io-techin testissä Huawein ylempään keskihintaluokkaan sijoittuva Honor 9 -älypuhelin.

Vuonna 2014 lanseeratusta Honor 6 –mallista lähtien Huawein Honor-brändi on tarjonnut yrityksen mallistosta tuttuja ominaisuuksia hieman kilpailukykyisemmin hinnoitelluissa kuorissa. Ulkomailla Honor-brändin kulurakenne on pyritty pitämään matalana myymällä niitä lähinnä verkon kautta, mutta Suomessa Honor on saanut hieman poikkeuksellisen aseman, sillä sitä myydään tavalliseen tapaan kivijalkamyymälöiden kautta.

Kesäkuun 12. päivä Kiinassa julkaistu Honor 9 on brändin järjestyksessään neljäs huippumalli ja se korvaa viime syksyllä Suomessa myyntiin tulleen Honor 8 –mallin. Suomessa laite julkaistiin ensimmäisenä Euroopan maana 16. kesäkuuta ja io-tech otti laitteesta välittömästi ensituntumat videon muodossa.

Honor 9:n suositushinta Suomessa on 499 euroa ja sen toimitukset alkoivat kesäkuun 30. päivä. Elokuussa myyntiin on tulossa 599 euron hintainen Premium-versio, jossa on 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. Lähtöhinta on jälleen noussut edeltäjämallista 50 euroa, mutta huomionarvoista on, että muistimäärät (4 & 64 Gt) ovat nyt samat, kuin Honor 8:n kalliimmassa 499 euron hintaisessa versiossa, eli siltä osin hinta on pysynyt samana. Yleisesti hintataso on kuitenkin noususuunnassa, sillä alkuperäinen Honor 6 maksoi 299 euroa ja suuren suosion saavuttanut Honor 7 399 euroa.

Tutustumme tässä testiartikkelissa Honor 9:n edullisempaan 4 & 64 Gt:n versioon noin parin viikon käytännön testijakson pohjalta. Artikkelissa perehdytään puhelimen rakenteelliseen toteutukseen ja tuntumaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameran toimintaan ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.

 



Pakkaus ja sen sisältö

Honor 9 on pakattu pelkistetyn tyylikkääseen valkoiseen pahvirasiaan, jonka sisemmästä osasta puhelin pilkottaa houkuttelevasti ja oheistarvikkeet ovat lokeroituna siististi omaan pahvirasiaansa.

Pakkauksen toimitussisältö on melko pelkistetty. Puhelimen ohella mukana tulee Quick Charge -pikalaturi (18 wattia), USB Type-C –kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu sekä suojakuori. Kuulokkeet eivät kuulu Honor 9:n vakiovarustukseen. Käyttöohjeita ei tullut testikappaleemme mukana, mutta ne kuuluvat kaupasta ostettavien laitteiden toimitussisältöön.

Suojakuori on kovaa läpinäkyvää muovia ja vaikka se ei ole erityisen näyttävä tai ylellisen tuntuinen, on mukava, että Huawei toimittaa puhelimensa mukana perustason suojaratkaisun.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilullisesti Honor 9 ei tarjoa juurikaan yllätyksiä, sillä perusilme on pysynyt hyvin samankaltaisena edeltäjämallin kanssa. Designissä on siis tapahtunut lähinnä hyvin maltillinen evoluutioaskel. Parhaiten Honor 9:n erottaa Honor 8:sta (kuvissa sininen puhelin) sormenjälkitunnistimen avulla. Uutuusmallissa se on siirretty puhelimen etupuolelle näytön alapuolelle. Lisäksi Honor 9:ssä lasinen takakuori on nyt pitkiltä reunoiltaan kaareva.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 147,3 x 70,9 x 7,5 mm
  • Paino: 155 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 70,0 %

Ulkomitoiltaan Honor 9 edustaa nykypäivänä luokkansa pienempää päätä, mutta ei siitä huolimatta ole näyttökokoluokassaan erityisen kompakti laite, sillä näytön ja ulkomittojen suhteeksi muodostuu keskinkertainen 70,0 %.

Honor 9:n ulkomitat ovat muuttuneet hieman edeltäjämalliin nähden. Vaikka näyttökoko on pienentynyt aavistuksen (0,05 tuumaa) on Honor 9 edeltäjäänsä 1,8 mm pidempi, mutta 0,1 mm kapeampi. Se on myös kaksi milliä pidempi, 1,5 mm leveämpi ja 0,5 mm paksumpi kuin pitkälti samaan rautaan perustuva Huawei P10. 5,8-tuumaisella näytöllä varustettu Samsung Galaxy S8 on puolestaan 1,6 mm pidempi, mutta 2,8 mm kapeampi.

Honor 9:stä on saatavilla kaksi värivaihtoehtoa – harmaa Glacier Gray sekä sininen Sapphire Blue. Myöhemmin myyntiin tulevasta kalliimmasta versiosta on myös musta Midnight Black –väri.

Honor 9:n rakenne on edeltäjänsä tavoin alumiinia ja lasia. Puhelinta kiertää alumiininen kehys ja etu- sekä takakuori ovat lasia. Etupuolen lasi on reunoistaan pyöristetty ja se rajautuu suoraan alumiinikehykseen. Takakuori on puolestaan pitkiltä sivuiltaan kaareva. Huawei ei valitettavasti ole suojannut laitetta vettä tai pölyä vastaan.

Rakenteeltaan Honor 9 on tukevan tuntuinen, eikä elä juurikaan edes voimakkaammin väännellessä. Kädessä puhelin tuntuu tasapainoiselta ja miellyttävältä. Viimeistelyssä ei ole valittamista, vaikkakin takakuoren lasin reunoille jäävä pieni rako ei ole kaikilla puolin aivan yhtä suuri ja siten alareunassa väliin pääsee kertymään hieman likaa.

Honor 9:n käsituntuma on varsin miellyttävä, sillä laite on kaikilta reunoiltaan pyöristetty. Nykypuhelimista Honor 9 sopii melko hyvin yhden käden käyttöön, etenkin kun yhden käden käyttöä on lisäksi helpotettu pienennettävällä näyttönäkymällä sekä reunaan painotettavilla näppäimistöillä.

Takakuoren suurin uudistus on pitkiltä sivuilta hieman kaartuva lasi, joka on muotoiltu lämmön avulla. Lasin kerrotaan rakentuvan 15 kerroksesta, joka luo pintaan hieman kolmiulotteisen heijastusefektin. Lasipinnalle tyypilliseen tapaan se on kuivissa käsissä liukas, mutta kosteissa tai rasvaisissa näpeissä yllättävänkin pitävä. Pudotuskestävyyden suhteen se on luonnollisesti huonoin vaihtoehto. Lisäksi kiiltävä lasipinta kerää varsin herkästi sormenjälkeä ja näyttää jo lyhyen käsittelyn jälkeen tuhruiselta.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Tekniseltä toteutukseltaan Honor 9 vastaa hyvin pitkälle keväällä myyntiin tullutta Huawei P10 –mallia. Laitteen sisältä löytyy TSMC:n 16 nanometrin FinFET Compact –prosessilla (16FFC) valmistettava  HiSilicon Kirin 960 –järjestelmäpiiri, joka on Huawein tytäryhtiön suorituskykyisin malli. Piiri tarjoaa hyvää suorituskykyä etenkin prosessoripuolella, mutta ei yllä grafiikkasuorituskyvyssä kilpailijoiden huippumallien tasolle. Samaa piiriä käytetään myös kaikissa muissa Huawein viimeaikaisissa huippumalleissa.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 960 -järjestelmäpiiri (4×2,4 GHz Cortex-A73 & 4×1,8 GHz Cortex-A53, Mali-G71 MP8 GPU)
  • 4 tai 6 Gt RAM
  • 64 tai 128 Gt eMMC-tallennustilaa (64 Gt mallissa vapaana noin 48 Gt)
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), Dual-SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 & 5 GHz
  • Bluetooth 4.2(A2DP), NFC, GPS, GLONASS, BDS

Edullisemmasta malliversiosta löytyy kohtalaisen mukavat 64 Gt tallennustilaa, josta järjestelmätiedostojen käytössä on tosin rajut 16 Gt. Harmillisesti tallennustila on toteutettu nopean UFS:n sijaan vanhemmalla ja hitaammalla eMMC-muistitekniikalla. Tallennustilaa voi halutessaan laajentaa maksimissaan 256 Gt:n micro-SD-muistikortilla, joka tosin vie mukanaan toisen Dual-SIM-korttipaikoista. Vaikka piiriin integroitu LTE-modeemi pystyisi parempaan, ovat siirtonopeudet rajoitettu Cat.6-nopeusluokkaan.

Honor 9:n alapäädyn asettelu on identtinen edeltäjämallin kanssa. Vasemmanpuolimmaisena on 3,5 mm:n ääniliitäntä, keskellä USB Type-C-liitäntä (USB 2.0) ja oikealla mono-kaiuttimen seitsemän pyöreää reikää. Mittasimme kaiuttimen maksimiäänenvoimakkuudeksi 30 cm:n päästä 73 desibeliä, joka edustaa mittauksiemme alempaa keskitasoa. Äänenlaadussa ei ole suuremmin kehuttavaa, mutta ei myöskään varsinaista kritisoitavaa.

Navigointipainikkeet sijaitsevat kapasitiivisesti toteutettuina näytön alapuolella. Kotipainike on rajattu kromisella kehyksellä ja on aavistuksen lasin pinnan alapuolella. Sen molemmille puolille on sijoitettu pienellä valopisteellä merkityt painikkeet, joiden osalta käyttäjä saa valita kumpi on paluu- ja kumpi moniajonäppäin. Vaihtoehtoisesti navigoinnin voi toteuttaa myös kotinäppäimellä suoritettavilla pyyhkäisyeleillä.

Kapasitiivisen kotinäppäimen yhteydessä on myös sormenjälkitunnistin, jonka Huawei on siirtänyt takakuoresta etupuolelle. Ratkaisusta on ainakin yksi etu – lukituksen avaaminen onnistuu nyt nopeammin puhelimen ollessa pöydällä. Käyttökokemustemme mukaan tunnistin on yksi tämän hetken markkinoiden parhaista – se toimii erittäin nopeasti ja luotettavasti. Huawein mukaan tunnistin oppii jatkuvasti ja parantaa nopeuttaan ja tarkkuuttaan ajan myötä.

Honor 9:n näyttö on kooltaan hieman erikoiset 5,15 tuumaa, eli 0,05 tuumaa pienempi kuin edeltäjämallissa ja saman verran suurempi kuin Huawei P10:ssä. Näyttö perustuu IPS LCD –tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä, joka takaa mukavan terävän kuvan tämän kokoluokan näyttöön, vaikka ei ylläkään pikselitiheydessä markkinoiden kärjen tasolle.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,15-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 1920 pikseliä, 428 PPI
  • Yötila, käsinekäyttö

Kuvanlaadultaan kyseessä on varsin hyvä näyttö ilman merkittäviä puutteita. Näytön värimaailma on oletusasetuksella vähän sinertävä, mutta sen hienosäätäminen onnistuu varsin hyvin kohdalleen näyttöasetusten värilämpötila-kohdasta. Tummien värien toisto ja sitä kautta kontrasti on erittäin hyvällä tasolla IPS-näytöksi. Näytön luettavuutta testasimme Espanjan auringossa ja se osoittautui varsin hyväksi. Äärikulmista katsottuna näyttö tummenee hieman.

Honor 9:n yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan pieni mikrofonin aukko sekä infrapunalähettimen sensori. Infrapunaa voi hyödyntää monitoimikaukosäätimenä mukana tulevan sovelluksen avulla.

Muisti- ja SIM-korttikelkka sijaitsee laitteen vasemman kyljen yläosassa ja siihen sopii joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti toisen SIM-kortin tilalle micro-SD-muistikortti. Dual-SIM-ominaisuus on dual-standby-tyyppinen, eli puhelun aikana toinen kortti siirtyy standby-tilaan.

Näytön yläpuolinen kaistale on Honor 9:ssä alakaistaleen tavoin melko leveä. Kuulokeaukkoa suojaa tiheä musta metalliverkko, joka on aavistuksen lasin pinnan alapuolella. Kuulokeaukon sisään on myös sijoitettu siististi puhelimen monivärinen merkkivalo-LED.

Etukamera on sijoitettu vasempaan ylänurkkaan ja sen tarkkuus on kahdeksan megapikseliä. Kameran parina on valovoimainen f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Kamera tekee hyvää ja etenkin käyttötarkoitukseensa täysin riittävää jälkeä.

Nykypäivän tyyliin myös Honor 9:n takakuori on valitettavasti kiinteää mallia, eli käyttäjällä ei ole mahdollisuutta päästä akkuun käsiksi ilman työkaluja ja voimakeinoja. Sisäänrakennetun akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 3200 mAh, joka on ilahduttavasti 200 mAh suurempi, kuin edeltäjässä. Yleisesti ottaen kyseessä on tämän kokoluokan puhelimelle hyvä lukema. Akku tukee Huawein Super Charge –pikalataustekniikkaa ja mukana tulevalla 18 watin laturilla sen pitäisi täyttyä tyhjästä 40 %:iin puolessa tunnissa.

Kamera

Honor 9:n takakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa lasin alla. Takakameroita on kaksi ja niiden vieressä on kaksisävyinen kaksois-LED-salama sekä lasertarkennuksen sensori.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin värillinen (Sony IMX 286?) –kuvasensori (1,25 um pikselikoko)
  • 20 megapikselin mustavalkoinen (Sony IMX 350?) kuvasensori (1,0 um pikselikoko)
  • 27 mm f2.2 objektiivi molemmissa kameroissa
  • 2 x häviötön hybridizoom
  • Tarkennus: laser, PDFA
  • Kaksisävyinen LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 120 FPS

Kameraratkaisu on teknisesti tuttu mm. Mate 9- ja P10-malleista, mutta siitä puuttuu Leica-brändäys sekä optinen kuvanvakain. Muilta osin toteutus on sama – kamera käyttää 12 megapikselin värillistä sekä 20 megapikselin mustavalkoista kuvasensoria lopullisen kuvan muodostamiseksi. Yksinkertaistettuna valoisuusdata ja yksityiskohdat tulevat mustavalkokuvasta ja väritiedot värisensorilta.

Lisäksi kamera tukee tuttua häviöttömäksi mainostettua kaksinkertaista hybridizoomia, joka hyödyntää kahdella sensorilla otettujen useampia otosten kuvadataa. Olemme todenneet tekniikan jo aiemmin toimivaksi, mutta tutustumme tässäkin artikkelissa sen kuvanlaatuun vielä tarkemmin.

Videokuvan tallennus tapahtuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja tyypillisellä 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Honor 9:n kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi kuvausvalmiudessa. Nopein tapa kameran käynnistämiseksi on äänenvoimakkuuspainikkeen kaksoispainallus. Suljinpainiketta painaessa kuva tallentuu käytännössä välittömästi ja pohjassa pitämällä kamera takoo kuvia sarjana. Tarkennus ei ole aivan markkinoiden nopeinta luokkaa, mutta toimii melko luotettavasti.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on pitkälti tuttu Huawein muista viimeaikaisista malleista, eikä se yllä käytettävyydeltään aivan markkinoiden parhaimpien joukkoon. Peruskuvaustilan käyttö on varsin helppoa ja perustoiminnot löytyvät tyypillisiltä paikoiltaan. Kaksinkertaiselle hybridizoomaukselle on oma näppärä painikkeensa näkymän yläreunassa, kunhan 20 megapikselin kuvakoko ei ole käytössä.

Näkymän vasempaan reunaan on koottu kameravalitsimen ja salaman asetuksen lisäksi kolme pikapainiketta erilaisille erikoistoiminnoille. Ylin kytkee päälle ”elokuvatilan”, eli valokuvan yhteydessä kamera tallentaa muutaman sekunnin videopätkän. Toinen kytkee päälle muotokuvatilan, joka sisältää kasvojen kaunistusominaisuuksia sekä bokeh-efektimahdollisuuden. Kolmas ikoni on syvyysterävyysefektille, jonka voimakkuus on käyttäjän säädettävissä. Nämä toiminnot saattavat olla monille käyttäjille turhia, joten olisi mukavaa, jos Huawei mahdollistaisi näiden ikonien kustomoimisen. Esimerkiksi HDR-valitsin tai kuvan tarkkuuden valinta olisi mukava saada tarjolle pikapainikkeisiin, sen sijaan että ne on nyt kaivettava valikoiden syövereistä.

Pro-kuvaustila on suunnattu edistyneemmille kuvaajille ja se tarjoaa kohtalaisen hyvät manuaalisäädöt. Tarjolla on valotuksen mittaustavan valinta, herkkyyden säätö (ISO 50–3200), suljinajan säätö (1/4000s – 30 sekuntia), valotuksen kompensointi (-4…+4), manuaalitarkennus sekä valkotasapainon säätö. Lisäksi etsimeen saa vaakatason ilmaisimen ja asetusvalikosta voi kytkeä päälle RAW-raakakuvaustilan.

Myös videokuvaukselle on tarjolla Pro-tila, jonka säädöt ovat kuitenkin suppeammat. Tarjolla on valinnat valotuksen mittaukselle, valotuksen kompensoinnille, manuaalitarkennukselle ja valkotasapainolle.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla 12 megapikselin tarkkuudella otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Kuvanlaadultaan Honor 9:llä otetut kuvat ovat hyvin samankaltaisia Huawei P10:n ja Mate 9 Pron kuvien kanssa. 12 megapikselin kokoluokassa Honor 9:n kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Värimaailma on paikoin aavistuksen ylikorostunut, mutta silti varmasti useimpien käyttäjien mieleen. Paljon yksityiskohtia ja tietynlaisia tekstuureja sisältävissä kuvissa jälki näyttää ajoittain hieman epäluonnolliselta yliterävöinnistä johtuen. Dynamiikka on varsin hyvää ja tarvittaessa kamera kytkee haastavissa tilanteissa HDR-tilan automaattisesti käyttöön.

Myös valaistuksen määrän heikentyessä kuvanlaatu käyttäytyy hyvin samankaltaisesti aiemmin mainittujen sukulaismallien kanssa. Yksityiskohdat pehmenevät ja muuttuvat hiljalleen maalausmaisiksi valon vähentyessä, mutta kuvien kokonaisilme pysyy varsin pitkään hyvänä. Myös värit säilyvät melko mukavasti heikommassakin valossa. Kohina pysyy hyvin hallinnassa eikä valkotasapainonkaan kanssa havaittu juurikaan ongelmia.

Koska Honor 9:n kamerassa ei ole optista vakainta, on suljinaika rajattu automaattitilassa pisimmillään 1/17 sekuntiin, joka on selvästi vähemmän kuin optisella vakaimella varustetuissa sukulaismalleissa. Valon määrän vähentyessä kameran taktiikkana vaikuttaisi olevan suljinajan pidentäminen niin pitkäksi kuin mahdollista, jonka jälkeen tilannetta aletaan kompensoimaan herkkyyttä korottamalla. Korkeimmillaan herkkyys nousi testeissämme arvoon ISO 3200.

Syy, miksi kaikki mallikuvat on otettu 12 megapikselin tarkkuudella löytyy näistä vertailukuvista. Kuvanlaatuero 20 ja 12 megapikselin kuvien välillä on lähes olematon, joka johtunee siitä yksinkertaisesta syystä, että 20 megapikselin kuvissa värit ovat peräisin 12 megapikselin kamerasensorilta. Lisäksi 20 megapikselin tarkkuuden haittapuolena on, ettei hybridizoomaus ole silloin käytettävissä.

1x (ei zoomia)
2x hybridizoom
1x (ei zoomia)
2x hybridizoom

Honor 9 tarjoaa kaksinkertaisen hybridizoomauksen, jota valmistaja mainostaa häviöttömäksi. On hankala ottaa kantaa pitääkö väite eksaktisti paikkaansa, mutta olemme ole aiemmin samaa tekniikkaa käyttävien Huawein puhelinten kohdalla todenneet zoomauksen toimivaksi.

Otimme jälleen pari vertailukuvaa zoomaamattoman ja hybridizoomatun kuvan vertailemiseksi, jotta voidaan varmistua, ettei kyse ole vain tavanomaisesta häviöllisesti digitaalisesta zoomauksesta. Vertailurajaukset on skaalattu zoomaamattoman osalta samankokoiseksi zoomatun kanssa.

Kuten kuvista voi tälläkin kertaa havaita, 2x hybridizoomilla otetut otokset ovat huomattavasti tarkempia, kuin zoomaamattomasta kuvasta tehdyt skaalatut rajaukset. Kyseessä on siis oikeasti toimiva ja käyttökelpoinen zoomausominaisuus.

Pienenä miinuksena hybridizoomaus toimii vain 12 megapikselin tarkkuusasetuksella, eikä ole lainkaan käytettävissä, jos tarkkuudeksi on asetettu suurempi 20 megapikseliä.

Kaksoiskameran avulla Honor 9 tarjoaa syvyysterävyysefektiä, jonka saa otettua helposti käyttöön kuvausnäkymän reunassa sijaitsevasta ikonista. Aiemmissa Huawein puhelimissa efekti ei ole toiminut erityisen luonnollisesti, mutta testasimme olisiko Honor 9:n tapauksessa tapahtunut asian suhteen kehitystä.

Valitettavasti jouduimme toteamaan, että tilanne ei ole muuttunut aiemmasta. Efekti tuntuu toimivan edelleen varsin satunnaisesti ja jälki ei ole monesti kovinkaan luonnollista. Sumennuksen reunat näkyvät usein kuvissa keinotekoisesti, eikä efekti pysty tunnistamaan haastavia muotoja sekä eri syvyystasoja kovinkaan hyvin. Tällöin jälki on ohessa olevan kasvikuvan mukaista.

Huawei voisi tällä osa-alueella ottaa mallia OnePlussasta, joka on toteuttanut vastaavan ominaisuuden varsin toimivasti uudessa 5-mallissaan.

Muiden Huawein viimeaikaisten lippulaivamallien tapaan myös Honor 9 taltioi 4K-videokuvaa 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ja käyttää sen pakkaamiseen tehokasta H.265-standardia (HVEC, .mp4-kääre). Sen ansiosta tiedostokoko muodostuu selvästi tavallista H.264-pakattua videota pienemmäksi bittivirran ollessa noin 30 Mbit/s. 4K-videon äänet tallentuvat stereona varsin hyvällä 192 kbit/s laadulla. Aiemmin H.265-pakatun videon ongelmana oli epäyhteensopivuus YouTuben kanssa, mutta Honor 9:llä otettujen videoiden kanssa huomasimme, että niiden lataaminen onnistui kyseiseen palveluun.

Videokuvan laadun suhteen huomiot ovat samansuuntaisia, joita teimme P10:n ja Mate 9 Pron yhteydessä. Kuva on terävää, sulavaa ja värintoistoltaan miellyttävää. Elektroninen kuvanvakautus ei ole käytettävissä 4K-tarkkuudella, joka kannattaa huomioida haastavissa olosuhteissa kuvattaessa. Tarkennuksessa havaitsimme joissain tilanteissa hieman tavanomaista enemmän edestakaista ”pumppaamista”.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Käyttöjärjestelmänä Honor 9:ssä on viime syksyltä peräisin oleva Android 7.0 Nougat –versio sekä sen päällä Huawein muista tämän vuoden malleista tuttu EMUI 5.1 –käyttöliittymä. Testikappaleessamme oli lisäksi toukokuulta peräisin olevat Androidin tietoturvapäivitykset.

Käytännössä Honor 9:n käyttöliittymä on lähes identtinen Huawei P10:ssä testaamamme EMUI 5.1:n kanssa sekä hyvin samankaltainen viime syksynä Mate 9 –mallien yhteydessä esitellyn EMUI 5.0:n kanssa. Ulkoasu on edelleen vakio-Androidiin ja moneen muuhun kilpailijaan verrattuna varsin raskaasti kustomoitu ja esimerkiksi EMUI:n vakioteemojen kuvakkeiden ulkonäkö ei meinaa istua millään allekirjoittaneen silmään. Onneksi EMUI:n varustukseen on 5.0-versiosta lähtien kuulunut mahdollisuus kytkeä aiemmin kokonaan puuttunut sovellusvalikko käyttöön laitteen asetuksista.

Puhelimeen esiasennetut Googlen sovellukset menevät joiltain osin päällekkäin Huawein omien vakiosovellusten kanssa (esim. Gmail, Kuva, Play Musiikki, Play Pelit), mutta itselle tarpeettomat sovellukset voi onneksi poistaa laitteen muistista.

EMUI:n vahvuuksia ovat edelleen muutamat käyttöä helpottavat lisätoiminnot ja ominaisuudet, jotka puuttuvat vakio-Androidista. Näitä ovat mm. näppärä ja monipuolinen puhelimenhallintasovellus, näyttönäkymän pienennysmahdollisuus, kahden sovellustilin käyttäminen samassa laitteessa sekä virrankatkaisun ajastus. Miinusta tulee puolestaan näytön skaalausasetuksen puuttumisesta näytön asetuksissa, vaikka kyseinen ominaisuus on kuulunut Androidin vakiovarustukseen Nougatista lähtien.

Suorituskyky

Saimme Honor 9:n testikappaleen juuri ennen Suomen julkistusta ennen juhannusta, mutta testiruuhkan johdosta pääsimme aloittamaan laitteen käyttötestin vasta heinäkuun puolivälin tienoilla. Laite vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä parin viikon ajan, jonka myötä saimme varsin kattavan kuvan se toiminnasta. Testijakson aikana puhelimessa ei esiintynyt rauta- tai ohjelmistopuolen ongelmia.

Honor 9:n käytännön suorituskyvyssä emme havainneet valittamisen varaa testijakson aikana. Huawein mukaan EMUI 5.1 -käyttöliittymä oppii käyttäjän tapoja ja osaa optimoida itseään nopeammaksi ajan myötä. Vertailimme perustoimintojen suorituskykyä rinnakkain yhdessä edeltäjämalli Honor 8:n sekä pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvan OnePlus 5:n kanssa. Ensin mainittuun verrattuna havaitsimme vain hyvin pienen ja pääosin merkityksettömän nopeusedun Honor 9:n hyväksi. OnePlus 5:een verrattuna Honor 9 jäi puolestaan jälkeen oikeastaan kaikilla osa-alueilla silmin havaittavasti.

Pelisuorituskykyä koettelimme tyypilliseen tapaan Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits-, Heroes of Incredible Tales- ja Modern Combat 5 –peleillä ja parhailla grafiikka-asetuksilla. Kuten muidenkin testaamiemme samaa piiriä käyttävien puhelmien tapauksessa, muut pelit pyörivät täysillä grafiikoilla sulavasti, mutta HIT:n grafiikka-asetuksia ei voinut säätää aivan maksimiin sulavan pelikokemuksen saavuttamiseksi.

Pidemmässä rasituksessa havaitsimme puhelimen takakuoren yläpuoliskon lämpenevän havaittavasti, mutta varsin maltillisesti. Testijakson ensimmäinen viikko kului etelän lämmössä Espanjan Aurinkorannikolla ja siellä puhelinta käyttäessäni huomioin laitteen lämpenevän selvästi. Lämpenemisen syy ei selvinnyt, mutta epäilyksen kohteena oli ainakin näytön kirkkaus, joka säätyi automaattiasetuksella maksimitasoon kirkkaasta auringonpaisteesta johtuen.

Synteettisissä testisovelluksissa Honor 9:n tulokset ovat linjassa muiden samaa Kirin 960 –järjestelmäpiiriä käyttävien puhelimien kanssa. Myös päätelmät ovat tuttuja – prosessorisuorituskyky on edelleen hyvää tasoa, mutta grafiikkasuorituskyvyssä jäädään roimasti jälkeen Snapdragon 835- ja Exynos 8895 –piiriä käyttäville laitteille. Tilannetta tasoittaa onneksi hieman QHD-näytöllisiin puhelimiin nähden Honor 9:n näytön Full HD –tarkkuus. Lisäksi Honor 9:n tallennusratkaisu ei yllä lukunopeuksissa UFS-muistia käyttävien kilpailijoiden tasolle.

Akunkesto

Akunkeston suhteen ennakko-odotukset olivat samalla raudalla ja vastaavan kokoisella akulla varustettua Huawei P10 –mallia mukailevia. Myös käytännössä kirjaamamme tulokset olivat hyvin samansuuntaisia. Testijaksomme ensimmäinen viikko oli virrankulutuksen suhteen siltä osin poikkeuksellinen, että puhelinta käytettiin lomamatkalla ulkomaalaisessa matkapuhelinverkossa kahden SIM-kortin voimin ja laitteen käyttö poikkesi tavanomaisesta arkikäytöstä sisältäen mm. enemmän aktiivista kameran ja karttasovelluksen käyttöä. Myös näytön automaattisäätöinen kirkkaus oli reissun aikana ulkoilmassa lähes poikkeuksetta maksimiasetuksella.

Yleiseen testijakson puhelimenkäyttöprofiiliimme kuuluu mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Honor 9:n akunkestoa seurattiin ympärivuorokautisessa testikäytössä runsaan kahden viikon ajan ja ylös kirjaamamme varausprosentit sekä näytön päälläoloajat näkyvät yllä olevassa kuvaajassa (kahden päivän yhtäjaksoiset ajat punaisella pisteellä). Käyttökokemustemme perusteella Honor 9:n akunkesto on vain keskitasoa.

Tyypillisen päivän (klo 8-24) päätteeksi Honor 9:n akkua oli jäljellä keskimäärin 35–55 %, kun näytön päälläoloaika liikkui noin 1,5-2 tunnin tietämillä. Kevyellä noin tunnin näytön päälläoloajalla kirjasimme pari noin 60–70 % varauslukemaa päivän päätteeksi. Ulkomaanreissulla akku vaati muutamaankin otteeseen latausta alkuillasta, kun käyttö oli ollut melko aktiivista ja näytön päälläoloaika liikkui 2,5-3 tunnin lukemissa. Kertaalleen akku sippasi jo iltapäivästä, eikä sitä päästy lataamaan täyteen vasta kuin majapaikkaan palatessa.

Yhden kerran yhdellä latauksella selvittiin kahden päivän yli, mutta tuolloin käyttö oli todella kevyttä (näyttö päällä yhteensä noin 1,5 h). Vähänkään aktiivisemmalla käytöllä en kuitenkaan näe realistiseksi kahden päivän toiminta-ajan saavuttamista yhdellä latauksella.

Ajoimme Honor 9:llä myös io-techin testirutiiniin kuuluvat virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat testit, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Tässä testissä Honor 9 kulutti 13 % akun varauksesta, joka enemmän kuin useimmissa testaamissamme kilpailijoissa. Laskennallisesti tämä tarkoittaa sitä, että kyseistä videopätkää olisi ollut mahdollista pyörittää vajaan kahdeksan tunnin ajan.

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery test. GFXBenchin 165,3 minuutin tulos edustaa hyvää keskitasoa tänä vuonna testaamiemme high-end-puhelimien joukossa. PCMarkin tulos oli puolestaan heikoin testaamistamme puhelimista.

Puhelimen mukana toimitettava 18 watin (9 V, 2 A) pikalaturi, joka on samanlainen kuin edeltäjämallin mukana toimitettiin ja hieman tehottomampi kuin Huawei P10:n 22,5 watin laturi. Mittauksissamme puhelin saavutti puolessa tunnissa runsaan kolmanneksen täydestä varaustasosta ja tunnissa lukema oli jatkanut tasaisesti kipuamista 66 %:n lukemaan. Latausnopeus jatkui melko tasaisena noin 90 % varaustasoon asti, jonka jälkeen se hidastui tyypilliseen tapaan jonkin verran. Täysi lataustaso saavutettiin noin tunnin ja 50 minuutin jälkeen. Honor 9:n latautumisnopeus on kohtalainen, mutta ei pärjää markkinoiden nopeimmilla ratkaisuille.

Maininnan arvoisena seikkana on harmillista, ettei Honor 9 tue langatonta latausta, vaikka laitteen takakuori on lasia.

Yhteenveto

Honor 9:n julkaisu Suomen markkinoille jo kesäkuun puolivälissä oli suoraan sanoen pieni yllätys, ottaen huomioon, että edeltäjämalli Honor 8 ehti olla markkinoilla vain vajaat kymmenen kuukautta ja on edelleen hintaisekseen varsin kilpailukykyinen laite. Lisäksi Honor 8 oli viime syksynä varsin kova julkaisu, joten sen saappaiden täyttäminen ei ole tehtävä helpoimmasta päästä.

Fyysisesti Honor 9 ei ole lopulta muuttunut kovinkaan radikaalisti edeltäjästään – materiaalit ja muotoilu on hyvin samankaltaista, uutta on vain takakuoren kaarevat pitkät sivut sekä sormenjälkitunnistimen sijainti. Ulkonäön takia syytä edeltäjämallista päivittämiseen ei siis ole. Käsituntumaltaan kyseessä on asiallinen puhelin, mutta lasipinnat keräävät todella herkästi sormenjälkiä, eikä puhelimessa ole myöskään vesisuojausta.

Teknisesti Honor 9 on lähes identtinen Huawei P10:n kanssa ja tarjoaa hintaluokassaan varsin kelvollista rautaa. Näyttö on hyvä perustason IPS-paneeli, joka hoitaa tehtävänsä asianmukaisesti, mutta ei yllä ominaisuuksiltaan tai tarkkuudeltaan markkinoiden huippujen tasolle. Kirin 960 –järjestelmäpiiri tarjoaa tuttuun tapaan hyvän prosessorisuorituskyvyn ja kohtalaisen grafiikkasuorituskyvyn. Akunkeston suhteen Honor 9 ei erityisesti loista, vaikka kapasiteetti onkin kasvanut hieman edeltäjästä.

Myös kameraosasto on pitkälti tuttu Huawein muista viimeaikaisista lippulaivamalleista, joskin Honor 9:stä puuttuu Leica-brändäys ja optinen vakain. Se ei kuitenkaan näyttäisi vaikuttavan suuremmin kuvanlaatuun, vaikka hämärässä käytössä onkin hieman lyhyemmät suljinajat. Kokonaisuudessaan Honor 9:n kamera on kelpo suorittaja ja kaksinkertainen hybridizoomaus on toimiva sekä käytännöllinen.

EMUI 5.1 –käyttöliittymä on käytössä Huawein tuoreimmissa puhelinmalleissa ja sitä koskevat myös kaikki samat aiemmin tänä vuonna testaamiemme Huawein puhelimien yhteydessä tehdyt huomiot. Toteutus on moneen kilpailijaan nähden varsin vahvasti kustomoitu, joka ei ole varmasti kaikkien mieleen. Lisäksi ohjelmisto haukkaa tallennustilasta poikkeuksellisen suuren siivun. Positiivisina puolina Huawein käyttöliittymä toimii varsin sujuvasti ja tarjoaa muutamia näppäriä lisäominaisuuksia.

Samaan hintaan on tarjolla OnePlus 5, jonka ohi Honor 9:ää on lähes mahdotonta nostaa

Kokonaisuutena Honor 9 on kelpo ylemmän keskihintaluokan älypuhelin, mutta se kilpailee erittäin tiukassa joukossa, eikä tarjoa mullistavia parannuksia edeltäjämalliin nähden. Samaan hintaan on tarjolla OnePlus 5, jonka ohi Honor 9:ää on lähes mahdotonta nostaa, jos pienempi näytön koko ei satu olemaan ehdottomana vaatimuksena prioriteettilistan kärjessä. Myös LG G6:tta saa nykypäivänä halvimmillaan jopa alle 500 euron, eikä Huawei P10:kään ole kuin muutaman kympin Honor 9:ää kalliimpi. Edelleen erittäin pätevää Galaxy S7:ää ei myöskään kannata unohtaa noin 500 euron hintaluokassa.

 

Plussaa

  • Hyvä IPS-näyttö
  • Tukevan ja laadukkaan tuntuinen lasi-metallirakenne
  • Mukavasti yhteen käteen istuva sulava muotoilu
  • Kirin 960 –järjestelmäpiirin prosessorisuorituskyky
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • Erittäin nopea sormenjälkitunnistin
  • Kameran kuvanlaatu
  • Kameran käyttökelpoinen 2x hybridizoomi
  • EMUI 5.1:n kätevät lisäominaisuudet
  • Hinta varauksin

 Miinusta

  • Lasinen takakuori herkkä pudotuksille ja tahriintuu nopeasti sormenjäljistä
  • Järjestelmätiedostot haukkaavat tallennustilasta lähes 16 gigatavua
  • eMMC-tyyppinen tallennustila
  • Lähes vuoden vanha Android-versio
  • EMUI 5.1 -käyttöliittymä on edelleen melko raskaasti kustomoitu
  • Ei stereokaiuttimia
  • Ei IP-suojausta vedeltä ja pölyltä
  • USB Type-C –liitäntä toimii vain USB 2.0 –nopeudella
  • Kamerassa ei optista vakainta
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;