io-tech testasi kaksoiskameralla varustetun Asus ZenFone 4 -älypuhelimen.

Asus esitteli ZenFone 4 -malliston alun perin elokuun puolivälin jälkeen, minkä jälkeen Euroopan lanseeraus tapahtui syyskuun loppupuolella. Koko malliston kantava ajatus on tarjota erilaisia kaksoiskameraratkaisuja useissa hintaluokissa.

Tällä kertaa testipenkkiin pääsi ZenFone 4, jonka suositushinta on 499 euroa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä tammikuun alussa hinta on pudonnut edullisimmillaan noin 450 euroon. Artikkelin tarkoituksena on tutustua puhelimeen io-techin tutulla kaavalla ja pohtia onko ZenFone 4 ostamisen arvoinen tuote hintaluokassa, johon julkaistiin vuonna 2017 toinen toistaan vakuuttavampia laitteita.

Artikkelissa tutustutaan laitteen teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään, kameraan, suorituskykyyn, akunkestoon ja lopuksi tehdään yhteenveto parin viikon testijaksolla tehdyistä havainnoista.

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Pakkaukseen on sisällytetty laitteen seuraksi korttikelkan avaustyökalu, USB Type C -kaapeli, käyttöohjeet, 10 watin laturi (5V/2A), silikoninen suojakuori ja kuulokkeet 3,5 millimetrin kuulokeliitäntään.

Rakenne, tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita

Asus ZenFone 4 on kooltaan 155,4 x 75,2 x 7,5 millimetrin kokoinen ja se painaa 165 grammaa. Esimerkiksi saman hintaluokan OnePlus 5:een verrattuna se on 1,2 mm pidempi, 1,1 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi. Nokia 8:aan verrattuna se on puolestaan 3,9 mm pidempi, 1,5 mm leveämpi ja 0,2 mm ohuempi. Saatavilla olevat värivaihtoehdot ovat musta (testikappaleen väri), valkoinen ja mintunvihreä.

Laitteen etupuolelle on sijoitettu 8 megapikselin etukamera, puheluissa käytettävä kaiutin (toimii samalla myös toisena stereokaiuttimista), sormenjälkitunnistin ja kapasitiiviset painikkeet molemmin puolin sormenjälkitunnistinta. Ilmoitusvalo on kätketty korvakaiuttimen oikeaan reunaan. Sormenjälkitunnistin toimi testijaksolla nopeasti ja luotettavasti.

ZenFone 4:n tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (8 x 2,2 GHz Cortex-A53, Adreno 508 GPU, X12 LTE-modeemi)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 64 Gt tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka (kortit tuettuna 2 teratavuun asti)
  • Cat.12 3CA LTE-yhteydet (600/100 Mbit/s), Dual-SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, Glonass, BDS
  • Kahdeksan megapikselin etukamera, Omnivision 8856 sensori, 1,12 um pikselikoko, 84 asteen f2.0-objektiivi
  • 3300 Ah akku, USB Type-C, 15 W pikalataustuki
  • Android 7.1.1 Nougat & ZenUI 4.0 -käyttöliittymä

ZenFone 4:stä on olemassa myös Snapdragon 660 -järjestelmäpiirillä ja 6 Gt:n RAM-muistilla varustettu variantti, mutta Suomessa on myynnissä ainoastaan yllä mainittu Snapdragon 630 -versio.

ZenFone 4:n 5,5-tuumaisen IPS LCD -näytön resoluutio on 1080×1920 (pikselitiheys 401 ppi) ja sitä suojaa Corning Gorilla Glass, jonka versiota ei ole määritelty valmistajan toimesta. Näyttö on kokonaisuutena hyvä IPS-näyttö. Ulkokäyttöä varten kirkkautta luvataan liki 600 nitsiä, katselukulmat hyvällä mallilla ilman värivääristymiä ja värejä saa vääntää mieleisekseen Asuksen Splendid-sovelluksella.


Takapuoli on etupuolen tavoin päälystetty Gorilla Glass -lasilla muun rungon ollessa alumiininen. Lisäksi takapuolella on Asuksen kannettavista tietokoneista tuttu efekti, jossa “säteet” heijastuvat kohti logoa valon kohdatessa takakuoren. Laitteen takapuolelta löytyy myös laitteen kaksoiskamera sekä kaksois-LED-salama.

Mielipiteitä varmasti jakava lasinen takakuori tuntuu pysyvän kädessä hyvin, mutta esimerkiksi kankaisilla ja kaltevilla pinnoilla puhelin lähtee helposti liukumaan kohti tuhoaan. Mukana toimitettavan silikonisen suojakuoren käyttö on siis perusteltavaa. Käsituntumaa vaivaa pieni laatikkomaisuus etenkin siirryttäessä sirommasta puhelimesta Asuksen laitteeseen, mutta testijakson edetessä tuntumaa ei enää haittaavasti tai havaittavasti ollut tunnettavissa.

Takalasien halkeamiset ilman erityisempää fyysistä kontaktia eivät ole myöskään ennennäkemättömiä, joten riskialtis materiaali on kyseenalainen etenkin kun puhelin ei tue langatonta latausta. Kevyesti väänneltäessä laite tuntuu jämäkältä eikä tuota natinoita.

Laitteen alapäätyyn on sijoitettu 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB Type C-liitin, toinen laitteen mikrofoneista sekä toinen laitteen kaiuttimista.

Yläpäädyn sisällöksi jää ainoastaan toinen laitteen mikrofoneista.

Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet on sijoitettu oikealle kyljelle. Painikkeet ovat keskenään hieman eri tuntuiset ja virtapainike tuntuu painallustuntumaltaan epäselvemmältä, mutta ei kuitenkaan ärsyttävissä määrin.

Vasemmalla kyljellä vastaan tulee nanoSIM- ja microSD-korttikelkka. Kelkka on jaettu siten, että käyttäjä voi käyttää joko kahta nanoSIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhtä nanoSIM-korttia ja yhtä microSD-korttia (tuettu kahteen teratavuun asti).

Käyttöjärjestelmä

ZenFone 4:n käyttöjärjestelmä on kirjoitushetkellä Android 7.1.1 ja päivitys Oreoon (Android 8.0) on luvattu sekä alkanut ulkomailla joulukuun lopulla. Asukselle ominaiseen tyyliin käyttöjärjestelmään on lisätty useita Asuksen omia sovelluksia.

ZenUI 4.0 -käyttöliittymä sisältää Asuksen näkemyksellä höystettynä muun muassa laskimen, kellon, tiedostonhallinan, äänitallennuksen, sääsovelluksen, teemakaupan, sinivalosuodattimen sekä laajat mahdollisuudet kustomoida kotinäkymää.

Asuksen omien sovellusten lisäksi esiasennettuna on myös Facebookin sovellukset (Facebook, Messenger ja Instagram), joista ei pääse kokonaan eroon vaan ne voi ainoastaan poistaa käytöstä.

Kokonaisuutena käyttökokemus ei kuitenkaan ole erityisen ärsyttävä, sillä sovellukset eivät pakota itseään esimerkiksi ilmoitusten muodossa. Puhdasta Android-käyttöjärjestelmää arvostavan käyttäjän hermoja saatetaan toki koetella kustomointien määrällä.

Käytännön tasolla Snapdragon 630 -pohjainen laite ja ZenUI 4.0 toimivat hyvin yhteen, eikä testijaksolla havaittu hidastelua liikuttaessa käyttöliittymässä samalla moniajaen sovelluksia.

Kamera

Kuten aiemmin todettiin, on ZenFone 4 -malliston tarkoitus tuoda erilaisia kaksoiskameraratkaisuja eri hintaluokkiin. ZenFone 4:n tapauksessa yhteen on laitettu Sonyn IMX 362 -sensoriin pohjautuva pääkamera sekä toiseen Omnivision 8856 -sensorilla varustettu laajakulmakamera 120 asteen kuvauskulmalla.

Kaksoiskameran tekniset tiedot:

  • Pääkamera: 12 megapikseliä, Sony IMX362-sensori, f1.8-aukko, 1,4 um pikselikoko, OIS-kuvanvakutus, dual-pixel PDAF -tarkennus, 4K 30FPS & 1080p 60 FPS -videokuvaustilat
  • Laajakulmakamera: 8 megapikseliä, Omnivision 8856-sensori, f2.2-aukko, 120 asteen kuvakulma

Laajakulmaisen sensorin tuominen puhelimiin ei ole uniikki idea, sillä ainakin LG:n lippulaivoissa vastaava ratkaisu on nähty jo aikaisemmin. Ominaisuuden tarpeellisuutta on helpoin perustella esimerkiksi maisemakuvauksessa sekä ahtaissa tiloissa kuvatessa, joissa kummassakin liikkuminen parhaaseen mahdolliseen kuvauskohtaan ei ole aina mahdollista.

Kuvasimme molemmilla kameroilla kuvat muutamasta eri kuvaustilanteesta siten, että puhelinta ei liikutettu kuvien välillä. Pääkamera tallentaa kiitettävän määrän yksityiskohtia ja kuvien värimaailma vastaa melko tarkkaan todellista kuvaustilannetta.

Samaa ei voi sanoa laajakulmaisesta kamerasta, jonka jälki on tilanteesta riippumatta suttuisen maalausmaista. Laitteen käyttäjiä voikin suosittaa käyttämään aina pääkameraa ellei tilanne erityisesti vaadi laajakulmaista näkemystä. Etenkin hämärämmissä olosuhteissa kuvien suttuisuutta selittää laajakulmaisesta kamerasta puuttuva kuvanvakain.

Videokuvauksen ja -vakautuksen tarkastelua varten kuvattiin kaksi videota, joista ensimmäinen on kuvattu 1080p 60 FPS -tilassa samalla kävellen ja toinen äänekkäässä tilassa 4K 30 FPS -tilassa.

Videoista ensimmäinen (1080p 60 FPS) tallentuu H264-pakkauksella (Baseline@L4.2; 1 Ref Frames) .mp4-kääreeseen 30 Mbit/s bittivirralla sekä 96 kbit/s stereoäänellä. 4K 30 FPS -video tallentuu H264-pakkauksella (Baseline@L5.1; 1 Ref Frames) noin 42 Mbit/s bittivirralla sekä 96 kbit/s stereoäänellä.

Videonvakautus ei tee kovin vakuuttavaa jälkeä edes rauhallisesti kävellessä, vaan kuva on pumppaava ja heiluva. Äänekkäässä tilassa kamera pysyttelee pääosin hyvin vaihtuvien valotusolosuhteiden perässä eikä ääni tallennu särkevänä (joskin lopputulos on todellisuutta melkoisesti latteampi).

Suorituskyky ja akunkesto

Snapdragon 630 -pohjainen ZenFone 4 asetettiin viivalle viime vuonna testatun Snapdragon 625 -piiriä käyttävän Asus ZenFone Zoom S:n ja samaan hintasegmenttiin osuvan huomattavasti suorituskykyisemmällä Snapdragon 835 -piirillä varustetun OnePlus 5T:n kanssa.

Yllä olevien tulosten perusteella on nähtävissä selkeästi se, että ZenFone 4:n järjestelmäpiirin suorituskyky ei ole läheskään samalla tasolla saman hintaluokan kärkinimien kanssa, mutta edeltävään Snapdragon 625 -piiriin verrattaessa on nähtävissä pientä parannusta graafisen suorituskyvyn saralla.

Käytännön akunkestoa testattiin kirjaamalla ylös kahdeksan päivän ajalta näytön päälläoloaika sekä jäljelle jäänyt akkuvarauksen prosenttilukema. Akku jaksoi jokaisella mittausjaksolla kahden päivän käytön suhteellisen helposti hieman raskaammillakin käyttötunneilla.

  • 19 % – 4 h 25 min
  • 10 % – 5 h 40 min
  • 21 % – 3 h 32 min
  • 2 % – 5 h 32 min

Oheisten tulosten perusteella ZenFone 4:ltä voi odottaa noin 5-6 tunnin SOT-aikoja (Screen on time – näytön päälläoloaika) vaihtelevassa arkikäytössä. Allekirjoittaneen käyttöön kuuluu muutama päivittäinen puhelu, WhatsApp-, Skype- ja Discord-viestittelyä, YouTube-videoiden katsomista sekä yleistä nettiselailua.

SOT-aikojen tueksi ajettiin PCMarkin Work 2.0 Battery -testi, josta saatiin tulokseksi 8 h 52 min. Vertailuksi esimerkiksi OnePlus 5 sai testeissämme tulokseksi 9 h 3 min ja OnePlus 5T 10 h 20 min.

Laitteen mukana ei toimitettu pikalaturia, mukana toimitettava 10 watin laturi jauhaa akun täyteen noin kahdessa tunnissa.

Yhteenveto

ZenFone 4:n suurimmat ongelmat ovat hinta ja julkaisun ajoitus. Vuosi 2017 tarjosi mobiililaitteista kiinnostuneille reilulla kädellä puhelimia, joiden hinta oli jo vuoden loppuun mennessä miellyttävällä tasolla. Jos ostajalla on valittavana Euroopassa jo valmiiksi tunnettujen puhelinvalmistajien muutamia kuukausia vanhoja malleja kilpailukykyiseen hintaan, on Asuksen 499 euron suositushintaisen ZenFone 4:n ostaminen helposti melko kaukainen ajatus.

ZenFone 4:n kaksoiskamerassa käytetty laajakulmalinssikään ei ole uusi innovaatio (vrt. LG:n viime vuosien lippulaivat). ZenFone 4:stä on siis vaikea kaivaa esille kulmaa, jolla sitä voisi
suositella muutoin kuin hyvänä luurina, joka sisältää muutamia hauskoja kustomointeja sekä hyvätasoisen kameran.

Periaatteessa ZenFone 4 on toimiva kokonaispaketti, mutta pieniä miinuksia satelee niin monelta kantilta, että nykyhinnallaan ZenFone 4 ei yksinkertaisesti ole kovinkaan kilpailukykyinen.

 

Hyvää

  • Akunkesto kilpailevien laitteiden tasolla
  • Tasavahva kokonaisuus
  • Dual-SIM
  • Nopea ja luotettava sormenjälkitunnistin
  • Reilu sisäinen tallennustila
  • Pääkameran kuvanlaatu

Huonoa

  • Hinta
  • Laajakulmakameran kuvanlaatu
  • Vahvasti kustomoitu käyttöliittymä jakaa mielipiteet
  • Ulkonäkösyiden vuoksi valittu lasirakenne (ei langatonta latausta)
  • Heikko järjestelmäpiirin suorituskyky saman hintaluokan kilpailijoihin verrattaessa
  • Käyttöjärjestelmäpäivitysten tahti jää arvoitukseksi
  • Pakkauksessa ei mukana pikalaturia

 

This site uses XenWord.
;