io-techin testissä Asuksen kaksi erilaista 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla varustettua pelikannettavaa.

Intel julkaisi viime keväänä 8. sukupolven Core-mobiiliprosessorit, jotka tuovat mukanaan ensimmäistä kertaa kuusi ydintä kannettaviin tietokoneisiin. Samalla lanseerattiin uusi 300-sarjan mobiilipiirisarja integroidulla Wireless-AC 2×2 -yhteydellä ja USB 3.1 Gen 2 -tuella (10 Gbit/s).

Saimme Asukselta testiin kaksi Intelin uusimpaan mobiilialustaan perustuvaa, mutta samalla täysin erilaista suunnittelua edustavaa 6-ytimisellä prosessorilla varustettua pelikannettavaa. Toinen on massiivisen kokoinen ROG G703GI, joka edustaa ”parasta mitä rahalla saa” -kategoriaa ja toinen on pienempi ja paremmin mukana kulkeva, mutta silti erittäin suorituskykyinen ROG Zephyrus M (GM501GS).

Yli 4,7 kilon painoisessa, 17-tuumaisella näytöllä ja kahdella laturilla varustetussa G703GI:ssä prosessorin virkaa ajava 6-ytiminen Intelin Core i9, GeForce GTX 1080 -näytönohjain ja yli 5000 Mt/s lukunopeutta tukeva NVME M.2 SSD RAID 0 -tallennusjärjestelmä asettavat laitteelle 4500 euron hintalapun. Zephyrus M edustaa uudistettua versiota viime vuonna julkaistusta Zephyruksesta, jossa prosessori on päivitetty 6-ytimiseen Intel Core i7:ään ja näytönohjain tiputettu GeForce GTX 1080:stä GTX 1070:een, jonka ansiosta uuden Zephyruksen hintalappu on myös saatu hieman maltillisemmaksi eli 3000 euroon.

Tutustumme tässä artikkelissa molempien pelikannettavien ominaisuuksiin ja ajoimme tutut suorituskykytestit, joissa vertasimme ensisijaisesti laitteita toisiinsa ja siinä sivussa myös io-techissä aiemmin testattuihin peliläppäreihin. Mukana on myös analyysi molempien kannettavien 6-ytimisen Core-prosessorin sekä grafiikkapiirin kellotaajuuden käyttäytymisestä lämpötilan suhteen, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä 3D-suorituskyky pelkällä akulla ja akkukesto peleissä ja videokatselussa.

 

Intelin 8. sukupolven Core-mobiiliprosessorit

Lippulaivaprosessori on 6-ytiminen ja Hyper-Threading ominaisuuden myötä 12 säiettä tukeva Core i9-8950HK, joka kykenee toimimaan yhden ytimen rasituksessa lämpötilan ja tehonkulutuksen salliessa maksimissaan 4,8 GHz:n Turbo-taajuudella. Ytimien jaettua L3-välimuistia on 12 megatavua, prosessorin TDP-arvo on 45 wattia ja se on kerroinlukoton eli sitä on mahdollista ylikellottaa.

Intelin edellisen sukupolven suorituskykyisin mobiiliprosessori oli neliytiminen Core i7-7820HK, jonka Turbo-ominaisuuden maksimitaajuus yhdelle ytimelle oli 3,9 GHz.

Suorituskykyisimpien H-sarjan mobiiliprosessoreiden joukkoon tuli saataville myös kaksi uutta 6-ytimistä Core i7-sarjan ja kaksi neliytimistä Core i5-sarjan mallia. Poikkeuksellisesti kaikissa uutuusmalleissa on käytössä Hyper-Threading-ominaisuus eli myös Core i5 -mobiiliprosessorit tarjoavat jatkossa käyttöön neljä ydintä ja kahdeksan säiettä.

Kuluttajan näkökulmasta ostopäätöstä tehdessä täytyy olla tarkkana sillä markkinoilta tulee löytymään jonkin aikaa rinnakkain kannettavia tietokoneita, joissa on neliytimisiä ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustettuja 7. sukupolven Core i7- ja 8. sukupolven Core i5 -prosessoreita.

Ammattikäyttöä ajatellen markkinoille julkaistiin kaksi kuusiytimistä Xeon E-sarjan mobiiliprosessoria, joista suorituskykyisempi E-2186M-malli on ominaisuuksiltaan vastaava kuin työpöytäpuolen Core i9-8950HK -lippulaivamalli.

 

ASUS ROG G703GI (”Chimera”)

Asus ROG 703GI kaappaa heti kättelyssä kookkaimman io-techin testaaman peliläppärin palkinnon reilun 4,7 kilon painollaan. Asus ROG G703GI:n näyttönä toimii 17,2-tuumainen Full HD-resoluution IPS-paneeli 144 hertsin virkistystaajuudella ja G-Sync-ominaisuudella. Testiin saapuneeseen malliin (E5073T) on konfiguroitu 6-ytiminen Intel Core i9-8950HK prosessori, GeForce GTX 1080 -näytönohjain sekä 32 Gt keskusmuistia. Tallennustilasta vastaa kaksi Intelin 760p -mallista 256 gigatavun NVMe PCI Express M.2 SSD:tä RAID 0 -konfiguraatiossa ja kahden teratavun SSHD-hybridikiintolevy. Kannettavan hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 4500 euroa.

  • Ulkomitat: 42,7 x 32,1 x 4,9 cm
  • Paino: 4,73 kg
  • Laturit (2 kpl), paino ja johdon pituus: 0,71 kg & 1,2 m / kpl

 

Kertoimeltaan avoimen eli ylikellotukseen sopivan ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan Core i9-8950HK prosessorin peruskellotaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,8 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä kaksi muistikanavaa eli kaksi vakiona DDR4-2667-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampaa, joissa oli varsin löysät CAS 19 -muistilatenssit.

GeForce GTX 1080-näytönohjaimessa on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1871 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 10 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5X-näyttömuistia.

8950HK-prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa yli 90 asteeseen välittömästi. Parissa minuutissa kellotaajuus laski noin 4,2 GHz:stä 3,2-3,3 GHz:iin ja prosessorin lämpötila tasaantui vajaaseen 70 asteeseen. GeForce GTX 1080 -näytönohjaimen rasituksessa grafiikkapiirin lämpötila nousi melko lineaarisesti koko 10 minuutin testin ajan hieman alle 60 asteesta aina noin 80 asteeseen. Lämpenemisen myötä grafiikkapiirin kellotaajuus notkahti vajaasta 2 GHz:stä reiluun 1,9 GHz:iin.

Kuten jo aiemmin mainittiin, Asus ROG 703GI:n runko painaa yli 4,7 kiloa. Näytön takakansi on harjattua alumiinia ja sen keskeltä löytyy RGB-valaistu ROG-logo. Laite tuntuu juuri niin jämäkältä ja laadukkaalta kuin yli 4000 euron kannettavalta on lupa odottaa. Takaosasta löytyy liittimet kahdelle virtalähteelle sekä HDMI- ja Mini-DisplayPort-näyttöliittimet, joiden molemmilla puolilla on lämpimän ilman ulostuloaukot.

 

ROG 703GI:n mukana toimitetaan kaksi kappaletta virtalähteitä, jotka painavat 717 grammaa / kpl. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kannettavan kokonaispainoksi virtalähteineen tulee noin 6,1 kiloa. Virtalähteiden johdoilla on pituutta vain 1,2 metriä, mikä on harmillisen vähän varsinkin, kun virtalähteitä on valtaosan ajasta kiinni kaksi kappaletta.  Logiikka kahdelle virtalähteelle on, että laite toimii yhdelläkin virtalähteellä, mutta virtaa ei riitä lataamaan akkua, kun kone on täydessä rasituksessa.

Alapuolen huoltoluukku on kiinni vain yhdellä ruuvilla ja sen avaamalla pääsee käsiksi tallennusmedioihin sekä DDR4 -muistipaikkoihin. Laitteesta löytyy 32 Gt keskusmuistia ja laajennuspaikkoja löytyy 2 kappaletta lisää. Myös yhdelle M.2 SSD -lisäasemalle löytyy laajennuspaikka.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli noin 44,2 astetta ja se mitattiin IPS-näyttöpaneelin alapuolelta. Kannettavan jäähdytys pystyi pitämään laitteen ulkokuoren hyvin viileänä, eikä esimerkiksi näppämistöllä käsiä lepuuttaessa juuri tuntunut lämpöä.

 

Näppäimistö on RGB-valaistu (Asus Aura RGB) ja kirjaimet ovat väriltään valkoiset. Näppäimissä on 2,5 mm:n liikerata ja painallusvaste on kannettavan näppäimistöksi miellyttävä sekä kirjoittaessa, että pelattaessa. Näppäimistön taustavalaistusta hallitaan ROG Aura -ohjelmistolla ja se on portaittain säädettävissä näppäimistön pikapainikkeilla.

Kosketuslevy on kooltaan enemmän kuin riittävä ja toimii mukavan tarkasti. Sen alapuolella olevat näppäimet ovat tuntumaltaan jämäkät ja antavat mukavan mekaanisen äänen klikattaessa.

Vasemmassa kyljessä on RJ-45-verkkoliitin, Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin, perinteinen USB 3.1-liitin sekä kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet. Oikeasta kyljestä löytyy muistikortinlukija, kaksi USB 3.1-liitintä sekä Kensington-lukkoportti. Takapaneelissa on liittimet molemmille virtalähteille, Mini-DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet.

 

G703GI:n ylikellotusominaisuudet

G703GI:stä löytyy esiasennettuna Asus ROG Gaming Center -ohjelmisto, joka avautuu myös näppäimistön pikanäppäimellä. Ohjelmiston kautta voidaan valita halutaanko laitetta käyttää Standard- vai ylikellotetussa Extreme-tilassa. Myös tuulettimien pyörimisnopeutta voidaan säätää kolmesta eri vaihtoehdosta: Silent, Balanced tai Overboost.

Näillä kaikilla eri yhdistelmillä saadaan aikaan eriäviä tuloksia suorituskykytesteissä. Testiemme perusteella käyttökokemus oli paras tuulettimien ollessa enintään Balanced-tilassa, sillä Overboost-tila tuottaa jo erittäin paljon melua ja ylikellotettuna prosessori alkaa throttlaamaan pahemman kerran ilman tuulettimien Overboost-tilaa.

Testasimme eri tilojen vaikutusta suorituskykyyn Battlefield 1 -pelillä sekä Cinebenchissä. Tuulettimien Silent-tilan jätimme testeistä pois, koska suosittelemme tilaa käytettäväksi lähinnä työpöytäkäytössä.

Ylikellotetussa Extreme-tilassa tuulettimien toimiessa Overboost-maksimiteholla saavutettiin korkein 99. persentiili tulos ja Balanced-tilassa korkein keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus.

Cinebench-tuloksista on helppo tulkita, että prosessorin kellotaajuus ja sitä myötä suorituskyky laskee ylikellotetussa Extreme-tilassa, jos tuulettimia ei pyöritetä Overboost-tilassa maksiminopeudella.

 

ASUS ROG Zephyrus M (GM501GS)

Testiin saapunut Asus ROG Zephyrus M on varustettu 15,6-tuumaisella IPS-paneelilla. Näyttö tukee 1920×1080-resoluutiota (Full HD), 144 hertsin virkistystaajuutta ja G-Sync-ominaisuutta. Prosessorina toimii 6-ytiminen Intel Core i7-8750HK ja näytönohjaimena GeForce GTX 1070. Keskusmuistia testin Zephyrus M:stä löytyy 16 Gt ja tallennustilaa toimittaa 512 Gt:n M.2 SSD sekä teratavun kokoinen SSHD-hybridikiintolevy. Laitteen hinta on Suomessa noin 3000 euroa eli 1500 euroa vähemmän kuin G703GI:llä.

  • Ulkomitat 38,2 x 26,2 x 2,8 cm
  • Paino 2,48 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus 0,45 kg & 1,8 m

 

6-ytimistä Core i7-8750H -prosessoria ei pysty ylikellottamaan, mutta se tukee Core i9-8950HK:n tavoin Hyper-Threading-ominaisuutta ja 12 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,1 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä yksi muistikanava eli yksi DDR4-2667-nopeudella toimiva 16 gigatavun DDR4-muistikampa, jossa oli käytössä varsin löysät CAS 19 -muistilatenssit.

GeForce GTX 1070-näytönohjaimessa on käytössä 2048 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1645 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua GDDR5-näyttömuistia.

8750H-prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa 90 asteeseen ensimmäisen minuutin aikana, joka johti prosessorin kellotaajuuden putoamiseen noin 3,9 GHz:stä alas noin 3,4 GHz:iin. Kellotaajuuden pudottua prosessorin lämpötila tasaantui hieman yli 70 asteeseen. GeForce GTX 1070 -näytönohjaimen kuormituksessa grafiikkapiirin lämpötila nousi ensimmäisen neljän minuutin aikana noin 70 asteesta yli 80 asteeseen. Grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi koko kymmenen minuutin rasituksen ajan reilussa 1,6 GHz:ssä.

Zephyrus M on ulkoasultaan ja jäähdytysratkaisultaan lähes identtinen viime vuonna julkaistun ja io-techissä testatun Zephyrus GX501 kanssa, eli kun läppärin kansi avataan, pohjassa oleva mekanismi nostaa kannettavan rungon pohjalevystä ilmaan vajaan sentin verran parantaen jäähdytyksen ilmanvaihtoa. Kannesta löytyy punaisin ledein valaistu ROG-logo ja siroudestaan huolimatta laite vaikuttaa laadukkaalta ja jämäkältä rungossa käytettyjen alumiinin ja magnesiumin ansiosta.

 

Laturin liitin on valitettavasti edelleen sijoitettu samoin kuin vanhemmassa Zephyruksessa laitteen vasempaan kylkeen. Annoimme tästä pyyhkeitä myös viimeksi, joten niitä tulee myös tällä kertaa sillä johto on häiritsevästi joko vasemman kyljen liitäntöjen tai lämpimän ilman ulostuloaukon edessä. Virtalähteen johto on mukavan mittainen (1,8 m) ja se yltää helposti lattialta pöydälle. Laitteen pohjalevyssä ei ole tuuletusritilöitä eikä huoltoluukkua eli toteutus on sama kuin viime vuonna julkaistussa Zephyruksessa. Käyttäjän ei siis kannata itse ryhtyä mahdollisiin huoltotoimenpiteisiin ja kämmätä takuuta.

10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen otettu lämpökamerakuva paljastaa Zephyrus M:n heikkoudet tuuletuksen osalta. Lämpimin kohta kohosi yli 50 asteeseen ja se löytyy näppäimistön yläpuolelta. Lämpö levittäytyi koko näppäimistön alalle ja se kuumeni käytössä häiritsevän paljon.

 

Vanhemman Zephyruksen outo näppäimistöasettelu ja kosketuslevy on korvattu uudessa mallissa perinteisellä kokomittaisella näppäimistöllä ja kosketuslevy on siirretty ”normaaliin” paikkaan näppäimistön alle. Näppäimistö on RGB-valaistu ja valaistus on portaittain säädettävissä näppäimistön pikapainikkeilla. Näppäinten liikerata on 1,7 mm ja painallukset antavat mukavan vasteen. Kosketuslevy ajaa myös asiansa, mutta se on kooltaan melko pieni.

Vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, HDMI-liitin, kolme USB 3.1 –liitintä sekä yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä). Oikeassa kyljessä on yksi Type-A-mallinen USB 3.1 –liitin, yksi Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin sekä Kensington-lukkoportti. Tilan puolesta oikeaan kylkeen olisi mahtunut vielä lisää liittimiä.

Kannettavaa pystyy hallitsemaan ROG Gaming Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa säätää valaistusta, ROG- ja Windows-nappien toimintaa sekä luoda erilaisia profiileita, mutta ylikellotusmahdollisuutta ei lukitun Core i7-8750H -prosessorin takia löydy.

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä molempia Asuksen 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla varustettuja pelikannettavia verrattiin io-techissä aiemmin testattuihin Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäreihin eli mukana ovat:

  • Asuksen ROG G701VIK
  • HP Omen 17 w203no
  • Lenovo Legion Y720-15IKB
  • MSI GT62VR 7RE
  • Asus ROG Zephyrus GX501
  • Acer Predator 17 X
  • HP Omen X Laptop

Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Battlefield 1 -testien osalta tiputimme aiemmin testatut peliläppärit pois, koska peli on päivittynyt useaan kertaan viimeisen vuoden aikana eikä tulokset ole enää keskenään vertailukelpoisia.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä, 1920×1080-resoluutiolla ja tuuletinnopeudet oli asetettu Balanced-tilaan. Poikkeuksena on MSI:n näyttöpaneeli, jolla ei saatu käyttöön kuin lähes vastaava 1920×1200-resoluutio.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Asus ROG G703GI:n sekä Asus ROG Zephyrus M:n testit ajettiin NVIDIAn GeForce 399.07 -näytönohjainajureilla ja pelit tuoreimpaan versioon päivitettynä.

Tähän testiin on vaihdettu lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittauksissa 3D-rasitus aiemmin käytetystä Rise of the Tomb Raider -pelistä The Witcher 3:een. Syynä on se, että ROTTR on raskas grafiikkapiirille, mutta The Witcher 3 kuormittaa grafiikkapiirin lisäksi selvästi enemmän myös prosessoria ja lämpökuorma jakautuu tasaisemmin.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä molemmat testin kannettavat sijoittuivat taulukon kärkipäähän 6-ytimisien prosessoriensa ansiosta.

 

Handbrake 1.0.7

Myös pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa molemmat kannettavat nousivat taulukon huipulle kahden lisäytimen siivittämänä.

 

AIDA64 v5.97

 

Molemmissa Asuksen kannettavissa on käytössä DDR4-2667-nopeudella toimivaa muistia, jota on G703GI:ssä yhteensä 32 gigatavua ja Zephyrus M:ssä 16 gigatavua. G703GI:ssä keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet ovat lähellä 40000 Mt/s, mutta Zephyrus M:ssä nopeudet jäävät alle 20000 Mt/s sillä käytössä on vain yksi 16 gigatavun muistikampa ja sitä myötä yksi muistikanava.

CrystalDiskMark 6.0.1

Asus ROG G703GI:n RAID 0 -konfiguraatiossa toimiva tallennusratkaisu repäisi huikeat lukunopeuden lukemat. Tämän huomasi myös hyvin helposti kaikessa mahdollisessa käytössä ja Windowsin latausaika oli noin 3 sekuntia. Zephyrus M:ssä ei ole käytössä RAID 0 -konfiguraatiota, mutta yhden M.2 SSD:n suorituskyky on silti erittäin hyvällä tasolla.

 

Battlefield 1

Tiputimme Battlefield 1 -tuloksista viime vuonna testatut peliläppärit pois vertailukelvottomuuden takia. Käytännössä tulokset olivat kuitenkin hyvin pitkälle linjassa samalla näytönohjaimella varustettujen kannettavien kanssa.

Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-asetuksilla G703GI pyöritti GeForce GTX 1080:n voimin Battlefield 1:stä 116 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella ollen 38 % suorituskykyisempi kuin GeForce GTX 1070:llä varustettu Zephyrus M.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa G703GI otti odotetusti kärkipaikan, mutta ero aikaisemman sukupolven neliytimisillä prosessoreilla varustettuihin kannettaviin ei ollut kovin suuri. 6-ytimisten prosessorien suurin etu näkyi hieman paremmissa 99. persentiili -tuloksissa.

 

3D-suorituskyky akulla

 

Kun testasimme Asuksen molempia 6-ytimisiä kannettavia pelkän akun varassa 3D-rasituksessa, ruudunpäivitysnopeus tippui molemmilla laitteilla noin 50%. Testejä varten GeForce Experience -sovelluksesta säädettiin akkukäytössä paras suorituskyky käyttöön.

 

Akkukesto 3D-rasituksessa

3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä G703GI:n akku oli ylivoimaisesti huonoin tähän mennessä testattu pelikannettava 28 minuuttin akkukestolla. Zephyrus M kirjautti toiseksi huonoimman tuloksen 40 minuutin akkukestolla.

Testasimme myös akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli G703GI:llä 2 tuntia 30 minuuttia ja Zephyrus M:llä 2 tuntia 40 minuuttia.

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä. Aiemmin tehonkulutusta on mitattu Rise of the Tomb Raider -pelillä, jolla tehonkulutus on hieman korkeampi.

Zephyrus M sijoittui 3D-rasituksessa tehonkulutuksen kärkeen, kun sitä verrataan muihin GTX 1070 -näytönohjaimella varustettuihin kannettaviin. G703GI:n tehonkulutus pyöri reilussa 200 watissa eli samoissa lukemissa kuin muilla GTX 1080 -näytönohjaimellisilla pelikannettavilla.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Molempien kannettavien melutaso lepotilassa oli äänekkäämpi kuin tähän asti io-techissä testatuissa peliläppäreissä. Myös melutaso rasituksessa oli molemmissa laitteissa todella äänekäs korkealla kierrosnopeudella toimivista tuulettimista johtuen. Testit ajettiin tuulettimien pyörimisnopeudet säädettynä Balanced-tilaan. Erityisesti 6-ytiminen Zephyrus M oli huomattavasti edeltäjäänsä äänekkäämpi.

Loppuyhteenveto

Asus ROG G703GI on selkeästi suunnattu melko marginaaliselle kohderyhmälle. Kyseinen pelikannettava on tällä hetkellä markkinoiden suorituskykyisimpiä, mutta noin 4500 € hintalappu pistää kuluttajan miettimään onko hinta-laatusuhde kuitenkaan täysin kohdallaan. Laite painaa itsessään jo lähes viisi kiloa, jonka lisäksi käyttäjän pitäisi myös kantaa mukanaan kahta lähes kilon painoista virtalähdettä, jolloin kokonaisuuden yhteispaino ylittää kuuden kilon rajan. Paino selittyy pääasiassa sillä, että laite on valmistettu laadukkaista materiaaleista ja jäähdytysratkaisuun on panostettu. 6-ytiminen Core i9-8950HK-prosessori ja GeForce GTX 1080 -näytönohjain vaativat melkoisesti jäähdytystehoa pienessä tilassa. Lämpötilojen suhteen G703GI hoitaa hommansa erittäin hyvin, joskin laite on rasituksen aikana todella äänekäs. Näppäimistö oli toistaiseksi io-techin testaamista peliläppäreistä paras 2,5 mm:n liikeradalla ja mukavalla tuntumalla. Myös 17-tuumainen IPS-paneeli 144 hertsin virkistystaajuudella, G-Sync-tuella ja 3 ms vasteajalla palvelee pelaajia erittäin hyvin, joskin näytön maksimiresoluutio on vain 1920×1080.

Asus ROG Zephyrus M (GM501GS) on ulkoisesti lähes samanlainen kuin viime vuonna julkaistu ja io-techissä testattu Asus ROG Zephyrus GX501. Kannettava on todella siro ja kevyt pelikannettavaksi ja viime vuoden malliin nähden myös hinta on Zephyrus M:ssä hieman kohtuullisempi (noin 200 € halvempi), joskin se häviää hieman suorituskykytesteissä edeltäjälleen. Myös Zephyrus M:stä löytyy 144 hz:n virkistystaajuudella ja G-Sync -ominaisuudella varustettu IPS-paneeli, mutta vain 15-tuumaisessa koossa ja 1920×1080-resoluutiolla. Zephyrus M:n jäähdytysratkaisu on sama kuin edeltäjässään ja sen riittävyys kuusiytimiselle Core i7-850HK:lle alkaa olla siinä ja siinä. Laite on huomattavan lämmin myös ulkoisesti noin puolen tunnin rasituksen jälkeen ja tuulettimet huutavat äänekkäästi. Näppäimistön asettelussa on onneksi otettu askel perinteisempään suuntaan viime vuoden Zephyruksen omintakeisemmasta näppäimistöstä ja tasohiirestä. Näppäimet ovat mukavat kirjoittamiseen, mutta peleissä niihin kaipaisi hieman enemmän vastetta.

Siinä missä uudet 6-ytimiset 8. sukupolven Core-prosessorit tuovat lisätehoja pelikannettaviin, ne tuovat myös valmistajalle mukanaan haasteita. Erityisesti lämpöjen pitäminen kurissa ilman, että laite kuulostaa lentokoneen suihkumoottorilta, on haasteista ensimmäinen. Toinen on virrankulutus, joka ilmenikin testien aikana molempien kannettavien erittäin huonona akkukestona. Vaikka laitteilla ei varmasti ole tarkoituksen mukaista pelailla pelejä akkuvirralla, niin kummankin laitteen akku valui tyhjiin 3D-rasituksessa alle 40 minuutissa. Full HD -videon pyörittämiseen molemmissa saattaa riittää akkua juuri ja juuri yhden elokuvan verran. Positiivisena puolena mainittakoon uudet 144 Hz:n IPS-paneelit hyvin pienellä vasteajalla, jotka ovat erittäin toivottu ominaisuus tämän suorituskykytason pelikannettavissa. Myös näppäimistöjen tuntumassa ollaan menossa pelaamisen kannalta oikeaan suuntaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos pelikannettavalla on pääasiassa tarkoitus pelata, sen sijaan että maksaisi itsensä kipeäksi 6-ytimisestä mobiiliprosessorista, eurot kannattaa sijoittaa mahdollisimman suorituskykyisellä näytönohjaimella varustettuun neliytimiseen malliin. Jos kannettavalla tehdään tien päällä raskasta tuottavaa työtä, kuten videoiden editointia tai 3D-renderöintiä, saavutetaan kahdella lisäytimellä reilu parin kymmen prosentin hyöty neljään ytimeen verrattuna.

This site uses XenWord.
;