io-tech testasi Huawein uuden Mate 10 Pro -huippumallin.

io-techin älypuhelinvuosi 2017 alkaa olla kohta loppusuoralla ja siitä hyvänä merkkinä on tämä Huawei Mate 10 Pro –testi, joka eräällä tavalla sulkee io-techin mobiilitoimituksen ensimmäisen vuoden ympyrän. io-techin ensimmäinen tammikuussa julkaistu älypuhelinartikkeli koski nimittäin joulukuussa myyntiin tullutta edeltäjämalli Mate 9 Prota.

Mate-mallistossa Huawei on keskittynyt jo usean vuoden ajan suurinäyttöisiin lippulaivamalleihin. Viime vuosina yritys on myös käyttänyt uusia Mate-malleja uusien järjestelmäpiiriensä julkaisualustoina ja tänä vuonna lokakuun puolivälissä julkaistuista Mate 10- ja Mate 10 Pro –malleista löytyy uusi Kirin 970 –järjestelmäpiiri. Mate 10:n ja Mate 10 Pron erot löytyvät näytön kuvasuhteesta ja tarkkuudesta sekä muutamasta pienemmästä yksityiskohdasta. Suomalaisen kuluttajan ei kuitenkaan kannata asialla päätään vaivata, sillä täkäläisillä markkinoilla kauppoihin saapuu ainoastaan Pro-versio.

Nyt testissä oleva Mate 10 Pro saapui Suomessa kauppoihin marraskuun 27. päivä. Laitteen suositushinta on 799 euroa, joka on laskenut 50 eurolla edeltäjämalliin nähden. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä marraskuun lopussa hintataso on Hinta.fi:n mukaan edullisimmillaan 790 eurossa.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun io-tech-tyyliin Mate 10 Prohon noin parin viikon testijakson pohjalta. Käsittelemme artikkelissa laitteen rakenteen, tekniset yksityiskohdat, kameran toteutuksen ja kuvanlaadun, ohjelmiston, akunkeston, suorituskyvyn sekä muita yleisiä huomioita testijaksolta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Mate 10 Pro toimitetaan hyvin samankaltaisessa mustassa, neliskanttisessa, litteässä pahvirasiassa kuin viimevuotinen malli. Pakkauksen sisällä oheistarvikkeet on jaettu siististi omiin lokeroihinsa. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen lisäksi SuperCharge-laturi (4,5 V; 5 A), USB Type-C –kaapeli, USB Type-C –liitäntäiset nappikuulokkeet, 3,5 mm ääniadapteri USB Type-C –liitäntään, SIM-korttikelkan irrotustyökalu sekä läpikuultava taipuisa suojakuori.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Mate 10 Pro on Huawein ensimmäinen lippulaivamalli, jossa käytetään tänä vuonna yleistynyttä 18:9 laajakuvasuhteen näyttöä. Uuden kuvasuhteen myötä näyttö on saatu venytettyä lähemmäs puhelimen ylä- ja alapäätyä, joka on puolestaan omalta osaltaan vaikuttanut laitteen etupuolen ulkonäköön. Muotoilullisesti kymppiä ei ole kovinkaan hankalaa erottaa edeltäjämallista. Pienen tyylikkään lisämausteen ulkonäköön tuovat näyttölasin reunakaistaleet, jotka ovat samaa sävyä takakuoren kanssa.

Ulkomitoiltaan Mate 10 Pro on näyttökoko huomioiden varsin kohtalaisen kokoinen puhelin, sillä se painii suunnilleen samassa kokoluokassa vanhempien 5,5-tuumaisten puhelimien kanssa. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kyseessä on kohtalaisen suurinäyttöinen puhelin, jonka näytön vastakkaiselle laidalle tai ylälaitaan on hankalaa tai jopa mahdotonta yltää yhden käden peukalolla. Onneksi Huawei tarjoaa EMUI-käyttöliittymässään yhden käden käyttöä helpottavia toimintoja useammassakin eri muodossa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,2 x 74,5 x 7,9 mm
  • Paino: 178 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,9 %

Mate 10 Pro on 2,2 mm pidempi, puoli milliä kapeampi ja 0,4 mm paksumpi kuin edeltäjämalli Mate 9 Pro, vaikka näyttö onkin kasvanut puolella tuumalla. 6,2-tuumaisella näytöllä varustettuun Samsung Galaxy S8+:aan nähden se on puolestaan runsaat viisi milliä lyhyempi, 1,1 mm leveämpi ja 0,2 mm paksumpi.

Vaaka näyttää Mate 10 Pron painoksi 178 grammaa, joka on varsin hyvin tasapainossa laitteen ulkomittojen kanssa, eikä kokonaisuus tunnu millään muotoa painavalta. Puhelin on saatavilla Suomessa Midnight Blue, Titanium Gray, Mocha Brown –väreissä, joista testikappaleemme edusti viimeksi mainittua.

Rakenteelliselta toteutukseltaan Mate 10 Pro on muuttunut jonkin verran edeltäjämalliin nähden. Muotoilu on nyt aavistuksen vähemmän kaarevaa ja Huawei on siirtynyt alumiinikuorista lasisen takakuoren käyttöön. Laitetta kiertävä kehys on edelleen alumiinia ja sen väri on sävytetty yhtenäiseksi tyylikkäästi puhelimen muun värimaailman kanssa.

Mate 10 Pron yleisestä laatuvaikutelmasta ei löydy valittamisen sijaa ja osien sovitukset on toteutettu taiten, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Rakenne tuntuu erittäin jämäkältä eikä se elä lainkaan puhelinta väänneltäessä. Lasin ja metallin saumassa ei ole käytännössä lainkaan rakoa, eikä saumaan ole myöskään toteutettu muovikaistaletta, joka saattaa altistaa lasit helpommin rikkoontumiselle putoamistilanteissa.

Huawei kertoo rakenteen olevan IP67-sertifioitu (vesi- ja pölytiivis), mutta kertoo kuitenkin sivuillaan tiiviyden saattavan heiketä ajan ja käytön myötä, josta johtuen kosteusvauriot eivät kuulu takuun piiriin. Toisin sanoen kyseessä on hyvä varo-ominaisuus, mutta sen varassa ei puhelinta kannata tarkoituksella kastella.

Huawei on siis vaihtanut Mate 10 Pron takakuoren lasiseksi, jonka edut ovat tässäkin tapauksessa hieman kaksiteräinen miekka. Lasikuori on kosteammissa näpeissä metallikuorta pitävämpi, eikä tunnu talvella aivan yhtä kylmältä, mutta toisaalta se on herkempi rikkoontumaan puhelimen pudotessa maahan. Lasin pinta on myös tavallista liukkaampi ja kerää kohtalaisen helposti sormenjälkiä.

Huawei ei kerro mitä lasia takakuori tarkalleen on, mutta se on muotoiltu kolmiulotteisesti reunoiltaan kaarevaksi 700 asteen lämpötilassa. Takakuoren pitkien sivujen pyöristys on miellyttävä ja Mate 10 Pro istuu mukavasti kouraan. Kameran kohdalla lasikuoren sisäpintaan toteutettu väritys taittaa valoa hieman eri tavalla muodostaen kuoren yläosaan koristeraidan.

Etenkin Mate 10 Pron sininen ja ruskea värivaihtoehto ovat mukavan persoonallisia ja erottuvat positiivisesti massasta. Huawei ansaitsee plussaa myös siitä, että väriteema jatkuu laitteen kaikissa ulkoisissa osissa.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Mate 10 Pro on ensimmäinen älypuhelinmalli (yhdessä Mate 10:n kanssa), joka käyttää HiSiliconin uutta Kirin 970 –järjestelmäpiiriä. Piiri valmistetaan TSMC:n 10 nanometrin prosessilla ja se rakentuu 5,5 miljoonasta transistorista. Kirin 970 -piirin prosessoriytimien hyötysuhteen kerrotaan parantuneen 20 % Kirin 960 -piiriin nähden. Grafiikkasuorituskyvyn luvataan puolestaan parantuneen 20% ja hyötysuhteen jopa 50 %.

Piirin merkittävin uutuusominaisuus on Neural Prosessing Unit –apusuoritin, joka on tarkoitettu tekoäly- ja koneoppimistehtävien tehostamiseen. Huawein mukaan NPU on tekoälylaskennassa 50 kertaa energiatehokkaampi ja 25 kertaa suorituskykyisempi verrattuna neliytimiseen Cortex-A73 –prosessoriin. NPU:ta käytetään Mate 10 Prossa mm. käyttäjän käyttötapojen ennakoimiseen ja puhelimen toiminnan optimoimiseen.

Lisäksi Kirin 970 sisältää neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-prosessoriydintä, 12-ytimisen uusimman sukupolven Mali-G72-GPU:n, kaksiytimisen kuvasignaaliprosessorin, kuva-DSP:n, i7-sensoriprosessorin ja huippunopean LTE-modeemin.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri (4 x 2,4 GHz Cortex-A73 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A53 CPU, Mali-G72 MP12 GPU, NPU, 1,2 Gbit/s LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt UFS 2.1 –muistia, josta vapaana noin 108 Gt
  • LTE Cat.18 (1200/150 Mbit/s), 3CA (carrier aggregation), 4x4MIMO, 256QAM Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct
  • Bluetooth 4.2, aptX/aptX HD & LDAC HD Audio
  • NFC, GPS, GLONASS, BDS

Sekä RAM-muistin että tallennustilan määrä on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa. Molempia on riittämiin, eli kuusi ja 128 gigatavua. Lisätilaa esimerkiksi musiikki- tai videokirjastolleen kaipaaville huono uutinen on se, ettei laitteessa ole muistikorttipaikkaa. Ratkaisu on hieman kummallinen, sillä muistikorttipaikka löytyy Mate 10 –sisarmallista, joka ei kuitenkaan ole Suomessa myynnissä.

Kirin 970 –piirin integroitu LTE-modeemi edustaa nopeudeltaan markkinoiden terävintä kärkeä. Se kykenee 1200 Mbit/s latausnopeuteen ja 150 Mbit/s lähetysnopeuteen, jos vain operaattori moisia nopeuksia tukee. Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi ja ne tukevat dual-standby-toimintatilaa.

Mate 10 Pron näytön alapuolelle jäävä kaistale on niin pieni, ettei siihen ole mahtunut enää  sormenjälkitunnistinta tai navigointipainikkeita. Tästä syystä navipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja käyttäjällä on mahdollisuus muokata niiden järjestystä ja asettelua.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu USB Type-C-liitäntä, mikrofoni, pari antenniraitaa sekä laitteen pääkaiutin. USB-liitäntä tukee 3.1-versiota ja DisplayPort 1.2 –standardia kuvaulostuloa varten. Näyttöön tai televisioon kytkettynä Mate 10 Pro tukee ns. työpöytätilaa, jolloin isolle ruudulle avautuu tietokonemainen käyttöliittymänäkymä Samsungin DeXin tapaan. USB Type-C toimii myös kuulokeliitäntänä, sillä Mate 10 Prosta ei löydy perinteistä 3,5 mm ääniliitäntää. Mukana toimitetaan adapteri tavallisten kuulokkeiden kytkemiseksi 3,5 mm liitäntään, mutta puhelimen lataaminen ei luonnollisestikaan onnistu sen ollessa käytössä.

Mate 10 Prosta löytyy stereokaiuttimet, mutta laitteen alapäädyssä sijaitseva on selkeästi pääkaiutin, sillä se tuottaa käytännössä kaikki matalammat taajuudet ja soi samalla myös kovempaa. Toinen kaiutin on sijoitettu puhelimen kuulokkeen yhteyteen. Kaiuttimet soivat kohtalaisen lujaa (75,5 dB 30 cm etäisyydeltä), mutta edustavat äänenlaadultaan tavanomaista keskiluokkaa.

Siinä missä ensimmäiset kilpailijat julkaisivat laajempaa 18:9 kuvasuhteen näyttöjä käyttävät puhelimensa jo alkuvuodesta, lähtee Huawei leikkiin mukaan pieneltä takamatkalta, sillä Mate 10 Pro on yrityksen ensimmäinen 18:9 näytöllä varustettu high-end-puhelin.

Huawei kutsuu Mate 10 Pron näyttöä FullView-markkinointinimellä. Kyseessä on kuusituumainen AMOLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus on 2160 x 1080 pikseliä. Pinta-alaltaan se on noin 11 % suurempi kuin edeltäjämallissa, mutta kolmisen prosenttia pienempi kuin 16:9-kuvasuhdetta käyttävässä 5,9-tuumaisessa Mate 10 –sisarmallissa. Näyttöä suojaa reunoilta pyöristetty Gorilla Glass –lasi.

Puhelin osaa skaalata sovelluksen 18:9 kuvasuhteelle, jos sovellus ei sitä itsessään tue. Skaalaus toimi useimpien sovellusten kanssa hyvin, mutta jos ongelmia syntyy, voi sen kytkeä sovelluskohtaisesti pois päältä ja jättää näytön ylä- ja alareunaan pienet mustat palkit. Myös esimerkiksi YouTube-videotoistossa näytön reunoille jää mustat palkit, jos video tukee kapeampaa 16:9 kuvasuhdetta.

Näyttö on HDR10-yhteensopiva ja sen kerrotaan tukevan 112 %:sti NTSC-väriavaruutta, joskin suoratoistopalvelut eivät toistaiseksi tue laitetta HDR-materiaalin näyttämiseksi. Näyttö tukee myös silmäystävällistä sinisen valon suodattavaa tilaa sekä käsinetilaa ja käyttäjä voi säätää näytön asetuksista mm. valkotasapainoa, kuvatilaa sekä resoluutiota.

Always on display –näkymä on myös mahdollista kytkeä päälle asetusvalikon syövereistä (tietosuoja ja turvallisuus -> näytön lukitus ja salasanat -> näytä tiedot aina) ja se näyttää sammutetulla näytöllä kellon, päivämäärän, akun varauksen, soivan musiikkikappaleen sekä Huawein omien sovellusten ilmoituskuvakkeet.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,0-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • 1080 x 2160 pikseliä, 18:9-kuvasuhde, 402 PPI
  • HDR10-tuki, 112 % NTSC-väriavaruus
  • 5D Gorilla Glass –lasi
  • sinisen valon suodatin, käsinetila, Always On Display

Kuvanlaadultaan Mate 10 Pron näyttö on erittäin miellyttävä. Värintoisto on näytön normaaliväritilalla tarkka ja luonnollinen, mutta samalla kuitenkin eloisa, toisin kuin joidenkin kilpailijoiden kalibroiduissa väritiloissa. Kuten AMOLED-tekniikalta voi odottaa, tummien värien toisto ja kontrasti ovat huippuluokkaa. Maksimikirkkaus on manuaaliasetuksella keskitasoa, mutta automaattiasetuksella se nousee tarpeen vaatiessa hyviin lukemiin. Kirkkaassa valaistuksessa näytön luettavuus vaikuttaa hyvältä, siltä osin miten pystyimme siihen keinovalaistuksessa paneutumaan. Katselukulmissa ei ole valittamista, vaikka äärilaidoilla näyttöön ilmestyykin punaisia ja vihreitä heijastuksia.

Puhelimen yläpääty on lähestulkoon umpinainen, sillä sieltä löytyy ainoastaan taustamelumikrofonin aukko sekä infrapunalähettimen linssi. Infrapunasensorin avulla puhelinta voi käyttää monitoimikaukosäätimenä. Myös yläpäädyssä on alapäädyn tapaan antenniraidat, jotka on kuitenkin toteutettu melko hillitysti. SIM-korttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläosassa ja siihen sopii kaksi nano-SIM-korttia. Punainen tiiviste on osa puhelimen IP67-vesi- ja pölysuojausta.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on kapea, mutta siihen on saatu sijoitettua kaikki tyypilliset komponentit, kuten kuuloke, etukamera, valoisuus- ja etäisyystunnistimet sekä monivärinen LED-merkkivalo. Kuuloketta suojaa metallinen ritilä, joka on lasin pinnan tasalla, joten ratkaisu ei kerää juurikaan likaa itseensä. Kuulokkeen yhteydessä sijaitsee myös toinen stereokaiuttimista, jonka ääni on kuitenkin hyvin diskanttipainotteinen ja toista kaiutinta vaimeampi.

Mate 10 Pron etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja sen parina on kiinteätarkenteinen f2.0-aukkosuhteen objektiivi. Etukameran kuvanlaadussa ei ole valittamista, sillä se tekee terävää ja hyvännäköistä jälkeä. Dynamiikassa olisi vielä parannettavaa, joka on ymmärrettävä pienelle etukameran kennolle.

Mate 10 Pron lasisen takakuoren alta löytyy kapasiteetiltaan varsin mukava 4000 mAh litium-polymeeriakku, jonka koko on pysynyt samana edeltäjämallin kanssa. Kilpailijoihin nähden akun kapasiteetti on varsin kilpailukykyinen, sillä esimerkiksi Samsung Galaxy S8+:ssa, LG V30:ssa ja OnePlus 5T:ssä akun kapasiteetti liikkuu 3300-3500 mAh:ssa.

Mate 10 Pro tukee Huawein omaa SuperCharge-pikalatausta, joka onnistuu mukana toimitettavalla laturilla jopa 22,5 watin teholla. Harmillista sen sijaan on, että vaikka Mate 10 –malleissa on siirrytty lasisen takakuoren käyttöön, ei puhelimen varustukseen kuulu tukea langattomalle lataukselle.

Huawei ei tunnu tällä hetkellä oikein tietävän linjaansa sormenjälkitunnistimen sijoituspaikan suhteen, sillä useammassa viimeisen vuoden aikana julkaistuissa malleissa (Mate 9 Pro, Honor 9, P10) yritys siirsi tunnistimen takakuoresta näytön alapuolelle, mutta Mate 10 Prossa tunnistin sijaitsee jälleen takakuoressa kameran alapuolella. Sijainnissa on hyvät ja huonot puolensa, sillä sormi löytää tunnistimen varsin luonnollisesti normaalissa käyttöasennossa, mutta toisaalta tunnistimeen ei pääse käsiksi puhelimen ollessa pöydällä.

Toiminnaltaan Mate 10 Pron tunnistin edustaa markkinoiden ehdotonta kärkeä. Se on huippunopea ja avaa lukituksen käytännössä heti, kun sormenpää koskettaa lukijan pintaa. Tunnistaminen tapahtuu myös erittäin hyvällä tarkkuudella, eli emme törmänneet epäonnistuneisiin tunnistuksiin oikeastaan lainkaan. Hieman kostean sormen sensori myös tunnistaa, mutta rehellisesti märkää sormea se ei enää havaitse.

Huawei on myös yhdistänyt sormenjälkitunnistimeen lisätoimintoja, joiden myötä tunnistinta pyyhkäisemällä tai koskettamalla voi mm. avata ilmoitusvalikon, ottaa kuvan, vastata puheluun tai selata valokuvia.

 

Kamera

Mate 10 Pron kaksoiskamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa ja sitä on korostettu lasikuoreen tehdyn koristeraidan avulla. Molempien kameroiden ympärillä on omat pienet metallikehyksensä, jotka ovat hieman lasisen takakuoren pinnasta kohollaan. Kameralinssien vasemmalla puolella sijaitsee kaksois-LED-salama ja oikealla puolella laser-tarkennuksen sensorit.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin värillinen kuvasensori (1,25 um pikselikoko, 1/2,85 -tuumainen kenno), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, OIS
  • 20 megapikselin mustavalkoinen kuvasensori (1,0 um pikselikoko, 1/2,85 -tuumainen kenno), 27 mm kinovastaava polttoväli, f1.6
  • Tarkennustavat: PDAF, laser, syvyystiedot, kontrasti
  • häviötön 2x zoomaus
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 60 FPS

Mate 10 Pron kamera edustaa Huawein ja Leican yhteistyön viimeisimpiä hedelmiä. Se on uusin kehitysversio vuosi sitten Mate 9:n yhteydessä esitellystä toteutuksesta, jossa käytetään 12 ja 20 megapikselin kuvasensoreita. Mate 10 Prossa uutta on laadukkaammat ja valovoimaisemmat Leica SUMMILUX-H –objektiivit sekä Kirin 970 –piirin mahdollistamat parannukset kuvien prosessoinnissa sekä tekoälyn hyödyntämisessä kuvia otettaessa.

Huawein muiden tämän vuoden huippumallien tapaan kamera perustuu 12 megapikselin värisensoriin sekä 20 megapikselin mustavalkosensoriin, joiden avulla hankittavan kuvadatan pohjalta kamera muodostaa lopullisen käyttäjälle näkyvän otoksen. Mustavalkosensorin tarkoituksena on tuoda kuviin enemmän valoa, terävämpiä yksityiskohtia sekä parempaa dynamiikkaa. Molempien kameroiden objektiivien aukkosuhde on nyt todella valovoimainen f1.6, mutta vain värikameran yhteydessä on optinen vakain. Mustavalkosensorin kolme kertaa suuremman valoherkkyyden odotetaan korvaavan optisen vakaimen tarpeen suurimmilta osin.

Kamera ottaa tilanteesta riippuen useampia otoksia ja muodostaa niistä yhden lopullisen kuvan. Tässä toimii apuna Kirin 970 –piirin kaksiytiminen kuvasignaaliprosessori, jonka ansiosta mm. kohinanvaimennuksen kehutaan toimivan entistä etevämmin. Lisäksi kuvaustoiminnoissa hyödynnetään piirin uutta NPU-suoritinta, joka mahdollistaa mm. kuvauskohteiden automaattisen tunnistuksen.

Mate 10 Pro tukee kaksinkertaista zoomausta, joka on toteutettu ohjelmistopohjaisesti kahden kameran avulla ja jonka muodostaman jäljen Huawei lupaa olevan häviötöntä.

Mate 10 Pron kamerasovellus käynnistyy lukitusnäkymän alanurkan pikavalinnasta pyyhkäisemällä, kyljen alempaa äänenvoimakkuuspainiketta kahdesti painamalla tai perinteisesti kamerasovelluksen kuvakkeesta. Kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on lähes välittömästi käyttövalmiina. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti, joskin heikossa valossa tarkennusaika luonnollisesti hieman pitenee.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on pysynyt lähestulkoon muuttumattomana edeltäjämallista, eli niin hyvät kuin huonotkin puolet ovat pysyneet ennallaan. Käyttöliittymän toimintalogiikka on pysynyt muuttumattomana, eli kuvaustilavalikkoon pääsee vasemmalta oikealle pyyhkäisemällä ja asetusvalikkoon vastakkaiseen suuntaan pyyhkäisemällä. Videokuvaustilan valitsin löytyy suljinpainikkeen vierestä ja manuaalitilan saa aktivoitua suljinpainikkeen vieressä olevasta korvakkeesta.

Näkymän vasemman reunan palkissa on uutena kuvakkeena muotokuvatila, joka aktivoi ihmisten kuvaamiseen optimoidun kuvaustilan. Muotokuvatilassa on mahdollista käyttää sekä taustan sumennusta että kasvojen kaunistusefektejä samaan aikaan. Huawein mukaan kamera oppii tekoälyn avulla otetuista muotokuvista ja osaa hyödyntää oppimaansa uusien kuvien ottamisessa.

Manuaalitila kulkee edelleen Pro-kuvaustilan nimellä ja se avautuu kuvaustilavalikon sijaan suljinpainikkeen viereen sijoitettua pientä korvaketta pyyhkäisemällä. Tällöin kuvausnäkymän oikeaan reunaan avautuu manuaalisäädöt tarkennukselle, ISO-arvolle (50 – 3200), suljinajalle (1/4000 – 30 sekuntia), valotuksen kompensoinnille ja mittaukselle sekä valkotasapainolle. Pro-tilassa myös RAW-kuvaus on mahdollista kytkeä päälle, jolloin kamera tallentaa tilanteesta sekä raakakuvan että JPG-kuvan.

Mate 10 Pron kameran uusiin ja melko huomaamattomiin ominaisuuksiin kuuluu kuvauskohteen automaattinen tunnistaminen tekoälyn ja NPU:n tarjoaman prosessointitehon avulla. Kamera tunnistaa viitisentoista eri kuvauskohdetta, kuten ruuan, koirat ja kissat, kasvit ja maisemat ja osaa optimoida kuvan kyseiseen käyttöön sopivaksi.

Käytännössä totesimme ominaisuuden toimivan hämmentävän nopeasti ja luotettavasti. Esimerkkikuvassa kamera on tunnistanut kuvauskohteena olevan koiran ja ilmaisee siitä pienellä oikean alanurkan koiraikonilla. Ainakin itse koin kuitenkin pienenä ongelmana sen, ettei automaattitunnistusta saa kytkettyä pois päältä, eikä käyttäjä tiedä tarkalleen mitä optimointeja eri tunnistustilat sisältävät. Ainakin teoriassa on siis mahdollista, että tietyissä kuvauskohteissa kamera säätää kuvanlaadun automaattisesti epäluonnollisemmaksi kuin peruskuvaustilalla.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Mate 10 Pro tekee hyvässä valaistuksessa erittäin terävää ja 12 megapikselin luokassa varsin yksityiskohtaista jälkeä. Vaihtoehtona olevaa 20 megapikselin kuvatarkkuutta emme näe järkeväksi käyttää, sillä sen laatu ei ole 20 megapikselin mustavalkokuvien tai muiden kilpailevien 20 megapikselin kameroiden tasolla, eikä sen ollessa käytössä voi hyödyntää 2x hybridizoomia. Osassa kuvista Mate 10 Pro terävöi kuvia jopa hieman liikaa, joka tulee esiin kuvia pikselitasolla tutkittaessa.

Värintoistoltaan Mate 10 Pron kuvat ovat pääosin miellyttävän luonnollisen näköisiä emmekä havainneet merkittävää värien ylikorostumista. Dynamiikka on kamerapuhelimien parhaimmistoa ja havaintojemme mukaan kuvien muodostamisessa käytetään todennäköisesti automaattisesti HDR:n kaltaisia kikkoja, vaikka HDR-tila ei olisikaan kytkettynä päälle.

Selkein parannus edeltäjämalliin nähden on tapahtunut hämäräkuvauksessa. Mate 10 Pron otokset ovat heikossa valossa terävyydeltään ja yksityiskohdiltaan markkinoiden parhaimmistoa. Lisäksi kohina pysyy erinomaisesti loitolla. Hämäräkuvien valoisuus säilyy varsin luonnonmukaisena ja paikoin aavistuksen todellista kirkkaampana. Värit säilyvät kamerapuhelimeksi hyvin, vaikkakin haastavammissa tilanteissa ja erittäin heikossa valossa hienoimmat sävyt saattavat jäädä kuvista pois. Kokonaisuudessaan Mate 10 Pro tekee heikossa valossa kamerapuhelimeksi erinomaista jälkeä.

Valon vähentyessä Mate 10 Pron kamera-automatiikka alkaa nostaa kuvien herkkyyttä suljinajan venyessä yli 1/100 sekunnin. Pisimmillään saimme automaattitilassa suljinajan 1/4 sekuntiin ja ISO-arvon lukemaan 1250. Optisesta vakaimesta alkaa jo olla merkittävää hyötyä neljäsosasekuntin suljinajalla ja silloin myös käyttäjältä vaaditaan asianmukaista käden vakautta optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tavanomaisissa iltaolosuhteissa suljinaika pysyy kuitenkin yleensä 1/15-1/30 sekunnin tienoilla.

Koska Mate 10 Pro on varustettu edeltäjämallinsa tapaan häviöttömäksi mainostetulla kaksinkertaisella hybridizoomilla, päätimme nopeasti myös todentaa sen toiminnan silmämääräisesti. Ohessa ovat mallikuvat kolmesta eri kuvaustilanteesta ilman zoomia ja 2x hybridizoomin kanssa otettuna. Zoomaamattoman kuvan rajaus on skaalattu vastaamaan zoomatun kuvan kokoa, joka on puolestaan 1:1 kokoinen 415 x 500 pikselin rajaus.

Kuten kuvista voi havaita, Huawein hybridizoomilla otetut kuvat todellakin ovat laadultaan havaittavasti parempia, kuin pelkkä tavanomaisesti ”digizoomattu” otos. Teimme saman havainnon jo vuosi sitten Mate 9 Pron kanssa ja sama toteamus näyttäisi edelleen pätevän. Sitä on kuitenkin todella hankala todentaa, onko kuvanlaatu vastaavaa kuin ”oikealla” optisella zoomilla otetussa kuvassa. Pieniaukkoiset teleobjektiiviset aiheuttavat omat haasteensa etenkin hämäräolosuhteissa, joten saattaa hyvinkin olla, että Huawein useita otoksia ja ohjelmistopuolen taikoja hyödyntävä hybridiratkaisu on paras puhelinkäyttöön tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Otimme vertailun vuoksi kuvat kolmesta eri tilanteesta sekä Mate 10 Prolla että edeltäjämalli Mate 9 Prolla. Tarkoituksena on vertailla kuvanlaatua Huawein uusimman ja edellisen sukupolven kameratoteutusten välillä. Erona laitteiden välillä on Mate 10 Pron edistyneempi ja valovoimaisempi (f1.6 vs. f2.2) objektiivi sekä Kirin 970 –piirin parempi prosessointiteho.

Ensimmäisessä harmaana syyspäivänä otetussa kuvassa Mate 10 Pro valottaa otosta enemmän korkeamman ISO-arvon sekä luonnollisesti myös valovoimaisemman objektiivinsa myötä. Suljinaika on molemmilla sama 1/50 sekuntia. Sen myötä taivas on päässyt palamaan aavistuksen, joskaan ei pahasti puhki. Mate 10 Pron kuva on terävämpi ja yksityiskohtien toistossa ero on hyvin pieni.

Toisessa kuvassa vallitsee synkkä syksyinen iltahämärä ja erot kuvien välillä venyvät varsin selkeiksi. Molemmat puhelimet käyttävät kuvassa ISO 800 –herkkyyttä, mutta Mate 10 Pro voi valovoimaisemman objektiivinsa myötä käyttää huomattavasti lyhyempää 1/17 sekunnin suljinaikaa Mate 9 Pron 1/7 sekunnin sijaan. Yksityiskohdiltaan Mate 9 Pron kuva menee varsin sumeaksi, kun taasen Mate 10 Pron otos on hämäräkuvaksi erittäin yksityiskohtainen ja terävä. Tällä osa-alueella Huawein kameratekniikka on tehnyt selvän hyppäyksen parempaan suuntaan.

Kolmantena vertailukohteena on syksyisessä päivänvalossa havupuun neulasista otettu lähikuva, jonka molemmat puhelimet taltioivat 1/33 sekunnin suljinajalla. Erona kuvissa on herkkyys, joka Mate 10 Pron tapauksessa on puolta pienempi kuin edeltäjämallissaan. Samalla Mate 10 Pro on kuitenkin jälleen hieman ylivalottanut kuvaa, jonka lisäksi värimaailma on jostain syystä hieman hailakka. Mate 9 Pro puolestaan korostaa liikaa vihreän sävyjä. Yleisellä tasolla totesimme myös, ettei hybridizoomaus ole parhaimmillaan lähikuvien ottamisessa.

Vertailimme myös Mate 9 Pron ja Mate 10 Pron kuvanlaatua zoomin osalta ja totesimme sen melko pieneksi. Kuvista on lähinnä havaittavissa samoja taipumuksia, mitkä nähtiin edellisissä vertailukuvissa. Mate 10 Pron otoksissa on hieman enemmän terävöitystä. Hämärässä zoomatun kuvan laatuero Mate 10 Pron eduksi on selvästi pienempi kuin zoomaamattoman.

Mate 10 Pro mahdollistaa videokuvan tallentamisen parhaimmillaan 4K 30 FPS ja 1080p 60 FPS tarkkuuksilla. 4K-video tallentuu edistyneemmällä H.265-pakkauksella (Main@L5@Main) .mp4-kääreeseen melko alhaisella noin 24 Mbit/s bittivirralla sekä 192 kbit/s äänellä. 1080p 60 FPS –video tallentuu puolestaan vanhemmalla H.264-pakkausstandardilla noin 19 Mbit/s bittivirralla.

4K-videon kuvanlaadussa ei ole värimaailman, dynamiikan ja terävyyden osalta juuri valittamista. Yksityiskohdat eivät kuitenkaan aivan yllä samalle tasolle parhaiden kilpailijoiden kanssa, joka saattaa johtua osittain videon melko aggressiivisesta pakkauksesta. 30 FPS ruudunpäivitysnopeus aiheuttaa luonnollisesti pientä häntimistä liikkuvissa objekteissa. Kuvanvakautus toimii 4K-tilassa vain optisena, mutta suodattaa silti melko hyvin pahimmat tärinät.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mate 10 Pro on sisarmallinsa kanssa ensimmäinen Huawein puhelin, joka käyttää uutta EMUI 8 –käyttöliittymää sekä Android 8.0 Oreo –käyttöjärjestelmää. Huawei on hypännyt käyttöliittymänsä versionumeroinnissa parin pykälän yli, sillä viimevuotinen versio oli vielä EMUI 5.0. Tarkoituksena on mitä ilmeisimmin päivittää Androidin ja EMUI:n versionumerot yhtenäisiksi.

EMUI 8 tarjoaa niin ulkonäön kuin ominaisuuksienkin osalta varsin kattavia lisäyksiä ja parannuksia vakio-Androidiin nähden. Käyttöliittymän kustomointi on aiempien versioiden tapaan varsin raskasta, eikä välttämättä erityisesti etenkään puhtaan Androidin ystävien mieleen. Alta löytyy luonnollisesti Android Oreon mukanaan tuomat parannukset, kuten automaattitäyttö, kuva kuvassa –tila, ilmoitustäplät ja sovellusten taustarajoitukset. Lisää Android Oreosta voi lukea Googlen sivuilta.

Pinnan alla käyttäjältä näkymättömissä Huawei kertoo parantaneensa ja monipuolistaneensa EMUI:n tekoäly- ja koneoppimisominaisuuksia entisestään ja Mate 10 –malleissa ne osaavat luonnollisesti hyödyntää Kirin 970 –piirin NPU:ta. EMUI 8 oppii käyttäjän tottumuksia ja pyrkii niiden pohjalta nopeuttamaan sovellusten käynnistymistä sekä pienentämään virrankulutusta mm. priorisoimalla useammin käytettyjä sovelluksia. Käyttöjärjestelmä osaa myös suositella toimintoja käyttötilanteisiin ja –olosuhteisiin liittyen.

Päivitysten suhteen on positiivista, että Mate 10 Pro tukee Android Oreon Project Treble –ominaisuutta, joka eriyttää käyttöjärjestelmän perustoiminnot ja valmistajan kustomoinnit omiksi kerroksiksi ja näin helpottaa päivitysten tekemistä merkittävästi. Lisäksi Huawei on ilmoittanut aikovansa julkaista Googlen tietoturvapäivityksiä huippumalleilleen kuukausittain.

Ulkoasultaan EMUI 8 poikkeaa hyvin vähän edellisestä EMUI 5.1 –versiosta, joten aiheeseen perehtymätön tuskin edes huomaa eroa esimerkiksi edeltäjämalli Mate 9 Prosta siirryttäessä. Sovelluskuvakkeet on mahdollista sijoittaa joko kotinäkymään tai asetuksista päälle kytkettävään sovellusvalikkoon ja käyttöliittymää voi kustomoida erilaisten teemojen avulla.

Huawei on varustanut käyttöjärjestelmän omalla sovelluskattauksellaan, joista osa (mm. sähköposti, kuvat, musiikki) menee hieman päällekkäin Googlen sovelluspaketin kanssa. Ylimääräisiä kolmansien osapuolien sovelluksia ei testikappaleestamme kuitenkaan löytynyt, mikä on positiivinen asia.

Kuten jo sanottua, EMUI:n tuorein versio sisältää tuttuun tapaan useita lisäominaisuuksia vakio-Androidiin nähden. Monet ovat päivittäisenkin käytön kannalta varsin näppäriä ja hyödyllisiä, mutta osa niistä on haudattu hieman hankalasti asetusvalikon syvyyksiin niin, että ne jäävät varmasti useimmilta peruskäyttäjiltä huomaamatta.

Kaksoissovellus-ominaisuus löytyy Sovellukset ja ilmoitukset –alavalikosta ja se tarjoaa mahdollisuuden kahteen eri käyttäjätiliin kirjautumisessa samassa sovelluksessa (esim. Facebook tai Whatsapp). EMUI:n hallinta- ja optimointiominaisuudet ovat tuttuun tapaan laajat ja niistä keskeisimpiin pääsee edelleen helpoimmin käsiksi Puhelimen hallinta –sovelluksen kautta.

Yhden käden käyttöä ja käyttöliittymässä navigointia Huawei on pyrkinyt helpottamaan useammallakin eri tavalla. Navigointipalkin näppäinasettelu on muunnettavissa ja haluttaessa koko navigointipalkin voi korvata vapaasti ruudulle sijoitettavalla palluralla, joka toimii painallus ja pyyhkäisyeleiden avulla navigointipainikkeiden tapaan. Mukana on myös tuttu näkymän pienennysmahdollisuus, joka aktivoituu navigointipainikeriviä vaakasuunnassa pyyhkäisemällä. Lisäksi sormenjälkitunnistimen, puhelimen erilaisiin liikkeisiin sekä rystysellä tehtäviin pyyhkäisyihin saa liitettyä erilaisia erikoistoimintoja.

Muita maininnan arvoisia erikoistoimintoja ovat mm. käyttöliittymän tumma värimaailma (kuvissa käytössä), ajastettu virran päälle- ja poiskytkentä, yleiskaukosäädinsovellus sekä Microsoftin kanssa toteutettu kääntäjä-sovellus, jonka kerrotaan hyödyntävän NPU-suoritinta ja tekoälyä.

 

Työpöytätila ulkoisessa näytössä

Ominaisuus vastaa idealtaan Microsoftin Continuum- ja Samsungin DeX –ominaisuuksia. Toisin kuin Samsungilla, Huawein toteutus ei vaadi erillistä telakkaa, vaan puhelimen voi kytkeä ulkoiseen näyttöön USB Type-C –liitäntään kytkettävän DisplayPort-/HDMI-kaapelin avulla. Itse testasimme ominaisuutta televisiossa kiinasta ostetun USB Type-C – HDMI –adapterin avulla.

Kun Mate 10 Pro kytketään ulkoiseen näyttöön, ilmestyy ilmoitusvalikkoon kaksi Projektio-otsikolla varustettua laatikkoa. Toisesta voi valita näytetäänkö ulkoisella näytöllä tietokonemainen työpöytätila vaiko sama näkymä kuin puhelimen omalla näytöllä. Toisesta pääsee käsiksi puhelimen näytölle toteutettuun touchpad-hiireen sekä näppäimistöön. Jos käytössä on Bluetooth-hiiri ja –näppis, voi työpöytänäkymää luonnollisesti käyttää myös niiden avulla tietokoneelle ominaiseen tapaan.

Testasimme työpöytätilaa nopeasti yleisimmissä mieleen tulleissa käyttötarkoituksissa ja se vaikutti toimivan melko hyvin. Chrome esitti nettisivut työpöytänäkymässä ja ainakin muutaman eri videopalvelun sisältö toistui ongelmitta selaimessa. Sovellusten näyttäminen ikkunoissa ja ikkunoiden ryhmitteleminen näytölle tuntui myös toimivan kuten tietokoneella konsanaan.

Huomionarvoisena seikkana työpöytänäkymän sovellusvalikosta löytyy vain keskeisimmät Huawein omat sovellukset sekä erilliseen kansioon kootut kolmannen osapuolen sovellukset, joiden kanssa saattaa esiintyä toimintaongelmia. Listasta puuttuvat kokonaan mm. Googlen sovellukset, joista toimistosovellukset olisivat olleet varsin näppäriä työpöytäkäytössä. Kolmannen osapuolen sovelluksista mm. Twitter ja testaamamme autopeli vaikutti toimivan ongelmitta isolla näytöllä. Eri sovellusten toimivuuteen kannattaa kuitenkin suhtautua toistaiseksi varauksella.

Työpöytänäkymän ollessa käytössä puhelinta voi käyttää edelleen normaaliin tapaan puhelimen omalta näytöltä, eivätkä henkilökohtaiset ilmoitukset tai viestit näy ulkoisella näytöllä.

 

Suorituskyky

io-tech sai testikappaleensa jo julkaisutilaisuuden yhteydessä lokakuussa, mutta ehdimme ottamaan laitteen testikäyttöön vasta hieman ennen marraskuun puoliväliä. Käytimme Mate 10 Prota ympärivuorokautisesti normaalissa päivittäisessä käytössä runsaan parin viikon ajan. Testijaksolla puhelimeen asennettiin pari päivitystä, joista viimeisin oli versionumeroltaan (8.0.0.115(C432)). Puhelimen kanssa ei törmätty minkäänlaisiin ongelmiin testijakson aikana.

Vertasimme Mate 10 Pron käytännön suorituskykyä rinnatusten edeltäjämalli Mate 9 Prohon sekä kilpailevia high-end-puhelimia edustaviin Galaxy S8:aan ja OnePlus 5:een. Käyttöliittymän ja perussovellusten nopeudessa erot laitteiden välillä olivat hyvin pieniä, mutta pienimpiäkin nopeusnyansseja analysoidessa Mate 10 Pro vaikutti olevan useimmiten joukon nopein. Peruskäytössä toiminta on kauttaaltaan sujuvaa ja ripeää, joten sen suhteen Mate 10 Pro ei tuota pettymystä. Lisäksi valmistaja lupaa, että tekoälyoptimointien ansiosta EMUI 8:n nopeus ei tule myöskään käytön myötä hidastumaan kuten kilpailijoiden puhelimissa. Tätä emme kuitenkaan päässeet käytännössä mitenkään toteamaan.

Myös pelisuorituskyvystä emme löytäneet mitään moitittavaa, vaikka Huawei onkin ollut kyseisellä osa-alueella aiemmin hieman kilpailijoitaan perässä. Full HD –tarkkuuden näyttö yhdistettynä uuden Mali-G72 MP12 –grafiikkasuorittimen kykyihin takaa erinomaisen pelisuorituskyvyn nykypäivän raskaammillakin sovelluksilla, kuten Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä sekä parhailla grafiikka-asetuksilla. Rasituksessa havaitsimme puhelimen takakuoren lämpenevän kauttaaltaan hieman, mutta ei häiritsevästi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä Mate 10 Pro pärjää Snapdragon 835- ja Exynos 8895 –piirillisille kilpailijoilleen varsin mainiosti. Prosessorisuorituskyvyssä Kirin 970 –järjestelmäpiiri on täysin samalla viivalla kilpailijoidensa kanssa. Kokonaisvaltaisesti suorituskykyä mittaavissa Antutu- ja PCMark-testeissä Mate 10 Pro on jopa hienoisesti niskan päällä testitulosten valossa. Grafiikkasuorituskyvyssä Kirin 970 näyttäisi puolestaan olevan edelleen hieman kilpailijoitaan jäljessä, mutta ero on kutistunut viime vuodesta ja Mate 10 Pron käytännön suorituskyky on Full HD –näytön myötä Galaxy S8 –malleja parempaa ja lähes yhtä hyvää kuin esimerkiksi OnePlus 5:ssä. Edeltäjämalli Mate 9 Prohon nähden GFXBench-grafiikkatestin tulokset ovat yli kaksi kertaa paremmat.

 

Akunkesto

Mate 9 Pron akunkesto oli vuosi sitten pettymys, joten odotukset Mate 10 Pron akunkeston suhteen olivat uuden virtapihimmän järjestelmäpiirin ja mukavankokoisen 4000 mAh akun myötä toiveikkaat. Testijakson pohjalta pääsimmekin toteamaan Mate 10 Pron akunkeston olevan tämän vuoden high-end-puhelimien terävintä kärkeä.

Hieman yli parin viikon testijakson aikana Mate 10 Prota käytettiin varsin tasaisessa ja tavanomaisessa käytössä. Tyypillisen päivän (~16h, noin klo 8-24) aikana akun varaus hupeni täydestä keskimäärin 60-80 %:iin. Näytön päälläoloaika liikkui tällöin 1-2 tunnin haarukassa.

Yhdellä latauksella selvittiin toistuvasti myös kahden päivän yli, jolloin toisen päivän iltana akun varauksesta oli jäljellä keskimäärin 20-40 %. Näytön päälläoloaika liikkui tuolloin 3-5 tunnin haarukassa. Kertaalleen yhdellä latauksella onnistuttiin venyttämään kolmen päivän yli, jolloin näytön päälläoloajaksi taltioitui noin 3,5 tuntia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Mate 10 Pron mukana toimitettava 22,5-wattinen pikalaturi sijoittuu markkinoiden tehokkaampaan päähän. Huawei käyttää SuperCharge-pikalatauksessaan kahta ylimääräistä pinniä USB Type-C –liittimessä, joiden avulla se syöttää korkean viiden ampeerin maksimivirran alhaisella 4,5 voltin jännitteellä. Huawei on hankkinut Mate 10:n pikalataustekniikalle turvallisuussertifikaatin TÜV Rheinlandilta.

Mate 10 Pron akku latautuu tyhjästä täyteen noin 1,5 tunnissa. Vartissa akku latautuu tyhjästä noin 30 %:iin ja puolessa tunnissa varaus on noussut 58 %:iin. Tunnin kohdalla varaustaso on noussut jo lähes 90 %:iin. Viimeisen kymmenen prosentin täyttäminen ottaa puolisen tuntia.

 

Yhteenveto

Mate 10 Pro esittelee Huawein tuotekehityksen uusimpia saavutuksia ja tekee sen varsin mainiolla tavalla. Kyseessä on erinomainen lippulaivamalli, joka on varsin tasaisen vahva kokonaisuus. Samalla se pystyy tekemään sen, mihin P10 ja Honor 9 eivät aiemmin tänä vuonna aivan pystyneet – nostamaan Huawein high-end-markkinoilla samalle viivalle pahimpien kilpailijoiden kanssa.

Mate 10 Pro on kädessä sulavan ja laadukkaan tuntuinen puhelin. Takakuorimateriaalissa on siirrytty metallista lasiin, joka perustelu järkisyillä on hieman hankalaa, sillä Huawei ei ole toteuttanut puhelimeen langatonta latausta. Laitteen pudotuskestävyyden kannalta molemminpuoliset lasikuoret eivät ole hyvä asia, mutta toisaalta pohjoisen kylmissä olosuhteissa lasi saattaa tuntua kädessä hieman alumiinia miellyttävämmältä. Plussaa Mate 10 Pro ansaitsee IP67-suojauksesta, vaikka siitä ei olekaan apua takuutilanteissa. Laitteen ulkomitat ovat suorastaan loistavat näytön kokoon nähden.

Rautapuolella Mate 10 Pron kärkiominaisuuksia ovat kuusituumainen 18:9 AMOLED-näyttö sekä Kirin 970 –järjestelmäpiiri, joista kumpainenkin näyttelee tärkeää roolia laitteen kilpailukyvyn kannalta. Näyttö on kuvanlaadultaan onnistunut kokonaisuus ja järjestelmäpiirin suorituskykyero pahimpiin kilpailijoihin nähden on jo kutistunut miellyttävän pieneksi. Lisäksi piirin tekoälyominaisuudet ovat askel tulevaisuutta kohti. Kuuden gigatavun RAM-muisti riittää varmasti ja 128 gigatavun tallennustila riittänee useimmille muistikorttipaikan puuttumisesta huolimatta.

Mate 10 Pron akunkesto on yksi laitteen ehdottomia vahvuuksia. Kohtalaisen aktiivisessakin käytössä parin päivän latausvälin pitäisi olla realismia ja kevyemmällä käytöllä on mahdollista päästä jopa 3-4 päivän sykliin. Kamerapuolella Mate 10 Pro tarjoaa erinomaisen tasapainoisen kattauksen. Uudistettu kaksoistakakamera tekee hyvää jälkeä kaikissa olosuhteissa – eniten kehitystä on tapahtunut hämäräkuvauksessa uusien erittäin valovoimaisten objektiivien myötä.

Ohjelmistopuolella on mukava nähdä, että Huawei tarjoaa lippulaivamallinsa heti lähdössä uudella Android Oreo –käyttöjärjestelmäversiolla. Se tukee myös Project Trebleä ja valmistaja on luvannut laitteelle kuukausittaiset tietoturvapäivitykset. Myös EMUI-käyttöliittymä on päivittynyt 8-versioon, mutta käyttäjälle näkyvät uudistukset ovat pysyneet varsin pieninä. Tekoälyn luvataan säilyttävän suorituskyvyn korkealla tasolla myös ajan myötä, mutta tätä oli mahdotonta todeta käytännössä pariviikkoisella testijaksolla. EMUI 8:n vahvuudet ja heikkoudet ovat pysyneet samoina kuin aiemmin. Ominaisuusvalikoima on monipuolinen ja käyttöliittymä toimii erittäin nopeasti, mutta toisaalta vakio-Android on peitetty varsin laajojen kustomointien alle.

Yhteenvetona parin hieman vaisumman julkaisun jälkeen Huawei on palannut Mate 10 Pron myötä high-end-älypuhelinmarkkinoiden kärkikastiin. Mate 10 Pro on tasapainoinen lippulaivamalli, josta emme löytäneet vakavia heikkouksia. Uutuudessa kaikki keskeisimmät ominaisuudet ovat kunnossa ja miinukset liittyvät lähinnä 3,5 mm ääniliitännän, muistikorttipaikan ja langattoman latauksen puuttumiseen. Helppoa Mate 10 Prolla ei kuitenkaan tule markkinoilla olemaan, sillä aiemmin tänä vuonna julkaistut kilpailijat asettavat 799 euron suositushinnan hieman haastavaan asemaan.

 

Plussaa

  • Hyvä 6,0-tuumainen AMOLED-näyttö
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • IP67-suojaus
  • Kirin 970 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Markkinoiden parhaimmistoon kuuluva akunkesto
  • Hyvä kameran kuvanlaatu etenkin hämärässä
  • Takakameran käyttökelpoinen 2x hybridizoomaus
  • Kameran laajat manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • Andrdoid Oreo
  • Project Treble -tuki helpottaa käyttöjärjestelmän päivittämistä
  • EMUI 8- käyttöliittymän kätevät lisäominaisuudet ja -asetukset
  • Suojakuori pakkauksen mukana

 

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne erityisen arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Takuu ei kata kastumisvaurioita IP67-suojauksesta huolimatta
  • Ei Bluetooth 5.0 -tukea
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Melko raskaasti kustomoitu EMUI-käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Ei langatonta latausta
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

 

This site uses XenWord.
;