io-tech kokeili noin 200 euron hintaista kiinalaista Elephone S8 -älypuhelinta.

Viime vuoden älypuhelinmarkkinoiden kärkiviisikosta kaksi tai kolme valmistajaa on lähes tuntemattomia suomalaisille peruskuluttajille. Kiinalaisbrändit ovat nykyään merkittäviä tekijöitä maailman älypuhelinmarkkinoilla ja suurempien nimien takaa löytyy lukuisia pienempiä tekijöitä, joiden tuotteita myydään pääosin Kiinan paikallisilla markkinoilla. Myös Suomesta ja io-techin keskustelufoorumilta löytyy oma harrastajayhteisönsä, joka on kiinnostunut kiinalaisvalmistajien houkuttelevaan hintaan ulkomailla myytävistä älypuhelimista.

Ylivoimaisesti kiinnostavin ominaisuus tuntemattomampien kiinalaisvalmistajien älypuhelimissa on niiden hinnoittelu, joka saattaa olla puolet tai jopa kolmasosan teknisesti vastaavan Suomessa myytävän mallin hinnasta. Toinen houkutteleva tekijä on valikoiman laajuus – Kiinasta löytyy malleja, joita vastaavia ominaisuuksia ei ole tarjolla Suomessa myytävissä puhelimissa. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi suurinäyttöiset ja –akkuiset mallit.

Päätimmekin ottaa testiin hieman pienemmän kiinalaisvalmistajan älypuhelimen, joka olisi kohtalaisen edullinen ja tarjoaisi ominaisuuksia, joita ei Suomesta vastaavaan hintaan ole saatavilla. Harkitsimme vaihtoehtoja mm. Umdigiltä, Ulefonelta, Oukiteliltä ja Verneeltä, mutta päädyimme lopulta viime syksynä julkaistuun Elephonen S8-malliin.

Tutustumme tässä artikkelissa Elephone S8 –puhelimeen hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyempien noin viikon käyttökokemusten pohjalta. Testikappaleen toimitti Gearbest, jonka valikoimista S8 löytyy myös Euroopan (ei tulli- tai veromaksuja) varastosta runsaan 200 euron hintaan.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Elephone on pakannut S8:n valkoiseen pahvirasiaan, jonka pinnassa on turkoosi valmistajan logo sekä aavistuksen huvittava iskulause. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ohella pikakäyttöohjeet, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, turkoosinsinisillä metalliliittimillä varustettu USB Type-C –kaapeli, USB Type-C –sovitin 3,5 mm kuulokkeille, verkkovirtalaturi (10 W) sekä ohut läpinäkyvä suojakuori.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ensitapaamisella Elephone S8 yllättää varovaisen positiivisesti. Kyseessä on varsin suurikokoinen puhelin, jonka ulkonäössä on vivahteita useamman eri tunnetun valmistajan älypuhelimista. Tulee mieleen, kuin Huawei Mate 7, HTC U Ultra ja Xiaomi Mi MIX olisivat sulautuneet harmonisesti yhteen. Muotoilu on asiallista, mutta ei herätä suurempia tunteita.

S8:n etupuolta hallitsee suurikokoinen kuusituumainen näyttö, joka yltää lähes laitteen yläkulmiin saakka. Laitteen runko ja kehys ovat alumiinia ja etu- sekä takakuori lasia. Rakenne on tukeva, eikä elä tai pidä ääniä väänneltäessä. Takakuori tuo vahvasti mieleen HTC U Ultran ja testikappaleemme sininen väri erottuu positiivisesti edukseen. Laatuvaikutelma on tämän hintaluokan puhelimeksi jopa erittäin hyvää ja metalli- sekä lasiosien sovituksista ei löydy moitittavaa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 152 x 80,7 x 8,6 mm
  • Paino: 195 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,7 %

Fyysisiltä mitoiltaan S8 on melko lyhyt, mutta leveä puhelin. Se on yli viisi milliä lyhyempi, mutta vastaavasti vähintään viitisen milliä leveämpi kuin vastaavalla näyttökoolla varustetut 18:9-kuvasuhteen puhelimet. Valmistaja mainostaa näytön ja ulkomittojen välisen suhteen olevan huikea 92,4 %, mutta kyseinen lukema on pötyä. Todellisuudessa puhutaan 80,7 %:n suhteesta, joka sekin on erittäin hyvä.

Leveydestä johtuen S8:n yhden käden käsiteltävyys on kuitenkin varsin heikkoa, eikä vakiokäyttöliittymä tarjoa oikeastaan mitään yhden käden käyttöä helpottavia toimintoja.

S8:n takakuori on kolmiulotteisesti lämpömuotoiltua lasia, jonka tarkempaa tyyppiä valmistaja ei kerro. Lasi on muotoiltu kaikilta reunoiltaan kaareutuvaksi, jonka ansiosta puhelin istuu varsin mukavasti käteen. Otetta parantaa metallikylkien reunat, joihin on jätetty pientä kulmaa.

Takakuoren pinta on kiiltävä ja lisäksi lasissa on hienosti valossa mukautuva heijastusefekti. Valitettavasti lasin pinta on myös melkoinen sormenjälkimagneetti, joka ei pysy käytännössä yhdenkään kosketuksen jäljiltä puhtaana. Lasipinnalle tyypillisesti se on kuivissa käsissä liukkaan puoleinen, mutta kosteissa tai rasvaisissa näpeissä varsin pitävä. Iskujen kannalta lasia ei voi pitää hyvänä ratkaisuna, vaikka testipuhelin selvisikin ehjänä yhdestä pudotuksesta housujen taskusta muovimatolla päällystetylle betonilattialle.

S8:n kaikki fyysiset näppäimet sijaitsevat oikean kyljen yläosassa ja ne ovat metallia. Näppäinten tuntuma on terävän naksahtava ja lukitus-/virtapainike on varustettu punaisella koristereunalla sekä karhealla pintaviimeistelyllä.

S8:n järjestelmäpiirinä toimii nykymittapuulla hieman vanhahtavalla 20 nanometrin tekniikalla valmistettu MediaTek Helio X25, joka on julkaistu high-end-luokkaan pari vuotta sitten. Kyseessä on kymmenytiminen piiri, joka rakentuu kolmesta eri prosessoriryppäästä. Piiristä löytyy kaksi tehokasta Cortex-A72-ydintä sekä kaksi eri kellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-ydinten rypästä. Grafiikkasuorittimena on ARM Mali-T880 MP4, joka on käytössä myös Huawein Kirin 950 -piirissä ja jonka pitäisi tässä hintaluokassa tarjota edelleen varsin hyvää suorituskykyä. MediaTekin piirien heikkoutena on olematon julkinen ajurituki, jonka myötä custom-ROM-käyttöjärjestelmien tarjonta niitä käyttäville laitteille on heikko.

S8 on varustettu neljän gigatavun RAM-muistilla sekä 64 gigatavun tallennustilalla, josta on vapaana runsaat 52 Gt. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole. Nano-SIM-korttipaikkoja on sen sijaan kaksi. S8 tukee myös Suomessa käytettäviä LTE-verkkojen taajuusalueita (Band 3, 7, 20). WiFi-yhteys tukee sekä 2,4 että 5 GHz taajuutta.

Kiinteän kuorirakenteen sisälle on piilotettu myös 4000 mAh akku, jonka kokoa voi pitää melko tavanomaisena tämän kokoluokan puhelimeen. Lataaminen tapahtuu USB Type-C-liitännän kautta ja tuettuna on myös MediaTekin Pump Express+ -pikalataus 15 watin teholla, vaikka mukana toimitettava laturi ei siihen ylläkään.

Tekniset ominaisuudet:

  • MediaTek Helio X25 (MT6797T) -järjestelmäpiiri (2 x 2,52 GHz Cortex-A72, 4 x 2 GHz Cortex-A53 ja 4 x 1,55 GHz Cortex-A53 CPU, Mali-T880 MP4 GPU, LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR3 RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 52,5 Gt)
  • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.2 (aptX), GPS, Galileo, GLONASS, BDS, FM-radio
  • 4000 mAh akku, USB 2.0 Type-C, 15 watin PumpExpress+ -pikalataustuki

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on niin kapea, että näytön voi lähestulkoon sanoa ulottuvan puhelimen yläreunaan asti. Siitä huolimatta aivan näyttölasin yläreunaan on onnistuttu muotoilemaan pienenpieni kuulokeaukko ja sen viereen sijoittamaan valoisuus- ja etäisyystunnistimet. Kuulokkeen äänenvoimakkuus ja –laatu eivät ole parhaasta päästä, mutta ainakin itse totesin ne silti riittäviksi. Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu metallinen korttikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille.

S8:n näytön alle jäävä kaistale on puolestaan melko tavanomaisen levyinen, mutta siihen on sijoitettu tavallista enemmän toimintoja. Etukamera (Sonyn 8 megapikselin sensori, automaattitarkennus) on sijoitettu oikeaan alanurkkaan, sillä se ei yksinkertaisesti mahdu näytön yläpuolelle. Kamerasovellus kehottaa kääntämään puhelimen ylösalaisin selfieitä ottaessa, jotta kuvakulmasta ei tule epätavallinen. Kuvanlaatu on hyvää keskitasoa (mallikuva). Vasempaan alanurkkaan on sijoitettu kuvausvalo.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee näytön alapuolella ja se toimii luotettavasti sekä suht nopeasti. Näytön saa herätettyä sormenjälkitunnistinta koskemalla. Oletuksena myös navigointitoiminnot ovat yhdistettynä sormenjälkitunnistimeen, joka osoittautui melko toimivaksi toteutukseksi. Nopea painallus toimii paluunäppäimenä, tuplapainallus kotinäppäimenä ja pitkä painallus moniajonäppäimenä. Pieneksi ongelmaksi osoittautui, että puhelin tunnistaa kaksoispainalluksen ensimmäisen osan aina paluupainallukseksi, joten esimerkiksi nettiselaimesta kotinäkymään siirryttäessä selain palaa myös edelliselle sivulle.

Asetuksista on mahdollista kytkeä käyttöön tavallinen softapohjainen navigointipalkki näytön alareunaan, mutta sen näppäinjärjestystä ei ole valitettavasti mahdollista muokata, joten oikeakätisen on todella hankala yltää vasemmassa reunassa sijaitsevaan paluunäppäimeen yhden käden peukalolla. Onneksi myös sormenjälkitunnistimella navigointi pysyy edelleen samanaikaisesti päällä, joten näitä kahta navigointitapaa voi täten hyödyntää samanaikaisesti.

Alapäädyssä ainoastaan oikeanpuoleisten reikien takana sijaitsee kaiutin ja se on äänenlaadultaan varsin diskanttipainoinen. Äänenvoimakkuutta irtoaa melko hyvin, mutta korkeimmilla äänentasoilla kaiutin särkee hieman. USB-liitäntä on Type-C-mallinen, mutta tukee vain USB 2.0 –nopeutta. Lisäksi totesimme, ettei se jostain syystä toimi jos myös kaapelin toisessa päässä on Type-C-liitin. 3,5 mm ääniliitäntä on jätetty kokonaan pois, joten langalliset kuulokkeet on kytkettävä adapterilla USB-liitäntään.

Ehdottomasti S8:n keskeisimpiä ominaisuuksia on sen suuri Sharpin valmistama kuusituumainen näyttö, joka peittää valtaosan laitteen etupuolesta. Näytön reunat ovat sivuilla ja ylhäällä varsin kapeat, joka tekee kokonaisuudesta vakuuttavan näköisen. Toteutus yhdistelee ikään kuin uutta sekä vanhaa, sillä vaikka näytön reunat ovat kapeat, käyttää se perinteistä 16:9 kuvasuhdetta. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 4 -suojalasi ja valmistaja on lisäksi asentanut päälle suojakalvon, joka ei kuitenkaan ainakaan testikappaleessamme peittänyt näyttöä aivan reunoille asti.

Hyvin nopeasti käyttöönoton jälkeen näytön kirkkauden automaattisäädössä havaittiin ongelma, johon en ole törmännyt enää vuosiin testaamissani puhelimissa. Ensinnäkin automaattisäätö pitää kirkkauden turhan korkeana ja säätämällä kirkkauspalkin minimiin sai tason kompensoitua suunnilleen normaaliksi. Tästä seurasi kuitenkin ajoittaisia ongelmia näyttöä herättäessä, jolloin kirkkaus asettui satunnaisesti (noin joka 20. kerta) todella alhaiseksi ja vasta useamman sekunnin odottelun jälkeen korjaantui normaaliksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,0-tuumainen 16:9 LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1440 x 2560 pikseliä, 490 PPI
  • Gorilla Glass 4 –lasi, pyöristetyt reunat
  • Yötila

Kuvanlaadultaan näyttö vakuuttaa, etenkin laitteen hintaluokka huomioiden. Vastaavantasoiset näytöt parinsadan puhelimissa ovat todella harvassa. Näytön maksimikirkkaus yltää mukavan korkealle ja toisaalta minimikirkkaus sopii hyvin pimeisiinkin olosuhteisiin. Näytön suurin heikkous on tummien sävyjen toisto, sillä mustat sävyt ovat enemmänkin sinertävän tummanharmaita kuin oikeasti mustia. Valkotasapaino on varsin neutraali ja värintoisto miellyttävän hehkeää. Lisäksi näyttöasetuksista löytyy MiraVision-valikko, joka tarjoaa laajat manuaalisäädöt kuvan hienosäätämiseen. Katselukulmat ovat erinomaiset, mutta luettavuutta auringonpaisteessa emme päässeet testaamaan.

Kamera

Elephone S8:n takakamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja se on selvästi kohollaan lasipinnasta. Ratkaisu muistuttaa ulkonäöltään HTC U Ultran kameratoteutusta. Huomasimme testijaksolla kameran linssin likaantuvan melko helposti, josta seurauksena oli sumentuneita ja haalentuneita kuvia. Kaksois-LED-salama on sijoitettu kameran oikealle puolelle oman muovilinssinsä taakse.

Kameran tekniset tiedot:

  • 20,8 megapikselin Sony IMX220 –kuvasensori, 1/2,3-tuumainen, pikselikoko 1,2 um
  • f2.0-aukkosuhde
  • automaattitarkennus
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 24 FPS

21 megapikselin kamera perustuu melko iäkkääseen Sony IMX220 -kuvasensoriin, joka on peräisin vuodelta 2013. Samaa sensoria on käytetty aikanaan mm. Sonyn Xperia Z3 -malleissa. Kyseessä on melko suurikokoinen sensori, jonka pikselikoko on suuresta megapikselimäärästä huolimatta 1,2 mikrometriä. Objektiivi on valovoimaltaan nykymittapuulla perustasoa (f2.0). Positiivisena seikkana kamera tukee 4K-videokuvausta, tosin vain 24 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Kamera käynnistyy suht nopeasti, mutta muilta osin meno on tahmeaa. Tarkennus tapahtuu melko hitaasti ja kamera alkaa helposti pumppaamaan jo kertaalleen lukittua tarkennusta uudelleen. Jos asetusvalikosta löytyvä ZSD-ominaisuus (Zero Shutter Delay) on käytössä, on etsinnäkymän päivittyminen hitaan tökkivää, mutta kuvat tallentuvat välittömästi. Jos taasen ZSD on pois päältä, päivittyy etsinkuva sulavasti, mutta kuvia ottaessa on havaittavissa pieni viive. Myös tärinänvaimennus-asetus aiheuttaa hidastumista kuvien tallentumiseen. Sarjakuvaus on mahdollista suljinpainiketta pohjassa pitämällä.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on kuin paluu vuosikymmenen alkupuolelle. Ulkoasu on vanhahtava ja ominaisuudet on siroteltu ympäriinsä epäloogisella tavalla. Asetusvalikosta löytyy mm. valotuksen kompensointi, ISO-arvon säätö sekä RAW-kuvaustila, mutta niiden sijoitus on varsin epälooginen. HDR-tilan saa sentään aktivoitua suoraan kuvaustilan yläreunasta. Erillistä manuaalikuvaustilaa ei ole tarjolla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

S8:lla hyvässä valossa otetut kuvat ovat kohtalaisen hyviä, mutta sanomistakin löytyy. Otokset taltioituvat ennemminkin aavistuksen tummanpuoleisina ja värimaailma on paremminkin hieman hailakkaa kuin räiskyvää. Pikselimäärän puolesta otokset näyttävät varsin teräviltä, mutta yksityiskohdista puuttuu se viimeinen tarkkuus. Lähempää tarkasteltuna kohina on läsnä, mutta se on hienojakoista ja tasaväristä.

Valon määrän vähentyessä kuvien yksityiskohdat pehmenevät jopa niin paljon, että se on havaittavissa kokonaiskuvaa katsoessa. Lisäksi otokset tärähtävät varsin helposti. Positiivisina seikkoina värit säilyvät heikossakin valossa kohtalaisen hyvin ja kohina pysyy hienojakoisena ja tasavärisenä. Kameran automatiikka pitää herkkyyden ISO 100 –arvossa varsin pitkään, kunnes suljinajan kasvaa 1/20 sekuntiin. Pisimmillään suljinaika venyy 1/10 sekuntiin ja herkkyys hieman erikoiseen ISO 1859 –arvoon.

S8 kykenee tallentamaan videokuvaa 4K-tarkkuudella, joka on melko harvinaista 200 euron hintaluokassa. Video tosin tallentuu tavallista alhaisemmalla 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella H.265-pakkauksella (Main@L5@High) mp4-kääreeseen. Videon bittivirta on modernin pakkaustandardin ansiosta melko alhainen noin 35 megabittiä sekunnissa ja ääni tallentuu 128 kbit/s laadulla stereona.

4K-videon laatu ei pärjää erityisen hyvin vertailussa muille saman tarkkuuden videota tallentaville kamerapuhelimille. Kuvanlaatu on hieman suttuisen pehmeää, tummat sävyt tukkoisia ja liikkuvat kohteet tökkiviä alhaisesta ruudunpäivitysnopeudesta johtuen.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Elephone on varustanut S8:n Android 7.1.1 Nougat –versiolla, jota on monesta muusta kiinalaisvalmistajasta poiketen kustomoitu hyvin maltillisesti. Toteutus on hyvin lähellä vakio-Androidia, mutta pieniä eroavaisuuksia kuitenkin löytyy. Suomalaisia käyttäjiä ajatellen on positiivista, että suomen kieli on tarjolla suoraan ensimmäisestä käynnistyksestä. Muutamia kielikukkasia löytyy kuitenkin asetusvalikosta ja Elephonen omat lisäsovellukset ovat englanniksi.

Valmistaja on luvannut S8:lle Oreo-päivityksen, mutta sen julkaisuaikataulusta ei ole tarkempaa tietoa. Testilaitteemme ohjelmistoversio oli peräisin lokakuulta, eikä tuoreempia päivityksiä ollut tarjolla. Androidin tietoturvakorjaukset olivat puolestaan peräisin syyskuulta, joten niiden suhteen Elephonella olisi paljon parantamisen varaa.

Kuten sanottua, Elephone on muokannut hieman Androidin käyttöliittymää vakiosta ja osa muutoksista on varsin erikoisia. Vakio-Androidin ominaisuuksia on nimittäin karsittu mm. sovellusvalikon hakutoiminnon ja sovelluskuvakkeiden pikatoimintojen osalta. Lisäksi vaikka käytössä on Android 7.1.1 –versio, ei ylöspäin pyyhkäisemällä avautuva asetusvalikko ole käytössä. Kotinäkymä ei myöskään hyödynnä suurta näyttöä kovinkaan hyvin, sillä kuvakkeet ovat suurikokoisia ja niitä mahtuu rinnakkain vain neljä kappaletta, eikä asettelua ole mahdollista muuttaa tiheämmäksi. Onneksi tämä ongelma ratkeaa helposti asentamalla Google Launcherin Play-kaupasta.

Sovellusvalikoima koostuu Googlen vakiosovelluksista sekä muutamasta valmistajan omasta lisäyksestä (app locker, selain, galleria, taskulamppu, nauhoitus, notebook, task manager, service, tiedostonhallinta). Suurin osa Elephonen omista lisätoiminnoista löytyy asetusvalikosta lisäasetusten muodossa. Näyttöasetusten MiraVision-valikosta löytyy erittäin kattavat kuvasäädöt ja Eleet-asetuksissa on muutamia simppeleitä pikatoimintoja ja –eleitä. DuraSpeed-valikko mahdollistaa valittujen sovellusten taustatoimintojen rajoittamisen, mutta erillisen White list –valikon merkitys jäi hieman epäselväksi.

Puhelimen käytössä havaittiin myös muutamia ongelmia, joita harvemmin tapaa suurempien valmistajien laitteissa. Suoratoistopalveluiden käyttäjien kannattaa huomioida, että S8:sta löytyy tuki vain Widevine DRM-suojauksen L3-tasolle, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että videomateriaalia voi striimata mm. Netflixin ja Amazon Primen kautta vain 480p-tarkkuudella. Tämä on hieman harmillinen seikka, kun on puhe suurella ja tarkalla näytöllä varustetusta puhelimesta.

Toisena huomiona totesimme, että OP Mobiilin, Pivon, Mobilepayn ja Paypalin kaltaisten maksusovellusten kirjautumisessa ei onnistu sormenjäljen käyttö, joka saattaa johtua siitä, että käyttöjärjestelmän koonnin allekirjoittamisessa on käytetty yleisiä testiavaimia. Lisäksi saimme asetusvalikon kaatumaan muutamaan otteeseen, kun koitimme valita sanahaulla etsimiämme asetuksia, joita ei ilmeisesti kuitenkaan todellisuudessa löytynyt lainkaan asetuksista.

Suorituskyky

Saimme Elephone S8:n testattavaksi tammikuun lopussa ja sitä oli alun perin tarkoitus kokeilla vain parin päivän ajan, mutta erikoisuuden vuoksi laite vietti lopulta runsaan viikon ajan ympärivuorokautisessa käyttötestissä. Näytön kirkkaudensäädön temppuilua ja muutamaa asetusvalikon kaatumista lukuun ottamatta S8 toimi testijaksolla ongelmitta.

Käytännön suorituskyvyssä emme havainneet testijakson aikana oikeastaan mitään valittamista. Käyttöliittymä toimii moitteettoman sulavasti ja suorastaan erinomaisen nopeasti laitteen hinta huomioiden. Vertailimme S8:aa rinnatusten Moto G5S Plussan ja Huawei Mate 10 Liten kanssa, ja totesimme S8:n olevan käyttöliittymän toiminnassa ja sovellusten avautumisnopeudessa kaikissa tilanteissa vähintään yhtä nopea tai nopeampi. Sen sijaan avattujen sovellusten palauttaminen näytölle kesti S8:lla ajoittain hieman pidempään.

Testasimme puhelimen pelisuorituskykyä Critical Ops, Gods of Rome ja Need for Speed No Limits –peleillä, jotka pyörivät puhelimella melko näyttävästi ja ongelmitta, kunhan grafiikka-asetuksia oli tarvittaessa valmis hienosäätämään. Pidempiaikaisessa pelikäytössä tai muussa raskaammassa rasituksessa puhelin lämpenee yläosastaan etenkin metallikehyksestä niin lämpimäksi, että se saattaa tuntua joidenkin mielestä epämiellyttävän kuumalta. Mittasimme kehyksestä infrapunalämpömittarilla hieman yli 40 asteen lämpötiloja, joka on nykypuhelimissa varsin poikkeuksellista. Lämpeneminen näkyy negatiivisesti myös suorituskyvyssä.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Snapdragon 625 –piirillistä Moto G5S Plussaa sekä Kirin 659 –piirillistä Huawei Mate 10 Liteä.

Suorituskykytestit osoittivat, että S8:ssa käytetyn MediaTek Helio X25 –järjestelmäpiirin suorituskyky on sekä prosessorin että grafiikkasuorittimen osalta varsin hyvää muihin saman hintaluokan puhelimiin verrattuna. Etenkin yhden säikeen prosessorisuorituskyvyssä S8 pärjää erinomaisesti Cortex-A72-ytimien ansiosta. Myös Mali-T880 GPU tarjoaa kohtalaisen hyvän grafiikkasuorituskyvyn, mutta näytön korkea tarkkuus syö merkittävän osan sen suorituskykyedusta. Lisäksi piirin lämpeneminen heikentää suorituskykyä useita kymmeniä prosentteja. Huomionarvoisena seikkana S8:n tallennusratkaisun suorituskyky ei ole nykymittapuulla kovin kummoinen ja se näkyy mm. kuvien latautumisessa galleriassa pienellä viiveellä.

Akunkesto

Kuvaajan mittapisteistä vihreät ovat kirjattu yhden päivän ja punaiset kahden päivän käytön jälkeen.

S8:n 4000 mAh akku on kohtalaisen mukavan kokoinen, mutta suuren näyttökoon ja tunnetusti melko virtasyöpön järjestelmäpiirin vuoksi emme odottaneet laitteelta huippuluokan akunkestoa.

Noin viikon testijaksolla laite selvisi ongelmitta yhdellä latauksella aamusta iltaan. Tavanomaisen noin 16 tunnin päivän aikana akku kului täydestä noin 50–60 % varaustasoon näytön päälläoloajan ollessa vajaan parin tunnin luokkaa. Hieman raskaammalla käytöllä (näyttö päällä 3-3,5 h) varaustaso laski 25–35 %:iin. Kertaalleen yhdellä latauksella koetettiin päästä kahden päivän yli, mutta akku loppui iltapäivästä näytön päälläoloajan näyttäessä noin 3,5 tuntia. Kertaalleen laite sammui noin kahden tunnin luistelureissun aikana kymmenen asteen pakkasessa, kun akkua oli jäljellä noin 15 %. Akun varausgraafi näytti jälkikäteen varuksen tippuneen kylmyyden seurauksena suoraan nollaan.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Puhelimen mukana toimitettavalla 10 watin laturilla akku latautuu tyhjästä täyteen melko verkkaisesti. Emme päässeet testaamaan pikalatausta Pump Express -yhteensopivan laturin puuttumisen vuoksi.

Yhteenveto

Elephone S8 osoittautui testijaksolla mielenkiintoisimmaksi laitteeksi, jota olen testannut hetkeen. Alussa vastaan tuli useita ihmetyksen aiheita, mutta pienen totuttelun myötä niistä monet ratkesivat tavalla tai toisella ja loppuihin pitää vain tottua. S8 on hintaisekseen erittäin houkutteleva laite, josta löytyy kuitenkin omat heikkoutensa.

Fyysiseltä toteutukseltaan emme keksineet S8:sta juuri moitittavaa. Testaamamme sininen värivaihtoehto erottuu positiivisesti massasta ja sen alumiini-lasirakenne ei häpeä laatuvaikutelmaltaan juurikaan esimerkiksi HTC:n vastaavan tyyppisellä toteutuksella varustetuille malleille. Ulkomitoiltaan S8 on siinä määrin iso, että sen käyttäminen on yhdellä kädellä hankalaa.

Teknisesti S8:n ehdoton ykkösominaisuus on kuusituumainen kapeareunainen QHD-näyttö, joka yllätti kuvanlaadullaan erittäin positiivisesti. Suurelta näytöltä on ilo käyttää selainta, pelata pelejä ja katsella videoita – harmi vain, ettei Widevine L1 –tuen puuttumisen vuoksi kaikkia suoratoistopalveluita pääse nauttimaan näytön täydellä tarkkuudella. Myös näytön kirkkauden automaattisäädössä olisi parantamisen varaa, vaikka sen kanssa oppiikin elämään.

Myös muilta rautaominaisuuksiltaan S8 vaikuttaa paperilla hyvältä, mutta käytäntö osoitti tietyillä osa-alueilla puutteita. Helio X25 –järjestelmäpiiristä löytyy tässä hintaluokassa varsin hyvin potkua, mutta sen virrankulutus ja lämmöntuotto eivät ole enää  nykypäivää. Tallennustilaa löytyy parinsadan puhelimeksi varsin mukavasti, mutta sen nopeus on hieman verkkaista. Laitteen akunkesto on keskitasoa, vaikka mukavan kapasiteetin perusteella voisi odottaa parempaakin.

S8:n kamera on kuin paluu viiden vuoden taakse. Runsaan 200 euron hintaluokka huomioiden kuvanlaatu on kohtalaisen hyvää, mutta käyttökokemuksessa olisi paljon parannettavaa. Kamerasovelluksen käyttöliittymä on vanhanaikainen ja epälooginen ja tarkennus- sekä ruudunpäivitysnopeudessa olisi parantamisen varaa. Videokuvauksessa 4K ja HEVC-tuki on plussaa, mutta videon laadussa olisi parantamista.

Elephonen käyttöjärjestelmätoteutuksen idea on hyvä, mutta toteutuksessa olisi vielä varaa pienille viilauksille. Positiivista on, että Android on lähes vakioasussaan, mutta joidenkin yksityiskohtien toteutus kummastuttaa. Oreo-päivitys on luvattu, mutta viimeisimmästä päivityksestä on vierähtänyt jo useampi kuukausi, joten hyvän päivitystuen varaan en asettaisi suuria toiveita. Suuren näytön kannalta on harmi, ettei HD-tason videon striimaaminen onnistu esimerkiksi Netflix-sovelluksessa. Persoonallisessa navigointiratkaisussa on ideaa, mutta toteutusta ei ole mietitty kaksoispainalluksen osalta aivan loppuun asti. Monet käytettävyyttä heikentävät puutteet olisi varsin helppo oikaista yksinkertaisilla softapuolen parannuksilla, mutta aika näyttää tuleeko Elephone koskaan julkaisemaan kyseisiä päivityksiä.

Lähimmät vastaavat vaihtoehdot S8:lle Suomessa ovat noin 300 euron hintainen Xiaomi Mi Max 2, vajaan 400 euron hintainen Xperia XA1 Ultra sekä omalla tavallaan myös noin 350 euron hintainen Huawei Mate 10 Lite. Ulkomailta S8:lle löytyy useita vastaavia kiinalaisia vaihtoehtoja samaan hintaluokkaan, mutta merkittävästi parempaa suurinäyttöistä laitetta tuskin sieltäkään löytyy.

Puutteiden ja olemattoman kotimaisen saatavuuden takia Elephone S8:aa on hankala suositella kenellekään suoralta kädeltä, mutta hintatietoiselle ja ennakkoluulottomalle harrastajahenkiselle käyttäjälle tämän kaltaiset puhelimet ovat ehdottomasti harkinnan arvoisia vaihtoehtoja.  Jos puutteiden kanssa oppii elämään tai keksimään niihin toimivan ratkaisun, tarjoaa Elephone S8 varsin kovan pakkauksen runsaaseen 200 euron hintaan.

Plussaa

  • Suuri, terävä ja kuvanlaadultaan kelpo näyttö
  • Asiallisen ja tukevan tuntuinen lasi-metallirakenne
  • Korkea näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Suorituskyky tässä hintaluokassa varauksin
  • Kameran kuvanlaatu hyvässä valossa varauksin
  • 4K-videokuvaus
  • Tukee Suomen LTE-taajuuksia
  • Dual SIM
  • FM-radio
  • USB Type-C
  • Lähes muokkaamaton suomenkielinen Android (Oreo-päivitys luvattu)
  • Edullinen hinta

Miinusta

  • Lämpeneminen rasituksessa
  • Näytön oikutteleva automaattinen kirkkaussäätö
  • Sormenjälkitunnistautuminen ei toimi kaikissa sovelluksissa ja Widevine L1 –tuki puuttuu
  • Viimeistelemätön navigointipainikeratkaisu
  • Kameran takkuileva ja epälooginen käytettävyys
  • 4K-videon 24 FPS ruudunpäivitysnopeus ja kuvanlaatu
  • Androidin epävarma päivitystuki
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Ei NFC:tä
This site uses XenWord.
;