäädin”-asetus, joka tuo kamerasovellukseen painikkeen, jota painamalla automaattisesta kameran vaihtamisesta voi luopua.

Uutena ominaisuutena iPhone 14 Pro tarjoaa pääkameransa suuremman megapikselimäärän myötä suoraan kyseisen kameran sensorilta tehtävänä rajauksena myös 2x-tilan kolminkertaisen polttovälin tarjoavan telekameran ja pääkameran väliin. Pääkameraa käyttävänä 2x-tilan kuvat mukailevat yleisilmeeltään ymmärrettävästi pääkameran kuvia.

Yksityiskohtia tila kerää kiitettävästi ja lopputulokset ovat selvästi pääkameran kuvasta jälkikäteen tehtävää rajausta tarkempia. Päivänvalossa 2x-tila tuottaa luokassaan erinomaista jälkeä ja se onnistuu jopa vertautumaan kiitettävästi puhelimen oikeisiin kameroihin tarjoten laadukkaan välitilan pääkameran ja telekameran välillä. Hämärässäkin 2x-tila toimii kiitettävästi ja pikseleiden yhdistämisen puutteesta huolimatta kuvat ovat käyttökelpoisia, joskin pääkameran normaalien kuvien tavoin dynamiikassa olisi parannettavaa.

Ilman yökuvatilaa 2x-tilan rajat tulevat jossain määrin vastaan ja kuvissa on havaittavasti enemmän kohinaa kuin pääkameran normaaleissa 1x-tilan kuvissa, mutta siitä huolimatta kuvat eivät jää käyttökelvottomiksi.

Telekamera iPhone 14 Prossa on periytynyt sellaisenaan viime vuoden mallista. Telekamera on yhä edelleen markkinoiden parhaimmistoa ja yleisilmeeltään se mukailee pääkameran kuvia tarjoten päivänvalossa erinomaisen värintoiston, kiitettävät määrät yksityiskohtia ja hyvän dynamiikan. Pikselitasolla jälki on parantunut hieman viime vuodesta, eikä se muutu enää yhtä maalausmaiseksi. Kuvissa on kuitenkin pikselitasolla nähtävissä jonkin verran terävöityksestä seuraavia artefakteja.

Hämärässä puhelimen automatiikka siirtyy käyttämään telekameran sijaan pääkameralta tehtävää rajausta jo varsin pian valon vähentyessä. Tämä näkyy myös lopputuloksissa, jotka ovat selvästi päivänvalon kuvia suttuisempia. Kuvat ovat kuitenkin tasalaatuisia ja ne säilyvät vertailukelpoisina niin ikään pääkameraa käyttäviin 2x-tilan kuviin. Yökuvatilan kanssa kuvista tulee kuitenkin toisinaan jopa huomattavan pehmeitä automatiikan silloitellessa kohinaa.

Ilman automaattista yökuvatilaa hämäräkuvissa on nähtävissä selvää kohinaa.

Videokuvausta iPhone 14 Pro tukee korkeintaan 4K 60 FPS -tasolla. Kyseisellä asetuksella kameraa ei ole mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisen, mutta 4K 30 FPS -tasolla kameran vaihtaminen onnistuu lennosta. Aiemmista vuosista tuttuun tapaan iPhone 14 Pron videokuva on niin 4K 30 FPS kuin myös 4K 60 FPS -tasolla kaikilla sen kameroillaan erittäin laadukasta. Ultralaajakulmakameralla videokuva kuitenkin erottuu hieman muita kameroita heikompana aavistuksen suttuiseksi jäävien yksityiskohtiensa myötä.

Videon ominaisuudet 4K 30 FPS -tasolla:

  • 4K 30 FPS, H.264, 61,4 Mbit/s, High
  • Äänet: AAC LC, 173 kbit/s

Yllä myös esimerkki 4K 60 FPS -videosta iPhone 14 Pron pääkameralla

Videon ominaisuudet 4K 60 FPS -tasolla:

  • 4K 60 FPS, H.264, 110 Mbit/s, High
  • Äänet: AAC LC, 165 kbit/s

Uutena ominaisuutena mukaan tuotu toimintatila kuvaa videota 2,8K-resoluutiolla (2816 x 1584) ja joko 24:n 30:n tai 60 FPS:n nopeudella. 4K-tiloista tuttuun tapaan kameroiden vaihtaminen kesken kuvaamisen onnistuu vain 30:n tai 24 FPS -tasolla.

Kuvanlaadultaan toimintatilan video on pienemmän resoluutionsa myötä ymmärrettävästi selvästi 4K-videota pehmeämpää. Vaikka kävelyn liike onkin toimintatilan videossa sulavaa, ei sen ero normaaliin 4K-tilaan kävellessä ole kovinkaan merkittävä ja toimintatilan hyödyt näkyvät selvemmin vasta vielä voimakkaammin tärisevässä liikkeessä. Omaan silmääni pienempi resoluutio on jo hieman liian suttuinen, minkä vuoksi suosin useimmiten perustilan 4K-videota. Toimintatilan vakautuksessa on myös vielä kehitettävää ja telekameralla kuvatessa toimintatilasta huolimatta kuvaan tulee kohtalaisen helposti häiritseviä selviä tärähdyksiä.

 

Ohjelmisto ja käyttökokemukset

Ohjelmistopuolelle iPhone 14 Pro tuo mukanaan tuttuun tapaan myös uusimman iOS-version. iOS 16:n selkeimmin käyttäjälle näkyvät uudistukset ovat uusitussa lukitusnäytössä, johon voi lisätä widget-piensovelluksia ja jonka ilmoitukset on siirretty alalaitaan. Piensovellukset eivät käyttökokemukseen tuo järin suuria muutoksia, mutta omaan makuuni esimerkiksi sää-tietojen sijoittaminen lukitusnäytölle on toimiva lisä päivittäiseen käyttökokemukseen.

Vakiona alalaitaan päällekkäin ilmestyvät ilmoitukset eivät omaan makuuni suoranaisesti sovi, sillä niiden avaaminen usean kosketuksen takaa lisää ilmoitusten näkemiseen vaadittavaa kosketusmäärää. Positiivisena puolena vanhaan tuttuun listaukseen voi palata asetuksista. Alalaitaan ilmoitukset kertyvät kuitenkin edelleen kyseiselläkin asetuksella, jotta piensovelluksille jäisi tilaa ylälaitaan, mutta ainakin omaan käyttööni ratkaisu toimii hyvin, sillä se vähentää myös kurottelemisen tarvetta puhelinta käyttäessä.

Puhelimessa oli julkaisun jälkeen bugi, joka aiheutti pääkameran vakaimen tärinää kolmannen osapuolen sovelluksissa, mutta tilanteen korjaava iOS 16.0.2 -päivitys ehti saapua ennen kuin puhelimen testijakso käynnistyi. Reilun viikon testijaksolla muita bugeja ei havaittu ja käytännössä käyttökokemus oli pääosin tuttu ja turvallinen iOS.

Sulavuus käyttöliittymän sisällä liikkuessa ja muutenkin kaikissa päivittäisissä askareissa on hyvällä tasolla ja Applen 60 hertsin näytöllä varustettuihin laitteisiin verrattuna 120 hertsin näyttö lisää sulavuuden tunnetta huomattavasti. Viime vuoden 13 Prohon nähden käyttökokemuksen erot jäävät kuitenkin varsin pieniksi, sillä selkeimmäksi eroksi jää vain Dynamic Island -elementit kamerareiän ympärillä. Vaikka kyseinen käyttöliittymäratkaisu onkin tyylikäs, ei sitä voi pitää järin merkittävänä päivityksenä käyttökokemukseen.

Sulavuutensa lisäksi käyttöjärjestelmä ansaitsee kehut Applen päivitystuesta. Valmistaja ei lupaa mitään virallista päivitystukea laitteilleen, mutta yritys on tukenut puhelimiaan jopa kuuden vuoden ajan.

 

Suorituskyky, akunkesto ja latausnopeus

Suorituskyvyn osalta iPhone 14 Pron A16 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa odotetusti markkinoiden uuden huipputason. Grafiikkasuorituskykyä mittaavassa 3DMark WildLife Extreme -testissä 14 Pro asetti pöytään uuden ennätystuloksen 3267 pisteellään, mikä on kuitenkin vain noin 7 prosenttia viime vuotta parempi tulos. Heikoimmillaan Aztek Ruinsissa tulos on käytännössä viime vuoden tasolla. Erot grafiikkasuorituskyvyss eivät siis ole mullistavia. Ne ovat kuitenkin riittäviä ottamaan jälleen pientä kaulaa Android-markkinoiden huippuun, jossa Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 alkoi jo hätyytellä A15 Bionicin grafiikkasuorituskykyä.

Prosessorisuorituskykyä A16:ssa on viime vuodesta tuttuun tapaan kuin pienessä kylässä ja parannustakin sen osalla on tapahtunut grafiikkapuolta reilummin vajaat 14 prosenttia. GeekBenchin moniydinsuorituskykytestin 5495 pisteen tulos onkin suorastaan huima vielä viime vuoden piirinkin ollessa reippaasti Snapdragon 8+ Gen 1:n maksimissaan noin 4000 pisteen tuntumassa pyörivän moniydintuloksen yläpuolella.

Jäähdytyssuorituskyky iPhonessa on prosessorin osalta erinomaisella tasolla ja reilun vartin toistuvien Geekbench-testien jälkeenkin tulokseksi tuli yhä 5287 pistettä. Tulos laski vain vajaat neljä prosenttia. Grafiikkapiirin osalta rasituskestävyys ei kuitenkaan ole samalla tasolla, vaan tulos laski vain noin 67 prosenttiin maksimista 3DMark WildLife Extreme StressTestin aikana.

Vielä rasituksen jälkeenkin iPhone 14 Pron saama grafiikkasuorituskyvyn 2259 pisteen tulos on mobiilimarkkinoiden huipulla. Mielenkiintoisena huomiona Applen tulos ei kuitenkaan enää rasitustestin jälkeen yllä aivan markkinoiden kärkeen. io-techin testaamista Android-laitteista jäähdytykseltään huippua edustanut OnePlus 10T onnistui pitämään testin lopulla suorituskykynsä pykälän Applen uutuutta korkeampana, vaikka Applen huipputeho Snapdragon 8+ Gen 1:tä parempaa olikin.

Akunkesto iPhone 14 Prossa osoittautui testijaksolla tasaisen kohtalaiseksi, mutta kuitenkin pienoiseksi pettymykseksi ottaen huomioon valmistajan lupaukset A16-piirin energiatehokkuudesta. Puhelin kesti kevyttä käyttöä kaksi kokonaista päivää näytön päälläoloaikojen liikkuessa 2-3 tunnin seutuvilla päivää kohden, mutta raskaammalla käytöllä laturille tuli tarvetta jo ensimmäisen päivän jälkeen. Akunkesto ei siis ole huono, mutta ei poikkeuksellisen hyväkään

Always on -näytön kanssa puhelimen akku kesti  lähes yhtä hyvin, mutta hienoista heikentymistä akunkestossa oli näytön päällä pysyessä nähtävissä. Akkua oli testijakson aikana useimmiten toisen päivän jälkeen jäljellä 10-20 prosenttia. Ilman always on -näyttöä käyttöajat päivää kohden olivat 3 tunnin seutuvilla ja always on -näytön kanssa samoihin prosenttilukemiin päädyttiin jo puolesta tunnista tuntiin vähemmällä näytön päälläoloajalla päivää kohden.

Tyhjästä täyteen iPhone 14 Pro latautuu langallisesti vajaassa puolessatoista tunnissa, mikä on kohtalainen vauhti, mutta kuitenkin jo selvästi useita muita lippulaivaluokan puhelimia hitaampi. Applelta kaivattaisiinkin vähitellen päivitystä vain 20 wattiin jäävälle langalliselle latausnopeudelle, minkä lisäksi Qi-latauksenkin tehon voisi nostaa nykyistä 7,5 wattia korkeammaksi.

Akun latausnopeus (OnePlus 10T:n laturilla, joka tukee USB PD:tä 45 watin teholla):

  • 15 min – 29 %
  • 30 min – 59 %
  • 1 h 1 min – 90 %
  • 1 h 27 min – 100 %

 

Yhteenveto

iPhone 14 Pro on Applen valikoimissa tasavarma päivitys viime vuoteen nähden ja sen suurimmat kilpailuedut markkinoilla löytyvät väistämättä sen kamerajärjestelmästä. Samalla se on myös kuluvana vuonna io-techin testissä käyneiden laitteiden ehdotonta kärkeä, mutta ongelmaton puhelin kyseessä ei kuitenkaan ole.

Rakenteeltaan iPhone 14 Pro on käytännössä viime vuodesta tuttu ja edelleen lippulaivaluokassa kohtalaisen pienikokoinen, vaikka pieniä muutoksia ulkomittoihin onkin tapahtunut. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko yhdessä Ceramic Shield -suojalasien kanssa on laadukkaan tuntuinen, mutta vastapainona myös kokoluokassaan pykälän painava yli 200 gramman painollaan.

Laitteen 120 hertsin OLED-paneelin maksimikirkkaudeksi luvataan jopa huimat 2000 nitiä ja käytännössä testijaksolla näyttö todettiinkin erittäin laadukkaaksi. Suoranaisen mullistavia eroja muihin yli tuhannen euron lippulaivapuhelimiin se ei kuitenkaan ainakaan paljaalle silmälle tarjoa, vaikka paperilla kyseessä onkin markkinoiden huippukirkkaus.

Suorituskyvyn suhteen Pro-mallit ottavat pykälän aiempaa suuremman eron perusmalleihin, sillä uusi A16 Bionic jäi vain kalliimpien mallien eduksi. Järin merkittävästä muutoksesta viime vuoteen nähden ei kuitenkaan ole kyse, vaan grafiikkasuorituskykyä laitteeseen on tullut vajaat alle 10 prosenttia ja prosessorisuorituskykyä reilut 10 prosenttia lisää. Pienistä parannuksista huolimatta Apple pitää edelleen asemansa markkinoiden suorituskykyisimmän puhelimen valmistajana.

Akkukin on kasvanut aavistuksen viime vuodesta, mutta akunkesto ei suoranaisesti onnistunut vakuuttamaan, vaikka valmistaja uuden järjestelmäpiirin energiatehokkuutta hehkuttikin. Käytännössä puhelin kesti kevyehköllä käytöllä kaksi päivää ja kovalla käytöllä yhden päivän, mikä on lippulaivaluokassa perushyvä suoritus. Mistään erityisen hyvästä akunkestosta ei kuitenkaan ole kyse.

Kamerajärjestelmä puolestaan onnistuu vakuuttamaan. Pääkameran resoluutio on kasvanut, mikä ei lopputuloksissa välttämättä näy merkittävästi, mutta sen myötä mukaan on tuotu erittäin laadukas 2x-tila pääkameran ja telekameran väliin monipuolistamaan kuvausmahdollisuuksia. Lisäksi sensorikokoaan kasvattanut ultralaajakulmakamera tuottaa erittäin hyvää jälkeä parantaen selvästi viime vuoden mallista. Kokonaisuudessasan kamerajärjestelmä yltääkin ehdottomasti markkinoiden huippuun ollen niin laadukas kuin myös monipuolinen.

Käyttöliittymän tasolla muutokset iOS 16:ssa ovat kohtalaisen hillittyjä, mutta lukitusnäytön piensovellukset onnistuvat lisäämään hienoisen käyttökokemuspäivityksen, minkä lisäksi kamerasaarekkeen käyttöliittymään integroiva Dynamic Island on typerästä nimestään huolimatta kiistämättä tyylikäs ratkaisu. Päivityslupauksia Apple ei laitteilleen virallisesti anna, mutta yrityksen historia päivitysten suhteen on kiistatta älypuhelinmarkkinoiden huippua ja puhelimia on tuettu jopa 6 vuotta.

Kokonaisuudessaan iPhone 14 Pro on erittäin laadukas lippulaivaluokan puhelin, jonka miinukset eivät useimmille käyttäjille ole järin suuria. Akun latausnopeus voisi kaivata osakseen jo päivitystä, Lightning-liitännässä olisi jo aika siirtyä yleisiin standardeihin ja Wi-Fi 6E -tuen puute on tässä hieman hintaluokassa kummallista. Toisaalta muilta ominaisuuksiltaan kyseessä on erittäin tasapainoinen laite erinomaisella kamerajärjestelmällä ja markkinoiden tehokkaimmalla järjestelmäpiirillä. Sellaisenaan iPhone 14 Pro onkin jopa kuluneen vuoden paras älypuhelin.

Viime vuoteen nähden peräti 170 eurolla noussut hinta tekee iPhone 14 Pron ehdottomasta suosittelemisesta kuitenkin haastavaa, sillä päivittäisessä käytössä erot viime vuoden iPhone 13 Prohon jäävät kohtalaisen pieniksi, vaikka kamerajärjestelmä kokonaisuutena havaittavasti laadukkaampi onkin. Lisäksi 13 Prota saa vielä artikkelin kirjoitusaikaan alkuperäistä suositushintaa edukkaammin noin 1100 euroon, jolloin hintaeroa on jo 250 euroa.

Euron heikentyneen kurssin myötä nousseet hinnat asettavatkin Applen koko iPhone 14 -malliston hieman haastavaan markkinarakoon, sillä viime vuoden mallit ovat ensimmäistä kertaa jopa selvästi uusia malleja edullisempia. Jo ennen iPhone 14 -malliston virallisia testejä on kuitenkin todettava, että Pro-mallisto vaikuttaa tänä vuonna perustellummalta vaihtoehdolta, sillä 14-perusmallit muistuttavat liikaa viime vuoden malleja sijoittuen hinnaltaan lähelle edellisiä Pro-malleja, kun taas 14 Prot tuovat mukanaan paremmat kamerat ja hieman paremman järjestelmäpiirin.

Plussaa

  • Huippuluokan OLED-näyttö ja lupaus jopa 2000 nitin kirkkaudesta
  • Erittäin laadukas ja monipuolinen kamerajärjestelmä
  • Videokuvan laatu
  • Markkinoiden tehokkain järjestelmäpiiri
  • Applen erinomainen päivitystuki

Miinusta

  • 128 Gt:n tallennustila pohjamallissa
  • Lightning-liitäntä varauksin
  • Wi-Fi 6E:n puute varauksin
  • Latausnopeus

 

This site uses XenWord.
;