io-techin testissä HP:n ylikellotettava Omen X Laptop -peliläppäri.

HP julkaisi syksyllä Omen X Laptop -peliläppärin, jota se markkinoi yhtiön ensimmäisenä ylikellotettavana kannettavana tietokoneena. Järkälemäinen uutuus saatiin io-techin testiin viime vuoden lopulla ja kokeilimme perustestien rinnalla, miten ylikellottaminen sujuu käytännössä. Laite on 17,3-tuumaisella näytöllään ja 4,52 kg:n painollaan toistaiseksi raskain ja suurikokoisin testaamamme kannettava tietokone.

Testasimme io-techissä viime keväänä HP:n edellisen sukupolven Omen 17 -pelikannettavan, josta Omen X Laptop on päivitetty malli. Siinä missä aiemmin testaamassamme noin 2100 euron hintaisessa Omen 17-w203no -mallissa oli käytössä Core i7-7700HQ -prosessori ja GeForce GTX 1070 -näytönohjain, Omen X Laptopissa prosessori ja näytönohjain on päivitetty pykälää paremmaksi ja samalla keskusmuisti ja SSD-tallennustila tuplattu. Lisäksi kannettavan runko ja jäähdytysratkaisu on uudistettu kokonaan.

Tutustumme tässä artikkelissa HP Omen X Laptopin ominaisuuksiin ja kattavissa testeissä vertailukohtina ovat  io-techissä viime vuonna testatut Acerin, Asuksen, HP:n, Lenovon ja MSI:n pelikannettavat.

io-techin testiin saapunut HP Omen X Laptop on varustettu 17,3-tuumaisella IPS-paneelilla, jossa on käytössä Full HD- eli 1920×1080-resoluutio 120 hertsin virkistystaajuudella sekä tuettuna on G-Sync-ominaisuus. Prosessorin virkaa toimittaa Intelin neliytiminen Core i7-7820HK ja näytönohjaimena on GeForce GTX 1080. Keskusmuistia löytyy 32 gigatavun verran ja tallennustilasta vastaa kaksi 512 Gt:n SSD-asemaa RAID 0 -konfiguraatiossa sekä teratavun kokoinen 2,5″ kiintolevy.

Suomessa Omen X Laptopista on tällä hetkellä myynnissä vain yhtä varianttia, joka on noin 4000 euron hintainen 17-ap002no-lippulaivamalli.

  • Ulkomitat 42,5 x 32,7 x 4,0 cm
  • Paino: 4,52 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 944 g & 1,5 m

 

 

Kertoimeltaan avoimen eli ylikellotukseen sopivan ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan Core i7 7820HK -prosessorin perustaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,9 GHz:iin. Kaikkien ytimien rasituksessa prosessori toimii 3,5 GHz:n kellotaajuudella, jos lämpötila ja virrankulutus pysyvät aisoissa. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä kaksi muistikanavaa eli kaksi vakiona DDR-2400-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampaa.

GeForce GTX 1080 -näytönohjaimessa on käytössä 2560 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 3D-rasituksessa 1771 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 10 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5X-näyttömuistia.

Prosessorin lämpötila nousi 100% käyttöasteella Handbrake-rasituksessa muutamassa minuutissa 81 asteeseen ja Package TDP 40 wattiin. Prosessorin kellotaajuus pysyi koko testin ajan vakaasti 3,49 GHz:ssä eikä throttlausta ilmennyt testin aikana.

Peleissä prosessorin lämpötila karkasi 98 asteeseen, jolloi kellotaajuus alkoi throttlata eli heitellä 2,9 – 3,55 GHz:n välimaastossa. Grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi 3D-rasituksessa melko tasaisena 1695-1708 MHz:n välillä.

Yhteenvetona Omen X Laptopilla pelkässä prosessorirasituksessa lämpötila pysyi hyvin kurissa ja kellotaajuus tasaisena 3,5 GHz:ssä. 3D-rasituksessa näytönohjaimen tuottama lämpö nosti prosessorin lämpötilan herkästi lähes 100 asteeseen ja kellotaajuus alkoi throttlata.

 

Omen X Laptopin rakenne on yli 4,5 kilon painolla jämäkkä. Vaikka kuoret ovat pääasiassa muovia, suunnittelussa on käytetty runsaasti yksityiskohtia ja lopputulos on näyttävä ja erittäin laadukkaan tuntuinen, josta kielii myös 4000 euron hintalappu.

Takakannessa on Omen-logo sekä X-kirjaimen muotoiset viivat, jotka on RGB-valaistu. Takaosan nurkat on pyhitetty lämpimän ilman ulostuloaukoille ja aukot ovat suurikokoiset jäähdytyksen maksimoimiseksi. Pintamateriaali kerää melko helposti sormenjälkiä, kuten kuvasta näkyy.

Laitteen alapuoli on rei’itetty ja yläreunassa on pieni muovi-ikkuna sisuskaluihin. Koko muovinen takakuori irtoaa muutamalla ruuvilla ja kaikkiin kannettavan komponentteihin, kuten emolevyyn, akkuun, DDR4-muisteihin, SSD-asemiin ja kiintolevyyn pääsee helposti käsiksi. Testissä olleessa 17-ap002no-lippulaivamallissa kaikki mahdolliset laajennuspaikat oli jo valmiiksi täytetty.

SSD-asemina käytössä oli kaksi Samsungin 512 gigatavun PM961 M.2 SSD:tä RAID 0 -konfiguraatiossa, DDR4-muisteina kaksi Kingstonin 16 gigatavun muistikampaa ja kiintolevynä HGST:n 7200 RPM:n teratavun kokoinen Travelstar 7K1000.

Prosessori ja grafiikkapiiri ovat mustaksi anodisoitujen kuparilevyjen alla, joiden kautta kulkee neljä lämpöputkea kahdelle radiaalituulettimelle.

Omen X Laptopin jäähdytyksestä on vastuussa kaksi takanurkkiin sijoitettua tuuletinta, jotka työntävät lämmintä ilmaa ulos laitteen takaosasta ja kyljistä. Lämpimän ilman puhaltaminen kyljistä lämmittää ulkoista hiirtä käytettäessä hiirikättä, joka saattaa tuntua epämiellyttävältä. Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta noin 43,6 astetta mitattiin kanneettavan vasemmasta kyljestä jäähdytysilman ulostuloaukon kohdalta. Laitteen pinnasta kuumia kohtia ei löytynyt, joten lämpö poistetaan hyvin ulos kannettavan sisuksista.

 

330 watin ulkoinen virtalähde on neliön muotoinen tiiliskivi (19,7 x 9,9 x 4,2 cm), joka painaa 944 grammaa. Johdolla on pituutta 1,5m ja se riittää kohtalaisen hyvin pöydältä lattialle, mutta voisi olla pidempikin. Virtaliittimen sijainti laitteen oikeassa kyljessä on huono ulkoisen hiiren käyttöä ajatellen sillä paksu virtajohto on helposti tiellä.

Neliskulmainen virtalähde korostaa Omen X Laptopin heikkoa kannettavuutta ja yhteensä kannettavan ja virtalähteen paino on yli 5,5 kiloa. Omen X Laptopin ja muiden järeiden pelikannettavien siirtäminen sujuvasti paikasta toiseen vaatii hyvin suunnitellun kantolaukun, joka ei valitettavasti nykypäivänä tule tuhansien eurojen hintaisen kannettavan mukana. HP:n valikoimista löytyy esimerkiksi erikseen ostettava noin 70 dollarin hintainen HP 17.3 in Omen Gaming Backpack, joka on lähes pakollinen lisävaruste järeän peliläppärin ostajalle.

Mekaaninen matalaprofiilinen näppämistö on RGB-valaistu ja kirjaimet ovat valkoiset. Näppäimissä on 2,5 mm:n liikerata ja painalluksesta ne pitävät kunnon äänen, mutta varsinainen painallusvaste on melko olematon. Näppäimistö tukee N-key rolloveria eli näppäimistö pystyy rekisteröimään tarvittaessa vaikka kaikkien näppäimien samanaikaisen painamisen.

W-kirjaimessa on pieni nyppylä, jotta sormet osuvat paremmin kohdilleen myös reunoiltaan valaistuille WASD-näppäimille. Näppäimistön vasemmalla puolella on kuusi ohjelmoitavaa makronäppäintä. Näppäimistön valaistusta ei saa portaittain himmennettyä, mutta sen saa kytkettyä pois päältä.

Kosketuslevy on hyvän kokoinen ja sen alapuolella olevat näppäimet ovat tuntumaltaan pehmeät, eivätkä pidä juurikaan ääntä klikatessa.

Vasemmassa kyljessä on Kensington-lukkoliitin, USB 3.1 Gen 1 -liitin ja 3,5 mm:n mikrofoni- ja kuulokeliittimet. Oikeasta kyljestä muistikortinlukija, USB 3.1 Gen 1 -liitin ja virtaliitin. Loput liittimet on sijoitettu laitteen takaosaan, josta löytyy RJ-45-verkkoliitin, kaksi USB 3.1 Type-C -liitintä Thunderbolt-tuella, Mini-DisplayPort- ja HDMI-näyttöliittimet sekä kolmas USB 3.1 Gen 1 -liitin.

Kannettavasta löytyy esiasennettuna OMEN Command Center -ohjelmisto, joka avautuu myös näppäimistön pikanäppäimellä. Ohjelmalla pystyy muun muassa säätämään kannettavan valaistusta, ohjelmoimaan makronäppäimet ja ylikellottamaan prosessoria ja DDR4-muisteja.

 

Ylikellotusominaisuudet

HP Omen X Laptopia on mahdollista ylikellottaa OMEN Command Center -ohjelmiston avulla. Prosessorille löytyy mahdollisuus säätää kertoimia erikseen rasitettavien ytimien lukumäärän mukaan ja lisäksi omat valinnat löytyy myös välimuistin kertoimelle ja prosessorin käyttöjännitteelle. Käytännön testeissä prosessorin kertoimen nostaminen nosti automaattisesti myös käyttöjännitettä eikä käyttöjännitesäädöllä ollut käytännön vaikutusta.

Prosessorin lisäksi DDR4-muistit on mahdollista asettaa toimimaan Turbo-tilaan DDR4-2800-nopeudella yhdellä klikkauksella ja kokoonpanon uudelleenkäynnistämisellä.

Core i7-7820HK -prosessori saatiin ylikellotettua Omen X Laptopilla toimimaan vakaasti ja ilman throttlaamista Handbrake-rasituksessa 3,8 GHz:n kellotaajuudella, jolloin käyttöjännite oli 1,125 volttia, lämpötila nousi 94 asteeseen ja melutaso 45,5 desibeliin. Muistit toimivat DDR4-2800-nopeudella 18-18-18-39-latensseilla ja muistien käyttöjännite nousi 1,2 voltista 1,35 volttiin.

Cinebench R15 -tulos parani ylikellotettuna 55 pisteellä eli noin 7 %.

The Witcher 3 -pelissä keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus parani DDR4-2800-muistinopeudella 3 FPS:llä eli 3 % ja prosessori 3,8 GHz:iin ylikellottamalla tulos parani vielä 1,4 FPS:ää eli noin 1,5 % lisää. Yhteensä ylikellotuksilla ruudunpäivitysnopeus parani noin 5 %.

AIDA64:n muistitestissä DDR4-2800-nopeudella luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeus paranivat 4000-5500 Mt/s verrattuna DDR4-2400-nopeuteen.

 

Suorituskykytestit

Suorituskykytesteissä HP:n Omen X Laptopia verrattiin io-techissä aiemmin viime vuonna testattuihin Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäreihin eli mukana ovat:

  • Asuksen ROG G701VIK
  • HP Omen 17 w203no
  • Lenovo Legion Y720-15IKB
  • MSI GT62VR 7RE
  • Asus ROG Zephyrus GX501
  • Acer Predator 17 X

Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Cinebench R15- ja Handbrake-prosessoritesteissä on mukana myös tulokset Intelin Core i7-7700K- ja Core i5-7600K-työpöytäprosessoreilla ajettuna.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä ja 1920×1080-resoluutiolla. Poikkeuksena MSI:n näyttöpaneeli, jolla ei saatu käyttöön kuin lähes vastaava 1920×1200-resoluutio.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskenäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

HP Omen Laptop X:llä testit ajettiin Windows 10:n tuoreimmalla Fall Creators Edition 1709 -päivitykseen pohjautuvalla Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet korjaavalla versiolla, NVIDIAn GeForce 388.43 -näytönohjainajureilla ja pelit tuoreimpaan versioon päivitettynä.

Tähän testiin on vaihdettu lisäksi tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittauksissa 3D-rasitus aiemmin käytetystä Rise of the Tomb Raider -pelistä The Witcher 3:een. Syynä on se, että ROTTR on raskas grafiikkapiirille, mutta The Witcher 3 kuormittaa grafiikkapiirin lisäksi selvästi enemmän myös prosessoria ja lämpökuorma on tasaisempi.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä Omen X Laptopin 773 pisteen tulos asetti sen vastaavilla komponenteilla varustetun Acer Predator 17 X:n kanssa samalle tasolle kärjen tuntumaan.

 

Handbrake 1.0.7

Myös pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa Omen X Laptop oli tasoissa Predator 17 X:n kanssa.

 

AIDA64 v5.90

Kahden DDR4-2400-nopeudella toimivan muistikamman ja kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta Omen X Laptopin muistiväylän kaistanleveys oli samalla tasolla Predator 17 X:n kanssa ja muiden aiemmin testattujen HP:nLenovon ja MSI:n kanssa.

 

CrystalDiskMark 5.2.1

Testattu Omen X Laptop oli varustettu kahdella Samsungin 512 gigatavun PM961 M.2 SSD:llä RAID 0 -konfiguraatiossa, joten perättäiset lukunopeudet olivat jopa yli 3000 Mt/s ja kirjoitusnopeudetkin miltei samalla tasolla. Kannettavan tallennusratkaisu on erittäin suorituskykyinen.

 

Battlefield 1

Battlefield 1:n tulokset eivät ole enää taaksepäin vertailukelpoisia keväällä ajettujen tulosten kanssa sillä syksyllä julkaistu iso päivitys peliin paransi suorituskykyä merkittävästi. Myös Omen X Laptopin testien aikana peli päivittyi ja lisäksi Windows- ja näytönohjaimen ajuriversio olivat uudemmat.

Omen X Laptopin keskimääräinen 127,5 FPS:n ruudunpäivitysnopeus riittää mainiosti sulavaan pelaamiseen parhailla kuvanlaatuasetuksilla. Vaikka se jäi noin 6 % Predator 17 X:lle niin 99. persentiili oli kuitenkin tasoissa. Järkälemäiset ja paremmin jäähdytetyt HP Omen X Laptop ja Acer Predator 17 X päihittivät Asuksen kompaktin Zephyruksen reilulla 20 % erolla.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa Omen X Laptopin keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli tasoissa Acer Predator 17 X:n kanssa.

Yllä olevassa taulukossa on esitetty yhteenveto Omen X Laptopin pelisuorituskyvystä. Testasimme kannettavan myös F1 2017- ja Rise of the Tomb Raider -peleillä, joissa keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus nousi parhailla kuvanlaatuasetuksilla yli 110 FPS:ään.

 

3D-suorituskyky akulla

io-techin aikaisemmissa peliläppäritesteissä kannettavien on todettu toimineen peleissä ilman laturia kiinteästi 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Kyseessä on kuitenkin ollut NVIDIAn näytönohjainajureiden mukana asennettavan GeForce Experience -ohjelman Battery Boost -ominaisuus, joka rajoittaa vakiona kannettavan ruudunpäivitysnopeuden. Kytkimme ominaisuuden pois päältä.

Kun Omen X Laptopin laturi irrotettiin ja laite toimi akun varassa, ruudunpäivitysnopeus tippui The Witcher 3 -pelissä 57,4 FPS:ään eli noin 38 %.

 

Akkukesto 3D-rasituksessa

3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä Omen X Laptopin akku kesti 65 minuuttia (näytön kirkkaus 100 %).

 

Tehonkulutus, lämpötila ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja 3D-rasituksessa Omen X Laptopilla The Witcher 3:lla ja muilla kannettavilla Rise of the Tomb Raiderilla.

Prosessorirasituksessa Omen X Laptopin tehonkulutus oli testijoukon toiseksi korkein 128 watin kulutuksella ja 18 wattia korkeampi kuin Predator 17 X:llä. 3D-rasituksessa The Witcher 3:lla Omen X Laptopin tehonkulutus nousi reilusti yli 200 wattiin.

Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja 3D-rasituksessa Omen X Laptopilla The Witcher 3:lla ja muilla kannettavilla Rise of the Tomb Raiderilla.

Handbrake-rasituksessa Omen X Laptopin prosessorin lämpötila nousi muutamassa minuutissa 81 asteeseen, joka on testijoukon viileimmästä päästä. 3D-rasituksessa prosessorin lämpötila karkasi kuitenkin käsistä ja nousi 98 asteeseen. GeForce GTX 1080:n grafiikkapiirin lämpötila ei noussut kuin 76 asteeseen, joten 3D-rasituksessa prosessorin ja grafiikkapiirin jäähdytys oli hieman epätasapainossa.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 34,4 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Omen X Laptopilla The Witcher 3:lla ja muilla kannettavilla Rise of the Tomb Raiderilla. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Omen X Laptopilla prosessorirasituksessa melutaso jäi alle 41 desibeliin, mutta 3D-rasituksessa melutaso nousi 45,5 desibeliin. Korvakuulolla arvioituna tuulettimet alkoivat pyöriä kaikessa rasituksessa melko herkästi ja jäähdytysratkaisu oli äänekäs.

HP:n edellisen sukupolven Omen 17:ään verrattuna Omen X Laptopin jäähdytysratkaisua on saatu kuitenkin selvästi parannettua ja hiljennettyä.

 

Loppuyhteenveto

HP:n Omen X Laptop osoittaa, että yhtiö on tosissaan pelikannettavien markkinoilla. Laitteen sisuksista löytyy markkinoiden suorituskykyisintä rautaa ja ulkoisesti suunnittelua on uudistettu merkittävästi. Vaikka kuoret ovat pääosin muovia, hyvällä muotoilulla laitteesta on saatu erittäin näyttävä. Mekaanisella näppäimistöllä, 120 hertsin G-Sync-näytöllä, hiljaisella tasohiirellä, näytön saranoilla, runsailla liitännöillä ja muokattavalla RGB-valaistuksella kannettava on ominaisuuksiltaan varsin runsas kokonaisuus. Myös hinta ja paino edustavat omaa ääripäätä, sillä Suomessa myytävä 17-ap002no-lippulaivamalli maksaa noin 4000 euroa ja laite painaa yli 4,5 kiloa. Kun mukaan lasketaan lähes kilon painoinen virtalähde, muut kaapelit ja oheistarvikkeet, suosittelemme ostamaan lisäksi myös kunnollisen kantolaukun.

Käytännön testien perusteella kannettava on erittäin suorituskykyinen niin prosessorin, näytönohjaimen ja tallennusratkaisunsa osalta. Matalaprofiilinen mekaaninen näppäimistö ajoi asiansa yllättävän hyvin ja sillä oli miellyttävä kirjoittaa.

Pyyhkeitä tulee virtalähteen liittimen sijoittamisesta laitteen oikeaan kylkeen hiirikäden tielle ja lisäksi laite puhaltaa hiirikädelle myös lämmintä ilmaa laitteen kyljestä, joka saattaa tuntua epämiellyttävältä. Suuresta koostaan ja painostaan huolimatta laite oli kaikessa rasituksessa melko äänekäs ja erityisesti 3D-rasituksessa lämpötilaa ja melutasoa tarkastellessa prosessorin jäähdytys olisi saanut olla järeämpi.

Omen X Laptopin markkinoidaan soveltuvan myös ylikellottamiseen ja saimme nostettua kaikkien ytimien kellotaajuuden 3,5 GHz:stä 3,8 GHz:iin, joka paransi suorituskykyä noin 5 %. Kannettava on jo vakiona niin suorituskykyinen, että suurin muutos prosessorin ylikellottamisella oli kannettavan melutasoon eli siitä tuli vieläkin äänekkäämpi. DDR4-muistien asettaminen Turbo-tilaan eli DDR4-2800-nopeudelle on suositeltava toimenpide, jolla saavutetaan ehkä parin prosentin parannus suorituskykyyn, mutta merkittävää vaikutusta lämpötiloihin tai melutasoon sillä ei kuitenkaan ole.

4000 euron hinnalla Omen X Laptop ei pokkaa palkintoa hyvästä hinta-laatusuhteesta, vaan se on enemmänkin yhtiön taidonnäyte pelikannettavien saralla ja viitoittaa suuntaa uuden sukupolven laitteille. Jos hinnalla ei kuitenkaan ole merkitystä, Omen X Laptop tarjoaa lähes kaiken mahdollisen, mitä vuonna 2018 voi pelikannettavalta odottaa paitsi itse kannettavuuden.

This site uses XenWord.
;