io-tech testasi kääntyvällä kameralla varustetun Asus ZenFone 6 -älypuhelimen.

Asus tarjoili vuosi sitten pienen yllätyksen, kun sen ZenFone 5Z –huippumalli osoittautui io-techin testissä toimituksen valinnan arvoiseksi älypuhelimeksi. Menestys oli yllätys siksi, että Asuksen aiempien sukupolvien mallit olivat olleet enemmän tai vähemmän keskinkertaisia ja yrityksen asema Suomen älypuhelinmarkkinoilla muutenkin varsin vaatimaton.

Viimevuotisen menestyksen siivittämänä tämän vuoden toukokuun puolivälissä julkaistua ZenFone 6 –mallia kohtaan olikin jo aivan toisenlaiset odotukset. Viime vuodesta poiketen Asus esitteli vain yhden mallin mallistonsa huipulle, jättäen ZenFone 5:ttä vastaavan edullisemman järjestelmäpiirivariantin pois valikoimista.

Asus toi ZenFone 6:n myyntiin toukokuun lopulla, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä kesäkuun puolivälissä laitteen saatavuus on edelleen hieman heikkoa. ZenFone 6:n hinnat alkavat 6 & 64 Gt:n perusversion 499 eurosta. Tallennustilan 128 Gt:uun tuplaavasta mallista joutuu pulittamaan 559 euroa ja 8 & 256 Gt:n huippumalli kustantaa 599 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa ZenFone 6:een noin parin viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

ZenFone 6 toimitetaan mustassa pahvirasiassa, jonka pinnassa on metallinsiniset mallimerkinnät. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi läpinäkyvä kovamuovinen suojakuori, käyttöopas, takuutiedot, korttipaikan avaustyökalu, 18 watin pikalaturi, USB Type-C –kaapeli sekä perinteiset langalliset kuulokkeet, joiden äänenlaatu ei ole kovin kummoinen.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilullisesti ja ulkonäöllisesti ZenFone 6:n sukunäkö edeltäjämalli ZenFone 5Z:aan on melko vähäistä, jota voi pitää tässä tapauksessa hyvänä asiana, sillä edeltäjämallissa oli otettu hieman turhankin paljon vaikutteita muiden valmistajien puhelimista.

Etupuolella nykyistä ja edellisen sukupolven mallia yhdistää melko lähelle reunoja ulottuva näyttö. Siihen ne yhteneväisyydet oikeastaan jäävätkin, sillä kylkien muoto on erilainen ja takakuoressa ei sitten olekaan enää juuri mitään samaa. Takalasi on reunoilta kaareva ja kameratoteutus on pistetty täysin uusiksi.

Etupuolelta lähes kokonaan näyttöä oleva laite ei luonnollisestikaan ole erityisen muistettavan näköinen, mutta takapuolelta ZenFone 6:n erottaa melko helposti useimmista kilpailijoista. Muotoilu ei ehkä ole erityisen näyttävää, mutta on positiivista, että Asus on lähtenyt sen osalta omille teilleen markkinoilta jo löytyvien toteutusten peilaamisen sijaan.

6,4-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on pienehköistä reunoista huolimatta siinä määrin suurikokoinen, että sen sujuva käyttö meinaa olla yhdellä kädellä hieman haastavaa. Onneksi Asus on helpottanut tehtävää kiitettävästi käyttöä helpottavilla softapuolen ominaisuuksilla, kuten näytön alanurkkaan pienennettävällä yhden käden näkymällä. Puhelin on melko painava, mutta ei kuitenkaan tunnu häiritsevältä, vaan ennemminkin laadukkaan jyhkeältä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 159,1 x 75,4 x 9,2 mm
  • Paino: 190 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 83,8 %

Fyysisiltä mitoiltaan ZenFone 6 on 6,4 tuuman näyttökokoluokassa hieman keskimääräistä pidempi puhelin. Edeltäjämalli 5Z:aan nähden näyttökoko on kasvanut 0,2 tuumalla, jonka myötä pituutta on tullut selvästi (6,1 mm) lisää ja myös paksuus on kasvanut 1,3 mm, mutta leveys on pienentynyt 0,3 mm. Paino on sekin kasvanut havaittavasti 25 grammalla.

Pahimmista kilpailijoista muutaman mainitakseni samankokoisella näytöllä varustettu Honor View20 on 2,2 mm lyhyempi, tismalleen yhtä leveä ja 1,1 mm ohuempi. Myöskin samankokoisen näytön tarjoava OnePlus 7 on 1,4 mm lyhyempi, 0,6 mm kapeampi ja millimetrin ohuempi. Xiaomi Mi 9 on puolestaan 1,6 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi ja 1,6 mm ohuempi. Painoa kilpailijoilla on 10-20 grammaa vähemmän, johon löytyy myöhemmin melko hyvä syy.

ZenFone 6:n runko on alumiinia ja etu- sekä takakuori Gorilla Glass –lasia. Metallikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja sen reunoilla kiertää kiiltäväksi viimeistellyt viisteet. Etupuolen Gorilla Glass 6 on reunoilta kevyesti pyöristetty ja sen sekä metallirungon välissä kulkee leveähkö muovinen kaistale, joka ainakin teoriassa parantaa hieman lasin pudotuskestävyyttä.

Laitteen viimeistelyssä ja laaduntunnussa emme havainneet juuri kritisoitavaa, joskin takalasin sovitukset metallirunkoon olivat pienen aavistuksen epätasapainoiset puolien välillä. Yleisesti ottaen puhelin tuntuu jämäkältä, mutta päädyistä voimakkaammin väänneltäessä rakenne elää vähän ja puhelimen yläosasta kameramoduulin suunnalta on kuultavissa pientä lonksuntaa.

Hyvin harvaan tämän hintaluokan puhelimeen on saatu mukaan IP-suojausta, eikä sitä löydy myöskään ZenFone 6:sta. Asukselta myönnetään suoraan, että kyseessä on kompromissi, joka oli tehtävä aggressiivisen hinnoittelun mahdollistamiseksi.

ZenFone 6:n takakuori on näyttölasista poiketen Gorilla Glass 3 –tyypin suojalasia, joka on pyöristetty pitkiltä sivuiltaan hieman kohti kylkiä. Puhelimen käyttömukavuudessa ei ole muotojen puolesta valittamista.

Saatavilla olevia värivaihtoehtoja ovat Midnight Black ja Twilight Silver, joista testikappaleemme edustaa ensimmäistä vaihtoehtoa. Käytännössä väri on aavistuksen sinertävään sopivassa valossa taittava tumma harmaa. Kiiltäväpintainen lasi kerää jonkin verran sormenjälkiä, mutta ne eivät erotu tässä värivaihtoehdossa erityisen häiritsevästi. Lasipinta on vähänkin kaltevilla tasoilla sekä kuivissa käsissä liukas, mutta kosteissa tai hikisissä näpeissä melko pitävä.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolelle Asus on ladannut erittäin suorituskykyisen kattauksen etenkin hintaluokka huomioiden. Järjestelmäpiiriksi on valittu Snapdragon 855, jota nopeampaa ei tällä hetkellä Android-puolella ole saatavilla. Asus on tehnyt puhelimen sisään lisää tilaa latomalla pääpiirilevyn kahteen eri kerrokseen. Jäähdytyksessä ei käytetä lämpöputkea, toisin kuin monissa muissa nykypäivän high-end-puhelimissa, vaan järjestelmäpiiri on kontaktissa metallisen rungon kanssa. Kurkistus ZenFone 6:n sisuksiin löytyy esimerkiksi JerryRigEverything-kanavalta YouTubesta.

Snapdragon 855:ssä kahdeksan prosessoriydintä on jaettu kolmeen eri ryppääseen. Yksittäinen suorituskykyisin Cortex-A76-pohjainen Kryo 485 Gold –ydin toimii 2,84 GHz kellotaajuudella ja kolme vastaavaa ydintä hieman alhaisemmalla 2,42 Ghz maksimikellotaajuudella. Lisäksi piiri sisältää neljä 1,8 GHz kellotaajuudella toimivaa Kryo 485 Silver –ydintä, jotka perustuvat Cortex-A55-ytimiin. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen jopa 45 % edellisen sukupolven piiriin nähden.

Grafiikkasuorittimena piirissä on Adreno 640 GPU, jonka suorituskyvyn kerrotaan kasvaneen 20 % edellisen sukupolven Adreno 630 –grafiikkasuorittimeen verrattuna. Hexagon 690 DSP on varustettu uusilla Hexagon Tensor Accelerator -ytimillä, joiden kerrotaan kaksinkertaistavan sen vektorilaskunopeuden viime sukupolveen nähden. Kaksiytiminen Spectra 380 –kuvasignaaliprosessori puolestaan tukee rautakiihdytettyjä konenäköominaisuuksia.

Järjestelmäpiiriin integroidun modeemin suorituskyvystä ei ole ulosmitattu aivan kaikkea, vaan ZenFone 6:n Suomessa myytävä versio tukee gigabitin latausnopeuksia ja 150 Mbit/s lähetysnopeuksia.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri (1×2,84 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 6 tai 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64, 128 tai 256 Gt UFS 2.1 –muistia (128 Gt versiossa vapaana noin 113 Gt), muistikorttipaikka (max. 2 Tt)
  • LTE Cat.16/13 (1000/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, AptX HD, EDR, A2DP, NFC
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), GLONASS, Beidou, QZSS (L1 & L5)
  • stereokaiuttimet, NXP TFA9874 –älyvahvistin, DTS Headphone X™ 7.1 -tuki

ZenFone 6:sta on tarjolla kolme eri muistivarianttia. Edullisimmassa on 6 Gt RAM-muistia ja 64 Gt tallennustilaa. Kyseisen version tallennustilan määrä alkaa olla nykypäivänä 500 euron hintaluokassa turhan vähän, jota muistikorttipaikka onneksi paikkaa. Tallennustilan tuplaamisesta pitää maksaa 60 euroa, jolloin RAM-muistin määrä pysyy vielä samana. Vielä 40 euron lisäpanostuksella saa jälleen tallennustilan tuplauksen sekä lisäksi kaksi gigatavua lisää RAM-muistia. Jos budjetti ei ole tiukka, on tallennustilan nelinkertaistaminen harkinnan arvoinen 100 euron lisäinvestointi.

Muiden yhteyksien osalta tuettuna ovat NFC, Bluetooth 5.0 sekä ac-WiFi. Uusimman WiFi 6 –standardin tukea puhelimesta ei vielä löydy. Satelliittipaikannuksessa GPS, Galileo ja QZSS tukevat kahta taajuutta.

Puhelimen alapäädyssä sijaitsee toinen stereokaiuttimista, mikrofonin aukko, USB Type-C –liitäntä sekä edelleen monien iloksi hiljalleen katoamassa oleva 3,5 mm:n ääniliitäntä. Pienenä miinuksena USB-liitäntä tukee vanhempaa 2.0-standardia, joten sitä ei voi käyttää DisplayPort-kuvaulostulona.

Edeltäjämallin tapaan kaiuttimista lähtee ääntä varsin mukavasti. Mittasimme 30 cm:n päästä peräti 83 dBA äänenpaineen ja erillinen ulkoilmatila aktivoituna peräti 84 desibeliä, joka on kautta aikain mittauksiemme huippuarvoja. Vaikka ääntä irtoaa paljon, on se etenkin korkeimmilla äänenvoimakkuuksilla melko terävää ja diskanttipainotteista, eikä bassotoisto ole aivan markkinoiden parhaimpien tasoa.

Näytön alareunuksen korkeus on suunnilleen samaa luokkaa edeltäjämalli 5Z:n kanssa. Se ei ole valtavan suuri, mutta ei kuitenkaan yhtä kapea kuin näytön muilla reunoilla. Navigointiratkaisu sijaitsee näytön alaosassa – vaihtoehtoina ovat perinteiset navigointinäppäimet muokattavalla järjestyksellä, Googlen vakiopyyhkäisyeleet sekä Asuksen omat pyyhkäisyeleet. Asuksen toteutuksessa näyttöä pyyhkäistään alareunasta ylöspäin eri kohdista, eikä se ole käytettävyydeltään aivan markkinoiden parhaimmistoa.

ZenFone 6:n näytön läpimitta on kasvanut edeltäjämalliin nähden 0,2 tuumaa. Käytännössä näytön koko on kasvanut vain pystysuunnassa, sillä kuvasuhdetta on laajennettu 19,5:9:ään. 6,4-tuumainen näyttöpaneeli perustuu IPS LCD –tekniikkaan ja sen resoluutio on 1080 x 2340 pikseliä. Näytössä ei ole minkäänlaista lovea.

Asuksen mukaan näyttö tarjoaa 600 nitsin maksimikirkkauden ja tukee DCI-P3-väriavaruutta sekä HDR10-standardia. Suoratoistopalveluista mm. Netflix ja Amazon Prime eivät kuitenkaan ainakaan toistaiseksi vaikuttaisi tukevan HDR-sisällön toistamista ZenFone 6:lla, mutta YouTubessa se tuntui testien perusteella onnistuvan. Netflixillä on ollut tapana päivittää tuettujen laitteiden listaa tasaisin väliajoin.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,4-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 516 PPI
  • RGB-alipikseliasettelu
  • HDR10-tuki, 100 % DCI-P3, 96 % NTSC
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • sinisen valon suodatin, herätys nostamalla, hansikastila

Tiivistettynä näyttö ei ole kuvanlaadultaan huono, mutta ei silti nykymittapuulla yllä hintaluokan parhaimmistoon. Näytön maksimikirkkaus on kohtalaisen korkea, mutta kirkkauden säätöpalkki on jostain syystä epälineaarinen ja ainakin itselle tyypillinen ”puolivälin asetus” löytyi ZenFone 6:ssa vasta noin 80 %:n kohdalta. Kontrastissa ja mustan toistossa ei ole valittamista, vaikka ne eivät luonnollisestikaan yllä OLED-näyttöjen tasolle.

Valmiita väriasetuksia löytyy kaksi kappaletta – standardi ja laaja. Toinen tarjoaa hieman hillitymmän ja toinen näyttävämmän värintoiston – kummassakaan ei ole suuremmin valittamista. Oletuksena värilämpötila on hieman sinertävään kallellaan, mutta sitä voi onneksi hienosäätää lämpimämpään suuntaan. Lisäksi tarjolla on mukautettu väritila, joka tarjoaa säädöt kylläisyydelle sekä sävylle.

Puhelimen yläpääty poikkeaa muista viimeaikaisissa puhelimissa nähdyistä toteutuksista, sillä näkyvissä on erikoinen suorakaiteen muotoinen syvennys. Kyseessä on kääntyvä kameramoduuli, jonka toimintaan tutustutaan kohta hieman tarkemmin. Kyseinen kameratoteutus on mahdollistanut erillisen etukameran poisjättämisen näytön yläreunasta ja täten myös näyttöloven eliminoimisen.

Näytön yläreunus on siis saatu erittäin kapeaksi, mutta siitä huolimatta se on aavistuksen suurempi kuin pitkillä sivuilla. Kuuloke ja toinen stereokaiuttimista on sijoitettu tyylikkäästi näyttölasin yläsaumaan sijoitetun muoviritilän taa. Asus näyttää esimerkillisesti, ettei ilmoitusvalostakaan ole tarvinnut luopua, sillä se on sijoitettu yläreunukseen lähelle puhelimen oikeaa ylänurkkaa.

Myös Asuksen vasemman kyljen yläosaan sijoitettu korttipaikkatoteutus on erinomainen ja siitä pitäisi monen muun valmistajan ottaa mallia. Samaan kelkkaan mahtuu kaksi nano-SIM-korttia sekä myös micro-SD-muistikortti samanaikaisesti. Molemmat SIM-korttipaikat tukevat 4G-yhteyttä.

ZenFone 6:n erikoisuuksiin kuuluu ”pikapainike”, joka on sijoitettu oikean kyljen yläosaan äänenvoimakkuuspainikkeen yläpuolelle. Käyttäjä voi ohjelmoida siihen pikatoiminnot yhdelle ja kahdelle sekä pitkälle painallukselle. Ajatus on hyvä, mutta toteutus on jätetty ohjelmistotasolla hieman puolitiehen. Tarjolla on nimittäin vain seitsemän valmista toimintovaihtoehtoa, mutta ei esimerkiksi mahdollisuutta avata vapaasti valittavaa sovellusta tai toimintoa. Täytyykin toivoa, että Asus laajentaa toimintojen muokattavuutta tulevissa ohjelmistopäivityksissä. Testasimme näppäimen toimintaa nopeasti myös Button Mapper -sovelluksella, joka ei tunnistanut näppäintä lainkaan.

Lasisen takakuoren alla piilottelee ZenFone 6:n suurikokoinen 5000 mAh (19,2 Wh) litium-polymeeriakku. Edeltäjämalliin nähden akun koko on kasvanut peräti 50 %, eli 1700 mAh. Suomen markkinoilla ei tässä suorituskykyluokassa ole tarjolla suurempaa akkua ja Asus kertoikin tavoitteena olleen suurimman mahdollisen akun mahduttamisen puhelimeen.

Asus lupaa yhdellä latauksella saavutettavan vähintään kahden vuorokauden akunkeston normaalikäytössä sekä päivän akunkeston raskaassa käytössä. Yhdellä latauksella voi saavuttaa jopa 21 tuntia nettiselailua tai 24 tuntia 1080p-videotoistoa.

Akku tukee Quick Charge 4.0- ja USB-PD –pikalatausstandardeja ja akun luvataan täyttyvän tunnin latauksella tyhjästä noin 2/3 varaukseen. Asuksen mukaan langatonta latausta ei saatu mahtumaan samaan pakettiin, sillä sen toteuttamiseksi turvallisesti akun virtatiheyttä (=kapasiteettia) olisi pitänyt laskea noin 20 %:lla. Samasta syystä myös pikalataus on rajoitettu ”vain” 18 wattiin.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoren yläosassa ja se on upotettu aavistuksen lasipinnan alapuolelle, joten tunnistin löytyy varsin helposti sormikopelolla. Tunnistin sijaitsee hieman alempana kuin edeltäjämallissa, mutta silti pienikätisemmät joutuvat aavistuksen kurottamaan siihen yltääkseen. Itse tunnistin toimii erittäin nopeasti ja varmasti. Lukituksen avaamiseen riittää sormen nopea näpäyttäminen tunnistimelle, eikä epäonnistuneita tunnistuksia havaittu käytännössä lainkaan. Kokonaisuudessaan on hyvä, ettei Asus ole päätynyt näytön alle sijoitettuun tunnistinratkaisuun.

 

Kamera

ZenFone 6:n ehdottomasti mielenkiintoisin tekninen yksityiskohta on kääntyvä ”Flip Camera” –kameraratkaisu, jonka avulla samaa kaksoiskameraa voidaan käyttää sekä etu- että takakamerana. Ratkaisun etuina on, että myös etukamerana voidaan hyödyntää laadukkaampaa kameraa ja lisäksi kameramoduulien kokonaismäärää on voitu vähentää, jolloin näytön reunoja on saatu kavennettua ja näyttölovesta on voitu luopua.

Ensisilmäyksellä takakamera näyttää melko tavanomaiselta, joskin asiasta tietävä havaitsee välittömästi muusta puhelimesta erikseen rajatun moduulin. Flip Camera avautuu joko kamerasovelluksen tai etukamerarajapinnan kautta aktivoituna. Avattuna kameramoduuli on aavistuksen etukenoon kallistuneena ja puhelimen yläosaan jää suuri syvennys, jossa moduuli pitää suljettuna majaansa. Halutessaan käyttäjä voi myös säätää kameran kulmaa manuaalisesti kahden asteen portain ja täten ottaa kuvia myös erikoisemmista asennoista sekä käyttää puhelinta itseään ”kamerajalkana”.

Kameramoduulin kuoret on valmistettu amorfisesta metalliseoksesta, joka on neljä kertaa vahvempaa, mutta 20 % kevyempää kuin teräs. Kameramoduuli on kiinnitetty molemmilta puolin metallisilla saranoilla puhelimen metallirunkoon ja sitä liikuttaa tarkoitukseen suunniteltu askelmoottori, jonka yhteydessä sijaitseva vaihteisto sisältää 13 ratasta. Kameraan kulkee kaksi millimetriä paksu kaapeli, joka sisältää 17 virtajohdinta ja 32 signaalijohdinta.

Valmistajan mukaan toteutus on suunniteltu erittäin kestäväksi ja mekanismin kehutaan kestävän yli 100 000 yksisuuntaista liikettä, joka tarkoittaa noin 28 avaus-sulkuyhdistelmää joka päivä viiden vuoden ajan. Lisäksi kameraa kerrotaan olevan testattu äärimmäisten lämpötilojen, pudotusten ja ulkopuolisen rasituksen avulla. Puhelin osaa kääntää kameran automaattisesti kiinni havaitessaan pudotusliikkeen.

Käytännössä kameramoduulin mekanismi tuntuu hieman kaksijakoiselta. Avautuessaan se pitää kimeää surinaa ja jos kameraa käsittelee kovakouraisesti se pitää ampiaisen kaltaista sirinää ja puhelin huomauttaa kovakouraisuudesta näytölle ilmestyvällä ilmoituksella. Äänien ja ensivaikutelman perusteella mekanismista jää hieman heppoinen kuva. Testasimme kuitenkin toteutuksen kestävyyttä mm. vääntelemällä kameraa sekä roikottamalla ja heiluttamalla puhelinta kovakouraisesti pitämällä kameramoduulista kiinni, eikä se vaikuttanut olevan käsittelystä moksiskaan. Vasta aika näyttää, kuinka kestävä kameran rakenteesta on lopulta saatu.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/2-tuumainen Sony IMX586 –sensori, Quad Bayer -suodatin), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.79-aukkosuhde
  • 13 megapikselin superlaajakulmakamera, 11 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (125 asteen kuvakulma), f2.4
  • Tarkennus: 2×1 OCL PDAF (on-chip micro-lenses), laser, kontrasti
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 480 FPS, 1080p 240 FPS

Kameramoduuli pitää sisällään kaksi kameraa, joista toinen on tavallinen laajakulmainen ja toinen superlaajakulmainen. Kameroiden väliin on sijoitettu kaksois-LED-salama ja sen yläpuolelle lasertarkennuksen lähetin ja vastaanotin.

Takaa katsottuna kameroista oikeanpuoleinen on Sonyn 48 megapikselin IMX586-sensoriin perustuva laajakulmakamera, jonka kuusilinssisen objektiivin kinovastaava polttoväli on 26 mm ja aukkosuhde f1.79. Suurikokoinen kuvasensori käyttää Quad Bayer –suodatinta, eli se on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti 12 megapikselin tilassa, jolloin kennon rakennetta voidaan hyödyntää dynamiikan ja hämäräkuvausominaisuuksien parantamisessa. Kamerassa ei ole optista kuvanvakainta, joka on harmillinen taantuma, sillä edeltäjämallista optinen vakain löytyi.

Toinen kameroista on edeltäjämallin tapaan ultralaajakulmakamera, mutta sen tarkkuutta on kasvatettu 13 megapikseliin ja objektiivin kuvakulmaa laajennettu kamerapuhelimien mittakaavalla erittäin laajaan 125 asteeseen. Objektiivi on kiinteätarkenteinen.

Videopuolella tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus 480 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p –laaduilla. Poikkeuksena ultralaajakulmakamera ei kykene 4K 60 FPS –tallennukseen.

ZenFone 6:n kamera käynnistyy ripeästi ja on välittömästi kuvausvalmiina – kuva taltioituu välittömästi suljinpainiketta painaessa. Myös tarkennus tuntuu toimivan erittäin ripeästi ja luotettavasti sekä valoisassa että heikommassakin valaistuksessa.

Kamerasovellus on pysynyt melko lailla samankaltaisena edeltäjämallin kanssa. Siellä täällä voi kuitenkin havaita muutamia pieniä viilauksia, joista ehkäpä suurin on suljinpainikkeen viereen selattavaksi listaksi siirretty kuvaustilavalikko, jonka käytettävyys ei ole suoranaisesti parantunut erilliseen koko ruudulle avautuvaan valikkoon nähden. Pienenä uutena näppäränä yksityiskohtana sekä zoomaaminen että ajastimen käyttö onnistuvat yhdellä kädellä suljinpainiketta pysty- ja sivusuunnassa liu’uttamalla. Videokuvaustila saa plussaa resoluution vaihdon pikavalinnasta.

Nykytrendin mukaisesti kamera tukee myös kohteen tunnistusta tekoälyn avulla ja ominaisuuden saa halutessaan kytkeä pois päältä asetusvalikosta.

Puhelin päivittyi testijakson aikana pariin otteeseen ja tuorein käytössä ollut kameraversio oli 6.0.28.0_190531.

Manuaalitila ei ole myöskään kokenut suurempia muutoksia. Kuvausnäkymässä sommittelua helpottamassa ovat histogrammi, horisonttiviiva sekä kallistusta havainnollistava piste. Säädöt löytyvät valotuksen mittaukselle, valkotasapainolle, valotuksen kompensoinnille, herkkyydelle (ISO 25 – 3200), suljinajalle (1/3200 – 32 s) sekä tarkennukselle. Asetuksista voi kytkeä päälle RAW-kuvien tallennuksen yhdessä JPG-otosten kanssa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa ZenFone 6:n pääkamera ottaa Värit toistuvat pääosin mukavan eläväisesti ylikorostumatta liikaa. Kuvien yleisilme on terävä ja yksityiskohtia taltioituu 12 megapikselin luokassa hyvin. Kohinaa ei näy oikeastaan lainkaan.

Haastavimmissa olosuhteissa dynamiikka jättää vielä hieman toivomisen varaa, sillä esimerkiksi kirkas taivas saattaa palaa puhki. Tätä voi paikata erillisellä HDR++-kuvaustilalla, mutta se toimii varsin hitaasti ja tekee kuvasta kokonaisuudessaan epäluonnollisemman näköisen. Lähikuvauksessa totesimme, että lyhin tarkennusetäisyys ei ole aivan yhtä pieni kuin monissa kilpailijoista.

Valaistuksen heikentyessä ZenFone 6 ei kykene tekemään aivan sellaista jälkeä, jota olisimme parhaassa tilanteessa toivoneet. Jos valoa on tarjolla edes kohtalaisesti ja kuvauskohde on värikäs, näyttää kokonaisotos yleensä melko hyvältä. Kun valoa on tarjolla heikommin, pehmeys hiipii selvästi yksityiskohtiin ja tummiin alueisiin ilmestyy karkearakeista kohinaa. Myös hienovaraisempien värisävyjen toisto heikkenee selvästi tehden niistä harmaita. Suorituskyky hämärässä ei siitä huolimatta ole missään nimessä huonoa.

Testeissämme tavallisella automaattitilalla kuvatessa automatiikka sääti suljinajan pisimmillään vain noin 1/20 sekunnin kieppeille, joka ei ole nykymittapuulla erityisen pitkä aika. Osatekijänä asiassa on varmasti optisen vakaimen puuttuminen. Samalla automatiikka pitää herkkyyden melko alhaisena, nostaen ISO-arvon vain harvoin nelinumeroiseksi.

Kamerasovellus tarjoaa myös erillisen Yö-kuvaustilan, joka ottaa olosuhteista riippuen jopa 16 peräkkäistä raakakuvaa eri asetuksilla ja muodostaa niistä lopuksi yhden kuvan. Kuvan ottaminen kestää useamman sekunnin, mutta pieni tärinä ei häiritse lopputulosta.

Havaintojemme mukaan yötilalla on mahdollista parantaa hieman kuvan yksityiskohtia ja saada tummimpia alueita näkyvämmiksi, mutta mitään mullistavaa ei yötilalla kuitenkaan saa aikaan. Yötilaa on suositeltavaa käyttää silloin, kun kuvaustilanne on rauhallinen ja otoksesta haluaa saada kaiken mahdollisen irti.

13 megapikselin ultralaajakuvakamera tulee tarpeeseen etenkin ahtaissa tiloissa sekä laajoja maisemia kuvatessa. Etenkin lomakuvaukseen se on monessa tilanteessa näppärä ja kuvakulma on laajempi kuin useimmissa kilpailijoissa. Kamerasovellus tekee automaattisen reunavääristymien korjauksen, joka vaikuttaisi toimivan melko hyvin.

Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu ei pärjää pääkameralle, joka ei ole sinällään yllätys, sillä tilanne on sama kaikkien markkinoilta löytyvien kamerapuhelimien kohdalla. Hyvässä valossa otetuissa otoksissa ei ole etenkään kokonaisuutena tarkasteltaessa juuri valittamista, vaan ne ovat hyvinkin käyttökelpoisia. Dynamiikka, yksityiskohdat ja värintoisto jäävät kuitenkin selvästi kakkoseksi pääkameralle. Hämärässä kuvanlaadulta ei kannata odottaa suuria, sillä jälki menee suht nopeasti suttuiseksi.

Kilpailijoiden ratkaisuihin nähden ZenFone 6:n ultralaajakulmakamera ei kuitenkaan ole kokonaisuutena lainkaan hassumpi ja sen kuvanlaatu onkin luokassaan markkinoiden parempaa puoliskoa.

Koska IMX586-kuvasensori käyttää Quad Bayer –suodatinta, eivät sen vahvuudet ole täyden resoluution kuvissa, sillä ne joudutaan muodostamaan uudelleenmosaikointialgoritmien avulla. Pääkameran oletustarkkuus onkin 12 megapikseliä, mutta haluttaessa asetuksista voi kytkeä käyttöön täyden 48 megapikselin resoluution. Otimme vertailukuvat molemmilla asetuksilla päivällä ja yöllä.

Hyvässä valaistuksessa kennon täydestä resoluutiosta on yksityiskohtien osalta selvää hyötyä. Täyden kennon heikkous näkyy puolestaan värintoistossa sekä dynamiikassa, joista kumpikin häviävät 12 megapikselin kuville.

Heikossa valossa täyden resoluution käytölle ei löydy juuri järkiperusteluja, sillä kuvanlaatu on selvästi suttuisempaa ja pimeämpää kuin 12 megapikselin tarkkuudella.

Pääkameraa käyttäessä kuvausnäkymässä on tarjolla pikapainike kaksinkertaiselle zoomille, joten testasimme myös kyseisen ominaisuuden toimintaa. 12 megapikselin resoluutiolla zoomattu kuva otetaan 48 megapikselin sensorin keskiosalla, joten kyseessä ei ole digitaalinen rajaus, eikä siis siltä näkökantilta häviöllinen zoomaus. Kennon keskikohdasta rajaamalla muodostettu kuva ei kuitenkaan pääse nauttimaan Quad Bayer –suodattimen eduista, joten mm. dynamiikka ja värintoisto kärsivät siitä jonkin verran.

Kuten vertailukuvista voi huomata, zoomilla otetun kuvan jälki on yksityiskohtaisempaa kuin ilman zoomia vastaavasta kohdasta otetussa kuvassa, joten siltä osin zoomin voi todeta olevan hyvässä valossa käyttökelpoinen. Samalla kuitenkin värit toistuvat selvästi haaleampina ja dynamiikka on heikompaa. Heikossa valossa zoomin käyttöä koskee sama huomio kuin sensorin täyden resoluution käyttöä – lopputuloksen kannalta siinä ei ole yksinkertaisesti järkeä.

Edeltäjämalli ZenFone 5Z:aan verrattuna ZenFone 6:n kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa yllättävän samankaltaista, ottaen huomioon merkittävästi muuttuneen kamerasensorin. Suurimpana erona 5Z:lla otettujen kuvien värimaailma on aavistuksen kylläisempi ja ehkäpä myös todenmukaisempi kuin kuutosessa.

Heikossa valaistuksessa eroja tulee näkyviin enemmän, eikä suoranaisesti uuden mallin eduksi. ZenFone 6:n kuva on pehmeämpi ja yksityiskohdiltaan suttuisampi. Lisäksi 5Z kykenee säilyttämään värit kuutosta paremmin, joten hieman yllättäen edeltäjämalli näyttäisi vetävän jopa pidemmän korren hämäräkuvausominaisuuksien osalta. Optisen kuvanvakaimen ansiosta 5Z pystyy käyttämään selvästi pidempää suljinaikaa sekä alhaisempaa herkkyyttä.

ZenFone 6:n kamerasovelluksessa syvyysterävyysefekti on ”henkilökuva”-nimellä, mutta siitä huolimatta sillä voi ottaa kuvia myös muista kohteista ja käyttäjä voi säätää etsinnäkymässä syvyysterävyysefektin määrää reaaliaikaisesti. Efektin toiminta on tuttua monesta muustakin markkinoilta löytyvästä puhelimesta – se toimii nimittäin varsin vaihtelevasti. Parhaimmillaan se tunnistaa kohteen varsin hyvin ja lopputulos on näyttävä. Toisaalta turhan monessa tilanteessa ja etenkin hankalamman muotoisten kohteiden kanssa tunnistus empii pahasti ja lopputulos on lähes käyttökelvoton, kuten oikeanpuolimainen pelastusrengaskuva havainnollistaa.

Koska kääntyvän kameramoduulin ansiosta etukamerana toimivat samat kamerat kuin takana, on ZenFone 6:n ”etukamerakuvat” markkinoiden terävintä huippua. Käytössä on luonnollisesti molemmat kamerat, joten ultralaajakulma mahdollistaa helposti useamman henkilön mahduttamisen samaan selfieen.

ZenFone 6 mahdollistaa videotaltioinnin korkeimmillaan 4K 60 FPS –laadulla H.264- tai H.265-pakkausta käyttäen MP4-kääreeseen. Totesimme testeissä, että jostain syystä molemmilla pakkaustavoilla tallennetut videot ovat kooltaan identtisiä, vaikka H.265:n pitäisi tarjota parempi pakkausteho. 4K 60 FPS –videon maksimipituus on rajattu viiteen minuuttiin ja 4K 30 FPS –videon vastaavasti kymmeneen minuuttiin. Ääni tallentuu aina stereona korkeahkolla 192 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s High@L4, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.265 20 Mbit/s, Main@L5@Main
  • 1080p 60 FPS H.264 38 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.265 30 Mbit/s, Main@L5.1@Main
  • 4K 30 FPS H.264 42 Mbit/s High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.265 42 Mbit/s, Main@L5.2@Main
  • 4K 60 FPS H.264 75 Mbit/s, High@L5.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 60 FPS H.265 75 Mbit/s, Main@L6.1@Main

Videokuvan laatu on kaikin puolin hyvää – jälki on terävää, sulavaa ja värintoistoltaan eläväisen luonnollista. Joissain enemmän liikkuvia kohteita sisältäneissä tilanteissa havaitsimme tarkennuksessa jonkin verran pumppaamista. Myöskään laajakulmakameralla tallennettu video ei ole lainkaan hullumpaa, joskin sillä ei 4K 60 FPS –videon tallentaminen onnistu.

Elektroninen vakautus on käytettävissä kaikilla resoluutioilla ja se rajaa kuvaa tyypillisesti jonkin verran. Haluttaessa vakautuksen saa kytkettyä asetuksista pois päältä, mutta jos croppaus ei häiritse, ei poiskytkemiselle ole juuri perusteita, sillä vakautus toimii erittäin hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

ZenFone 6:ssa käytetään Android 9 Pien päällä uusinta ZenUI 6 –käyttöliittymää, jonka suhteen on ilo todeta, että Asus on siirtynyt hyvin vakio-Androidia mukailevaan toteutukseen. Viimevuotinen ZenUI 5 peitti vielä varsin kattavasti vakio-Androidin ulkoasun alleen.

Asus kertoo muokanneensa myös omat perussovelluksensa (puhelin, galleria, kello, tiedostonhallinta) muistuttamaan Androidin vakiotyyliä ja monilta osin yritys on myös tyytynyt käyttämään Googlen vakiosovelluksia. Päällekkäisiä sovelluksia ei löydy juurikaan – ainoat bongaamamme olivat Galleria ja Google Kuvat. Esiasennettuja kolmannen osapuolen sovelluksia olivat ainoastaan Facebook sekä Instagram ja niistäkin molemmat ovat käyttäjän poistettavissa.

Valmistaja kertoo keskittyneensä käyttöjärjestelmän nopeuden ja resurssien optimointiin. Viime vuodelta tuttu OptiFlex-muistinhallintaominaisuus hyödyntää koneoppimista ja osaa ennakoida käyttäjän sovelluskäyttöä sekä optimoida resurssien käyttöä sen mukaan. Käyttäjä voi myös itse valita nopeutettavat lempisovelluksensa.

Käyttöliittymässä on huomioitu yhden käden käyttö ja useimmin käytetyt toiminnot on pyritty sijoittamaan näytön alaosaan. Lisäksi käyttöliittymästä löytyy mm. yhden käden tila ja ilmoitusvalikon saa vedettyä alas kotinäkymää tai sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä. Jäljellä on edelleen myös lukuisat muut edeltäjämallista löytyneet käyttöä helpottavat lisäominaisuudet, kuten tumma käyttöliittymäteema, elekomennot, pelitila sekä näyttökuvan videotallennus.

Valmistajan mukaan Android Q –päivitys ZenFone 6:lle on ykkösprioriteetti ja laite tulee saamaan sen ensi syksynä ensimmäisten puhelinten joukossa. Lisäksi puhelin on jo nyt mukana Android Q Beta –ohjelmassa. Asus lupaa lisäksi ZenFone 6:n saavan myös ensi vuonna julkaistavan Android R –päivityksen. Tietoturvapäivityksiä laitteelle luvataan vähintään kahden vuoden ajan julkaisusta kahden kuukauden välein. Testijakson aikana puhelimeen saapui muutama päivitys, joista viimeinen sisälsi huhtikuun tietoturvakorjaukset.

Suorituskyky

ZenFone 6 vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan kahden viikon ajan, eikä puhelimessa havaittu mitään rauta- eikä ohjelmisto-ongelmia.

Suorituskyvyltään ZenFone 6 on markkinoiden huippua. Peruskäytössä laite on erittäin sulava- ja nopeatoiminen. Rinnakkain vertailussa edeltäjämalli 5Z:n kanssa ”kuutonen” on aavistuksen nopeampi lähes kaikissa toimissa. Markkinoiden nopeimpiin lukeutuvaan OnePlus 7:ään verrattuna ZenFone 6 on havaittavasti hitaampi sovellusten avausnopeudessa, mutta ero pienenee lähes olemattomaksi moniajossa sovelluksesta toiseen liikuttaessa.

Snapdragon 855 on tämän hetken nopein järjestelmäpiiri Android-markkinoilla, mikä tarjoaa hyvän pohjan mobiilipelaamisesta ja muista raskaammista sovelluksista kiinnostuneille. Testasimme puhelimella raskaamman pään mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Asphalt 9:ää sekä Gods of Romea ja ne pyörivät ZenFone 6:lla moitteettoman sulavasti, kuten odottaa saattaa.

Rasituksessa puhelin lämpenee takakuoren yläosasta jokin verran. CPU Throttling –testisovelluksella prosessorisuorituskyky laski 15 minuutin rasitusjaksolla noin 70 %:iin maksimista (kuva). GFXBench Manhattan –grafiikkatestiä puolisen tuntia toistaessa takakuoren ja metallikehyksen vasen yläkulma lämpeni yli 55 asteeseen, joka alkaa tuntua jo ihoa vasten lähestulkoon polttavalta. Lämmön johtuminen puhelimen runkoon siis selvästikin toimii, mutta lämpötilanhallinta saattaisi kaivata hienosäätöä. Pelikäytössä puhelin ei kuitenkaan lämmennyt häiritsevän kuumaksi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä ZenFone 6 suoriutuu juuri niin kuin Snapdragon 855 –piirilliseltä puhelimelta voi odottaa. Vertailukohdiksi otimme Kirin 980 –piirillisen Honor View 20:n, Snapdragon 855 –piirillisen OnePlus 7 Pron sekä Snapdragon 845 –piirillisen edeltäjämallin.

Pääosin testitulokset olivat linjassa muiden tähän mennessä testaamiemme Snapdragon 855 –puhelinten kanssa. Samaa piiriä käyttävään OnePlus 7 Prohon verrattuna tulokset olivat 3D Markia lukuun ottamatta aavistuksen heikompia, mutta asialla ei ole suurta käytännön merkitystä. Edeltäjämalliin nähden grafiikkapuolen suorituskyvyssä on tapahtunut melko maltillinen parannus – prosessoripuolella ero on suurempi. OnePlus 7 Pro häviää GFXBenchissä selvästi korkeamman näyttöresoluutionsa takia. ZenFonesta löytyvää AI-Boost-optimointia käyttämällä osasta testeistä sai tiristettyä muutamia prosentteja parempia tuloksia (sulkeissa).

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin hieman vanhemmissa io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Akunkeston suhteen ZenFone 6:een kohdistui suuret ennakko-odotukset 5000 mAh akun johdosta. Puhelinta testattiin testijaksolla hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, eikä akunkesto tuottanut pettymystä.

Testijaksolla täyden akun varaustaso laski päivän aikana tyypillisesti kevyellä käytöllä noin 80 %:n tietämille ja raskaammalla käytöllä 50–60 %:n haarukkaan. Pääosin akkua oli illalla niin reilusti jäljellä, että sillä uskalsi huoletta lähteä ylittämään toista päivää. Parhaimmillaan näytön päälläoloaika oli ollut lähes 5,5 tuntia ja akusta oli silti päivän päätteeksi yli puolet jäljellä.

Kahden päivän käytön jälkeen akun varauksessa oli varsin paljon hajontaa, mutta parhaimmillaan puhelimella päästiin reilusti yli 10 tunnin näytön päälläoloaikoihin, eikä akku loppunut kertaakaan kesken päivän aikana.

Noin parin 1,5-2 tunnin päivittäisellä käytöllä yhdellä yhdellä latauksella olisi selvinnyt todennäköisesti melko helposti kolmannenkin päivän yli ja vielä kevyemmällä käytöllä jopa neljän tai viidenkin päivän yli. Kokonaisuutena ZenFone 6:n akunkesto on parasta, mitä io-techin testeissä on nähty.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme ZenFone 6:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni vain noin viisi prosenttia tunnissa, joka on yhdessä Huawei P30 Pron kanssa paras koskaan io-techin testeissä mitattu tulos ja se tarkoittaa laskennallisesti peräti noin 20 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä ZenFone 6 saavutti toistuvasti noin 150 minuutin tuloksen, joka on samassa linjassa mm. OnePlus 7 Pron kanssa ja yleisesti ottaen heikompaa keskitasoa. Tässä testissä korostuu selvästi järjestelmäpiirin virranhallinta, joka sallii ZenFonessa melko korkean lämpötilan ja tätä kautta pienemmän suorituskyvyn laskun pidemmässä rasituksessa. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. Akkutestin aikana grafiikkasuorituskyky tippui vain noin 10 % (kuva).

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä ZenFone 6 saavutti peräti 15,5 tunnin tuloksen, joka on ylivoimaisesti paras koskaan mittaamamme tulos. Lähimmäs on yltänyt noin 14 tunnin tuloksella Redmi Note 5 Plus, joka sekin on alemman suorituskykyluokan laite.

18 watin vakiolaturilla akkuun täyttyy puolessa tunnissa noin kolmasosa ja tunnissa noin kaksi kolmasosaa varauksesta. Latausnopeus hidastuu noin 70 %:n varaustasolla ja viimeiset 10 % kestävät peräti 45 minuuttia. Akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa noin kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Latausaika ei ole markkinoiden nopeimmasta päästä, mutta kokonaisuutta arvioidessa on tärkeää huomioida akun koko. Vertailun vuoksi edeltäjämalli 5Z:n 3300 mAh akku latautui täyteen noin tunnissa ja 20 minuutissa – ZenFone 6:n akkuun täytyy vastaava varausmäärä noin tunnissa. Puhelin lämpenee latauksessa jonkin verran, muttei häiritsevästi.

 

Yhteenveto

ZenFone 5Z:n viimevuotisen yllätysmenestyksen myötä odotukset uutta ZenFone 6:tta kohtaan olivat jo valmiiksi korkealla, eikä viimevuotisen kaltaista yllätyksen mahdollisuutta ollut enää olemassa. Odotuksista huolimatta ZenFone 6 selvisi testijaksosta hyvin arvosanoin ja onnistui myös tuomaan mukanaan parannuksia ja uudistuksia 5Z:aan nähden.

Ulkoisesti ZenFone 6 on uudistunut viime vuodesta lähes täydellisesti, joka on Asukselta hyvä ratkaisu, ottaen huomioon 5Z:n varsin iPhonemaisen muotoilun. ZenFone 6 ei ehkä ole edelleenkään erityisen näyttävä puhelin, mutta sen erottaa helposti kilpailijoista etenkin taustapuolelta katsottuna ja kameratoteutuksessa on lähdetty hakemaan jotain massasta poikkeavaa. Rakenteellisesti kokonaisuus on varsin neutraali. Puhelin istuu mukavasti käteen, mutta lasin pudotuskestävyys ei ole erityisen hyvä ja IP-suojauksesta on jouduttu tässä hintapisteessä tinkimään. Toteutuksessa ei kuitenkaan ole mitään sellaisia puutteita, joita tämän hintaluokan puhelimesta voisi odottaa löytyvän.

Teknisesti ZenFone 6 tarjoaa hintaluokassaan varsin tasokkaan kattauksen. Näyttö ei ole aivan markkinoiden parhaimmistoa, mutta sen kanssa pärjää aivan hyvin. Suorituskykypuoli on kunnossa, sillä Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri on tällä hetkellä parasta mitä on tarjolla. Tallennustila on nopeaa UFS 2.1 –tyyppiä ja vaikka lähtöhintaisen version 64 gigatavun kapasiteetti onkin hieman vähänpuoleinen, voi sitä onneksi laajentaa muistikortilla ilman SIM-korttipaikoista tinkimistä.

Rautapuolella tarjolla on myös muita pieniä, mutta kilpailijoista uupuvia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten ilmoitusvalo, nopea sormenjälkitunnistin, 3,5 mm:n ääniliitäntä ja äänekkäät stereokaiuttimet. Yksi puhelimen ehdottomia vahvuuksia on suuri 5000 mAh akku, joka tarjoaa yhden markkinoiden parhaimmista toiminta-ajoista. Kompromissina langaton lataus on jätetty pois, mutta kyseinen ominaisuus ei ole vielä muutenkaan peruskauraa tämän hintaluokan puhelimissa.

ZenFone 6:n ehdottomasti mielenkiintoisin osuus löytyy kamerapuolelta Flip Camera –toteutuksen muodossa, minkä ansiosta näyttö on saatettu toteuttaa lovettomasti ja samaa kameraa voidaan hyödyntää sekä etu- että takapuolella. Kameratoteutuksen kestävyys herättää aiheesta epäilyksiä, eikä asiaan ole parin viikon testauksen perusteella antaa vedenpitävää vastausta. Kameramekanismi ehkäpä kuulostaa ja näyttää hieman heikolta, mutta suorittamamme väärinkäytön ja vääntelyn perusteella se vaikuttaisi kestävämmältä kuin mitä ensivaikutelma antaa ymmärtää ja antaahan valmistaja puhelimelle luonnollisesti myös normaalikäytön kattavan takuun.

Pääkamerassa käytetyn IMX 586 –sensorin on nähty tuottavan parhaimmillaan erinomaista jälkeä, mutta ZenFone 6:n tapauksessa ei siitä tunnu olevan saatu etenkään heikossa valossa aivan parasta irti. Siitä huolimatta kamera ei ole huono, vaan se tekee päivänvalossa hyvää jälkeä ja tuottaa pimeälläkin pääosin käyttökelpoisia otoksia. Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on parantunut selvästi edeltäjästä ja sen tuottama jälki on omassa luokassaan melko hyvää. Myös videokuvan laatu on hyvällä tasolla ja elektroninen vakautus on käytössä kaikilla tarkkuuksilla. Aivan markkinoiden parhaimmistoon kameratoteutus ei kuitenkaan kokonaisuutena yllä, eikä pääkamerassa ole tapahtunut edeltäjämalliin nähden merkittävää parannusta. Kääntyvän kameramekanismin ansiosta etukamerakäytössä kuvanlaatu on luonnollisesti markkinoiden terävintä kärkeä.

Softapuolella ZenFone 6 on ottanut aimo harppauksen oikeaan suuntaan ja toteutus asemoituu nyt markkinoiden parhaimmistoon. Kattavista käyttöliittymäkustomoinneista on luovuttu ja ulkoasu muistuttaa nyt hyvin paljon vakio-Androidia. Käyttöliittymän näppäriä lisäominaisuuksia ei kuitenkaan ole tiputettu pois kelkasta, joten kokonaisuus muistuttaa ajatukseltaan melko paljon OnePlussan kehuttua OxygenOS:ää. Onnistuneen käytännön toteutuksen lisäksi Asus tarjoaa puhelimelle varsin hyvän päivitystuen ja esimerkiksi kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä on jo luvattu ZenFone 6:lle.

Yhteenvetona ZenFone 6 on hintaisekseen erittäin monipuolinen ja vahva kokonaisuus, josta on hankala löytää suuria heikkouksia. 500–600 euron hintaluokka on nykypäivänä erittäin kilpailtu, mutta Asus kykenee vastaamaan kilpailuun hyvin. Tasapainoisen kokonaisuuden ohella kilpailijoihin verrattuna akunkesto on parempaa kuin Xiaomi Mi 9:ssä ja kameratoteutus on monipuolisempi kuin OnePlus 7:ssä. Muutamista pienistä puutteista huolimatta kokonaisuutta arvioidessa totesimme ZenFone 6:n toimituksen valinnan arvoiseksi puhelimeksi.

ZenFone 6:sta kiinnostuneiden kannalta pienenä miinuksena saatavuus on tämän artikkelin julkaisuhetkellä heikkoa ja laitetta löytyy lähinnä rajatusti valmistajan omasta verkkokaupasta, mutta tilanne toivottavasti paranee loppukesän aikana.

Plussaa

  • Loveton pienireunainen IPS-näyttö
  • Miellyttävästi käteen istuvaksi muotoiltu rakenne
  • Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu varauksin
  • Käyttökelpoinen ultralaajakulmakamera
  • Kääntyvän mekanismin ansiosta huipputason ”etukamera”
  • Kameran hyvälaatuinen videokuvaus
  • Erittäin voimakasääninen kaiutin
  • 3,5 mm ääniliitäntä löytyy edelleen
  • Erittäin nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Huipputason akunkesto
  • Molemmat SIM-korttipaikat käytettävissä yhdessä muistikortin kanssa
  • ZenUI 6 –käyttöliittymä on hyvä kompromissi vakio-Androidin ja lisäominaisuuksien välillä

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille
  • Motorisoidun kameramekanismin kestävyys pitkässä juoksussa pieni kysymysmerkki
  • Edeltäjämallia huonommat hämärkuvausominaisuudet optisen vakaimen puuttumisesta johtuen
  • Lähtöhintaisessa versiossa vähänpuoleisesti tallennustilaa (64 Gt)
  • Puhelin kuumenee raskaassa rasituksessa
  • Ei langatonta latausta
  • USB-liitäntä vanhaa 2.0-tyyppiä
  • 4K-videotallennuksen aikarajoitukset

 

This site uses XenWord.
;