io-tech testasi Applen uusimman kuudennen sukupolven Apple Watch -älykellon.

Apple esitteli ensimmäisen Apple Watch -älykellonsa alun perin vuonna 2015 ja tänä vuonna mallisarjas eteni jo kuudenteen sukupolveensa Series 6:n myötä. Kyseessä on nimensä mukaisesti seuraaja edellismallille, Series 5:lle. Samaan aikaan amerikkalaisvalmistaja julkaisi myös edullisempaan hintaluokkaan sijoittuvan Apple Watch SE:n tuoden samalla ensimmäistä kertaa kellovalikoimaansa selvästi kaksi toisistaan poikkeavaa uutta mallia sen sijaan, että edellinen malli säilyisi mallistossa edullisempana versiona.

Apple Watch Series 6 perustuu Applen kelloille tuttuun tapaan valmistajan WatchOS-käyttöjärjestelmään, joka on järjestysnumerossaan jo seitsemäs iteraatio. Muotoilultaan kello on yhä sama vanha tuttu Apple Watch, joka se on ollut käytännössä jo alkuperäisestä mallista lähtien. Series 6 eroaa kuitenkin ensimmäisistä malleista, sillä se noudattaa muotoilukielensä osalta Series 4:n tuomaa uutta tyyliä, joka on aavistuksen alkuperäistä ohuempi ja pitää sisällään suuremman näytön kellon itsensä säilyen käytännössä saman kokoisena kuin ennenkin.

Series 6 toi mukanaan päivitetyn kellotaulun, uuden kaksiytimisen S6-SiP-järjestelmäpiirin ja U1-sirun tarjoamat Ultra Wideband -antennit, joita voidaan hyödyntää muun muassa digitaalisina autonavaimina. Series 6 tuli Suomessa myyntiin 22. syyskuuta 439 euron lähtöhinnalla 40 mm:n koossa. Suuremman 44 mm:n hinta on 30 euroa kalliimpi. Puhelinverkkoyhteyksillä varustetusta Cellular-mallista saa puolestaan maksaa 100 euroa enemmän.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kelloa on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä marraskuun puolessa välissä suositushintaan.

Testikappaleen toimitti ystävällisesti DNA, jonka valikoimista Apple Watchia löytyy molempina kokovaihtoehtoina sekä useassa eri värissä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Apple Watch Series 6 toimitetaan pitkän mallisessa valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee vain valmistajan ja tuotteen logot. Paketin sisältä löytyy itseasiassa kaksi pahvipakettia lisää, joista toiseen on sijoitettu kello itsessään värityksen mukaiseen suojapussiin, pikaohjelappuset ja latauskaapeli, jonka toinen pää liittyy kelloon magneetilla ja toinen pää on perinteinen USB Type-A -liitin. Verkkovirta-adapteria pakkauksessa ei siis tule mukana laisinkaan.

Toisesta sisältä löytyvästä paketista puolestaan löytyy kellon hihna, joka testikappaleessamme on Applen urheiluranneke. Hihna muodostuu kahdesta osasta ja paketissa toimitetaan mukana kaksi eri pituutta, joista käyttäjä voi valita ranteensa paksuuden mukaan.

 

Kellon rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Testiimme saapunut yksilö edusti uutta tummansinistä mallia kellosta urheilurannekkeella ja alumiinirungolla, eli kyseessä on hinnaston edullisempaan päähän asemoituva malli. Testiyksilön kellotaulun koko oli 44 mm, eli kyseessä oli malliston kahdesta kokovaihtoehdosta suurempi. Hihna on testiyksilössä kokonaan silikoninen, mutta saatavilla on eri hintaluokissa myös nylon- tai metallihihnainen vaihtoehto.

Ulkoisesti Apple Watch Series 6 on, kuten alussa mainittu, aiempiin Applen kelloihin tutustuneelle hyvin tutun näköinen. Kellotaulu on neliskanttinen ja sitä suojaa ion-x-suojalasi. Kellon materiaalina toimii alumiini ja takaosa on keraaminen, jotta rannetta vasten olevat sensorit näkevät siitä läpi. Rakennemateriaalit tuntuvat laadukkailta ja kellon muotoilu istuu hyvin ainakin allekirjoittaneen käteen. Kalliimmissa malleissa tarjolla on alumiinikuoren sijaan myös ruostumattomasta teräksestä valmistettu kellon runko. Apple Watch Series 6 on 10,4 mm:ä paksu, mutta kädessä se tuntuu huomattavan ohuelta useisiin muihin älykelloihin verrattuna. Painoa kellolla on 47,1 grammaa. Tuttuun tapaan kello on myös vedenpitävä 50 metriin saakka, joten sillä voidaan tallentaa liikuntasuoritus myös uidessa.

Näyttö on kokenut päivityksen viime vuoden malliin nähden ollen kirkkaampi, mutta käytännössä allekirjoittaneella ei ole edellismallista kokemusta, joten kirkkauseroa on mahdoton kommentoida. Näyttö on mahdollista asettaa Series 5:stä tuttuun tapaan näyttämään kellonaikaa jatkuvasti perinteisen vain rannetta nostaessa näytettävän kellonajan sijaan. Teknologialtaan näyttö on edelleen OLED-paneeli, jonka resoluutio on 448 x 386, mikä riittää tarjoamaan 326 pikselin pikselitiheyden.

Käytännössä näyttö onkin erittäin hyvän näköinen. OLED-paneeli takaa pikimustat mustat, mikä erityisesti kellokäytössä näyttää miellyttävältä, kun selvää näytön laitaa ei ole yleensä nähtävissä, eikä näyttö loista harmaana pimeässäkään. Muutenkin näyttö onnistuu vakuuttamaan, sillä värintoisto on miellyttävää ja kirkkaus on riittävä tilanteessa kuin tilanteessa.

Kellon oikeassa kyljessä sijaitsevat Applen kelloille tutut näppäimet – Digital Crown -nuppi ja yksi normaali painike. Erityisesti nupin tuntuma ansaitsee kiitosta, sillä se pyörii erittäin sulavan ja vaivattoman tuntuisesti. Apple mahdollistaa myös värinällä rullan pykälien mallinnuksen, mikä testijakson aikana tuntui varsin toimivalta. Painike puolestaan on tuntumaltaan suhteellisen napakka, mutta kuitenkin selvästi liikkuva.

Kellon keraamisen takapuolen alta paljastuva sensorikattaus on jossain määrin muuttunut aiemmista malleista mukaan lisätyn veren happipitoisuuden mittauksen myötä. Muilta osin itse kattaus on tuttu ja muun muassa sykkeen mittaus tapahtuu optisesti suoraan ranteesta optisten sensoreiden ja niiden apuna toimivien kahden vihreän LED-valon avulla. Veren happitason mittaukseen kello käyttää vihreiden LED-valojen lisäksi myös punaisia valoja.

Kellon vasemmassa kyljessä sijaitsevat kaksi kaiuttimen aukkoa. Kaiuttimia käytetään luonnollisesti äänten toistamiseen ja kelloon on mahdollista asettaa ilmoitukset tulemaan värinän lisäksi myös äänen säestämänä, minkä lisäksi kaiuttimet toistavat tarvittaessa äänet kellon kautta puheluita puhuessa. Kaiuttimien käyttötarkoitus ei kuitenkaan jää vain tähän, vaan kello hyödyntää niitä veden poistamiseen. Käytännössä kaiuttimet tärisyttävät tuolloin itseään mahdollisimman paljon, minkä seurauksena sisälle päässyt vesi karkaa aukoista takaisin ulos.

Allekirjoittanut ei juurikaan välitä ranteessa ääntelevästä kellosta, joten ilmoitukset olivat testijakson aikana pelkällä värinällä. Apple Watch Series 6:n värinäpalaute ansaitsee kiitosta selvästä tuntumastaan. Värinä on jämäkkä ja helposti haivaittava.

Kellon rannekkeet ovat vaihdettavissa nopean pikalukituksen avulla. Lukitus aukeaa pohjassa molemmin puolin olevia nappeja painamalla ja samalla ranneketta sivulle päin liikuttamalla. Mukana tullut urheiluranneke on materiaaliltaan fluoroelastomeeria, eli FPM-kumia ja se on käytössä varsin miellyttävän tuntuinen. Lukitukseen se käyttää yksinkertaista mekanismia napsahtaen kiinni metallitappiin, minkä jälkeen ylijäämä on sujautettavissa rannekkeen reiästä piiloon. Lyhyehkön testijakson aikana rannekkeen kestävyyttä ei juurikaan päässyt testaamaan, mutta ainakin vielä vanhemmissa Series 3 -sarjan kelloissa vaaleamman sävyiset urheilurannekkeet pinttyivät suhteellisen helposti vihertäviksi hien, lian ja kulutuksen seurauksena.

Apple Watch Series 6:n uudistukset eivät jää pelkästään sensoritasolle, vaan kuten alussa mainittiin, on kellon sisuskaluja päivitetty vuodelle 2020. Järjestelmäpiiri on päivitetty uuteen kaksiytimiseen S6-SiP (System in Package) -piiriin, jonka luvataan olevan 20 prosenttia edeltäjäänsä nopeampi. Lisäksi U1-sirun tarjoamat Ultra Wideband -antennit ovat tälle vuodelle uutuus. Ultra Wideband -antenneja voidaan käyttää muun muassa uuden sukupolven digitaalisina autonavaimina. Sisäistä tallennustilaa kellossa on 32 gigatavua, joka on älykellojen mittapuulla paljon.

Yhteysominaisuuksien osalta kello ottaa yhteyden puhelimeen Bluetooth 5.0 -verkon kautta. iPhoneen yhdistettynä kello hyödyntää kommunikoinnissa käytännössä puhelimen omia verkkoyhteyksiä. Kuitenkin kellosta itsestäänkin löytyy tuki Wi-Fi 802.11 b/g/n -verkoille ja paikannuspalvelut (A)GPS:n, GLONASS:n, GALILEON:n ja QZSS:n muodossa ja näiden avulla Apple Watch Series 6 voi toimia myös ilman Bluetooth-kantaman sisällä olevaa puhelinta.

Testijakson puitteissa U1-sirun hyötyjä ei käytännössä päästy kokemaan, sillä käyttöjaksolla ei tullut vastaan sovelluksia tai tilanteita, joissa ne olisivat olleet käytössä. Järjestelmäpiirin päivitykset kellossa puolestaan näkyvät sovellustasolla todennäköisesti vain vähän, sillä kellon sovellusvalikoima itsessään on hyvin erilainen kuin enemmän tehoa vaativissa puhelimissa. Suora vertailu edeltäjämalliin ei valitettavasti ollut testiä tehdessä mahdollista, mutta jo useamman vuoden vanhaan Series 3 -kelloon verrattuna Series 6 on silminnähden nopeampi. Suurimmat hyödyt järjestelmäpiirin päivityksistä tulevatkin todennäköisesti akunkeston muodossa.

Akunkeston osalta Applen ennakkolupaukset tosin ovat vain edeltäjäänsä vastaavalla 18 tunnin tasolla, mutta paikannusta vaativissa tilanteissa sille on luvattu parannusta. Akun koko on kasvanut Series 5:een nähden 3,5 prosentilla. Käytännössä tämä parannus on valitettavasti kuitenkin saatu aikaan tekemällä kompromissi, joka on ollut Applen uutuuksien linjana viimeisen vuoden aikana – kellosta on poistettu paineen tunnistava Force Touch -teknologia näytöstä. Käytännössä sen avulla on saatu hieman lisää akkua, mutta valitettavasti uusi Apple Watch Series 6 ei sen myötä tue enää paineentunnistusta. Käyttöjärjestelmätasolla ennen kovan painalluksen vaatineet eleet on korvattu pitkillä kosketuksilla. Force Touchin poiston myötä myös värinämoottorin kokoa Apple Watch Series 6:ssa on kasvatettu.

 

Kellon toiminnallisuus ja akunkesto

Apple Watch Series 6 oli testijaksolla käytössä reilun viikon yhdessä iPhone 12:n kanssa. Kello vaatiikin parikseen vähintään Applen iPhone 6s:n tai uudemman puhelimen iOS 14:llä tai uudemmalla käyttöjärjestelmällä. Täysin puuttuva tuki Android-puhelimille onkin suurehko miinus. Android-puhelinten tuen puuttuminen on kenties jopa ymmärrettävää Applen omalle kellolle, mutta vielä hämmentävämpänä ominaisuutena kelloa ei pysty myöskään parittamaan edes Applen omaan iPad-taulutietokoneeseen, vaan kyseessä on nimenomaan oltava iPhone-älypuhelin. Uusimman WatchOS 7:n myötä tätä rajoitetta on kuitenkin vähän onnistuttu kiertämään, kunhan taloudesta löytyy ainakin yksi iPhone. Family Setup -ominaisuudella kellon voi nimittäin yhden iPhonen avulla asentaa toiselle käyttäjälle, jolloin kello käyttää synkronointiin tuota yhtä pääpuhelinta ja toimii muuten lähinnä aktiivisuuskellona terveysominaisuuksien kera. Tähän käyttöön nähden 439 euron lähtöhinta on kuitenkin jo äärettömän kallis.

Tiukka integroituminen Applen ekosysteemiin ei missään nimessä ole kuitenkaan pelkkä miinus. Applelle perinteiseen tapaan yhteistyö kellon ja valmistajan muiden laitteiden välillä on hyvin saumatonta. Applen AirPods-kuulokkeet voidaan liittää kelloon suoraan asetuksista ilman erillistä Bluetooth-paritusta, kunhan ne vain kerran on liitetty iPhoneen Apple-tilin synkronointia varten, eli erillisen Bluetooth-yhteyden luomiseen ei ole tarvetta. Lisäksi esimerkiksi Mac-tietokoneen lukituksen avaamisen voi hoitaa salasanan tai sormenjäljen sijaan pelkällä kellon läsnäololla. Tämä toimii, sillä kellon itsessään voi lukita salasanalla, jota se vaatii aina irrottuaan ranteesta. Lisäksi Applen Apple Pay -maksujärjestelmä toimii myös Apple Watch -kelloilla, eli kelloa voi käyttää myös kaupassa maksamiseen, kunhan rahat vain ovat kyseistä järjestelmää tukevan pankin tilillä.

Apple Watch Series 6:n sisällä pyörii siis Applen oma WatchOS 7 -käyttöjärjestelmä, joka on älykellomittapuilla monipuolinen. Edeltäjiinsä nähden tämän vuoden käyttöjärjestelmäversio toi mukanaan myös uusia ominaisuuksia lisättyjen kellotauluvaihtoehtojen, karttasovellukseen lisätyn pyöräilynavigoinnin, uusien Sirin kielivaihtoehtojen, uusien urheilutilojen ja useiden uusien terveysominaisuuksien muodossa. WatchOS 7:n myötä Apple Watch kykeneekin seuraamaan unta, käsienpesua ja veren happipitoisuutta, joista viimeinen on rajattu vain uusimpaan Watch Series 6 -malliin. Jo ennestään Applen kelloilla on ollut mahdollista seurata reaaliajassa sykettä ja mitata sykkeestä EKG-käyrä.

Esiasennettujen liikunta- ja terveysominaisuuksien lisäksi Apple Watch Series 6:tta voi käyttää luonnollisesti myös puhelimen ilmoitusten vastaanottamiseen. Useimpiin ilmoituksiin voi myös reagoida suoraan kellosta ja muun muassa viesteihin vastaaminen onnistuu puhumalla vastaus suoraan kellolle, joka kykenee muuttamaan puheen tekstiksi. Tekstiksi muuttaminen toimi testijaksolla vaihtelevasti – toisinaan tulokset olivat todella hyviä, mutta toisinaan kello ei juuri puheesta järkevää tekstiä saanut. Puheluihinkin puhuminen suoraan kellon kautta on mahdollista. Esiasennettujen sovellusten lisäksi Apple Watch Series 6:een on mahdollista asentaa ulkopuolisia sovelluksia, jotka ovat käytännössä jatkeita kännykkään asennetuille sovelluksille.

Huom! Näyttökuvat on otettu vanhalla 4-tuumaisella iPhone SE:llä. Uudemmilla iPhoneilla näytölle mahtuu enemmän sisältöä korkeamman resoluution myötä.

Kellon hallinta puhelimessa tapahtuu pääosin Applen Watch-sovelluksen kautta. Sen kautta on mahdollista asentaa kelloon uusia sovelluksia, muuttaa sovellusten tai kellon asetuksia ja vaihtaa kellotauluja. Asetukset ja kellotaulujen vaihdot on kuitenkin mahdollista tehdä myös kellosta. Hieman hämmentävästi kellon ja puhelimen yhteistyössä on mukana myös kaksi muuta sovellusta. Toinen kelloon yhteyksissä oleva Applen sovellus on Kuntoilu-sovellus. Kyseiseen sovellukseen ilmestyy käyttäjän liikuntaharjoitusten tiedot, kuten esimerkiksi juostu matka sekä kilometrilukemana että karttaan piirrettynä ja syketiedot. Kolmas sovellus on Applen Terveys-sovellus, jonne ilmestyy käyttäjän terveystietoja, kuten unitiedot ja EKG-mittaustiedot. Hämmentävän tästä kolmeen sovellukseen jaetusta kokonaisuudesta tekee se, että Watch-sovelluksen lisäksi myös Terveys-sovellus on käytännössä pakollinen pelkkään kellon hallintaankin, sillä sitä tarvitaan veren happipitoisuusmittaustesn määrittämiseen ja tarkempaan unenseurannan hallintaan.

Käyttökokemus WatchOS 7:llä kellossa itsessään on erittäin miellyttävä. Kellon käytössä ei ollut testijakson aikana havaittavissa minkäänlaisia hidasteluja, vaan sisällä sykkivä järjestelmäpiiri onnistui kantamaan kellon sulavasti läpi kaikkien päivittäisten askareiden. Kellonäkymästä sovellusvalikkoon pääsee napauttamalla Digital Crown -rullaa ja sovellusten välillä hyppiminen tapahtuu painamalla rullan alapuolella sijaitsevaa näppäintä. Kerran painamalla aukeaa edellisten sovellusten listaus ja tuplanapauttamalla siirrytään suoraan viimeksi auki olleeseen sovellukseen.

Miinustakin käyttöjärjestelmästä on annettava, sillä sovellusvalikon ympäriinsä sijoiteltu listaus sovelluksista ei ole erityisen selkeä tai helppokäyttöinen. Valikko on kieltämättä näyttävän näköinen, mutta sieltä halutun sovelluksen löytäminen on usein suhteellisen haastavaa. Asetuksista sovellusvalikon voi kuitenkin asettaa myös ylhäältä alaspäin jatkuvaksi listaukseksi, mikä helpottaa oikean sovelluksen etsimistä huomattavasti.

Testijaksolla Apple Watch Series 6:sta muodostui varsin helposti luonnollinen jatke puhelimelle. Pikaiset viestit oli nopea lukea läpi kellon näytöltä, minkä lisäksi niihin vastaaminen onnistui kaivamatta puhelinta esiin, jos vastauksen vain viitsi ääneen kellolle lukea. Allekirjoittaneelle kenties kätevimpänä ominaisuutena liikuntamittausten ulkopuolelta toimi Spotifyn etäohjaus suoraan kellosta. Käytännössä tuo tarkoitti soittolistassa kappaleiden vaihtamista näyttöä näpäyttämällä tai äänenvoimakkuuden muuttamista Digital Crown -rullaa pyörittämällä.

Huom! Näyttökuvat on otettu vanhalla 4-tuumaisella iPhone SE:llä. Uudemmilla iPhoneilla näytölle mahtuu enemmän sisältöä korkeamman resoluution myötä.

Terveysominaisuudet kellossa toimivat viikon testin perusteella hyvin. Sykkeenmittaus treenitiloissa vaikutti tarkalta, eikä kello käytännössä ainakaan juoksu- tai kävelylenkeillä onnistunut hukkaamaan sykettä missään vaiheessa. Valitettavasti mitään ammattimaisempaa sykkeenmittausmetodia ei ollut vertailua varten käytettävissä, joten syketietojen tarkkuutta tai viiveitä emme päässeet tarkastamaan. Myös sisäänrakennettu GPS toimi hyvin ja tallensi tarkasti käydyn lenkin. Urheilumittaukset toimivat vaivatta myös ilman puhelinta, eikä GPS-mittausten tarkkuudessa havaittu ongelmia pelkän kellon kanssa juostessakaan.

Lenkkeilyn lisäksi kello osaa toimia muutenkin varsin hyvin ilman liitettyä puhelinta. Wi-Fi-verkkojen tuen myötä kellolla onnistuu muun muassa iMessage viestien lähettäminen, vaikka kello olisi Bluetooth-etäisyyden ulkopuolella.

Internetistä luettujen aiempien kokemusten perusteella ennakko-odotukset veren happipitoisuuden mittauksesta olivat hieman skeptiset, mutta käytännössä testien perusteella kello osasi mitata ne hyvin, eikä ongelmia tullut vastaan. Myös unenseuranta toimi hyvin, mutta valitettavasti se on sidottu Applen unenhallinta-systeemiin, joka ohjeistaa samalla myös asettamaan nukkumaanmenoajat ja herätysajat, jotka tuntuvat hieman päälle liimatuilta ja pakotetuilta. Unenmittaus ei myöskään antanut erityisen tarkkaa tietoa, vaan lähinnä vain sängyssä vietetyn ja nukutun ajan ilman mitään tietoa REM-unen, kevyen unen tai syvän unen määristä. Erillisiä sovelluksia tukevana älykellona ongelmat voi todennäköisesti kuitenkin kiertää asentamalla toisen unenmittaussovelluksen.

Terveysominaisuuksista kenties heikoimman suorituskyvyn tarjosi käsienpesun laskuri. 20 sekuntiin mittaava laskuri on ajatuksen tasolla hyödyllinen erityisesti tänä vuonna maailmanlaajuinen pandemiatilanne huomioiden. Valitettavasti sillä kesti usein yllättävänkin kauan huomata käyttäjänsä pesevän käsiä, minkä lisäksi se oli erittäin herkkä pysäyttämään laskurin jos kättä edes hieman siirsi käsiä pestessä, jotta näkisi itse, missä laskuri on menossa.

Kokonaisuudessaan käyttökokemukset ovat siis ohjelmistotasolla pääosin erittäin positiivisia ja suurimmat miinukset ovatkin iPhonen puolella kellon ohjaukseen vaadittavassa sovellusmäärässä. Myös fyysiseltä olemukseltaan kello jättää jälkeen hyvän maun, kuten aiemmin jo mainittiin.

Näitä kaikkia positiivisia puoli varjostaa kuitenkin yksi varsin merkittävä yksityiskohta – Apple lupaa kellolleen vaivaisen 18 tunnin toiminta-ajan yhdellä latauksella. Testijakson aikana akunkestoa ehdittiin lyhyesti mittaamaan niin näytön ollessa aina päällä, kuin myös perinteisemmällä asetuksella, jolloin näyttö sammuu automaattisesti ja herää päälle jälleen käyttäjän nostaessa rannetta. Näytön ollessa jatkuvasti päällä kesti kello käyttöä alle kaksi päivää, eli käytännössä yhdellä latauksella kellon sai toimimaan yhden kokonaisen päivän, seuraavan yön unimittaukset ja toisen päivän alkuiltaan saakka.

Näytön sammuessa automaattisesti oli akkua jäljellä toisen päivän illalla vielä hieman reilu 30 prosenttia, joka kellon mukaan olisi riittänyt vielä toisen yön unen mittaamiseen, mutta päädyimme kuitenkin lataamaan kellon, sillä aamulla sille ei olisi ollut tuolloin aikaa. Unenmittausta enemmän käyttävällä kellon latausrytmi kannattaakin opetella hoitamaan jossain vaiheessa päivää, sillä joidenkin aktiivisuuskellojen viikkoja kestävään akunkestoon Apple Watch Series 6:lla ei ole edes yritystä päästä. Akunkeston suhteen onkin tehtävä hieman harmillinen kompromissi, joka on seurausta sekä monipuolisesta ilman puhelintakin toimivasta sovellustarjonnasta, hyvästä suorituskyvystä ja suhteellisen ohuesta rakenteesta.

 

Yhteenveto

Apple Watch Series 6:n selkeimmät vahvuudet ovat sen suorituskyky, monipuolisuus älykellona ja integroituminen Applen ekosysteemiin. Valitettavasti näistä viimeinen on myös yksi kellon suurimpia heikkouksia yhdessä lyhyehkön akunkeston ja huomattavan korkean hinnan kanssa.

Käytännössä kellon suorituskyvystä ei testijakson puitteissa jäänyt mitään valitettavaa ja heikoimmat käyttökokemukset olivat hieman satunnaisesti toimiva käsienpesun tunnistus ja puhelimeen jopa kolmeen eri sovellukseen jaoteltu kellon hallinta. Lisäksi kyseessä on täysiverinen älykello, minkä myötä sillä onnistuu temput, joita useilla muilla älykelloilla ei voi tehdä, kuten muun muassa viesteihin vastaaminen sanelemalla, kokonaan uusien kolmannen osapuolten sovellusten asentaminen tai suhteellisen monipuolinen käyttö kokonaan ilman puhelintakin.

Suorituskyvyn lisäksi kello ansaitsee kehunsa Applen ekosysteemi-integraatiostaan. Muun muassa Mac-tietokoneen lukituksen automaattinen avautuminen kellon läsnä ollessa on suhteellisen huomaamaton, mutta käytännön käytössä erittäin positiivinen lisä. Myös fyysisiltä ominaisuuksiltaan kello onnistuu vakuuttamaan. Alumiininen rakenne, keraaminen takaosa ja ion-x-suojalasinen näyttö jättävät positiivisen kokemuksen, minkä lisäksi kellon OLED-paneeli näyttää hyvältä. Ranteessa kello on myös miellyttävän ohuen tuntuinen, eikä se ole käytössä tiellä.

Valitettavasti kellossa on myös miinuspuolensa, jotka omalla tavallaan liittyvät juuri edellä mainittuihin plussiin. Apple Watch Series 6 on täysin rajoitettu Applen ekosysteemin sisälle, eikä sitä ole mahdollista yhdistää Android-puhelimiin. Family Setup -ominaisuus uudessa WatchOS 7:ssä mahdollistaa kellon käyttöönoton, kunhan taloudesta löytyy edes yksi iPhone, mutta tuolloin kyseessä on käytännössä älykäs terveysominaisuuksilla varustettu urheiluranneke, sillä Android-puhelimeen se ei edelleenkään suostu yhdistymään viestintää varten. Hämmentävin rajoitus kellossa on kenties se, ettei sitä saa yhdistettyä edes Applen omaan iPad Prohon, jos sen vaikka haluaisikin pitää pelkkänä aktiivisuuskellona, joka avaa Macin salasanan, vaan yhdistys tapahtuu ainoastaan iPhone-älypuhelimiin.

Toinen miinus kellossa on sen akunkesto. Erittäin sulavan suorituskyvyn, monipuolisten älyominaisuuksien ja siron ulkonäön vastapainona kellon akunkesto kärsii huomattavasti. Käytännössä kello kestää parhaimmillaan kaksi päivää unen mittausten kanssa, mutta näyttöä aina päällä pitäessä on varauduttava lataamaan kelloa päivisin, sillä edes kahden päivän yli ei akku tuolloin kestä. Toinen vaihtoehto on totutella lataamaan kelloa öisin, mutta tuolloin Applen WatchOS 7 -käyttöjärjestelmään uutena tuomat unenseurantaominaisuudet jäävät kokonaan käyttämättä.

Kolmas miinus kellossa on sen hinta. 439 euron suositushinnalla se asettuu selvästi älykellojen yläpäähän. Series 6:n kanssa yhtä aikaa julkaistu Apple Watch SE tuo melkein kaikki ominaisuudet selvästi edullisempaan 309 euron lähtöhintaan. Mallien välisenä erona toimii kuitenkin sisuskalut, sillä SE-mallin sisällä sykkii yhä Series 5:stä tuttu S5-piiri, eikä siinä ole Series 6:n mukanaan tuomia lisäsensoreita. Apple Watchit ovat kuitenkin aina olleet suhteellisen nopeita, joten päivittäisessä käytössä eroa järjestelmäpiirin vaihdosta ei välttämättä juuri huomaa. Käytännössä eroa noiden kahden mallin välillä onkin siis Series 6:n aina päällä pysyvä näyttö ja mahdollisuudet mitata veren happipitoisuutta ja EKG-käyrää, ellei Series 6:n U1-sirun ominaisuudelle tule lähitulevaisuudessa jotain käytännön käyttökohdetta.

Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 6 on todella hyvä, tyylikäs ja hyvin käteen istuva älykello, jolla on kuitenkin omat haasteensa, joista selkein lienee sen rajoittuneisuus vain Applen iPhone-puhelinta käyttäville. Käytännössä kelloa ei voi missään nimessä suositella Android-puhelinten omistajille, sillä vaikka taloudesta löytyisikin iPhone sen käyttöönottoa varten, olisi kyseessä tuolloin vain erittäin kallis aktiivisuusranneke.

Apple-käyttäjillekin sillä on omat rajoitteensa. Puhtaasti rautaominaisuuksien valossa sen erot Applen yhtä aikaa julkaisemaan edullisempaan Apple Watch SE -malliin ovat suhteellisen pienet, joten panostus huomattavasti kalliimpaan Series 6:een vaatii tarpeen jatkuvasti päällä pysyvälle näytölle tai lisäsensoreiden ominaisuuksille. Jos kolmannen osapuolen sovellustukea tai laajempaa mahdollisuutta reagoida ilmoituksiin ei kaipaa, voi pykälän ”tyhmempi” kello pidemmällä akunkestolla osoittautua sopivammaksi ratkaisuksi ja tarjota samalla mm. paremmat unenseurantaominaisuudet.

Kolmantena ryhmänä suositusten suhteen on mainittava myös Applen ekosysteemissä vahvemmin kiinniolevat ihmiset, joilta löytyy iPhonen lisäksi myös muutakin valmistajan laitteistoa, kuten Apple TV, Mac, iPad ja AirPods-kuulokkeet. Tuolloin Apple Watchin integroituminen osaksi ekosysteemiä alkaa olla jo niin vahvaa, että jompikumpi Apple Watch -malli on ehdottomasti harkinnan arvoinen älykello, jos pohdinnassa on monipuolinen oikeasti älykäs kello, eikä lyhyehkö akunkesto ole este. Tässäkin tapauksessa Apple Watch SE asettaa kuitenkin riman suhteellisen korkealle ja Series 6:n lisähintaa voi olla haastava perustella järjellä.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja ranteessa ohuehko rakenne
  • Laadukas OLED-näyttö, jota voi pitää myös jatkuvasti päällä
  • Sulava käyttökokemus
  • Mahdollisuus asentaa kolmannen osapuolen sovelluksia
  • Hyvin toimivat terveys- ja liikuntaominaisuudet
  • Erinomainen integroituminen Applen ekosysteemiin

Miinusta

  • Kello toimii ainoastaan Applen iPhone-älypuhelinten kanssa
  • Kellon hallinta iPhonessa vaatii kolme erillistä sovellusta
  • Lyhyehkö akunkesto
  • Hinta
  • Edeltäjästä löytyneen Force Touch -teknologian puute varauksin

 

This site uses XenWord.
;