Testasimme Applen peräti 1009 euroa maksavan Watch Ultra -älykellon.

Kokonaisuudessaan Apple Watch Ultra on erinomainen älykello, jonka kohdeyleisö on kuitenkin hyvin rajattu. Parannetun akunkestonsa myötä kellon käyttökokemus on selvästi perusmalleja miellyttävämpi. Siitä huolimatta peräti 1009 euron hinnallaan Ultraa ei käytännössä voi suositella tavanomaista älykelloa ja normaalia arkiliikunnan seurantaa kaipaavalle kuluttajalle, vaan Applen mallisto kaipaisi perusmalleista paremmalla akunkestolla varustettuja versioita.

Apple Watch Ultran kohdeyleisöön osuvat iPhoneja käyttävät ihmiset, jotka tietävät tarvitsevansa nimenomaan erittäin kestävän kokonaisuuden ja mahdollisuuden seurata sukellussyvyyttäkin ilman että älyominaisuuksista tarvitsisi tehdä lainkaan kompromissia. Lisäksi Ultraa harkitsevan käyttäjän taskujen on oltava jo varsin syvät.

Plussaa

  • Akunkesto
  • Sukelluskestävyys

Miinusta

  • Korkea hinta
  • Ei langatonta latausta Qi-standardilla
  • Ei tukea muille kuin iPhoneille

Applen Watch-malliston kellot ovat olleet jo pitkään Apple-käyttäjille tasaisen varma älykellovalinta. Kellojen muotoilu on säilynyt pääpiirteiltään ennallaan, mutta näytön ja ulkomittojen suhdetta on parannettu pariin otteeseen ja ominaisuuksia on päivitelty tasaiseen tahtiin. Lisäksi tavallisen reilun 400 euron Series-malliston rinnalle on tuotu edullisempi SE-mallisto hieman karsituilla ominaisuuksilla. Tänä vuonna mallistoa laajennettiin kuitenkin jo kolmannella kellolla, nimittäin nyt testiin päätyneellä peräti 1009 euron suositushinnalla varustetulla Apple Watch Ultralla.

SE-mallistosta poiketen kellomalliston huipulle sijoittuva Ultra tuo mukanaan myös uudistuneen muotoilun titaanisella rakenteella, mutta Apple Watchin sukuilme uutukaisessakin on kuitenkin edelleen tunnistettavissa. Titaanisen uusiksi muotoillun rakenteen lisäksi Ultra on perusmalleja suurikokoisempi ja sille luvataan tuplasti pidempi akunkesto, sukellusseurantamahdollisuus sekä paremmat kestävyysluokitukset niin lämpötiloille kuin myös vedelle.

Tässä testiartikkelissa tutustumme Apple Watch Ultraan vajaan parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Apple ei tarjoa testikappaleita kotimaassamme, joten Apple Watch Ultran toimitti lainaan ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Apple Watch Ultran paketti on viime vuoden Series 7:stä poikkeavasti neliskanttisemman muotoinen, mutta yhä edelleen pakkauksen sisällä on omat pahvipakettinsa itse kellolle sekä sen rannekkeelle. Lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
  • Pika-ohje- ja takuutietolappuset

Latauslätkä on viime vuoden Series 7:stä tuttu USB-C-liitäntää käyttävä malli. Kiinteä kaapeli on pienoinen miinus, sillä sen myötä latauslätkää ei voi suoraan liittää esimerkiksi puhelimen laturiin. Sen sijaan laturin johtoa on vaihdettava, tai vaihtoehtoisesti kellolle pitää kuljettaa mukana omaa verkkovirtalähdettään.

Langatonta Qi-latausta Apple Watch Ultra ei tue, mikä on yli 1000 euron kellolle harmillinen miinus.

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Apple Watch Ultra on tunnistettavissa Applen älykelloksi jo ensisilmäyksellä, mutta Series- ja SE-malleista uutuus kuitenkin erottuu pykälän kulmikkaampana. Näyttölasin reunat ovat täysin tasaiset ja reunasta alkaa suoraan kellon titaaninen runko. Lisäksi runko myös laajenee oikean kyljen painikkeiden suojaksi.

Kello on 49 mm:n kellotaulullaan ja 14,4 mm paksuudellaan myös perusmalleja suurikokoisempi ja kädessä kohtalaisen massiivinen, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen suuri tai suoranaisen kömpelö. Tasainen näyttö ja painikkeiden suojaksi ulkoneva rakenne tekevät kellosta kuitenkin työkalumaisemman kuin sinänsä hillityn tyylikkäät perusmallit.

Kellon OLED-näytön resoluutio on 410 x 502 ja sen luvataan yltävän valmistajan Pro-mallin kelloista tuttuun tapaan jopa 2000 nitin kirkkauteen.

Kellon ominaisuudet:

  • 1,92” LTPO OLED -näyttö, 410 x 512 -resoluutio, 338 PPI, 2000 nit (cd/m²)
  • Mitat: 49 x 44 x 14,4 mm
  • Paino: 61,3 grammaa

Kellon oikeassa kyljessä on Applen aiemmista kelloista tutut kruunupainike, jota käytetään sisällön rullaamisen lisäksi kellon kotipainikkeena sekä sovellusvalikon käynnistyspainikkeena ja alempi painike, joka näyttää aiemmin käytetyt sovellukset ja mahdollistaa niiden välillä hyppimisen. Vasempaan kylkeen Apple on lisännyt uuden Action-painikkeen, johon käyttäjä voi valita haluamansa pikatoiminnon kuten urheiluseurannan käynnistyksen. Painiketta pohjassa pitämällä puolestaan on mahdollista käynnistää hätäsireenitila, jossa kello toistaa hätä-ääntä maksimissaan 86 desibelin voimakkuudella.

Apple lupaa Watch Ultralle myös Series 8:sta löytyvän IP6X-pölykestävyyden oheen WR100-vedenkestävyyden, eli tuplat perusmallien 50 metrin teoreettisestä syvyyskestävyydestä, minkä lisäksi perusmalleista poiketen vedenkestävyys luvataan myös todelliselle sukellussyvyydelle 40 metriin saakka (EN13319). Vedenkestävyyden ulkopuolelta Ultra on myös MIL-STD 810H -sertifikaatti kestävyydestään ja ympäristön käyttölämpötilojen osalta kellolle luvataan tuki -20–55 °C perusmallien 0–35 °C sijaan.

Kellon tausta on muistakin Apple Watcheista tuttuun tapaan keraaminen ja myös sensorikattaus on pääosin tuttu – mukana ovat sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukset, minkä lisäksi Ultra tukee myös EKG-mittausta, jonka Apple esitteli alun perin Series 4:ssä ja Series 8:nkin tukemaa lämpötilamittausta, jota käytetään ainakin kuukautisseurantaan.

Ultran erottavia ominaisuuksia ovat sen syvyysmittari sukeltamista varten, minkä lisäksi mittari kykenee mittaamaan myös veden lämpötilan.

Rannekkeen kiinnitys kelloon on Apple Watch Ultrassa aiemmista Applen kelloista tuttu valmistajan oma ratkaisu, eli rannekkeiden täytyy olla juuri Applen kellolle tehtyjä, jotta niitä voi käyttää. Testilaitteemme oranssi Alpine-ranneke on kankainen ja sen kiinnitys G-koukuksi nimetyllä metallilla on varsin helpon ja jämäkän tuntuinen. Ainakaan omaan silmääni ranneke ei kenties ole erityisen tyylikäs, vaan se huokuu enemmän urheiluun tai eräilyyn sopivaa muotoilua, kuten lienee tavoitekin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Apple Watch Ultran sisällä sykkii valmistajan S8-järjestelmäpiiri, jonka parina on langattomista yhteyksistä huolehtiva W3-piiri sekä Ultra Wideband-taajuuksista huolehtiva U1-piiri. Piirivalikoima on siis identtinen Series 8 -kellon kanssa.

Kellon tekniset tiedot:

  • S8 -järjestelmäpiiri, W3-piiri langattomille yhteyksille ja U1-piiri Utra Wideband -yhteyksille
  • 32 Gt tallennustilaa
  • Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz), LTE, GPS (L1+L5), GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Apple Watchien vakikattaus, kuten Wi-Fi-verkot ja NFC, jolla onnistuu lähimaksaminen Apple Pay -järjestelmän kautta. Joukosta erottuvana ominaisuutena kaikki Ultra-mallit tukevat LTE-yhteyksiä, eli myyntiin ei tullut lainkaan pelkkiin Wi-Fi-yhteyksiin tyytyvää vaihtoehtoa. Lisäksi GPS-yhteyksien osalta käyttöön on otettu kaksitaajuuksinen yhteys, minkä myötä tarkkuuden luvataan parantuneen.

1000 euron hinta huomioiden kaksitaajuuksinen yhteys on toki myös toivottavaa, sillä kyseessä ei ole mikään ennennäkemätön tekniikka, vaan esimerkiksi huomattavasti edullisemmat Huawei Watch GT 3 -kellot tukevat kaksitaajuista GPS:ää. GPS:n lisäksi Apple mainostaa päivittäneensä Ultraan myös mikrofonejaan, minkä myötä puheluiden pitäisi onnistua entistä paremmin haastavammissa olosuhteissa.

Bluetooth-tuki kellossa on päivitetty 5.3:een, mutta käytännössä kuluttajalle näkyvää vaikutusta sillä ei ainakaan toistaiseksi ole. Puhelimen lisäksi Bluetooth-yhteys on mahdollista muodostaa myös kuulokkeisiin ja LTE-yhteyksiä tukevana kellolla onnistuukin niin puheluiden puhuminen kuin myös suoraan striimauspalvelusta musiikin toistaminenkin.

Käyttöjärjestelmä kellossa on käytännössä identtinen kuin viime vuonna testatussa Series 7:ssä ja toissa vuonna testatussa Series 6:ssa. WatchOS:n versionumerot ovat päivittyneet ja ominaisuudet kehittyneet, mutta käyttöliittymän ulkonäkö ei ole muuttunut.  Käyttökokemus on tuttuun tapaan erittäin sulava, eikä kellon kanssa ollut havaittavissa merkittäviä hidasteluita. Apple Watch tukee myös kolmannen osapuolen sovelluksia, joilla kellon ominaisuuskattausta voi laajentaa.

Myös puhelimen puolella tarjolla on tuttu kattaus ja kellon käyttöönotto on tuttuun tapaan helppoa. Kellon itsensä asetuksia säädetään Watch-sovelluksesta, terveystiedot löytyvät Terveys-sovelluksesta ja liikuntatiedot puolestaan Kuntoilu-sovelluksesta.

Valitettavasti tuttuna miinuspuolena kellon parittaminen onnistuu edelleen vain iPhone-puhelimen kanssa, eli edes Applen iPad ei voi olla kellon pääasiallisena kumppanina. Tuttuun tapaan kellon voi kyllä jälkikäteen yhdistää myös iPadiin terveys- ja liikuntatietojen jakamista varten, mutta täydet ominaisuudet ovat käytettävissä vain Applen puhelimen parina.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Myös käytettävyydeltään Apple Watch Ultra tuntuu varsin tutulta. Kyseessä on edelleen henkeen ja vereen Apple Watch ja siten käytännössä helpoin ja toimivin ratkaisu älykelloksi iPhonen pariksi, mutta perusmalleihin nähden käyttökokemuksen erot ovat useille käyttäjille varsin pienet.

Älypuolen jutut toimivat kuten ennenkin, eli ilmoitukset saapuvat luotettavasti ja niihin voi vastata monipuolisesti, minkä lisäksi myös puheluiden puhuminen onnistuu kellon välityksellä, joko omalla LTE-liittymällä tai Bluetoothin yli. Valmistaja mainostaa panostaneensa Ultran mikrofoneihin entistä enemmän, eli teoriassa vaikeammissa olosuhteissa äänenlaatu on todennäköisesti perusmalleja parempi, mutta normaalissa päivittäisessä käytössä puheluiden laatu ei ole suoranaisen heikko perusmalleissakaan – ainakaan tavanomaisimmissa tilanteissa ja hyvissä olosuhteissa.

LTE:n myötä kellolla onnistuu myös musiikin kuunteleminen esimerkiksi Spotifyn tai valmistajan oman Apple Musicin kautta, jolloin esimerkiksi lenkille ei välttämättä tarvitse ottaa lainkaan puhelinta, vaan kello hoitaa niin musiikin kuin myös liikunnanseurannan. Uutuuspuhelinten tapaan Apple on tuonut myös kaikkiin tämän vuoden kelloihinsa uudet sensorit, jotka tunnistavat, mikäli käyttäjä joutuu autokolariin, minkä myötä kello kykenee soittamaan apua automaattisesti.

Watch Ultran terveysominaisuudet ovat käytännössä perusmalleista tutut ja vakaan laadukkaasti toimivat. EKG-mittaus ja veren happipitoisuuden seuranta vaikuttivat toimivan hyvin, mutta testeissämme tuloksia ei valitettavasti ole mahdollista verrata ammattitason laitteistoon, eli tuloksien luotettavuutta on mahdotonta arvioida.

Kello osaa seurata sykettä ja sen tasaisuutta lepotilassakin, eli ainakin teoriassa kello kykenee myös itsekseen varoittamaan sykkeen epätasaisuuksista, joskaan testijaksolla sellaisia tilanteita ei tullut vastaan. Viime vuonna mukaan esiteltyä unenseurantaa on myös kehitetty ja nykyään Applen kello kykenee erottelemaan myös kevyessä unessa, syvässä unessa ja REM-unessa vietetyt ajat.

Kilpailijoihin nähden terveysominaisuuksissa on kuitenkin puutteitakin, sillä Apple Watch Ultra ei tue verenpaineen mittausta yksinään, kuten Huawei Watch D, eikä edes erillisen verenpainemittarin avulla Samsungin Galaxy Watch -mallien tapaan.

Liikuntaseuranta puolestaan toimi tasaisen varmasti kuten aiemmissakin Apple Watcheissa ja GPS-yhteys löytyi vikkelään. Kello selvästikin kommunikoi puhelimen kanssa GPS:ää hakiessaan, eli yhteys on muodostettu ikään kuin valmiiksi liikuntaseurannan käynnistyessä. Kaksitaajuusyhteyden hyötyjä ei välttämättä testijaksolla kuitenkaan nähty, sillä Oulussa GPS-yhteydet ovat toimineet ainakin allekirjoittaneen silmään kohtalaisen tarkasti aiemmillakin malleilla. Tiheämmässä kaupunkiympäristössä tai muissa heikomman yhteyden sijainneissa yhteys voi kuitenkin Ultrassa olla perusmalleja vakaampi.

Se missä Ultra sitten onnistuu käyttökokemuksen osalta nousemaan edukseen on rakenneosiossa jo mainittu kestävyys, sekä mahdollisuus käyttää kelloa entistä monipuolisemmin erilaisissa vesiharrastuksissa. Vedenkestävyyden myötä Apple Watch Ultra toimii sukelluskellona, joka kykenee mittaamaan sukelletun syvyyden ja jykevämmän sekä paremmin säätä kestävän rakenteen ansiosta myös muu extreme-urheilu on todennäköisesti kellolla paremmin toteutettavissa. Parantuneiden säätilojen kestävyyden sekä suuremman akun myötä kello voisi sopia perusmalleja paremmin myös raskaampaan eräilyyn.

Akunkestoksi Apple lupaa normaalikäytössä 36 tuntia, eli 1,5 vuorokautta. Testijakson kevyessä käytössä, jossa liikuntaseurantaa tapahtui käytännössä vain lyhyiden kävelyretkien ajan akku kesti yhdellä latauksella kolme kokonaista vuorokautta. Akunkesto onkin laitteen ominaisuuksiin nähden jo varsin hyvä. Esimerkiksi viikonloppureissu onnistuu tarvittaessa ilman laturiakin, mikäli käytössä ei tarvitse olla jatkuvaa GPS-seurantaa.

Alhaisen virran tilassa Apple lupaa akunkestoksi 60 tuntia, mutta tällöin taustadatan käyttöä rajoitetaan ja ilmoitukset voivat viivästyä. Lisäksi alhaisen virran tila kytkee pois päältä sykkeen mittauksen taustalla, sykeilmoitukset, epäsäännöllisen rytmin ilmoitukset sekä veren happitason mittaukset, eli taustalla tapahtuvat terveysominaisuudet yksinkertaistuvat selvästi. Testijaksolla tehdyn kokeilun perusteella ilmoitukset toimivat kuitenkin alhaisen virran tilassakin hyvin ja unenseuranta sekä käsin päälle asetettu liikuntaseuranta onnistui ongelmitta.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Apple Watch Ultra on erinomainen älykello, jonka kohdeyleisö on kuitenkin hyvin rajattu. Parannetun akunkestonsa myötä kellon käyttökokemus on selvästi perusmalleja miellyttävämpi. Siitä huolimatta peräti 1009 euron hinnallaan Ultraa ei käytännössä voi suositella tavanomaista älykelloa ja normaalia arkiliikunnan seurantaa kaipaavalle kuluttajalle.

Apple Watch Ultran kohdeyleisöön osuvat iPhoneja käyttävät ihmiset, jotka tietävät tarvitsevansa nimenomaan erittäin kestävän kokonaisuuden ja mahdollisuuden seurata sukellussyvyyttäkin ilman että älyominaisuuksista tarvitsisi tehdä lainkaan kompromissia. Lisäksi Ultraa harkitsevan käyttäjän taskujen on oltava jo varsin syvät.

Toisaalta mikäli kellolta ei kaipaa niin paljoa älyä, vaan hakusessa on nimenomaan sukelluskestävyys ja kaksitaajuus GPS tarjoaa myös Huawei Watch GT 3 Pro kyseiset ominaisuudet alle puoleen Applen hinnasta. Huawei jättää kuitenkin älyominaisuudet selvästi pelkistetymmiksi.

Peruskäyttäjälle Watch Ultran kenties ainoa merkittävä päivitys on jopa kolmeen päivään kasvanut akunkesto. Applen kellomallisto kaipaisikin perusmallistoon tehtyä parannusta akunkestoon ilman Ultran järeämpiä ominaisuuksia, mikä voisi toimiva tavalliselle kuluttajalle edullisempana vaihtoehtona. Sukelluskestävyys ja juuri titaanista tehty kestävämpi runko ovat kuitenkin ominaisuuksia, joiden houkuttavuus ei ole kaikille kuluttajille yhtä suuri.

Plussaa

  • Akunkesto
  • Sukelluskestävyys

Miinusta

  • Korkea hinta
  • Ei langatonta latausta Qi-standardilla
  • Ei tukea muille kuin iPhoneille
This site uses XenWord.
;