Testasimme Huawein tuoreet kolmannen osapuolen sovelluksiakin tukevat Watch GT 3 -älykellot.

Watch GT 3 -mallisto on varsin toimiva kevytälykellosarja, joskin sen hinta on vielä liian korkea kovimpiin kilpailijoihin ja viime vuoden Watch GT 2 Prohon nähden. Lisäksi Health-sovelluksen lataaminen Google Playn ulkopuolelta on väistämättä suurehko miinus varsinkin peruskäyttäjille. Viralliseen suositushintaansa ne kilpailevat Samsungin Galaxy Watch 4 -malleja vastaan, eivätkä käytännössä onnistu kilpailua voittamaan kuin akunkestonsa osalta.

Plussaa

  • Tyylikäs ja luokassaan siro ulkomuoto
  • Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
  • Akunkesto
  • Laadukas ja tarkka näyttö

Miinusta

  • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
  • Ilmoituksiin vastaaminen tarjolla vain tekstiviesteihin
  • Heikko ulkopuolisten sovellusten tarjonta
  • Hinta varauksin

Huawei julkaisi Watch GT 3 -kellomallistonsa lokakuun loppupuolella. Kyseessä on jälleen tuttuun tapaan pykälän pelkkää Watch ja numero -nimeä kantavia kellomalleja edullisempi mallisto, mutta aiemmista GT-malleista poiketen uutuudet tukevat esiasennettujen sovellusten lisäksi myös kolmannen osapuolen sovelluksia.

Watch GT 3 -kellot käyttävätkin Watch 3:sta tuttua HarmonyOS-käyttöjärjestelmää, jota on kuitenkin jonkin verran kevennetty ja muun muassa tuki eSIM-korteille on poistettu katalogista, eikä sovelluskauppaankaan pääse suoraan kellosta, vaan lataukset on tehtävä puhelimen kautta. Kevennysten vastapainona valmistaja lupaa GT 3 -mallien akun kestävän seitsemästä neljääntoista päivään riippuen kellon koosta.

Saataville Watch GT 3 tulee kahtena kokovaihtoehtona, 42 tai 46 mm, ja rakenteeltaan kello on ruostumatonta terästä muovisen takaosan kera. Kellotaulun koosta riippumatta hinnat alkavat 279 eurosta ja osalla rannekevaihtoehdoista hinnat nousevat 329 euroon. Testiin Huawei lähetti sekä kullanvärisen 42 mm:n että teräksenvärisen 46 mm version, joista molemmat on varustettu kalliimmilla metallirannekkeilla.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan uutuuksien hinnat ovat joulukuun alussa kellon ennakkomyynnin aikaan ymmärrettävästi suositushintojen tasolla. Joulukuun 12. päivään mennessä kellon ostaneille Huawei tarjoaa kaupan päälle 99 euron arvoiset Freebuds 4i -nappikuulokkeet.

Tässä artikkelissa tutustumme molempiin Huawei Watch GT 3 -malleihin vajaan kolmen viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei toimittaa kellonsa tavanomaisissa pahvipakkauksissa – suuremman kellon paketti on musta ja pienemmän valkoinen. Itse kellojen lisäksi pakkaussisältöön kuuluu:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
  • Pikaohje- ja takuutietolappuset

Watch GT 3 -mallien latauslätkä on koosta riippumatta keskenään identtinen ja ulkoiselta olemukseltaan tuttu myös aiemmin kesällä julkaistusta Watch 3:sta. Lätkä on symmetrinen, joten sen asettaminen on helppoa, mutta valitettavasti Watch GT 2 Prosta poiketen latauslätkän kaapeli on kiinteä erillisen USB-C-paikan sijaan.

Mukavana lisänä kellon lataaminen on mahdollista oman latauslätkän lisäksi myös langattomasti Qi-tekniikalla.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Watch GT3-mallisto on varsin tyylikäs. Erityisesti pienempi malli onnistuu vakuuttamaan siroudellaan ja 1,32-tuumaisen näyttönsä laidoiltaan kaareutuvalla näyttölasilla. Suurempikokoinen 46 mm:n malli puolestaan on pykälän jykevämpi muotoilultaan ja 1,46-tuumaisen näytön laidoilla on erillinen kehys. Kokonaisuus on kuitenkin molemmissa yksilöissä yksinkertaisesti todella laadukkaan tuntuinen ja näköinen.

Näyttöjen resoluutio kaksikossa on identtinen 466 x 466, eli pienemmän mallin pikselitiheys on pykälän suurempi, mutta käytännössä silmämääräisesti eroja ei näe. Käytössä on tuttuun tapaan OLED-paneeli, jonka kirkkaus riitti myös päivänvalossa erinomaisesti.

Paksuudenkin osalta kellot sulautuvat hyvin ranteeseen ja 42 mm:n malli on vain 10,2 mm paksu. Suurempi malli on hieman paksumpi, mutta 11 mm:n paksuudellaan sekään ei missään nimessä vielä ole järin suuri. Kellojen painot ovat 35 ja 42,6 grammaa.

Vasemmalta kyljeltään Watch GT 3:t ovat paljaita, mutta oikeaan kylkeen on tuotu mukaan Watch 3:n painikekattaus, eli vanhempien mallien kahdesta tavallisesta painikkeesta on siirrytty yhteen pikavalintapainikkeeseen, joka vie vakiona liikuntasovellukseen ja pyöritettävissä olevaan kruunupainikkeeseen, jolla on mahdollista niin zoomata sovellusvalikkoa kuin myös rullata näytöllä näkyvää sisältöä. Watch 3:n tapaan kruunu pyörii sulavasti ja käyttöliittymän reagoidessa liikkeeseen kello antaa hentoisen värinäpalautteen, joka saa aikaan tunteen pienistä pykälistä selkeyttäen liiketuntumaa.

Huawei lupaa Watch GT 3 -malleilleen 5ATM-vedenkestävyyden, mutta minkäänlaista IP-luokitusta niillä ei ole.

Kellohihnat kiinnittyvät Watch GT 3 -sarjassa standardein pikakiinnitysvivuin, joiden koko kuitenkin vaihtelee kellotaulun mukaan. 42 mm:n mallissa käytössä on 20 mm:n kiinnitys, jollainen löytyy muun muassa aiemmin testissä käyneestä 42 mm:n Samsung Galaxy Watch 4 Classicista ja 46 mm:n mallissa puolestaan on 22 mm:n kiinnitys, jollainen on muun muassa Watch 3 Prossa ja OnePlus Watchissakin.

Kellojen pohja on muovia joissain kelloissa nähdyn keraamisen materiaalin sijaan, mikä on rungon ensimmäinen osio, joka on kenties pykälän kilpailijoitaan vähemmän arvokas ajatuksena. Siitä huolimatta pohja sekä tuntuu että näyttää todella hyvältä eikä eroja keraamiseen juurikaan ole normaalissa käytössä havaittavissa, muuten kuin pykälän enemmän kerääntyvänä pölynä.

Sensorikattauksen osalta kellot tarjoavat käytännössä kaikki nykypäivän perusominaisuudet, eli sykemittauksen lisäksi pohjasta löytyy myös mahdollisuus veren happipitoisuuden mittaamiseen ja ihon lämpötilan mittaamiseen. Sensorit on myös upotettu tyylikkäästi pohjan kanssa samalle tasolle, eivätkä ne tunnu erillisinä osina kättä vasten. Kelloissa on myös mikrofoni ja kaiutin.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Watch GT 3 -mallien sisällä sykkivää järjestelmäpiiriä Huawei ei ole kovinkaan tarkasti erotellut, vaan yhtiö kertoo käytössä vain olevan ARM Cortex-M -piiri. RAM-muistia kelloissa on 32 megatavua ja tallennustilaa 4 gigatavua. Muistimäärät eivät siis ole suuria, vaan niistä näkee Watch GT -malliston kevytälykelloperinnön.

Käyttöjärjestelmänä toimii kuitenkin HarmonyOS, joka tukee myös kolmannen osapuolen sovelluksia, eli Watch GT 3 -mallisto on selvästi alkanut kirimään ominaisuuksiltaan kattavampien älykellojen ja kevyempien akunkestoltaan pidempien kellojen välistä eroa. GT-sarjan käyttämässä Harmony OS:ssä on kuitenkin selvästi yhä rajoitteensa ja käyttökokemus muistuttaa vanhemmista GT-sarjalaisista, sillä lisäsovellukset on ladattava puhelimen kautta, eikä Watch 3:sta tai WearOS-kelloista tuttua sovelluskauppa ole kellossa itsessään tarjolla.

Yhteysominaisuuksistakin puuttuu useimmista älykkäämmistä älykelloista löytyvä Wi-Fi ja sen sijaan kello tarjoaa vain Bluetooth-yhteyden, jonka yli se kykenee keskustelemaan puhelimen lisäksi myös erillisten kuulokkeiden kanssa. Myös GPS-yhteys kellosta löytyy eli sitä voi käyttää liikuntasuoritusten mittaamiseen ilman puhelintakin. NFC:n osalta Huawei ei sivuillaan mitään lupaile, eikä sille myöskään kellosta asetuksia löydy. Kelloon on kuitenkin mahdollista lisätä kortteja Huawei-sovelluksesta, joskaan Suomessa palvelu ei vielä toimi ja Health-sovellus heitää virheilmoituksen, mikäli Wallet-osion yrittää aukaista.

Kellosta löytyvien kaiuttimen ja mikrofonin myötä Watch GT 3 -malleilla voi vastata Bluetoothin yli puhelimeen tuleviin puheluihin ja myös liikuntasuorituksista on mahdollista saada palautetta ilman kuulokkeiden liittämistä kelloon.

Käyttöjärjestelmä on ulkoisesti pitkälti Watch 3:sta tuttu. Yksinkertaisemman ominaisuuskattauksen myötä erojakin kuitenkin on: Watch GT 3 -malliston pika-asetukset ovat pykälän pienemmät, sovellusvalikosta puuttuu ainakin Huawein sovelluskauppa sekä ääninauhuri ja asetusvalikosta puuttuvat kohdat mobiiliverkon, Wi-Fi:n ja NFC:n asetuksille. Aloitusnäytön vasemmalla puolella sijaitsee sää, oikealla puolella muutamat pikaohjelmat, joita voi vaihtaa asetuksista, yläpuolella pika-asetukset ja alapuolella ilmoitukset. Sovellusvalikko on aiemmista GT-malleista poiketen Watch 3:n tapaan suuri ruudukko, mutta myös perinteinen listaus on valittavissa.

Käyttöliittymän sisällä liikkuminen on kellossa sulavaa ja käyttökokemus tuntuu loogiselta. Minkäänlaisia selviä hidasteluja ei testijaksolla ollut havaittavissa, mutta täysin ongelmaton käyttöliittymä ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi sääsovellus ei jostain syystä osaa näyttää tulevien päivien osalta miinusasteita, vaan näyttää sen sijaan kaiken ilman miinusmerkkiä. Kuluvan päivän säävaihtelut se kuitenkin näyttää miinusmerkin kera ja kellotaulun pienoissääkuvake näyttää myös oikeaoppisesti miinusmerkin.

Huom! Kuvat ovat Samsung Galaxy Z Fold 3:n sisänäytöltä otettuja, eli käyttöliittymä voi poiketa jonkin verran tavanomaisella näytöllä nähdystä.

Puhelimen puolelle kellot puolestaan vaativat tuttuun tapaan Huawein oman Health-sovelluksen, joka ei valitettavasti edelleenkään ole päivittynyt Google Play -kauppaan, vaan sovellus on ladattava joko Huawein sivuilta tai AppGallery-sovelluskaupasta. Sovellus kyllä tunnistaa ja osaa kertoa, etteivät nämä uudet kellot ole sen kanssa yhteensopivia, mutta valitettavasti se ei osaa päivittää itse itseään Huawein kuulokkeiden kanssa käytetyn AI Life -sovelluksen tavoin, vaan uusi versio on etsittävä itse.

Sovellus itsessään toimi kuitenkin testijaksolla hyvin ja Watch 3:n kanssa vastaan tulleita satunnaisia täysiä kaatumisia ja jumittumisia ei tullut vastaan kertaakaan. Google Fitin kanssa synkronoiminen ei valitettavasti kuitenkaan edelleenkään toiminut, vaan se on poistettu kokonaan synkronointivaihtoehdoista. Sen sijaan tarjolla ovat Adidaksen ja Komootin palvelut. Vielä testijakson alussa Google löytyi valikoimista, mutta synkronoiminen ei ollut mahdollista, vaan puhelin ilmoitti Googlen havainneen epäilyttävää toimintaa ja estäneen sovelluksen yhdistymisen.

Selvänä positiivisena kehityssuuntana sovelluksessa itsessään kellotaulujen latausvalikkoon on tuotu uutena oma ilmaiset-kategoria, jonka kautta voi suoraan tarkastella ilmaiseksi ladattavissa olevia uusia kellotauluja.

Health-sovellukseen on lisätty myös AppGallery-osio, josta uusiin Watch GT -kelloihin on mahdollista ladata lisäsovelluksia. Monipuolisempien älykellojen joukkoon sovellusmäärillä ei kuitenkaan ole asiaa, sillä ladattavissa oli testijaksolla kaiken kaikkiaan 28 sovellusta.

Huawei lupaa Watch GT 3 -mallien olevan yhteensopivia HarmonyOS 2:n, Android 6:n ja iOS 9:n sekä uudempien kanssa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Huawei Watch GT 3:n käyttöönotto on väistämättä useimpia kilpailijoita haastavampaa, mikäli käytössä ei ole valmiiksi AppGallery-sovelluskaupan sisältävä puhelin, sillä Health-sovellus on ladattava verkosta, mikä vaatii muun muassa verkkoselaimelle tai tiedostonhallinnalle asennuslupien myöntämisen. Watch 3 -sarjan arvion aikaiseen kokemukseen verrattuna tilanne on kuitenkin helpottunut hieman, sillä Play-kaupankin Health-sovellus sentään osaa esitellä yhdistettäväksi uudet kellot ja ilmoittaa erikseen, että sovelluksesta vaaditaan uudempi versio. Ennen sovelluksessa ei yksinkertaisesti ollut tarjolla uudempia kellomalleja.

Päivittäisessä käytössä kellon käyttökokemus oli varsin miellyttävä ja muistutti pitkälti vuoden takaisesta Watch GT 2 Prosta – käyttöliittymän sisällä liikkuminen oli sulavaa ja ohjelmisto toimi myös puhelimessakin moitteetta, eli vielä Watch 3:n aikaan kohdatuista kaatuiluista on päästy eroon.

Lisätty tuki kolmannen osapuolen sovelluksille ei suoranaisesti onnistu pakkaa sekoittamaan, vaan käytännössä suurin osa sovelluksista jäi kohtalaisen turhiksi, mitä nyt laskin suoraan ranteessa oli ihan kiva lisä.

Lisäksi sovelluksista näkee kellon kevytälykelloluonteen, sillä suoranaisesti kellossa itsessään toimivien sovellusten sijaan jotkut sovellukset vaativat edelleen vastaavan sovelluksen asentamista myös puhelimeen. Esimerkiksi laskin toimi kuitenkin suoraan kellosta, mutta musiikin striimaamiseen tarkoitettu myTuner-radio antoi vain QR-koodin, jonka kautta sovelluksen sai ladattua AppGallerysta, mikä ei Huawein puhelinten ulkopuolella ole kovinkaan optimaalinen ratkaisu.

Kenties kiinnostavin mahdollisuus sovelluskaupalle olisi juurikin musiikin striimauspalveluiden tuki, sillä vakiona kellon kautta voi kuunnella vain sisään tallennettua musiikkia. Ainakaan toistaiseksi kellolle ei kuitenkaan ole tarjolla Spotfiya tai muitakaan suuria striimipalveluita, eikä niiden saapumisen osalta kannattane henkeään vielä pidätelläkään. MyTuner-radiokin oli käytännössä vain kaukosäädin puhelinsovellukselle, jonka kautta musiikit edelleen toistuivat. Myös sovellustarjonnasta löytyvä Petal Maps -karttasovellus on käytännössä vain etänäyttö, joka näyttää puhelimen Petal Mapsin suunnistusohjeet. Ominaisuus on sinänsä toimiva, mutta suurimmalle osalle kuluttajista tuki vastaavalle toiminnalle Google Mapsista olisi todennäköisesti houkuttelevampi.

Toki kellon rajoitetut ominaisuudet ja todennäköisesti erityisesti 32 Mt:n RAM-muisti rajoittavat myös sovellusten monipuolisuutta, eikä niin sanotusti oikeasti älykkäiden älykellojen tasoisia lisäsovelluksia Watch GT 3 -sarjalaisille kannattane odottaa.

Perustoiminnoiltaan kello toimii luokassaan tavanomaisesti – ilmoitukset tulevat perille luotettavasti ja värinä on riittävän selkeä, jotta ne myös huomaa helposti. Valitettavasti kello ei edelleenkään osaa näyttää emoji-hymiöitä, minkä lisäksi esimerkiksi sähköposteista on luettavissa vain otsikot ja itse viestin lukemiseen on otettava jo esiin puhelin.

Uutena ominaisuutena Health-sovelluksessa on mahdollista luoda pikavastausvaihtoehtoja, joita käyttäen kellolla voi vastata saapuviin ilmoituksiin, mutta valitettavasti tuettuna ovat vain tekstiviestit, mikä on väistämättä miinus nykypäivänä, kun suurin osa viestinnästä tapahtuu erinäisten sovellusten, kuten WhatsAppin, kautta. Lisäksi huomasimme, ettei vastausmahdollisuus jostain syystä toiminut Galaxy Z Fold3:ssa, vaikka toisena laitteena testatussa OnePlus 9:ssä tekstiviesteihin vastaaminen onnistuikin ongelmitta.

Puheluihin vastaaminen Bluetoothin yli puolestaan toimi hyvin ja kellon kautta voi puhua kohtalaisen helpostikin, ainakin kunhan ympäristössä ei ole liikaa hälyä.

Terveysominaisuuksien osalta kello puolestaan on tuttua Huaweita, eli se toimii hyvin. Unenseuranta toimii luotettavan oloisesti ja kykenee mittaamaan myös REM-unta. Tuettuna on myös jatkuva SpO2-mittaus, eli veren happipitoisuudet mittautuvat taustalla, eikä mittausta tarvitse käynnistää itse.

Tuttuun tapaan kello mittaa myös stressitasoja, joskaan ainakaan allekirjoittaneen elämä ei Huawein algoritmien mukaan ole kovinkaan jännittävää ja korkeimmillaankin lukemat jäivät reilusti alle puolen välin. Muutoksia lukemissa kuitenkin tapahtui loogisina ajankohtina. Uutena ominaisuutena mukaan on lisätty myös kehon lämpötilan seuranta suoraan ranteesta Watch 3 -mallien tapaan, mutta kyseiselle ominaisuudelle on edelleen hieman vaikealta keksiä käyttöä, sillä esimerkiksi kuumetta se ei tunnista ja ranteen lämpötilat vaihtelevat kohtalaisen reilusti päivän mittaan.

Testijakson aikana kelloihin päivittyi mukaan uusi Terveellinen Elämä -sovellus, jonka sisältä on mahdollista asettaa päivittäisiä tavotteita, joista osaa kello sitten seuraa ja osaa käyttäjän on itse täytettävä. Näitä ovat muun muassa unen seurannan tavoitteet ja esimerkiksi nukkumaanmenomuistutukset, liikuntamuistutukset, rentoutusharjoitukset ja hieman tavanomaisista kellon muutenkin seuraamista asioista poikkeavat muistutukset hymyillä päivän aikana ja juoda vettä. Nämä tavoitteet voi asettaa joko itse itselleen, tai sitten voi hyödyntää kellon esiasettamia vaihtoehtoja erinäisiin elämäntilanteisiin kuten painon- tai unenhallintaan. Tila itsessään ei markkinoita olemassaolollaan mullista, mutta on kuitenkin yksi motivaattori lisää kohti terveellisempää elämää, mikä useilla älykellojen ja erityisesti liikuntaan panostavien kellojen ostajilla voi olla tavoitteenakin.

Myös liikuntaseurantaominaisuudet toimivat hyvin. Liikuntaseurannasta huolehtii Suomessa kehitetty TruSport-algoritmi. Sykkeen seuranta vaikutti testijaksolla tarkalta ja GPS-yhteyskin pysyi vakaana. GPS:n löytyminen avoimessa tilassa vaikuttaisi toimivan kohtalaisen hyvin ja yhteys muodostui noin parissa kymmenessä sekunnissa. Watch GT2 -malleihin nähden GPS on valmistajan mukaan päivitetty käyttämään kahden sijaan neljää satelliittia ja käyttökokemus onkin kokonaisuudessaan varsin miellyttävä, vaikka mitenkään poikkeuksellisen nopea yhteyden muodostus ei olekaan.

Myös sykkeentunnistusta on päivitetty ja Watch GT 3 -sarjalaisissa on itseasiassa jopa uudempi ja parempi sensori kuin pykälän kalliimmissa Watch 3 -malleissa. Käytännössä syke vaikutti mittautuvan tarkasti, mutta toisaalta myöskään Watch 3:n kanssa ei juuri selviä puutteita sykkeenmittauksessa havaittu.

Liikunnan aikana kello osaa myös antaa sanallista palautetta suoraan kaiuttimistaan, mikäli ranteestaan ääneen palautetta haluaa kuulla. Sen lisäksi palautteet on mahdollista saada Bluetoothin yli kuulokkeista tai vaihtoehtoisesti suoraan puhelimesta, jonka kautta käynnistettävissä olevat kävely, juoksu ja pyöräilyohjelmat synkronoituvat myös suoraan kellotaululta tarkasteltavaksi.

Automaattinen liikunnan tunnistus ei yllä aivan markkinoiden kärkeen nopeudeltaan, mutta tuntui toimivan kohtalaisen tasaisesti ja ulkokävelyn kello tunnistin yleensä noin kilometrin jälkeen.

Akunkeston osalta Watch GT 3 -mallit olivat käytännössä erinomaisia. Valmistaja lupaa suuremmalle mallille 14 päivän ja pienemmälle 7 päivän akunkestot ja raskaalla käytöllä vastaavat lupaukset puolestaan ovat 8 ja 4 päivää. Testijaksolla kelloista pidettiin päällä always on display, eli kellotaululla pysyi aika kokoajan näkyvillä, jolloin pienempi malli kesti lupausten mukaiset neljä päivää, mutta suurempi jäi hieman lupauksista ja akku kesti viidestä seitsemään päivää.

Tulokset ovat kuitenkin luokassaan hyviä, eivätkä ne juuri toivomisen varaa jätä. Ymmärrettävästi, jos näytön antaa sammua lepotilassa, kestävät laitteet pidempään.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Watch GT 3 tuntuu varsin tutulta älykellolta. Viime vuoden Watch GT 2 Prohon nähden uutuudet tuovat mukanaan HarmonyOS-käyttöjärjestelmän kolmannen osapuolen sovellusten tuella, Watch 3:sta tutun pyöritettävän kruunupainikkeen sekä aavistuksen tyylikkäämmän ja siromman rakenteen. Sovellustarjonta on kuitenkin edelleen hyvin pieni, minkä myötä uudistukset ovat kohtalaisen vähäisiä, mutta GT 2 Pron nykyhintaan nähden hintaa on tullut noin 80 euroa lisää.

Nykyisin suuremmasta hinnasta huolimatta rakenteen laatu ei ole suoranaisesti parantunut ja Gt 2 Pron keraamisesta takakuoresta on siirrytty takaisin muoviin. Huawein mukaan uutuudet ovatkin seuraajia alkuperäisille GT 2 -malleille, eikä Prolle, joihin verrattuna rakenne on samankaltainen.

280 euron hintaan Watch GT 3 -mallisto sijoittuukin kohtalaisen haastavaan rakoon. Sovellustuesta huolimatta kellot ovat edelleen käytännössä kevytälykelloja, eikä niiden rauta suoranaisesti herätä luottamusta siitä, että sovellustarjonta tulisi jatkossa kehittymään monipuolisemmaksi. Sen myötä samaan hintaan ilman puhelinverkkoyhteyksiä saatavissa olevat Samsung Galaxy Watch 4 -mallit voivat olla hyvin houkuttelevia vaihtoehtoja, mikäli ohjelmistolta kaipaa lisää monipuolisuutta.

Toisaalta kevytälykelloa hyvällä akunkestolla kaipaaville tarjolla on myös muun muassa OnePlus Watch reilut sata euroa edullisemmin, joskin kyseisen kellon terveysominaisuudet ovat pykälän Huaweita huonommat ja GPS suorastaan monta luokkaa heikompi. Toisaalta vastapainona OnePlus kykenee vastamaan monipuolisemmin ilmoituksiin suoraan kellosta, tarjoaa mahdollisuuden suunnistaa Google Mapsin kanssa ja ei tarvitse Google Playn ulkopuolelta ladattavaa sovellusta.

Huawein oman Watch 3 -malliston Watch GT 3 -mallit kuitenkin asettavat hieman haastavaan rakoon, sillä monipuolisemmista älyominaisuuksista huolimatta HarmonyOS:ää käyttävänä Watch 3 -mallien sovellustarjonta on edelleen hyvin heikkoa, joten kalliimman mallin edut jäävät vielä toistaiseksi lähinnä monipuolisempiin yhteysominaisuuksiin ja eSIM-tukeen.

Watch GT 3 -mallisto on varsin toimiva kevytälykellosarja, joskin sen hinta on vielä liian korkea kovimpiin kilpailijoihin ja viime vuoden Watch GT 2 Prohon nähden. Lisäksi Health-sovelluksen lataustarve Google Playn ulkopuolelta on väistämättä suurehko miinus varsinkin peruskäyttäjille, kun käytännössä kaikkien kilpailijoiden sovellukset ovat tarjolla suoraan Play-kaupasta. Health-sovelluksen lisäksi myös kellon omat lisäsovellukset haluavat ladata puhelinversionsa AppGallerystä, mikä ei yksinkertaisesti ole kovin kätevää muita kuin Huawein kelloja käyttävien puhelinten kanssa.

Watch GT 3 -mallisto kilpailee nykyiseen suositushintaansa Samsungin Galaxy Watch 4 -älykelloja vastaan, eivätkä Huawein kellot käytännössä onnistu kilpailua voittamaan kuin akunkestonsa osalta.

Päivitys 20.1.2022: Huawei on julkaissut Watch GT 3 -malleilleen uuden ohjelmistopäivityksen, joka laajentaa suoraan kellosta saatavien pikavastausten käyttömahdollisuuksia reilusti. Alkuperäisen pelkkiin tekstiviesteihin vastaamisen lisäksi kellolla on uuden käyttöjärjestelmäversion myötä mahdollista vastata WhatsAppin, Telegramin ja Facebook Messengerin viesteihin.

Päivitys kattaa siis kolme suosituimpien joukkoon kuuluvaa viestintäsovellusta, minkä myötä ominaisuus alkaa todella olla käytännöllinen, mutta valitettavasti kaikkien käyttötottumuksiin se ei vieläkään todennäköisesti sovi, sillä käytössä voi usein olla myös muitakin viestimiä. Miinuksissa ollut maininta vastausominaisuuksien rajallisuudesta vain tekstiviesteihin on kuitenkin poistettu kolmen lisäsovelluksen tuodessa ominaisuudelle selvästi lisää arvoa.

Plussaa

  • Tyylikäs ja luokassaan siro ulkomuoto
  • Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
  • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
  • Akunkesto
  • Laadukas ja tarkka näyttö

Miinusta

  • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
  • Heikko ulkopuolisten sovellusten tarjonta
  • Hinta varauksin
This site uses XenWord.
;