Cooler Master on tunnettu tuotemerkki etenkin prosessorin jäähdytykseen suunnatuista tuotteista ja muista oheistarvikkeista, mutta valmistajan valikoimasta löytyy nykypäivänä myös pelinäyttöjä. Saimme io-techin testiin Cooler Masterin uuden 27-tuumaisen GM27-FQS ARGB -pelinäytön, joka on suunnattu 1440p-pelaamiseen 165 hertsin virkistystaajuudella. Näytöllä on Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä hintaa 430 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Cooler Master GM27-FQS ARGB on varustettu 27-tuumaisella 2560×1440-resoluution tasaisella IPS-paneelilla, joka tukee 165 hertsin virkistystaajuutta. Valmistajan korostamia ominaisuuksia ovat mm. 90 % kattavuus DCI-P3 -väriavaruudesta ja 1 ms vasteaikaan kykenevä ”Ultra Speed IPS” -paneeli. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync Premium ja tuettuna on G-Sync-yhteensopivuus. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä 430 euroa.

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 165 Hz
  • Taustavalaistus: WLED
  • DisplayHDR: VESA DisplayHDR 10
  • Vasteaika: 1 ms (MPRT)
  • Ulkomitat (jalustalla): 61,0 x 36,0 x 27,0 cm
  • Paino: 5,1 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 75 x 75 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium

 

GM27-FQS ARGB on ulkoisesti hyvin minimalistinen ja tyylikäs. Näyttöpaneelin kehykset ovat vain muutaman millin levyiset ja alareunakin alle sentin korkuinen. Paneeli on yläosastaan vain 0,5 cm paksuinen ja näytön takaosa on melko pelkistetty eikä sieltä löydy pelinäytöissä viime aikoina yleistynyttä RGB-valaistusta.

Näytön jalustan muotoilussa on haettu inspiraatiota Cooler Masterin logon muodoista. Jalusta on metallia ja se on tukevan oloinen. Myös ARGB-valaistus löytyy, mutta se on käytettävissä vain erillisellä USB-johdolla, joten sitä varten on oltava valmis uhraamaan yksi USB-portti. Jalustan valaistusta voidaan myös hallita ohjelmallisesti Cooler Masterin Master+ -ohjelmistolla. Johtojen hallinta on toteutettu muovisella jalkaan kiinnitettävällä pidikkeellä.

Jalustan säädöt ovat monipuoliset eli kääntökulma (swivel) on 15 astetta molempiin suuntiin, kallistuskulma (tilt) -5 asteesta 20 asteeseen ja korkeussuunnassa säätövaraa on noin 11 cm. Myös pystysuuntaan kääntäminen (pivot) onnistuu.

Liitinosastolla on yksi DisplayPort-näyttöliitin, kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, USB Type-C -liitin, 3,5 mm kuulokeliitin ja kaksi USB Type-A -liitintä.

Näytön OSD-valikoissa navigoidaan takaosasta löytyvien viiden eri painikkeen avulla. Jo useamman vuoden ajan näyttövalmistajat ovat käyttäneet joko monitoimisia ohjaustikkuja tai tarjonneet mahdollisuuden asetusten säätämiseen ohjelmallisesti, joten siihen nähden Cooler Masterin ratkaisu tuntuu vanhanaikaiselta ja epämukavalta käyttää. Painikkeita on monta ja niistä oikeain painikkeen hamuilu näytön takapuolelta tuottaa usein virhepainalluksia. Myös itse OSD-valikot ovat hyvin pelkistetyt. Asetuksia kyllä löytyy moneen lähtöön, ehkä turhankin moneen, mutta ulkoisesti ja käytettävyydeltään valikot ovat kehityksestä vuosia perässä.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Lisäksi mittasimme paneelin viivettä NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool) -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

 

Värintoistoalue

Cooler Master GM27-FQS ARGB kattoi 100 % sRGB-, 86 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

GM27-FQS ARGB:n valikoista löytyy jopa viisi eri Gamma-asetusta. Testiemme mukaan niistä jokainen heitti muutaman desimaalin suuntaan tai toiseen. Näytön oletusasetuksilla gamman arvoksi mitattiin 2,3.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuus oli Cooler Masterin näytössä varsin hyvällä mallilla keskiarvon ollessa 1,43 Delta-E, eikä mikään yksittäinen väri poikennut huomattavasti yleisestä tasosta.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 90 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 255 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,28 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 925:1.

Kun näytön kirkkaus asetettiin 100 prosenttiin, maksimikirkkaudeksi mitattiin melko vaatimattomat 289 cd/m².

Maksimikirkkaudella mustan tasoksi mitattiin 0,31 cd/m².

Maksimikirkkaudella kontrastisuhteeksi muodostui 924:1, joka on melko lähellä IPS-paneelille tyypillistä 1000:1 kontrastisuhdetta, mutta kuitenkin hieman alakanttiin.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuudessa näytön paneeli pärjäsi hyvin ja suurin poikkeama 4,2 Delta-E:n arvolla havaittiin vasta näytön maksimikirkkaudella paneelin vasemmassa yläkulmassa.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa mitattiin melko suuria lähes 20 prosentin poikkeamia kaikilla kirkkauksilla monelta osin paneelia.

 

Katselukulmat

GM27-FQS ARGB:n katselukulmat olivat IPS-paneelille tyypilliseen tapaan erittäin hyvät.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

Tehonkulutukseksi mitattiin 30 wattia, mutta se ei pidä sisällään jalustan RGB-valaistusta.

 

Valovuoto

Valovuotoa havaittiin hieman paneelin oikeassa yläkulmassa sekä alareunassa.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet. Oletusasetuksilla näytön Overdrive-tila on poissa päältä.

Näytön valikoista löytyy kolme eri asetusta liikesumeuden vähentämiseen, joista oletuksena on valittuna Normal-asetus.  Ufo-kuvien perusteella eri asetusten väliset erot ovat hyvin pieniä ja jokainen niistä tuottaa jonkinlaisen haamukuvan.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin, kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana virkistystaajuuden synkronointi ei ollut käytössä.

LDATin oman sovelluksen testissä keskimääräinen viive oli 20,3 millisekuntia, joka on meidän mittauksissamme IPS-paneeleiden kärkipäätä.

CS:GO:ssa viive oli 22,2 millisekuntia, joka on melko hyvä tulos.

 

Loppuyhteenveto

Cooler Master on Corsairin tapaan melko tuore nimi näyttömarkkinoilla ja GM27-FQS ARGB ensimmäinen laitevalmistan io-techin testipenkkiin saapuneista pelinäytöistä. Näyttö on varustettu 27-tuumaisella 2560×1440 -resoluution IPS-paneelilla, joka tukee 165 hertsin virkistystaajuutta. Myyntivaltteina Cooler Master korostaa mm. näytön hyvää väriavaruutta ja pieniviiveistä IPS paneelia. Näytön hinta on tällä hetkellä Suomessa 430 euroa, joka on näillä ominaisuuksilla kategoriassaan kalleimmasta päästä.

Corsairin tapaan, myös Cooler Masterin näytössä erottuvin tekijä muihin valmistajiin verrattuna on jalusta. Cooler Masterin jalustan muotoilun inspiraatio on peräisin heidän logostaan ja se on näyttävästi RGB-valaistu. RGB-valaistus tosin vaatii oman erillisen USB-johdon jalustaan, joka on ulkoisesti irrallisen näköinen ja se vie tietokoneesta yhden USB-portin ainoastaan jalustan valaistusta varten. Jalustan säädöt ovat monipuoliset ja jalusta on tukeva, mutta muotoilu on jonkin verran epäkäytännöllinen esimerkiksi pöydän puhtaanapitoa ajatellen. Ulkoisesti näyttö on hillitty kapeilla reunuksilla, ohuella paneelilla ja erittäin pienikokoisella Cooler Masterin logolla varustettuna.

Näytön OSD-valikot ja niissä navigointi tuntuvat vanhoilta ja hankalilta käyttää. Useat näyttövalmistajat ovat jo vuosia sitten tarjonneet erilaisia monitoimisia ohjaustikkuja, joilla valikoissa navigointi on helppoa. GM27-FQS ARGB:n viisi erillistä näytön taakse sijoitettua painiketta navigointiin on käyttökokemuksena melkoista tervan juontia ja valikot itsessään ovat melko askeettiset kilpailijoihin verrattuna.

GM27-FQS ARGB:n paneelissa on mittaustemme perusteella kattava väriavaruus ja tarkat värit. Paneelin maksimikirkkaus, mustan taso ja kontrastisuhde ovat keskitasolla tai sen alapuolella, mutta paneelin viive on meidän mittaustemme perusteella hyvällä tasolla.

Cooler Masterin GM27-FQS ARGB on perusominaisuuksilta mainio näyttö 1440p-pelaamiseen, mutta sen hintalappu on aivan liian kallis ominaisuuksiin ja kilpailijoihin nähden tehden siitä täysin mahdottoman suositeltavaksi.

 

Hyvää

  • Laaja väriavaruus
  • HIllitty ulkonäkö
  • Laajat säätömahdollisuudet jalustassa
  • Alhaiset viiveet IPS-paneeliksi

 

Huonoa

  • Korkea hinta
  • OSD-valikot ja niissä navigoiminen
  • Jalustan RGB-valaistus vaatii oman USB-johdon
  • Kirkkaus, mustan taso ja kontrastisuhde alhaisia hintaan nähden