Testissä 1400 euron hintainen HP Victus 16 -pelikannettava Ryzen 7 5800H -prosessorilla, GeForce RTX 3060 -näytönohjaimella ja 16,1-tuumaisella Full HD -resoluution näytöllä varustettuna.

HP julkaisi tänä vuonna Omen-pelikannettaviensa rinnalle edullisemman Victus-malliston, josta testiimme saapui 16,1-tuumaisella näytöllä varustettu malli. Saatavilla on useampaa eri konfiguraatiota, mutta testiin saapuneessa 16-e0025no-mallissa on AMD:n 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessori, NVIDIA GeForce RTX 3060 -mobiilinäytönohjain, 16 gigatavua keskusmuistia ja 512 gigatavua tallennustilaa. IPS-näyttöpaneelin natiiviresoluutio on 1920×1080 piseliä ja virkistystaajuus 144 hertsiä.

Tutustumme tässä artikkelissa Suomessa noin 1400 euron hintaisen HP Victus 16 -pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.

HP Victus 16 on materiaaliltaan muovia niin rungon, kuin näytönkin osalta. Näytön takaosassa on kiiltävä, valaisematon ja helposti sormenjälkiä keräävä Victus-logo. Näytön saranamekanismin ja mahdollisesti käytettyjen materiaalien johdosta Victuksen näyttö heiluu huomattavan helposti edestakaisin. Tämä on etenkin huomattavissa, jos kannettavaa käyttää esimerkiksi sylissä. Muilta osin laadussa ei ole suuremmin valittamista, jos otetaan huomioon, että kyseessä on täysin muovinen kannettava. 200 watin virtalähde on kevyemmästä päästä puolen kilon painollaan ja se on varustettu 1,8 metrin mittaisella johdolla.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 37 x 26 x 2,35 cm
  • Paino: 2,5 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,5 kg & 1,8 m

Prosessorina toimii AMD:n Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzen 7 5800H -mobiiliprosessori, jossa on 8 ydintä ja se tukee SMT-ominaisuuden myötä 16 säiettä. Peruskellotaajuus on 3,2 GHz ja yhdellä ytimellä Boost-taajuus voi nousta maksimissaan 4,4 GHz:iin. Testiin saapunut kannettava oli varustettu kahdella 8 gigatavun DDR4-3200-nopeudella ja todella löysillä CAS 22 -latensseilla toimivilla muistikammoilla, eli hyödynnettynä oli kahden muistikanavan tarjoama suorituskykyetu.

Pelisuorituskyvystä vastaa NVIDIAn GeForce RTX 3060 -näytönohjaimen mobiiliversio, jonka tehonkulutus tässä kannettavassa on vakiona rajoitettu 80 wattiin. Käytössä on Ampere-arkkitehtuuriin pohjautuva GA106-grafiikkapiiri, jossa on käytössä 3840 CUDA-ydintä ja 192-bittisen muistiväylä jatkeena on 6 gigatavua näyttömuistia. Grafiikkapiiri toimii 900 MHz:n perustaajuudella ja 1425 MHz:n Boost-taajuudella. NVIDIAn työpöytämallin RTX 3060:n verrattuna mobiiliversion kellotaajuus on noin 300 MHz alhaisempi, CUDA-ytimiä on noin 250 enemmän ja muistia on puolet vähemmän.

Prosessori toimi Handbrake-rasituksessa reilun 3 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila tasaantui noin 80 asteeseen. Näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi Battlefield V -pelissä noin 71 asteeseen, todellisen kellotaajuuden pyöriessä noin 1500 MHz:ssä. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksen aikana prosessorin lämpötila nousi 5 asteella noin 85 asteeseen.

Näppäimistö on täysikokoinen ja tuntumaltaan tyypillinen kannettavan näppäimistö. Näppäimistö on taustavalaistu valkoisin ledein ja virtanappi on sijoitettu hieman erikoisesti delete- ja F12 -näppäimen väliin, mutta kone ei onneksi kuitenkaan sammu jos virtapainiketta vahingossa painaa, vaan sitä on painettava pitkään koneen sammuttamiseksi.

Laitteen vasemmasta kyljestä löytyy virtaliitin, RJ45-verkkoliitin, HDMI 2.1 -näyttöliitin, USB 3.2 Gen1 Type-A -liitin, USB 3.2 Gen1 Type-C -liitin, yhdistetty kuuloke- ja mikrofoniliitin sekä SD-kortinlukija. Oikeassa kyljessä on kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitintä ja lämpimän ilman ulostuloaukko.

Huomion arvoista nopeaa tiedonsiirtoa ajatellen on, että AMD Ryzen -pohjaisista kannettavista ei löydy Thunderbolt-tukea ja kannettavan USB 3.2 Gen1 -liittimet tukevat vain 500 Mt/s siirtonopeutta.

Pohjalevy on kiinni 8 ruuvilla, jotka avaamalla ja huomattavan paljon voimaa käyttämällä pääsee käsiksi laitteen sisuskaluihin. Testiin saapuneessa mallissa on kaksi M.2 SSD -liitintä, joista toinen on vapaana ja molemmilla liitännöillä on omat kupariset jäähdytyslevyt. Molemmat 8 gigatavun muistikammat ovat käyttäjän vaihdettavissa.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli 42 astetta ja se sijaitsi lämpimän ilman ulostuloaukon yläpuolella. Mitattu lämpötila oli muihin io-techin testissä olleisiin pelikannettaviin verrattuna noin 10 astetta viileämpi.

 

Suorituskykytestit

Testeissä suorituskykyä vertailtiin prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Suorituskykytestit on ajettu kannettavan Balanced -tilassa, joka on käytössä oletusprofiilina.

 

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla.

HP Victuksen AMD Ryzen 7 5800H suoriutui Cinebench R20 -testistä odotetusti lähes samalla tavoin kuin aiemmin testaamamme Lenovo Legion 5 Pro samalla prosessorilla varustettuna. Tulos kaikkien ytimien testissä oli 4694, joka oli 41 % parempi kuin MSI Katana GF66:n Intel Core i7-11800H:lla. Yhden ytimen testissä Core i7-11800H:n tulos oli 3 % parempi kuin Ryzen 7 5800H:lla.

 

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa HP Victuksen suorituskyky oli 7 % Legion 5 Pro:ta edellä ja 23 % parempi kuin MSI Katana GF66:n Intel Core i7-11800H:lla.

 

AIDA64 v6.33

Kahta 8 gigatavun muistikampaa ja kaksikanavaista muistiohjainta hyödyntäen keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat kaikki yli 40000 Mt/s tasolla.

 

CrystalDiskMark 8.0.1

Puolen teran kokoisen M.2 SSD:n peräkkäislukunopeudeksi mitattiin 3200 megatavua sekunnissa ja kirjoitusnopeudeksi hieman matalampi 2900 megatavua sekunnissa.

 

Pelitestit

Battlefield V -pelissä Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla Victus 16:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 92 FPS. Lenovo Legion 5 Pro oli RTX 3070:n kanssa 18 % suorituskykyisempi.

Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli Victusilla 4 % heikoimpi kuin MSI Katana GF66:llä, mutta AMD-kannettavilla Battlefield V:ssä ruudunpäivityksen minimi oli todella paljon huonompi kuin Intel-kannettavilla.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä Highest-kuvanlaatuasetuksilla Victus 16:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 92 FPS eli 3 % heikompi kuin MSI Katana GF66:llä. Lenovo Legion 5 Pro oli RTX 3070:n kanssa 36 % suorituskykyisempi.

Cyberpunk 2077 -pelissä parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla ilman säteenseurantaa Victus 16:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 46 FPS eli 7 % heikompi kuin MSI Katana GF66:llä. Lenovo Legion 5 Pro oli RTX 3070:n kanssa 28 % suorituskykyisempi.

3DMark Time Spy -testissä Victus 16:n kokonais- ja grafiikkatulos oli melkein tasoissa MSI Katana GF66:n kanssa, mutta CPU-testin tulos oli 16 % korkeampi.

 

Tehonkulutus ja melumittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa kannettavan tehonkulutukseksi mitattiin 93 wattia ja Battlefield V:ssä näytönohjaimen sekä prosessorin yhteisrasituksessa tehonkulutus oli 151 wattia. Prosessorirasituksen tehonkulutus oli MSI Katana GF66:n kanssa tasoissa, mutta pelirasitus 10 wattia korkeampi.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Melutaso oli pelirasituksessa 44 desibeliä, joka meidän mittausmenetelmillä tarkoittaa äänekästä melutasoa. Täydessä prosessorirasituksessa melutaso oli huomattavasti hiljaisempi 37 desibelin tuloksella.

 

Akkukesto

Akunkestoa testattiin tällä sekä näytön täydellä kirkkaudella että mitatulla 120 cd/m² kirkkaudella, kun 1080p-laatuista videota toistettiin kokoruudun tilassa YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä Google Chrome -selaimella. Huomioitava on, että tällä kertaa kannettavan suorituskykyprofiiliksi oli valittuna Silent, koska käyttötilannetta ajatellen on melko järjetöntä käyttää laitetta millään muulla profiililla, jos tarkoituksena on esimerkiksi katsella videoita. Monet kannettavat myös vaihtavat automaattisesti alhaisimman tehonkulutuksen profiiliin akkuvirtaa käytettäessä.

HP Victus 16:n 70 wattitunnin akussa riitti testissämme virtaa noin 5-6 tunniksi näytön kirkkaudesta riippuen, joka testaamiemme kannettavien parhaimmistoa.

 

HP Omen -profiilien erot

Victus-nimestään huolimatta kannettavan eri toimintoja hallitaan OMEN Gaming Hub -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin valittavissa olevilla Hiljainen- ja Suorituskyky-profiileilla ja vertasimme niiden suorituskykyä Balanced-oletusprofiiliin.

Hiljaisella profiililla laitteen melutaso laski lähes äänettömäksi, mutta pelisuorituskyky romahti näytönohjaimen osalta tasolle, jossa pelaaminen ei enää onnistu. Suorituskykyisellä profiililla taas melutaso nousi 3 desibeliä, mutta suorituskyky joko nousi vain marginaalisesti tai jopa heikkeni.

 

Näyttötestit

Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

144 hertsin virkistystaajuutta tukevan 16,1-tuumaisen IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1334:1, mustan tason ollessa 0,27 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 360 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin ihanteellinen 2,2 ja värilämpötilaksi 6400 Kelviniä.

Paneeli kattoi 100 % sRGB-väriavaruudesta, 78 % AdobeRGB-väriavaruudesta ja 79 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Paneelin väritarkkuus oli myös hyvällä mallilla 0,99 Delta-E:n keskiarvopoikkeamalla, ainoastaan turkoosin ylittäessä 3 Delta-E:n arvon.

 

Loppuyhteenveto

Testiin saapunut HP Victus 16 -pelikannettava asettuu hintansa puolesta io-techissä testattujen pelikannettavien edullisempaan päähän noin 1400 euron hinnallaan. Sitä oli helppo verrata aiemmin testissä olleeseen MSI Katana GF66:een, joka on samanhintainen ja samalla näytönohjaimella varustettu, mutta prosessorina toimii AMD Ryzenin sijaan Intelin 8-ytiminen Core i7-11800H.

Rakenne on materiaaliltaan muovia ja näyttösaranaratkaisu aiheuttaa ikävää näytön edestakaisin heilumista melko pienestäkin liikkeestä. Laitteen tuottama lämpö on saatu hyvin jäähdytettyä ja lämpökameran mittaama korkein yksittäinen lämpötila olikin vain 42 astetta. Kannettavan sisuskaluihin pääsee käsiksi ja muistit sekä tallennusmediat ovat käyttäjän vaihdettavissa, kunhan todella tiukassa olevan takakuoren saa väännettyä irti. Liittimiä Victuksessa on mukava kattaus, mutta valitettavasti USB-liittimien nopeus jättää parantamisen varaa.

Pelisuorituskyvyltään Victus 16 oli samalla tasolla aiemmin testaamamme MSI Katana GF66:en kanssa eli se kykenee pyörittämään pelejä Full HD -resoluutiolla varsin miellyttävällä ruudunpäivitysnopeudella. Prosessorisuorituskyvyssä Victus 16 pyyhki saman hintaluokan MSI Katana GF66:lla lattiaa, AMD:n Ryzen 7 5800H -prosessorin ollessa noin 20-40 % suorituskykyisempi kuin Intelin Core i7-11800H. Keskusmuistien luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat hyvällä tasolla.

Victuksen näyttö oli väriensä ja tarkkuutensa osalta laadukas ja sen myötä selkeä voittaja Katanaan verrattuna myös tällä osa-alueella. Akkukestoa Victuksessa mitattiin meidän akkutestissä 5-6 tuntia, joka on MSI Katanaan verrattuna 1-2 tuntia enemmän. Melutaso Victuksessa oli äänekäs ja pelaaminen hiljaisemmalla Silent-profiililla ei ole mielekästä huomattavan suorituskykyeron takia.

HP Victus 16 on hintaluokassaan varteenotettava vaihtoehto ja ainakin io-techissä testattuun MSI Katana GF66:een verrattuna vie pitemmän korren tehokkaamman prosessorinsa ja laadukkaamman näyttöpaneelinsa johdosta.

This site uses XenWord.
;