Testasimme Arcticin ylemmän keskiluokan Freezer 50 -prosessoricoolerin.

Arcticin ilmajäähdytysmalliston lippulaiva ei ole tällä hetkellä helpossa seurassa, sillä 50-60 euron hintaluokan järeiden coolereiden markkinoilla on ruuhkaa, joten pärjäämiseen tarvittaisiin nappisuoritus.

Valitettavasti Freezer 50:n valttikortit alkavat murentua käteen jo ensitarkastelussa, sillä valmistajan tuuletintoteutus on lähes käsittämätön. Arctic on integroinut tuulettimet osaksi tilaa vieviä, ulkonäöltään mielipiteet jakavia, laaduntunnultaan heppoisia ja käytettävyydeltään kömpelöitä muovikuoria. Kaiken lisäksi tuulettimia ei ole edes mahdollista korvata standardimallisilla. Tavallisilla standardimallisilla P-sarjan tuulettimilla Freezer 50 olisi huomattavasti suositeltavampi ja fiksumpi cooleri.

Tuulettimet itsessään eivät ole varsinaisesti huonot, vaan ne tarjoavat erittäin hyvän pyörimisnopeuden ja melutason suhteen. Tuulettimet ovat yleisesti hiljaiset, mutta sivuäänet rokottavat laatuvaikutelmaa. Korkeammilla kierrosnopeuksilla coolerin suorituskyky on varsin hyvää, mutta testiemme perusteella matalammilla kierrosnopeuksilla ero kilpailjoihin kasvaa.

Freezer 50:tä on yksinkertaisesti mahdotonta suositella, kun markkinoilta löytyy samaan rahaan kokonaisuutena selvästi parempia vaihtoehtoja. Tämän hetken ykkössuosituksemme on verrokkinakin käytetty Scythen Fuma 2, joka irtoaa noin 60 eurolla. Lisää hyviä vaihtoehtoja saattaa löytyä lähiaikoina, sillä io-techin testipenkissä on parhaillaan tuore Deepcool AK620 ja heti sen perään Jonsbo CR-2100.

Plussaa:

  • Suorituskyky varauksin
  • Tuulettimien hyvä RPM-dBA-suhde
  • Melko helppokäyttöinen kiinnitysratkaisu
  • 6 vuoden takuu

Miinusta:

  • Heppoisen tuntuiset ja ulkomittoja tarpeettomasti kasvattavat muovikuoret
  • Yhteensopivuusrajoitukset muistien suhteen (maksimikorkeus 37,5 mm)
  • Kuoriin integroidut epästandardit tuulettimet
  • Ei mahdollista asentaa standardimallisia tuulettimia

Huomioitavaa:

  • LGA 1700 -kiinnikkeet erillistilauksena asiakaspalvelusta, AMD-puolelta vain AM4-tuki

Viimeisen runsaan vuoden aikana noin 50 euron suorituskykyisten ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden markkinoille on ollut suorastaan ruuhkaa. Aiemmin io-techin testeissä erinomaisen hinta-suorituskykysuhteen tarjoavaksi todettu Scythe Fuma 2 on saanut useita mielenkiintoiselta vaikuttavia haastajia.

Yksi näistä haastajista on loppuvuodesta 2020 markkinoille saapunut Arctic Freezer 50, joka on sveitsiläistaustaisen yrityksen suorituskykyisin ilmajäähdytteinen prosessoricooleri. Freezer 50 perustuu kaksitornirakenteeseen ja kahteen tuulettimeen. Markkinointipuheet ovat kovia, sillä Arctic jopa kehuu Freezer 50:n päivittävän legendaarisen Noctua NH-D15:n jäähdytystehossa.

Freezer 50:n suositushinta oli julkaisuhetkellä 60 euroa, mutta vuoden aikana se on noussut hieman 64 euroon. Erillisillä A-RGB-ohjaimella varustettu versio kustantaa puolestaan 73 euroa. Suomalaisen kuluttajan kannalta positiivisena seikkana markkinahinnat ovat kuitenkin tämän artikkelin julkaisuhetkellä edullisimmillaan noin 50 ja 65 euroa.

Freezer 50:stä on olemassa myös erillinen Threadripper-suorittimille tarkoitettu TR-versio, joka tarjoaa kaksi lämpöputkea enemmän sekä suuremman pohjan kontaktipinnan. Sen suositushinta on 70 euroa.

Tustustumme tässä artikkelissa Arctic Freezer 50 -prosessoricoolerin ja vertaamme sen suorituskykyä Noctua NH-D15- ja Scythe Fuma 2 -malleihin.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Arctic toimittaa coolerin tavanomaisen kokoisessa mustansävyisessä laatikossa, jonka sisällä kaikki tuotetta suojaavat pakkausmateriaalit ovat pahvia. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu:

  • prosessoricooleri (tuulettimet esiasennettuna)
  • QR-koodi asennusohjeisiin
  • mainoslappunen
  • MX4-lämpötahnaa
  • asennustarvikkeet Intel- ja AMD-suorittimille
  • A-RGB-ohjain + johto + kaukosäädin (ei perusmallissa)

 

Tuotteen ominaisuudet ja rakenne

Tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 148 x 149,5 x 166 mm (tuulettimien kanssa)
  • Massa: 1160 grammaa
  • Materiaalit: kuparilämpöputket, alumiinirivastot, nikkelipinnoite
  • 6 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
  • Alumiinilamellien määrä: 52 kpl per torni
  • Ripojen väli 1,8 mm, ripojen paksuus 0,4 mm
  • Yhteensopivuus: LGA115x, LGA1200, LGA2011(-3), LGA2066, AM4 (LGA1700-tuki ilmaisilla lisäkiinnikkeillä)
  • Takuu: 6 vuotta

Ulkoisesti Freezer 50 poikkeaa massasta, sillä sitä peittää suurilta osin mustat muovikuoret. Ulkonäöllisesti toteutus on pitkälti makuasia, mutta muoviosien laatuvaikutelma ei valitettavasti ole kovin kummoinen. Muovi on kovaa ja se natisee ja narskuu cooleria käsitellessä. Lisäksi se kasvattaa coolerin ulkomittoja tarpeettomasti. Coolerin muoviseen kansilevyyn on integroitu osoitettava RGB-valaistus sekä logoon että kahteen valoraitaan.

Valmistaja myöntää coolerille 6 vuoden takuun.

Kuorien alle piiloutuu melko perinteinen kaksitorninen cooleri, jonka rivastot ovat nikkelöityä alumiinia ja lämpöputket nikkelöityä kuparia. Jäähdytysrivat vaikuttavat olevan kiinni lämpöputkissa puristusliitoksilla juotoksen sijaan.

Rivastotorneista etummainen on selvästi ohuempi ja takimmainen paksumpi, jonka lisäksi sen jättöpuolen reuna on muotoiltu keskeltä koholleen. Coolerin alapuolella olisi muutoin melko hyvin tilaa, mutta hölmösti muotoiltu tuulettimen muovikehys syö muisteille jäävän tilan 37,5 mm:iin. Rivaston alareunasta mitattuna tilaa olisi yli 45 mm.

Pääosin edullisemman hintaluokan coolereista tuttuna ratkaisuna lämpöputket käyttävät pohjassa suorakontaktitekniikkaa. U:n muotoisia lämpöputkia on kuusi kappaletta ja ne ovat muodoltaan symmetrisiä. Pohjan kontaktipinta on myös poikkeuksellisen pienikokoinen, mittaustavasta riippuen noin 35 x 35 mm. Kontaktipinta on mittaustemme mukaan molempiin suuntiin varsin suora – lämpöputkien välillä on havaittavat raot. Maininnan arvoisena seikkana valmistaja suosittelee lämpötahnan levittämistä coolerin pohjaan lämpöputkiin nähden kohtisuorina raitoina. Pohjan yläpinnassa sijaitsevan asennuspalkin yläreunat on jätetty erittäin teräviksi ja onnistuinkin viiltämään syvän haavan peukaloon.

Tuulettimet:

  • 1 x 140 mm Arctic P -tuuletin
    • Kierrosalue: 200–1700 RPM
    • Ilmavirta: 67 CFM (maksimi)
    • Äänenpaine: 0,4 sonea
    • Paineentuotto: 2,25 mmH2O
  • 1 x 120 mm Arctic P -tuuletin
    • Kierrosalue: 200–1800 RPM
    • Ilmavirta: 62 CFM (maksimi)
    • Äänenpaine: 0,4 sonea
    • Paineentuotto: 2,5 mmH2O

Arctic on päätynyt Freezer 50:ssä jostain syystä standardeista poikkeavaan tuuletintoteutukseen, joka ei valitettavasti juuri kehuja ansaitse. Tuulettimet ovat nimittäin integroituna osaksi muovista kuorirakennetta, eikä niitä siten ole mahdollista vaihtaa tavallisiin standardimallisiin tuulettimiin rikkoontumisen tai käyttäjän tarpeiden myötä.

Rivastojen välissä sijaitseva 140 mm keskituuletin liukuu ulos kehikoineen – kiinnitys tapahtuu kehikon alareunan muovikynsillä sekä kehikon päällä sijaitsevilla neljällä ohuella muovitapilla, jotka työntyvät rivastossa olevaan reikään. Toteutus ei vaikuta kovinkaan kestävältä. Ulomman tuulettimen saa irrotettua keskituulettimen jälkeen – se on kiinni rivaston reunoissa tukevilla muovikynsillä.

Tuulettimet perustuvat moottoriltaan ja laparakenteeltaan Arcticin P-sarjan mallistoon, joka on todettu hyväksi edullisessa hintaluokassa. Kuten mainittua, sisempi tuuletin on kooltaan 140 mm, mutta ulompi pykälän pienempi 120 mm. Tuulettimissa on dynaaminen nestelaakerointi ja ne ovat PWM-ohjattavia. Keskituulettimessa on haaroitin, jonka avulla molemmat tuulettimet saavat virtansa samasta tuuletinliitännästä.

Testikappaleemme mukana tuli myös lisähintainen 2,5″ aseman kokoinen ARGB-kontrolleri, joka ottaa virtansa SATA-virtaliittimestä ja mahdollistaa coolerin valaistuksen ohjaamisen mukana toimitettavalla kauko-ohjaimella. Kontrollerissa on myös kaksi kahdeksanpinnistä A-RGB-tuuletinliitäntää sekä mahdollisuus kopioida emolevyltä tuleva RGB-väritieto animoituna kytkettyihin laitteisiin.

Freezer 50:n asennusprosessi alkaa avaamalla käyttöohjeet valmistajan nettisivuilta tietokoneen tai puhelimen näytölle. Osittain animoidut ohjeet ovat toteutukseltaan ja luettavuudeltaan selkeät. Intel-puolella yhteensopivuus on varsin kattava, joskin LGA 1700 -kannan kiinnikkeet eivät ainakaan toistaiseksi kuulu toimitussisältöön, mutta ne saa pyydettyä veloituksetta valmistajan asiakaspalvelusta. AMD-puolella tuettuna on vain tuorein AM4-kanta.

Sekä AMD- että Intel-kannoilla kiinnitysratkaisu perustuu prosessorikannan molemmin puolin korokeruuvien ja sormiruuvien avulla asennettaviin kiinnityspalkkeihin sekä jousiavusteisiin kiristysruuveihin. AM4-kannalla taustalevynä käytetään emolevyn omaa taustalevyä, Intel LGA 1xxx -kannoilla taustalevy on coolerin oma.

Esimerkkiasennus tehtiin Intel-pohjaiseen testikokoonpanoon. Muutoin kiinnityksen toteutus on varsin suoraviivainen ja helppo, eikä työkaluja tarvita kuin itse coolerin kiristämiseen, mutta Arcticin aiemmistakin coolereista tutuista ohuista liimapintaisista muovialuslevyistä (prikoista) yritys voisi jo luopua, sillä ne eivät ole erityisen käytännöllisiä. Myös keskituulettimen irrottamisesta ropisee miinusta – kehikon toteutus on halvan muovinen ja kiinnitys epämääräinen sekä hankalakäyttöinen etenkin coolerin ollessa kiinnitettynä koneeseen.

Yhteensopivuuden osalta ehkäpä keskeisin huomioitava asia on muistit, joista reunimmaisille on korkeussuuntaista tilaa rajatusti (37,5 mm). Myös 166 mm korkeus on huomioitava asia, sillä sen myötä cooleri ei mahdu enää pienempiin miditornikoteloihin. Erityisen harmilliseksi tästä tekee se, ilman muovikuoria korkeudesta voisi viilata pois suunnilleen sentin.

Huomioita asennuksesta:

  • Ohjeet vain sähköisessä muodossa
  • Cooleri on melko korkea, joten vaatii kotelolta riittävästi tilaa
  • AMD-puolelta tuettuna vain AM4-kanta, LGA 1700 -kiinnikkeitä ei paketissa
  • Keskituulettimen kiinnityksen toteutus hankala ja heppoisen tuntuinen
  • Coolerin kiristämiseen tarvitaan ristipäämeisseli, jota ei tule pakkauksen mukana
  • Coolerin kiinnitys on kokonaisuudessaan melko suoraviivainen ja helppo

 

Testikokoonpano

Käyttämämme Cooler Master MasterCase H500P Mesh –koteloon rakennettu testikokoonpano perustuu Gigabyten Z370 Aorus Gaming 7 ATX-emolevyyn sekä ”korkattuun” Intelin Core-i7 8700K –prosessoriin ja sen ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille. Rasituksena käytetään nykyään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla FFT-koolla. Verrokkeina testeissä ovat saman hintaluokan hyväksi todettu Scythe Fuma 2 sekä high-end-luokan kärkinimi Noctua NH-D15.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

  • Intel Core i7-8700K, delidded, kaikki ytimet 4,6 GHz (46 x 100 MHz) 1,34 V
  • Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 (Intel Z370 -piirisarja)
  • Kingston HyperX DDR4 2666 MHz CL15 HX426C15FBK2/16 16 Gt kit
  • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Gigabyte Radeon R9 285 -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
  • Arctic Freezer 50, Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki), Scythe Fuma 2 (verrokki)

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.7 build 9 (12 worker threads, custom, Min & Max FFT 16, Run FFTs in-place)
  • HWInfo 7.16
  • Intel Extreme Tuning Utility 7.6.0.37
  • Gigabyte EasyTune
  • Gigabyte System Information Viewer

Suorituskykytestit

Valmistajan mukaan Freezer 50:n tuulettimien kierrosalue on 200-1800 RPM. Sisempi tuuletin rajautuu yläpäästä 1700 RPM:ään, mutta nopeustieto tulee ulommalta tuulettimelta. Mittaustemme mukaan Freezer 50 jää kierrosalueen alapäässä hieman lupauksesta, sillä 0-10 % PMW-asetuksella nopeus liikkui 360-370 RPM:n tietämillä. Tuulettimien täyttä pysäyttämistä cooleri ei siis tue. 10 % asetuksesta ylöspäin kierrosnopeuden kasvu on melko lineaarista ja yläpää on lupausten mukaisesti noin 1800 RPM.

Mittauksissa Freezer 50:n tuottama äänenpaine osoittautui hyvin samankaltaiseksi kuin aiemmin testaamissamme Arcticin Liquid Freezer -nestecoolereissa, joka ei ole ihme, sillä kaikissa käytetään yrityksen P-sarjan tuulettimia hieman eri variantteina.

Muista Arcticin P-sarjan tuulettimia käyttävistä coolereista tuttuun tapaan Freezer 50:n tuulettimet ovat poikkeuksellisen hiljaiset pyörimisnopeuteen nähden. Äänenlaadultaan Freezer 50:n tuulettimet eivät kuitenkaan olleet aivan yhtä ”siistit”, kuin aiemmin testaamamme Arcticin P-sarjan tuulettimet, sillä niissä oli havaittavissa läpi kierrosalueen eräänlaista laahaavaa rahisevaa ääntä.

Maksiminopeudella Freezer 50 pitää selvästi kuultavaa huminaa ja hurinaa sekä pientä kuultavissa olevaa särinää. Moniin muihin coolereihin nähden melutaso on kuitenkin siedettävä. Noin 1400 RPM:n kohdalla havaitsimme laahavan ja resonoivan äänen voimakkaammaksi, jonka myötä myös yleisvaikutelma oli häiritsevämpi, vaikka mitattu äänenpaine olikin selvästi pienempi.

Alle 1000 RPM kierrosnopeuksilla cooleri on jo hyvin hiljainen – hiljaisessa tilassa havaittavissa on lähinnä vaimeaa huminaa ja pientä rahinaa. Alle 700 RPM nopeuksissa cooleri on lähes äänetön, vaikka pieni laahaava ääni kuuluu edelleen aivan läheltä kuulosteltaessa.

Kokonaisuutena Freezer 50 on varsin hiljainen cooleri, etenkin kierrosnopeuteen suhteutettuna. Miinuksena tuulettimien äänenlaatu rahinoineen ja resonanssikohtineen ei kuitenkaan anna erityisen laadukasta vaikutelmaa.

Vakiotuulettimilla Freezer 50:n suorituskyky on hyvää, eikä häpeä juuri markkinoiden muille huipputason ilmajäähdytteisille coolereille korkeammilla kierrosnopeuksilla. Täydellä nopeudella se häviää Noctualle parilla asteella, melutason ollessa suunnilleen samaa luokkaa. Fuma 2 on asteen parempi, mutta huomionarvoista on, että sen melutaso on selvästi alhaisempi.

38 desibelin tasolle vakioituna Freezerin suhde verrokkeihin ei oikeastaan muutu mihinkään. Freezer saa ainakin teoriassa hieman etua hiljaisten tuulettimiensa korkeammasta pyörimisnopeudesta, mutta ei silti aivan yllä Noctuan ja Fuma 2:n tasolle. Lämpötilaerot ovat kuitenkin melko merkityksettömiä.

Alhaisella noin 600 RPM tuuletinnopeudella Freezer 50 sekä molemmat verrokit ovat erittäin hiljaisia, mutta myös ilmaa liikkuu melko vähän. Freezer tuntuu kärsivän tuulettimen nopeuden laskemisesta kilpailijoitaan enemmän ja ero kasvaa yli viiteen asteeseen.

 

Freezer 50:tä ei pystytty testaamaan referenssituulettimilla, koska cooleri ei mahdollista standardimallisten kolmannen osapuolen tuulettimien kiinnittämistä.

 

Yhteenveto

Arcticin ilmajäähdytysmalliston lippulaiva ei ole tällä hetkellä helpossa seurassa, sillä 50-60 euron hintaluokan järeiden coolereiden markkinoilla on ruuhkaa, joten pärjäämiseen tarvittaisiin nappisuoritus.

Valitettavasti Freezer 50:n valttikortit alkavat murentua käteen jo ensitarkastelussa, sillä valmistajan tuuletintoteutus on lähes käsittämätön. Arctic on integroinut tuulettimet osaksi tilaa vieviä, ulkonäöltään mielipiteet jakavia, laaduntunnultaan heppoisia ja käytettävyydeltään kömpelöitä muovikuoria. Kaiken lisäksi tuulettimia ei ole edes mahdollista korvata standardimallisilla. Tavallisilla standardimallisilla P-sarjan tuulettimilla Freezer 50 olisi huomattavasti suositeltavampi ja fiksumpi cooleri.

Tuulettimet itsessään eivät ole varsinaisesti huonot, vaan ne tarjoavat erittäin hyvän pyörimisnopeuden ja melutason suhteen. Tuulettimet ovat yleisesti hiljaiset, mutta sivuäänet rokottavat laatuvaikutelmaa. Korkeammilla kierrosnopeuksilla coolerin suorituskyky on varsin hyvää, mutta testiemme perusteella matalammilla kierrosnopeuksilla ero kilpailjoihin kasvaa.

Freezer 50:tä on yksinkertaisesti mahdotonta suositella, kun markkinoilta löytyy samaan rahaan kokonaisuutena selvästi parempia vaihtoehtoja. Tämän hetken ykkössuosituksemme on verrokkinakin käytetty Scythen Fuma 2, joka irtoaa noin 60 eurolla. Lisää hyviä vaihtoehtoja saattaa löytyä lähiaikoina, sillä io-techin testipenkissä on parhaillaan tuore Deepcool AK620 ja heti sen perään Jonsbo CR-2100.

Plussaa:

  • Suorituskyky varauksin
  • Tuulettimien hyvä RPM-dBA-suhde
  • Melko helppokäyttöinen kiinnitysratkaisu
  • 6 vuoden takuu

Miinusta:

  • Heppoisen tuntuiset ja ulkomittoja tarpeettomasti kasvattavat muovikuoret
  • Yhteensopivuusrajoitukset muistien suhteen (maksimikorkeus 37,5 mm)
  • Kuoriin integroidut epästandardit tuulettimet
  • Ei mahdollista asentaa standardimallisia tuulettimia

Huomioitavaa:

  • LGA 1700 -kiinnikkeet erillistilauksena asiakaspalvelusta, AMD-puolelta vain AM4-tuki

 

This site uses XenWord.
;