io-tech testasi Asuksen kolmannen sukupolven pelipuhelimen – ROG Phone 3:n.

Mobiilipelaaminen porskuttaa eteenpäin ja erityisesti Aasiassa puhelimilla pelataankin erittäin ahkerasti. Segmentin kasvun myötä myös puhelinvalmistajat ovat alkaneet huomioida pelaajien tarpeet ja tuoneet markkinoille erityisesti pelaamiseen tarkoitettuja älypuhelimia. Pelimalleja on saatavilla niin Xiaomilta Black Shark -mallistossa, kuin myös kiinalaiselta Nubialta io-techin testeissäkin käyneiden Red Magic -älypuhelinten (3S ja 5G) muodossa. Kenties pelaajille näistä tunnetuimpana valmistajana myös Asus on julkaissut mobiilipuolella suosiota kasvattaneiden Zenfone-mallien oheen ROG Phone -pelipuhelinsarjan, jonka toinen malli on käynyt myös io-techin testissä.

Heinäkuussa Asus julkaisi ROG Phone -sarjansa kolmannen sukupolven mallin – ROG Phone 3:n. Puhelin oli yksi ensimmäisistä Qualcommin uudella Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiirillä julkistetuista laitteista. ROG Phone 3 saapui Suomessa saataville elo-syyskuun taitteen molemmin puolin kahtena muistiversiona. Edullisemman suositushinta on 999 euroa 12 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla ja sen yläpuolelle 1099 euron suositushinnalla asettuu 16 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla varustettu malli.

Samaan aikaan Asus julkaisi ROG Phone 3:sta edullisemman Strix Edition -version, joka eroaa kalliimmista sisaruksistaan mm. järjestelmäpiirinsä osalta.  829 euron suositushinnalla varustetun edullisemman mallin sisällä sykkii Qualcommin vanhempi Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri hieman Plus-mallia alhaisemmilla kellotaajuuksilla, 8 gigatavua RAM-muistia ja 256 gigatavua tallennustilaa. Tämän myötä tämän artikkelin huomiot eivät aivan joka osa-alueeltaan päde Strix Editioniin, sillä kalliimpien mallien suorituskyky on pykälän parempaa. Jatkossa ROG Phonesta puhuttaessa viitataan nimen omaan Snapdragon 865 Plussan sisältäviin kalliimpiin malleihin.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan artikkelin kirjoitushetkellä elokuun toisella viikolla Strix-edition on saatavilla edullisimmillaan 799 euron hintaan, eli 30 euroa suositushintaa edukkaammin. Qualcommin tuoreemman järjestelmäpiirin sisältävistä versioista 12 gigatavun RAM-muistilla varustettu malli on saatavilla noin 920 euroon, eli 80 euroa suositushintaansa edullisemmin ja kalleimman 16 gigatavun RAM-muistilla varustetun mallin saatavuus on puolestaan toistaiseksi hyvin heikkoa. Kalleinta mallia löytyy kuitenkin joiltain jälleenmyyjiltä, mutta sen hinta liikkuu lähes 1250 eurossa, eli 150 euroa suositushintaansa korkeammalla.

Tässä artikkelissa perehdymme Asuksen ROG Phone 3:een reilun kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Testissämme käynyt yksilö edustaa Asuksen parasta, eli kyseessä on malliston huipulle sijoittuva 16 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla varustettu versio.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Asus ROG Phone 3:n myyntipakkaus on edeltäjämallin tavoin selvästi markkinoiden normista poikkeava. Paketti on käytännössä päistään kolmion muotoinen putki (joskin terävien kulmien sijaan jokaisessa kulmassa on tasainen pätkä ja kulmia siten yhteensä kuusi), joka on myös kooltaan huomattavan suuri. Ulkopinnoilla pakettia koristaa värikkäät viivat ja kahdelta eri kulmalta löytyvä puhelimen mallinimi sekä toisen mallinimen vieressä ja paketin päädyssä sijaitseva ROG-logo.

Myös myyntipakkauksen sisältö erottuu massasta. Puhelimen lisäksi varustukseen kuuluu 30 watin HyperCharge -pikalaturi (PD 3 & Quick Charge 4), USB Type-C -kaapeli, 3,5 mm kuulokesovitin USB Type-C -liitäntään, kovamuovinen suojakuori, vaihtokappaleet kyljen USB-paikan suojaan, tarra-arkki ja korttikelkan avaustyökalu sekä erillinen tuuletintelakka, joka voidaan kiinnittää puhelimen kyljen USB-paikkaan laitteen jäähdytystehoa lisäämään. Käyttöohjeet puuttuivat testikappaleen pakkauksesta.

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti puhelin on edelleen helppo tunnistaa Asuksen ROG-sarjalaiseksi, sillä ulkonäkö ja estetiikka ovat pysyneet pääpiirteiltään ennallaan. Näyttöä kiertävät kehykset ovat edelleen nykypäivän lippulaivaksi suurikokoiset, mutta vastapainona laitteesta ei löydy minkäänlaista lovea tai kamerareikää, vaan näyttö on täysin yhtenevä, minkä lisäksi ylä- ja alalaitoihin on sijoitettu stereokaiuttimet. Myös takaa sukunäkö on nähtävissä: Keskellä takakuorta sijaitsee suurikokoinen RGB-valaistu ROG-logo, minkä lisäksi kamerakehys on edeltäjämallista tuttuun tapaan varsin kulmikkaasti muotoiltu.

Ulkonäköä on yhtäläisyyksistä huolimatta päivitetty yksityiskohdiltaan ja puhelimesta on saatu luotua hieman pelkistetympi ja kenties paremmin markkinoiden massaan uppoava. Erillisestä metalliosasta lämmönpoistoaukkoineen takakuoressa on luovuttu, minkä lisäksi takalasin koristeviivoja on karsittu huomattavasti vähäisemmäksi. ROG Phone 3:n takalasi on täysin yhteneväinen, eikä siitä löydy ROG-logon lisäksi enää kuin pari valaistuksen mukaan hohtavaa koristeviivaa.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 171 x 78 x 9,9 mm
  • Paino: 240 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,9 %

Ulkomitoiltaan ROG Phone 3 on edeltäjänsä tavoin hyvin suurikokoinen puhelin. Näytön koko on säilynyt ennallaan 6,59 tuumassa, mutta ulkomitat ovat päässeet jopa hieman kasvamaan. ROG Phone 3 on 0,4 mm leveämpi ja paksumpi kuin ROG Phone 2 painon säilyessä ennallaan 240 grammassa. Samalla myös näytön ja ulkomittojen välinen suhde on heikentynyt 0,4 prosenttiyksiköllä. Puhelin on siis selvästi suurikokoinen ja todella painava, mutta hieman yllättäen kokoon tottui suhteellisen nopeasti testijakson aikana. Yhden käden käyttö voi kuitenkin vaatia huomattavaa sormiakrobatiaa, eikä puhelin ole kokonsa myötä helpoimmasta päästä käsitellä.

Pelipuhelinten ulkopuolelta esimerkiksi 0,19 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu OnePlus 8 Pro on 5,7 mm lyhyempi, 3,6 mm kapeampi ja 1,4 mm ohuempi kuin uusi ROG Phone. Lisäksi OnePlus on peräti 41 grammaa kevyempi. OnePlus 8 Pro ei ole missään nimessä pieni puhelin, mikä kuvastaakin sitä, kuinka kookas ROG Phone 3 on.

Rakenteeltaan ROG Phone 3 on siis nykyisin varsin yleinen lasisämpylä, joka muodostuu puhelinta kiertävästä alumiinikehyksestä sekä etu- ja takaosia peittävistä lasipinnoista. Näytön suojalasi on valmistettu Corningin Gorilla Glass 6:sta ja takalasi Gorilla Glass 3:sta, jotka yhdessä alumiinisen rungon kanssa antavatkin puhelimelle varsin tukevan tuntuman. Takalasin Gorilla Glass 3 ei kuulu enää valmistajan tuoreimpiin malleihin, mutta on kuitenkin tunnetun valmistajan tekemä suojalasi. Puhelimen reilusti yli 200 gramman paino omalla tavallaan lisää laitteen jämäkkyyden tunnetta, vaikkei se suoranaisesti siihen yhteydessä olekaan.

Takalasi on kiiltäväpintainen ja tumman harmaa, minkä seurauksena se kerää huomattavat määrät sormenjälkiä, mutta on vähemmän liukas kuin mattapintaiset yleensä ovat. Takakuoren oikeaan reunaan on toteutettu pieni läpinäkyvä kolmio, jonka takaa erottuu puhelimen sisäinen jäähdytyselementti. ”Ikkunan” yläpuolella sijaitsee pieni aukko, joka on tarkoitettu lämmön poistamisen tehostamiseen. Lasi pyöristyy pitkiltä sivuiltaan loivasti kohti kylkiä, mikä parantaa suurikokoisen puhelimen käsituntumaa, muttei kuitenkaan onnistu täysin korvaamaan massiivisen koon aiheuttamia hankaluuksia yhdellä kädellä käytettäessä. Näyttölasi puolestaan on tasainen, mutta sen kiinnitykset runkoon ovat erittäin sulavat ja puhelin tuntuukin kädessä yhtenäiseltä kokonaisuudelta ilman teräviä saumakohtia.

Virallista IP-luokitusta puhelimella ei ole, kuten ei myöskään epävirallista lupausta roiskeiden kestävyydelle, joten kaikenlaista kontaktia veden kanssa kannattaa välttää. Lähes tuhannen euron hintaluokassa täysi vesisuojauksen puute on ehdottomasti miinus, sillä kyseinen ominaisuus löytyy kattavasti saman hintaluokan kilpailijoista.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

ROG Phone 3:n etupuolta koristaa tasapintainen 6,59-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka resoluutio on useimpia nykypäivän 1000 euron puhelimia alhaisempi 2340 x 1080 pikseliä. Kärkikastin alapuolelle jäävää tarkkuutta Asus korvaa muilla osa-alueilla. Näytön virkistystaajuus on markkinoiden kärkeä edustava 144 Hz ja kosketuksentunnistuksen Asus on virittänyt jopa 270 hertsiin, minkä myötä kosketuksen ja näytön reaktion välisen latenssin pitäisi olla vain 25 millisekuntia. Näyttö tukee HDR10+-standardia ja maksimikirkkaudeksi valmistaja lupaa 650 nitiä. Pelipuhelimeksi mielenkiintoisena lisänä valmistaja lupaa väritoistolle < 1 Delta-E -tarkkuutta.

Näytön alle on sijoitettu puhelimen optinen sormenjälkilukija. Tunnistin toimi testijakson aikana luotettavasti ja nopeasti, eikä mitään poikkeavaa havaittu.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,59” AMOLED, HDR10+ 144 Hz, 650 nit
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 391 PPI
  • Gorilla Glass 6
  • 270 Hz kosketuksentunnistus

Varsinaisen mittauslaitteiston puuttumisen myötä emme päässeet valmistajan lupauksia testaamaan, mutta silmämääräisesti näytön värit näyttävät erittäin hyvältä. AMOLED-näytölle tyypilliseen tapaan kontrastisuhde on ääretön ja mustat ovat todella mustia, minkä lisäksi värit toistuvat miellyttävästi. Suoraan pakasta otettuna näytön värit vaikuttivat olevan selvästi kallellaan kylmään, mutta Asuksen värienhallintaa muovaavasta ”Splendid”-asetuksesta tilan standardiin asettamalla valkotasapaino vaikuttaisi asettuvan kohdilleen. Asetukset antavat näytön väriä säätävän pohjatilan lisäksi mahdollisuuden vaikuttaa värilämpötilaan portaattomalla liukuvalinnalla. Näytön itselleen mieluisaksi säätäminen onkin suhteellisen helppoa monipuolisten asetusten ansiosta.

Muiltakin osin näyttö onnistui vakuuttamaan testijakson aikana. Valmistaja lupaa maksimikirkkaudeksi 650 nitiä, eikä kirkkauden kanssa kohdattu aurinkoisina syyspäivinä minkäänlaista ongelmaa. HDR10+-standarin tuki on hyvä lisä ja YouTuben lisäksi sen toimivuus testattiin myös Netflix-sovelluksessa. Tuki HDR:lle Netflixin sisällä onkin plussaa, sillä ainakin lippulaivapuhelinten ulkopuolella käytännön tuki on yhä hämmentävän harvinainen.

144 hertsin virkistystaajuuden eroa 120 hertsiin verrattuna emme käytännössä huomanneet arkisessa käytössä, mutta joka tapauksessa puhelin tuntui todella sulavalta käyttää. Testijakson aikana virkistystaajuus pidettiin automaattiasetuksella, jolloin puhelin vaihtoi päivitysnopeuden tilanteen mukaan sopivaksi. Näytön virkistystaajuuden voi halutessaan pakottaa myös itse jatkuvasti 60, 90, 120 tai 144 hertsiin. Monipuolinen valinnanvara on tervetullutta ja vain harva puhelinvalmistaja tarjoaa yhtä laajoja säätöjä.

ROG Phone 3:n alapäädyssä sijaitsee ainoastaan USB Type-C -liitäntä ja alumiinikehykseen sulautetut antenniraidat. Vielä ROG Phone 2:sta löytynyt 3,5 mm:n kuulokeliitäntä on siis valitettavasti poistettu valikoimasta. Kehityssuuntaa ei voi pitää erityisen hyvänä, sillä etenkin pelaamisessa viiveettömät langalliset kuulokkeet ovat edelleen varteenotettava valinta, mutta kyseessä on kuitenkin selvästi suunta, johon markkinat yleisesti ovat matkalla. Yläpäädyssä puhelimessa ei ole mitään muuta kuin antenniraidat. Näytön suhteellisen paksuihin ylä- ja alareunuksiin on sijoitettu puhelimen stereokaiuttimet, jotka osoittautuivat testijakson aikana hyviksi. Äänenlaatu on puhelinkaiuttimeksi tasapainoinen ja äänenpainettakin kaiuttimista riittää erinomaisesti.

Edeltäjästään tuttuun tapaan ROG Phone 3:n kyljetkin sisältävät mielenkiintoisia yksityiskohtia. Oikeanpuoleisessa kyljessä ylä- ja alapäädyissä ovat puhelimen pelaajille suunnatut AirTrigger-hipaisupainikkeet, joiden paikat on merkitty ”ROG”-tekstistä muodostuvilla kaiverruksilla. Painikkeiden toiminta pohjautuu ultraäänellä tehtävään painalluksentunnistukseen. Painikkeita voi käyttää korvaamaan peleissä ruudulla näkyviä ohjauspainikkeita. Uusina ominaisuuksina painikkeet tukevat nyt myös mm. pyyhkäisykomentoja sekä kahteen osaan jakamista.

Esteettisesti mukavan näköisenä yksityiskohtana oikeassa kyljessä keskellä sijaitsevan virtapainikkeen kyljet on värjätty punaiseksi. Ratkaisu muistuttaa hieman hillitympää versiota Googlen Pixel-puhelimista löytyvästä värikkäästä virtapainikkeesta.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on suoraan paketista otettuna kumisen suojaläpän taakse piilotettuna toinen puhelimen USB Type-C -liittimistä ja Asuksen oma liitäntä, joita voidaan yhdessä käyttää puhelimen mukana toimitettavan tuulettimen kiinnittämiseen tai vaihtoehtoisesti lisäosana myytävään telakkaan kiinnittämiseen. Kyljen USB-liitäntää voi halutessaan käyttää myös puhelimen lataamiseen, jolloin puhelinta vaakatasossa pitäessä päädyt jäävät vapaaksi puhelimesta kiinni pitämistä varten.

Täysin irrallinen kuminen suojaläppä on liittimen suojana hieman harmillinen, sillä se on pienenä irto-osana todella helppo hukata. Tätä helpottamaan valmistaja toimittaa suoraan paketissa vaihto-osia. Mielenkiintoisesti mukana on myös pienempiä kumisuojia, joilla pelkän Asuksen oman liitännän voi piilottaa pitäen kyljen USB-liitännän nopeasti saatavilla lataamista varten.

Teknisesti ROG Phone 3 on edeltäjästään tuttuun tapaan markkinoiden huippua. Järjestelmäpiirinä puhelimessa toimii Qualcommin tuorein Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiiri, joka on varustettu kahdeksalla Kryo 585 prosessoriytimellä, jotka on jaettu kolmeen tehoryppääseen. Perusmallin 865:stä poiketen suorituskykyisin ydin on kellotettu entistäkin korkeammalle yli 3 gigahertsiin. Grafiikkapuolesta vastaa 865:stä tuttu Adreno 650 -grafiikkasuoritin, joka sekin on kellotettu perusmallia korkeammalle. Järjestelmäpiiriä jäähdytetään grafiittikerroksen, höyrykammion ja metallisen jäähdytyselementin avulla.

Järjestelmäpiirin parina puhelimessa on mallista riippuen 12 tai 16 gigatavua RAM-muistia, mikä kantaakin puhelimen selvästi markkinoiden yläpäähän. RAM-muistin määrää voi pitää jopa hieman ylilyövänä, mutta ainakin se on varmasti riittävä vielä tulevienkin vuosien tarpeisiin. Tallennustilaa puolestaan on molemmissa 865+:n sisältävissä malleissa puoli teratavua, mikä myös yltää markkinoiden korkeimpaan kastiin ja on toisaalta myös lukema, jonka tuhannen euron puhelimista toivoisikin löytyvän. Erityisesti 12 gigatavun mallin alle 1000 euron hinta huomioiden 512 gigatavun tallennustila on suorastaan erinomainen suoritus.

Virtaa puhelimelle antaa nykymarkkinoilla jopa erittäin suurikokoinen 6000 mAh:n akku. Esimerkiksi samassa hintaluokassa kilpailevaan OnePlus 8 Prohon verrattuna akku on siis peräti 33 prosenttia suurempi. Puhelin on mahdollista ladata maksimissaan 30 watin pikalatauksella, jota tukeva verkkovirta-adapteri toimitetaan myös mukana pakkauksessa. Aivan kaikkia nykypäivän lippulaivojen ominaisuuksia Asus ei kuitenkaan ole saanut pakattua mukaan, sillä puhelin ei tue lainkaan langatonta latausta. Asuksen mukaan langattoman latauksen lämpötekniset vaatimukset olisivat pakottaneet pienentämään akun kapasiteettia, johon yritys ei halunnut lähteä.

Langattomien yhteyksien osalta ROG Phone 3 jatkaa tehokasta suorittamistaan. X55-modeemin myötä puhelimesta löytyy tuki 5G-yhteyksille, joskaan mmWave-taajuusalueen yhteydet eivät muille Suomen markkinoilla myynnissä oleville puhelimille tuttuun tapaan ole tuettuna. Myös LTE-yhteydet ovat hyvällä tasolla ja puhelin tukeekin parhaimmillaan cat.20-nopeuksia. Lisäksi tuki nykyisin hiljalleen markkinoilla yleistyvälle Wi-Fi 6:lle löytyy kattauksesta, kuten myös Bluetooth 5.1. Asus kertoo lisäksi suunnitelleensa antennit niin, että ne toimivat tehokkaasti myös puhelimen ollessa vaaka-asennossa.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 865 Plus (1 x 3,1 GHz Kryo 585, 3 x 2,42 GHz Kryo 585 & 4 x 1,8 GHz Kryo 585 CPU, Adreno 650 GPU)
  • 8, 12 tai 16 Gt LPDDR5 RAM
  • 128, 256 tai 512 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (512 Gt mallissa vapaana noin 490 Gt)
  • 5G NSA & SA, alle 6 GHz taajuudet (1, 2, 3, 5, 28, 41, 66, 71, 77, 78, 79)
  • LTE-A, Cat.20 (2000 / 150 Mbps), 6 CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax, dual-band, Bluetooth 5.1, (A-)GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, GNSS, NFC
  • 6000 mAh akku, 2 x USB Type-C (kyljessä USB 3.1, pohjassa 2.0), 30 watin pikalataus, PD 3.0, Quick Charge 4.0, 10 watin käänteinen lataus

 

Kamera

Asus ROG Phone 3:n kamerajärjestelmä on sijoitettu takakuoren vasempaan ylälaitaan kulmikkaasti muotoiltuun kehykseen, joka nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle, Laitaan asetetun kehyksen myötä puhelin pääsee myös hieman keikkumaan, jos puhelimen vasenta laitaa painetaan puhelimen maatessa pöydällä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (Sony IMX 686, 1/1,72”, 0,8 um pikselikoko), f1.8, 2×1 OCL PDAF
  • 13 megapikselin ultralaajakulmakamera (Omnivision OV13855), 125 asteen kuvakulma, f2.4
  • 5 megapikselin makrokamera (Omnivision OV8856), f2.0
  • 24 megapikselin etukamera (0,9 um pikselikoko), 27 mm kinovastaava polttoväli, f2.0
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS, 4K 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 4K 120 FPS, 1080p 240 FPS / 720p 480 FPS

Kamerakehyksessä sijaitsee nykypäivälle varsin ominainen kamerakattaus. Pääkamerana toimii 64 megapikselin Sonyn sensori f1.8-aukkosuhteen objektiivilla ja Quad Bayer -suotimella, jonka myötä se tuottaa 16 megapikselin kuvia. Myös täyden 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista. Optista kuvanvakainta ei ole.

Pääkameran tukena on lippulaivatasolle hieman alhaisella resoluutiolla varustettu 13 megapikselin ultralaajakulmakamera f2.4-aukkosuhteella. Resoluutiotakin suurempi heikkous ultralaajakulmakameralla on kuitenkin automaattitarkennuksen puute. Kamera on varustettu sen sijaan kiinteällä tarkennuksella. Maininnan arvoisena huomiona ultralaajakulmakameran kuvakulma on erittäin laaja 125 astetta.

Kolmantena kamerana ROG Phone 3:sta ei löydy telekameraa, mikä on laskettava lippulaivapuhelimessa heikkoudeksi. Sen sijaan puhelin on varustettu makrokameralla, jonka resoluutio on positiivisena puolena 5 megapikseliä kahden sijaan. Ultralaajakulmakameran tavoin myöskään makrokamera ei tue automaattitarkennusta, mikä on ehdottomasti miinus, sillä jo 350 euron hintaluokassa kilpaileva Motorola Moto G 5G tukee automaattitarkennusta 5 megapikselin makrokameralla.

Etukamerana puhelimessa on 24 megapikselin sensori f2.0-aukkosuhteella ja Quad Bayer -suotimella.

Videokuvausta ROG Phone 3 tukee korkeimmillaan 8K resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 4K 60 FPS -tasolla. Myös hidastusvideon osalta puhelin lyö pöytään kovat kortit, sillä se tukee 4K-videon kuvaamista jopa 120 FPS:n nopeudella. Valitettavasti nopeimmillaan hidastusvideo jää vain 480 FPS:ään 720p resoluutiolla, mikä häviää joidenkin kilpailijoiden tarjoamalle 960 FPS:n nopeudelle selvästi.

Asus ROG Phone 3:n kamerasovellus on sulava ja helppokäyttöinen. Kuvaustilat löytyvät sulkimen vierestä pystysuuntaisesta valikosta ja niiden välillä voi liikkua pyyhkäisemällä suoraan kuvausnäkymästä. Vasemmalla puolella puolestaan sijaitsevat perusasetusten, kuten HDR:n tai salaman pika-asetukset ja linkki kamerasovelluksen pääasetuksiin.

Manuaalinen kuvaustila tarjoaa käsisäädöt valkotasapainolle (2500–7500 K), valotuksen kompensoinnille (-2–2), ISO-arvolle (25–3200), suljinajalle (1/10000–32 s) ja tarkennusetäisyydelle. Asus tarjoaa vastaavia manuaaliasetuksia myös videokuvauksen puolelle pro-video-nimisessä kuvaustilassa, joskin pisin mahdollinen suljinaika on ymmärrettävästi rajoitettu 1/60 sekuntiin.

Hyvässä valaistuksessa ROG Phone 3:n pääkamera kykenee kiitettävään jälkeen. Kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, dynamiikka on pääosin kiitettävää ja kuvien käsittely ja värintoisto ovat luonnollisia. Kameran automaattinen HDR hoitaa tehtävänsä useimmiten kiitettävästi, eikä dynamiikan kanssa tule ongelmia. Toisinaan haastavammissa kuvaustilanteissa kirkas taivas voi varjoisammissa ympäristöissä kuitenkin palaa puhki.

Pääosin hyvän värintoiston kanssa tulee vastaan myös satunnaisia kömmähdyksiä erityisesti HDR:ää haastavammissa tilanteissa käytettäessä. Tästä esimerkkinä toimii Oulun Toripolliisin kuva, joka taittaa selvästi liikaa siniseen.

Kokonaisuudessaan kuvat ovat hyviä ja kestävät jopa tarkemmankin zoomaamisen suuremmalla näytöllä.

Valon määrän vähentyessä ROG Phone 3 ei yleensä pyri juurikaan taistelemaan vastaan, vaan tuottaa suosiolla huomattavasti synkempiä kuvia. Yksityiskohdat katoavat synkissä maisemissa helposti tummuuteen, mutta vastapainona kuvat pysyvät kuitenkin selkeinä. Jäljelle jäävät yksityiskohdat toistuvat selkeästi, eikä kuvissa ole havaittavissa juurikaan ylimääräistä kohinaa. Kirkkaimmat yksityiskohdat palavat puhelinkameroille luonnolliseen tapaan kaupunkiympäristössä helposti puhki. Värintoisto säilyy edelleen luonnollisena.

Asus ROG Phone 3 asettaa vakiona yökuvaustilan automaattisesti päälle valon määrän vähentyessä riittävästi ja useimmiten puhelimen automatiikka hoitaakin tehtävänsä varsin mallikkaasti. Yökuvaustila ei pyri tekemään yöstä päivää lisäämällä valotusta huomattavissa määrin, vaan sen sijaan se pyrkii korjaamaan perustilan virheet dynamiikan osalta, eli umpeen tummuneet varjot ja puhki palaneet kirkkaat alueet.

Yökuvaesimerkeistä näkee, kuinka puhelin on onnistunut tasapainottamaan dynamiikkaa niin kirkkaasta kuin tummasta päästä ja lopputulokset ovat poikkeuksetta perustilaa luonnollisemman näköisiä. Kuvien käsittely on yökuvaustilassakin luonnollista, eikä joissakin puhelimissa nähtävissä olevaa liiallista terävöitystä tai kontrastoimista ole.

Ultralaajakulmakameran osalta ROG Phone 3 ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle. Ensimmäisenä vastaan tulee automaattitarkennuksen puute, vaikka kuvista pääosin tuleekin suhteellisen tarkkoja, on kyseessä kuitenkin ominaisuus, jonka lähes 1000 euron puhelimesta toivoisi löytyvän. Kameran 13 megapikselin resoluutio on myös osaa kilpailijoita heikompi.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa käyttökelpoista jälkeä. Värintoisto on miellyttävää ja dynamiikka pääkameraa vastaavaa. Kuitenkin jo hiemankin hämärämmässä ympäristössä, kuten metsässä kuvista tulee helposti selvästi pehmeämpi ja siten ne kärsivät huomattavasti suuremmalta näytöltä tarkasteltaessa.

Valon määrän vähentyessä enemmän ultralaajakulmakameran rajat tulevat selvästi vastaan. Kuvista tulee todella synkkiä, minkä seurauksena yksityiskohdat alkavat kadota tummien alueiden mennessä tukkoon. Positiivisena puolena pääkamerasta tuttuun tapaan kohina pysyy aisoissa erittäin hyvin.

Pääkameran tavoin myös ultralaajakulmakamera käyttää hämärässä automaattisesti maksimissaan 4 sekunnin mittaista yökuvaustilaa, joka pyrkii parantamaan kuvien dynamiikkaa. Yökuvaustila tekee hyvää jälkeä ja onnistuu usein hämärässä tuottamaan ultralaajakulmakameralle täysin käyttökelpoista jälkeä. 13 megapikselin rajat ovat edelleen nähtävissä ja tarkemmalla zoomauksella yksityiskohtien pehmeys on nähtävissä, mutta erityisesti puhelimen näytöltä tarkasteltuna kuvat ovat toimivia.

ROG Phone 3:n 5 megapikselin makrokamera on pikselimäärältään markkinoiden ylempää kastia, muttei välttämättä lippulaivapuhelimen odotetuin valinta, kun puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Erityisesti erillisen makrokameran löytyminen on harmillista, kun ottaa huomioon, että muut lippulaivat ovat käyttäneet onnistuneesti esimerkiksi automaattitarkenteista ultralaajakulmakameraa makrokameran roolissa.

Kuvanlaadultaan ROG Phone 3:n makrokamera tuottaa suhteellisen hyvää jälkeä. Kuvista tulee kameran luokka huomioiden yksityiskohtaisia ja niiden värintoisto on pääosin luonnollista. Dynaamisesti haastavissa tilanteissa makrokameran värintoisto kärsii jonkin verran ja kontrasti korostuu. Suurimpana miinuspuolena makrokamera ei tue automaattitarkennusta, vaan se on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä, minkä seurauksena tarkan kuvan ottaminen voi toisinaan olla todella haastavaa.

ROG Phone 3 mahdollistaa myös kuvien ottamien pääkameran sensorin täydellä tarkkuudella ja hyvässä valaistuksessa täydellä 64 megapikselin resoluutiolla otetuissa kuvissa on havaittavissa huomattavasti enemmän yksityiskohtia perustilan 16 megapikselin kuviin verrattuna. Päivänvalossa on nähtävissä, ettei HDR-tila ole käytettävissä täyden sensorin kuvissa, vaan kirkas taivas palaa todella rajusti puhki varjoisaa sisäpihaa kuvatessa. Ilman HDR-tilaa perustilan kuvakin kuitenkin palaa tilanteessa puhki, joten Quad Bayer -suotimen merkitys tilanteen dynamiikan parantamisessa ei oletämän kameran tapauksessa aivan järisyttävän suuri. Tarkemmin kuvaa zoomatessa nähdään, että 64 megapikselin kuviin muodostuu myös melko paljon kohinaa, minkä seurauksena suurempi yksityiskohtien määrä ei ole välttämättä täysin hyödynnettävissä, sillä tarkempi rajaus kuvasta ei ole enää kohinan myötä muilta osin hyvän näköinen.

Hämärässä täyden resoluution kuva ei kykene enää muodostamaan juurikaan enempää yksityiskohtia perustilan kuvaan verrattuna. Sen sijaan kuvaan muodostuu huomattavat määrät kohinaa, mikä tekee kuvasta läheltä tarkasteltuna selvästi perustilaa heikompilaatuisen. Quad Bayer -suotimen tuoma parannus dynamiikassa on nähtävissä katulampuista, jotka ovat täyden resoluution kuvassa palaneet pahemmin puhki. Mielenkiintoisena huomiona myös valkotasapaino on parempaa perustilan kuvassa täyden resoluution kuvan taittaessa selvästi vihreään.

Hyvässä valaistuksessa ROG Phone 3:n 24 megapikselin etukamera tuottaa kiitettävää jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtaisia ja luonnollisia, eikä dynamiikastakaan ole pahaa sanottavaa. Valon määrän vähentyessä yksityiskohtien määrä alkaa heikentyä ja väreistä tulee selvästi valjumpia. Positiivisena puolena takakameroista tuttuun tapaan kohina pysyy myös etukameralla hyvin aisoissa.

Videokuvauksen tallentaminen onnistuu parhaimmillaan 8K 30 FPS -tarkkuudella, mikä on tänä vuonna alkanut yleistymään lippulaivapuhelinten ominaisuutena. Nopeampaa videota kaipaaville puhelin tukee 4K-videon kuvaamista 60 FPS:n nopeudella. Pakkaustavan voi valita H.264:n ja H.265:n väliltä. Videoiden ääni tallentuu stereona n 290 kb/s bittivirralla.

8K 30 FPS video on ehkä jopa hieman yllättäen täysin käyttökelpoista. Puhelimen kameroista ei löydy optista kuvanvakainta, mutta ROG Phone 3 mahdollistaa elektronisen kuvanvakaimen (EIS) käyttämisen kaikissa videomuodoissa. Valitettavasti kuvankäsittely 8K- ja 4K 60 FPS-videoissa häviää 4K 30 FPS -videolle, sillä niiden terävöitys on vahvempaa ja kontrasti on huomattavan ylikorostunutta, minkä seurauksena varjoisat alueet tummuvat helposti tukkoon.

4K 30 FPS -video on laadultaan hyvää. Värintoisto on luonnollista ja dynamiikka riittävää, minkä lisäksi EIS hoitaa tehtävänsä kiitettävästi.

Hidastusvideon osalta puhelin tukee maksimissaan 4K-resoluutiota 120 FPS:n nopeudella. Kuvanlaadultaan video on hidastusvideoiden parhaimmistoa ja yksityiskohtien määrä on kiitettävää. Valitettavasti 120 FPS:n nopeudella hidastus jää luonnollisesti vähäiseksi verrattuna korkeampiin lukemiin. 720p 480 FPS -tasolla videon kuvanlaatu puolestaan on tavanomaista.

 

Käyttöjärjestelmä

ROG Phone 3:n käyttöjärjestelmä on Android 10, jonka päällä on Asuksen oma UI. Androidin tietoturvapäivitykset olivat testijakson aikana heinäkuun tasolla, joten aivan tuoreimmalla tasolla käyttöjärjestelmä ei ollut, mutta ei poikkeuksellisen vanhentunutkaan.

Ensimmäisellä käynnistyskerralla käyttäjän on mahdollista valita kahden teeman väliltä, joista toinen muistuttaa huomattavan paljon kustomoimatonta Androidia ja toinen on Asuksen enemmän pelaajaestetiikkaan kehittämä muovaus. Käytännössä ero vaikuttaa vain sovelluskuvakkeisiin ja käytettyihin värimaailmoihin. Testijakson aikana puhelinta käytettiin neutraalimmalla kustomoimattoman Androidin ulkonäköä mukailevalla teemalla.

Käyttöliittymä itsessään on nopeatoiminen ja miellyttävä käyttää. Ulkonäöllisesti kokemus on siis lähellä koskematonta Androidia, mutta mukaan on kuitenkin liitetty jonkin verran Asuksen omia sovelluksia, kuten ASUS Data Transfer, jolla puhelimeen on mahdollista tuoda edellisen puhelimen sisällöt, valmistajan oma galleria-sovellus, sääsovellus ja äänitallennin. Pelipuhelimelle selkein lisäsovellus on Asuksen Armoury Crate, joka on puhelimelle eräänlainen konsolitila. Sovellukseen ilmestyy laitteeseen asennetut pelit, minkä lisäksi sieltä on mahdollista muokata pelaamiseen liittyviä asetuksia.

Data Transferia lukuunottamatta yhtäkään sovelluksista ei ole mahdollista poistaa, mutta käytännössä sovellusten vähäinen määrä ja pääasiallinen hyödyllisyys antavat sovellusten olemassaololle oikeutuksen. Myös asetuspuolelle Asus on tuonut muutamia omia lisäyksiään, jotka liittyvät pääasiassa puhelimen peliominaisuuksiin.

Kokonaisuudessaan käyttöliittymä on varsin onnistunut. Käyttökokemus on sulava ja kaikki puhtaaseen Androidiin tehdyt muutokset ovat suhteellisen hillittyjä ja tarkoituksenmukaisia. Mikään valmistajan lisäys ei tunnu päälle liimatulta tai ärsyttävän päällekäyvältä.

 

Suorituskyky

Suorituskyvyn osalta ROG Phone 3 täytti testijakson aikana odotukset. Puhelin oli käytössä reilut kaksi viikkoa, eikä sen toiminnassa tavattu testijakson aikana mitään mainittavia ongelmia.

Markkinoiden huippuraudalla ja kenties jopa ylilyövällä määrällä RAM-muistia puhelin toimi päivittäisessä käytössä erinomaisen sulavasti. 144 hertsin näyttö on myös omiaan lisäämään kokemusta nopeudesta, vaikkeivat sen erot 120 hertsin näyttöihin välttämättä olekaan kaikkien käyttäjien huomattavissa.

Asuksen Armoury Crate sovelluksesta, tai androidin tilapalkista alas vetämällä paljastuvista pikakuvakkeista, on mahdollista asettaa päälle ”X mode” -tila, joka pyrkii optimoimaan puhelimen suorituskykyä muuttamalla laitteen lämpö- ja kulutusrajoituksia paremman suorituskyvyn perässä. Käytettävissä on kolme tasoa, joista 2-taso on oletusarvoinen tila ja 3-taso on rajoitettu vain tuulettimen kanssa käytettäväksi. Ajoimme kaikki suorituskykytestit ilman tuuletinta perusasetuksilla ja X moden 2-tasolla sekä tuulettimen kanssa X moden 3-tasolla.

Testituloksissa sulkujen ulkopuolella ovat perustilassa ajetut testit. Suluissa ensimmäisenä ilman tuuletinta X mode 2:lla ajetut testit ja toisena tuulettimen kanssa X mode 3:lla ajetut testit.

Suorituskykytesteihimme otimme verrokeiksi mahdollisimman kattavasti muilla Android-maailman huippujärjestelmäpiireillä varustettuja puhelimia. Mukana on Snapdragon 865:llä varustettu OnePlus 8 Pro, Samsungin Exynos 990 sisältävä Galaxy S20 Ultra ja Huawein Kirin 990:tä kantava P40 Pro.

Testeissä on nähtävissä selvästi X moden vaikutukset suorituskykyyn. Ilman tuuletinta käytettäessä X mode antaa puhelimen lämpötilojen nousta korkeammalle kuin perustilassa, minkä seurauksena ROG Phone 3 pystyy pitämään yllä korkeampia kellotaajuuksia ja saa täten parempia tuloksia. Tuulettimen kanssa todennäköisesti kulutusrajat nousevat entisestään, sillä tuuletin onnistuu pitämään lämpötilat vielä pykälän viileämpänä ja siten kellot voivat pysyä jälleen korkeammalla.

Jo ilman X modea ROG Phone 3 asettaa pöytään erinomaiset tulokset voittaen kilpailijansa lähes kaikissa suorituskykytesteissä. Ilman X modea puhelin kuitenkin jää parhaimmiston jälkeen PCMarkissa ja SSD:n random write -nopeuksissa. X modenkin kanssa ROG Phonelta jää saamatta kruunu tallennustilan sequental read- ja random write -nopeuksissa sekä hieman yllättäen Geekbenchin moniydin-testissä, jossa Qualcommin edeltävällä huippupiirillä varustettu OnePlus 8 korjaa potin. Tiivistettynä yhteen lauseeseen ROG Phone 3:n suorituskyky on kuitenkin erinomaista myös synteettisissä suorituskykytesteissä.

Huomionarvoisena seikkana Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt muun muassa Anandtech-sivusto testeissään. Tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

Peliominaisuudet

ROG Phone 3:n pelihenkisyyttä osoittaa muutamien ulkoisten yksityiskohtien lisäksi itse puhelimen pakkauksen sisältö. Mukana toimitetaan laitteen lisäksi myös vasemman kyljen liitäntään kiinnitettävä lisätuuletin, jota voidaan käyttää puhelimen viilennykseen. Tuuletin on suhteellisen suurikokoinen möhkäle, mikä voi vaikeuttaa sen käyttöä pelatessa.

Tuuletinlisäosan pohjassa sijaitsevat USB Type C- ja 3,5 mm:n kuulokeliitännät, joita on mahdollista käyttää kätevästi yhtäaikaisesti puhelinta vaakatasossa käsissä pitäessä. Tuulettimen takana on myös erillinen kickstand-jalusta, jolla puhelimen voi asettaa pöydälle pystyyn, mutta tällöin sekä pohjan USB-portti, että kuulokeliitäntä peittyvät. Itse puhelimen alapäädyn USB-liitäntä on kuitenkin yhä käytettävissä, joten lataaminen on edelleen mahdollista, mutta kuulokkeista on luovuttava, ellei käyttäjä halua ostaa Asuksen erikseen myynnissä olevaa telakkaa.

Toinen pelipuhelimelle ominainen yksityiskohta on jo aiemmin mainittu mahdollisuus käyttää oikean kyljen paineen tunnistavia osia pelien olkapainikkeina. Asuksen peliasetuksista on mahdollista asettaa pelikohtaisesti näytöltä sijainti, joihin näiden painikkeiden painaminen rekisteröi kosketuksen. Tämä osoittautui testijakson aikana oivalliseksi lisäksi erityisesti FPS-peleissä ja Call of Duty Mobile -pelissä olkapainikeiden käyttäminen tähtäämiseen ja ampumiseen olikin luonnollinen ja parhaimmillaan jopa pelisuoritusta parantava lisä.

Viimeisenä pelipuhelimelle pakollisena ominaisuutena puhelimesta löytyy tietenkin myös RGB-valaistus. Takalasin ROG-logon RGB-valaistusta voi säätää asetuksista ja vakiona se syttyy päälle aina X moden ollessa päällä.

Kuten pelipuhelimelta odottaa saattaa, pelaaminen onnistuu puhelimella erittäin sulavasti. Testasimme testijakson aikana Call of Duty Mobile, PUBG Mobile, Asphalt 9 ja Modern Compat Versus -pelejä, joista jälkimmäinen tukee puhelimen 144 hertsin näyttöä, muiden lukitessa ruudunpäivitysnopeutensa 60 kuvaan sekunnissa. Jokainen edellä mainituista mobiilipeliksi varsin vakuuttavilla grafiikoilla varustetusta pelistä pyöri täysillä grafiikka-asetuksilla moitteettomasti.

Rasituksessa ROG Phone 3 lämpenee jonkin verran ja tilanteesta riippuen jopa häiritsevän paljon. Akun varassa pelatessa puhelimen lämpeneminen on huomattavaa, muttei häiritsevää. Kyljen latausliitäntää käyttäessä lämpeneminen on kuitenkin selvästi kovempaa ja latausliitännän läheltä puhelimen vasen pitkä kylki voi olla jopa häiritsevän kuuma raskasta peliä täydellä 144 hertsin ruudunpäivitysnopeudella pelatessa (Modern Combat Versus). Tuuletin auttaa sormiin tuntuvaan kuumuuteen jonkin verran, muttei riitä poistamaan latausportin lämpöä.

Selvästä lämpenemisestä huolimatta puhelimen suorituskyky säilyy varsin hyvin. Testasimme puhelimen pitkäjaksoista suorituskykyä prosessoria rasittavalla CPUThrottle-sovelluksella ja äärimmäisen raskasta pelirasitusta emuloivalla GFXBench Manhattan Battery -testillä.

15 minuutin CPUThrottle-testissä prosessorin suorituskyky laski perustilassa 10 prosenttia ja X mode 2:ssa 8 prosenttia lämpötilojen ollessa hieman perustilaa korkeammalla. Tuulettimen kanssa x-mode 3:ssa prosessorin suorituskykylasku oli 11 prosenttia lämpötilojen säilyessä jälleen perustilan tasolla.

GFXBench Manhattan Battery -testi on puhelimelle huomattavasti kokonaisvaltaisempi rasitus, sillä se käyttää prosessorin lisäksi myös äärimmäisen paljon grafiikkasuorituskykyä. Jotkut puhelimet eivät välttämättä edes selviä puolen tunnin testistä kokonaan kaatumatta. Perustilassa ROG Phone 3:n suorituskyky laski GFX Benchissä 25 prosenttia, mikä on suhteellisen tavanomainen luku lippulaivapuhelinten piireillä. X mode 2:ssa suorituskyky laski enää vain 16 prosenttia ja tuulettimen kanssa X mode 3:ssa suorituskykylasku pysyi lähes mitättömässä 3 prosenttiyksikössä.

Tuulettimesta on siis selvästi olemassa olevaa hyötyä pelatessa, sillä se onnistuu pelirasituksessa pitämään throttlauksen käytännössä täysin olemattomana. Valitettavasti tuuletinyksikön miinukseksi on laskettava sen koko. Keskelle takakuorta kiinnitettävä suurikokoinen tuuletin on helposti sormien edessä puhelinta käsissä pitäessä ja varsinkin suuremmilla käsillä miellyttävän otteen saaminen on haastavaa.

Tuulettimen ääni on kovassa rasituksessa selvästi korvin kuultava, mutta harvemmin häiritsevä. Erityisesti äänekkäämmässä ympäristössä ääni katoaa helposti taustameluun. Tuuletin on myös äänenlaadultaan miellyttävä, eikä se tuota pienelle tuulettimelle helposti oletettavaa korkeaa ininää, vaan varsin tasalaatuista matalahkoa suhinaa.

Tuulettimen toiminnassa havaittiin kuitenkin myös ongelmia. Kesken pelaamisen tuulettimen kiinnittäminen aiheutti usein sen, että lisäosan RGB-valot välähtivät kertaalleen päälle samoin kuin tuuletin itsekin, jonka jälkeen se kuitenkin sammui eikä käynnistynyt uudestaan. Useaan otteeseen tuuletin saattoi tarvita parinkin minuutin odottelun, ennen kuin se saatiin toimimaan vakaasti lämpötilojen mukana. Ensimmäisissä throttlaustesteissä tuulettimen kanssa prosessori throttlasi välittömästi jopa 20 prosenttia, mikä on todennäköisesti johtunut toimimattomasta tuulettimesta yhdessä korotettujen kulutusrajojen kanssa. Päivitys: Ongelmista on kerrottu valmistajalle ja jos vika ei ole testiyksilössä, se on todennäköisesti korjattavissa ohjelmistöpäivityksellä.

 

Akunkesto

Ennakko-odotukset ROG Phone 3:n akunkeston suhteen olivat korkealla, sillä puhelimen suurta kokoa ja painoa osin selittää suurikokoinen 6000 mAh:n akku.

Testijakson aikana akunkestoa mitattiin niin 5G-yhteyksien kanssa kuin ilmankin. Valitettavasti testiympäristönä toimineella asuinalueella 5G-yhteydet olivat vielä suhteellisen harvassa, joten yhteyksien vaikutuksesta akunkestoon ei kyetty tekemään selkeitä päätelmiä.

Kuvaajassa yhden päivän käyttöajat on merkitty vihreällä, kahden päivän punaisella, kolmen päivän sinisellä ja neljän päivän mustalla pisteellä.

Käytännössä ROG Phone 3:n akkua ei saatu loppumaan kertaakaan kesken päivän. Yhtenä päivänä akku saatiin kulumaan 5 prosenttiin saakka iltaan mennessä, mutta tuolloin näytön 4 tunnin päälläoloajoista noin 3 oli ajettu erinäisiä suorituskykytestejä ja pelattu pelejä, eli rasitus oli todella kovaa. Selvästi outlieriksi jäävä yhden päivän kulutus 6 tunnin näytön päälläoloajoilla ja 30 prosentin akulla puolestaan on päivältä, jolloin puhelin toimi navigaattorina tuon kuuden tunnin ajan. Kyseessä ei ollut kokonainen päivä, vaan puhelin laitettiin latautumaan jo iltapäivällä. Tavoitteena oli testata, kauanko puhelin kestää yhtäjaksoista navigointia.

Muilta osin ROG Phone 3 kesti poikkeuksetta kolme tai parhaimmillaan jopa neljäkin päivää yhtäjaksoista käyttöä sekalaisella käytöllä näytön päälläoloaikojen pyöriessä neljän tunnin seutuvilla, mikä on yksinkertaisesti erinomainen tulos lippulaivaluokan puhelimelta.

Testijakson aikana puhelimen käyttöön kuului muun muassa WhatsApp-, Telegram,- ja Slack-viestittelyä, internetselaamista, satunnaista pelailua, kameran käyttöä, YouTube-videoiden katsomista ja runsasta Spotifyn kuuntelua Bluetooth-kuulokkeilla näytön ollessa kiinni. Mobiiliverkkoyhteydet, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat testijakson aikana jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli suurimman osan ajasta asetettuna tummaksi ja näytön virkistystaajuus automaattiseksi.

ROG Phone 3 tukee maksimissaan 30 watin latausnopeutta, jonka myös mukana toimitettava verkkovirta-adapteri tarjoaa. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää testiemme mukaan noin 2 tuntia ja 5 minuuttia, mikä on lippulaivapuhelimelle suhteellisen pitkä aika, mutta ottaen huomioon puhelimen 6000 mAh:n akun on kyseessä nopea suoritus. Puolessa tunnissa puhelin ehtii latautua 38 prosenttiin ja tunnissa 73 prosenttiin, joka toisin sanottuna vastaa suunnilleen tavanomaisen 4500 mAh akun lataamista täyteen. Viimeisen kymmenen prosentin lataaminen kestää lähes 45 minuuttia.

 

Yhteenveto

Asus ROG Phone 3 on hintaluokassaan erittäin mielenkiintoinen uutuus ja edeltäjänsä tavoin ehdottomasti tämän hetken pelipuhelinmarkkinoiden varteenotettavin ja kypsin kokonaisuus. Kuitenkin ROG Phone 3 kilpailee hieman erillään muista pelipuhelimista, sillä siinä, missä esimerkiksi Red Magic 5G kustantaa edullisimmillaan alle 600 euroa, saa Snapdragon 865 Plussan sisältävästä ROG Phonesta maksaa yli 900 euroa. ROG Phone 3:n selkein vertailukohta tuleekin pelipuhelinten ulkopuolelta io-techin testissä Toimituksen valinta -kunniamaininnan saaneesta OnePlus 8 Prosta, joka kustantaa tämän artikkelin kirjotushetkellä edullisimmillaan 899 euroa.

Tekniseltä toteutukseltaan Snapdragon 865 Plus -järjestelmäpiirin, mallista riippuen 12 tai 16 gigatavua RAM-muistia ja jopa 512 gigatavun tallennustilan sisältävä ROG Phone 3 on useimmilta osin markkinoiden huippua. Erityisesti 920 euron hintataso huomioiden 12 gigatavun RAM-muistilla varustettu malli on vakuuttava, sillä se onnistuu vain 20 euroa OnePlussaa korkeampaan hintaan tarjoamaan uudemman järjestelmäpiirin, 4 gigatavua enemmän RAM-muistia ja 384 gigatavua enemmän tallennustilaa. Puhelimelle virtaa on tuomassa markkinoiden yleiseen tasoon nähden todella suurikokoinen 6000 mAh:n akku, jonka kanssa puhelin kestää lähes poikkeuksetta kokonaisen päivän, ellei useampiakin. Testijakson aikana puhelin kesti lähes poikkeuksetta kolme kokonaista päivää peruskäytössä.

6000 mAh:n akun mukana tulee kuitenkin miinuksiakin. ROG Phone 3 on yksi markkinoiden suurikokoisimpia puhelimia ja 240 gramman painollaan se on kädessä todella jykevän tuntuinen. Edellä mainittuun OnePlus 8 Prohon verrattuna ROG Phone on suurempi joka suuntaan ja jopa 31 grammaa painavampi, vaikka puhelimen näyttö on 0,19 tuumaa pienempi. Etupuolelta tarkasteltuna ROG Phone 3 ei myöskään ole markkinoiden tuoreimman näköinen laite, sillä näytön ylä- ja alapäässä on vastassa suhteellisen suurikokoiset reunukset. Toisaalta noiden reunusten myötä puhelimen näytön yhteneväisyyttä ei ole rikkomassa minkäänlaisia lovia tai reikiä. Lisäksi reunoihin on sijoitettu puhelimen stereokaiuttimet, jotka lämmittävät puhelimella paljon mediaa kuluttavien mieltä silloin, kun kuulokkeita ei jouda kiinnittämään.

Kuulokkeiden kiinnittäminen puhelimeen onkin oma hommansa, sillä Asus on pudottanut puhelimesta 3,5 mm:n kuulokeliitännän, joka edeltäjämallista vielä löytyi. Positiivisena puolena puhelimen mukana toimitetaan tarvittava adapteri, jotta kuulokkeet voi liittää USB Type C -liitäntään. Paketissa tulee todella paljon muutakin tavaraa – kuten erillinen tuuletinyksikkö puhelinta pelatessa viilentämään – joiden hyödyllisyys vaihtelee käyttäjäkohtaisesti.

Kameroidenkin osalta ROG Phone 3 onnistuu osin jopa yllättämään. Hintaluokassaan kamerajärjestelmä jää kuitenkin jälkeen yleistä tasoa heikomman ultralaajakulmakameran ja puuttuvan telekameran myötä. Myöskään makrokamera ei onnistu yllättämään, sillä vaikka kuvanlaatu on hyvällä tasolla, puuttuu siitä automaattitarkennus, mikä vaikeuttaa kuvaamista selvästi. Kuitenkin pääkameran kuvanlaatu osoittautui testijakson aikana positiiviseksi yllätykseksi. Värintoisto on luonnollista, kuvat ovat yksityiskohtaisia ja kohina pysyy aisoissa. Lisäksi hyvin toimiva automatiikka yökuvaustilan käynnistyksen suhteen onnistuu luomaan hämärässäkin laadukasta kuvaa vähällä vaivalla.

Kaikilta osin puhelin ei kuitenkaan vajaan tuhannen euron hintaluokan asettamiin odotuksiin kykene vastaamaan. Puhelimen näytön 1080p-resoluutio ei pärjää enää nykypäivän lippulaivapuhelimille, vaikka näyttö muilta ominaisuuksiltaan laadukas onkin. Lisäksi puhelimelta puuttuu IP-luokituksen lisäksi täysin minkäänlaiset lupaukset vedenkestävyydestä, eikä puhelin tue myöskään langatonta latausta.

Käyttöliittymän suhteen ROG Phone 3 on tasainen suorittaja. Sisällä pyörii Android 10, jonka päällä on valmistajan oma käyttöliittymä, joka on kuitenkin suhteellisen lähellä kustomoimatonta Androidia. Puhelimeen ei ole myöskään esiasennettuna erityisen suurta määrää kolmannen osapuolen sovelluksia, eikä käyttöliittymän kanssa kohdattu testijaksolla minkäänlaisia bugeja.

Yhteenvetona Asus ROG Phone 3 on hintaluokassaan erittäin mielenkiintoinen puhelin. Se ei yllä kameroidensa osalta hintaluokkansa parhaimmistoon, eikä se sisällä kaikkia nykyisin lippulaivoilta odotettuja ominaisuuksia, kuten langatonta latausta, IP-luokitusta tai korkean resoluution näyttöä. Toisaalta se tarjoaa kuitenkin pääkameransa osalta tasapainoisen suorittajan ja jopa 6000 mAh:n akun, jonka avulla puhelin kestää helposti yli parinkin päivän. 920 euron hintaluokassa ROG Phone 3 sisältää myös todella suorituskykyistä rautaa ja paljon tallennustilaa. Jos puhelimen suuri koko ja paino yhdessä pelaajaestetiikkaa huokuvan muotoilun kanssa eivät ole hidaste, eikä kamera ole puhelimen tärkein ominaisuus, on ROG Phone 3 ehdottomasti harkinnan arvoinen puhelin lippulaivamallia etsivälle, kunhan tiedostaa, mitä puhelimessa uhrataan peliominaisuuksien ja tuoreimman raudan tieltä.

Plussaa

  • Erinomainen akunkesto
  • 30 watin pikalataus
  • Snapdragon 865 plussan tarjoama suorituskyky on markkinoiden parasta
  • Sulava käyttökokemus
  • Lähes kustomoimaton Android-käyttöliittymä
  • Laadukas AMOLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella ja jopa 270 hertsin kosketuksentunnistuksella
  • Pääkameran kuvanlaatu
  • Laadukkaan ja jämäkän tuntuinen rakenne
  • Kyljen hipaisupainikkeiden tuoma hyöty pelaajille

Miinusta

  • Puhelimen suuri koko ja paino varauksin
  • Ei langatonta latausta
  • Ei telekameraa
  • Ei IP-luokitusta
  • Hintaluokassaan alhainen näytön resoluutio
  • Ultralaajakulmakamera ja makrokamera eivät tue automaattitarkennusta
  • Tuulettimen kanssa kohdatut bugit

Huomionarvoista

  • Puhelin tukee HDR-materiaalia myös Netflix-sovelluksessa
  • Nopeasta latauksesta huolimatta 6000 mAh:n akku vaatii 2 tuntia täyttyäkseen tyhjästä täyteen

 

This site uses XenWord.
;