Testasimme Bosen uudet 300 euron hintaiset toisen sukupolven QuietComfort-malliston nappikuulokkeet.

300 euron hintaansa Bose QuietComfort Earbuds II -nappeja on hyvin vaikea suositella, vaikka niiden vastamelutoiminto edustaakin nappikuulokemarkkinoiden tämänhetkistä huippua. Kuulokkeiden taajuusvaste on värittynyt, eikä se iske omaan makuuni, mutta sen voi pääosin korjata taajuuskorjaimella. 300 euron hintaan puuttuva langaton lataus ja kuulokkeiden sekä niiden laturin huomattavan suuri koko ovat kuitenkin edelleen merkittäviä miinuksia.

Mikäli hakusessa kuitenkin on markkinoiden tehokkain vastamelutoiminto, eivätkä puuttuvat ominaisuudet haittaa, tarjoavat Bosen napit juuri sen.

Plussaa

  • Erinomainen vastamelutoiminto
  • Elekomento äänenvoimakkuuden säädölle
  • Sovelluksessa on tarjolla taajuuskorjain

Miinusta

  • Sekä nappien että latauskotelon suuri koko
  • Ei langatonta latausta
  • Ei Bluetoothin multipoint-tukea
  • Ei mahdollisuutta kytkeä vastamelua pois päältä
  • Ei tukea AptX:lle tai LDAC:lle
  • Hyvin värittynyt äänimaisema varauksin

Huomiotavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

Vastamelukuulokerintamalla Bose on yksi tunnetuimmista, ellei peräti tunnetuin nimi, mutta valmistajan katalogista kuluttajien mielessä ovat useimmiten todennäköisesti suuremmat kuppikuulokkeet, kuten QuietComfort 35:t tai 45:t, nappien sijaan. Valmistajan QuietComfort-mallistoon kuuluu kuitenkin myös täyslangattomat nappikuulokkeet, jotka saivat tänä syksynä päivityksen toiseen sukupolveensa uusien QuietComfort Earbuds II:ien myötä, jotka ovat nyt saapuneet myös io-techin testiin.

QuietComfort Earbuds II:t tarjoavat 299,95 euron suositushintaansa vastamelutoiminnon, automaattisen taajuuskorjauksen käyttäjän korville kuulokkeiden korviin asettamisen yhteydessä sekä Bluetooth 5.3:n jonka kautta napit tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja. Akunkestoksi napeille luvataan 6 tuntia ja latauskotelo tarjoaa kolme täyttä latausta lisää.

Pakkaus ja sen sisältö

Bose toimittaa nappinsa neliskanttisessa pahvipakkauksessa, jonka toimitussisältöön kuuluu itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kahdet vaihtotulpat ja vaihtosiivet kuulokkeisiin

Tulppien lisäksi Bosen uutuusnapit käyttävät siis monista urheilunappikuulokkeista tuttuja pieniä joustavia siipiosia, jotka vahvistavat kuulokkeiden istuvuutta korvalle. Tulppien kiinnike kuulokkeeseen on huomattavan soikean muotoinen perinteisemmän pyöreän sijaan, mikä voi vaikuttaa mahdollisten vaihtotulppien sopivuuteen.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 17,2 x 30,5 x 22,4 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 6,24 grammaa
  • IPX4
  • Akunkesto: 6 tuntia ANC:n kanssa

Ulkonäöltään QuietComfort Earbuds II:t ovat varsin erottuvat ja kohtalaisen suurikokoiset, joskin paino on saatu pidettyä suhteellisen hyvin kurissa noin 6 grammassa. Suurehkot ulkomitat voivat kuitenkin vaikuttaa käyttömukavuuteen ja istuvuus ei välttämättä ole yhtä monipuolisesti toimiva kuin pienemmillä kuulokkeilla. Ainakin omassa korvassani napit valitettavasti aiheuttivat noin parin tunnin kuuntelun jälkeen pientä kipuilua, eli muotoilu ei ainakaan minulle ollut aivan täydellinen. Positiivisena huomiona Bose kuitenkin myy mukana toimitettavien S-, M- ja L-koon sovitekappaleiden lisäksi myös XS- ja XL-koon sovitteita, joilla istuvuutta voi koittaa parantaa.

Istuvuus on suurehkon koon aiheuttamaa pientä painetta lukuun ottamatta kuitenkin hyvä. Kuulokkeet pysyvät korvassa hyvin tulppien ja siivekkeidensä kanssa ja istuvuus on myös ainakin omaan korvaani miellyttävän tiivis. Tiiviyden vastapainona kuulokkeet kuitenkin tömisevät hieman, mikäli niitä käyttää lenkkeillessä.

Kuulokkeet ovat IPX4-sertifioidut eli ne kestävät jonkin verran kosteutta kuten tämän hintaluokan laitteelta voi jo odottaakin. Kyseessä on myös varsin tavanomainen vedenkestävyysluokittelu, mutta markkinoiden kärkeen se ei yllä, sillä Samsung lupaa Galaxy Buds2 Proilleen IPX7-tason sertifikaatin vettä vastaan.

Bose ei ole paljastanut tarkempia tietoja QuietComfort Earbuds II:ien sisällä lepäävistä kaiutinelementeistä. Bluetoothin osalta kuulokkeet tukevat tuoreinta 5.3-standardia ja koodekkituen osalta tarjolla ovat perinteiset SBC ja AAC. 300 euron hinta huomioiden pykälän laadukkaampien AptX- tai LDAC-koodekkien puute on väistämättä jo miinus.

Kuulokkeet eivät myöskään tue Bluetoothin omaa multipoint-teknologiaa. Valmistajan sovelluksesta voi kuitenkin valita mihin edellisistä laitteista kuulokkeet yhdistetään, mutta multipointin helppouteen ratkaisu ei kuitenkaan yllä.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 59,4 x 66,3 x 26,7 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 59,8 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: Kolme täyttä latausta
  • USB-C

Kuulokkeiden akunkestoksi Bose lupaa varsin tavanomaiset 6 tuntia, mikä on kuulokkeiden suurehko koko huomioiden jopa hienoinen pettymys. Akunkestoa ei voi kuitenkaan tuomita huonoksi, vaan kyseessä on langattomien nappikuulokkeiden keskikastia edustava tulos.

Latauskotelo on nappien tavoin huomattavan suurikokoinen ja käytännössä Bosen latauskotelo ei mahdukaan esimerkiksi farkkujen pikkutaskuun ainakaan omissa housuissani.  Suurehkon koon lisäksi latauskotelolle on annettava miinusta myös sen latausominaisuuksista, sillä se on ladattavissa ainoastaan USB-C-kaapelilla. Langattoman latauksen puute onkin 300 euron kuulokkeille suoraan sanottuna jo hämmentävä puute.

 

Ohjelmisto

Ohjelmistoksi Bose tarjoaa nappikuulokkeilleen Bose Music -sovelluksen, joka on saatavilla niin iOS:lle kuin myös Androidille. Sovelluksesta on mahdollista säätää vastamelua, valita mihin äänilähteeseen kuulokkeet ovat yhdistettynä sekä muokata taajuuskorjainta ja kuulokkeiden eleitä.

Taajuuskorjaimessa on tarjolla vain kolme kaistaa, eli basso, keskialue ja yläpää, mikä on kohtalaisen rajoitettu valikoima, mutta kuitenkin parempi kuin pelkät esiasetetut vaihtoehdot. Positiivisena huomiona taajuuskorjain vaikuttaisi tallentuvan itse kuulokkeisiin, eli asetus pysyy muistissa, vaikka kuulokkeet yhdistäisi toiseen laitteeseen, jossa sovellusta ei ole asennettuna.

Kuulokkeiden eleistä puolestaan muokattavissa on vain pitkän kosketuksen komento molemmille korville erikseen ja vaihtoehtoina eleelle on vain siirtyminen melunvaimennustilojen välillä sekä ääniavustajan käynnistäminen, eli muokkausvaihtoehdot ovat hyvin rajalliset. Pitkän komennon lisäksi kuulokkeet tukevat musiikin pysäyttävää tai käynnistävää napautusta, seuraavaan kappaleeseen vaihtavaa tuplanapautusta sekä edelliseen siirtävää kolmoisnapautusta. Mukavana lisänä myös äänenvoimakkuuden säätö onnistuu sormella kuuloketta pitkin liu’uttamalla.

Vastamelutoiminnon säädöissä on yksi erikoinen rajoitus, nimittäin sitä ei ole mahdollista kytkeä kokonaan pois päältä. Esiasetetut vaihtoehdot ovat vain vastamelu täysillä ja läpikuuluvuustila, minkä lisäksi oman tilan luomalla on mahdollista valita liukusäätimestä sopiva asetus täyden vastamelun ja läpikuuluvuuden välillä, mutta aktiivisen vastamelun suhina vaikuttaisi pysyvän kuuluvissa asennosta riippumatta, eli yksikään asetus ei sulje vastamelutoimintoa kokonaan pois päältä.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Kuten taajuusvastekuvaajasta on nähtävissä verrattuna käytännössä kaikkiin muihin aiemmin io-techin testissä käyneisiin nappikuulokkeisiin on Bosen QuietComfort Earbuds II -nappien äänimaisema selvästi bassoa ja yläpäätä korostava neutraalia tavoittelevan sijaan. Ääni ei ole kuvailtavissa suorasanaisen huonoksi, mutta mielipiteitä se jakaa väistämättä ja omaan makuuni ääni on jo liian värittynyt. Huomion arvoisena seikkana Bose mainostaa luovansa käyttäjäkohtaisen taajuuskorjaimen kuulokkeiden korvaan laiton yhteydessä, joten käyttökokemukset voivat vaihdella jonkin verran.

Suoraan paketista kuulokkeissa on bassoa erittäin paljon ja se myös syö alleen suuren osan keskialueista, mutta yläpäähän tehty korostus tekee äänestä kuitenkin ilmavan. Käytännössä alapään korostuksen varjoon jäävä keskialue tekee äänestä useimmiten helpon kuunnella, eikä ainakaan liiallisen erottelevuuden tuottamasta kuuntelurasituksesta ole vaivaa. Basso onnistuu myös olemaan kohtalaisen iskevä, eikä perinteisen huonon bassokorostuksen mutaisuudesta ole Bosen nappien kanssa vaivaa.

Näin vahva väritys ei kuitenkaan tule ilman miinuspuolia, vaikka basso itsessään kohtalaisen terveesti soisikin. Yläpään korostus kuopalla olevien keskialueiden kanssa toistuu osassa musiikista ilmavan lisäksi myös hieman sihisevänä ja alapään painotus keskialueenkin kustannuksella tekee äänestä osassa musiikista jo etäisen kuuloista. Esimerkiksi keskialueelle painottuneet kitarat voivat kuulostaa kaukaisilta ikään kuin kuulijan ja äänen välissä olisi verho ja yksityiskohtia voi muutenkin jäädä basson varjoon.

Neutraalia tai musiikin yksityiskohtia esiin tuovaa ääntä kaipaavalle Bosen nappeja ei käytännössä voi suositella ja omaan makuunikin ääni jää selvästi kilpailijoidensa, kuten Samsung Galaxy Buds2 Proiden sekä Apple AirPods Proiden toisen sukupolven jälkeen. Bosejen äänelle on kuitenkin olemassa myös oma kohdeyleisönsä, jolle äänimaisema voi toimia, mikäli hakusessa on nimenomaan helposti kuunneltavat kuulokkeet, jotka eivät tuo esiin myöskään kuunneltavan kohteen miksauksen ongelmia.

Positiivisena puolena Bosejen kolmekanavainen taajuuskorjain onnistuu tekemään äänestä omaan makuuni kohtalaisen miellyttävän ja selvästi suoraan paketista tarjottua erottelevamman, kunhan sekä bassoja että yläpäätä laskee sovelluksesta.

Taajuusvaste, kun sovelluksesta on asetettu bassot ja yläpäät minimiin ja keskitaajuudet maksimiin.

Huomion arvoisena seikkana taajuuskorjain tarjoaa käytännössä hienosäätöä valmistajan pohjaäänimaiseman ympärille, eli täyttä mullistusta ääneen ei voi tehdä. Yllä olevassa kuvaajassa on nähtävissä, millaisen eron taajuuskorjain tekee suurimmillaan vakioääneen, kun bassot ja yläpäät ovat minimissä ja keskialueet maksimissa.

Mahdollisesti mielipiteitä jakavan äänimaiseman vastapainona Boset nousevat hintansa mukaisesti edukseen vastamelussa, joka on kiistatta markkinoiden huippua. Ympäristön äänet vaimenevat jopa paremmin kuin Sony WF-1000XM4:ssä tai Applen toisen sukupolven AirPods Proissa. Ero ei ole kuin yöllä ja päivällä, mutta Boset ovat siitä huolimatta vastamelultaan parhaat kuulokkeet, jotka olemme io-techissä tähän mennessä testanneet.

Myös ympäristöäänten vahvistus on miellyttävän luonnollinen ja sen myötä käyttökelpoinen, mutta huomion arvoisena seikkana sen mukana tulee kohtalaisen voimakas taustasuhina.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit QuietComfort Earbuds II:ssa kuulostavat sisätiloissa tavanomaisen hyvältä. Ulkona sekä kävellessä että pyöräillessä napit onnistuvat poistamaan kiitettävästi ympäristön tuulen äänet, minkä myötä ääni säilyy helposti ymmärrettävänä. Äänenlaatu kärsii tuulessa kuitenkin jonkin verran ja ääni ohenee sekä muuttuu ikään kuin etäisen kuuloiseksi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Bosen QuietComfort Earbuds II:t osoittautuivat 300 euron hintaansa pettymykseksi, vaikka valmistajan vanhemmat QC35-kuppikuulokkeet ovat omaan makuuni kohtalaisen hyvin toimineetkin. QuietComfort Earbuds II:ien taajuusvaste on huomattavan värittynyt eikä se onnistu iskemään omaan makuhermooni jo liiallisen bassokorostuksen myötä. Niin sanotusti V-taajuusvasteen, eli bassoa ja yläpäätä korostavan äänen ystäville ääni voi kuitenkin myös toimia, sillä yleisilme on värittyneisyydestään huolimatta terveesti soiva. Lisäksi äänestä saa miellyttävän sopivalla taajuuskorjauksella kuulokkeiden sovelluksesta ja asetus vaikuttaisi pysyvän tallennettuna itse kuulokkeisiin. Kyseenalaisen taajuusvasteen ohessa kuulokkeilla on kuitenkin muitakin miinuksia.

Sekä napit itsessään että niiden latauskotelo ovat markkinoiden kilpailijoihin nähden huomattavan suurikokoisia, minkä myötä kotelo vie taskusta tilaa jo huomattavan paljon, eikä ainakaan itselläni mahtunut esimerkiksi farkkujen ”pikkutaskuun”. Kuulokkeiden suuri koko puolestaan voi vaikuttaa istuvuuteen ja esimerkiksi omassa käytössäni vasen korvani alkoi kipuilla jonkin verran vajaan parin tunnin kuuntelun jälkeen. Lisäksi kuulokkeista puuttuu ominaisuuksia kuten langaton lataus, joka tähän hintaluokkaan tulisi olla jo perusominaisuus ja hieman erikoisesti vastamelutoimintoa ei ole mahdollista kytkeä pois päältä.

Hyviksi puoliksi Bose QuietComfort Earbuds II:lle on mainittava niiden markkinoiden parasta edustava vastamelutoiminto, mutta se ei riitä perustelemaan nappien 300 euron hintaa, sillä Sony WF-1000XM4:t sekä Samsung Galaxy Buds2 Prot tarjoavat tasapainoisemmat kokonaisuudet nykyhinnoillaan selvästi edullisempaan hintaan. Mikäli hakusessa kuitenkin on markkinoiden tehokkain vastamelutoiminto, eivätkä puuttuvat ominaisuudet haittaa, tarjoavat Bosen napit juuri sen.

Plussaa

  • Erinomainen vastamelutoiminto
  • Elekomento äänenvoimakkuuden säädölle
  • Sovelluksessa on tarjolla taajuuskorjain

Miinusta

  • Sekä nappien että latauskotelon suuri koko
  • Ei langatonta latausta
  • Ei Bluetoothin multipoint-tukea
  • Ei mahdollisuutta kytkeä vastamelua pois päältä
  • Ei tukea AptX:lle tai LDAC:lle
  • Hyvin värittynyt äänimaisema varauksin

Huomiotavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

 

This site uses XenWord.
;