Testissä HP:n 8-ytimisellä Core i9-9880H -prosessorilla ja GeForce RTX 2080 Max-Q -näytönohjaimella varustettu pelikannettava 6-tuumaisella kosketusnäytöllä.

Saimme testiin HP:n toukokuussa 2019 esittelemän Omen X 2S -pelikannettavan, jonka tarkempi mallinimi Suomessa on Omen X 15-dg0028no. Kannettavan erikoisuutena on näppäimistön yläpuolelle sijoitettu 6-tuumainen kosketusnäyttö, joka toimii kannettavan kakkosnäyttönä. HP ei ole säästellyt kannettavassa komponenttitasolla, sillä koneen sisuksista löytyy 8-ytiminen Intel Core i9-9880H -prosessori ja NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q -näytönohjain.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime ja tänä vuonna julkaistuja ja io-techissä aiemmin testattuja Asus ROG Zephyrus GMSI GS75 Stealth 8SG-Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavia.

HP Omen X 2S ja tarkemmin ottaen 15-dg0028no-malli on varustettu 15,6 -tuumaisella Full HD -resoluution IPS-paneelilla, joka tukee 240 hertsin virkistystaajuutta. Lisäksi näytön yläosasta löytyy 6-tuumainen kosketusnäyttö, joka toimii koneen kakkosnäyttönä. Tallennustilasta vastaa 512 gigatavun NVMe M.2 SSD ja keskusmuistia on 32 gigatavua. Kannettava on hyvin mukana kulkeva reilun kahden kilon painollaan.

  • Ulkomitat: 36,2 cm x 26,2 cm x 2,1 cm
  • Paino: 2,4 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,5 kg & 1,8 m

HP Omen X 15-dg0028no maksaa Suomessa tällä hetkellä noin 3800 euroa.

 

Intelin 8-ytiminen Core i9-9880H -prosessori tukee Hyper-Threading-ominaisuutta ja sen myötä 16 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 2,3 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,8 GHz:iin.  Testiin saapuneessa mallissa oli 32 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR4-2667-nopeudella ja löysillä CAS 19 -latensseilla. Käytössä oli kaksi 16 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.

GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen Max-Q-mobiiliversion TU104-grafiikkapiirissä on käytössä 2944 CUDA-ydintä, se toimii 735 MHz:n perustaajuudella ja 1095 MHz:n Boost-taajuudella. Max-Q-mobiiliversion Boost-taajuus on 760 MHz alhaisempi kuin io-techissä testatussa MSI:n GeForce RTX 2080 Gaming X Trio -työpöytänäytönohjaimessa.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksen alussa yli 90 asteeseen, mutta tasoittui nopeasti reiluun 70 asteeseen, kun prosessorin kellotaajuus laski noin 4,3 GHz:stä alas noin 2,7-2,8 GHz:iin. GeForce RTX 2080 Max-Q -mobiilinäytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa noin 64 asteeseen grafiikkapiirin kellotaajuuden pysyessä noin 1300 MHz:ssä.

Kannettavan mattamustassa kannessa on RGB-valaistu Omen-logo ja se kerää itseensä kohtalaisen helposti sormenjälkiä. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen takana ja oikeassa sivussa olevista ulostuloaukoista. Kannettavan runko on metallia ja se on erittäin jämäkkä.

Näppäimistöstä puuttuu fyysinen numeronäppäimistöä, mutta sitä on kuitenkin mahdollista käyttää pikapainikkeen avulla kosketusnäytöllä. Näppäimet ovat RGB-valaistu ja valaistusta voidaan säätää esimerkiksi Omen Command Center -ohjelman kautta tai pikanäppäimin.

Hiiren kosketuslevy on sijoitettu näppäimistön oikeaan alanurkkaan ja se on kooltaan melko pieni. Näppäimistön asettelu mukailee hyvin pitkälti ensimmäisen Asus Zephyruksen näppäimistöä. Zephyruksessa näppäimistö oli sijoitettu alareunaan paremman jäähdytyksen saavuttamiseksi, kun Omen X 2S:ssä se on tehty kakkosnäytön kustannuksella. Omen X 2S:n mukana tulee erillinen rannetuki, jota käyttämällä voidaan parantaa etureunaan tuodun näppäimistön aiheuttamia epäergonomisia käden asentoja. Toisaalta kannettava on kooltaan niin matala, että kovinkaan suurta rannekulmaa ei pääse syntymään.

Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, HDMI-näyttöliitin, kaksi USB 3.1 -liitintä, RJ-45-verkkoliitin ja yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä). Oikeassa kyljessä on vain yksi USB 3.1-liitin ja Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin.

Mukana toimitettava virtalähde on noin puolen kilon painoinen ja sen johdolla on mittaa mukavat 1,8 metriä. Laturin liitin on sijoitettu laitteen vasempaan kylkeen eli se ei ole oikeakätisillä hiirikäden tiellä eikä sen kohdalla ole lämpimän ilman ulostuloaukkoa.

Varsinaista huoltoluukkua kannettavasta ei löydy, joten takapuolelta on irrotettava yhteensä 6 kappaletta Torx T6 ruuveja. HP:n tuotesivujen mukaan laitetta pitäisi olla helppo huoltaa ja päivittää, mutta tosiasiassa ainakin testikappaleemme kansi oli niin tiukasti kiinni, ettei sitä saatu auki perinteisin työkaluin ja laitteen metalliset reunat naarmuuntuvat helposti vääriä työkaluja käytettäessä. Jos kannen onnistuu irrottamaan, pääsee käsiksi tallennusmedioihin sekä muisteihin.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli 48,5 astetta rungon yläosassa, joka oli noin asteen viileämpi kuin samalla näytönohjaimella varustetulla MSI GS75 Stealth 8SG:llä.

HP Omen X 2S:n prosessorille on levitetty Thermal Grizzlyn Conductonaut nestemäistä metallia, joka omalta osaltaan johtaa lämpöä huomattavasti normaalia lämpötahnaa tehokkaammin.

HP Omen X 2S:n erikoisuus on näppäimistön yläpuolelle sijoitettu 6-tuumainen Full HD -resoluutiota tukeva kosketusnäyttö. Näytön käytön helpottamiseksi näppäimistöstä löytyy pikapainikkeita eri toiminnoille, kuten valitun ikkunan siirtäminen kosketusnäytölle tai sieltä pois päänäytölle. Näytölle voi siis omien mieltymysten mukaan laittaa Twitchin, Spotifyn, Discordin tai minkä tahansa haluamansa ohjelman. Oletuksena näytöllä voidaan pitää myös Omen Command Centeriä, jolloin kannettavan eri resurssienkäyttö sekä prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat ovat helposti nähtävillä. Omen Command Centerin avulla voidaan myös peilata tietyissä peleissä haluttu osa kuvaruudusta pienemmälle näytölle, kuten esimerkiksi PUBGissa kartta. Tämä vaatii kuitenkin pelin pyörittämisen ikkunatilassa kokoruudun sijaan.

Näytön pieni koko rajoittaa jonkin verran sen hyödyntämismahdollisuuksia, mutta esimerkiksi Spotifyn ja Discordin pyörittäminen erillisellä näytöllä on pienen totuttelun jälkeen kätevää.

Kannettavan eri toimintoja hallitaan Omen Command Center -ohjelmistolla, jolla voidaan mm. säätää laitteen valaistusta ja säätää suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Tämän lisäksi ohjelmassa on erilaisia lisäpalikoita esimerkiksi suoratoistoon, mutta ne vaativat erillisen HP-tilin luomisen.

 

Suorituskykytestit

Testeissä keskityttiin vertailemaan kannettavan suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä aiemmin 2018 ja 2019 testatut Asus ROG Zephyrus G, MSI GS75 Stealth 8SG, Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K- ja kuusiytiminen Core i7-8700K -työpöytäprosessori.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. HP Omen X 2S:n testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 431.70 DCH -versio.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä Omen X 2S sijoittui kannettavista vertailun kärkeen 1273 pisteellä, ollen myös vertailun ainoa 8-ytimisellä prosessorilla varustettu pelikannettava.

 

Handbrake 1.2.2

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa tulos oli myös vertailun kannettavista paras 32,7 FPS:n nopeudella.

 

AIDA64 v6.00

 

Kahta 16 gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän Omen X 2S:n keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat vakiona DDR4-2667-nopeudella ja CAS 19 -latensseilla reilun 38000 – 40000 Mt/s tasolla, mutta Omen Command Centeristä ylikellotettuna DDR4-3200-nopeudelle ja CAS 21 -latensseille nopeudet nousivat 44500 – 48000 Mt/s tasolle.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

Tallennusmedioiden luku- ja kirjoitusnopeus olivat hyvällä mallilla lukunopeuden ollessa lähes 3000 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 2600 Mt/s.

 

Battlefield V

 

Battlefield V:ssä Omen X 2S:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ylisi parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla 87 FPS:ään, sijoittaen sen samalle tasolle samalla GeForce RTX 2080 Max-Q -näytönohjaimella varustetun MSI GS75 Stealth 8SG:n kanssa.

 

Shadow of the Tomb Raider

 

Shadow of the Tomb Raiderissa Omen X 2S:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 83 FPS:ää, joka jätti sen vertailussa hieman GeForce RTX 2070:llä varustetun ROG GL704GW:n alapuolelle, mutta kun otettiin myös minimi huomioon, oli tulos lähempänä MSI:n GS75 Stealth 8SG:tä.

 

The Witcher 3

 

The Witcher 3:ssa Omen X 2S:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli parhailla kuvanlaatuasetuksilla 84 FPS:ää, jääden jälleen hieman ROG GL704GW:lle, mutta minimissä Omen oli tässäkin testissä sitä yli 10 FPS:ää edellä.

 

Akkukesto rasituksessa

Kellotaajuudet verkkovirralla
Kellotaajuudet akkuvirralla

Kun kannettavasta irrotettiin virtalähde, GeForce RTX 2080 Max-Q-näytönohjaimen kellotaajuudet lukittuivat lepotilaan eli grafiikkapiiri toimi vaivaisella 300 MHz:n ja muistit 400 MHz:n (1,6 Gbps) nopeudella. Käytännössä 3D-suorituskyky romahti ilman verkkovirtaa käyttökelvottomaksi.

Akkukesto 3D-rasituksessa (The Witcher 3 -pelissä) oli reilun tunnin verran, mutta käytännössä sillä ei juurikaan ole merkitystä koska ruudunpäivitysnopeus ei ollut näytönohjaimen alhaisten kellotaajuuksien takia edes pelattavalla tasolla.

Testasimme akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässä testissä akun kesto oli testijoukon huonoin tunnin ja 49 minuutin tuloksella. Tällä mittarilla akku ei riitä edes kahden tunnin mittaisen elokuvan katseluun.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä.

HP Omen X 2S:n tehonkulutus 3D-rasituksessa oli GeForce RTX 2080 Max-Q -näytönohjaimesn alhaisista kellotaajuuksista johtuen maltillinen, mutta Handbrake-prosessorirasituksessa tehonkulutus oli 112 watilla testijoukon korkein ainoana 8-ytimisenä prosessorina.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutasomittaukset olivat HP Omen X 2S:n kohdalla testien todellinen kohokohta. Jo pitkään io-techissä testaamamme pelikannettavat ovat prosessorista ja näytönohjaimesta riippumatta tuottaneet huomattavan määrän melua, mutta Omen X 2S oli yllätykseksemme vertailujoukon hiljaisin 8-ytimisestä prosessorista huolimatta. Pelkässä prosessorirasituksessa melutaso nousi vain muutaman desibelin lepotilaan verrattuna. 3D-rasituksessa melutaso nousi yli 40 desibeliin ja kannettava oli jo melko äänekäs, mutta tästä huolimatta Omen X 2S oli vertailujoukon hiljaisin.

 

Omen Command Center profiilien erot

Ajoimme myös muutaman suorituskykytestin Omen Command Center -ohjelmistosta valittavissa olevalla Omen Dynamic Power -profiililla ja vertasimme sitä oletusprofiilin suorituskykyyn.

Lyhytkestoisessa Cinebench R15 -renderöintitestissä Omen Dynamic Power -profiili nosti suorituskykyä noin 11 prosenttia.

Shadow of the Tomb Raiderissa Dynamic Power -profiili paransi suorituskykyä noin myös noin 11 prosentin verran.

Melutaso nousi Dynamic Power -profiilia käytettäessä 3D rasituksessa reilu kolme desibeliä oletustilaan nähden eli kutakuinkin samalle tasolle kuin suurimmassa osassa io-techin aiemmin testaamissa peliläppäreissä.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

HP Omen X 2S:n IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1186:1, mustantason ollessa 0,24 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 289 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,4.

Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi 99 prosenttia sRGB-värialueesta ja 76 prosenttia AdobeRGB-värialueesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa suurin poikkeama oli turkoosissa värissä, kuten useissa LED-taustavalaistuissa näytöissä. Väritarkkuuden keskiarvoksi saatiin 2,7 Delta-E, näytön väritarkkuuden todettiin olevan hyvällä tasolla.

 

Loppuyhteenveto

HP Omen X 2S on varustettu järeillä sisuskaluilla, kuten 8-ytimisellä Intel Core i9-9880H -prosessorilla ja NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q -näytönohjaimella. Sen erikoisin ominaisuus on kuitenkin näppäimistön yläpuolelle sijoitettu 6-tuumainen kosketusnäyttö, joka toimii kannettavan kakkosnäyttönä. Fyysiseltä kooltaan Omen X 2S edustaa pelikannettavien kevyempää luokkaa parin kilon painollaan ja maksaa tällä hetkellä Suomessa noin 3800 euroa.

8-ytimisen prosessorinsa ansiosta Omen X 2S suoriutui hyvin prosessoripainotteisissa testeissämme. Prosessorin jäähdytyksessä on käytetty nestemäistä metallia, joka johtaa lämpöä pois prosessorilta huomattavasti perinteisiä lämpötahnoja tehokkaammin. Prosessorin jäähdytysratkaisu osoittautuikin testiemme aikana erinomaiseksi etenkin melutason osalta. HP Omen X 2S:n tuottama melu ei juurikaan noussut prosessorin toimiessa 100 prosentin käyttöasteella. Myös 3D -rasituksessa melutaso oli alhainen muihin io-techin testaamiin pelikannettaviin verrattuna ylittäen kuitenkin 40 desibelin rajan, jota voi kuvailla jo melko äänekkääksi.

Kosketusnäytön käyttö on pienen totuttelun jälkeen mutkatonta ja näppäimistöstä löytyvät painikkeet eri toiminnoille, kuten ikkunan siirtäminen päänäytöltä kosketusnäytölle, helpottavat käyttöä entisestään. Näytön pieni koko ja siihen kohdistuva katselukulma rajoittavat kuitenkin jonkin verran sen käyttömahdollisuuksia. Näytön viemä tila näppäimistön yläpuolelta on rajoittanut itse hallintalaitteita jossain määrin. Näppäimistöstä ei löydy numpadia, vaan sen paikalta löytyy melko pienikokoinen kosketuslevy. Pitempiaikaisessa käytössä ulkoisen hiiren käyttö on siis suositeltavaa.

Vaikka laite kulkee kokonsa ja painonsa ansiosta mukana kohtalaisen näppärästi, HP Omen X 2S:n akun kesto oli laitteen suurin pettymys. Akku ei testeissämme kestänyt Full HD -videon katselua edes kahta tuntia. Akun varassa Omen X 2S:n suorituskyky akulla ei ollut missään mielessä pelattava sillä näytönohjaimen kellotaajuudet laskivat lepotilan tasolle.

Erityisesti HP Omen X 2S:n jäähdytysratkaisu prosessorin osalta ja sen ansiosta pieni melutaso oli erittäin mukavaa vaihtelua testilaboratoriossamme. io-techin viimeisen vuoden aikana testaamat pelikannettavat kun ovat olleet toinen toisensa jälkeen hyvin äänekkäitä, Omen X 2S:n hiljaisuus nosti väkisin hymyn testaajan huulille. Toivottavasti muut valmistajat ottavat tästä opikseen ja siirtyvät hyödyntämää nestemäistä metallia osana jäähdytysratkaisujaan.

This site uses XenWord.
;