Io-techin historian ensimmäisessä älypuhelintestissä tutustutaan Huawein uuteen Mate 9 Pro -lippulaivamalliin.

Huawein Mate-sarjan älypuhelimet eivät ehkä ole olleet suurin myyntihitti Suomen markkinoilla, mutta siitä huolimatta kiinalaisvalmistajan suurinäyttöisetkin mallit ovat keränneet oman kannattajakuntansa täällä pohjoisilla markkinoilla. Mate-malliston pari viimeistä sukupolvea ovat olleet hyviä laitteita kokoluokassaan, joten odotukset ennen tämänvuotisten Mate 9 –mallien julkaisua olivat korkealla.

Huawei esitteli Mate 9:n marraskuun alussa Munchenissä järjestetyssä tilaisuudessa ja Pro-versio seurasi vajaata paria viikkoa myöhemmin erillisenä julkaisuna. Pro on periaatteessa seuraaja syyskuussa 2015 esitellylle Mate S –mallille. Suomessa molempien mallien myynti alkoi 20. joulukuuta. Mate 9 –perusversion suositushinta Suomessa on 699 euroa ja Pro-version 849 euroa. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä tammikuun puolivälissä hintataso on Hinta.fi-palvelun mukaan edullisimmillaan hieman vajaa 800 euroa.

Huawei pyrkii selvästi nostamaan profiiliaan Applen ja Samsungin seuraan, sillä vielä vuosi sitten Mate 8:n suositushinta oli 599 euroa ja kaksi vuotta sitten Mate 7:n suositushinta 499 euroa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

huawei-mate-9-pro-1

Huawei on pakannut Mate 9 Pron mustaan litteään pahvirasiaan, jonka ulkoasu on tyylikkään pelkistetty. Mallinimi ja valmistaja logo ovat toteutettu kullankiiltoisella fontilla. Pakkauksen sisällä puhelin tulee vastaan ensimmäisenä ja sen alla tarvikkeet on jaoteltu siististi omiin rasioihinsa.

huawei-mate-9-pro-5

Puhelimen ohella pakkauksen sisällä on muovinen suojakuori, pikakäyttöhjeet, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, nappikuulokkeet, USB Type-C-kaapeli, Type-C-adapteri micro-USB-liitintä varten sekä SuperCharge-pikalaturi.

Kovasta, mutta silti kohtalaisen taipuisasta savunharmaasta muovista valmistettu suojakuori yltää puhelimen kylkien ja kulmien suojaksi. Se on mukava lisä kalliin puhelimen kaveriksi, mutta toteutuksessa olisi vielä vähän parantamisen varaa istuvuuden suhteen, sillä kuori pääsee hieman lonksumaan puhelimen ympärillä.

USB Type-C –adapteri on puolestaan mukava pieni lisä näin siirtymäkauden micro-USB-ajasta ollessa vielä kesken. Huawein omaa SuperCharge-pikalatausta tukeva laturi pystyy syöttämään parhaimmillaan 4,5 ampeerin edestä viiden voltin jännitettä, joka tarkoittaa 22,5 watin lataustehoa. Se on tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden tehokkaimmasta päästä.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

huawei-mate-9-pro-9

Etupuolelta Mate 9 Prota katsellessa ei voi välttyä jonkin tasoiselta yhdennäköisyydeltä Samsungin viime vuoden huippumallien kanssa, mutta rinnakkain vertaillessa huomaa nopeasti, että esimerkiksi Galaxy S7 edge on selvästi Huaweita sirompi ja pyöristetympi. Samsung-vaikutelmaa on lisäämässä Huaweille epätyypillisesti näytön alapuolelle sijoitettu kotipainike.

Värivaihtoehtoja on tarjolla kaksi: testikappaleemme edustama Haze Gold ja musta-harmaa Titanium Grey. Testaamamme Haze Gold –värivaihtoehdon metalliosat olivat kullanväriset ja näytön reuna-alueet valaistuksen mukaan tummuuttaan vaihtavan pronssisen ruskehtavat.

Yksi kaarevan näytön eduista on sivusuunnassa kaventuvat ulkomitat, joita Huawei ei kuitenkaan ole onnistunut realisoimaan Mate 9 Pron tapauksessa. Vaikka Huawei mainostaa sivuillaan laitteen kompaktia runkoa, on Mate 9 Pro suurikokoisempi kuin edeltäjä Mate S tai pahin kilpailija Galaxy S7 edge. Eroa jälkimmäiseen voi kutsua jopa selväksi. Myös 169 gramman paino on 13 grammaa enemmän kuin edeltäjässä ja 12 grammaa enemmän kuin GS7 edgessä.

  • Ulkomitat: 152 x 75 x 7,5 mm
  • Paino: 169 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 73,2 %

 

huawei-mate-9-pro-16

Mate 9 Prolle keskeisiä muotoiluseikkoja ovat pitkiltä sivuiltaan kaarevaksi muotoiltu näyttölasi sekä saman profiilin mukaisesti symmetrisesti muotoiltu takakuori. Vaikka osa Huawein markkinointikuvista saattaa antaa ymmärtää näytön reunojen olevan merkittävästi kaarevat, on kaarevuus lopulta hyvin maltillista. Itse asiassa reunoja läheltä tutkiessa ei voi olla aivan varma onko näyttöpaneeli lainkaan kaareva, vai onko vaikutelma vain loivasti kaartuvan lasin aiheuttama näköharha.

huawei-mate-9-pro-18

Mate 9 Pro:n rakenne perustuu alumiiniseen unibodyrunkoon edeltäjämallien tapaan. Näyttöä peittää Gorilla Glass 4 –suojalasi. Metalliosien viimeistely on tuttu viime keväänä julkaistusta P9 Plus puhelimesta ja on edelleen yksi markkinoiden tyylikkäimmistä. Pinnassa on harjattu viimeistely, joka on lopuksi kiillotettu ja pinnoitettu kristallioksidilla. Lisäksi metallikuoren kulmat on koneistettu kiiltäväksi.

Kiiltäväpintaisen viimeistelyn myötä puhelin on vähänkin kosteissa tai rasvaisissa näpeissä tavallista mattapintaista alumiinia selvästi pitävämpi ja esimerkiksi allekirjoittaneella laite pysyi etu-, keski- ja pikkusormen sekä nimettömän varassa vielä lähes pystysuuntaisessa asennossa. Kuivissa käsissä puhelin on kuitenkin liukkaan tuntuinen. Kiillotetun pinnan heikkoutena on herkkyys sormenjäljille, joita ilmestyy pintaan välittömästi käyttöönoton jälkeen.

Takakuoren muotoilu muistuttaa edeltäjämalli Mate S:ää huomattavasti etupuolta enemmän. Metallisen kuoren ylä- ja alaosan halkaisee rakenteeseen integroitu muovinen antenniraita, joka on sävytetty puhelimen muun värimaailman mukaisesti. Kameran muotoilussa sekä sormenjälkitunnistimen sijainnissa puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

Pitkiä sivuja kohden ohentuvan takakuoren kaarevan muotoilun ja pyöristettyjen kylkien ansiosta Mate 9 Pro istuu mukavasti käteen. Kokonaisuus on laadukkaan tuntuinen ja hyvin viimeistellyn oloinen. Laite ei elä tai natise väänneltäessä. Kokonsa puolesta Mate 9 Pro ei sovi kovin hyvin yhden käden käyttöön, ainakaan jos sitä avustavia ohjelmistopuolen ominaisuuksia ei hyödynnetä laajasti.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

huawei-mate-9-pro-12

Huawei Mate 9 ja Mate 9 Pro ovat markkinoiden ensimmäiset puhelinmallit, jotka käyttävät HiSiliconin lokakuussa julkaisemaa Kirin 960 –järjestelmäpiiriä. TSMC:n 16 nanometrin FinFET Compact –prosessilla (16FFC) valmistettavan Kirin 960:n avulla se pyrkii kuromaan entisestään kiinni Samsungin ja Qualcommin etumatkaa järjestelmäpiirimarkkinoilla.

Kirin 960 koostuu keskeisimmiltä osiltaan neljästä 2,4 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A73-prosessoriytimestä, neljästä 1,8 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-prosessoriytimestä, sensoritietoja käsittelevästä i6-apusuorittimesta, uusimman sukupolven ARM Mali-G71 MP8 –grafiikkasuorittimesta (900 MHz) sekä Cat.12-nopeusluokan (600/150 Mbit/s) LTE-modeemista.

Lisäksi piirin LPDDR4-muistiohjain toimii nyt 35 % korkeammalla 1800 MHz:n kellotaajuudella. Uutta on myös nopeammin, viiveettömämmin ja virtapihimmin toimiva CCI-550-yhdysväylä prosessoriytimien ja piirin muiden lohkojen välillä. Tervetulleena uudistuksena piiri tukee vihdoin 4K 30 FPS HEVC/H.265-videon purkamista ja pakkaamista.

Huawein mukaan Kirin 960 –piiri on edeltäjäänsä (Kirin 950) 10 % nopeampi yhden prosessoriytimen suorituskyvyssä, 18 % nopeampi monen ytimen prosessorisuorituskyvyssä sekä peräti 180 % parempi grafiikkasuorituskyvyssä. Etenkin viimeisin on postiivinen tieto, sillä Kirin-piirit ovat olleet heikoimmillaan juuri grafiikkasuorituskyvyn osa-alueella.

huawei-mate-9-pro-11

Mate 9 Pro sisältää muhkeat 128 Gt UFS 2.1 –pohjaista tallennustilaa, josta vapaana on runsaat 110 gigatavua. Useimmille käyttäjille siinä on varmasti riittävästi, mutta on hyväkin olla, sillä Mate 9 Prossa ei ole lainkaan muistikorttipaikkaa. LPDDR4 RAM-muistia on myös mukavat kuusi gigatavua, joka on enemmän kuin useimmissa tämän hetken high-end-puhelimissa. Yhteysosastolta Mate 9 Prosta löytyy 802.11ac kaksitaajuus-WiFi, Bluetooth 4.2 sekä NFC.

huawei-mate-9-pro-14

Mate 9 Pron alapäätyyn on sijoitettu kaiutin, USB Type-C-liitäntä, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä mikrofoni. Monien tämänhetkisten puhelinmallien tavoin USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 –luokan siirtonopeuksia. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on kohtalaisen korkea (mittasimme 30 cm päästä 75 dBA) ja äänenlaatukin älypuhelimien mittapuulla keskitasoa parempi. Stereoefektiä on luomassa laitteen kuulokkeen kautta toimiva toinen kaiutin, jonka toisto on rajattu korkeampiin taajuuksiin.

Näytön alapuolelle Huawei on sijoittanut kapasitiiviset navigointipainikkeet, joista keskimmäiseksi sijoitetun kotinäppäimen yhteyteen on integroitu myös sormenjälkitunnistin. Reunimmaiset navigointipainikkeet on merkitty ainoastaan valaistuilla pisteillä, joka mahdollistaa niiden toimintojen vaihtamisen päittäin käyttäjän valinnan mukaan. Havaitsimme reunapainikkeiden toiminnassa ajoittain pientä takkuilua.

Sormenjälkitunnistin skannaa sormenpään kolmiulotteisesti ja se kehutaan olevan 20 % Mate 8:n tunnistinta nopeampi. Testijakson alkupuolella sen toiminta tuntui hieman takkuilevan, mutta luotettavuus ja nopeus paranivat syystä tai toisesta hyvälle tasolle testijakson edetessä. Rinnakkain vertailtuna Mate 9 Pron sormenjälkitunnistin avaa puhelimen jopa markkinoiden parhaimpiin lukeutuvaa P9-mallin tunnistinta nopeammin. Tunnistimen sijoitus näytön alapuolelle on hieman erikoinen, sillä tyypillisesti Huawein puhelimissa tunnistin on sijainnut takakuoressa.

huawei-mate-9-pro-17

5,5-tuumainen kaarevareunainen AMOLED-näyttö on yksi Mate 9 Pron keskeisistä ominaisuuksista. Samalla Mate 9 Pro on Huawein ensimmäinen QHD-tarkkuuden (1440 x 2560 pikseliä) näytöllä varustettu puhelinmalli. Tällä näyttökoolla ja –tarkuudella pikselitiheydeksi muodostuu mukava 534 PPI.

Mate 9 Pron näyttö tukee korkean herkkyyden tilaa, joka mahdollistaa käytön esimerkiksi hansikkaat kädessä. Puhelin tunnistaa virhepainallukset esimerkiksi näytön reunoilla ja osaa blokata ne automaattisesti pois. Totesimme virhepainallusten blokkauksen toimivan hyvin myös käytännössä. Lisäksi näytön voi kytkeä manuaalisesti tai ajastetusti ”silmien mukavuus” –tilaan, joka vähentää sinisen valon määrää ja vähentää silmien väsymistä hämärässä. Akkuasetuksista näytön voi kytkeä virtaa säästävään alhaisen tarkkuuden tilaan, jossa näytön tarkkuutta skaalataan alaspäin.

Näytön kuvanlaatu ei jätä suuremmin toivomisen varaa. AMOLED-tekniikalle tyypillisesti musta on oikeasti mustaa ja kontrastisuhde on erinomainen. Värintoisto on silmämääräisesti arvioituna ja muihin kilpaileviin puhelimiin rinnatusten verrattuna miellyttävän näköistä ja värilämpötilaa voi hienosäätää manuaalisesti näytön asetuksista. Maksimikirkkaus on hyvää keskitasoa – luettavuutta kirkkaassa auringonpaisteessa emme päässeet testaamaan. Katselukulmat ovat erinomaiset, eikä näytön kaarevissa reunoissa ole havaittavissa väripoikkeamia Samsungin kaarevanäyttöisten mallien tapaan.

huawei-mate-9-pro-15

Mate 9 Pron yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan pieni pyöreä linssi infrapunasensorille. Sen välityksellä voi ohjata vaikkapa televisiota puhelimeen esiasennetun sovelluksen avulla. Vasemman kyljen yläosan metalliseen korttikelkkaan voi sujauttaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole.

Näyttölasiin tehtyyn kapeaan kuulokeaukkoon ei tiheän metalliritilän ansiosta kerääntynyt juurikaan likaa testijakson aikana. Kuuloke toimii samalla myös diskanttikaiuttimena. Mate 9 Pron etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja se perustuu OmniVisionin OV8865 -kuvasensoriin, joka on fyysiseltä kooltaan 1/3,2 tuumaa (pikselikoko 1,4 um). Etukamerassa käytetään lisäksi f1.9-aukkosuhteen automaattitarkenteista viisilinssistä objektiivia, jonka kinovastaava polttoväli on 26 mm. Etukameralla voi myös taltioida 1080p-tarkkuuden videota.

huawei-mate-9-pro-20

Teknisestä näkökulmasta takakuori on rakenteeltaan umpinainen, eli käyttäjä ei pääse käsiksi akkuun. Oikeastaan kaikki mielenkiintoiset takakuoren yksityiskohdat, eli kamera oheistoimintoineen, sijaitsevat yläosassa. Kaksoiskamera on muutaman millin kymmenyksen takakuoren pinnasta kohollaan. Lasertarkennuksen linssi sijaitsee kameran alapuolella ja kaksisävyinen LED-salama sekä mikrofonin aukko vastaavasti yläpuolella.

Mate 9 Pron kaikki fyysiset painikkeet sijaitsevat oikean kyljen yläpuoliskossa. Alumiinisten näppäinten tuntuma on terävä ja ne naksahtavat painettaessa, mutta vasteessa on myös pientä tahmeutta. Virta-/lukitusnäppäimen pinta on uritettu, mutta kuviointi saisi olla hieman selkeämpikin.

Laitteen sisälle integroidun akun kapasiteetti on mukavat 4000 mAh, joka on tämän kokoluokan suuremmasta päästä ja 1300 mAh enemmän kuin edeltäjä Mate S:ssä. OnePlus 3T:hen nähden akku on 600 mAh suurempi ja Galaxy S7 edgeen nähden 400 mAh suurempi. Yhdellä latauksella luvataan jopa 20 tuntia videotoistoa, 105 tuntia musiikkitoistoa, 30 tuntia 3G-puheluita tai 20 tuntia nettiselausta 4G-verkossa. Huawein oma SuperCharge-pikalataus mahdollistaa valmistajan mukaan päivän toiminta-ajan 20 minuutin latauksella.

Kamera

huawei-mate-9-pro-22

Molemmissa Mate 9 –malleissa käytettävä kamera on vajaa vuosi sitten julkistetun Leica-yhteistyön toisen sukupolven hedelmä. Mm. P9- ja Honor 8 –malleissa nähty ensimmäisen sukupolven ratkaisu perustui kahteen 12 megapikselin kuvakennoon ja rinnakkain takakuoren yläosaan sijoitettuihin kameroihin. Mate 9 –malleissa kamerat sijaitsevat ”päällekkäin” takakuoren yläosassa ja niissä käytetään eri kuvasensoreita.

Mate 9 Pron takakameraratkaisu perustuu 12 megapikselin värilliseen RGB-kuvasensoriin (alempi) sekä monokromaattiseen eli mustavalkoiseen 20 megapikselin sensoriin (ylempi). 12 megapikselin sensori on malliltaan Sony IMX286 ja se on kooltaan 1/2,85-tuumainen (1,25 um pikselikoko). 20 megapikselin kameran kenno on puolestaan Sony IMX350, jonka pikselikooksi muodostuu samalla 1/2,85 tuuman sensorikoolla tasan yksi mikrometri.

Mustavalkosensorin tehtävänä on taltioida lisää yksityiskohtia, parantaa dynamiikkaa ja lisätä valovoimaa. Lisäksi sitä hyödynnetään hybridizoomauksessa, tarkennuksessa sekä syvyysefektin tuottamisessa ”laaja aukko” –kuvaustilan yhteydessä. Väritiedot tulevat puolestaan RGB-sensorilta.

Takakameran Leica Summarit -brändättyjen kuusilinssisten objektiivien aukkosuhde on f2.2 ja kinovastaava polttoväli 27 mm. Molempien objektiivien yhteenlaskettu laskennallinen aukkosuhde on f1.6. Optinen kuvanvakain on sijoitettu alemman 12 megapikselin kameran yhteyteen. Vakautus on ainakin paperilla merkittävä parannus Huawein aiempaan kaksoiskameraratkaisuun nähden. Kamera käyttää tarkennuksessa hyödykseen neljää eri tekniikkaa – laseria, vaiheentunnistusta, kontrastieroja sekä syvyystietoja.

Mate 9 –mallit ovat Huawein ensimmäisiä lippulaivamalleja, jotka tukevat 4K-videokuvausta (30 FPS). Ominaisuutta on ehditty kaivata jo pidempään, sillä kilpailijoiden tuotteista se on löytynyt jo parin vuoden ajan. Syy puutteeseen on johtunut järjestelmäpiiristä, joka on korjattu uuden Kirin 960 –piirin myötä.

huawei-mate-9-pro-kamerasofta1

Mate 9 Pron kamerasovellus on tuttu viime keväänä julkaistuista P9-malleista. Erona on ainoastaan vakiokuvausnäkymän vasempaan reunaan keskimmäiseksi lisätty kuvan väriasetuspainike. Kamerasovellus on monipuolinen ja käytettävyydeltään varsin hyvä, kunhan sen toimintojen kanssa pääsee sinuiksi. Keskeistä on tietää, että kuvaustilavalikko avautuu näkymää vasemmalta oikealle pyyhkäisemällä ja asetusvalikko vastaavasti oikealta vasemmalle pyyhkäisemällä. Erillisiä painikkeita näille valikoille ei ole, joten on tärkeää katsoa läpi ruudulle avautuva käyttöopastus ensimmäisellä käyttökerralla.

Leican mukanaolo kameran kehityksessä näkyy edelleen mm. kuvakkeiden ulkonäössä sekä erillisessä mustavalkokuvaustilassa, joka hyödyntää kaksoiskameran mustavalkoista 20 megapikselin sensoria. Pitkään toivottuna parannuksena Huawei on vihdoin ja viimein asettanut asetusvalikon kääntymään näytön asennon mukaisesti, eli se on käytettävissä myös puhelimen ollessa vaaka-asennossa.

Näytön ollessa sammutettuna kamerasovelluksen käynnistys onnistuu nopeimmin äänenvoimakkuuspainiketta kahdesti näpäyttämällä. Kamera käynnistyy ja toimii nopeasti. Kuva tallentuu viiveettä suljinpainiketta painettaessa ja kamera on välittömästi valmis uuteen kuvaan. Tarkennus toimii riittävän nopeasti, mutta ei aivan markkinoiden parhaimpien tahtia. Tarkennuspisteen lukitus toimii onneksi varsin luotettavan tuntuisesti.

huawei-mate-9-pro-kamerasofta4

Kuvaustiloja löytyy 15 kappaletta ja muutaman lisää voi ladata Huawein sovelluskaupasta. Valikoimaan kuuluu useita eri efektejä sekä asiakirjan skannauksen kaltainen oikeasti hyödyllinen toiminto, joka suoristaa kuvatun asiakirjan selkeästi luettavaan muotoon. Myös HDR-tila on sijoitettu hieman kömpelösti kuvaustilojen joukkoon, vaikka useimmilla kilpailijoilla sen painike löytyy suoraan kuvausnäkymän pikavalinnoista.

huawei-mate-9-pro-kamerasofta2

Manuaalitila kulkee edelleen Pro-kuvaustilan nimellä ja se avautuu kuvaustilavalikon sijaan suljinpainikkeen viereen sijoitettua pientä korvaketta pyyhkäisemällä. Tällöin kuvausnäkymän oikeaan reunaan avautuu manuaalisäädöt tarkennukselle, ISO-arvolle (50 – 3200), suljinajalle (1/4000 – 30 sekuntia), valotuksen mittaukselle sekä valkotasapainolle. Pro-tilassa myös RAW-kuvaus on mahdollista, jolloin kamera tallentaa tilanteesta sekä raakakuvan että JPG-kuvan.

huawei-mate-9-pro-kamera-zoom-1s
Rajaus 20 megapikselin kuvasta
huawei-mate-9-pro-kamera-zoom-2s
Rajaus 12 megapikselin 2x hybridizoomatusta kuvasta
huawei-mate-9-pro-kamera-zoom-3s
Rajaus 12 megapikselin kuvasta
huawei-mate-9-pro-kamera-zoom-4s
Rajaus 12 megapikselin 2x hybridizoomatusta kuvasta

Uutena ominaisuutena Mate 9 –mallit tukevat kaksinkertaista hybridizoomausta, joka on valmistajan mukaan kaksoiskameraa hyödyntävä häviötön digitaalizoomaus. 20 megapikselin mustavalkoisen kuvasensorin informaatiota käytetään 12 megapikselin värikuvan zoomaamiseen, joten toteutus on erilainen kuten esimerkiksi Applen ja LG:n puhelimissa. Vaikka zoomattu kuva muodostetaan digitaalisesti kahden kameran otoksista, painottaa Huawei lopputuloksen olevan häviötön. Tarkemmin kuvan muodostusprosessista yritys ei kuitenkaan kerro.

Yllä olevat esimerkkikuvat havainnollistavat zoomin toimintaa käytännössä. Kuvapareista ensimmäinen on rajattu (ja skaalattu samaan kokoon) ilman zoomia otetusta kuvasta ja jälkimmäinen zoomatusta kuvasta. Ensimmäisen kuvaparin zoomaamaton kuva oli kooltaan 20 megapikseliä ja toisen parin 12 megapikseliä. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kuten kuvista näkyy, hybridizoomilla otetun kuvan yksityiskohdat toistuvat huomattavasti tarkemmin kuin rajatussa kuvassa, joten siltä osin ominaisuus vaikuttaisi toimivan lupausten mukaisesti.

Hybridizoomatut kuvat ovat kooltaan 12 megapikseliä, eikä niiden ottaminen onnistu kuvakoon ollessa asetettuna 20 megapikseliin. Tämä on käytännön kannalta hieman kömpelöä, jos käyttäjä haluaa ottaa kuvia parhaalla laadulla, mutta käyttää sujuvasti myös hybridizoomia.

20 MP, 1/111 s, ISO 50
20 MP, 1/604 s, ISO 50
20 MP, 1/634 s, ISO 50
12 MP, 1/100 s, ISO 160
20 MP, 1/812 s, ISO 50
20 MP, 1/33 s, ISO 320
20 MP, 1/100 s, ISO 100
20 MP, 1/33 s, ISO 400
12 MP, 1/25 s, ISO 500

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvien alanurkkaan on rajattu 250 x 200 pikselin kokoinen alue täysikokoisen kuvan yksityiskohdasta. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla. Osa kuvista on otettu 20 ja osa 12 megapikselin tarkkuudella.

Mate 9 Prolla otetut kuvat ovat värimaailmaltaan ja kontrastiltaan luonnonmukaisempia, kuin monilla kilpailijoilla, kuten esimerkiksi Samsungin ja LG:n kilpailevilla malleilla taltioidut otokset. Kuvateknisesti tämä on hyvä asia, mutta moni peruskuluttaja saattaa arvostaa ulkoasultaan ylikorostunutta jälkeä. Kyse on tarkoituksenmukaisesti kuvien ”Leica-lookista”, jota kameraa kehitettäessä on pyritty hakemaan. 20 megapikselin tarkkuuden ansiosta kuviin tallentuu mukavasti yksityiskohtia ja ne ovat useimmiten varsin teräviä. Dynamiikka on älypuhelinkameraksi hyvää.

20 MP, 1/7 s, ISO 800
huawei-mate-9-pro-kamera-11s
20 MP, 1/17 s, ISO 1250
huawei-mate-9-pro-kamera-12s
20 MP, 1/25 s, ISO 400
12 MP, 1/100 s, ISO 100
20 MP, 1/20 s, ISO 400
20 MP, 1/20 s, ISO 640
20 MP, 1/20 s, ISO 640
huawei-mate-9-pro-kamera-17s
20 MP, 1/7 s, ISO 800
12 MP, 1/4 s, ISO 1250

Valaistuksen heikentymisen huomaa kuvista ensimmäisenä yksityiskohtien maalausmaisena pehmentymisenä. Efekti on kuitenkin varsin maltillinen ja havaittavissa vain kuvia lähemmin tarkastellessa. Värintoisto säilyy hämäräkuvissa varsin pitkään hyvänä ja kohinaa ei esiinny kuvissa lähes yhtään. Tarkennuksen lukittumiseen ja kuvan ottamiseen kannattaa varata hämärässä hieman tavanomaista enemmän aikaa ja kamera myös muistuttaa siitä etsimeen ilmestyvällä tekstillä.

Automaattitilassa kamera nostaa suljinajan pisimmillään jopa 1/4 sekuntiin, joka on huomattavasti enemmän kuin Huawein aiempien Leica-kamerallisten puhelinmallien 1/17 sekuntia. Pitkällä suljinajalla kamera pyrkii pitämään herkkyyden mahdollisimman alhaisena ja ISO-arvo nousikin hämäräkuvaustilanteissa korkeimmillaan vain 1250:een. Pitkä suljinaika on mahdollinen optisen kuvanvakaimen ansiosta, mutta siitä huolimatta neljännessekunti vaatii jo kuvaajalta jonkin verran vakaata kättä. Lopputulos kuitenkin palkitsee.

Mate 9 Prosta löytyy erillinen Leican hienosäätämä mustavalkokuvaustila, joka hyödyntää ainoastaan kameran 20 megapikselin mustavalkoista kuvasensoria. Bayer-värisuodattimen puuttuminen kuvakennon päältä mahdollistaa paremman dynamiikan sen valon pääsyn kennolle.

Otimme mustavalkotilassa muutamia kuvia eri tilanteista ja otoksia tutkiessa voi todeta, ettei kyse ole tavallisista mustavalkoiseksi käsitellyistä kuvista. Mate 9 Pron mustavalkotilassa otettuihin kuviin taltioituu omaa erityistä tunnelmaansa ja niiden yksityiskohdat sekä dynamiikka toistuvat värikuvia paremmin.

huawei-mate-9-pro-kameravertailu-1s

huawei-mate-9-pro-kameravertailu-2s

huawei-mate-9-pro-kameravertailu-3s

Otimme Mate 9 Prolla lisäksi muutaman vertailukuvan samoista kuvaustilanteista Huawei P9- ja Samsung Galaxy S7 edge –puhelimien kanssa. P9:n 12 megapikselin kaksoiskamera edustaa Huawein ja Leican yhteistyön ensimmäisen sukupolven kameraa ja Galaxy S7 edge puolestaan luokan suosituinta ja yhdellä parhaimmista kameroista varustettua puhelinta.

Vertailukuvassa näkyy 277 x 550 pikselin kokoinen rajaus kullakin puhelimella samoissa tilanteissa otetuista kuvista. Ensimmäisestä kuvasta näkee hyvin, kuinka paljon rajummin P9 ja GS7 edge ylikorostavat kuvan värejä, kontrastia ja terävyyttä.

Toisessa hämäräolosuhteissa otetussa kuvasarjassa Mate 9 Pro taltioi selvästi kolmikosta parhaiten yksityiskohtia, josta kiitos menee osittain suuremmalle pikselimäärälle. Huawein puhelimien värintoisto on esimerkkitilanteessa luonnollisempaa, kuin Galaxy S7 edgen. Kameroiden lähestymistavat kuva-asetusten suhteen olivat varsin erilaiset. Mate 9 Pro otti kuvat 1/4 s & ISO 1000 –yhdistelmällä, P9 1/17 s & ISO 3200 –yhdistelmällä ja GS7 edge 1/10 s & ISO 400 –yhdistelmällä.

Lähikuvassa Mate 9 Pron otos näyttää hieman valjulta vertailukumppaneihin nähden, sillä P9:n ja GS7 edgen yliampuva kontrastin ja terävyyden korostus tuo kivipinnan epäluonnollisesti esiin. Totuus sijaitsee jossain Mate 9 Pron ja vertailupuhelimien kuvien välimaastossa.

Mate 9 Pron kahdeksan megapikselin etukamera on high-end-puhelimissa hiljalleen yleistyneen trendin mukaisesti automaattitarkenteinen ja se tekee varsin hyvää jälkeä. Otoksien värimaailma on luonnollinen ja jälki on etukameraksi yksityiskohtaista. Tietyissä tilanteissa automaattitarkennuksen kanssa kannattaa varmistaa, että tarkennus kohdistuu haluttuun paikkaan, eikä esimerkiksi taustalla oleviin kohteisiin.

Mate 9 Pro tallentaa videokuvaa parhaimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Se pakkaa 4K videon tehokkaasti H.265-standardin (HVEC) mukaisesti, joka Huawein mukaan mahdollistaa tiedostokoon kutistamisen jopa puoleen tavanomaisesta. Testiemme mukaan 4K-video tallentuu vajaan 30 Mbit/s:n bittivirralla, joka on noin 20–50 % vähemmän kuin muilla puhelimilla aiemmin tallentamissamme 4K-videoissa. H.265-standardin haittapuolena on YouTuben yhteensopimattomuus sillä pakattujen videoiden kanssa. Ääni tallentuu puolestaan 192 kbit/s stereolaadulla. 1080p-laatuinen video tallentuu YouTube-yhteensopivaan H.264-muotoon noin 18 Mbit/s bittivirralla.

Mate 9 Prolla taltioitu 4K-videokuva on laadultaan hyvää. Se on terävää, yksityiskohtaista ja värimaailmaltaan eläväistä (hieman korostunutta todellisuuteen nähden). Valitettavasti emme saaneet 4K-videoleikettä artikkelin yhteyteen näkyviin YouTube-yhteensopimattomuuden vuoksi. 1080p-videokuvaus on laadultaan perushyvää tasoa – yllä esimerkit päivänvalossa ja öisessä kaupungissa kuvattuna. 4K-kuvauksessa apuna on optinen vakain ja 1080p-laadulla päälle voi lisäksi kytkeä myös elektronisen kuvanvakaimen. Vakautus toimii melko hyvin.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mate 9 –mallit ovat Huawein ensimmäiset suoraan paketista Android 7.0 Nougat –käyttöjärjestelmäversiolla varustetut laitteet, siinä missä muut viime vuoden aikana julkaistut huippumallit saavat päivityksensä tämän vuoden alkupuoliskon aikana. Samalla Mate  9 –mallit olivat yhdet ensimmäisistä Nougatilla varustetuista älypuhelimista markkinoilla.

Uuden Android-version kyljessä Huawei tarjoaa myös uusimman 5.0-version Emotion UI –käyttöliittymästään. Osa käyttäjistä on jo pitkään kritisoinut Huaweita EMUI:n raskaasta kustomoinnista ja Androidin Material Design –muotokielen noudattamatta jättämisestä. Uudessa 5.0-versiossa suunta on parempaan, vaikka kokonaisuus poikkeaakin edelleen selvästi vakio-Androidista.

Markkinointipuheissa käyttöliittymään on haettu inspiraatiota luonnosta ja sen päävärit ovat nyt merensininen ja valkoinen, joiden maalaillaan heijastelevan rauhaa ja tyyneyttä. Huawein mukaan käyttöliittymää on yksinkertaistettu ja EMUI 5.0:ssa käyttäjä pääsee käsiksi 50 prosenttiin ydintoiminnoista kahdella kosketuksella ja 90 prosenttiin kolmella kosketuksella. Kaikkiaan yli 2000 järjestelmätoimintoa on pistetty uusiksi.

Uutta on tapahtunut myös pinnan alla, sillä Huawei kertoo EMUI 5.0:n hyödyntävän koneälyä käyttäjän käyttötottumusten opetteluun. Ohjelmisto käyttää oppimiaan tietoja puhelimen prosessori- ja muistiresurssien dynaamiseen optimointiin suorituskyvyn maksimoimiseksi ja tehon minimoimiseksi. Lisäksi Huawei käyttää EMUI 5.0:n yhteydessä flash-muistille tarkoitettua F2FS-tiedostojärjestelmää, joka mm. vähentää tietojen fragmentoitumista. Käytännössä näiden todellisia vaikutuksia oli testijaksolla hankala todeta.

 

[responsive-slider id=1553]

Android Nougatin vakiouudistusten, kuten monipuolisemman ja ulkoasultaan uudistetun ilmoitusvalikon, uudistetun asetusvalikon, moniajonäkymän, kahden viimeisimmän sovelluksen välisen pikasiirtymän sekä jaetun ruudun näkymän läsnäolosta huolimatta Huawei ei ole lähtenyt muuttamaan EMUI:n peruskonseptia liian radikaalisti. Vaikka vakio-Androidin suuntaviivoja on kunnioitettu aiempaa enemmän, on kokonaisuudessa edelleen omanlaisensa lähestymistapa.

Käyttöliittymän kuvakkeet ovat edelleen tuttua Huaweita, eivätkä varmasti kaikkien mieleen. Esimerkiksi kuvissa näkyvä vakioteema oli allekirjoittaneen mielestä suorastaan karmean näköinen, eikä viidessä muussakaan vakioteemassa ollut hirveästi hurraamista. Onneksi uusia mieleisiä teemoja voi koittaa etsiä teemakaupasta.

Pilkahduksia alkuperäisestä Androidista löytyy kuitenkin enemmän kuin ennen. Niitä voi bongata esimerkiksi uuden Nougat-tyyppisesti toimivan ilmoitusvalikon toiminnasta sekä pystysuunnassa selattavaksi muuttuneesta viimeisimpien sovellusten näkymästä.

 

[responsive-slider id=1640]

Yksi EMUI 5.0:n odotetuimmista uusista ominaisuuksista on sovellusvalikko, jota Huawein käyttöliittymästä ei aiemmin ole löytynyt. Nytkään se ei ole oletuksen käytössä (vaan sovelluskuvakkeet lepäävät kotinäkymän välilehdillä), mutta se otettavissa helposti käyttöön asetusvalikon alakohdasta ”aloitusnäytön tyyli”. Kun valinta vaihdetaan hieman hassusti nimettyyn vaihtoehtoon ”Laatikko”, ilmestyy kotinäkymän alareunaan painike ”sovellukset”.

Sovellusvalikko noudattaa toteutukseltaan pitkälti vakio-Androidin mallia. Ylärivillä näkyy käyttötottumuksiin perustuvat suositukset ja aivan yläreunassa sijaitsee hakulaatikko. Muutoin kuvakkeet ovat aakkosjärjestyksessä neljässä sarakkeessa. Sovellusvalikon kuvakkeita voi ole mahdollista järjestellä tai pinota kansioihin.

 

[responsive-slider id=1646]

Sovellusvalikon ohella EMUI 5.0 tarjoaa tehokäyttäjälle myös muita hymyilyttämään pistäviä kustomointimahdollisuuksia. Android Nougatin tukema käyttöliittymän skaalaus löytyy näyttöasetuksista nimellä ”Näkymätila”, jonka käyttäjä voi valita kolmesta eri vaihtoehdosta. Lisäksi kirjasinkoon pääsee valitsemaan viidestä eri vaihtoehdosta, joten jokainen käyttäjä pääsee varmasti säätämään näytön sisällön itselleen sopivan kokoiseksi.

Toinen tervetullut uusi ominaisuus on käyttöliittymän tumma väriteema, joka on mahdollista kytkeä päälle akun asetusvalikosta. Käytännössä se vaihtaa kaikki käyttöliittymän valkoiset taustat mustiksi, jolla on positiivinen vaikutus Mate 9 Pron AMOLED-näytön virrankulutukseen.

 

[responsive-slider id=1658]

Kuten aiempienkin EMUI-versioiden yhteydessä on ollut tapana, myös Huawein käyttöliittymän uusin versio tarjoaa runsain mitoin lisäominaisuuksia, joista useimmat jäävät peruskäyttäjiltä ikuisiksi ajoiksi piiloon asetusvalikon kätköihin.

Uusia ominaisuuksia ovat mm. jatkuva kellon ja päivämäärän näyttäminen sammutetulla AMOLED-näytöllä, sormenjälkisuojattu erillinen Private Space –käyttäjätili sekä kaksoissovellus-toiminto, joka mahdollistaa samanaikaisesti kahdelle eri tilille kirjautumisen WhatsAppin ja Facebookin kaltaisissa sovelluksissa.

 

[responsive-slider id=1681]

Lähes kaikki Huawein vakiosovellukset ovat saaneet osittain tai kokonaan uudistetun ilmeen EMUI 5.0:n myötä. Kokonaan uutta on mm. Avastin tekniikkaan perustuva virusskanneri, joka löytyy puhelimen hallinta -sovelluksen yhteydestä.

huawei-mate-9-pro-phonemanager

Erillisen maininnan arvoista takkuilua havaitsimme Mate 9 Pron ”virrankäytön palomuurin” toiminnassa. Ominaisuus on löytynyt Huawein puhelimista jo pitkään ja viime vuosina se on hoitanut tehtävänsä varsin sujuvasti ja pääosin ongelmitta. Yksinkertaistettuna sen tehtävänä on seurata taustalla toimivien sovellusten virrankäyttöä ja ilmoittaa poikkeuksellisesta virrankulutuksesta käyttäjälle. Oletuksena toiminto on aktivoituna.

Valitettavasti Mate 9 Pron tapauksessa ominaisuus ilmoitteli virtaa käyttävistä sovelluksista turhan usein, eikä sulkenut kaikkia sovelluksia, vaikka käyttäjä valitsi niin ilmoituksen yhteydestä tai ominaisuuden asetusvalikosta. Tyypillinen tilanne oli, että puhelin ilmoitti virtaa kuluttavasta sovelluksesta ja käyttäjä valitsi sen suljettavaksi, mutta sama ilmoitus ilmestyi 15–30 minuutin päästä uudelleen. Erityisen usein toistuvia ilmoituksia tuli Instagramiin liittyen.

Haluttaessa ominaisuuden ilmoitukset saa onneksi kytkettyä pois akkuasetusten kohdasta ”virtatehokas kehote”.

Suorituskyky

huawei-mate-9-pro-24

Mate 9 Pron testijakso aloitettiin ennen joulua ja se vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä yli kolmen viikon ajan, jonka myötä saimme muodostettua hyvän yleiskuvan puhelimesta erilaisissa käytännön tilanteissa ja olosuhteissa. Heti testijakson alussa puhelimeen asennettiin tarjolla ollut päivitys, jonka koontinumero on LON-L29C432B124.

Ainoat testijaksolla havaitut ongelmat liittyivät aiemmin mainittuihin navigointipainikkeiden ajoittaiseen toimimattomuuteen sekä myöhemmin seuraavassa kappaleessa käsiteltävään ailahtelevaiseen virrankulutukseen.

Käyttöliittymän ja perussovellusten toimintanopeuden suhteen Mate 9 Prosta ei ole mitään pahaa sanottavaa. Kaikki toimii erittäin nopeasti ja sujuvasti, kuten tämän hintaluokan puhelimelta saattaakin odottaa. Vertailimme sovellusten käynnistymisnopeutta rinnan mm. Galaxy S7 edgen ja OnePlus 3T:n kanssa, jotka molemmat jäivät kakkoseksi Mate 9 Prolle. Huawein omasta mallistosta valittuun P9:ään nähden erot olivat puolestaan olemattoman pieniä.

Pelisuorituskykyä testasimme raskaimpaan päähän lukeutuvilla Need For Speed No Limits, Heroes of Incredible Tales-, Asphalt Xtreme- ja Modern Combat 5 –peleillä, joista kaksi viimeksi mainittua tukevat uutta Vulkan-rajapintaa. Mate 9 Pro suoriutui em. pelien pyörittämisestä hyvin, joskin HIT:n grafiikka-asetuksia ei voinut säätää aivan maksimiin. Pelatessa puhelin ei lämmennyt juurikaan ja testisovelluksia ajaessakin vain maltillisesti takakuoren yläosasta.

huawei-mate-9-pro-testitulokset

Kirin 960 –piirin raakaa suorituskykyä mittasimme useammalla yleisellä synteettisellä testisovelluksella ja tulokset olivat pääpiirteissään sellaisia, kuin ennakkoon osasimme odottaa. Prosessorisuorituskyky edustaa Android-markkinoiden tämän hetken terävintä kärkeä, mutta grafiikkapuolella aiemmista Kirin-piireistä tuttu tarina jatkuu, eikä Mali-G71 MP8 –grafiikkasuoritin yllä Snapdragon 821:n Adreno 530 GPU:n tai Exynos 8890:n Mali-T880 MP12 GPU:n tasolle. Käyttämämme grafiikkatestit eivät tosin vielä hyödyntäneet uutta Vulkan-rajapintaa, jota Mali-G71 tukee. Kirin 950 –piiriin nähden grafiikkasuorituskyvyssä on sentään tapahtunut havaittavaa parannusta.

Verrokiksi valitsimme kaksi eri puhelinta – edeltäjämalliksi laskettavan Mate 8:n sekä parhaan hinta-laatusuhteen (Suomen markkinoilla) tässä kokoluokassa tarjoavan OnePlus 3T:n. Ensin mainittu käyttää Kirin 950 –järjestelmäpiiriä ja jälkimmäisessä on tuore Snapdragon 821. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 5.0: 736,48/178,92/171,18/19,97 Mbit/s (273,24/66,94/25,03/11,43 Mbit/s; 421,87/162,22/199,98/73,13 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.2.7 64bit: 128002 (89083; 163042)
  • Geekbench 4 (Single/Multi): 1923/5887 (1700/5435; 1897/4172)
  • GFXBench 4.0.13 T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 58 FPS (39 FPS; 93 FPS)
  • GFXBench 4.0.13 Manhattan ES 3.0 1080p offscreen: 28 FPS (17 FPS; 49 FPS)
  • GFXBench 4.0.13 Car Chase ES 3.1 1080p offscreen: 13 FPS (6,2 FPS; 20 FPS)
  • PCMark Work 2.0: 6368 (5298; 5595)
  • Sunspider 1.0.2: 424,4 ms (499,0 ms; 539,4 ms)*
  • Vellamo 3.2.6, Browser/Multicore/Metal: 6337/4223/3549 (4771/3508/2916; 5394/3463/3867)

 

Akunkesto ja lataaminen

huawei-mate-9-pro-25

Mate 9 Pron 4000 mAh akku on 5,5-tuuman näyttökokoluokassa erittäin mukavan kokoinen, joten odotukset sen tarjoamasta toiminta-ajasta olivat ennakkoon toiveikkaat. Testijakson aikana puhelinta käytettiin hyvin erilaisissa käyttötilanteissa ja olosuhteissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Valitettavasti ainakin testikappaleemme kärsi testijaksolla mystisistä ”kohtauksista”, joissa puhelin oli käteen otettaessa havaittavasti lämmin ja akun varaus oli huvennut merkittävää vauhtia. Virrankulutustietojen mukaan puhelin oli ollut jonkin aikaa hereillä ja näyttö päällä, vaikka todellisuudessa tarkistimme useampaan otteeseen, ettei näyttö ollut oikeasti aktiivisena. Emme myöskään löytäneet sovellusten virrankulutustiedoista mitään selkeää syytä virrankulutuspiikkeihin. Olimme myös asian tiimoilta yhteydessä Huaweihin, josta todettiin, ettei vastaavia ongelmia ole tavattu muissa yksilöissä. Ongelmat onneksi vähenivät testijakson loppua kohden.

Ongelmattomina aikoina Mate 9 Prolla selvittiin yhdellä latauksella melko ongelmattomasti parin päivän toiminta-aikoihin, jolloin akun varaus oli toisen päivän päätteeksi 15–45 % välimaastossa. Näytön päälläoloaika oli vastaavasti noin 3,5-6 tuntia. Puhelimella selvittiin pariin otteeseen myös ongelmitta kolmen päivän yli, jolloin akun varaustaso oli kolmannen päivän iltana 10–20 % ja näytön aktiivisuusaika yhteensä 4,5-6 tuntia.

Puhelimen kärsiessä ”virrankulutuskohtauksista” yhdellä latauksella selvittiin kyllä turvallisesti yhden päivän yli, mutta toisen päivän ylitykseen uskalsi harvemmin lähteä.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

huawei-mate9-pro-akun-lataus-080217

Mukana toimitettavan 22,5 watin SuperCharge-laturin avulla Mate 9 Pro latautuu erittäin rivakasti. Puolessa tunnissa akun varaus nousee tyhjästä noin 60 prosenttiin ja alkaa sen jälkeen hiljalleen hidastua akun suojelemiseksi. Tunnin kohdalla on saavutettu jo yli 90 % varaus, mutta loppu sujuu kuitenkin niin verkkaisesti, että täysi lataus saavutetaan suunnillteen tunnin ja 15-20 minuutin jälkeen. Huawei käyttää pikalatausratkaisussaan muuntuvaa maksimissaan viiden voltin latausjännitettä, joka yhdessä lataustapahtumaa seuraavan elektroniikan avulla estää valmistajan mukaan puhelimen ja laturin ylikuumenemisen. Uskomme väitteen siltä osin, etteivät puhelin ja laturi kuumentuneet merkittävästi latauksen aikana. Totesimme latauksen onnistuvan tavallista nopeammin myös muutamalla käsillä olleella muun valmistajan pikalaturilla, joskaan Huawein oman laturin nopeustasoon ei niillä ylletty.

Yhteenveto

huawei-mate-9-pro-23

Joskus kokonaisuus ei vain ole aivan osiensa summa. Mate 9 Pro jätti jostain syystä sellaisen jälkimaun runsaan kolmen viikon yhteiselon jälkeen. Ja nyt ei kannata ymmärtää väärin – kyseessä ei missään nimessä ole huono älypuhelin. Huawei kurkottaa kuitenkin tällä kertaa korkeammalle kuin koskaan aiemmin, joten myös odotukset olivat oikeutetusti huipussaan.

Fyysisesti Mate 9 Pro on tyylikkäästi viimeistelty ja jämäkkä laite, jonka ei tarvitse häpeillä ulkonäkönsä puolesta kilpailijoiden huippumallien rinnalla. Siitä huolimatta siitä jää ehkä puuttumaan se viimeinen vau-efekti, jonka esimerkiksi jyrkemmin reunoille kaareutunut näyttö olisi saattanut luoda. Lisäksi maininnan arvoisena pienempinä seikkoina kiiltävä takakuori kerää syntisen helposti sormenjälkiä, eikä Huawei ole saanut toteutettua huippumallinsa rakenteesta vedenkestävää. Myöskään ulkomitat eivät ole erityisen kompaktit kaarevareunaisesta näytöstä huolimatta.

Tekniseltä osastolta Mate 9 Prosta löytyy huippurautaa – hyvä AMOLED-näyttö, tuore Kirin 960 –järjestelmäpiiri, muhkeat määrät muistia sekä akku, jonka kapasiteetti ja kesto eivät jätä juuri toivomisen varaa, kunhan puhelin suostuu toimimaan temppuilematta. Leican kanssa kehitetty kahden kameran ratkaisu sisältää nyt myös kaivatun optisen vakaimen ja tekee markkinoiden kärkipäähän sijoittuvaa jälkeä. Myös automaattitarkenteinen etukamera on hyvä.

Miinuspuolena on kuitenkin hieman harmi, että näytön pyöristetyt reunat ovat lähinnä nimellinen muotoiluseikka vailla käytännön funktiota. Lisäksi Kirin 960 –järjestelmäpiiri sortuu edelleen Huawein perisyntiin, tarjoten hyvää prosessorisuorituskykyä, mutta high-end-luokassa keskinkertaista grafiikkatehoa, joka ei kuitenkaan onneksi tullut esiin käytännön pelitesteissämme. Pieni miinus rapsahtaa myös muistikorttipaikan uupumisesta sekä navigointipainikkeiden ajoittain takkuilleesta toiminnasta.

Ohjelmistopuolella Huawei on jatkanut taivaltaan oikeaan suuntaan, sillä uusi EMUI 5.0 –käyttöliittymä on ottanut askeleen lähemmäs vakio-Androidia tarjoten samalla useita tehokäyttäjien arvostamia uusia ominaisuuksia. Yhtenä tärkeimmistä parannuksista käyttöliittymä tukee vihdoin sovellusvalikkoa, jota monet käyttäjät ovat kaivanneet. Käyttöliittymän ulkoasu on toki edelleen moneen kilpailijaan nähden raskaasti kustomoitu, mutta kokonaisuus toimii onneksi erittäin nopeasti. Epäloogisesti toimiva sovellusten virranhallintaominaisuus ansaitsee erillisen negatiivisen maininnan, sillä se kiristi häiritsevällä toiminnallaan allekirjoittaneen hermoja useaan otteeseen testijakson aikana.

Kuten jo yllä vihjasin, Huawei Mate 9 Pro on hyvä puhelin, mutta valitettavasti kilpailijoihinsa ja edeltäjiinsä nähden hieman turhan kallis. Tässä hintaluokassa puhelimen toivoisi olevan jo lähes täydellinen, mutta siihen Mate 9 Pro ei kuitenkaan vielä yllä. Toivommekin saavamme vielä myöhemmin testiin pitkälti samaan rautaan perustuvan Mate 9 –mallin, jonka uskomme tarjoavan 150 euroa alhaisemmalle hinnalleen ratkaisevasti paremman vastineen.

 

Plussaa

  • Tukeva ja laadukas rakenne, joka istuu miellyttävästi kouraan
  • Hyvä akunkesto (olettaen testikappaleen ongelmien olleen yksilökohtaisia)
  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • 128 Gt:n tallennustila
  • Kirin 960 –piirin prosessorisuorituskyky
  • Hyvä optisesti vakautettu takakamera käyttökelpoisella zoomilla
  • Hyvä etukamera
  • Erittäin nopeasti ja luotettavasti toimiva sormenjälkitunnistin
  • Android 7.0 Nougat kätevine uusine ominaisuuksineen
  • EMUI 5.0 on kehittynyt hieman lähemmäs vakio-Androidia
  • Käyttöjärjestelmän hyödylliset lisäominaisuudet
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • Nopea SuperCharge-pikalataus

Miinusta

  • Hinta (etenkin edeltäjämalleihin nähden)
  • Näyttö vain nimellisesti kaareva
  • Grafiikkasuorituskyky ei aivan muiden uusien high-end-puhelimien tasolla
  • USB Type-C tukee vain USB 2.0 –datansiirtonopeutta
  • EMUI 5.0 -käyttöliittymä on edelleen melko raskaasti kustomoitu
  • Epäloogisesti toimiva sovellusten virranhallinta
  • Testikappaleen ajoittaiset ongelmat virrankulutuksen suhteen
  • Satunnaiset navigointinäppäinten kosketusongelmat
  • H.265-pakattu 4K-video ei yhteensopiva YouTuben kanssa
  • Takakuori on kuivissa käsissä liukas ja kerää todella herkästi sormenjälkiä
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei langatonta latausta
  • Ei IP-luokitusta (vesi- ja pölysuojausta)

 

This site uses XenWord.
;