Testissä Asuksen ROG Strix G15 Advantage Edition G513 -pelikannettava, joka on varustettu AMD:n Ryzen-prosessorilla ja Radeon-näytönohjaimella.

AMD esitteli kesäkuun alussa Computex-virtuaalimessujen yhteydessä Advantage-pelikannettavat, joissa yhdistyvät yhtiön Ryzen-prosessorit ja RX 6000M -sarjan mobiilinäytönohjaimet. AMD Advantage -kannettavat tukevat Smartshift- ja Smart Access Memory -teknologioita, jotka parantavat pelisuorituskykyä. Smartshift mahdollistaa prosessorille ja näytönohjaimelle osittain yhteisen tehonkulutusbudjetin, jolloin näytönohjainrajoitteisissa tilanteissa sen tehonkulutusrajaa nostetaan prosessorin kustannuksella ja päinvastoin. Smart Access Memory taas tunnetaan myös nimellä PCI Express Resizable BAR ja se antaa prosessorille pääsyn näytönohjaimen koko näyttömuistiin. Yhtiön omien sanojen mukaan kyseiset ominaisuudet tuovat mukanaan pelistä riippuen noin 6-11 % parannuksen suorituskykyyn.

Kaikissa Advatange-kannettavissa on vähintään 144 Hz:n IPS- tai OLED-paneeli FreeSync Premium -tuella ja Low Framerate Compensation -ominaisuudella sekä matalilla viiveillä varustettuna. Näyttöjen pitäisi pystyä vähintään 300 cd/m² kirkkauteen ja toistamaan 100 % sRGB tai 72 % NTSC -väriavaruuksista. Lisäksi ainakin päätallennusmediana tulee olla NVMe SSD-asema, kannettavan pinnan lämpötila ei saa nousta näppäimistön WASD-alueella yli 40 asteen ja videoita pitää pystyä toistamaan 10 tuntia putkeen akun varassa.

Saimme testiin Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513 -pelikannettavan, joka ei kuitenkaan ole vielä myynnissä Euroopassa tai Suomessa, joten sen tarkka hinta ei ole tiedossa.

Testiin saapuneessa kannettavan G513QY-mallissa on 15,6-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 300 hertsin virkistystaajuudella, 8-ytiminen Ryzen 9 5900HX -prosessori, Radeon RX 6800M -mobiilinäytönohjain, 16 gigatavua keskusmuistia ja tallennustilasta vastaa yksi 500 gigatavun NVMe M.2 SSD.

Tutustumme tässä artikkelissa Asuksen pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

Väritykseltään laite on mattamusta ja etureunassa on RGB-valonauha. Vasemmasta nurkasta löytyy punainen muovipalanen piristämään ulkonäköä ja pakkauksen mukana toimitetaan myös kaksi muuta vaihtoväriä, hopea ja läpinäkyvä musta, jos punainen ei miellytä. Kannettavan runko on muovia ja hillityin ROG- sekä AMD-logoin varustettu kansi alumiinia. Kannettava itse painaa reilut kaksi kiloa ja mukana toimitettava virtalähde lähes kilon verran lisää. Melko suurikokoisen virtalähteen johto on poikkeuksellisen lyhyt eli vain reilun metrin mittainen, joten virtalähteelle on hyvin todennäköisesti löydyttävä paikka pöydältä kannettavan vierestä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 35,5 x 26,0 x 2,8 cm
  • Paino: 2,4 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,75 kg & 1,15 m

 

Prosessorina kannettavassa on käytössä uuteen Cezanne-arkkitehtuuriin pohjautuva 8-ytiminen ja SMT-tekniikalla 16 säiettä tukeva AMD Ryzen 9 5900HX -APU-piiri, joka rakentuu Zen 3 -prosessoriytimistä ja integroidusta Vega-grafiikkaohjaimesta. 45 watin TDP-arvolla varustettu prosessori toimii maksimissaan 4,6 GHz:n Boost-taajuudella. DDR4-3200-nopeudella ja CAS 22 -latensseilla toimivaa keskusmuistia on 16 gigatavua ja hyödynnettynä on kaksikanavainen muistiohjain.

Näytönohjaimena on AMD:n uusi Radeon RX 6800M, jonka Navi 22 -grafiikkapiiri toimii 2390 MHz:n Boost-taajuudella ja GDDR5-näyttömuistia on 192-bittisen muistiväylän jatkeena 12 gigatavua.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa keskimäärin 4,3 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila tasautui rasituksen ajaksi hieman alle 90 asteeseen. Radeon RX 6800M -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 85 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä maksimissaan noin 2500 MHz:ssä. Grafiikkapiirin kellotaajuus kuitenkin tipahteli testiemme aikana pelistä riippumatta vähän väliä alle 1000 MHz:iin, joka vaikutti olennaisesti suorituskykytestien minimi ruudunpäivitysnopeuteen. Pelitestien aikana tapahtuneet kellotaajuuden pudotukset eivät kuitenkaan olleet huomattavissa pelikokemuksen aikana esimerkiksi nykimisenä eli stutterointina.

TKL-kokoisessa näppäimistössä ei ole mukana numeronäppäimistöä. Näppäinten noin 1,6 millimetrin liikerata antaa mukavan vasteen sekä kirjoittamiseen että pelaamiseen. Näppäimistön oikeasta reunasta löytyy painikkeet mediantoistoon ja vasemmasta yläreunasta Asuksen ROG-kannettaville tyypilliset painikkeet äänenvoimakkuuden säätöön, mikrofonin mykistämiseen, suorituskykyprofiilien vaihtamiseen sekä Armoury Crate -ohjelmiston avaamiseen. Näppäimistö on taustavalaistu ja säädettävissä ohjelmallisesti ja pikapainikkeilla.

Kosketuslevy on suurehkon kokoinen ja toimiva, mutta ainakin testikappaleemme vasemman hiiren klikkaus ei joka kerta rekisteröitynyt klikkausäänestä huolimatta, jos painallus ei tapahtunut oikeassa kohdassa.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy kaksi Type-A USB 3.2 Gen 1 -liitintä ja yhdistetty mikrofoni- ja kuulokeliitin. Oikeasta kyljestä liittimet on jätetty kokonaan pois ja loput liitännät löytyvät laitteen takaosasta, josta löytyy yksi Type-A USB 3.2 Gen 1 -liitin lisää, USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitin, HDMI 2.0b -näyttöliitin sekä virtaliitin.

Pohjalevy on kiinni 13 ruuvilla, jotka avaamalla pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Laitetta avatessa on oltava varovainen, koska edessä sijaitsevan RGB-valonauhan kaapelit ovat kiinni pohjalevyssä ja johdot ovat melko lyhyet. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista yksi on vapaana. Molemmat 8 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissaProsessori ja grafiikkapiiri sijaitsevat isokokoisen ja näyttävästi kuvioidun höyrykammion alla ja ovat kontaktissa hyörykammioon Thermal Grizzlyn nestemäisellä metallilla. WASD-näppäinhatuissa on pienet reiät, joista imetään ilmaa kannettavan sisuksiin ja pitämään näppäimistöä viileämpänä vasemman käden kohdalta.

 

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 47 astetta näyttöpaneelin alapuolella. Lämmin ilma puhalletaan laitteesta ulos takaosassa ja laitteen sivuissa sijaitsevista ulostuloaukoista.

 

Suorituskykytestit

Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Performance-tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

Kuvien ja animaatioiden luontiin suunnatun Cinema 4D -ohjelman suorituskykyä simuloiva Cinebench R20 tukee AVX-käskyjä. Cinebench testattiin kaikilla prosessorisäikeillä ja vain yhdellä säikeellä. AMD:n Ryzen 9 5900HX -mobiiliprosessori sijoittui io-techissä testattujen kannettavien joukosta selvästi kärkeen 5303 pisteellä kaikkien säikeiden testissä ja 574 pisteellä yhden säikeen testissä.

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa tulokset hieman tasoittuivat muihin testilaitteisiin nähden, mutta kärkipaikkaa G15 Advantage Edition ei kuitenkaan luovuttanut. Tulokseksi se sai 42,0 FPS.

 

AIDA64 v6.32

Kahta muistikanavaa ja kahta kahdeksan gigatavun muistikampaa hyödyntäen keskusmuistin luku- ja kopiontinopeudet olivat 40000 Mt/s tienoilla, kirjoitusnopeuden jäädessä noin 32500 Mt/s lukemaan.

 

CrystalDiskMark 8.0.1

500 gigatavun kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin 3110 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi vaatimattomammat 1630 megatavua sekunnissa.

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli AMD:n Radeon RX 6800M:llä varustetulla kannettavalla 92 FPS:ää ja minimi noin puolet vähemmän, 45 FPS. Heikko minimi selittyy testikappaleemme näytönohjaimen kellotaajuuden ajoittaisena putoiluna, joka ei kuitenkaan korreloitunut silmin nähtäväksi pelikokemuksen aikana. NVIDIAn näytönohjaimilla varustetut pelikannettavat olivat noin 12-31 % suorituskykyisempiä.

Näytönohjainriippuvaisemmassa Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 118 FPS, joka on 11 % parempi tulos kuin RTX 2070 Superilla varustetulla GE66 Raiderilla ja lähes tasoissa RTX 2080 Superilla varustetun Strix SCAR 17:n kanssa.

 

Parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa Cyberpunk 2077 -pelissä Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513:n tulos oli 58 FPS:ää. NVIDIAn näytönohjaimilla varustetut kannettavat olivat 6-12 % suorituskykyisempiä.

 

Säteenseuranta päällä ja ilman DLSS:ää Radeon RX 6800M ei suorituskyvyllään häikäissyt ja tulokseksi jäi 19 FPS:ää.

 

3DMark Time Spy -testissä Radeon RX 6800M:n grafiikkatestin tulos oli 9 % parempi kuin RTX 2080 Superilla ja prosessoritestissä Intelin Core i9-10980HK:n tulos oli 6 % parempi kuin Ryzen 9 5900HX:llä.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 117 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 200 wattia.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli sekä prosessorirasituksessa että pelirasituksessa 42 desibeliä, joka meidän mittausmenetelmillä tarkoittaa äänekästä melutasoa. Tästä huolimatta vertailussa Asus G15 Advantage Edition oli täydessä prosessori- ja 3D-rasituksessa yksi hiljaisimmista testaamistamme pelikannettavista.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, koska käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita. Monet kannettavat myös vaihtavat automaattisesti alhaisimman tehonkulutuksen profiiliin akkuvirtaa käytettäessä.

 

Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513 pitää sisällään 90 wattitunnin akun, joka on melko lähellä esimerkiksi lentoliikenteessä sallitun maksimin 100 wattitunnin rajaa. Iso akku näkyy hyvin selvästi vertailun tuloksissa, kun esimerkiksi ROG Strix SCAR 17 akku on kooltaan 66 wattituntia. G15 Advantage Editionin akkukestoksi mitattiin molemmissa testeissä reilut 8 tuntia.

 

Toistaiseksi testaamillamme pelikannettavilla pelaaminen akkuvirran varassa ei ole ollut juurikaan pelattavalla tasolla. Asus G15 Advantage Edition G513 teki tähän poikkeuksen ja pyöritti Battlefield V -peliä varsin pelattavalla ruudunpäivitysnopeudella myös akun varassa. Akku tosin kesti 3D-pelirasituksessa vain reilun tunnin verran.

 

Armoury Crate -profiilien erot

Kannettavan eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Asus Armoury Crate -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Silent- ja Turbo-profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Performance-oletusprofiiliin.

Pelikäytössä Battlefield V -pelissä ruudunpäivitysnopeus oli kaikilla profiileilla varsin riittävä sulavaan pelaamiseen. Turbo-profiili oli 10 % suorituskykyisempi kuin Performance ja Performance-profiili 12 % suorituskykyisempi kuin Silent-profiili.

 

3DMark Time Spy -tuloksista on helposti nähtävissä, että suurin ero eri profiilien välillä tulee näytönohjaimen suorituskyvyn säätelystä prosessoripisteiden ollessa lähes samat kaikilla testatuilla profiileilla.

Silent-profiililla melutaso on miellyttävän hiljainen 38 desibeliä. Kahdella muulla profiililla melutaso nousee joko äänekkääksi tai erittäin äänekkääksi.

Kannettavan Silent-profiili tarjoaa hiljaisimman ja lämpötiloiltaan viileimmän pelikokemuksen ja samalla ruudunpäivitysnopeus pelaamiseen on edelleen varsin riittävä. Performance- ja Turbo -profiilit nostavat suorituskykyä 12-23 prosenttia uhraamalla hiljaisen melutason ja nostamalla prosessorin sekä näytönohjaimen käyttölämpötiloja.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

Korkeimmillaan 300 hertsin virkistystaajuudella toimivan IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1119:1, mustan tason ollessa 0,27 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 307 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,19 ja värilämpötilaksi 7053 Kelviniä.

Paneeli kattoi 99 % sRGB-väriavaruudesta ja 76 % AdobeRGB-väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavin ero oli turkoosin kohdalla, jossa Delta-E:n arvo nousi 6,17. Väritarkkuuden keskiarvo oli kuitenkin erittäin hyvä 1,09 Delta-E arvolla.

 

Loppuyhteenveto

AMD esitteli kesäkuun alussa Computex-virtuaalimessujen yhteydessä Advantage-pelikannettavat, joissa yhdistyvät yhtiön Ryzen-prosessorit ja RX 6000M -sarjan mobiilinäytönohjaimet. Saimme testiin Asuksen ROG Strix G15 Advantage Edition G513 -pelikannettavan, jossa prosessorina on 8-ytiminen Ryzen 9 5900HX ja näytönohjaimena Radeon RX 6800M. Testiin saapuneessa mallissa on 15,6-tuumainen Full HD -resoluution IPS-paneeli 300 hertsin virkistystaajuudella, 16 gigatavua keskusmuistia ja 500 gigatavun M.2 NVMe SSD. Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513 ei ole vielä myynnissä Euroopassa tai Suomessa, joten sen tarkka hinta ei ole tiedossa.

Kannettava painaa virtalähteineen yhteensä noin kolme kiloa ja väritykseltään se on mattamusta, erikoisuutenaan vaihdettava värillinen muovipala laitteen vasemmassa nurkassa. Pakkauksesta otettaessa käytössä on kirkkaan punainen muovi ja pakkauksesta löytyy vaihdettavaksi hopea ja läpikuultavan musta vaihtopala. Laitteen etureunaa kiertää RGB-valonauha ja kansi sekä runko sisältävät ROG-teemaisia yksityiskohtia. Kannesta löytyy myös pieni ja hillitty AMD:n logo. RGB-taustavalaistun näppäimistön erikoisin ominaisuus on WASD-näppäinhatuista löytyvät pienet reiät, joista imetään ilmaa kannettavan sisuksiin ja pitämään näppäimistöä viileämpänä vasemman käden kohdalta.

AMD Ryzen 9 5900HX -mobiiliprosessori menestyi suorituskykytesteissämme, etenkin Cinebench R20 ja Handbrake-testien osalla, jättäen taakseen io-techissä aiemmin testatut Intelin mobiiliprosessorit. Myös pelisuorituskyky Radeon RX 6800M -näytönohjaimella oli hyvällä tasolla, mutta grafiikkapiirin kellotaajuus heitteli aika ajoin rajusti 3D-rasituksessa pelistä riippumatta. Tämä taas vaikutti suoraan pelisuorituskyvyn alhaisiin minimi ruudunpäivitysnopeuksiin etenkin keskimääräiseen ruudunpäivitysnopeuteen verrattuna. Emme testien aikana kuitenkaan kokeneet pelissä mitään nykimisiä eli stutterointia kellotaajuuden vaihtelusta huolimatta.

Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513 on varustettu jopa 90 wattitunnin akulla, joka näkyi suoraan akkutesteissämme ylivoimaisesti parhaassa akkukestossa. Tämän lisäksi myös pelaaminen pelkän akkuvirran varassa onnistui varsin riittävällä ruudunpäivitysnopeudella, joka on ollut erittäin harvinaista, jollei täysin ennen näkemätöntä io-techissä testattujen GeForce-pelikannettavien kanssa. Akkuvirta pelikäytössä ei tosin kestänyt kuin tunnin verran. Melutasot olivat pelikannettavalle tyypillisiä eli parhaista suorituskykyprofiileja käytettäessä laite on äänekäs yli 40 desibelin melutasolla. Oli kuitenkin mukava huomata, että kuten jo muutamassa viimeisimmissä testaamissamme pelikannettavassa, myös Asuksen ROG Strix G15 Advantage Edition G513:lla pelaaminen onnistuu käytettäessä Silent-profiilia, jolloin melutaso on mukavan hiljainen ja lämpötilatkin pysyvät paremmin kurissa.

Kaiken kaikkiaan Asus ROG Strix G15 Advantage Edition G513 on ulkoisesti tyylikäs pelikannettava, jonka vahvuuksina ovat hyvä akkukesto ja suorituskykyinen prosessori. Merkittävin heikkous on pelisuorituskyky käytettäessä säteenseurantaa, osa-alue jossa AMD:n näytönohjaimet ovat ainakin toistaiseksi NVIDIA:n vastaavia reilusti jäljessä.

This site uses XenWord.
;