io-tech testasi tuoreeltaan Fractal Designin uuden Define R6 -miditornikotelon.

Vuonna 2007 perustettu ruotsalainen Fractal Design on noussut kymmenessä vuodessa etenkin suomalaisten tietokoneharrastajien näkökulmasta yhdeksi merkittävimmistä tietokonekotelovalmistajista. Vuosien varrella yrityksen tarjonta on laajentunut tarinan aloittaneen Define R –kotelon ympärille, mutta kyseisen kotelomallin uudet sukupolvet ovat edelleen säilyneet yhtenä Fractal Designin tärkeimmistä tuotteista.

Fractal Design esitteli Define R –mallinsa kuudennen sukupolven version joulukuun 20. päivä päästäen samalla runsaaseen kolmen vuoden ikään ehtineen Define R5:n eläkkeelle. Fractal Design kertoo uuden Define R6:n olevan suurin uudistus kotelomallin historiassa ja sen suunnittelun tapahtuneen alusta asti uusiksi.

Fractal Design tuo uuden Define R6:n myyntiin vielä joulukuun aikana ja sen suositushinta on umpikylkisenä mallina 129,99 euroa. Lasikylkisen mallin suositushinta on 20 euroa korkeampi. Hinnat ovat nousseet noin 25-35 euroa edeltäjämallin alkuperäisistä suositushinnoista, eikä uusi Define R6 enää mahdu suosittuun alle 100 euron hintaluokkaan.

Tutustumme tässä artikkelissa kotelon rakenteelliseen toteutukseen, yksityiskohtiin, komponenttien asennettavuuteen sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Define R6 toimitetaan ruskeassa pahvilaatikossa, jonka ulkoasu on tuttu Fractal Designin aiemmista kotelomalleista. Pakkauksesta löytyy mustalla printillä keskeisimmät tekniset tiedot sekä kuvia kotelosta. Laatikon päissä on kantokahvat ja sisällä kotelo on suojattu muovipussilla, styroksilla sekä vaahtomuovilla.

Käyttöohjeet ja tuotetukitiedot ovat omassa muovipussissaan kotelon ulkopuolella ja muut lisätarvikkeet pahvirasiassa kotelon sisällä. Pahvirasian pinnassa on lueteltu selkeästi sen sisältä löytyvät ruuvit ja niiden käyttötarkoitukset. Rasian sisältä löytyvät ruuvit omiin uudelleensuljettaviin pusseihin pakattuna, emolevyn asennuskorokkeiden kiinnitystyökalu, mikrokuituliina kylki-ikkunan puhdistamiseen sekä muutama musta nippuside.

Kotelo ulkoa

Ulkoisesti Fractal Design ei ole lähtenyt muuttamaan hyväksi havaittua konseptia, vaan on pitänyt Define R6:n ulkoisen designin lähes muuttumattomana edeltäjämallista. Ulkonäkö on edelleen skandinaavisen pelkistettyä, kuten valmistaja itse sitä kuvailee. Teräväsilmäinen saattaa havaita pieniä muutoksia etupaneelin liitäntöjen sijainnissa, etupaneelin pinnan viimeistelyssä sekä kattopaneelin peitelevyjen toteutuksessa.

Define R6:n runko, oikea kylki sekä kattopaneeli ovat teräslevyä, vasen kylki karkaistua lasia, etupaneelin runko muovia ja etupaneelin ulkopinta harjattua alumiinia. Ulkomitat ovat 543 x 233 x 465 mm (S x L x K), eli runsaan sentin kasvanutta korkeutta lukuun ottamatta lähes identtiset edeltäjämallin kanssa. Painoksi ilmoitetaan 12,4 kg, eli 1,7 kg enemmän kuin edeltäjässä. Miditornikoteloksi lukema on siitä huolimatta korkea, joka vihjaa tavallista laadukkaampien materiaalien käyttöön.

Kotelon perusominaisuuksiin kuuluu:

  • E-ATX-, ATX-, micro-ATX- ja mini-ITX-yhteensopiva
  • 7 + 2 laajennuskorttipaikkaa (maks. pituus 440 mm)
  • 6 x 2,5/3,5 tuuman levypaikkaa
  • 2 x 2,5 tuuman levypaikkaa
  • ATX-virtalähteen maksimipituus 300 mm
  • Prosessoricoolerin maksimikorkeus 185 mm
  • Yhdeksän tuuletinpaikkaa (kolme esiasennettua 140 mm tuuletinta)

Define R6:n merkittävin ulkoinen uudistus on Tempered Glass –malliversion lasinen vasen kylkipaneeli, joka on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla Define R –mallisarjaan. Valitsemalla perinteisen umpinaisen kylkipaneelin säästää parikymmentä euroa. Oikeanpuoleinen kylkipaneeli on aina umpinaista teräslevyä.

Etupaneeli on varustettu tuttuun tapaan ovella, jonka tarkoituksena on vaimentaa kotelon sisältä kantautuvia ääniä. Oven ulkopinnassa Fractal Design on palannut harjatun alumiinin käyttöön, joka on laatuvaikutelman kannalta positiivinen ratkaisu. Omalta osaltaan laatuvaikutelmaa parantaa myös kattopaneelin kokonaan metallinen pinta.

Rakenteeltaan Define R6 tuntuu tukevalta ja varsin hyvin viimeistellyltä. Kotelo liikuteltaessa rakenne tuntuu jäykältä eikä merkittäviä resonansseja ole havaittavissa. Kotelon ulkopaneeleita koputellessa syntyvä ääni on mukavan ”pehmeää” kopinaa.

Kotelon liitännät, painikkeet ja merkkivalot sijaitsevat tuttuun tapaan etupaneelin päällä. Keskellä sijaitsee suuri pyöreä virtapainike, jonka liikerata on muuttunut aiempaa lyhyemmäksi ja pehmeästi naksahtavaksi. Liitäntöjä on tuotu hieman lähemmäs virtapainiketta.

Virtapainikkeen vasemmalta puolelta löytyvät kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä pieni reset-painike. Oikealla puolella ovat puolestaan kaksi USB 2.0- ja kaksi USB 3.0 –liitäntää. Virran sininen merkkivalo löytyy tuttuun tapaan virtapainikkeen kehyksestä. Tallennusmedian aktiivisuusvalo sijaitsee puolestaan luukun yläreunassa sijaitsevan loven takana.

Lisävarusteena valmistaja tarjoaa Connect D1 –liitäntäpaneelia, josta löytyy virta- ja reset-painikkeen väliin sijoitettu 10 Gbit/s siirtonopeuksia tukeva USB Type-C 3.1 Gen 2 –liitäntä. Connect D1 tulee saataville ensimmäisellä vuosineljänneksellä noin 30 euron suositushintaan.

Etupaneelin ovi avautuu oletuksena vasemmalle, mutta sen saranapuoli on tarvittaessa vaihdettavissa oikealle. Avautumiskulma on edelleen vain harmillisen niukat noin 90 astetta. Oven sisäpinnassa on edeltäjämallista tuttu tekstiilipintainen bitumiäänieristysmatto. Testikappaleemme oven rakenne oli jostain syystä oikeasta reunastaan aavistuksen kaarella, joten oven ja etupaneelin rungon väliin jäi keskikohtaan noin parin millin rako. Tämä pieni lähinnä esteettinen ongelma saattoi koskea vain esituotantoerästä peräisin olevaa testikappalettamme.

Oven takaa paljastuva etupaneelinäkymä pitää sisällään suuren ilmanottoritilän sekä sen yläpuolella sijaitsevan yhden ulkoisen 5,25 tuuman asemapaikan. Paikkojen määrän karsiminen edeltäjämallin kahdesta lienee hyvä ratkaisu, mutta toisaalta vähemmistö käyttäjistä pääsee edelleen asentamaan jäljellä olevaan paikkaan esimerkiksi tuuletinsäätimen tai nestejäähdytyksen huoltoliitännät. Edeltäjämallista löytynyt kolmiasentoinen tuuletinsäädin loistaa poissaolollaan, sillä kotelon sisältä löytyy nyt PWM-ohjattava säädin.

Etutuulettimien muovinen suojaritilä on samalla pölysuodatin ja se irtoaa vapauttamalla yläreunan lukitusklipsin. Myös kotelon pohjasuodattimeen pääsee käsiksi kätevästi etupaneelin puolelta, sillä se on vedettävissä ulos etupaneelin alareunasta. Molempien suodattimien irrottaminen ja puhdistaminen on siis tehty varsin helpoksi.

Tarvittaessa myös koko etupaneelin saa irrotettua kotelon rungosta napakasti ulospäin nykäisemällä. Liitinpaneeli jää kiinni kotelon runkoon. Oletuksena etupaneeliin on asennettuna kaksi 140 mm:n Dynamic X2 GP-14 –tuuletinta (1000 RPM, 18,9 dBA, 68,4 CFM, 0,71 mm H2O), jotka puhaltavat ilmaa kotelon sisään. Tuulettimien ilmanotto tapahtuu epäsuorasti etupaneelin kyljissä sijaitsevien aukkojen kautta. Kaikkiaan etupaneelissa on asennusmahdollisuus kahdelle 140 tai kolmelle 120 mm tuulettimelle.

Define R6:n kattopaneelissa käytetään uutta kolmannen sukupolven ModuVent-peitelevyratkaisua, joka on metallipintaisena aikaisempia muovipaneeleita siistimmän näköinen ja laadukkaamman tuntuinen. Allekirjoittanut on jo aiempien Define R –mallien kohdalla toivonut valmistajan toteuttavan peitelevyt tähän tapaan, joten uudistus on siltäkin osin mieluinen.

Uusi ModuVent-toteutus on kokonaisuutena varsin tyylikäs ja monipuolinen, joskaan ei täysin virheetön. Peitelevy ponnahtaa ylös oikeanpuoleisesta reunastaan takapaneelin vasempaan ylänurkkaan sijoitettua kookasta nappia painamalla. Peitelevy on kiinni toisesta reunastaan metallikynsillä kotelon rungossa ja toisesta reunastaan lukitusmekanismin koukuissa. Suoraan ylhäältä katsottaessa voi huomata, ettei paneelin sovitus kotelon runkoon ole aivan tiivis, vaan vasemmassa reunassa näkyy parin millin rako kotelon sisälle.

Paneeli on kaksiosainen – se koostuu metallisesta ulkokuoresta sekä sisäpuolelle kiinnitetystä muovisesta suodatinpaneelista, jota on mahdollista käyttää ilman peitelevyä. Suodatinpaneeli on varsin tiukasti kiinni metalliosassa ja sitä irrotettaessa kannattaa varoa, ettei metallipaneeli pääse taipumaan. Metallipaneelin sisäpintaan on liimattuna ohut tekstiilipintainen bitumivaimennusmatto.

Peitelevyn alta paljastuva metallipaneeli näyttää ensisilmäyksellä kotelon rungolta, mutta todellisuudessa se on erillinen irrotettava osa, joka on kiinni kotelon rungossa neljällä ristikantaisella ruuvilla. Koska  osa on irrotettavissa, mahdollistaa se esimerkiksi tuulettimien tai jäähdyttimen asentamisen kattoon kotelon ulkopuolella. Kehikossa on paikat jopa kolmelle 120 tai 140 mm tuulettimelle sekä 25,4 mm reikä nestejäähdytyksen täyttö-/ilmausliitännälle.

Kun sekä peitepaneeli että tuuletinkehikko on irrotettu katosta, jää jäljelle suuri avoin aukko kotelon sisuksiin. Jos kattoon ei ole tarvetta asentaa jäähdytyskomponentteja, voi pelkän suodatinritilän asentaa kattoon vapaan ilmankierron maksimoimiseksi.

Define R6:n pohja näyttää hyvin samankaltaiselta edeltäjämalli R5:n kanssa. Pyöreät krominkiiltoiset tassut nostavat kotelon pohjan noin 16 mm irti tasosta mahdollistaen ilmanoton pohjan kautta. Koko pohjan peittävä muovinen pölysuodatin irtoaa kotelon etuosaa kohti vetämällä. Suodattimen alta löytyy virtalähteen ilmanottoaukot sekä paikat kahdelle 120 tai 140 mm tuulettimelle.

Takapaneelin asettelu on hyvin samankaltainen Define R5:n kanssa ja samalla varsin tyypillinen nykypäivän miditornikotelolle. Virtalähdepaikka sijaitsee edelleen alhaalla, mutta nyt se on varustettu irrotettavalla kehyksellä, sillä virtalähde asennetaan kotelon sisään takakautta. Korttipaikkojen vieressä sijainnut ilmanvaihtoritilä on korvattu kahdella pystysuuntaisella korttipaikalla ja vasemmasta ylänurkasta löytyy nyt ModuVent-kattopaneelin avausnappi. Myös takatuuletinpaikan suojaverkkoa on muotoiltu hieman uudella tavalla.

Kotelo sisältä

Define R6:n oikeanpuoleinen (edestä katsottuna) kylki on umpipeltiä ja kiinni takareunastaan kahdella sormiruuvilla. Hieman erikoisena taantumana ruuvit eivät enää pysy avattuna kiinni paneelissa, kuten ne tekivät vielä edeltäjämallissa. Tästä valmistajalle pieni miinus. Paneelin takareunaan on muotoiltu kaksi irrottamista helpottavaa kahvaa.

Kylkipaneelin kiinnitystä on uudistettu myös muilta osin, sillä ylhäällä ja alhaalla lähellä paneelin takaosaa sijaitsee nyt pienet metallitapit, jotka asettuvat kotelon rungossa oleviin vastakappaleisiin. Kyljet pysyvät siis kiinni rungossa, vaikka sormiruuvit olisivat irrotettuina. Kylkipaneeli pitää nypätä ulospäin irti rungosta, jonka jälkeen se on vielä vanhaan tapaan etureunastaan ”avoimesti saranoitu” runkoon. Valmistaja voisi mainita uudesta sinällään kätevästä kiinnitystavasta asennusohjeissa, sillä allekirjoittanut vietti useamman minuutin pohtien miten kylki irtoaa kotelosta.

Oikeanpuoleisen kyljen sisäpinnassa on samaa tekstiilipintaista bitumipohjaista ohutta äänenvaimennusmattoa, jota on käytetty myös kotelon etu- ja kattopaneelissa. Äänenvaimennusmateriaalin käytön huomaa selvästi esimerkiksi kylkipaneelin painosta sekä sitä koputtaessa kuuluvasta äänestä. Ikkunattomassa mallissa samaa materiaalia on myös vasemman kylkipaneelin sisäpinnassa.

Oikean kylkipaneelin takaa avautuva näkymä antaa varsin hyvää esimakua siitä, että maltillisesti muuttuneesta ulkokuoresta huolimatta Define R6 on uudistunut merkittävästi. Fractal Design on pistänyt sisätilat lähes kauttaaltaan uusiksi ja nyt oikean kyljen puolelta päästään nykytyyliin käsiksi kotelon moniin keskeisiin ominaisuuksiin.

Prosessorikannan kohdalla on edeltäjämallin tapaan varsin suurikokoinen aukko, joka mahdollistaa prosessoricoolerin asentamisen useimpien emolevyjen tapauksessa emolevyn ollessa kiinni kotelossa. Johtoläpivientejä on sijoitettu emolevyn ylä- ja alapuolelle sekä pitkälle sivulle. Johtojen sitomista varten löytyy kaksi tarranauhaa. Johtotilaa on väliseinän kohdalla noin 23 mm.

Prosessoricoolerin asennusaukon alapuolella sijaitsee kaksi metallista 2,5 tuuman levykelkkaa, jotka ovat kiinni yhdellä sormiruuvilla. Levyjen kiinnitys tapahtuu ruuveilla.

Kiintolevypaikat sijaitsevat edelleen kotelon etuosassa, mutta niiden toteutus on laitettu täysin uusiksi ja levykelkkojen asentaminen tapahtuu nyt kotelon oikean kyljen puolelta. Fractal Design on luopunut levykehikoista ja toteuttanut levypaikat erillisillä metallisilla Modular Storage Plate –kelkoilla. Jokaisessa kelkassa on asennusmahdollisuus joko 2,5 tai 3,5 tuuman levylle. 3,5 tuuman levy kiinnitetään kumisten vaimennusrenkaiden läpi.

Kotelon mukana toimitetaan kuusi levykelkkaa, jotka on mahdollista sijoitella vapaasti kotelon etuosassa sijaitseviin yhteentoista sijoituspaikkaan. Kelkat kiinnittyvät runkoon takaosastaan tukevalla muovikynnellä sekä etureunastaan sormiruuvilla (joka pysyy avattuna kiinni kelkassa).

Levypaikat jäähtyvät tehokkaasti etupaneelin kahden 140 mm tuulettimen avulla. Mittaustemme mukaan kelkkojen ja etutuulettimien väliin jää noin 40 mm:n tila esimerkiksi jäähdytintä varten. Levykelkat poistamalla kotelon etuosaan on mahdollista loihtia tila paksumpiakin jäähdytinasennuksia varten.

Kotelon väliseinään prosessorin asennusaukon ja ylempien johtoläpivientien väliin on sijoitettu musta piirilevy, joka on kotelon uusi Nexus+ Smart Hub –tuuletinsäädin. Siitä löytyy paikat kuudelle tavalliselle kolmepinniselle tuulettimelle sekä kolmelle nelipinniselle PWM-tuulettimelle. Ohjaussignaalin kontrolleri ottaa emolevyn tuuletinliitännästä nelipinniselle tuuletinliittimellä ja virtansa erillisen SATA-virtaliittimen avulla. Kontrollerin ideana on mahdollistaa koko kotelojäähdytyksen nopeussäätö yhden PWM-signaalin avulla. Kolmepinnisille tuulettimille säädin syöttää viiden voltin jännitettä 0-20 % PWM-signaalilla ja nostaa jännitteen sen jälkeen lineaarisesti 12 volttiin välillä 20-100 %.

ATX-virtalähteen paikka sijaitsee edeltäjämallin tapaan takana kotelon pohjalla, mutta toteutustapa on muuttunut jonkin verran. Koska virtalähteen päällä on nyt välipohja, tapahtuu asennus takapaneelin kautta irrotettavan asennuskehikon avulla. Kotelon pohjalta löytyy neljä kumitassua virtalähteen tueksi. Virtalähteen pituuden suhteen tilaa on lähes rajattomasti – valmistajan mukaan 300 mm. Mittaustemme mukaan takapaneelista levykelkkojen kylkeen on matkaa noin 315 mm ja pohjan taaimmaisen tuuletinpaikan reunaan noin 190 mm.

Pohjan etuosasta löytyy kaksi tuuletinpaikkaa 120 tai 140 mm tuulettimille. Kotelon johtosarjasta löytyy perinteiset USB 2.0-, USB 3.0-, ääni-, merkkivalo- ja painikeliittimet. Painikkeiden ja merkkivalojen johdot on niputettu siististi suojapunoksella päällystetyksi kokonaisuudeksi.

Define R6:n oikea kylkipaneeli on testaamassamme Tempered Glass –versiossa kolme milliä paksua 33 % tummennuksella varustettua karkaistua lasia. Toisin kuin aiemmin testaamissamme lasikylkisissä koteloissa, lasipaneeli on istutettu metallikehyksen päälle, jonka myötä kiinnitys tapahtuu täysin samalla tavalla kuin oikeassa kyljessä ja rakenne vaikuttaa myös vähemmän herkältä rikkoontumaan.

Vasemman puolen sisäasettelu on muuttunut varsin radikaalisti edeltäjämalli Define R5:een nähden. Avointa tilaa on vähemmän ja sekä levypaikat että virtalähde ovat koteloituna katseelta piiloon. Runko on 0,8 mm paksua teräspeltiä ja joissain irrotettavissa osissa on käytetty paksumpaa millistä tavaraa. Pinnassa on kestävän oloinen ja hieman karhea maali. Kokonaisuus on tukevan tuntuinen myös kylkipaneelien ollessa irrotettuna.

Kotelon alaosassa on nyt nykytyylin mukainen välipohja, jonka alle virtalähde jää näkymättömiin. Välipohjassa on aukkoja ilmankierron parantamiseksi ja emolevyn taustapuolella sijaitsevat 2,5 tuuman levykelkat voi halutessaan asentaa välipohjan päälle. Välipohjasta löytyy myös melko kookas suojakumilla peitetty johtoläpivienti.

Vakiojäähdytys on toteutettu ylipaineisena edestä sisään, takaa ulos –periaatteella. Ilmankiertoa voi kuitenkin muokata haluamakseen pohjan ja katon lisätuuletinpaikkojen avulla.

Takapaneelin suurin uudistus on kaksi pystysuuntaista lisäkorttipaikkaa, jotka ovat ensisijaisesti tarkoitettu näytönohjaimen pystyasennusta varten. Sitä varten valmistaja tarjoaa lisävarusteena myytävää (39,99 euroa) Flex VRC-25 –jatkokaapelia PCI-E-liitäntään. Jatkokaapelin PCI-E-liitäntä kiinnitetään kotelon välipohjaan, jonka avulla näytönohjaimen voi asentaa pystyasentoon kotelon ikkunan taakse.

Tavanomaisia vaakasuuntaisia korttipaikkoja on tyypilliset seitsemän kappaletta ja ne ovat kiinni sormiruuveilla, jotka vaativat ensimmäisellä käyttökerralla hieman herkistelyä. Kotelon sisustan valkoiseksi maalattujen osien pinta on edeltäjämallin kiiltävän pinnan sijaan karhean matta. Näytönohjaimen maksimipituus 440 mm, mutta vakioasettelulla yli 300 mm pitkä näytönohjain ei saa olla yli 155 mm leveä. Etuosan rakenteita mukauttamalla tämä rajoitus kuitenkin poistuu, kuten kohta voimme huomata.

Takapaneelissa on esiasennettuna samanlainen 140 mm Dynamic X2 GP-14 –tuuletin kuin edessä. Tuulettimen sijaintia voi hienosäätää pystysuunnassa ja sen voi halutessaan korvata 120 mm mallilla.

Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi kiinnitettyinä ATX-emolevylle tarkoitettuun asetteluun. Micro-ATX-emolevyjä varten käyttäjän on siirreltävä alimmaisien korokkeiden paikkaa mukana toimitettavalla vääntiöllä. Kiinnityskorokkeista keskimmäinen on varustettu tapilla, joka helpottaa emolevyn asettamista oikealle kohdalle. Prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi valmistaja ilmoittaa mukavat 185 mm, joka riittää kaikille markkinoilta löytyville tornicoolereille.

Kuten jo aiemmin todettiin, Define R6:n kattopaneeli on varustettu irrotettavalla kehikolla, johon mahdollisten lisätuulettimien tai jäähdyttimen kiinnittäminen tapahtuu.  Tuuletinpaikat sijaitsevat epäkeskisesti lähempänä vasenta kylkipaneelia, jolla on pyritty välttämään yhteensopivuusongelmia emolevyn kanssa. Katossa on paikat jopa kolmelle 120 tai 140 mm tuulettimelle. Matka emolevyn yläreunasta kattoon on noin 25 mm.

Define R6:n etuosa näyttää vasemman kyljen puolelta varsin umpinaiselta, sillä levypaikkoja peittää metallinen väliseinä. Seinässä on suuri kahdella sormiruuvilla kiinni oleva luukku, joka peittää alleen seinässä olevat ”rumat” aukot ja kiinnitysreiät.

Yksi merkittävimmistä sisustan uudistuksista on modulaarinen etuosan toteutus, joka mahdollistaa vaihtamisen standardin- ja avoimen asettelun (Standard & Open Layout) välillä. Muutos toteutetaan siirtämällä levypaikkoja peittävä seinämä vasemman kyljen puolelta oikean kyljen puolelle. Väliseinä on kiinni yhteensä kuudella ruuvilla pohjasta, etupaneelista ja yläosasta.

Seinämän siirtäminen on melko simppeli toimenpide, joka onnistuu parissa minuutissa. Sen tekemiseksi kaikki levykelkat on irrotettava paikaltaan. Muutoksen jälkeen kotelon etuosaan vapautuu suuri avoin tila, joka tarjoaa lisämahdollisuuksia esimeriksi nestejäähdytysratkaisujen asentamiseen. Etupaneelin yläosassa sijaitseva 5,25 asemapaikan pieni kehikko on tarvittaessa irrotettavissa kotelosta.

Koska levykelkat poistuvat käytöstä seinämän siirron myötä, on 3,5 tuuman levyille järjestetty kaksi uutta sijoituspaikkaa oikean kyljen puolelle. Levyjen pohjaan kiinnitetään levykelkoissa käytettävät kumivaimentimet sekä kiinnitysruuvit, jonka jälkeen levyt liu’utetaan pystyasennossa väliseinässä oleviin kiinnityspisteisiin.

Nestejäähdytysominaisuudet

Tutustuimme Define R6:n tarjoamiin nestejäähdytysmahdollisuuksiin sovittamalla koteloon Alphacoolin erikokoisia NexXxoS-sarjan kuparijäähdyttimiä. Samalla arvioimme myös kiinnitysmahdollisuuksia muille nestejäähdytyskomponenteille.

Valmistajan oman ilmoituksen mukaan Define R6 on yhteensopiva seuraavien jäähdytinkokojen kanssa:

  • Eteen: 360, 280, 240, 140 ja 120 mm. Maksimileveys 147 mm
  • Kattoon: 420, 360, 280, 240 ja 120 mm. Emolevyn komponenttien maksimikorkeus 35 mm.
  • Pohjalle: 280, 240, 140 tai 120 mm.
  • Taakse: 120 mm

Define R6 tarjoaa miditornien kokoluokassa varsin monipuoliset jäähdyttimien asennusmahdollisuudet. Kattopaneeli mahdollistaa jopa kolmen 120 tai 140 mm tuulettimen jäähdyttimien asentamisen, joskin 420 mm:n jäähdytinkoon kohdalla kotelon etuosa on oltava muunnettuna avoimeen asetteluun. Kuvassa kattopaneeliin on kiinnitettynä Alphacoolin 30 mm paksu 360 mm jäähdytin, joka mahtuisi paikalleen myös etuosan standardiasettelulla.

120 mm tuulettimia käyttävillä jäähdyttimillä emolevyn pinnasta jäähdyttimen sisäreunaan on matkaa noin 55 mm ja 140 mm:n tuulettimia käyttävillä jäähdyttimillä noin 35 mm. Toisin sanoen jäähdytinkokonaisuus voi yltää emolevyn päälle, kunhan emolevyn yläosassa ei ole mainittuja mittoja korkeampia komponentteja. Emolevyn yläreunasta on matkaa kotelon kattoon 25 mm, joten käytännössä kaikki jäähdyttimet yltävät osittain emolevyn päälle.

Etupaneeliin on mahdollista asentaa jopa kolmen 120 mm tuulettimen tai kahden 140 mm tuulettimen jäähdytin. Kuvassa koteloon on asennettuna Alphacoolin 30 mm paksu 280 mm malli. Etuosan väliseinän sijainti ei vaikuta jäähdytinyhteensopivuuteen, mutta jäähdyttimien leveysrajoitus on joka tapauksessa 147 mm. Välipohjan etuosassa sijaitseva aukko mahdollistaa jopa 178 mm paksujen jäähdytinkokonaisuuksien kiinnittämisen, eli käytännössä kaikki saatavilla olevat jäähdytinpaksuudet mahtuvat koteloon molemminpuolisilla tuulettimilla varustettuna. Kiintolevykelkkojen ollessa käytössä kotelon etupaneeliin sopii tuulettimien lisäksi maksimissaan 40 mm paksu jäähdytin.

Etu- ja kattopaneelin ohella Define R6 tarjoaa asennusmahdollisuuksia myös pohjaan ja takapaneeliin. Pohjaan sopii jopa 280 tai 240 mm jäähdytin, kunhan virtalähde ei ole liian pitkä. Välipohjan alle mahtuu maksimissaan noin 90 mm paksu kokonaisuus. Takapaneeliin on mahdollista asentaa 120 mm jäähdytin.

Muille nestejäähdytyskomponenteille ei Define R6:sta löydy erityisiä kiinnityspisteitä, mutta hyviä asennuspaikkoja löytyy ainakin välipohjan päältä sekä kattokehikosta. Lisäksi kattokehikkoon on sijoitettu jo aiemmin mainittu reikä nestekierron ilmaus-/täyttöliitännälle.

Kokoonpanon asennus koteloon

Fractal Designille tuttuun tapaan Define R6:n asennusohjeet kuuluvat kotelomarkkinoiden parhaimmistoon. 38-sivuisen ohjekirjasen kuvitus on selkeää ja mustavalkoisia piirroksia on havainnollistettu selkeillä sinisillä korostuksilla. Ohjeissa on opastekstit kahdeksalla eri kielellä – mukana on englanti, mutta ei suomea. Pienenä parannusehdotuksena joidenkin erikoisempien asennusvaiheiden kuvausteksti voisi olla hieman pidempi.

Kokoonpanon asentaminen Define R6:een onnistuu pääosin ilman ohjekirjaan tarttumista. Sisällä ei ole vakioasettelulla aivan yhtä paljon vapaata tilaa kuin edeltäjämallissa, mutta ahdasta ei siitä huolimatta asennuksen aikana tule. Lisää avaruutta kotelon sisään tulee tarvittaessa irrotettavan kattopaneelin myötä.

Ruuvimeisseliä tarvitaan kokoonpanon asennuksessa emolevyn, virtalähteen ja 2,5 tuuman levyjen kiinnittämisessä. Lisäksi kotelon rakennetta muunneltaessa ristipäinen meisseli on tarpeen. Levykelkoista ja korttipaikoista löytyvät sormiruuvit saattavat vaatia työkalulla löysäämistä ensimmäisellä käyttökerralla.

Kokoonpanon johdottaminen on Define R6:ssa helppoa. Tilaa löytyy mukavasti ja johtoläpiviennit ovat hyvin sijoitettuja. Plussaa tulee myös johtoläpivientikumien toteutuksesta, sillä ne eivät irtoa kovinkaan helposti johtoja läpi pujotettaessa. Ylimääräisille johdoille on helppo löytää säilytystilaa kotelon pohjalta virtalähteen takaa. Johdotusten suhteen emme havainneet erityisiä ongelmakohtia ruuhkautumisen suhteen.

Keskeiset huomiot kokoonpanon asennuksesta:

  • Kotelon sisällä varsin hyvin tilaa asennuksille.
  • Sormiruuvit saattavat olla ensi alkuun tiukassa.
  • Ruuvimeisseliä tarvitaan useamman komponentin asennuksessa.
  • Johdotusten tekeminen helppoa ja ylimääräisille johdoille löytyy hyvin tilaa.
  • Levyjen sijoittelulle on useita eri vaihtoehtoja.

 

Testikokoonpano

Tässä artikkelissa on käytössä loppukesästä käyttöönotettu io-techin uusi kotelotestikokoonpano, jota käytämme kaikkien ATX- ja micro-ATX-kokoisten koteloiden lämpötilatesteissä.

Käyttämämme testikokoonpano pohjautuu Asus Strix Z270G Gaming –emolevyyn sekä Intelin Core i7-7700 –prosessoriin, jonka heatspreader on ”korkattu” ja väliin vaihdettu lämpötahnaa. Prosessorin lämmöntuottoa korotimme nostamalla käyttöjännitteen 1,35 volttiin ja nostamalla kellotaajuutta 4,2 GHz:iin.

Testikokoonpanomme referenssicoolerina toimii Scythe Fuma, joka tarjoaa high-end-luokan jäähdytystehoa mahdollisimman matalassa ja siten useimpien koteloiden kanssa yhteensopivassa muodossa. Samaa cooleria käytetään io-techin kaikissa kotelotesteissä, jos kotelo sen vain mahdollistaa. Prosessoricooleri on asennettu kaikissa testattavissa koteloissa liikuttamaan ilmaa vaakasuunnassa, jos muuta ei mainita. Tuulettimet pyörivät täydellä 1400 RPM kierrosnopeudella.

Scythe Fuman tekniset tiedot:

  • Ulkomitat: 137 x 149 x 130 mm (L x K x S)
  • Paino: 930 grammaa
  • Kaksi alumiinista tornirivastoa
  • 6 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
  • 2 kpl Slip Stream 120 PWM –tuulettimia
    • Pyörimisnopeus: 300 – 1400 RPM
    • Melutaso: 13 – 28 dBA
    • Ilmavirta: 5,6 – 79 CFM

 

Näytönohjaimena testikokoonpanossa käytettiin Gigabyten GeForce GTX 980 Ti –korttia, joka on varustettu Windforce –jäähdytysratkaisulla. Kotelotestien kannalta on keskeistä, että näytönohjaimen cooleri ei puhalla lämmintä ilmaa kotelon ulkopuolelle, vaan puoliavoimena jättää ainakin osan lämmöstä kotelojäähdytyksen hoidettavaksi. Useimmat nykymarkkinoilta löytyvät näytönohjaimet käyttävät testinäytönohjaimemme kaltaista jäähdytysratkaisua. NVIDIA ilmoittaa GeForce GTX 980 Ti:n TBP-arvoksi (Typical Board Power) 250 wattia, joka antaa myös hyvää suuntaa kortin lämmöntuotosta rasituksessa.

Verrokki- ja referenssikotelona käytämme Fractal Designin suosittua, monipuolista ja hyväksi todettua Define R5 –mallia, jota hyödynnämme vertailukohtana myös io-techin tulevien koteloarvostelujen lämpötilamittauksissa. Define R5 on miditornikoteloksi varsin suurikokoinen ja sen muunneltava rakenne mahdollistaa monipuoliset jäähdytysratkaisut. Samalla kyseessä on tällä kertaa testattavan Define R6:n kolme vuotta sitten julkaistu edeltäjämalli.

Define R5:n ulkomitat ovat 232 x 451 x 521mm (L x K x S) ja se painaa 10,7 kg. Kotelon vakiojäähdytys on toteutettu kahdella Fractal Design Dynamic GP14 –tuulettimella, jotka pyörivät 1000 kierrosta minuutissa ja tuottavat 18,9 dBA:n melutason sekä 68,4 CFM:n maksimi-ilmavirran. Tuulettimet ovat asennettu etu- ja takapaneeliin, jolloin ne muodostavat ilmavirtauksen vaakasuunnassa kotelon läpi. Kotelon kylki- ja kattopaneelissa on tuuletinpaikkoja, jotka ovat oletuksena peitettynä ModuVent-peitelevyillä äänenvaimennuksen parantamiseksi.

Noctuan tuulettimiin perustuvaa referenssijäähdytystä käytettäessä Define R5:een on asennettuna kolme NF-A14 PWM –tuuletinta 1200 RPM:n pyörimisnopeudella.

TechBBS:n käyttäjien kanssa käymämme vuoropuhelun pohjalta testaamme kotelot myös vakioidulla ”puolueettomalla” jäähdytysratkaisulla, jolla pyritään havainnollistamaan kotelon rakenneratkaisuiden vaikutusta jäähdytystehoon. Samalla yhteneväisiä tuulettimia käyttämällä saamme vertailukelpoisia tuloksia eri koteloiden välille.

Valitsimme tuulettimet Noctuan mallistosta, sillä kyseessä on tunnettu, mutta ”puolueeton” valmistaja, jonka valikoimissa ei ole lainkaan koteloita. Noctuan mallistosta käyttöön valikoitui NF-S12A PWM– ja NF-A14 PWM -tuulettimet, joista ensin mainittua käytetään koteloiden 120 mm tuuletinpaikoissa ja jälkimmäistä siinä tapauksessa, jos kotelosta löytyy asennusmahdollisuus 140 mm tuulettimelle.

Asennamme jokaiseen testattavaan koteloon kolme Noctuan referenssituuletinta, jotka sijoitetaan oletusarvoisesti niin, että kaksi tuuletinta on puhaltamassa ilmaa etupaneelista sisään ja yksi poistamassa ilmaa kotelon takapaneelista. Tämä tavanomainen asettelu on mahdollista toteuttaa useimmissa markkinoilta löytyvissä koteloissa. Kotelon tuuletinpaikkoihin asennetaan suurimmat mahdolliset tuulettimet sen mukaan, miten kiinnityspisteet sen mahdollistavat.

Define R6:n tapauksessa etupaneeliin asennettiin kaksi 140 mm NF-A14-mallia, kun taasen takapaneeliin oli asennettavissa ”vain” 120 mm:n NF-A12A-malli. Kaikkia tuulettimia ajettiin 1200 RPM:n kierrosnopeudella. NF-A14:n tapauksessa se vaati LNA-adapterin käytön kierrosnopeuden laskemiseksi 1500 RPM:n maksimilukemasta.

 

  • Intel Core i7-7700 4,2 GHz (42 x 100 MHz, 1,35 V)
  • Asus Strix Z270G Gaming (Intel Z270 -piirisarja)
  • 16 Gt Kingston HyperX DDR4 -muistia
  • Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 980 Ti Windforce
  • Samsung 750 EVO 250 Gt SSD
  • WD 80 Gt SATA-kiintolevy
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Fractal Design Define R6, Fractal Design Define R5 (verrokki)
  • Scythe Fuma –prosessoricooleri (1400 RPM)
  • NF-S12A PWM– ja NF-A14 PWM -referenssituulettimet

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 28.9 (8 worker threads, In-place large FFTs)
  • Furmark 1.18.2.0 (Burn-in mode)
  • CrystalDiskMark 5.2.1
  • Intel Extreme Tuning Utility 6.2.0.19
  • CPUID HWmonitor 1.30

 

Tuulettimien pyörimisnopeusmittaukset

Kotelon mukana toimitettavat kolme 140 mm tuuletinta ovat kaikki Fractal Designin omasta mallistosta. Käytössä oleva Dynamic X2 GP14 on päivitetty versio Define R5:ssä käytetyistä Dynamic GP14 –mallista. Dynamic X2 –mallisto on suunnattu monipuoliseksi yleistuulettimeksi Venturi- ja Silent Series –mallistojen väliin.

Dynamic X2 GP14:n suoritusarvoiksi ilmoitetaan 18,9 dBA, 68,4 CFM ja 0,71 mmH2O 1000 RPM:n pyörimisnopeudella. Tuulettimet ovat varustettu mukavan pitkällä puolen metrin virtajohdolla, jonka päässä on perinteinen kolmepinninen virtaliitin. Fractal Design lupaa tuulettimelleen pitkän 100 000 tunnin toimintaiän.

Mittasimme Define R6:n vakiotuulettimien pyörimisnopeusalueen 0-12 voltin jännitehaarukassa. 12 voltin maksimijännitteellä mittasimme tuulettimien pyörivän noin 960 kierrosta minuutissa, eli hieman valmistajan ilmoittamaa lukemaa vähemmän. Dynamic X2 GP14 –tuulettimien pyörimisen kynnysjännitteeksi mittasimme noin 2,5 volttia.

Melutason mittasimme pelkkien tuulettimien osalta roottorin keskikohdan tasolta noin 10 cm:n päästä tuulettimen etupuolelta, jotta taustamelun vaikutusta tuloksiin saatiin minimoitua mahdollisimman tehokkaasti ja tulokset olisivat mahdollisimman hyvin vertailtavissa tulevaisuudessa testattujen tuulettimien kanssa.

Tuulettimien käyttöjännitettä ja kierrosnopeutta kontrolloitiin Lamptronin kuusikanavaisella FC5v3-tuuletinsäätimellä, jonka on toimittanut io-techin käyttöön saksalainen CaseKing.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Melumittaukset suoritettiin Velleman DVM805 –desibelimittarilla kotelon edestä, vasemmalta sivulta ja takaa. Mittari oli kiinnitettynä kamerajalkaan siten, että se osoitti kohtisuoraan koteloa kohti 30 cm etäisyydellä loivasti alaviistoon kohti kotelon ulkopaneeleita kohti suunnattuna.

Mittaukset toteutettiin ilta-aikaan hiljaisessa toimistotilassa. Taustamelun tasoksi mittasimme noin 34 dBA. Mittarin kymmenyksen tarkkuudella antamat mittaustulokset pyöristettiin kuvaajassa lähimpään puoleen desibeliin, mutta tuloksia tulkitessa kannattaa huomioida, että pienin luotettava mittaustarkkuus mittarimme ja mittausympäristömme olosuhteissa lienee noin yhden desibelin luokkaa.

Kotelossa ei ollut mittausten aikana tietokonekokoonpanoa, koska mittauksen tarkoituksena on selvittää kotelon jäähdytysratkaisun tuottama melutaso ja tietokonekokoonpano olisi vain häiriöksi mittaustulosten kannalta. Kotelon tuulettimille virtaa syöttämässä käytettiin Silverstonen täyspassiivista NightJar 520W -virtalähdettä, joka toimi itsenäisesti ATX-liittimeen asennetun diagnostiikkayksikön avulla.

Kotelon rakenteen vaimentavuusmittauksia emme kokeilujen perusteella nykyisillä mittavälineillä sekä vallitsevissa mittausolosuhteissa pysty järkevästi mittaamaan, sillä mittaustulosten erot jäävät virhemarginaaliin verrattuna liian pieniksi, jotta niiden perusteella voisi tehdä hyödyllisiä päätelmiä.

Define R6:n vakiojäähdytysratkaisu koostuu kolmesta Dynamic X2 GP14 –tuulettimesta, jotka valmistajan mukaan pyörivät 12 voltin jännitteellä 1000 kierrosta minuutissa, mutta mittaustemme mukaan pyörimisnopeus oli käytännössä 960 RPM:n luokkaa. Kotelon varustukseen kuuluu PWM-tuuletinsäädin, jolla tuulettimien käyttöjännitettä voi säätää 5-12 voltin välillä ja täten pyörimisnopeutta noin 500-960 RPM haarukassa. Valitettavasti emme saaneet PWM-säädintä toimimaan halutulla tavalla, joten käytimme tuulettimien nopeuden säätöön Lamptronin kuusikanavaista FC5v3-tuuletinsäädintä.

Melumittauksissa kaikilla tuuletinnopeuksilla alhaisimmat melutasot mitattiin etupaneelin suunnasta ja korkeimmat takapaneelin suunnasta. Tämä ei ollut yllättävää, sillä kotelon takapuolella on suora näköyhteys takatuulettimeen.

Mittaustulokset olivat varsin samankaltaiset sekä ModuVent-kattopaneeli paikallaan että irrotettuna, joskin täydellä tuuletinnopeudella kotelon jäähdytysratkaisu oli mittarin mukaan aavistuksen äänekkäämpi. Puolen desibelin ero on kuitenkin niin pieni, että se menee käytetyillä välineillä mittavirheen piikkiin.

Jo täydellä tuuletinnopeudella Define R6:n vakiojäähdytystä voi kutsua melko hiljaiseksi, sillä se pitää lähinnä hiljaisessa huoneessa havaittavaa tasaista huminaa. Läheltä tuulettimia kuulosteltaessa on havaittavissa selvästi kuultavaa surinaa ja rapinaa.

Tuulettimien käyttöjännitteen laskiessa yhdeksään volttiin jää jäljelle lähinnä hiljaisessa huoneessa juuri ja juuri kuultavissa oleva vaimea humina sekä tuulettimia läheltä kuulosteltaessa havaittavissa oleva pieni surina sekä vaimea naksutus.

Kuuden voltin käyttöjännitteellä vakiojäähdytys muuttuu jo lähes äänettömäksi. Jäljelle jää lähinnä lähietäisyydeltä tuulettimia kuulosteltaessa havaittavissa oleva pieni roottorin lapojen ilmaa repivä ääni.

Lämpötilamittaukset vakiotuulettimilla

Prosessorin sekä kokoonpanon muiden komponenttien lämpötilan seuraamiseen käytimme ulkoisen Meterman TMD90 –lämpömittarin ja K-tyypin termoelementtien sekä Intel Extreme Tuning Utility- ja CPUID HWmonitor –ohjelmien yhdistelmää. Prosessorin lämpötilaksi kirjattiin sisäisen lämpötila-anturin neljälle ytimelle ilmoittama keskiarvo. Emolevyn virransyötön jäähdytysprofiilin sekä virtalähteen poistoilman lämpötila mitattiin ulkoisella mittarilla ja kiintolevyn, SSD-levyn sekä näytönohjaimen lämpötilat puolestaan komponenttien omilla lämpöantureilla HWmonitorin avulla.

Kokoonpanon rasitus toteutettiin prosessorin osalta Prime 95 –testisovelluksen, näytönohjaimen osalta FurMark-testisovelluksen ja kiintolevyn osalta CrystalDiskMark-testisovelluksen avulla. Ympäristön lämpötila oli mittausten aikaan noin 22 astetta. Kuvaajissa lämpötilat on esitetty mitattujen lämpötilojen ja testiympäristön lämpötilan erotuksena (ΔT).

Lämpötilamittauksissa kirjasimme ainoastaan rasituslämpötilat, jolloin kotelon ilmanvaihtoa rasitetaan maksimaalisella lämpökuormalla ja siten kyvyt sekä rajat saadaan parhaiten esiin. Ensin suoritimme testit kotelon vakiojäähdytyksellä 12 ja 6 voltin tuuletinkäyttöjännitteellä ja sen jälkeen Noctuan tuulettimilla toteutetulla referenssijäähdytyksellä, jonka tulokset ovat melko pitkälti vertailukelpoiset muiden testaamiemme koteloiden kanssa.

Verrokkikotelo Define R5:n vakiojäähdytystä ajettiin integroidun tuuletinsäätimen high-asennossa, eli tuulettimien maksiminopeudella 12 voltin käyttöjännitteellä.

Prime 95 –rasituksessa prosessorin lämpötila nousee Define R6:ssa korkeimmillaan 79 asteeseen kattopaneelin ollessa suljettuna ja tuulettimien pyöriessä kuuden voltin käyttöjännitteellä. Alhaisimmillaan mittasimme 76 asteen lämpötilan, kun katto oli avoinna ja tuulettimet pyörivät täydellä 12 voltin käyttöjännitteellä.

Tuulettimien pyörimisnopeuden sekä kattopaneelin avonaisuuden vaikutukset prosessorin lämpötilaan olivat pienemmät kuin odotimme, joka on hyvä asia hiljaista kokoonpanoa arvostavien käyttäjien kannalta. Tulokset ovat myös muuten io-techissä testattujen miditornikoteloiden terävintä kärkeä.

Kokoonpanon muiden komponenttien lämpötilat eivät tarjoilleet juurikaan yllätyksiä niin hyvässä kuin pahassakaan. Edeltäjämalliin nähden SSD-levyn lämpötilaksi mitattiin 1-2 astetta enemmän kuin edeltäjämallissa, kun taasen uusi levykelkkaratkaisu näyttäisi parantaneen hieman 3,5 tuuman levyjen jäähdytystä.

Lämpötilamittaukset referenssituulettimilla

Toisessa testivaiheessa vaihdoimme koteloon Noctuan referenssituulettimet, joita käytämme kaikissa io-techin testissä vierailevissa koteloissa. NF-A14:n suoritusarvot 1200 RPM kierrosnopeudella ovat valmistajan mukaan 68 CFM ja 19,2 dBA. NF-S12A:n arvot vastaavalla nopeudella ovat puolestaan 63,3 CFM ja 17,8 dBA.

Define R6:een asensimme etupaneeliin kaksi NF-A14-mallia ja taakse kolmannen samanlaisen tuulettimen. Verrokkina käytettyyn Define R5:een asennettiin samaan tapaan kolme NF-A14-mallia.

Referenssijäähdytyksellä Define R6:n prosessorin lämpötilat olivat identtiset täyden nopeuden vakiojäähdytyksen kanssa. Erot edeltäjämalliin jäivät myös erittäin pieniksi – ainoastaan katon ollessa auki eroa syntyi yksi aste R6:n eduksi. Yleisellä tasolla arvioituna Define R6:n jäähdytystehoa voi pitää hyvänä. Testasimme myös kuinka paljon umpinaisen etupaneelin poistaminen parantaa jäähdytystehoa ja muutoksen vaikutus oli vain noin 2-3 astetta.

Myöskään kokoonpanon muiden komponenttien lämpöihin ei referenssijäähdytyksestä saatu oikeastaan minkäänlaista etua. Myös erot edeltäjämalliin pysyivät yhtä pieninä ja hyvin samankaltaisina kuin vakiojäähdytyksellä.

Mittasimme mielenkiinnosta näytönohjaimen rasituslämpötilan myös pystyasentoon Flex VRC-25 -asennussarjan avulla asennettuna ja havaitsimme lämpötilaeron varsin suureksi. Muutoksen jälkeen näytönohjaimen lämpötilat nousivat peräti 14 astetta. Kyseessä on siis lähinnä esteettinen lisävaruste, jonka vaikutus lämpötiloihin on huomattavan negatiivinen.

Yhteenveto

Kolmen vuoden malli-iän jälkeen väistyvä Define R5 oli edelleen yksi parhaista miditornikoteloista luokassaan, mutta uusi Define R6 onnistuu ottamaan kehitysaskeleen seuraavalle tasolle. Fractal Design on onnistunut haastavassa tehtävässä – se on tehnyt hyvästä vieläkin paremman.

Ulkoisesti Define R6 on muuttunut varsin maltillisesti. Etupaneelin pelkistetty muotoilu on pysynyt samana, mutta laatuvaikutelmaa on parannettu palaamalla takaisin aitoon alumiinipintaan. Kokoonpanonsa sisuskaluja mielellään ihaileville käyttäjille tarjolla on nyt lasinen kylkipaneeli, mutta siitä on pulitettava melko reilu 20 euron lisähinta. Kattopaneelin uudistettu ModuVent-paneeli on nyt yhtenäisenä ja metallipintaisena edeltäjämallia laadukkaamman näköinen ja tuntuinen. Kokonaisuudessaan kotelon tukevuus ja laatuvaikutelma on hyvä.

Sisältä Define R6:tta on uudistettu kovalla kädellä, joka osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Vaikka edeltäjämallin sisustassa ei ollut mitään vikaa, on R6 mennyt parempaan ja monipuolisempaan suuntaan. Niin levykelkkojen uusi toteutus kuin kotelon etuosan muunneltava rakennekin ovat fiksusti ja toimivasti toteutettuja ja tarjoavat käyttäjälle entistäkin enemmän valinnanvapautta. Kotelon kolmen 140 mm:n tuulettimen vakiojäähdytys on tehokas ja tarvittaessa myös hiljainen sellaisenaan.

Kotelon varustus on varsin hyvin linjassa hinnan kanssa. Kattaukseen kuuluu helposti irrotettavat ja puhdistettavat pölysuodattimet, äänenvaimennusmateriaalit sisäpinnoissa, johtojen sidontalenkit, kolme tarvittaessa hiljaista 140 mm tuuletinta ja PWM-tuuletinsäädin. Tuuletinsäädin jakaa varmasti mielipiteitä, sillä osa käyttäjistä arvostaa edeltäjämallin manuaalisäätimen käytön helppoutta. Lisäksi emme saaneet testikappaleen PWM-säädintä toimimaan kunnolla.

Kokonaisvaltaisesti tarkasteltuna Fractal Design Define R6 on yksi parhaista, ellei paras koskaan testaamani miditornikotelo. Kyseessä on erittäin monipuolinen ja ajatuksella toteutettu tuote, jolle ei löydy tässä runsaan sadan euron hintaluokassa kovinkaan montaa varteenotettavaa kilpailijaa. Merkittäviä heikkouksia ei juurikaan ole, vaikka pientä viilattavaa toki muutamasta kohdasta edelleen löytyy. Pientä miinusta R6 ansaitsee myös selvästi edeltäjään nähden nousseesta hinnasta, jolle on toki melko helppo löytää perustelut kotelon uudistuksia tutkittaessa. Jos haussa on monipuolinen ja laadukas miditornikotelo, Define R6:tta ei ole vaikeaa suositella. Tästä syystä annammekin sille toimituksen valinta –erikoismaininnan.

 

Plussaa:

  • Tukeva rakenne
  • Etupaneelin ulkopinta jälleen oikeaa alumiinia
  • Tyylikkäästi toteutettu ja fiksusti kiinnitetty lasinen kylkipaneeli
  • Asiallisesti toteutettu uusi ModuVent-kattopaneeliratkaisu
  • Monipuolisesti muokattavat sisätilat ja levypaikat
  • Ulkoinen 5,25 asemapaikka, joka on tarvittaessa irrotettavissa
  • Hyvät tilat
  • Hyvä jäähdytysteho
  • Hiljaiset tuulettimet
  • PWM-tuuletinsäädin yhdeksälle tuulettimelle
  • Helposti irrotettavat pölysuodattimet
  • Helposti johdotettava
  • Monipuolinen jäähdytintuki
  • Selkeät asennusohjeet

Miinusta:

  • Kylkipaneelien sormiruuvit ovat jälleen irtoavaa mallia
  • Lisävarusteena myytävän USB Type-C –liitinpaneelin hinta
  • Kattopaneelin ModuVent-peitelevyn sovitus ei ole täysin tiivis
  • PWM-tuuletinsäätimen toimintaongelmat (saattaa koskea vain testikappaletta)

 

This site uses XenWord.
;