io-tech testasi Huawein keskihintaisen Mate 10 Lite -älypuhelimen.

Huawei esitteli lokakuun puolivälissä Mate 10 –lippulaivamalliensa rinnalla myös edullisemman vaihtoehdon keskihintaluokkaan. Mate 10 Lite –nimen saanut malli on käytännössä sama laite, kuin syyskuun lopulla Kiinassa esitelty Maimang 6 –malli. Yhteneväistä aiemmin io-techissä testatun kalliimman Mate 10 Pro –mallin kanssa on lähinnä 18:9-kuvasuhteen Full View –näyttö sekä kaksoiskamera.

Huawei aloitti Mate 10 Liten myynnin Suomessa marraskuun alussa 399 euron suositushintaan. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä tammikuun loppupuoliskolla saatavuus on hyvä ja hintataso on laskenut alimmillaan alle 350 euroon.

Tutustumme tässä artikkelissa Mate 10 Liteen hieman lyhennetyllä konseptilla noin puolentoista viikon käytännön testijakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Mate 10 Lite toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka toteutus on tuttu Huawein muista viimeaikaisista malleista. Pakkauksen sisällä oheistarvikkeet on jaettu kahteen eri pahvirasiaan, joiden välissä puhelin on suojassa.

Puhelimen ohella mukana toimitetaan läpinäkyvä muovinen suojakuori, korttipaikan avaustyökalu, micro-USB-kaapeli sekä verkkovirtalaturi. Laturin maksimiteho on tavanomaiset 10 wattia (5 V, 2 A), eli se ei mahdollista ns. pikalatausta.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Muotoilullisesti Mate 10 Liten ensivaikutelma on ehkä hieman iPhonemainen, kiitos kyljistä ja päädyistä tasaisesti pyöristettyjen muotojen. Samalla muotoilu ei myöskään muistuta juurikaan muita Mate 10 –malleja, joka johtuu pitkälti uudelleenbrändäyksestä. 5,9-tuumainen näyttö on nykysuuntauksen mukaisesti 18:9 kuvasuhteella, joten se peittää melko suuren osan puhelimen etupuolesta.

Toisin kuin sisarmalleissa, Mate 10 Liten kuorirakenne on mattapintaiseksi puhallettua alumiinia. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja se on varsin kohdallaan laitteen hintaluokka huomioiden. Rakenne elää väänneltäessä hieman ja ilmeisesti näytön liimauksista on kuultavissa pehmeää naksumista. Kalliimmista sisarmalleista poiketen laite ei ole IP-suojattu.

Kädessä Mate 10 Lite tuntuu keskimääräistä suurikokoisemmalta puhelimelta ja sen näyttöä on jo varsin hankala käyttää yhdellä kädellä. Yhden käden käyttöä helpottaa sivulle painotettavan näyttönäkymän sekä näppäimistön mahdollisuus softapuolella.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 156,2 x 75,2 x 7,5 mm
  • Paino: 164 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 76,5 %

Mate 10 Lite ei ole fyysisiltä mitoiltaan jättikokoinen, mutta ei myöskään hoikin mahdollinen tapaus. Näytön ja ulkomittojen välinen 76,5 % suhde on yleisesti kohtalaisen hyvä, mutta 18:9 kuvasuhteellisten puhelinten joukossa heikommasta päästä. Leveydeltään laite on samaa luokkaa keskikokoisten perinteisellä 5,5-tuumaisella näytöllä varustettujen puhelimien kanssa, mutta pituus on 5,9-tuumaisen näytön myötä luonnollisesti suurempi.

Ulkomitat ovat hieman suuremmat kuin kalliimmassa Mate 10 Pro –mallissa, vaikka näyttö on kymmenystuuman pienempi. OnePlus 5T:n kanssa ulkomitat ovat lähes identtiset, vaikka tasapaksumman muotoilun vuoksi Mate 10 Lite tuntuukin hieman suuremmalta.

Rautapuolelta Mate 10 Litestä löytyy Huawein muista edullisemman hintaluokan malleista tuttua rautaa Kirin 659 –piirin muodossa. Kyseessä on 16 Nm:n FinFET+-tekniikalla valmistetun Kirin 650 –piirin korkeammalle kellotettu versio, joka tarjoaa myös uudemmat Bluetooth 4.2 –yhteydet.

Tallennustilaa on keskihintaluokan puhelimelle kohtalaisen mukavat 64 Gt, josta vapaana on vajaat 50 Gt. Puhelimessa on kaksi SIM-korttipaikka ja ne tukevat dual-standby-tilaa. NFC on jätetty jostain syystä pois varustuksesta ja WiFikin tukee vain vanhempaa 2,4 Ghz:n taajuutta.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4 x 2,36 GHz Cortex-A53 ja 4 x 1,7 GHz Cortex-A53 CPU, Mali-T830 MP2 GPU, LTE-modeemi)
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana noin 48 Gt), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.6 (300/50 Mbit/s), 2CA, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2,4 GHz, Bluetooth 4.2 (aptX), GPS, Galileo, GLONASS, BDS, FM-radio

Mate 10 Liten 3,5 mm ääniliitäntä sekä micro USB 2.0 –liitäntä sijaitsevat kumpikin laitteen alapäädyssä. Laitteen hintaluokka huomioiden olisi voinut jo olettaa, että valmistaja olisi siirtynyt Type-C-liitännän käyttöön, mutta näin ei valitettavasti ole. Softapohjaisten navigointinäppäinten järjestystä on mahdollista hienosäätää asetuksista. Alapäädyn monokaiuttimen äänenvoimakkuuden saa melko suureksi, mutta äänenlaatu on diskanttipainotteinen.

Näytön yläpuolella kuulokkeen oikealla puolella sijaitsee kaksoisetukamera, joka perustuu 13 ja 2 megapikselin kuvasensoreihin. Pääkameran parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi, toinen kamera taltioi syvyystietoja syvyysterävyysefektin muodostamiseksi. Hämäräkuvauksessa apuna on myös LED-salama. Kameran kuvanlaatu on kohtalainen ja otoksiin mahtuu mukavasti yksityiskohtia, mutta kohinaa on havaittavissa keskimääräistä enemmän.

Kuuloketta suojaava metalliritilä on lasin tasolla, joten se ei kerää itseensä likaa. Oikeassa kyljessä sijaitsee muovinen korttikelkka, jossa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille (toinen korvattavissa micro-SD-kortilla).

Mate 10 Liten yksi keskeisimmistä ominaisuuksista on 5,9-tuumainen näyttö, jonka kuvasuhde on moderni 18:9. Käytännössä näyttö on siis suunnilleen yhtä leveä kuin 5,5-tuumainen 16:9 kuvasuhteen näyttö, mutta korkeampi. Tässä hintaluokassa Mate 10 Litellä on Suomessa toistaiseksi varsin vähän vastaavalla näyttöratkaisulla varustettuja kilpailijoita.

Teknisesti näytön toteutuksessa ei ole juurikaan mitään erikoista. Kaikki testaamamme sovellukset skaalautuivat ongelmitta 18:9 kuvasuhteelle, mutta halutessaan käyttäjä voi valita sovelluskohtaisesti skaalaustilan. Esimerkiksi YouTube-videot saa skaalattua koko näytölle, mutta tällöin pitkiltä sivuilta rajautuu siivut pois.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,9-tuumainen 18:9 IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1080 x 2160 pikseliä, 409 PPI
  • Gorilla Glass –lasi, pyöristetyt reunat
  • Yötila, käsinetila

Näytön värintoisto on eläväistä ja tummien värien toisto LCD-näytöksi hyvää. Valkotasapaino on oletuksena hieman sinertävä, mutta sitä voi onneksi halutessaan hienosäätää asetusvalikon ”värilämpötila”-kohdasta. Katselukulmat ovat keskitasoa, sillä kuva tummenee hieman sivuille mentäessä.

Mate 10 Liten takakuori on siis alumiininen unibodyrakenne ja puhelin on kauttaaltaan tasapaksu. Kuivissa käsissä mattapintainen metalli on liukkaanpuoleinen, mutta toisaalta se ei myöskään kerää kovinkaan herkästi sormenjälkiä itseensä.

Takakuoren yläosaan kameran alle sijoitettu pyöreä sormenjälkitunnistin on Huawein puhelimille tyypillisesti erittäin nopea ja käytännössä pelkkä sormen nopea napauttaminen tunnistimella riittää avaamaan lukituksen ja herättämään näytön. Tunnistin voisi sijaita hieman alempana, sillä puhelimen pituudesta johtuen pienikätinen joutuu hieman kurottelemaan tunnistinta. Sama koskee myös kylkipainikkeiden sijaintia.

Kiinteän takakuoren alla sijaitseva 3340 mAh akku on tämän kokoluokan puhelimeen tavanomaista tasoa. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella kahden päivän käyttöajan tai jopa 550 tuntia valmiusaikaa. Pikalataus ei ole tuettuna, joten latausajaksi ilmoitetaan noin 2,5 tuntia, joka piti testeissämme melko hyvin paikkansa.

Kamera

Kalliimpien Mate 10 –mallien tapaan myös Mate 10 Litestä löytyy kaksoiskamera, mutta toteutustapa on valitettavasti erilainen. Siinä missä kalliimpien mallien kamerat ovat korkearesoluutioisempia ja ne osallistuvat yhdessä kuvan muodostamiseen, käytetään Litessä toista kameraa ainoastaan ”muodikkaan” syvyysterävyysefektin luomisessa. Tavallisessa valokuvauksessa kaksoiskamerasta ei siis ole mitään käytännön hyötyä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin kuvasensori, f2.2 –objektiivi, PDAF-tarkennus
  • 2 megapikselin kuvasensori syvyystietojen keräämiseen
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Varsinaisten kuvien ottamisesta vastaava kamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja sen parina on keskimääräistä heikomman valovoiman tarjoava f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Kamerassa ei ole optista vakainta. Syvyystietoja keräävä apukamera on tarkkuudeltaan vaatimattomat kaksi megapikseliä. Sensorien tarkemmasta mallista tai koosta ei ole tietoa. Kameralla on mahdollista tallentaa 1080p 30 FPS –videokuvaa, vaikka tämän hintaluokan puhelimelta voisi jo nykypäivänä odottaa myös 4K-tallennuksen mahdollisuutta.

Kameran toiminnassa ei ole valittamista – kamerasovellus käynnistyy melko ripeästi ja tarkennus on kohtalaisen nopeaa. Kuvan ottaminen tapahtuu viiveettä suljinpainiketta painettaessa. Hämärässä toimintoihin tulee pientä, muttei häiritsevää viivettä. Kamerasovellus on tuttu Huawein muista malleista niin hyvässä kuin pahassa.

Kaksoiskameroiden myötä kamerasovellus tarjoaa kaksi syvyysterävyysefektin luovaa kuvaustilaa: laaja aukko ja muotokuva. Ensin mainittu on tarkoitettu ensisijaisesti esineiden ja asioiden kuvaamiseen ja jälkimmäinen puolestaan henkilökuvaukseen valinnaisine kaunistusefekteineen.

Kamera tunnistaa kuvauskohteen rajat kohtalaisen hyvin, muttei aukottomasti. Yli puolessa kuvista rajaus onnistuu hyvin ja efektistä muistuttaa lähinnä kohteen reunoilla lähempää tarkasteltaessa havaittavissa oleva ”hehku”. Osassa kuvista kohteen rajaus ei onnistu täydellisesti, vaan sumennusefekti sotkee osan kohteen reunoista tai vaihtoehtoisesti osa taustasta jää sumentamatta oikein.

Etukameralla otetuissa kuvissa efekti toimii varsin samantasoisesti kuin takakameralla. Esimerkiksi yksittäisten hiuksien jääminen sumennusefektin jalkoihin ei ole lainkaan tavatonta.

Kokonaisuutena Mate 10 Liten kaksoiskameroiden mahdollistama syvyysterävyysefekti toimii kohtalaisesti ja toimii varmasti mukavasti sosiaalisessa mediassa jaettavissa kuvissa, mutta vaativampaan käyttöön siitä ei ole, enkä laskisi sille suurempaa rahallista lisäarvoa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Mate 10 Liten kamera tekee pääosin varsin hyvää jälkeä. Otokset ovat teräviä ja yksityiskohdat tallentuvat melko hyvin. Dynamiikka on kohtalaisen hyvää, eikä HDR-tilaa jäänyt ainakaan vallinneissa kuvausolosuhteissa kaipaamaan. Joissain kuvissa kamera tuntuu korostavan kontrastia ja terävyyttä jonkin verran liikaa. Kohinaa on matalillakin ISO-arvoilla hieman tyypillistä enemmän, mutta se ei onneksi juurikaan haittaa kokonaisuutta.

Valon määrän vähentyessä Mate 10 Liten kameran heikkoudet tulevat selvästi esiin. ISO-arvojen noustessa tuhatluvuille ja suljinajan venyessä yli 1/20 sekunnin kuvan yksityiskohdat alkavat suttaantua selvästi, mutta monista muista kameroista poiketen jäljestä tulee rakeista muuttaen kokonaisuuden sumeaksi. Samalla kuvan hennommat värisävyt alkavat kärsiä ja vain voimakkaammat sävyt säilyvät elossa. Kohinan tai valkotasapainon kanssa emme kuitenkaan havainneet ongelmia. Alhaisimmillaan kamera-automatiikka nostaa suljinajan 1/12 sekuntiin ja herkkyyden ISO 3200 –arvoon. Kokonaisuutena Mate 10 Liten kamera on hämärässä käyttökelpoinen, kunhan ei odota siltä liikoja.

Mate 10 Lite taltioi videokuvaa parhaimmillaan vain 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, joka on laitteen suositushinta huomioiden nykymittapuulla pieni pettymys. Video tallentuu H.264-koodekilla .mp4-kääreeseen melko alhaisella 17 Mbit/s bittivirralla. Pakkausprofiili ei ole laadultaan paras mahdollinen (Baseline@L4, 1 Ref Frames). Ääni sen sijaan tallentuu sterona ja hyvällä 192 kbit/s bittivirralla.

Videokuvan laatu ei ansaitse erityisempiä ylisanoja. Ruudunpäivitys on sujuvaa, mutta kuvan yksityiskohdat toistuvat hieman pehmeinä ja sekä värimaailma että kontrasti ovat hieman ylikorostuneita. Mikrofonit selviävät särkemättä myös hieman meluisemmasta ympäristöstä, kuten oheinen lähes eturivista kaiuttimien vierestä kuvattu keikkataltiointi osoittaa.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mate 10 Lite tarjoaa käyttöjärjestelmäpuolella alkuperäisen Android 7.0 Nougatin ja EMUI 5.1:n yhdistelmän, joka ei suurempia esittelyjä enää kaipaa, sillä samaa toteutusta on käytetty lähes kaikissa Huawein viime vuoden malleissa. Hieman kummastusta kuitenkin aiheuttaa, ettei Nougat-versio ole edes tuoreempi 7.1, joka toisi mukanaan mm. näppärät kuvakepikavalinnat.

Käyttöjärjestelmäversion suhteen Mate 10 Litestä olisi jo voinut olettaa löytyvän uusin Android Oreo –versio, joka on käytössä muissa Mate 10 –malleissa. Oreo-päivitys on luvattu tulevaksi, mutta aikataulusta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Testikappaleemme sai yhden noin 500 megatavun kokoisen ohjelmistopäivityksen, joka sisälsi Googlen marraskuun tietoturvakorjaukset.

Huawein EMUI 5.1 on edelleen yksi markkinoiden raskaimmin kustomoiduista Android-käyttöliittymistä, vaikka kiinalaisyritys onkin siirtynyt ulkoasun suhteen hillitympään suuntaan. Ulkoisten muutosten ohella EMUI sisältää monia vakio-Androidista puuttuvia käyttöä helpottavia lisäominaisuuksia. Kaikki vakiosovellukset ovat Huawein omaa käsialaa ja lisäksi laitteeseen on asennettu joukko valmistajan omia lisäsovelluksia ja muutama kolmannen osapuolen peli ja sovellus. Onneksi ylimääräiset sovellukset ovat käyttäjän poistettavissa.

Suorituskyky

Otimme Mate 10 Liten testiin juuri ennen joulua ja se vieraili ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin puolentoista viikon ajan. Testijakson aluksi laitteeseen asennettiin tarjolla ollut uusin B130-loppuinen järjestelmäpäivitys. Laitteen toiminnassa ei ollut testijaksolla mitään ongelmia.

Käytännön suorituskyvyn osalta Mate 10 Lite ei aiheuttanut minkäänlaista hampaiden kiristelyä, vaan puhelin toimi koko testijakson ajan riittävän sulavasti ja nopeasti. Vertailimme laitetta rinnatusten OnePlus 5:n ja Honor 8 Liten kanssa ja totesimme sen toimivan hieman hitaammin kuin ensin mainittu ja aavistuksen nopeammin kuin jälkimmäinen vertailukumppani.

Raskaammista Android-peleistä kokeilimme nopeasti Gangstar Vegas ja Need For Speed No Limits –pelejä, jotka pyörivät kohtalaisen hyvin, jos grafiikka-asetuksia on säädetty suorituskyvylle sopivalle tasolle. Rasituksessa puhelin lämpenee vain hyvin maltillisesti.

Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Snapdragon 430 –piirillistä Nokia 6:tta, Snapdragon 625 –piirillistä Moto G5S Plussaa sekä Kirin 655 –piirillistä Honor 8 Liteä.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Mate 10 Liten Kirin 659 –järjestelmäpiirin suorituskyky on melko samaa luokkaa Snapdragon 625 –piirillisten laitteiden kanssa. Raakaa suorituskykyä ei voi pitää tässä hintaluokassa kovin kummoisena, ottaen huomioon, että edullisimpia Snapdragon 625 –laitteita saa jo parilla sadalla eurolla ja 659:n kanssa teknisesti lähes identtinen Kirin 650 –piiri löytyi esimerkiksi jo toissavuonna markkinoille tulleesta Honor 7 Lite –mallista.

Akunkesto

Kuvaajan mittapisteistä vihreät ovat kirjattu yhden päivän, punaiset kahden päivän ja siniset kolmen päivän käytön jälkeen.

Mate 10 Liten akku ei ole tämän kokoluokan puhelimeen erityisen suurikokoinen, joten ennakko-odotukset akunkeston suhteen olivat varsin neutraalit. Käytännössä puhelin yllätti kuitenkin asian suhteen positiivisesti.

Vajaan parin viikon testijakson aikana puhelimen päivittäinen käyttömäärä vaihteli melko runsaasti. Pienimmillään päivittäinen näytön päälläoloaika jäi alle tuntiin, jolloin akun varauksesta kului vain noin 15 %. Aktiivisimpana päivänä näyttö oli päällä yli kuusi tuntia, jolloin akun varaus laski vajaaseen 30 %:iin.

Yhdellä latauksella selvisimme useampaan otteeseen kahden päivän yli näytön päälläoloajan liikkuessa 2-3,5 tunnin haarukassa. Kertaalleen virta riitti myös kolmannen päivän iltaan, jolloin akkua oli jäljellä runsaat 5 % ja näytön päälläoloaika oli reilusti yli neljä tuntia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Mate 10 Liten mukana toimitetaan 10 watin peruslaturi, eikä pikalataus ole tuettuna, joten akun lataamiseen pitää varata riittävästi aikaa. Mittaustemme mukaan akku latautuu tyhjästä täyteen noin 2,5 tunnissa.

Yhteenveto

Huawein viime vuoden mallivalikoima ei ollut kaikilta osin aivan selkeimmästä päästä, mutta Mate 10 Lite sijoittuu sekä valmistajansa valikoimissa että Suomen markkinoilla sellaiseen väliin, josta sille löytyy vähänlaisesti vaihtoehtoja. 18:9-kuvasuhteen näytöt tekevät tuloaan myös alempiin hintaluokkiin, mutta toistaiseksi keskihintaluokassa Mate 10 Liten kaltaisia vaihtoehtoja on niukalti.

Kilpailua on kuitenkin luvassa kuluvan vuoden edetessä ja Mate 10 Lite joutuukin tiukille, sillä 5,9-tuumainen 18:9-kuvasuhteen näyttö on oikeastaan ainoa ominaisuus, jolla laitteen hankintaa voi erityisesti perustella. Vaikka Mate 10 Litessä ei olekaan vakavia heikkouksia, on kokonaisuus liiankin tasapaksu.

Fyysiseltä toteutukseltaan Mate 10 Lite edustaa nykypäivän perushyvää tasoa, ollen kuitenkin hieman mitäänsanomaton sekä ”sukunäötön” muihin Mate 10 –malleihin nähden. Vesi- ja pölysuojaus ei myöskään olisi kohtuuton vaatimus, sillä se löytyy mm. Samsungin keskihintaluokan Galaxy A –malleista.

Rautatasolla Mate 10 Lite tarjoaa peruskäytössä hyvin toimivan kokonaisuuden, joka ei kuitenkaan järjestelmäpiirin sekä muutaman muun pienemmän yksityiskohdan osalta ole aivan linjassa 399 euron suositushinnan kanssa. Kirin 659 sopisi edelleen mainiosti edullisemman hintaluokan puhelimeen, mutta keskihintaluokassa sen suorituskyky jättää toivomisen varaa. Muistipuolen asiat sen sijaan ovat onneksi kunnossa ja myös akunkesto osoittautui varsin hyväksi. Lataaminen saisi kuitenkin jo tapahtua Type-C-liitännän kautta ja pikana.

Kamerapuolella Mate 10 Lite tarjoaa näyttävästi kaksoiskamerat sekä etu- että takapuolella, mutta käytännön tasolla asiasta ei kannata liiemmin innostua. Toista kameraa hyödynnetään ainoastaan syvyysterävyysefektin luomisessa, eikä sekään toimi käytännössä erityisen loisteliaasti. Mieluummin takakamerana olisi nähnyt esimerkiksi Honor 8- ja P9-malleissa käytetyn kaksoiskameraratkaisun. Peruskuvaamisessa 16 megapikselin takakameran kuvanlaatu on käyttökelpoista perustasoa. 4K-videokuvauksen olisi jo toivonut kuuluvan ominaisuuksiin.

Mate 10 Lite tarjoaa näyttävästi kaksoiskamerat sekä etu- että takapuolella, mutta käytännön tasolla asiasta ei kannata liiemmin innostua.

Käyttöjärjestelmäpuolella EMUI jakaa edelleen mielipiteitä. Android Oreon voisi jo toivoa kuuluvan varustukseen, mutta onneksi sen pitäisi sentään tulla laitteeseen myöhemmin päivityksen muodossa. Huawein päivityspolitiikka on kuitenkin viimeaikoina ollut hieman epävakaalla pohjalla, joten sitä ei voi tällä hetkellä pitää Mate 10 Litenkään vahvuutena.

Yhteenvetona Mate 10 Lite on hieman hajuton ja mauton keskiluokan puhelin, joka sisältää muutamia kummallisia pikkupuutteita. Sen ostamista on hankala erityisemmin suositella, jos haussa ei ole juurikin suurehkolla 18:9 näytöllä varustettu keskihintainen puhelin, joka löytyy suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Samassa 300–400 euron hintaluokassa on useita vaihtoehtoja (esim. Galaxy S7, Honor 8 & 9, LG G6), jotka lyövät ominaisuuksiensa puolesta Mate 10 Litelle jauhot syvälle suuhun. Esimerkiksi IP-suojatulla rakenteella, Kirin 955 –piirillä, mustavalkokennoa hyödyntävällä kaksoiskameralla, USB Type-C:llä ja Android Oreolla varustettuna Mate 10 Liten hinta olisi huomattavasti helpompi perustella.

Plussaa

  • Suurehko 18:9-kuvasuhteen näyttö
  • Tukevan tuntuinen metallirakenne
  • Miellyttävästi käteen sopiva muotoilu
  • Nopea sormenjälkitunnistin pyyhkäisyeleineen
  • Kameran kuvanlaatu hyvässä valossa varauksin
  • Hyvä akunkesto
  • Dual SIM
  • FM-radio
  • EMUI 5.1:n käyttöä helpottavat kustomoinnit

Miinusta

  • Kaksoiskameroista ei suurta käytännön iloa
  • Kirin 659 -järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
  • Pakkasella kylmä ja kuivissa käsissä liukas takakuori
  • Ei USB Type-C –liitäntää
  • Ei pikalataustukea
  • Ei NFC:tä
  • WiFi tukee vain 2,4 GHz:n taajuutta
  • Android-versio vanhahtava 7.0
  • Raskaasti kustomoitu Android ei kaikkien mieleen
  • Muistikorttipaikka ja toinen SIM-paikka eivät käytettävissä samanaikaisesti

 

This site uses XenWord.
;