io-tech testasi toukokuun lopulla kauppoihin tulleen Honor 10 -älypuhelimen.

Emobrändiään hieman edullisempi ja nuorekkaampi Honor on ollut keskeisessä roolissa Huawein nousussa Suomen markkinoiden kärkipaikoille. Etenkin vuoden 2015 syksyllä myyntiin tullut Honor 7 oli todellinen menestystarina, joka oli keskeisessä roolissa Huawein Suomen suosion raketoinnissa. Sen jälkeen suosio on hieman tasaantunut, mutta kilpailukykyiset Honor-mallit ovat olleet edelleen monien suomalaisten mieleen.

Huawei on aikaistanut vuosi vuodelta Honor-mallistonsa lippulaivan julkaisua ja siinä missä Honor 9 esiteltiin viime vuonna kesäkuun puolivälissä, näki uusi Honor 10 tänä vuonna päivänvalon Kiinassa jo huhtikuun 19. päivä ja Euroopassa toukokuun 15. päivä.

Myyntiin Honor 10 saapui Suomessa toukokuun 24. päivä 449 euron lähtöhintaan (64 Gt malli). Positiivinen suuntaus on, että laitteen hinta on pudonnut 50 euroa edeltäjämalliin nähden. Suuremmalla 128 Gt:n tallennustilalla varustetusta versiosta pyydetään 499 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa Honor 10 –älypuhelimeen noin parin viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. io-techin ensituntumat Honor 10:stä voi lukea tämän artikkelin pohjalle täältä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Honor 10:n tuotepakkaus on väriltään valkoinen ja sen pinnassa on hillityt sinihohtoiset mallimerkinnät. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen lisäksi 22,5-wattinen SuperCharge-laturi, USB Type-C –kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu sekä läpinäkyvä taipuisa suojakuori. Testilaitteemme oli lehdistökappale, josta johtuen kuvissa ei näy pikakäyttöohjetta tai takuutiedotetta.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Etupuolelta Honor 10 on huomattavasti edeltäjäänsä modernimman näköinen, kiitos uuden erittäin laajakuvaisen näytön. Muilta osin muotoilu on säilynyt melko samankaltaisena Honor 9:n kanssa. Suurimpia eroavaisuuksia ovat Honor 10:n aavistuksen pyöristetymmät linjat, Honor 9:n kylkien viistettyjen leikkausten puuttuminen sekä näyttölasin ja rungon väliin Honor 10:ssä sijoitettu muovikaistale.

Honor 10:n ensivaikutelma on asiallinen, muttei muotoilultaan tai käsituntumaltaan erityisen mieleenpainuva etenkään testaamassamme mustassa värissä. Phantom Blue- ja Phantom Green –värivaihtoehdot puolestaan erottautuvat positiivisesti massasta erikoisen valon mukaan vaihtuvan värityksen ansiosta.

Suomessa Honor 10 on saatavilla kaikkina neljänä värivaihtoehtona – Phantom Blue, Phantom Green, Midnight Black ja Glacier Grey.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 149,6 x 71,2 x 7,7 mm
  • Paino: 153 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,9 %

Nykypäivän ylemmän keskihintaluokan puhelimien joukossa Honor 10 on kooltaan keskitasoa pienempi, joka on ainakin osalle käyttäjistä tervetullut ominaisuus. Yhden käden käyttö onnistuu moniin muihin nykypäivän puhelimiin verrattuna kohtalaisen hyvin ja sitä on helpottamassa käyttöliittymän useat aputoiminnot.

Vaikka Honor 10:n näytön halkaisija on kasvanut edeltäjämalliin nähden lähes 0,7 tuumalla, ei ulkomitoissa ole tapahtunut merkittävää kasvua, kiitos näytön merkittävästi kasvaneen kuvasuhteen. Honor 9:ään verrattuna uusi malli on maltilliset 2,3 mm pidempi, 0,3 mm leveämpi ja 0,2 mm paksumpi. Paino on pudonnut kahdella grammalla. Teknisesti osin identtiseen Huawei P20:een verrattuna Honor 10 on joka suuntaan muutamia millin kymmenyksiä suurempi.

Pahimmista saman hintaluokan kilpailijoista Nokia 7 Plus (6”) on 8,8 mm pidempi, 4,4 mm leveämpi ja 0,3 mm paksumpi sekä 30 grammaa painavampi. Asus ZenFone 5 (6,2”) on puolestaan 3,4 mm pidempi, 4,5 mm leveämpi ja 0,2 mm paksumpi sekä kaksi grammaa painavampi.

Rakenteelliselta toteutukseltaan Honor 10 muistuttaa melko pitkälti viimevuotista edeltäjäänsä. Etu- ja takakuori ovat Gorilla Glass –lasia ja kehys sekä runko alumiiniseosta. Testaamassamme mustassa värivaihtoehdossa metallikyljet ovat saaneet päälleen kiiltävän mustan pinnoitteen. Toisaalta ainakin Phantom-värivaihtoehdoissa kylkien pinta on enemmän hiekkapuhalletun mattapintainen.

Näyttölasin ja kehyksen välissä kulkee muovilista, joka levenee pitkillä sivuilla noin kaksinkertaiseksi päätyihin verrattuna kyljissä kapeanevasta metallikehyksestä, mutta suorasta näyttölasista johtuen. Muovilistaan ei kiinnitä suuremmin huomiota, jos rakennetta ei ala tutkimaan tarkemmin. Lista tarjoaa näyttölasille pienen puskurin iskua vastaan esimerkiksi puhelimen pudotessa maahan.

Laaduntunnussa ei ole hintaluokka huomioiden valittamista ja viimeistely on kohtalaisen hyvää, joskin testikappaleessamme takalasin ja metallikehyksen välinen sauma ei ollut kaikilta reunoilta aivan tasalevyinen. Rakenne on tukevan tuntuinen, eikä elä tai natise väänneltäessä havaittavasti. IP-luokitusta veden- ja pölykestävyydelle ei laitteelle valitettavasti löydy.

Honor 10:n takakuori on Gorilla Glass –lasia, jonka tarkempaa tyyppiä ei ole kerrottu. Muotoilu on pysynyt hyvin samankaltaisena kuin edeltäjämallissa – lasin reunoissa on pieni pyöristys ja pitkät sivut kaareutuvat kylkiä kohden. Metallikehys on selvästi leveämpi puhelimen päädyissä kuin sivuilla. Suurimpina muutoksina kamera on nyt kohollaan takakuoresta, salama on sijoitettu lasin taakse ja Honor-logo on siirretty takakuoren alaosaan.

Phantom-väriväihtoehdot ovat näyttävimmät ja suoranaisesti vastaavia ei löydy muista markkinoilla olevista puhelimista. Saimme käsiimme hetkeksi Phantom Blue –värisen mallin, joka näkyy yllä olevassa kuvassa. Kyseinen väri on ensisijaisesti sininen, mutta sopivassa kulmassa valoa vasten liikutellessa lasiin ilmestyy violetteja heijastuksia ja parhaimmillaan kuori näyttää kokonaan violetilta. Efektin taltioiminen kameralla osoittautui yllättävän hankalaksi.

Myös testikäytössämme olleessa Midnight Black –värivaihtoehdossa on pystysuunnassa esiintyvä heijastusefekti, mutta sen toteutus on huomattavasti hillitympi ja se näkyy harmaan sävyinä mustassa lasissa.

Lasipinta kerää varsin helposti sormenjälkiä, mutta mustassa värivaihtoehdossa niistä ei aiheudu suurta visuaalista haittaa. Sen sijaan Phantom Bluen peilaavammassa pinnassa sormenjäljet esittäytyvä helposti todella rujon näköisinä. Käsituntumaltaan takakuori on tyypillinen lasipinta – kuivissa käsissä liukas ja nahkeissa pitävä. Kaarevat reunat tekevät otteesta varsin miellyttävän.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Rautapuolella Honor 10 käyttää mm. kalliimmista P20- ja Mate 10 –malleista tuttua HiSilicon Kirin 970 –järjestelmäpiiriä, joka on parasta mitä Huawein omasta valikoimasta löytyy. Viime syksynä julkaistu piiri valmistetaan TSMC:n 10 nanometrin prosessilla ja se sisältää neljä Cortex-A73 –prosessoriydintä sekä neljä Cortex-A53-prosessoriydintä ja 12-ytimisen Mali-G72 GPU:n. Ominaisuuksiin kuuluu lisäksi 1,2 Gbit/s teoreettiseen maksimilatausnopeuteen kykenevä LTE-modeemi ja markkinoiden tehokkaimpiin lukeutuva erillinen NPU-tekoälyprosessori.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A53 CPU, Mali-G72 MP12 GPU, NPU, 1,2 Gbit/s LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 tai 128Gt UFS 2.1 –muistia (128 Gt mallissa vapaana noin 114 Gt)
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct
  • Bluetooth 4.2, aptX HD, A2DP, NFC, infrapuna
  • GPS, GLONASS, BeiDou

Tallennustilavaihtoehtoja on tarjolla kaksi – 64 ja 128 Gt – joista testikappaleemme edusti jälkimmäistä vaihtoehtoa. Tallennustilan tuplaaminen maksaa 50 euroa. Muistikorttipaikka on jätetty harmillisesti pois. RAM-muistia on neljä gigatavua, joka on tässä hintaluokassa varsin normaali ja samalla melko pitkälle riittävä määrä.

Kirin 970 –piiriin integroitu LTE-modeemi kykenee teoriassa jopa 1,2 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta valmistaja ei ole ilmoittanut millä nopeuksilla se on käytössä Honor 10:ssä. Bluetooth tukee edellistä 4.2-versiota, vaikka monissa tämän hintaluokan puhelimissa alkaa jo olla tarjolla uusin 5.0-versio.

Näytön alapuolelle on jätetty suunnilleen saman levyinen kaistale kuin Huawein P20 –malleissa ja navigointinäppäimet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa. Navinäppäinten järjestystä voi muokata ja koko näppäinrivin saa halutessaan piilotettua. Halutessaan navigointipalkin voi myös korvata näytön alapuolisen sormenjälkitunnistimen pyyhkäisyeleillä tai yksittäisellä painallus ja pyyhkäisyeleitä tukevalla navigointipainikkeella.

Näytön alapuolella sijaitsee P20-mallien tapaan sormenjälkitunnistin, mutta toteutus on erilainen. Tunnistin sijaitsee lasin alla, eikä sen kohdalla ole minkäänlaista upotusta tai rajausta, jonka perusteella tunnistimen havaitsisi näppituntumalla. Lasin sisäpinnassa on ainoastaan pienet pistemäiset merkinnät, jotka kertovat tunnistimen sijainnista. Honor 10:n tunnistin perustuu ultraäänitekniikkaan ja sen kehutaan tunnistavan myös märät ja rasvaiset sormet. Lupausten mukaisesti märkä sormi tunnistuu kohtalaisen luotettavasti, mutta muilta osin tunnistimen toiminnassa on menty takapakkia Huawein muihin malleihin nähden. Tunnistin on hitaampi kuin Huawein puhelimissa perinteisesti nähdyt tunnistimet ja sormen kohdistaminen oikeaan paikkaan on hieman epävarmaa, sillä oikeaa kohtaa ei voi tuntea. Tunnistusvarmuus oli myös testijakson alkupuolella keskinkertaista, kunnes uusimman 120-loppuisen ohjelmistopäivityksen myötä asiaan tuli selvä parannus.

Laitteen alapäätyyn on sijoitettu monokaiutin, USB Type-C –liitäntä sekä positiivisena seikkana myös P20-malleista puuttuva 3,5 mm ääniliitäntä. USB-liitäntä tukee valitettavasti vain 2.0-siirtonopeuksia. Kaiuttimen äänenlaadussa ei ole juuri kehumista. Mittasimme siitä yhden alhaisimmista äänenpaineista (71 dBA 30 cm päästä) mitä io-techin älypuhelintesteissä on hetkeen nähty. Äänenlaatu on muutenkin kaikin puolin keskinkertaista.

Honor 10:n 5,84-tuumainen IPS-näyttö on aavistuksen suurempi kuin Huawei P20:ssa ja samalla myös kuvasuhteeltaan hieman laajempi. Toisin sanoen pikseleitä on korkeussuunnassa 40 riviä P20:n näyttöä enemmän. Speksien perusteella paneeli on todennäköisesti sama kuin P20 Lite –mallissa.

Näytön yläreunassa sijaitsee melko pienikokoinen lovi, johon on sijoitettu kuuloke, etukamera, sensorit ja merkkivalo-LED. Halutessaan loven voi peittää pois näkyvistä, eli värjätä sen molemmin puolin jäävät alueet mustaksi. Halutessaan loven voi rajata pois myös sovelluskohtaisesti, jolloin sovellusten sisältö ei laajene loven ympärille. Näytön kontrasti on IPS-paneeliksi kohtalaisen hyvä, joten lovi piilottuu melko hyvin, kunhan näytön pinnasta ei heijastu valoa sopivassa kulmassa.

Näyttöön liittyviä lisäominaisuuksia ovat ilta- ja yökäyttöön tarkoitettu silmäystävällinen tila (sinisen valon suodatin) sekä älykäs kasvojen asentoa seuraava näytön kääntö. Asetuksista voi säätää myös mm. näytön väriasetuksia, resoluutiota (Full HD tai HD) sekä loven asetuksia.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,84-tuumainen LCD LTPS IPS –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2280 pikseliä, 19:9-kuvasuhde, 432 PPI
  • 5D Gorilla Glass –lasi
  • Silmäystävällinen tila (yötila), älykäs kääntö kasvojen suuntaisesti

IPS-näytöksi kontrasti ja tummien sävyjen toisto on varsin hyvää ja maksimikirkkaus on normaalia keskitasoa. Vakiona (eloisa & oletus –asetukset) näytön väriasetukset ovat ylikorostuneet ja voimakkaasti sinertävään kallellaan. Onneksi tarjolla on värisäädöt, sillä havaintojemme mukaan asetusten normaali & lämmin –yhdistelmällä kuvasta tuli mielestämme erittäin luonnollisen näköinen. Kirkkaassa auringonpaisteessa näytön luettavuus ei ole paras mahdollinen, mutta katselukulmat ovat sen sijaan varsin laajat.

Honor 10:n yläpäädystä löytyy ainoastaan mikrofonin aukko sekä infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voi hyödyntää kaukosäätimenä. Vasemman kyljen yläosaan sijoitettu korttikelkka sisältää paikat kahdelle nano-SIM-kortille, mutta ei muistikorttipaikkaa.

Näytön yläreunan lovessa soikean kuulokeritilän vasemmalla puolella sijaitsee 24 megapikselin etukamera, joka on tuttu P20-malleista. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi ja sillä on mahdollista tallentaa 1080p-videokuvaa. Etukamera tukee tekoälyyn perustuvia valaisu- ja erikoisefektejä, jotka eivät kuitenkaan allekirjoittaneen kokeilujen perusteella kaikilta osin vakuuttaneet.

Puhelin hyödyntää etukameraa myös lukituksen avaamisessa kasvojen avulla, joka toimii kokemustemme perusteella kohtalaisen hyvin, mutta ei aivan markkinoiden nopeimpien toteutusten tasoisesti. On myös huomionarvoista, ettei kamerapohjainen kasvojentunnistus ole lukitustapana yhtä luotettava kuin sormenjälki.

Etukameran yläpuolelle on sijoitettu myös pieni monivärinen LED-ilmoitusvalo.

Honor 10:n lasisen takakuoren alla sijaitsee 3400 mAh litium-polymeeriakku, joka on siis 200 mAh suurempi kuin edeltäjämallissa ja saman kokoinen kuin Huawei P20:ssä. Puhelimen ulkomittoihin nähden akun kapasiteetti on varsin hyvä. Vaikka takakuori on lasia, ei Honor 10:ssä valitettavasti ole tukea langattomalle lataukselle.

Puhelimen vasemman kyljen yläpuoliskossa sijaitsevat lukitus- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat metalliset ja tuntumaltaan kohtalaisen hyvät. Käytettävyyden kannalta niiden sijoittelussa ei ole valittamista.

 

Kamera

Edeltäjämallin tapaan Honor 10:n kaksoiskamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa, mutta sen toteutus on muuttunut jonkin verran. Kamerat sijaitsevat nyt pienen metallikehyksen keskellä, joka on noin millin verran takalasin pinnasta kohollaan. Mustan testikappaleemme kehyksen pinnoite kului jo testijaksolla pois muutamilta kohdin, joka viittaa pieneen suunnitteluvirheeseen. Salamavalo on sijoitettu siististi lasin alle, mutta sen toteutuksessa on menty takapakkia, sillä ledien määrä on vähentynyt kahdesta yhteen.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin värillinen kuvasensori, 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.8
  • 24 megapikselin mustavalkoinen kuvasensori, 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.8
  • Tarkennustavat: PDAF
  • 2x hybridizoomaus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30 & 60 FPS

Honor 10:n kaksoiskameran pikselimäärät ovat kasvaneet edeltäjämalli Honor 9:stä, joka käytti 12 ja 20 megapikselin sensoreita. Myös objektiivien valovoima on parantunut selvästi. Myös Huawei P20:een verrattuna megapikseleitä on enemmän, mutta mustavalkokameran objektiivin valovoima ei ole yhtä suuri, kummassakaan objektiivissa ei ole optista kuvanvakainta eivätkä ne ole Leican kanssa suunniteltuja.

Valmistaja on varsin salamyhkäinen Honor 10:ssä käytettävistä kamerasensoreista ja niiden tarkemmista spekseistä. 16 megapikselin sensori on värillinen ja 24 megapikselin sensori ottaa puolestaan mustavalkokuvia, joiden avulla mm. dynamiikkaa ja hämäräkuvausominaisuuksia saadaan parannettua kameroiden kuvia yhdistelemällä. Kaksoiskamera mahdollistaa myös kaksinkertaisen hybridizoomauksen.

Honor 10:n kamera käynnistyy melko nopeasti ja on pienen viiveen jälkeen valmis ottamaan ensimmäisen kuvan. Näytön ollessa sammutettuna kameran saa pikakäynnistettyä alempaa äänenvoimakkuusnäppäintä painamalla ja halutessaan ottamaan välittömästi myös kuvan. Tarkennus toimii riittävän nopeasti, mutta ei ole markkinoiden nopeimpien toteutusten tasoa. Kuvat tallentuvat viiveettä suljinnäppäintä painettaessa.

Kamerasovellusta on hieman uudistettu Honor 9:ään verrattuna ja se mukailee pienin muutoksin P20-malleissa nähtyä toteutusta, jossa keskeisimpien kuvaustilojen valinta on sijoitettu pystysuunnassa selattavaan listaan suljinpainikkeen viereen. Kuvaustilavalikkoon ei pääse enää kuvausnäkymää oikealle pyyhkäisemällä, vaan käyttäjän on valittava kuvaustilalistan viimeisenä sijaitseva ”Lisää”-kohta, joka ei ole erityisen kätevää.

Myös kuvakkeiden ja pikatoimintojen sijainteja on muutettu Honor 9:n ajoista. Etukameran aktivointipainike sijaitsee nyt suljinpainikkeen yläpuolella entisen videokuvauspainikkeen tilalla. Vasemman reunan pikatoiminnoista on puolestaan poistettu painikkeet syvysterävyys- ja kaunistustoiminnoille, joiden tilalla uusina ovat nyt AI-valokuvauksen sekä kuvauskohdehaun ja QR-skannerin pikapainikkeet. Asetusvalikkoon pääsee nyt vasempaan ylänurkkaan sijoitetusta hammasrataskuvakkeesta. Näkymän yläreunaan sijoitetun zoomauspainikkeen käyttö ei ole yhdellä kädellä kovinkaan sujuvaa.

Kokonaisuudessaan kamerasovelluksen käyttöliittymän muutokset eivät ole menneet erityisesti parempaan suuntaan, vaan käyttölogiikka ja tiettyjen toimintojen toteutus on edelleen paikoin hieman ontuvaa.

Manuaalikuvaustila kulkee ”ammattilainen”-nimellä ja se on aktivoitava hieman hankalasti kuvaustilavalikon kautta. Manuaalitilan säädöt ovat hyvää perustasoa. Tarjolla on valotuksen mittaus, herkkyys (ISO 50 – 3200), suljinaika (1/4000 – 30 s), valotuksen kompensointi (-4…+4), tarkennustavan valinta sekä valkotasapainon säätö. Lisäksi manuaalitila tukee raakakuvien tallennusta.

Keinotekoisesta syvyysterävyysefektistä on tullut viimeaikoina varsin trendikäs ominaisuus melkeinpä kaikkien hintaluokkien älypuhelinkameroihin, mutta toteutus ja jälki vaihtelee suuresti eri laitteiden välillä. Honor 10:ssä syvyysterävyysefekti kulkee Aukko-kuvaustilan nimellä ja on toteutukseltaan lähes identtinen edeltäjämallin kanssa.

Puhelin käyttää kuvauskohteiden tunnistamisessa järjestelmäpiirin NPU-tekoälyprosessoria ja kohteet tunnistuvat käytännössä kohtalaisesti, mutta ei virheettömästi. Rajauksen reunat näyttävät usein hieman pehmeiltä ja välillä joissain kohdin pehmennys saattaa olla levinnyt hieman kohteen puolelle. Eri syvyystasojen tunnistaminen ei myöskään toimi yhtä hyvin kuin parhaimmissa kilpailevissa toteutuksissa, joten syvyysterävyysefektin kuvanlaatu jää usein kokonaisuutena keskinkertaiseksi.

Kuvista voi jälkikäteen säätää tarkennuspistettä, syvyysterävyysefektin voimakkuutta sekä lisätä taustalle erilaisia suodatinefektejä, kuten tehdä taustasta mustavalkoisen.

Tarjolla on myös erillinen ihmisten kuvaamiseen tarkoitettu Muotokuva-tila, joka tarjoaa taustan sumennusefektin sekä tekoälyä hyödyntäviä 3D-valaistusefektejä ja  kaunistusefektejä.

Honor 10:n kamera on nimetty AI-kameraksi, koska se hyödyntää Huawein muista lippulaivapuhelimista tuttua tekoälytekniikkaa osana kuvaamista. AI-tekniikan saa kytkettyä päälle ja pois kuvausnäkymän vasemman reunan AI-ikonista.

Valmistajan mukaan tekoäly pystyy tunnistamaan yli 500 erilaista kuvaustilannetta ja jakamaan ne 22 eri kategoriaan reaaliaikaisesti. Tekniikka pystyy myös tunnistamaan kuvista erilaisia kohteita, kuten ihmiset, taivaan, kasvillisuuden ja veden sekä eriyttämään ne toisistaan prosessointia varten. Kamera säätää tunnistettujen kohteiden mukaan kuvan asetuksia ja värejä.

Kokeilimme AI-tilaa useissa eri kuvaustilanteissa ja havainnot olivat pitkälti vastaavia kuin Huawein aikaisemmissa vastaavaa tekniikkaa käyttävissä malleissa. Kuvauskohteiden tunnistus toimii kohtalaisen hyvin, joskin joissain tilanteissa havaitsimme virheellisiä tulkintoja (esim. puita sisältävä maisemakuva tunnistui kasviksi). Värit ovat lähes poikkeuksetta ylikorostuneita, jotka saattavat näyttää peruskäyttäjän silmään hyvältä, mutta realistista jälkeä arvostavan mielestä värimaailma on keinotekoinen. Hämäräolosuhteissa AI-tila vaikutti toimivan suhteessa parhaiten, tehden kuvista keskimäärin hieman valoisampia sekä värimaailmaltaan elävämpiä.

Tekoälytunnistuksessa on potentiaalia, mutta mielestämme tässä toteutuksessa sitä ei ole vielä ulosmitattu oikeasti hyödyllisellä tavalla esimerkiksi erilaisten kuvaustilanteiden ongelmakohtien ratkaisemisessa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 16 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksella Honor 10:llä otetut kuvat (AI-tila pois päältä) ovat laadultaan varsin hyviä ja prosessoinnin jäljet eivät näy negatiivisesti edes lähempää tarkasteltaessa. Dynamiikka on hyvää, kohina olematonta, valkotasapaino useimmiten hyvin kohdallaan ja värintoisto varsin luonnollista sekä eläväistä. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia. Mustavalkosensorin 24 megapikselin tarkkuutta käytettäessä kuvien yksityiskohtaisuus ei parane juurikaan 16 megapikselin kuviin nähden. Kamera käyttää ISO 50 –herkkyyttä aina 1/100 sekunnin suljinaikaan saakka.

Valon määrän heikentyessä Honor 10 kykenee edelleen varsin mukiinmenevään jälkeen. Kohina pysyy varsin hyvin kurissa, värintoisto on kohtalaisen hyvää ja kokonaiskuvan kannalta yksityiskohdatkin tallentuvat kohtalaisesti, vaikka lähempää tarkasteltuna detaljit ovatkin pehmentyneitä. Dynamiikan suhteen on kirkkaiden kohteiden kanssa hieman ongelmia, joka on kuitenkin varsin tyypillistä muuten hämärissä olosuhteissa. Kuten jo edellä mainittiin, AI-tilan ollessa käytössä hämäräkuviin on mahdollista saada hieman enemmän värejä ja valoa.

Kamera-automatiikka alkaa nostaa herkkyyttä suljinajan ylittäessä 1/100 sekunnin rajan ja pisimmillään suljinaika nousee erittäin heikossa valossa 1/12 sekuntiin, joka on kuvanvakaimettomalle kameralle melko pitkä aika. Herkkyys nousi puolestaan testeissämme ISO 4000 –arvoon.

Huawei-konsernin lippulaivamallien kameroissa on nähty viimeisen vajaan parin vuoden ajan hybridizoomeja, jotka hyödyntävät kahden kameran kuvadataa ja kuvaprosessointia lähes häviöttömän zoomaustuloksen luomiseksi. Aiemmissa testeissä olemme todenneet hybridizoomin toimivan melko hyvin.

Ylempi vertailukuva osoittaa selvästi, että Honor 10:n kaksinkertainen hybridizoom tuottaa hyvässä valaistuksessa selvästi tavanomaista digizoomausta paremman kuvanlaadun. Zoomatussa kuvassa näkyy selvästi enemmän yksityiskohtia kuin zoomaamattomasta kuvasta rajatussa vastaavassa alueessa.

Hämärässä otetussa zoomatussa kuvassa on havaittavissa ylikorostunut kontrasti sekä todellista kylmempi valkotasapaino sekä vaaleampi värintoisto. Kokonaisuudessaan zoomin kuvanlaatu ei ole hämärässä juuri digizoomia kummempi, vaan erot tulevat lähinnä erilaisesta kuvan prosessoinnista. Zoomaus on kuitenkin käyttökelpoinen myös hämärässä, kunhan huomioi edellä mainitut seikat.

Vertailun perusteella voidaan todeta, ettei Honor 10:n hybridizoomaus häpeä merkittävästi optiselle zoomaukselle etenkään hyvässä valaistuksessa. Heikossa valossa kuvanlaadullinen hyöty heikkenee, mutta toisaalta myöskään markkinoilta löytyvät älypuhelimien optiset zoomit eivät tuota hämärässä sen parempaa jälkeä.

Vertailimme Honor 10:n kameran kuvanlaatua nopeasti kahdessa eri peruskuvaustilanteessa edeltäjämalli Honor 9:ään sekä pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvaan OnePlus 6:een. Vertailukuvissa on rinnakkain samasta tilanteesta otettujen kuvien 277 x 500 pikselin kokoinen rajaus. Honor 9:n rajaus on skaalattu ylöspäin 12 megapikselin kuvan heikommasta tarkkuudesta johtuen.

Edeltäjämalli Honor 9:ään nähden Honor 10:lla hyvässä valaistuksessa otetun kuvan värimaailma on eloisampaa ja realistisempaa. Myös OnePlus 6:n kuvissa värimaailma ja kontrasti ovat hieman epäluonnollisemmin korostuneita.

Hämärässä Honor 10 tuottaa kuvat huomattavasti valoisampina ja värikkäämpinä kuin edeltäjämalli Honor 9. Ensisijainen syy tähän lienee selvästi valovoimaisempi objektiivi (f1.8 vs. f2.2). OnePlus 6:een nähden esimerkkitilanteen yksityiskohdat ovat Honor 10:llä taltioituina hieman pehmeämpiä, mutta valkotasapaino ja kontrasti selvästi luonnollisempia.

Honor 10 tukee videokuvausta korkeimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Kamera tarjoaa mahdollisuuden valita videon pakkauskoodekin H.264:n ja H.265:n väliltä – tallennus tapahtuu aina .MP4-kääreeseen. H.264:llä 4K 30 FPS –videon bittivirta on noin 37 Mbit/s (High@L5.1, 1 Ref Frames) ja modernimmalla H.265:llä noin 25 Mbit/s (Main@L5@Main). H.265-pakatun 1080p-videon bittivirta on puolestaan noin 15 Mbit/s 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja noin 5 Mbit/s 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Ääni tallentuu hyvätasoisessa 192 kbit/s stereomuodossa. Hidastuskuvaus on mahdollista 1080p-tarkkuudella 120 FPS nopeudella (4x hidastus).

Honor 10:n 4K-videon kuvanlaadussa ei ole suuremmin valittamista. Se on värintoistoltaan miellyttävää, dynamiikaltaan hyvää sekä melko yksityiskohtaista. Kontrastia on paikoin hieman liikaa ja tarkennus sekä valotuksen säätö saattaa toimia tietyissä tilanteissa hieman pumppaavasti. Elektroninen kuvanvakautus on tarjolla vain 1080p 30 FPS ja alhaisemmilla laaduilla, mutta kokemustemme mukaan sekään ei poista kuvasta tärähdyksiä erityisen hyvin.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Aivan kuten P20-malleissa, myös Honor 10:ssä on käyttöjärjestelmänä Androidin uusin 8.1 Oreo -versio yrityksen omalla EMUI 8.1 -käyttöliittymällä kuorrutettuna. Edeltäjämallin Android 7.0 Nougat –pohjaiseen EMUI 5.1:een verrattuna käyttöliittymän uudistukset ovat varsin maltillisia. Näkyvimpiin muutoksiin lukeutuu sovellusten yläpalkin värikoodaus, joka tuo yleisilmeeseen hieman ryhtiä ja selkeyttä kokovalkoisen ulkoasun sijaan.

Kuten jo P20 Pro –artikkelissakin todettiin, on EMUI 8.1 tuttuun tapaan varsin raskas kustomointi, joka peittää Googlen Androidille suunnitteleman ulkoasun varsin kattavasti alleen. Kaikkien mieleen varsin raskas kustomointi ei ole, mutta toisaalta se tuo mukanaan useita vakio-Androidista puuttuvia lisäominaisuuksia. Honor 10:ssä on käytössä F2FS-tiedostojärjestelmä ja muiden EMUI-käyttöjärjestelmää käyttävien puhelimien tavoin käyttöjärjestelmän kerrotaan optimoivan suorituskykyä ja virrankulutusta käyttäjän tapojen mukaan. Asian toteaminen käytännössä on kuitenkin hankalaa.

Valmistaja ei lupaa toistaiseksi Honor 10:lle minkäänlaista tarkkaa päivitystukea, joka on varsin harmillista etenkin taustat tuntien. Honor-malliston huippumallien Android-versiopäivitysten lähihistoria ei nimittäin ole erityisen ruusuinen, sillä Honor 7 jäi ilman Android Nougatia ja Honor 8 ei ole ainakaan toistaiseksi saanut Android 8.0 Oreo –päivitystä. Edellisen sukupolven Honor 9 sai sentään Oreon kuluvan vuoden helmikuussa. Honor 10 sai testijaksolla kaksi päivitystä, joista uusin on versionumeroltaan 120 ja sisältää kuukauden vanhat toukokuun tietoturvapäivitykset.

Honor 10:n esiasennettujen sovellusten kattaus sisältää joukon tuttuja valmistajan omia vakiosovelluksia sekä kymmenkunta kolmansien osapuolten lisäsovelluksia ja –pelejä, joista pelit ovat poistettavissa, mutta Instagram, Facebook, Booking.com, Ebay ja Netflix ovat palautettavissa ainoastaan tehdasversioon, joka jää edelleen rohmuamaan laitteen muisti. Osa perussovelluksista (kuvat, sähköposti, videotoistin, musiikkisoitin) menee päällekkäin puhelimeen asennettujen Googlen perussovellusten kanssa, joten olisikin mukavaa, jos käyttäjä voisi valita mitä sovelluksia puhelimeen käynnistyksen yhteydessä asennetaan.

Muutamia maininnan arvoisia EMUI 8.1:n erikoisominaisuuksia ovat yhden käden käyttöä helpottava ”mininäyttö”-toiminto, virustarkistus, Health-terveyssovellus, ele- ja liikekomennot, kaukosäädinsovellus sekä useat Androidin vakiota monipuolisemmat asetusvalikon säädöt.

 

Suorituskyky

Saimme Honor 10:n testikappaleen käsiimme heti julkaisun yhteydessä Lontoossa, mutta pääsimme ottamaan sen käytännön testiin vasta kesäkuun puolivälin tienoilla. Laite vietti ympärivuorokautisessa testissä noin parin viikon ajan. Puhelimeen saapui testijaksolla kaksi ohjelmistopäivitystä (108- ja 120-loppuiset). Niin raudan kuin ohjelmistonkaan toiminnassa ei havaittu ongelmia yleiskäytössä.

Käytännön suorituskyvyn osalta Honor 10 jätti yllättäen hieman parantamisen varaa, joka oli hieman yllättävää, sillä EMUI on ollut viime aikoina markkinoiden nopeimpia käyttöliittymiä. Käyttöliittymä ei töki tai jää jumittamaan, mutta havaitsimme sen toimivan paikoin hieman verkkaisesti. Erityisesti sovelluksia sulkiessa tai niiden välillä siirryttäessä voi havaita pienen viiveen, joka puuttuu useimmista tämän hintaluokan puhelimista. Edeltäjämalli Honor 9:n rinnalla Honor 10 oli melko lailla yhtä nopea, tai paikoin hieman hitaampi, mutta Huawei P20 –puhelimella samat toimenpiteet onnistuivat silmillä havaittavasti ripeämmin. Myös OnePlus 6 tuntuu Honor 10:n rinnalla salamannopealta ja viiveettömältä.

Testasimme Honor 10:n pelisuorituskykyä aiemmista testiartikkeleistamme tutuilla PUBG Mobile, Gods of Rome,- Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä, joiden pyörittämisessä emme törmänneet ongelmiin. Esim. PUBG Mobile pyörii melko vaivatta High-asetuksilla. Kirin 970 –piirin grafiikkasuorituskyky on Full HD –näytön parina hyvää, vaikkakaan ei markkinoiden terävintä kärkeä.

Pidemmässä pelikäytössä Honor 10:n takakuori lämpenee havaittavasti, muttei polttavissa määrin. Sen sijaan GFXBench-grafiikkatestin pitkään kestävässä akkutestissä havaitsimme puhelimen takakuoren yläosan lämpenevän jopa 55 asteeseen ja puhelimen sulkevan sovelluksen ylikuumenemisen vuoksi. Vastaavaan emme ole törmänneet millään puhelimella sitten surullisenkuuluisan Snapdragon 810 –piirin aikojen, joka viittaa laitteen puutteellisesta jäähdytystehosta kovemmassa rasituksessa.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi saman noin 400-500 euron hintaluokan pahimmat kilpailijat: noin 400 euron hintaisen Nokia 7 Plussan, noin 450 euron hintaisen Asus ZenFone 5:n sekä 519 euron hintaisen OnePlus 6:n. Honor 10 pärjää suorituskyvyllään hintaluokassaan varsin hyvin, mutta jos rahaa on käytettävissä vähänkin enemmän, ei noin 500 eurolla irtoavia Snapdragon 845 –järjestelmäpiiriä käyttäviä OnePlus 6:tta ja ZenFone 5Z:aa vastaan ole oikeastaan mitään jakoa. Snapdragon 660 –piirillinen Nokia 7 Plus ja Snapdragon 636 –piirillinen ZenFone 5 eivät sen sijaan pääse suorituskyvyllään kovinkaan lähelle Honor 10:ä ja myös edeltäjämalli Honor 9:ään verrattuna suorituskyky on parantunut selvästi.

 

Akunkesto

Edeltäjämalli jätti akunkeston suhteen parannettavaa, mutta toisaalta samaa järjestelmäpiiriä käyttävät Mate 10- ja P20 Pro –mallit ovat tarjonneet io-techin testeissä varsin hyvää akunkestoa. Tähän pohjaten ennakko-odotuksemme Honor 10:n akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Honor 10:n testijaksolle osui pääosin tavallista arkikäyttöä sekä pari viikonloppureissua, joiden aikana käyttö oli kuitenkin pääosin varsin maltillista.

Honor 10:n virrankulutus oli testijaksolla hyvin johdonmukaista akun varauksen ja näytön päälläoloajan suhteen. Tyypillisen päivän aikana (~16 h) akun varaus väheni täydestä noin 50–70 %:iin näytön päälläoloajan liikkuessa noin 1-2 tunnin tietämillä. Yhdellä latauksella ylitettiin kaksi päivää vain kertaalleen, vaikka akunkesto olisi sinällään riittänyt siihen kyllä useamminkin. Kolmen päivän suoritus olisi sen sijaan tehnyt jo melko tiukkaa, jos puhelinta käytetään vähänkin enemmän.

Suoritimme Honor 10:llä myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valikoitui Nokia 7 Plus, OnePlus 6 sekä edeltäjämalli Honor 9.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä Honor 10:n akun varaus väheni 10 prosentilla, joka tarkoittaa karkeasti ottaen 10 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti aiheutti yllätykseksemme suuria ongelmia Honor 10:lle. Puhelin lämpeni takakuoren yläosasta voimakkaasti (mittasimme jopa 55 asteen pintalämpötiloja) puhelin sammutti testin toistuvasti laitteen kuumenemisen vuoksi. Tästä syystä GFXBenchistä ei saatu lainkaan tulosta. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä Honor 10  sai keskimääräiseksi tulokseksi noin kahdeksan tuntia, joka on edeltäjämallia ja OnePlus 6:tta parempi tulos, mutta heikompi kuin yli kymmenen tunnin tuloksiin yltävillä Nokia 7 Plussalla sekä Galaxy A8 (2018):lla.

Honor 10:n mukana toimitetaan sama 22,5-wattinen SuperCharge-laturi, joka kuuluu myös Huawein lippulaivamallien varustukseen. Laturin teho on parantunut hieman edeltäjämalliin nähden, mutta kokonaislatausaika on lyhentynyt vain marginaalisesti.

Honor 10:n akku latautuu SuperCharge-laturilla tyhjästä täyteen tunnissa ja 45 minuutissa. Ensimmäisen vartin aikana akusta täyttyy kolmannes ja puolen tunnin aikana varaus ehtii nousemaan yli 60 %:iin. Tunnissa varaustaso on noussut jo mukavasti 90 %:iin, mutta viimeisen kymmenen prosentin täyttämiseen kuluukin tuskallisen pitkät 45 minuuttia. Akkuun saa siis merkittävästi täydennystä varsin ripeästi, mutta täyteen lataus ei ole aivan markkinoiden nopeimpia.

 

Yhteenveto

Viimevuotisten testikokemustemme pohjalta Honor 9 jäi hieman väliinputoajaksi tiukasti kilpailuilla markkinoilla, joten Honor 10:n olisi toivottavaa tuoda parannusta ainakin sen suhteen. Kilpailutilanne on edelleen vähänkin yhtä tiukka, joten on positiivista, että uusimman sukupolven lippulaiva-Honorissa on tehty parannuksia useammalla osa-alueella. Tavallaan on myös mukava huomata, että Honor 10:n ja Huawein P20-mallin välille on tehty aiempaa enemmän pesäeroa.

Fyysisesti Honor 10 ei herätä suurempia tuntemuksia puolesta eikä vastaan – rakenne tuntuu asialliselta ja pyöristykset istuvat mukavasti käteen. Lasinen takakuori on toki harmillisen herkkä rikkoontumaan kolahduksista ja kosteussuojausta ei ole, mutta sitä ei voi vielä vaatia välttämättömänä tässä hintaluokassa. Plussaa Honor 10 ansaitsee näyttävistä ja väriä vaihtavista Phantom-värivaihtoehdoista, jotka erottuvat mukavasti massasta. Suurentuneesta näytön tuumakoosta huolimatta on myös positiivista, etteivät ulkomitat tai paino ole kasvaneet merkittävästi edeltäjään nähden.

Rautapuolen kattaus on melko hyvässä tasapainossa ja parannusta on tapahtunut edeltäjästä niin suorituskyvyn, akunkeston kuin näytön hyödynnettävän pinta-alankin suhteen. Laaja 19:9-kuvasuhteen näyttö on kuvanlaadultaan hyvä, vaikkei ylläkään kirkkaudeltaan markkinoiden parhaimmistoon. On positiivista, että käyttäjä voi rajata sisällön yläreunan loven alapuolelle. Full HD –tarkkuus on riittävä, muttei huipputasoa, eikä näyttö tue myöskään HDR-värintoistoa.

Kirin 970 –järjestelmäpiiri on tuttu Huawein viimeaikaisista huippumalleista ja se tarjoaa tässä hintaluokassa hyvää suorituskykyä sekä prosessori- että grafiikkapuolella. Jos OnePlus 6 ja Asus ZenFone 5Z eivät olisi markkinoilla, olisi Honor 10 hintaluokkansa selvä suorituskykykunkku. Järjestelmäpiirin jäähdytyksen riittävyyteen suhtaudumme tosin varauksin, sillä Honor 10 lämpeni rasituksessa nykymittapuulla poikkeuksellisen paljon.

Neljän gigatavun RAM-muisti on useimpiin tarpeisiin varsin riittävästi ja 64 gigatavun tallennustilan saa tarvittaessa tuplattua 50 euron lisähintaan, joka voi olla tarpeen, sillä muistikorttipaikkaa ei ole. Akunkesto on parantunut edeltäjään nähden ja se on nyt parempaa keskitasoa. Plussaa tulee 3,5 mm ääniliitännän säilyttämisestä sekä infrapunalähettimestä – miinusta puolestaan vanhasta Bluetooth-versiosta ja heikkotasoisesta monokaiuttimesta.

Kamerapuolella Honor 10 tarjoili pienen positiivisen yllätyksen, sillä sekä etu- että takapuolen kamerat tekevät kokonaisuudessaan melko hyvää jälkeä. Etukamera on markkinoiden tarkimpia ja tekee luonnollisia sekä yksityiskohtaisia otoksia, kunhan tarkennusetäisyys on oikea. Takakameran jälki on hyvässä valaistuksessa erittäin hyvää ja hämärässäkin vähintään kohtalaista, vaikka pehmeys hiipiikin mukaan valon vähentyessä osittain optisen kuvanvakaimen puuttumisen vuoksi. Kikkana luonnollisen hyvään kuvanlaatuun on kuitenkin tekoälykuvaustila (AI) ja tarkalleen ottaen sen kytkeminen pois päältä. Tekoälyn tekevät muokkaukset ylikorostavat värejä liikaa ja tekevät lopputuloksesta epäluonnollisen näköisen. Videopuolella kameralla olisi kuvanvakautuksen suhteen parannettavaa, sillä se ei ole tuettuna 4K-tarkkuudella ja toiminta on muutenkin välttävää.

EMUI 8.1 –käyttöliittymä on tuttu P20-malleista, eikä se tarjoa mitään uutta tai erityistä. Kyseessä on edelleen varsin rankka kustomointi, mutta on positiivista että se perustuu Androidin uusimpaan 8.1-versioon. Plussana ovat edelleen käyttöliittymän monipuoliset lisäominaisuudet. Jostain tuntemattomasta syystä Honor 10:n käytännön suorituskyky käyttöliittymässä ja sovelluksissa liikkuessa ei ollut aivan P20-mallien ja pahimpien kilpailijoiden tasolla. Ongelma saattaa korjaantua päivitysten myötä. Ohjelmiston päivitystuki on yksi suurimpia kysymysmerkkejä, sillä valmistaja ei ole antanut siitä tarkempia lupauksia ja edeltäjämalleissa asiat ovat hoituneet vähemmän mallikkaasti.

Yhteenvetona Honor 10 on selvä kokonaisparannus edeltäjäänsä verrattuna ja samalla kohtalaisen tasapainoinen puhelin, josta löytyy kuitenkin puutteensa. Jos Honor 9 ei tarjonnut erityisen suuria uudistuksia Honor 8:aan nähden, on Honor 10 hieman suurempi kehitysaskel Honor 9:ään verrattuna. Suin päin ei Honor 9:n omistajan kannata kuitenkaan lähteä puhelintaan päivittämään. Honor 10 joutuu kamppailemaan ostajista tänä vuonna entistäkin tiukemmin, sillä noin 400-550 euron hintaluokasta löytyy todella kovia haastajia. Nokia 7 Plus, Asus ZenFone 5Z ja OnePlus 6 ovat kaikki puhelimia, joilla on enemmän annettavaa vähintäänkin jollain osa-alueella. Kyseistä kolmikkoa vastaan Honor 10:n suurin vahvuus on ehkäpä koko, joka on hieman kilpailijoitaan kompaktimpi. Ylemmän keskihintaluokan puhelinta ostaessa Honor 10:tä kannattaa harkita, mutta painotuksista riippuen markkinoilta saattaa löytyä useampikin parempi vaihtoehto lähes samaan rahaan.

Plussaa

  • Kuvanlaadultaan hyvä laajakuvanäyttö
  • Melko tukeva ja pyöristetysti muotoiltu rakenne
  • Kirin 970 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Kameran kuvanlaatu pienin varauksin
  • Etukameran kuvanlaatu
  • Hyvä akunkesto pienin varauksin
  • 3,5 mm ääniliitäntä
  • Infrapunalähetin
  • EMUI 8.1:n monipuoliset lisäominaisuudet

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Ei stereokaiuttimia ja kaiuttimen heikko äänenvoimakkuus
  • Riittämätön jäähdytys raskaassa rasituksessa
  • Ei Bluetooth 5.0 -tukea
  • Ei vesi- tai pölysuojausta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei langatonta latausta lasisesta takakuoresta huolimatta
  • Videokuvauksen kuvanvakautuksen toiminta
  • EMUI 8.1 –käyttöliittymän raskas kustomointi ja epävarma päivitystuki
This site uses XenWord.
;