io-techin testissä Asuksen virittelijöille suunnattu ROG Maximus X Apex ja ASRockin jokapaikan höylä Z370 Taichi.

Testasimme io-techissä joulukuun alussa pelaajille suunnatut Z370-emolevyt. Artikkelissa tutustuimme 6-ytimisellä Coffee Lake -koodinimellisellä Core i7-8700K -prosessorilla, miten emolevyt käyttäytyivät vakiona käyttöjännitteiden ja prosessorin lämpötilan osalta. Lisäksi kokeilimme kaikilla emolevyillä 8700K:n ylikellottamista 4,9 GHz:n kellotaajuudelle Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä.

Artikkelin lukijapalautteessa io-techin testiin toivottiin  myös ASRockin Z370-emolevyä ja tartuimme härkää sarvista. Saimmekin järjestettyä käsiimme yrityksen suosituimman Z370-emolevyn eli noin 230 euron hintaisen Z370 Taichin. ASRockin Taichi-sarjan emolevyt on suunnattu kaikenlaiseen käyttöön ja suunnitteluperiaatteena on ollut helppokäyttöisyys, vakaus ja tyylikkyys. ASRockin puhtaasti pelaajille suunnatut emolevyt löytyvät Fatal1ty-sarjasta.

Taichille kaveriksi otimme toisen lukijoiden toivoman Z370-mallin eli Asuksen puhtaasti ylikellottamiseen ja virittelyyn suunnatun, mutta hieman kalliimman noin 350 euron hintaisen ROG Maximus X Apex -emolevyn. Kyseessä on tavallista suurikokoisempi E-ATX-standardin kokoinen emolevy, jonka avainominaisuutena on DDR4-muistien ylikellotuspotentiaali.

Tutustumme tässä artikkelissa emolevyjen avainominaisuuksiin, mittaamme käyttöjännitteet ja prosessorin lämpötilan vakiona sekä kokeilemme prosessorin ylikellottamista 4,9 GHz:iin ja lisäksi DDR4-muistien ylikellottamista.

 

Asus ROG Maximus X Apex

Asukselta testiin saapui ylikellottajille ja virittelijöille suunnattu väritykseltään musta-harmaa ROG Maximus -sarjan Apex-malli, joka edustaa Asuksen mallistossa 350 euron hinnallaan kalliimpaa päätä.

Emolevy poikkeaa jo ulkoisesti massasta sillä se on E-ATX-standardin kokoinen eli tavallista suurempi ja sen piirilevy on muotoiltu reunoilta muistuttamaan X-kirjainta. Lisäksi DDR4-muistiliittimiä on vain kaksi kappaletta, jonka myötä emolevyllä on mahdollista käyttää vain maksimissaan 32 gigatavua keskusmuistia, kun muilla neljällä muistiliittimellä varustetuilla Z370-emolevyillä maksimi on 64 gigatavua. Kahden muistiliittimen taustalla on signaalijohtimien optimointi mahdollisimman korkeita muistikellotaajuuksia ajatellen. Myös SATA-liittimien määrä on karsittu neljään, kun niitä tavallisesti on vähintään kuusi.

Apex on jopa noin 250 euroa kalliimpi kuin markkinoiden edullisimmat Z370-emolevyt, joihin verrattuna lisäominaisuuksia ovat muun muassa kattavat ylikellotusominaisuudet, kuten jännitteiden mittauspisteet, debug-ledit, LN2-tila, PCI Express -väylien on/off-kytkimet ja kondensaatiosta ilmoittavat ledit. Muita avainominaisuuksia ovat muistiliittimen tapaiseen DIMM.2-liittimeen asennettava moduuli kahdelle M.2 SSD:lle, 5 Gbps Ethernet, metallivahvisteiset PCI Express x16 -liittimet, Type-C-mallinen USB-liitin, paremmat ääniominaisuudet ja RGB-valaistus.

Virransyöttöä jäähdytetään kohtalaisen massiivisella alumiinisiilillä ja poikkeuksellisesti myös I/O-liittimien päällä oleva irrallinen suojus on metallia. Se ei kuitenkaan toimi jäähdytyselementtinä, vaan on puhtaasti ulkonäköä ja laaduntuntua parantamassa. Käytännön testeissä havaittiin, että ylin PCI Express x16 -liitin on niin lähellä prosessorikantaa, ettei näytönohjainta saanut asennettua kunnolla paikoilleen, kun prosessoria jäähdytettiin isokokoisella Noctuan NH-D15-coolerilla. Myös prosessorijäähdytyksen tuuletinliittimet on sijoitettu epäkäytännöllisesti I/O-liittimien taakse, johon tuulettimien virtajohdoilla oli haasteita ylettyä.

Ylikellotusasetukset löytyvät Extreme Tweaker -välilehdeltä, josta pääsee käsiksi prosessorin kertoimiin, muistinopeuteen, muistiasetuksiin ja käyttöjännitteisiin. Virransyötön asetukset löytyvät Digi+-valikosta, josta on säädettävissä prosessorin käyttöjännitteen Load Line Calibration -asetus.

Windowsista käsin prosessorin ylikellottaminen onnistuu AI Suite 3 -ohjelmiston ja TPU-välilehdeltä. Säädettävissä on prosessorin kertoimen ja väylätaajuuden lisäksi joukko käyttöjännitteitä ja erilliseltä Digi+-välilehdeltä löytyy virransyötön asetukset.

 

ASRock Z370 Taichi

ASRockilta testiin saapui Z370 Taichi -emolevy, joka on suunnattu kaikenlaiseen käyttöön. Väritykseltään emolevy on hillityn musta-harmaa ja piirisarjan ratasta muistuttava jäähdytyselementti on RGB-valaistu. Taichi on hinnoiteltu Suomessa noin 235 euroon ja se sijoittuu samaan hintaluokkaan io-techissä aiemmin testatun Asuksen pelaajille suunnatun Strix Z370-F -mallin kanssa eli Z370-emolevyjen keskitasolle. Avainominaisuuksia ovat muun muassa kolme M.2 SSD -liitintä, Wi-Fi-tuki, debug-ledit, metallivahvisteiset PCI Express x16 -liittimet, kaksi RJ-45-liitintä, Type-C-mallinen USB-liitin ja paremmat ääniominaisuudet.

Käytännön testeissä Taichi hoiti hommansa jokaisella osa-alueella ilman ongelmia eikä kokoonpanon asennuksessa havaittu mitään suunnittelukukkasia.

Asuksen tavoin myös ASRockin BIOS-näkymä on selkeä ja tarvittavat asetukset löytyvät loogisista paikoista. Ylikellotusasetukset löytyvät OC Tweaker -välilehdeltä, josta löytyy erilliset valikot prosessorin asetuksille, muisteille ja käyttöjännitteille. Virransyötön asetukset ovat samassa valikossa käyttöjännitteiden kanssa.

Windowsista käsin prosessorin ylikellottaminen, käyttöjännitteiden sekä tuulettimien säätämi onnistuu A-Tuning-ohjelmalla, johon on mahdollista tallentaa eri profiileita.

 

Testit Core i7-8700K vakiona

Päivitimme molemmat testiemolevyt uusimmalla bios-versiolla ja testasimme emolevyt kuusiytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuudella varustetulla Core i7-8700K -prosessorilla Noctuan NH-D15-coolerilla jäähdytettynä. Ennen testejä biosista ladattiin vakioasetukset ja G.Skillin DDR4-muistit asetettiin toimimaan XMP-profiililla DDR4-3200-nopeudella (14-14-14-34 1,35V).

 

Kuten io-techissä jo aiemmin testatuilla Z370-peliemolevyillä, myös Apex ja Taichi toimivat vakiona Intelin määrittelemillä Turbo-taajuuksilla eli kaikkien ytimien rasituksessa 4,3 GHz:n ja yhden ytimen rasituksessa 4,7 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi molemmilla emolevyillä CPU Power Limit 1- ja 2-asetukset oli säädetty maksimiarvoon, jotta prosessori toimisi Turbo-taajuuksilla tehonkulutuksesta välittämättä.

Suorituskyvyn sijaan selkeimmät erot vakiona havaittiin eri käyttöjännitteissä ja prosessorin lämpötilassa, kun rasituksena käytettiin Handbraken x264-enkoodausta.

Apexilla prosessorijännite oli vakiona tasan 1,2 volttia eli hieman korkeampi kuin Taichilla ja se näkyi kolme astetta korkeampana prosessorin lämpötilana. Sen sijaan VSA- ja VIO-jännitteiden kohdalla Apexilla niitä ei oltu nostettu DDR4-3200-nopeudella tarpeettoman korkealle, vaan ne oli asetettu 1,125 volttiin. Taichilla VSA-jännite oli nostettu turhan korkeaksi 1,272 volttiin, mutta VIO-jännite oli vielä kohtuullisella tasolla 1,2 voltissa.

 

Prosessorin ylikellotustestit

Ylikellotustesteissä Core i7-8700K -prosessori ylikellotettiin molemmilla emolevyillä 4,9 GHz:iin Prime95-vakaasti ilman AVX-käskyjä ja lämpötila mitattiin 10 minuutin rasituksen jälkeen.

Asuksen Maximus X Apex -emolevyllä 4,9 GHz:n kellotaajuus saatiin vakaaksi 1,2 voltin käyttöjännitteellä ja emolevyn mittauspisteestä mitattuna todellinen jännite oli 1,247 volttia. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 82 asteeseen ja Intel Extreme Tuning Utility eli IXTU ilmoitti Package TDP -arvoksi 138 wattia. CPU-Z ilmoitti prosessorin käyttöjännitteeksi 1,248 volttia eli se oli erittäin lähellä totuutta.

ASRockin Taichilla 4,9 GHz:n kellotaajuus saatiin vakaaksi 1,235 voltin käyttöjännitteellä. Prosessorin lämpötila nousi maksimissaan 81 asteeseen ja IXTU ilmoitti Package TDP -arvoksi 161 wattia. CPU-Z ilmoitti prosessorin käyttöjännitteeksi 1,232 volttia, joka on todennäköisesti hyvän lähellä totuutta.

 

DDR4-muistien ylikellotustestit

Muistitestejä varten emolevyille vaihdettiin Corsairin Vengeance LPX DDR4-3600 CL 18 -muistit, jotka on vakiona speksattu 18-19-19-39-asetuksille 1,35 voltin käyttöjännitteellä. Suoritimme molemmilla emolevyillä ylikellotustestit korkeinta muistitaajuutta hakien pelkästään ensisijaisia muistiasetuksia eli CAS Latency-, RAS to CAS Delay- ja RAS Active Time -asetuksia säätämällä. Muisteille syötettiin testeissä 1,5 voltin käyttöjännite.

Muistien vakaustestinä ajettiin 20 minuuttia TechBBS-foorumikäyttäjä Mustanaamion koodaamaa RAM Test -muistitesteriohjelmistoa.

Apexilla Corsairin muistit saatiin toimimaan vakaasti DDR4-4400-nopeudella, kun CAS-latenssit löysättiin 19:ään ja tRAS 39:ään. DDR4-4500-nopeudella kokoonpano ei enää postannut. Yli DDR4-4000-nopeuksilla muistiasetuksista piti manuaalisesti säätää tWRWR_dg-arvo 4:ään, jotta kirjoitus- ja kopiointinopeudet nousivat odotetulle tasolle.

ASRockin Taichi ei enää postannut DDR4-4266- tai korkeammilla nopeuksilla, mutta Corsairin muistit saatiin toimimaan vakaasti DDR4-4200-nopeudella 17- ja 18 CAS-latensseilla. Myös Taichilla piti säätää yli DDR4-4000-nopeuksilla muistiasetuksista tWRRD_dr- ja dd-arvot 7 & 7 sekä tWRWR_sg- ja dg-arvot 8 & 4, jotta kirjoitus- ja kopiointinopeudet nousivat odotetulle tasolle.

Huom! Molemmilla emolevyillä havaittiin yli DDR4-4000-nopeuksilla, että AIDA:n muistitestissä kirjoitus- ja kopiointinopeus jäi selvästi odotettua tasoa alhaisemmaksi (yllä olevassa kuvassa esimerkki Apexilla DDR4-4000-nopeudella). Luku- ja kirjoitusnopeudet saatiin korjattua säätämällä manuaalisesti biosista  tWRRD_dr- ja dd- sekä  tWRWR_sg- ja dg-arvoja, jonka jälkeen lukunopeus parani 1000 Mt/s, kirjoitusnopeus 29000 Mt/s ja kopiointinopeus 14400 Mt/s

 

Loppuyhteenveto

Apex oli mielenkiintoinen testikohde sillä se on varta vasten suunniteltu ylikellottamista ja virittelyä ajatellen. Jokapäiväistä käyttöä ajatellen emolevystä löytyi jopa pari asennusta hankaloittavaa tekijää, kuten prosessorijäähyn tuuletinliittimien hankala sijainti, ylin PCI Express x16 -liitin oli liian lähellä prosessori kantaa ja DIMM.2-moduuli oli isokokoisen prosessorijäähdyttimen tiellä.

Ilmajäähdytyksellä Apex ei tarjonnut prosessorin ylikellottamiseen juuri mitään ihmeellistä verrattuna muihin io-techin testaamiin Z370-emolevyihin. Kahden DDR4-muistiliittimen ja optimoitujen signaalijohtimien ansiosta DDR4-muistien kellotaajuus saatiin nostettua korkeammalle kuin muilla testaamillamme Z370-emolevyillä ja DDR4-4400-nopeus oli vakaa CAS 19 -asetuksilla.

Apex on kuitenkin varustettu sellaisilla ominaisuuksilla, joiden hyöty tulee esille vasta, kun siirrytään jäähdyttämään prosessoria kuivajäällä tai nestemäisellä typellä. Esimerkiksi LN2-jumpperi mahdollistaa testiohjelmissa prosessorikertoimen laskemisen 8x:ään tai keskeyttämään testiohjelman asetuksien säätämiseksi, kondensaationtunnistus auttaa reagoimaan kosteuteen ja välttämättän oikosulkuja, Retry- ja Safe Boot -nappien avulla kokoonpano saadaan uudelleenkäynnistettyä ongelmatilanteissa tietyillä metodeilla, jotta kokoonpano saataisiin heräämään alhaisissa lämpötiloissa.

ASRockin Z370 Taichi oli nimensä veroinen ja se suoriutui testeissä jokaisesta osa-alueesta ilman murheita. Emolevy on varustettu kattavilla ominaisuuksilla, BIOS-valikot ovat selkeät ja ominaisuuksiltaan kattavat ja Core i7-8700K ylikellottui prosessorin osalta varsin helposti 4,9 GHz:iin. DDR4-muistit eivät odotetusti ylikellottuneet aivan yhtä hyvin kuin kahdella muistiliittimellä varustetulla Apexilla, mutta saimme  DDR4-4200-nopeuden vakaaksi CAS 17- ja 18-latensseilla. Reilun 200 euron hintaluokassa Z370 Taichi on todennäköisesti hinta-laatu-suhteeltaan yksi parhaista Z370-emolevyistä ja sen hillitty ulkoasu ja maltillinen RGB-valaistus saattavat jopa olla joidenkin mielestä positiivinen yksityiskohta. Silmiä hivelevää RGB-valoloistetta kaipaavien käyttäjien kannattaa suunnata katseet Taichin sijaan pelaajille suunnattuihin malleihin.

This site uses XenWord.
;