Testasimme Applen uuden Apple Watch Series 7:n 41 mm:n mallin LTE-yhteyksien kera.

Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 7 on aiemmista sukupolvista totuttuun tapaan iPhone-käyttäjän paras älykello, jonka yli 400 euron hinta ilman LTE-yhteyksiä on kuitenkin varsin korkea. Lisäksi tällä hetkellä vielä markkinoilta löytyvä Series 6 nakertaa väistämättä sen hinta-laatusuhdetta 100 euroa edullisempine hintoineen, sillä uutuusmalli erottuu edeltäjästään lähinnä suuremmalla näytöllä ja kovemmalla latausnopeudella.

Plussaa

  • Laadukas kellon laidalle yltävä OLED-näyttö
  • Sulava käyttökokemus
  • Monipuoliset vastausmahdollisuudet ilmoituksiin
  • Tuki kolmannen osapuolen sovelluksille
  • Vaivattomasti toimivat terveys- ja liikuntaominaisuudet
  • Vakaa ja nopea GPS-yhteys
  • Edeltäjäänsä nopeampi latausnopeus

Miinusta

  • Ei toimi muiden laitteiden kuin iPhonen kanssa
  • Terveys- ja liikuntaominaisuuksien pelkistetty olemus varauksin
  • Lyhyehkö akunkesto varauksin
  • Vaatii kolmen sovelluksen käyttöä iPhonessa
  • Hinta

Huomioitavaa:

  • Kello on monin osin vastaava kuin edeltäjänsäkin, mutta suuremmalla näytöllä
  • Latauskaapeli päättyy USB-C-liitäntään

Apple julkaisi Watch Series 7 -älykellonsa yhdessä iPhone 13 -malliston kanssa syyskuussa. Hieman tavanomaisesta poiketen kello ei kuitenkaan tullut myyntiin yhdessä puhelinten kanssa, vaan kauppojen hyllyille uutuus saapui vasta lokakuussa. Virallista selvitystä tavanomaista myöhemmälle julkaisulle ei ole annettu, mutta joidenkin arvioiden mukaan se johtuisi uudistetusta näytöstä.

Series 7 -mallisto tuokin mukanaan suurimpana uudistuksena edeltäjämalleistaan 1 millimetrillä halkaisijaltaan kasvaneet näytöt, jotka yltävät lähes kellon reunoille saakka. Kasvaneen näytön lisäksi suurimmat uudistukset ovat mukaan lisätty IP6X-sertifikaatti pölyä vastaan ja nopeampi latausnopeus, kun taas sisuksissa sykkivä järjestelmäpiiri ja käytännössä myös kellon akunkesto ovat säilyneet ennallaan.

Apple Watch Series 7 on saatavilla tuttuun tapaan kahdessa eri koossa – 41 mm kellotaululla varustettu pienempi malli, joka tällä kertaa saapui myös meidän testipenkkiimme, sekä 45 mm:n kellotaululla varustettu suurempi malli. Hinnat uutuuksilla alkavat pienemmän mallin 439 eurosta ja suuremmasta mallista saa maksaa 30 euroa lisää. LTE-yhteyksien kanssa hinnat puolestaan nousevat 100 eurolla ja viime vuodesta poiketen nyt myös testiyksilöstämme löytyy mobiiliverkkoyhteydet.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kellojen hintataso on artikkelin kirjoitusaikaan joulukuun lopulla suositushintojen tasolla.

Tässä artikkelissa tutustumme Apple Watch Series 7:n 41 mm:n LTE-yhteyksillä varustettuun malliin noin kahden viikon käyttökokemusten myötä.

Testikappaleen toimitti ystävällisesti DNA, jonka valikoimista Apple Watchia löytyy molempina kokovaihtoehtoina sekä useassa eri värissä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Apple toimittaa uutuuskellonsa viime vuodesta tutussa valkoisessa suurehkossa pahvipakkauksessa, jonka sisällä itse kello ja ranneke on pakattuna omiin pahvilaatikkoihinsa. Rannekkeesta kellossa tulee kaksi eri kokovaihtoehtoa, joten omaan ranteeseen sopiva malli löytynee suurimmalle osalle. Kellon ja rannekkeen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
  • Pikaohje ja takuutietolappuset

Latauslätkä on muuttunut viime vuodesta, sillä USB-A-kaapelin sijaan se käyttää modernimpaa, mutta edelleen varsinkin vanhemmissa latureissa jonkin verran harvinaisempaa USB-C-liitäntää. Päivityksen myötä myös latausnopeus on parantunut, mutta toisaalta vastapainona käyttäjät voivat joutua ostamaan uuden laturin.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Apple Watch Series 7 muistuttaa edeltäjäänsä, joskin etupuolta koristavassa näytössä on selvästi havaittavissa sen 1 millimetrillä kasvanut halkaisija. Sinänsä pienestä kasvusta huolimatta näyttöpinta-alaa uutuuskello tarjoaa peräti 20 prosenttia edeltäjäänsä enemmän.

Näyttö on myös kuvanlaadultaan totuttuun tapaan erittäin hyvä ja 352 x 430 -resoluution OLED-paneelin värintoisto on miellyttävää. Myös kirkkaus osoittautui testijaksolla poikkeuksetta riittävästi ja Apple lupaileekin näytön yltävän peräti 1000 nitin (cd/m2) kirkkauteen. Apple on integroinut uutuusmallin näytön kosketuksentunnistuksen suoraan itse paneeliin, minkä myötä näytöstä on saatu pykälän ohuempi ja näyttölasista vastaavasti paksumpi, mikä valmistajan mukaan parantaa lasin kestävyyttä.

Apple Watch Series 7 41 mm:

  • 41 mm:n Retina LTPO OLED -näyttö, 352 x 430 pikseliä, 1000 nit (cd/m2)
  • Mitat: 41 x 38 x 10,7 mm (K x L x S)
  • Paino: 32 grammaa (ruostumaton teräs 42,3 grammaa)

Muut ulkomitat kelloissa ovat hyvin lähellä toisiaan, mutta Series 7 on kuitenkin aavistuksen edeltäjäänsä suurempi. Käytännössä testijaksolla kello todettiin silti miellyttävän siroksi, vaikka Huawei Watch GT 3:sta siirryttäessä Apple Watchin hieman noussut 10,7 mm:n paksuus tuntuikin kädessä alkuun yllättävän suurelta.

Kylkien osalta Series 7 on identtinen aiempien Apple Watchien kanssa, eli vasen puoli on paljas ja oikeassa kyljessä on pyöritettävissä ja painettavissa oleva kruunupainike sekä tavanomainen nappi. Kruunu ansaitsee erityismaininnan haptisesta palautteestaan, joka onnistuu luomaan selvästi useimpia kilpailijoitaan uskottavamman vaikutelman kruunun pykälistä kellon täristessä ranteessa.

Materiaaliltaan pohjamallin Apple Watch Series 7:t ovat totuttuun tapaan alumiinia, mutta saatavilla on myös ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko edullisimmillaan 739 euron hintaan. Lisähinta on yksinkertaisesti lähes järjetön ottaen huomioon, että ruostumatonta terästä käytetään myös alle 200 euron OnePlus Watchin rungossa, mutta toisaalta kalliimman hinnan vastineena myös näytön Ion-X-suojalasi vaihtuu safiirilasiin.

Vedenkestävyyden Watch Series 7 lupaa viime vuodesta tuttuun tapaan 50 metrin syvyyteen (ISO-standardi 22810:2010), jonka pariksi Apple on kuitenkin uutuudessaan tuonut myös IP6X-sertifikaatin pölyä vastaan. Käytännössä kellon purkuarvioiden mukaan rakenteessa ei kuitenkaan ole tehty merkittäviä muutoksia, vaan pölynkestävyysluokittelua ei vain ole haettu aiempiin malleihin.

Testiin saapuneen Apple Watch Series 7 -mallin mukana toimitettiin joustavasta silikonista valmistettu ranneke, joka on käytännössä identtinen vanhempien mallien kanssa ja siten ranteeseen varsin mukavasti istuva. Huomion arvoisena seikkana ainakin vanhemmissa malleissa vaaleammat silikonirannekkeet pinttyivät kohtalaisen helposti hien ja kulutuksen seurauksena. Rannekevaihtoehtoja kelloille on kuitenkin tarjolla varsin kattavasti myös eri materiaaleista. Rannekkeen kiinnitys on edellismalleista tuttu Applen oma ratkaisu, joten käytettyjen rannekkeiden tulee olla juuri Applen älykellolle luotuja.

Myös pohjan sensorikattaus ja keraaminen rakenne ovat vanhemmista malleista tuttuja ja tarjolla on sykkeenmittauksen lisäksi myös veren happipitoisuuden mittaus. Lisäksi kellossa on mikrofoni ja kaiutin, joten sillä onnistuu puhua puheluita tai sanella viestejä.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Apple Watch Series 7:n sisällä sykkii Applen oma S7-järjestelmäpiiri, mutta muuttuneesta nimestä huolimatta kyseessä on mitä ilmeisemmin täysin sama piiri kuin Series 6:n sisältä löytynyt S6. Käyttöjärjestelmänä kellossa toimii WatchOS:n tuorein 8-versio, joka päivittyi testijaksolla versioksi 8.3. Kyseessä on siis totuttuun tapaan täysiverinen älykello kolmannen osapuolen sovellustuella ja testiyksilömme kohdalla LTE-yhteyksillä, minkä myötä lisäsovellusten lataaminen, puheluiden soittaminen ja kelloon saatavissa olevilla viestimillä viestien lähettäminen onnistuu myös ilman puhelinta eSIM-liittymän avulla.

Apple Watch Series 7:n tekniset tiedot:

  • S7 -järjestelmäpiiri
  • Bluetooth 5.0, Ultra Wideband, NFC
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz ja 5 GHz
  • LTE (Cellular-malleissa)

Apple Watch Series 7:n yhteyskattaus on varsin tavanomainen, joskin Ultra Wideband tuki on älykelloissa vielä kohtalaisen harvinainen. Toisaalta sen käyttötarkoituksetkin ovat vielä kohtalaisen vähäiset, mutta sen avulla kelloa voi esimerkiksi käyttää digitaalisena autonavaimena.

Bluetooth-yhteys mahdollistaa puhelimeen yhdistämisen lisäksi myös Bluetooth-kuulokkeiden liittämisen kellon pariksi ja NFC:n myötä Apple Paylla ostosten maksaminen onnistuu helposti, mikäli käytössä oleva pankki vain ominaisuutta tukee.

Käyttöjärjestelmä on kellossa uudesta versionumerosta huolimatta säilynyt käytännössä ennallaan ja aiempia Apple Watcheja käyttäneet tuntevat olonsa välittömästi kotoisaksi. Android-maailmasta siirtyville aloitusnäytön laidoilta löytyvät muut kellotauluvaihtoehdot voivat aiheuttaa alkuun pienen kulttuurishokin, sillä Apple ei tarjoa älykellolleen muun muassa Huawein kelloista ja Googlen WearOS:stä tuttuja pikasovelluksia kellotaulun vieressä.

Kellotaulun alapuolelta löytyvät pika-asetukset ja yläpuolelta ilmoitukset. Kruunupainiketta painamalla aukeaa sovellusvalikko. Kruunun pyörittäminen joko zoomaa näkymää tai vaihtoehtoisesti rullaa listanäkymää. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen Apple Watchissa on erittäin sulavaa, eikä vastaan tullut minkäänlaisia hidasteluita. Kaikki eivät välttämättä pidä Applen hieman sekavasta ruudukkonäkymästä, mutta myös perinteinen sovelluslistaus on asetettavissa päälle.

Puhelimen puolelle kello tarvitsee Watch -sovelluksen itse kellon asentamiseen, minkä lisäksi kyseinen sovellus mahdollistaa myös kellon asetusten muuttamisen puhelimen kautta. Sen lisäksi terveysominaisuuksien seurantaan tarvitaan Applen Terveys- ja Kuntoilu-sovellukset. Terveys-sovellukseen tallentuvat muun muassa käyttäjän askelmäärät sekä uni- syke- ja treenitiedot. Itse liikuntaohjelmien tarkempi tarkastelu puolestaan on tarjolla Applen Kuntoilu-sovelluksessa.

Kellon käyttöönotto ja hallinta on tuttua aiemmista malleista, eli pääosin helppoa, mutta kolmeen sovellukseen jaetut tiedot eivät ole se kaikkein käyttäjäystävällisin kokemus. Vähintään liikunta- ja terveystietojen löytyminen yhdestä paikasta olisi käyttökokemusta ajatellen varsin mukava muutos.

Valitettavana, joskin tuttuna, miinuksena kello toimii vain ja ainoastaan iPhone-puhelinten kanssa, eikä sitä voi ottaa edes käyttöön Android-puhelimella tai Applen iPadilläkään. Kello kyllä tukee WatchOS 7:n myötä esiteltyä Family Setup -ominaisuutta, jolla kellon voi ottaa käyttöön muille käyttäjille, kunhan taloudesta löytyy edes yksi iPhone, mutta tällöin kello ei yhdisty käyttäjänsä puhelimeen tai laiteeseen vaan toimii lähinnä aktiivisuusrannekkeena lisäominaisuuksien kera.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Käytettävyydeltään Series 7 ei sisällä yllätyksiä, vaan käytännössä se tuntuu samalta kuin viime vuoden mallikin. Pykälän suurempi näyttö tosin onnistuu olemaan varsin tyylikäs, vaikkei se käyttökokemusta mullistakaan. Kellon käyttöliittymä on totuttuun tapaan sulava, ilmoitukset tulevat iPhonesta perille luotettavasti ja niihin vastaaminenkin onnistuu varsin helposti.

WatchOS 8:n myötä Apple esitteli kellolleen täyden QWERTY-näppäimistön, jota voi käyttää puheentunnistukselle sanelun tai valmiiden vastausten vaihtoehtona. Valitettavasti kyseinen ominaisuus ei ole vielä tarjolla suomeksi, vaan kirjoituskieli olisi vaihdettava englanniksi, jotta näppäimistön saa esille. Toisaalta kieli on valittavissa aina ilmoituksiin vastatessa, joten näppäimistö on helppo ottaa käyttöön tarvittaessa. Toisena hieman negatiivisempana huomiona näppäimistö ei ainakaan toistaiseksi toimi kaikissa sovelluksissa, vaan esimerkiksi Telegram-sovelluksessa viestiä lähettäessä näppäimistöä ei ole valittavissa kielivalinnasta huolimatta.

LTE-yhteyksien myötä kellolla onnistuu esimerkiksi puheluiden soittaminen ja viestien lähettäminen varsin mallikkaasti, minkä lisäksi osalle viestintäsovelluksista, kuten Telegramille ja Facebookin Messengerille, on olemassa omat kelloversionsa.

Testijaksolla toimivimmaksi lisäominaisuudeksi LTE-yhteyden myötä havaittiin musiikin striimaaminen Apple Music -suoratoistopalvelusta. Käytännössä tämän myötä kuulokkeet voitiin kytkeä suoraan kelloon, jolloin musiikin sai korville yhdessä kellon liikuntasovellusten antamien väliaikapalautteiden kanssa ilman, että puhelinta täytyi pitää mukana lainkaan.

Omat miinuksensakin kokemuksessa oli, mutta ne eivät suoranaisesti johtuneet kellon rajoitteista, vaan siitä, miten jotkut sovelluskehittäjät kelloon suhtautuvat. Esimerkiksi podcastien kuunteluun tarkoitettu Pocket Casts -sovellus ei suostu toimimaan Apple Watchin kautta ilman maksullista jäsenyyttä, vaikka puhelimilla kuuntelu on ilmaista. Toisena miinuksena esimerkiksi WhatsApp ei tarjoa virallista kellosovellusta, jolloin käyttäjän on turvauduttava kolmannen osapuolen versioihin, jotka toimivat QR-koodin kautta samaan tapaan kuin sovelluksen tietokoneversio.

Liikuntaseurantaominaisuudet Apple Watch Series 7:ssä ovat totuttuun tapaan erittäin hyvällä tasolla: sykkeenseuranta on ranteesta mittaavaksi laitteeksi tarkkaa ja kohtalaisen nopeaa, liikuntatiloja on huomattavan suuri määrä ja erityismaininnan arvoisena plussana GPS-yhteys löytyy käytännössä poikkeuksetta välittömästi. Toisaalta treeniominaisuudet eivät myöskään sisällä mitään erikoisempaa, kuten esimerkiksi arviota siitä, milloin treenistä on täysin palautunut, vaan treenistä saatava data jää käytännössä syketietoihin ja kalorikulutukseen. Kolmannen osapuolen sovellusten tuen myötä omaan liikuntaseurantaan voi kuitenkin käyttää myös muita sovelluksia.

Myös terveysseuranta on hyvällä tasolla ja kellossa on tuettuna käytännössä kaikki nykypäivän perusominaisuudet. Kello osaa muun muassa mitata taustalla leposykettä, tarkastella veren happipitoisuutta, tunnistaa käyttäjänsä kaatumisen ja viime vuodesta tuttuun tapaan muistuttaa pesemään käsiä riittävän pitkään. Lisäksi tuettuna on myös EKG-mittaus. Selkeimpänä puutteena Apple ei ole tuonut mukaan muun muassa Galaxy Watch 4 -mallistosta löytyvää verenpaineen mittausta. Toisaalta myös joistain kelloista löytyvä lämpötila-anturi puuttuu Apple Watchista, mutta kyseistä puutetta ei voi pitää järin suurena, ennen kuin ominaisuudelle löytyy selkeää käyttöä.

Terveysominaisuuksista hieman puutteellisena täytyy kuitenkin mainita unenseuranta, joka sinänsä toimii kohtalaisesti, mutta ei kuitenkaan anna lähellekään yhtä tarkkaa tietoa kuin kilpailijansa. Apple Watch tyytyy vain näyttämään sängyssä vietetyn ajan ja nukutun ajan, eikä REM-unta tai edes syvän ja kevyen unen erottelua ole tarjolla. Lisäksi pariin otteeseen kello ei ollut jostain syystä onnistunut tunnistamaan unessa vietettyä aikaa, vaan koko yö tallentui vain sängyssä vietetyksi. Kolmannen osapuolen sovellusten tuen myötä kellolle kuitenkin voi löytyä myös monipuolisempi sovellus unenseurantaan.

Apple Watch Series 7 muistuttaa akunkestoltaan edeltäjäänsä. Testijaksolla näyttö pidettiin aina päällä, eli kellotaululla näkyi aika jatkuvasti ilman näytön käynnistävää elettä, jolloin 41 mm:n malli yhdessä LTE-yhteyksien kanssa oli käytännössä ladattava päivittäin. Akunkesto ei siis ole suoranaisesti hyvä, mutta ei kuitenkaan älykkäiden älykellojen mittapuulla huonokaan.

Applen lupaama nopeampi lataus puolestaan on varsin mukava päivitys ottaen huomioon vain päivän akunkeston ja mahdollisen tarpeen seurata unta. iPad Pron 18 watin laturilla ja mukana toimitettavalla latauskaapelilla kellon sai ladattua täysin tyhjästä täyteen noin tunnissa. Applen oman lupauksen mukaan 8 tunnin unenseuranta on saavutettavissa vain 8 minuutin latauksella.

 

Yhteenveto

Apple Watch on edelleen iPhone-käyttäjille lähes ainoa suositeltava valinta, mikäli haussa on monipuolisesti älykäs älykello, joka tukee kolmannen osapuolen sovelluksia, mahdollistaa ilmoituksiin vastaamisen ja kenties myös musiikin kuuntelemisen puhelimen sijaan suoraan kellosta. Apple Watchin ekosysteemi on kasvanut huomattavan laajaksi, minkä myötä sovelluksia on tarjolla monipuolisesti ja kello myös toimii puhelimen kanssa yhteen erinomaisesti.

Kellon suurimmat heikkoudet ovat sen akunkesto ja huomattavan korkea yli 400 euron hinta, minkä myötä iPhone-käyttäjienkin katseet voivat suuntautua aavistuksen vähemmän älykkäisiin älykelloihin, mikäli hakusessa on vain terveys- ja liikuntaseurantaa sekä ilmoitusten vastaanottamista tukeva kello hyvällä akunkestolla. Jotkin muut kellot voivat suoraan paketista antaa myös Apple Watchia monipuolisempia tietoja liikunta- ja terveysominaisuuksista, mutta toisaalta Apple Watchin kanssa datan mittaus on kuitenkin kohtalaisen tarkkaa ja kolmannen osapuolen sovellusten tuen myötä seurantaan käytettäviä sovelluksia voi jossain määrin myös itse muuttaa.

Apple Watch Series 7:n suurin ongelma on kuitenkin sen samankaltaisuus edeltäjänsä kanssa. Series 6:een verrattuna uutuus tuo mukanaan vain suuremman, joskin sen myötä myös tyylikkäämmän, näytön, nopeamman pikalatauksen ja IP6X-sertifikaatin, vaikka edeltäjäkin oli mitä ilmeisimmin aivan yhtä pölytiivis. Series 6:n maksaessa nykyisin noin 100 euroa seuraajaansa vähemmän, on hintaero vaikea perustella, mikäli suurempaa näyttöä ei pidä aivan ehdottomana lisänä.

Toisaalta Series 6 on myös poistuva malli, joten kyseistä kelloa ei markkinoilta välttämättä enää lähitulevaisuudessa saa. 309 euron hintainen Apple Watch SE puolestaan pysyy viime vuoden tavoin edelleen useille varsin pätevänä vaihtoehtona, joskin siinä on omat kompromissinsa, sillä se käyttää vanhempaa S5-järjestelmäpiiriä, eikä se tue 5 GHz:n Wi-Fi-verkkoja, Ultra Widebandia, jatkuvasti päällä pysyvää näyttöä, veren happipitoisuuden mittaamista tai EKG-mittausta.

Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 7 on aiemmista sukupolvista totuttuun tapaan iPhone-käyttäjän paras älykello, mutta vielä markkinoilta löytyvä Series 6 nakertaa kuitenkin väistämättä sen hinta-laatusuhdetta 100 euroa edullisempine poistomyyntihintoineen.

Plussaa

  • Laadukas kellon laidalle yltävä OLED-näyttö
  • Sulava käyttökokemus
  • Monipuoliset vastausmahdollisuudet ilmoituksiin
  • Tuki kolmannen osapuolen sovelluksille
  • Vaivattomasti toimivat terveys- ja liikuntaominaisuudet
  • Vakaa ja nopea GPS-yhteys
  • Edeltäjäänsä nopeampi latausnopeus

Miinusta

  • Ei toimi muiden laitteiden kuin iPhonen kanssa
  • Terveys- ja liikuntaominaisuuksien pelkistetty olemus varauksin
  • Lyhyehkö akunkesto varauksin
  • Vaatii kolmen sovelluksen käyttöä iPhonessa
  • Hinta

Huomioitavaa:

  • Kello on monin osin vastaava kuin edeltäjänsäkin, mutta suuremmalla näytöllä
  • Latauskaapeli päättyy USB-C-liitäntään
This site uses XenWord.
;