Tutustuimme io-techissä kevään ja alkukesän aikana kaikkiaan viiteen 360 mm:n AIO-nestecooleriin niin markkinoiden ylemmistä hintaluokista kuin myös selvästi edullisemmasta päästä Arctic Liquid Freezer II 360:n muodossa. Nyt io-techin testipenkkiin on saapunut Cooler Masterin erityisesti visuaaliseen ilmeeseen panostava MasterLiquid ML360 Illusion, jonka hinnat lähtevät Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan vajaasta 120 eurosta.

Tässä artikkelissa tutustumme Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusionin ominaisuuksiin ja ajamme aiemmista artikkeleista tutut suorituskykytestit. Verrokkeina Cooler Masterille toimivat ilmajäähdytyksen kuninkaaksikin tituleerattu Noctuan NH-D15 ja aiemmissa testeissä hyvin pärjänneet be quiet! Silent Loop 2 360 mm sekä Arctic Liquid Freezer II 360.

Cooler Master MasterLiquid ML360 toimitetaan varsin tavanomaisessa pahvipakkauksessa, joka mukailee valmistajalle tyypillistä värimaailmaa violetteine korostesävyineen. Pahvikennoon pakattuun toimitussisältöön kuuluu:

  • AIO-nestecooleri
  • 3 x Cooler Master MasterFan MF120 Halo -tuulettimet
  • USB-liitäntäinen RGB-ohjain
  • Ohjelappuset
  • Tarvittavat ruuvit ja kiinnitystarvikkeet
  • Lämpötahna

Ruuvit, muut kiinnitystarvikkeet ja tarvittavat adapterikaapelit sijaitsevat uudelleensuljettavassa pussissa, joten niiden säilytys on kohtalaisen helppoa. Ruuvien omat pussit ovat kuitenkin kertakäyttöisiä, joten aivan tuoretta vastaavan siistiin pakettiin niitä ei enää ensimmäisen käyttökerran jälkeen saa.

Ohjekirjan Cooler Master on toteuttanut yhdelle kaksipuoleiselle lappuselle. Ohjeet ovat pelkkiä kuvia ilman sanallisia ohjeita. Kuvien seuraamisen helpottamiseksi mukana toimitettavat osat on kuvien ohessa merkattu selvästi eri kirjaimilla, joita käytetään näyttämään esimerkiksi, mitä ruuveja missäkin vaiheessa käytetään. Ohjeet ovat selkeät ja yksinkertaiset, eikä niiden seuraaminen tuota käytännössä vaikeuksia.

MasterLiquid ML360 Illusionin tekniset tiedot:

  • Mitat: 394 x 119,6 x 27,2 mm
  • Jäähdytinkennon tiheys: 18 FPI
  • Letkujen pituus: 40 cm
  • Letkujen ympärysmitta: 10 mm
  • Yhteensopivuus: Intel LGA2066, 2011(-v3), 1200, 115x ja AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM2(+), FM1
  • Takuu: 3 vuotta

MasterLiquid ML360 Illusionin kenno on käytännössä varsin tavanomaisen kokoinen ja kulmikkaat muodot tekevät sen ulkomittojen hahmottamisesta helppoa. Kennon tiheys jää verrokkeina testissä toimivien Arcticin ja be quiet!:n väliin ja paksuudeltaan se puolestaan on käytännössä vastaava kuin suurin osa muistakin AIO:sta ja pykälän Arcticia ohuempi. Valmistaja kuitenkin mainostaa kennossa olevan käytössä tavanomaista laajemmat nestekanavat, minkä pitäisi ainakin teoriassa parantaa virtausta ja lämmön siirtyvyyttä vedestä pois.

Omien mittaustemme valossa ulkohalkaisijaltaan sentin paksuiset letkut puolestaan vaikuttavat niin ikään olevan varsin tavanomaisen pituiset noin 40 cm:n pituudellaan. Ne ovat rakenteeltaan kohtalaisen taipuisat, minkä myötä niiden sijoittaminen koteloon on helppoa.

Cooler Master lupaa AIO:lleen kolmen vuoden takuun, mikä ei ole suoranaisesti poikkeuksellisen huono markkinoiden kilpailijoihin nähden, mutta se on kuitenkin heikompi kuin parhaimmiston lupaukset. Lisäksi AIO on täysin suljettu, joten se ei ole helposti huollettavissa kotikonstein.

Blokkiyksikön tekniset tiedot:

  • Mitat: 81,4 x 76 x 57,8 mm
  • Pumpun liitäntä: 3-pinninen standardiliitäntä emolevylle
  • Pumpun pyörimisnopeus: 1100–2400 RPM

Blokkiyksikkö CoolerMasterin AIO:ssa näyttää ulospäin ilman virtoja varsin hillityltä – blokin reunukset ovat mustaa muovia ja päällysosan vapaasti pyöritettävissä oleva logon sisältävä levy muistuttaa harjattua alumiinia. Hillitty ulkonäkö kuitenkin sisältää melkoisen yllätyksen virtojen myötä syttyvien valojen kanssa, sillä mustat reunukset ovat läpikuultavat ja niiden alla sijaitsee varsin näyttävä RGB-valaistus.

Blokkiyksikön sisään sijoitettu pumppu puolestaan on valmistajan mukaan kolmannen sukupolven kaksikammioinen pumppu, jonka luvataan olevan hiljaisempi ja tehokkaampi kuin aiemmat mallit. Standardin kolmepinnisen virtaliittimen myötä pumpun nopeus on jänniteohjattavissa suoraan emolevyltä, mutta ei PWM-signaalin avulla. Ainakin testissämme käyneen yksilön minimipyörimisnopeudeksi saimme 40 prosentin jännitteellä saavutettavan 1100 RPM, jonka jälkeen pumppu sammui. Täydellä teholla pumppu pyörii puolestaan 2400 RPM:n nopeudella, mikä on nopeammin kuin Arctic Liquid Freezer II 360:n pumppu, mutta hitaammin kuin be quiet! Silent Loop 2:n pumppu.

Valaistuksen ohjaamiseen pumppuyksikkö käyttää valmistajan omaa pientä kolmepinnistä liitäntää, joka on kuitenkin kiinnitettävissä emolevylle mukana toimitettavan adapterin kautta. Valmistaja lupaa, ettei pumppuyksiköllä ole yhteensopivuusongelmia RAM-kampojen kanssa ja ainakin testiemolevyllämme tilaa jäi vielä hyvin, vaikka letkut asetti tulemaan RAM-muistikampojen puolelta.

Blokkiyksiön pohja on kuparinen ja siitä on nähtävissä hiontajäljet. Pohja myös paljastaa, ettei kyseessä ole Asetekin valmistama AIO. Cooler Masterin AIO-nestecoolereissa onkin usein ainakin jonkin verran valmistajan omaa suunnittelua pohjalla. Pohjassa ei ole esiasennettua lämpötahnaa, vaan paketissa tulee mukana pieni tuubi, josta käyttäjän on levitettävä itse tahnat prosessorille.

MasterFan MF120 Halo -tuuletinten tekniset tiedot:

  • Koko: 120 x 120 x 25 mm
  • Pyörimisnopeus: 650–1800 RPM
  • Melutaso: 6-30 dBA
  • Ilmavirta: 47,2 CFM (max)
  • Paineentuotto: 1,6 mmH2O (max)
  • Liitännät: 4-pinninen virtaliitin, valmistajan oma RGB-liitäntä

Cooler Master toimittaa AIO:nsa mukana omat MasterFan MF120 Halo -tuulettimet, jotka tarjoavat RGB-valaistuksen niin kehyksessään kuin myös tuulettimen keskiössä, josta se valaisee läpikuultavan vaaleita tuuletinlapoja. Virtansa tuulettimet ottavat standardista 4-pinnisestä PWM-liittimestä, joten niiden ohjaus onnistuu suoraan emolevyltä, mutta RGB-valaistuksen valmistaja on toteuttanut blokkiyksiköstäkin löytyvällä omalla pienikokoisella kolmepinnisellä liittimellään.

AIO:n pakkauksessa toimitetaan sopiva adapteri, jolla blokin ja tuuletinten RGB-liittimet voi kuitenkin liittää emolevylle ja tuettuna on niin Asuksen, ASRockin ja MSI:n käyttämä 3-pinninen osoitettavan RGB:n liitäntä kuin myös Gigabyten oma osoitetttavan RGB:n liitäntä.

Jos emolevyliitäntä puuttuu, tai käyttäjä haluaa käyttää valojen ohjaamiseen Cooler Masterin omaa sovellusta, tulee paketissa mukana myös emolevyn USB 2.0 -liitännän kautta dataa siirtävä ja SATA-kaapelista virtansa ottava Gen 2 Adressable RGB -ohjain, johon sekä tuulettimien johdot että blokkiyksikön valot saa kiinnitettyä. Ohjain ja ohjelmisto toimivat testijaksolla itsessään valojen säätämiseen hyvin, mutta valitettavasti huomattavana miinuksena testikoneemme emolevyllä ohjaimen kiinni pitäminen jätti koneen sammuttamisenkin jälkeen päälle emolevyn oman tuulettimen varsin korkeilla kierroksilla, mikä tuotti häiritsevää meteliä.

Kyseessä voi todennäköisesti olla emolevykohtainen ongelma, eivätkä kaikki sitä välttämättä kohtaa. Testijaksolla sekä tuulettimet, että pumppuyksikkö kuitenkin kiinnitettiin adapterilla suoraan emolevylle, jolloin ongelmaa ei ollut.

Testikokoonpanoon Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusionin asennus oli miellyttävän helppoa. Tuulettimet kiinnittyvät jäähdytinkennoon näppärästi sormiruuveilla, minkä lisäksi blokkiyksikön kiinnitys AM4-pohjaiseen emolevyyn tapahtuu emolevyn omia tukipalkkeja käyttäen samaan tapaan kuin esimerkiksi AMD:n Wraith Prism -coolerissa.

Kiinnitykseen käytettävät koukut on ensin ruuvattava blokkiyksikön pohjaan, minkä jälkeen koukut kiristetään AMD:n kiinnikkeisiin sormiruuveilla. Erikoisesti sormiruuveissa ei kuitenkaan ole lainkaan reikiä ruuvimeisselille, minkä myötä kiinnityksen saaminen kovinkaan tiukkaan on kohtalaisen haastavaa. Sopivat reiät ruuvimeisselille olisivatkin hyvä lisä kiinnitykseen, sillä nykyisellään kiinnitys on yksinkertaisuudesta huolimatta lopulta kohtalaisen haastavaa ja heikoksi jäänyt kiristys voi vaikuttaa pahimmillaan jopa coolerin jäähdytyskykyyn.

Koneeseen asennettuna Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion on erittäin näyttävä kokonaisuus. Blokkiyksikön laidoilta loistavat RGB:t ovat miellyttävän pehmeät eikä yksittäisiä valopisteitä ole nähtävissä läpikuultavan muovin takaa. Tuulettimet puolestaan loistavat kirkkaina vaaleista lavoistaan, minkä lisäksi tuulettimien molemmin puolin kehyksistä löytyvät valot tuovat ainakin allekirjoittaneen silmään hyvin sopivan lisän.

  • Sormiruuvein kiinnitettävät tuulettimet nopeuttavat asennusta
  • Coolerin mukana ei tule työkaluja, joten ristipäämeisseli on oltava omasta takaa
  • Coolerin asennus emolevylle on kohtalaisen helppo, mutta sormiruuveissa ei ole ruuvimeisselin koloja, joten tiukalle kiristäminen on haastavaa
  • Ilman valoja hillitystä blokkiyksikön ulkonäöstä huolimatta kokonaisuus on valojen päällä ollessa erittäin näyttävä

 

Testikokoonpano

Cooleritestien kokoonpano perustuu Asus TUF Gaming X570-Plus-ATX-emolevyyn sekä AMD:n Ryzen 9 3900 XT -prosessoriin. Prosessorin lämmöntuotto on vakioitu testejä varten 140–150 watin välimaastoon ja käytännön testiajossa lukemat sijoittuivat useimmiten pienemmälle 147-150 watin välille lämpöjen noustessa lopullisiin lukemiinsa. Kulutuslukemat on vakioitu asettamalla kaikkien ydinten kellotaajuus 4 GHz:iin ja käyttöjännite 1,25 volttiin Ryzen Master -sovelluksella. Tavoitteena ei missään nimessä ole saada mahdollisimman hyvää suorituskykyä tai pelikäyttöön optimoitua prosessoria, vaan mahdollisimman hyvä ja tasapainoinen testialusta lämmönlähteeksi coolereille.

Kokoonpanossa käytetään Cooler Masterin V850 Gold V2 -virtalähdettä, joka tukee tuulettimensa pysäyttämistä pienessä rasituksessa ja Sapphiren Radeon RX 5500 XT -näytönohjainta, joka niin ikään tukee tuuletinten pysäyttämistä rasituksen ollessa vähäistä. Käytännössä näytönohjaimella tai virtalähteellä ei testien kannalta ole mitään merkitystä, sillä kokoonpanon tarkoituksena on vain rasittaa prosessoria, mutta tuuletinten pysäytysmahdollisuus mahdollistaa prosessoricoolereiden äänenpaineen mittaamisen ilman haittatekijöitä.

Itse testeissä prosessorin 12 ydintä rasitettiin Prime95-rasitusohjelmalla 24 säikeen avulla, kunnes coolerin lämpötilat tasoittuivat eivätkä enää jatkaneet nousuaan. Prime95-ohjelmassa käytettiin custom-asetusta, jossa FFT-kooksi pakotettiin 128k, minkä myötä prosessorin kuluttamat wattimäärät vakioituvat jatkuvasti samankaltaisiksi. Lämpötilat mitattiin ohjelmallisesti Ryzen Master -sovelluksella. Sama sovellus näyttää myös prosessorin virrankulutuksen, jotta pystyimme seuraamaan testitilanteen pysymistä pääpiirteittäin samanlaisena.

Emolevyyn liitettyjen tuuletinten hallintaan käytimme ilmaista FanControl-sovellusta, joka mahdollistaa tuuletinsäädön yhden prosenttiyksikön pykälillä.

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.3b6 (Custom 128k)
  • Ryzen Master
  • FanControl

Testikokoonpanon kotelona toimii Cooler Masterin MasterCase H500P Mesh, jota on aiemmista testeistä totuttuun tapaan muokattu kevyesti, jotta se sopisi parhaalla mahdollisella tavalla testikäyttöömme. Etupaneelin sisäpinnan pölysuodatinverkko on poistettu, jotta ilmankierto olisi mahdollisimman vapaata, minkä lisäksi testikäytössä katon muovinen ikkuna on irrotettuna, jotta kattoon kiinnitetyt jäähdyttimet voisivat hengittää vapaasti ja niille löytyy riittävästi asennustilaa.

Muokkausten jälkeen kyseessä on useimpia koteloita ilmavampi kokonaisuus, joten suljetuimmissa koteloissa cooleritulokset voivat olla heikompia, mutta modausten myötä kotelo itsessään ei rajoita coolereiden toimintakykyä lähes mitenkään. Avoimesta testipenkistä kotelo kuitenkin eroaa ilmavirtojen suuntausten myötä, sillä kotelon ilmankiertoa parantavista muokkauksista huolimatta ilma itsessään joutuu yhä kiertämään koteloille perinteiseen tapaan, eikä kyseessä ole avoin tila. Näin ollen tulokset ovat lähempänä normaalia kotelokäyttöä kuin ne avoimessa testipenkissä olisi.

MasterCase H500P on kooltaan suhteellisen kookas ja se sijoittuu miditorni- ja täystornikoteloiden välimaastoon. Kotelosta löytyy yhteensopivuus myös E-ATX-kokoisille emolevyille. Kotelon mukana toimitettava vakiojäähdytys luottaa kahteen etupaneelista ilmaa sisään työntävään 2000 mm:n (800 RPM) RGB-valaistuun tuulettimeen ja yhteen takapaneelista ilmaa ulos työntävään 140 mm:n (1200 RPM) tuulettimeen. Testeissämme kyseiset tuulettimet ovat emolevyn tarjoamalla maksimiteholla, jotteivat nekään rajoittaisi testattavien jäähdytinten suorituskykyä. Desibelimittausten yhteydessä tuulettimet on ymmärrettävästi käännetty pois päältä.

Cooleritien referenssituulettimina toimivat Noctuan tuulettimet. 360 mm:n jäähdyttimet käyttävät 120 mm:n tuulettimia, joten ymmärrettävästi Noctuan valikoimasta käyttöön valikoitui valmistajan tuoreimmat NF-A12x25-tuulettimet. NF-A12x25:t on speksattu 450–2000 RPM:n kierrosnopeuksille ja ne pysähtyvät kokonaan PWM-ohjauksen nollalla prosentilla. Testikappaleemme kuitenkin rekisteröityivät pienimmillä kierrosnopeuksillaan luvattua speksiä hitaammiksi 230 RPM:n kierrosnopeudella. Maksimissaan Noctua lupaa tuuletintensa tarjoavan 60 CFM:n ilmavirran ja 2,34 mm H20:n paineen 22,6 dBA:n äänenvoimakkuudella.

 

Tuuletinten kierrosnopeudet

Mittasimme coolerin mukana toimitettavien vakiotuuletinten kierrosnopeudet koko niiden toiminta-alueelta 10 prosentin välein emolevyn PWM-ohjauksella. Verrokkeina taulukossa toimivat Arctic Liquid Freezer II 360:n, be quiet! Silent Loop 2 360 mm:n ja verrokki-ilmacooleri Noctua NH-D15:n tuulettimet.

Cooler Masterin käyttämät MasterFan MF120 Halo -tuulettimet eivät tue pysäyttämistä, vaan pyörivät 0 prosentin PWM-asetuksella peräti 650 RPM:n nopeudella samaan tapaan kuin 10 prosentin asetuksellakin. Nopeus on kohtalaisen korkea alimmaksi kierrosnopeudeksi, mutta kuitenkin ainakin normaalissa huoneympäristössä käytännössä äänetön. Täydellä teholla testiyksilömme tuulettimet pyörivät 1800 RPM:n nopeudella yltäen lupauksiensa tasolle.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melumittauksiin käytimme aiemmista testeistä tuttua Trotec SL300 -desibelimittaria, joka sijoitettiin noin 30 cm päähän yläviistoon kotelon vasempaa kylkeä ja kattoa kohden. Lasikylki pidettiin paikallaan desibelimittausten aikana, jotta tilanne mukailisi mahdollisimman realistisesti käytännön tilannetta.

Mittaukset toteutettiin päiväsaikaan tavallisessa kerrostaloasunnossa. Taustameluksi mittasimme noin 34,5 dBA. Mittarin desibelin kymmenyksen tarkkuudella antamat tulokset pyöristettiin lähimpään puoleen desibeliin. Tuloksia tulkittaessa kannattaa ottaa huomioon. että tulokset ovat suuntaa-antavia, eivätkä ne välttämättä ole verrattavissa edes tuolla puolen desibelin tarkkuudella, vaan vasta yhden desibelin eroja voidaan pitää jo todellisuudessa merkittävinä. Lisäksi huomioon kannattaa ottaa, että desibeli on logaritminen suure ja että mittaustulokset ovat vertailukelpoisia ainoastaan samoissa olosuhteissa mitattujen tulosten kanssa.

Verrokkeina taulukossa toimivat Arctic Liquid Freezer II 360, be quiet! Silent Loop 2 360 mm ja Noctua NH-D15.

Cooler Masterin MasterFan MF120 Halo -tuulettimet ovat kokonaisuudessaan pääosin miellyttävän hiljaiset ja äänenlaadultaan tasapainoiset. Täydellä 1800 RPM:n pyörimisnopeudellakin tuulettimet ovat vielä käyttökelpoiset, mutta 44 dBA:n äänenpaineellaan kuitenkin jo selvästi kuultavissa normaalissa huoneympäristössä.

Lisäksi noin 70 prosentin PWM-asetuksesta eli noin 37,5 desibeliä ääntä tuottavasta noin 1300 RPM:n tuuletinnopeudesta eteenpäin tuulettimista on kuultavissa selvästi sitä hiljaisempia asetuksia selkeämmin korviin kuuluvaa korkeaa ääntä, kun taas 60 prosenttiin saakka tuulettimet ovat erittäin miellyttävät matalan huminansa kera. Alle 850 RPM:n kierrosnopeudet tuulettimista eivät käytännössä kuuluneet kotelon ulkopuolelle tavallisessa kerrostalohuoneen ympäristössä.

Pienestä korkeasta sivuäänestä huolimatta tuulettimet olivat yleiseltä äänimaisemaltaan erittäin miellyttävät, eikä niitä suoranaisen häiritseviksi voinut kutsua täydelläkään teholla.

MasterLiquid ML360 Illusionin pumpun nopeus on jänniteohjattavissa suoraan emolevyltä 3-pinnisen standardiliitännän yli. Alle 40 prosentin asetuksilla pumppu kuitenkin sammui jo kokonaan, minkä myötä säätöväliksi jäi 40 prosentin tarjoamasta 1100 RPM:stä maksimiin 2400 RPM:ään.

Pumppu itsessään on miellyttävän hiljainen, joskin 2200 RPM:stä eteenpäin se on kuultavissa kotelon ulkopuolelle. Ääni on kuitenkin miellyttävän matalaa huminaa, eikä joistakin pumpuista tuttua kirkuvaa ulinaa ole Cooler Masterin AIO:sta kuultavissa. Desibelimittariin pumppu ei kuitenkaan rekisteröitynyt lainkaan täydelläkään nopeudella.

 

Lämpötilamittaukset vakiotuulettimilla

Ympäristön lämpötila oli kokoonpanon rasitustestien aikaan noin 25 astetta ja kuvaajassa on ilmoitettu delta-T-arvot, eli prosessorin lämpötilasta on vähennetty testihetkellä vallinnut ympäristön lämpötila.

Testit ajettiin kahdella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna noin 38 desibelin tasolle. Jälkimmäinen mittaustapa on otettu mukaan testirutiiniin lukijoiden toiveesta. Näin saamme selville maksimaalisen jäähdytyskyvyn, johon cooleri yltää, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä ja normaalikäytön kannalta järkevällä äänentuottomäärällä.

Taulukon tulokset on ajettu pumpun täydellä teholla, jotta se ei rajoita coolerin suorituskykyä. Verrokkeina taulukossa toimivat Arctic Liquid Freezer II 360, be quiet! Silent Loop 2 360 ja Noctua NH-D15.

Täydellä teholla Cooler Masterin AIO häviää sekä Arcticin, että be quiet!:n tuloksille vähintään 2 astella, mutta yltää edelleen Noctuan ilmajäähdytteistä D15:stä viileämpään tulokseen yhden asteen erolla. Äänenpaineessaan Cooler Master ei täydellä teholla ole erityisen äänekäs, mutta kuitenkin äänekkäämpi kuin Arcticin Liquid Freezer II 360 tai Noctuan NH-D15.

38 dBA:n äänenpaineeseen normalisoituna tulos laskee vain hieman, mikä osoittaa kuinka vähäisen hyödyn Cooler Masterin tuulettimet tuovat selvästi korkeamman 44 desibelin äänenpaineen vastapainona. Tulos on kuitenkin edelleen sekä Arcticin, että be quiet!:n tulosta heikompi kohtalaisen ollen 2,5 astetta Arcticia lämpimämpi.. Noctuan NH-D15:n Cooler Master kuitenkin voittaa täyttä tehoa selvemmällä kolmen asteen erolla.

 

Lämpötilamittaukset referenssituulettimilla

Noctuan NF-A12x25-referenssituulettimilla ajoimme testit täydellä teholla saadaksemme kuvan maksimaalisesta jäähdytyskyvystä, minkä lisäksi testit ajettiin myös erittäin hiljaisilla 650 RPM:n kierrosnopeuksilla.

Verrokkeina taulukossa toimivat Arctic Liquid Freezer II 360, be quiet! Silent Loop 2 360 ja Noctua NH-D15. Huom! Noctuan NH-D15:n tulokset graafissa on ajettu coolerin 140 mm:n vakiotuulettimilla.

Referenssituulettimilla Cooler Masterin suorituskyky nousi selvästi, minkä myötä  täydellä teholla ajettu tulos nousi tasoihin sekä be quiet!:n että Arcticin kanssa. AIO-nestekiertojen pumput ja jäähdyttimet vaikuttaisivatkin olevan varsin tasavertaisia referenssituulettimien kanssa kovilla kierrosnopeuksilla ajettuna, joka puolestaan viittaa siihen, että Cooler Masterin omat MF120 Halo -tuulettimet ovat suorituskyvyltään kilpailijoita heikommat.

Noctuoiden hitaahkoilla 625 RPM:n kierrosnopeuksilla Cooler Master kuitenkin häviää hieman yllättäen jälleen kohtalaisen selvällä kolmen asteen erolla sekä be quiet!:lle että Arcticille voittaen silti edelleen selvällä erolla Noctuan ilmajäähdytteisen NH-D15:n.

Yhteenveto

Cooler Masterin MasterLiquid ML360 Illusion ei onnistu suorituskykynsä osalta nousemaan edukseen aiemmin io-techissä testattuihin 360 mm:n malleihin verrattuna. Sillä on kuitenkin silti tietyt vahvuutensa, sillä coolerin RGB-valaistus on toteutettu huomattavan tyylikkäästi niin tuuletinten kuin myös pumpun osalta ja vastaavaa väriloistetta eivät esimerkiksi kumpikaan kilpakumppaneina toimineista AIO:ista tarjoa.

Suorituskyvyn osalta cooleri hävisi kilpakumppaneilleen tilanteesta riippuen 2-6 asteen erolla, mikä on selvästi havaittavissa oleva, mutta kuitenkin käytöstä riippuen ei välttämättä suoranaisen merkittävä ero. Ilmajäähdytyksen huippua edustavan Noctua NH-D15:n Cooler Master kuitenkin voitti jokaisessa tilanteessa.

CoolerMasterin pykälän kilpakumppaneitaan heikompaa suorituskykyä saattaa osittain selittää sen kiinnitysratkaisu, sillä täysin sormiruuvaukseen pohjautuva kiinnitys voi helposti jäädä perinteisiä ruuvimeisseliä käyttäviä ratkaisuja löysemmäksi. Toisaalta ero johtuu kuitenkin jossain määrin myös tuulettimista, sillä referenssituuletinten maksiminopeuksilla lämpötilat tasottuivat kaikilla AIO:illa toisiaan vastaaviin tuloksiin.

Toinen huomion arvoinen seikka MasterLiquid ML360 Illusionissa on mukana toimitettavan RGB-ohjaimen kanssa jostain syystä sammuksissakin päälle jäävä ja siten ääntä tuottava pumppu ja valaistus. Tämä voi kuitenkin olla kierrettävissä esimerkiksi BIOS-asetusten USB-virta-asetuksia muuttamalla, minkä lisäksi ongelma voi olla myös emolevykohtainen.

Ulkonäön lisäksi Cooler Masterille on annettava kehut sen tuulettimien äänestä. Suorituskyvyltään ne eivät olleet markkinoiden parhaimmistoa, mutta äänenlaadultaan ne olivat erittäin miellyttävät, eikä cooleri ollut täydelläkään teholla erityisen äänekäs. Arcticin Liquid Freezerin hiljaisuustasolle ML360 Illusion ei kuitenkaan yltänyt.

Kokonaisuudessaan Cooler Master MasterLiquid ML360 Illusion on AIO-cooleri, joka ei suorituskyvyltään onnistu erottumaan joukosta, mutta siitä huolimatta se tarjoaa kohtalaisen hiljaiset ja miellyttävä-ääniset tuulettimet sisältävän paketin, joka onnistuu edelleen pitämään prosessorin ilmajäähdytystä viileämpänä. Erityisesti huomiota herättävää RGB-valaistusta kaipaaville ML360 Illusion voi olla harkinnan arvoinen kokonaisuus, sillä nykyisellä 120 euron hintaluokallaan se sijoittuu markkinoilla jopa kohtalaisen edulliseksi malliksi. Kolmen vuoden takuu on kuitenkin täysin suljetulle AIO:lle keskivertoa lyhyempi.

Plussaa:

  • Ulkonäkö (RGB-valaistus)
  • Tuuletinten miellyttävä äänentuotto
  • Pumpun hiljaisuus
  • Hinta

Miinusta:

  • Suorituskyky ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle
  • Kiinnitys AM4-emolevyille voi jäädä helposti kohtalaisen löysäksi pelkkiin sormiruuveihin pohjautuvan ratkaisun myötä
  • Vain kolmen vuoden takuu