io-tech testasi Applen uudet iPhone 13 ja iPhone 13 mini -älypuhelimet.

Applen tämän vuoden iPhone-mallisto ei suoranaisesti mullista valmistajan pakkaa, mutta siitä huolimatta sekä iPhone 13 että iPhone 13 mini ovat tasaisen vahvoja suoriutujia, joiden selkeimmiksi eduiksi erottuu merkittävästi parantuneet akunkestot. Tämä parantaa erityisesti mini-mallin asemaa markkinoilla, sillä akunkesto oli yksi selkeimpiä puutteita viime vuoden iPhone 12 minissä. Android-maailmaan verrattuna puhelinten eduksi on myös laskettava niiden erinomainen ohjelmistopäivitystuki, A15-järjestelmäpiirin suorituskyky ja laitteiden, erityisesti mini-mallin, pieni koko.

Vastaavasti malliston selkeimmäksi miinukseksi osoittautuu edelleen vain 60 hertsin näytön virkistystaajuus, joka ei onnistu enää nykypäivän normeihin yltämään. Lisäksi edellisvuoden omistajille uutuusmallit eivät erityisen merkittäviä uudistuksia tarjoa, vaikkakin parannuksia on tapahtunut niin suorituskyvyssä kuin myös kameroissa.

Plussaa

  • Laadukas rakenne useilla värivaihtoehdoilla
  • iPhone 13 minin selvästi pieni koko sitä kaipaaville
  • Äänenlaadultaan hyvät stereokaiuttimet
  • Apple A15 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Parantunut akunkesto
  • iOS-käyttöjärjestelmän pitkä päivitystuki
  • Pääkameran kuvanlaatu

Miinusta

  • Ei telekameraa
  • Ultralaajakulmakamerassa kiinteä tarkennusetäisyys
  • Vain 60 hertsin näyttö
  • Lightning-liitäntä tukee yhä vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Pikalataus maksimissaan 20 wattia erikseen myytävällä laturilla

Huomioitavaa

  • Puhelinten mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria

Apple julkaisi iPhone 13 -mallistonsa totuttuun tapaan syyskuussa ja kuten viime vuonnakin koostuu mallisto kaiken kaikkiaan neljästä mallista – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max, joista kaksi ensimmäistä ovat tällä kertaa testivuorossa.

iPhone 13 ja 13 mini ovat monin osin edeltäjiään muistuttavia älypuhelimia, joiden uudistukset ovat varsin hillittyjä. Kyseessä onkin monin osin vanhempia S-malleja vastaavat tehopäivitykset, jotka tuovat mukanaan jonkin verran päivitetyt kamerajärjestelmät ja tehokkaamman A15-järjestelmäpiirin. Puhelimet muistuttavat myös toisiaan ja käytännössä ainoat erot laitteiden välillä tulevat niiden koon myötä, eli näyttöjen resoluutiot ja akkujen kapasiteetit poikkeavat hieman toisistaan.

Uudet iPhonet saapuivat tuttuun tapaan myyntiin viikon julkistuksensa jälkeen. Sekä iPhone 13:sta kuin myös iPhone 13 ministä on tarjolla 5 värivaihtoehtoa – pinkki, sininen, keskiyö, tähtivalkea ja punainen. Täysin mustaa mallia valikoimissa ei ole, vaan keskiyö, jonka värissä suurempi iPhone 13 testiimme saapui, on mustan sijaan todella tumman sininen. Pienempi iPhone 13 mini puolestaan saapui testiin pinkkinä.

Puhelinten suositushinnatkin mukailevat viime vuotta – iPhone 13 minin hinnat alkavat 829 eurosta ja iPhone 13:n 929 eurosta. Sisuksista löytyvän tallennustilan määrää on kuitenkin kasvatettu pohjamallissa 128 gigatavuun.

Tässä artikkelissa arvioimme sekä iPhone 13 minin kuin myös iPhonen 13:n, mutta pääasiallisena käyttölaitteena reilun viikon mittaisella testijaksolla toimi iPhone 13 mini.

Molemmat puhelimet, eli sekä iPhone 13:n että iPhone 13 minin, toimitti testiimme ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Viime vuodesta tuttuun tapaan myös iPhone 13 -mallit saapuvat varsin ohuessa pahvipakkauksessa, sillä puhelimen mukana ei toimiteta erillistä verkkovirta-adapteria. Koon lisäksi ulkonäkö muutenkin on viime vuodesta tuttu, joskin päällä komeilevan puhelimen kuva ei ole enää tänä vuonna etupuolelta vaan takaa. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-C -> Lightning -kaapeli
  • Perinteiset pikaohje- ja takuutietolappuset sekä Apple-tarra
  • Korttikelkan avaustyökalu

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Vasemmalla iPhone 13 – oikealla iPhone 13 mini

Ulkoisesti iPhone 13 -mallisto on erittäin tutun näköinen viime vuoden iPhonet nähneille ja selkein ero puhelimissa onkin uusiksi sijoitellut takakamerat, vaikka muitakin eroja laitteista on tarkemmalla tarkastelulla havaittavissa.

iPhone 13:n fyysiset mitat (suluissa iPhone 13 mini):

  • Ulkomitat: 146,7 x 71,5 x 7,65 mm (131,5 x 64,2 x 7,65 mm)
  • Paino: 174 grammaa (141 grammaa)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 86 % (85,1 %)
  • Ceramic Glass -suojalasi edessä ja takana, alumiinirunko
  • IP68

Ulkomitoissa on tapahtunut pientä muutosta, sillä uutuusmallit ovat noin 0.3 mm edeltäjiään paksumpia ja myös jonkin verran painavampia. Ilman suoraa vertailua näitä eroja on kuitenkin vaikea havaita ja kokonaisuudessaan molemmat puhelimet ovat edelleen nykypäivän lippulaivaluokan älypuhelimiksi varsin pieniä.

Erityisesti iPhone 13 minin koko onnistuu jopa hämmästyttämään, sillä kyseessä on erittäin pienikokoinen laite verrattuna Android-markkinoiden niin sanotusti pieniin kilpailijoihin kuten Zenfone 8:aan tai Sony Xperia 5 III:een. Edellä mainittujen kanssa kilpaileekin samassa kokoluokassa kaksikosta suurempi iPhone 13, eli sekään ei missään nimessä ole nykypäivänä erityisen suurikokoinen puhelin.

Muotoilultaan uudet iPhone 13 -mallit ovat, kuten viime vuonnakin, varsin hyvin käteen istuvia. Kohtalaisen pienten ulkomittojen myötä puhelinten kulmikas muotoilu istuu ainakin allekirjoittaneen käteen mukavasti, mutta kaksikosta suuremman iPhone 13:n leveys voinee pienemmissä käsissä tuntua hieman turhan suurelta terävien kulmien kanssa.

Materiaalit puhelimessa ovat viime vuodesta tutut, eli takaa löytyy valmistajan omaa vahvikelasia ja edestä puolestaan Ceramic Shield -nimellä kulkeva suojalasi, joka ainakin JerryRigEverythingin YouTube-videolla sai kiitosta erittäin hyvästä naarmunkestävyydestään. Kehyksissä puolestaan on edelleen käytössä alumiinia ja rakenne onkin tutun arvokkaan ja jämäkän tuntuinen kokonaisuus.

IP68-sertifikaatin myötä puhelin on myös varsin hyvin suojattu vettä ja pölyä vastaan. Valmistajan mukaan laite on turvattu kestämään upotuksia veteen jopa 6 metrin syvyyteen puolen tunnin ajaksi.

  • Alapääty:
    • Barometrin ilmanvaihtoaukko
    • Lightning-liitäntä
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista näytön ja ylälaidan välissä
  • 12 megapikselin etukamera (1/3,6”), f2.2, 23 mm

Päädyissään uutuus-iPhoneissa on viime vuodesta tutut liitännät ja Applen perinteinen Lightning-liitäntäkin on edelleen mukana. Valitettavasti Lightning on myös edelleen rajoitettu USB 2.0 -nopeuksiin, mikä alkaa yli 800 euron älypuhelimissa olla väistämättä turhan hidas langallinen yhteys. Positiivisena tuttuna puolena puhelinten stereokaiuttimet tarjoavat edelleen varsin hyvän äänenlaadun.

Ylälaidassa on nähtävissä kameroiden ja paksuuden ohella kolmas laitteen edellisvuosista erottava ulkoinen tekijä, nimittäin 20 prosenttia kaventunut kameralovi. Ilman rinnakkainvertailua kameraloven kapenemista voi kuitenkin olla vaikea huomata, sillä kyseessä on edelleen kohtalaisen kookas kolo näytössä. Huomion arvoisena seikkana kameraloven syvyys vaikuttaisi kasvaneen aavistuksen, minkä myötä lovi voi rikkoa hieman perinteistä 16:9-kuvasuhdetta leveämpien kuvasuhteiden videon laitaa ainakin YouTubessa, kun vastaavissa videoissa viime vuoden lovi pysyi vielä pois tieltä.

iPhone 13:n näytön tekniset ominaisuudet (suluissa iPhone 13 mini):

  • 6,1” OLED-näyttö (5,4” OLED-näyttö)
  • 19,5:9-kuvasuhde, 1170 x 2532 pikseliä, 460 PPI (1080 x 2340 pikseliä, 476 PPI)
  • 60 hertsin virkistystaajuus, HDR10, Dolby Vision, 800 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 1200 nitin (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus

iPhone 13 -malliston näytöt jatkavat ulkokuoresta tutulla linjalla ollen pääosin edellismalleista tutut, mutta tyypillinen maksimikirkkaus on noussut 625:stä 800 nitiin. Näytöt ovat myös molemmissa iPhone 13 -malleissa käytännössä identtiset, mutta pienemmän mallin resoluutio on ymmärrettävästi pienemmässä näytössä pykälän alhaisempi. Pikselitiheydeltään mini-mallin näyttö on kuitenkin aavistuksen korkeampi.

Kuvanlaadultaan näytöt ovat edelleen erittäin laadukkaat – resoluutio on riittävä, OLED-näytön värintoisto on luonnollista ja teknologialle tyypilliseen tapaan mustat ovat todella mustia luoden kuvaan syvän kontrastin. Valitettavasti Apple ei kuitenkaan tuonut perusmallin iPhoneihinsa tänä vuonna Pro-malleissa mukaan päivitettyä 120 hertsin näyttöä, vaan sen sijaan käytössä on yhä perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus.

Yli 800 euron hintaluokassa 60 hertsin virkistystaajuus onkin väistämättä jo selvä miinus, joka vaikuttaa väistämättä myös siihen, kuinka sulavalta puhelin tuntuu. iPhonejen käyttöliittymä tuntuu toki 60 hertsin näytöllä edelleen varsin nopealta, mutta vähintään päivitystä 90 hertsiin voisi nykypäivänä jo kaivata, sillä 60 hertsiä nopeampia näyttöjä löytyy nykyisin jo alle 200 euron hintaluokasta.

Puhelimen sisuksissa sykkivä rauta iPhone 13 -malleissa puolestaan on totuttuun tapaan markkinoiden huippua. Tällä kertaa iPhone 13:n ja minin järjestelmäpiirit eivät kuitenkaan edusta älypuhelinten ehdotonta kärkeä, sillä Apple on rajoittanut tehokkaammat A15-järjestelmäpiirinsä 5-ytitmiset GPU-piirit vain Pro-mallien puhelimiin, eli perusmallien suorituskyky jää kakkossijalle 4-ytimisellä GPU:llaan. Toki A14:n ja Android-maailman huipun yläpuolella iPhonet ovat siitä huolimatta.

4 Gt:n RAM-muisti on tuttu viime vuodesta. Muistimäärä on edelleen Android-markkinoihin verrattuna selvästi alhainen, mutta käytännössä suoraa vertailua eri käyttöjärjestelmien välillä ei kuitenkaan voi tehdä ja Applen selvästi omalle raudalleen optimoiman ohjelmiston myötä ei iPhone 13 -malliston kanssakaan RAM-muisti tuntunut ainakaan testijaksolla muodostuvan minkäänlaiseksi rajoitteeksi. Pro-malleissa RAM-muistia on kuitenkin tarjolla pari gigatavua enemmän.

Tallennustilan osalta iPhone 13 sai odotetun päivityksen, kun 64 Gt:n pohjamalli poistettiin valikoimasta ja uutuudet varustettiin vähintään 128 gigatavun muistilla. Tämän myötä iPhone 13 -malliston pohjamallien tallennustila vastaakin kohtalaisen hyvin Android-markkinoiden tarjontaan.

Akut puolestaan saivat uutuusmalleissa osakseen vielä tallennustilaakin suuremman päivityksen, sillä perusmallin iPhonen akku on kasvanut peräti 425 mAh:a ja pienemmän iPhone 13 minin akku 211 mAh:a. Android-kilpailijoihin verrattuna uutuuksien akkukoot ovat edelleen selvällä erotuksella pienempiä, mutta jälleen suora vertailu eri käyttöjärjestelmien ja järjestelmäpiirien tehonkulutuksen erojen myötä ei ole järkevää. Latausnopeudet puhelimissa ovat säilyneet ennallaan, eli tarjolla on maksimissaan 20 watin langallinen lataus, 15 watin MagSafe-lataus ja 7,5 watin Qi-lataus.

Yhteysominaisuuksienkaan osalla puhelimet eivät juuri uudistuksia sisällä, eikä Apple tuonut mukaan huhuissa odotettua 6 GHz:n Wi-Fi 6E -tukea. 5G-yhteyksien osalta valmistaja kuitenkin kasvatti tuettujen kaistojen määrää ja laajensi maavalikoimaa, jossa mmWave on tuettuna, mutta Suomi ei vielä tänä vuonnakaan joukkoon päässyt.

iPhone 13:n tekniset ominaisuudet (suluissa iPhone 13 mini):

  • Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 3,22 GHz Avalanche, 4 x Blizzard, 4-ytiminen GPU)
  • 4 Gt RAM-muistia
  • 128, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (128 Gt:n mallissa vapaana n. 112 Gt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n66, n77, n78, n79)
  • Dual-SIM eSIMin kanssa
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0, NFC, GPS, A-Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
  • Face-ID-kasvojentunnistus
  • 3240 mAh akku (2438 mAh:n akku), Lightning USB 2.0 -nopeuksilla, 20 watin USB PD -pikalataus, 15 watin MagSafe-lataus, 7,5 watin langaton Qi-lataus.

 

Kamera

iPhone 13:n ja 13 minin kamerajärjestelmä lepää tutulla paikallaan takakuoren vasemmassa yläkulmassa, mutta päällekkäisen sijoittelun sijaan linssit ovat uutuuksissa diagonaalisesti, minkä myötä 13-mallisto on helposti tunnistettavissa 12-sarjan puhelimista.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,7 um pikselikoko), f1.6, 26 mm, Dual Pixel PDAF, sensor-shift OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.4, 13 mm
  • Dual-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, hidastusvideo 1080p 120 FPS

Megapikselit kamerajärjestelmässä ovat säilynyt ennallaan, mutta pääkamera itsessään on kuitenkin vaihtunut selvästi suurikokoisempaan. Uutuuksien kamera on ainakin teknisten tietojen valossa tuttu viime vuoden Pro Maxista ja pikselikoko onkin kasvanut reilusti 1,4:stä 1,7 mikrometriin, minkä lisäksi perinteisen optiikan vakautuksen sijaan käytössä on sensor-shift-nimellä kulkeva sensorin vakautus.

Ultralaajakulmakamera puolestaan vaikuttaisi lukujen valossa edeltäjämalleista tutulta, mutta valmistajan omien sanojen mukaan sen hämäräsuorituskykyä on parannettu.

Videokuvauksen osalta puhelimet tukevat edelleen korkeimmillaan 4K-resoluution videota 60 FPS:n nopeudella, mutta uutena ominaisuutena mukaan on lisätty erillinen elokuvallinen tila, joka kuvaa 1080p 30 FPS -videota keinotekoisen bokeh-syvyysterävyysefektin kera.

Kamerasovellus iPhone 13 -malleissa on tuttu viime vuodesta, eikä siinä ole lisättyä elokuvallista videotilaa lukuun ottamatta muutoksia nähtävissä.

Kamerasovellus asettaa yökuvatilan automaattisesti päälle, minkä myötä testikuvissa yökuvatila on päällä niissä tilanteissa, joihin puhelin sitä käytettäväksi suositteli. Lisäksi mukaan on otettu kuvat ilman yökuvatilaa omaan erilliseen galleriaansa, jotta yökuvatilan vaikutuksia voi tarkkailla.

Hyvässä valaistuksessa iPhone 13 -mallien pääkamera tuottaa odotettuun tapaan laadukasta jälkeä yltäen älypuhelinmarkkinoiden parhaimmistoon. Värit toistuvat luonnollisesti ja kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia, minkä lisäksi myös dynamiikka on hyvällä tasolla ja automaattinen HDR-tila toimii kiitettävästi. Zoomatessa kuvista on nähtävissä kevyttä kohinaa, joka ei kuitenkaan näy normaalisti kuvia suuremmaltakaan näytöltä tarkastellessa. Viime vuoden kuviin verrattuna värintoisto on pykälän luonnollisempaa, minkä myötä kuvat eivät ole kenties aivan yhtä iskeviä, vaan sen sijaan aavistuksen luonnollisempia.

Valon määrän vähentyessä iPhone 13 -mallit osaavat kytkeä automaattisesti yökuvatilan päälle, mutta kovinkaan helpolla tila ei pääkameralla tule, vaan puhelin pitää vielä kohtalaisen hämärissäkin ympäristöissä kiinni perustilasta. Kuvat ovat automaattiasetuksilla hämärässäkin pääosin laadukkaita ja yökuvatila pitää kuvien yleisilmeen luonnollisena selvästi ylikorostetun lisävalotuksen sijaan. Kuvat ovat päivänvaloon verrattuna selvästi pehmeämpiä, minkä lisäksi yökuvatilassa kuviin muodostuu jonkin verran lisättyä kontrastia ja terävöitystä, mutta siitä huolimatta jälki on kohtalaisen luonnollista ja värit toistuvat edelleen hyvin. Häiritsevää kohinaa kuviin ei synny.

Yllä kuvia yökuvatila pois kytkettynä.

Perustilan ja yökuvatilan väliset erot eivät ole aivan yhtä radikaaleja kuin vielä viime vuonna ja yökuvatilan jälkeä on saatu selvästi luonnollisempaan suuntaan. Mielenkiintoisena huomiona yökuvatilan pakottaminen pois päältä tuotti kuitenkin toisinaan jopa pykälän valoisampia kuvia, sillä kuvien jälkikäsittely säilyi luonnollisempana, eikä kontrasti korostunut samoissa määrin, minkä myötä tummat alueet säilyivät kirkkaampina.

Ultarlaajakulmakamera tuottaa hyvässä valaistuksessa erinomaista jälkeä yltäen yleisilmeeltään todella lähelle pääkameraa. Kuviin zoomatessa on kuitenkin nähtävissä, että lopputulokset ovat selvästi pykälän vähemmän yksityiskohtaisia, minkä lisäksi ultralaajakuvien laidat jäävät jo ilman zoomaamista katsottaessa varsin pehmeiksi. Värintoisto on kuitenkin hyvällä tasolla ja erittäin luonnollista. Dynamiikan osalta ultralaajakulmakameran kuvat häviävät pääkameralle ja varjot voivat toisinaan tummua selvästi pääkameran kuvia synkemmiksi, mutta siitä huolimatta dynamiikka ei missään nimessä ole liian suppea.

Valitettavasti ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä, eli lähikuvia sillä ei voi ottaa. Yli 800 euron puhelimille kyseessä on nykypäivänä jo selvä miinus.

Hämärässä ultralaajaakulmakamera ei enää pysy sensorivakautetun pääkameran perässä, vaan kuvien laatu tippuu selvästi. Yökuvatila menee päälle nopeammin, minkä lisäksi yökuvatilassakin lopputulokset jäävät selvästi tummemmiksi kuin pääkameralla. Valitettavasti yökuvatilan luonnollisuuskin kärsii ja ultralaajakulmakameran hämäräkuvat ovat automaattiasetuksilla selvästi ylikontrastoituja. Tämän myötä maisemista tulee toisinaan todella tummia ja valonlähteet puolestaan korostuvat erittäin värikkäinä.

Yllä kuvia yökuvatila pois kytkettynä.

Ultralaajakulmakameran kuvissa yökuvatila siis tekee selvästi pääkameraa käsitellymmän näköistä jälkeä lisätyn kontrastinsa myötä. Kuitenkin tila on selvästi myös hyödyksi, sillä ilman yökuvatilaa kuvien yleisilme muuttuu jo erittäin pehmeäksi ja merkittävä määrä yksityiskohdista muuttuu tasaiseksi mössöksi kohinanvaimennuksen taistellessa rakeisuutta vastaan. Kuvat jäävät myös erittäin tummiksi ilman yökuvatilan apua.

Videokuvaa iPhone 13:t kuvaavat korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, eli Android-puolen lippulaivoissa jossain määrin yleistynyttä 8K-kuvausta laitteista ei löydy, mikä on toki ymmärrettävääkin, sillä 12 megapikselin sensoreissa ei yksinkertaisesti ole riittävästi resoluutiota. Kuvanlaadultaan video on totuttuun tapaan erinomaista, värintoistoltaan luonnollista ja käsittelyltään muutenkin hillittyä. Huomion arvoisena seikkana kuvan vakautus ei kuitenkaan edes pyri poistamaan kaikkea tärinää, vaan kävelyn liike jää varsin selvästi nähtäville. Vakautus pitää videon kuitenkin miellyttävänä katsoa, eikä kuva pääse tärisemään.

Ultralaajakulmakameralla tuettuna on vastaavat videotilat, mutta jälki on selvästi pääkameraa pehmeämpää. Kameroita voi myös vaihtaa kesken kuvauksen, mutta huomion arvoisena seikkana tuolloin kameroiden valkotasapaino heitti testissä selvästi toisistaan. Vastaavaa ei esimerkiksi kameroiden välisissä kuvissa, tai erikseen molemmilla kameroilla kuvatessa ole havaittavissa. Todennäköisesti automatiikka ei siis ehdi välttämättä optimoimaan värimaailmaa videota kuvatessa, mikäli kameroita vaihtaa lennosta.

Uutena ominaisuutena iPhone 13 -mallisto toi mukanaan videokuvaukseen Elokuvallisen tilan, joka tarjoaa siis keinotekoisen bokeh-efektin Full HD 30 FPS -videoon. Tila toimii helpohkojen kohteiden kanssa hyvin ja on selvästi optimoitu esimerkiksi ihmisille ja eläimille, mutta esimerkiksi yllä olevalla videolla käden ääriviivat jäävät selvästi sumeiksi tilan etsiessä kohteen rajoja. Vaikeampia kohteita, kuten puun oksistoa kuvatessa puhelimella puolestaan on ymmärrettävästi vaikeuksia tunnistaa syvyyttä ja bokeh jää selvästi keinotekoisen näköiseksi.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

iPhone 13 -malleissa on käytössä valmistajan tuorein iOS 15 -käyttöjärjestelmä, jonka virallinen julkaisu myös vanhempiin malleihin tapahtui yhdessä uutuuspuhelinten kanssa. Ulkonäöllisesti käyttöjärjestelmä on pitkälti ennallaan ja muutoksia on tehty lähinnä yksittäisten sovellusten toimintaan. Muun muassa Älä häiritse -tilaa on päivitetty monipuolisemmaksi ja koneoppimista käyttäväksi, minkä lisäksi yksityisyyden suojaa on kehitetty esimerkiksi muuttamalla Sirin toimintaa enemmän puhelimen sisällä laskettavaksi. Tarkemmin iOS 15:n uudistuksista voi lukea käyttöjärjestelmän julkistusuutisesta.

Käyttöjärjestelmä itsessään jakanee ihmisten mielipiteitä edelleen laajasti kahteen leiriin sen suhteen pitääkö iOS:stä vai Androidista enemmän, mutta Applen yksi selkeä etu on sen päivitystuki. Mitään virallista lupausta yritys ei ole antanut, mutta puhelinten päivitystuki on keskimäärin nykymarkkinoiden muihin puhelimiin nähden erittäin pitkä. Tuorein iOS 15 on muun muassa saataville kaikille puhelimille vuonna 2015 julkaistusta iPhone 6s:stä eteenpäin.

Päivityksistä puheen ollen puhelimen käyttöliittymän sisällä liikkuminen on ollut varsin tuttua vuoden 2017 iPhone X:stä saakka, eikä eleohjaukseen ole juuri muutoksia tullut. Aikanaan eleohjausten pioneerina toiminut käyttöjärjestelmä tuntuukin osin junnaavan paikallaan ja hieman Androidin toteutuksen perässä. Selkeimpänä huomiona testijaksolla toimi takaisin-eleen toteutus. Testissä käyneissä pienissä laitteissa ja erityisesti mini-mallissa vain vasemmalta vedettävissä oleva takaisin-ele ei käytännössä ongelmaksi muodostunut, mutta isompien puhelinten kanssa Androidista tuttu mahdollisuus vetää takaisin-ele kummasta tahansa laidasta voisi olla toivottavaa päivitys Applenkin käyttöjärjestelmään.

Suorituskyvyn osalta iPhone 13 -mallit ovat tuttua Applea ja A15-järjestelmäpiiri siivittää käyttäjän leikiten läpi päivittäisten askareiden, eikä puhelinten kanssa käytännössä minkäänlaisia hidasteluja ollut havaittavissa. Pelaamiseenkin puhelimet toimivat erinomaisesti ja Pro-malleista pykälän heikennetty GPU ei ainakaan toistaiseksi ole vielä suoranaisesti nähtävissä, sillä piiri on joka tapauksessa viime vuoden A14:ää tehokkaampi.

Synteettisissä testeissä leikattu piiri kuitenkin näkyy erityisesti raskaammissa graafisissa testeissä, joissa iPhone 13 Pro suoriutuu selvälläkin erolla perusmalleja tehokkaammin. Viime vuoden iPhone 12 Prohon verrattuna puoletaan perusmallin 13-sarjalaisetkin tarjoavat jälleen parempaa grafiikkasuorituskykyä ja näytön resoluutiota käyttävissä testeissä GFXBench alkoikin hätyyttelemään 60 FPS:ään rajoitettua ruudunpäivitysnopeutta kaikilla uusilla iPhoneilla. Tästä syystä testit ajettiin myös offscreen-versioina kiinteällä resoluutiolla, jolloin ruudunpäivitysnopeus ei ole rajoitettu ja kaikki puhelimet ajavat testit samalla resoluutiolla.

Huomion arvoisena seikkana synteettisten testien aikana oli havaittavissa kohtalaisen selvää piirin suorituskyvyn laskua pidempikestoisessa rasituksessa lämpöjen noustessa, mutta käytännön arkipäiväisessä pelaamisessa vaikutusta ei huomattu. Lämmöt eivät myöskään nousseet kertaakaan puhelimen ulkopinnalta epämukavan kuumiksi.

Pelaamiseen liittyvänä huomiona iPhone 13 minin näytön pienempi resoluutio takaa teoriassa paremman suorituskyvyn peleissä, sillä laskentatehoa ei vaadita yhtä paljon kuin suurempiin resoluutioihin, mikä näkyy ajetuissa synteettisissä testeissä. Minin pienempi koko saa kuitenkin aikaan sen, että pelatessa näyttö peittyy yllättävän selvästi käyttäjän sormista, mikä heikentää jossain määrin käyttökokemusta, mutta vaikutus riippuu kuitenkin vahvasti käyttäjän käsien koosta.

Akunkesto osoittautui testijaksolla positiiviseksi yllätykseksi. iPhone 13 mini kestikin testijaksolla poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää yhdellä latauksella, minkä myötä tuore mini-malli vaikuttaakin vastaavan aika lähelle viime vuoden perusmallin akunkestoa.

Testasimme akunkestoja myös synteettisesti. Sekä tunnin YouTube-videon toistossa, että GFXBenchmarkin akkutestissä molemmat uutuudet pistivät pöytään iPhoneksi varsin vakuuttavat numerot voittaen tai päässen vähintäänkin käytännössä tasoihin viime vuoden iPhone 12 Pro Maxin kanssa. YouTube-testissä puhelimet olivat keskenään pitkälti yhdenvertaisia, mutta kovempaa rasitusta edustavassa GFXBenchmarkissa suuremman iPhone 13:n isompi akku pääsi edukseen.

Puhelinten mukana ei siis toimiteta verkkovirta-adapteria, mutta mittasimme kuitenkin käytössä olleen iPhone 13 minin akun latausnopeudet iPad Pron 18 watin laturilla, jolla akku latautui tyhjästä täyteen hieman vajaassa puolessatoista tunnissa. Käytännössä nykypuhelinten mittapuilla latausnopeus on ihan kohtalainen, mutta ottaen huomioon iPhone 13 minin pienen akun on nopeus selvästi hitaahko.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 30 %
  • 30 min – 60 %
  • 1 h 1 min – 90 %
  • 1 h 25 min – 100 %

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan iPhone 13 -mallit eivät juurikaan onnistu säväyttämään uusilla ja erikoisilla ominaisuuksilla, eikä edellissukupolven ostaneilla käyttäjillä kannata ostohousujaan kaapista vielä hakea. Se ei kuitenkaan tarkoita, että puhelimet olisivat huonoja, vaan sen sijaan kyseessä on monin osin varsin onnistunut pikkupäivitys viimevuoteen nähden.

Ulkoisesti puhelinten eroavaisuudet ovat erittäin pieniä, eikä kameroiden uudelleensijoittelua lukuun ottamatta laitteita käytännössä toisistaan erota ilman rinnakkain asettelua. iPhone 13 -mallisto muutti ensimmäistä kertaa Applen näyttöloven kokoa pienentämällä sitä 20 prosenttia, mutta loppujen lopuksi muutos on varsin pieni. Kokonaisuutena ulkoinen rakenne on silti edelleen laadukas ja arvokkaan tuntuinen kuten ennenkin, vaikkakin kookas näyttölovi haiskahtaakin hieman menneisyyden tuulahdukselta.

Näyttölovea enemmän historian havinaa on kuitenkin itse näytön virkistystaajuudessa, joka on yhä perinteiset 60 hertsiä. Enää vuonna 2021 ei yli 800 euron puhelimelta kyseistä virkistystaajuutta käytännössä toivoisikaan missään tapauksessa löytävän, kun jo alle 200 euron Android-puhelimet tarjoavat nopeampia paneeleita. On toki ymmärrettävää, että perusmallien ja kalliimpien Pro-mallien välillä halutaan pitää jotain eroja, mutta vähintään 90 hertsiin päivitetty näyttö tekisi käyttökokemukseen jo suuren päivityksen. Virkistystaajuutta lukuun ottamatta näyttö on kuitenkin viime vuoden tapaan erittäin laadukas toistaen värit miellyttävän luonnollisina ja yltäen myös edeltäjäänsä parempiin kirkkauksiin.

Applen A15 -järjestelmäpiiri on tuttuun tapaan jälleen pykälän edeltäjäänsä tehokkaampi ja siten uutuusmallit sijoittuvatkin jämäkästi markkinoiden tehokkaimpien joukkoon. Aivan kaikkein tehokkainta tarjolla ei kuitenkaan perusmalleissa ole, sillä Apple on rajoittanut pykälän paremman grafiikkasuorituskyvyn tarjoavan 5-ytimisen GPU:n vain Pro-malleihinsa.

Kenties piiriä selkeämpi päivitys puhelimissa on kuitenkin tapahtunut akuissa, jotka sekä mini- että perusmalleissa ovat kasvaneet merkittävästi. Akkupäivityksen myötä minin akunkesto ei käytännössä enää kilpailijoidensa jälkeen jääkään, vaan puhelin kestää helposti kaksi kokonaista työpäivää yhdellä latauksella, mikä korjaa siis yhden viime vuoden minin suurimmista ongelmista. Samalla se tasoittaa pelikenttää myös kaksikon välillä mahdollistaen sen, että käyttäjä voi todella valita haluamansa puhelimen nimenomaan näytön koon perusteella, eikä akkua tarvitse pitää suoranaisena huolenaiheena. Toki perusmallin iPhone 13:n akkukin on kasvanut ja se tarjoaa edelleen vielä pykälän parempaa akunkestoa.

Toinen päivitys on kamerajärjestelmässä, jonka pääkameran sensori kasvoi merkittävästi ja peri viime vuoden Pro Maxista tutun sensorivakautuksen. Pääkameran kuvanlaatu onkin parantunut erityisesti hämärässä viime vuoteen nähden ja automaattisesti käytössä olevan yökuvatilankin jälki on pykälän luonnollisempaa, minkä myötä kokonaisuus yltää jälleen totuttuun tapaan markkinoiden kärkeen. Valitettavasti ultralaajakulmakamerassa vastaavaa kehitystä ei ole tapahtunut ja vaikka se kuvanlaadussa edelleen päivänvalossa kärkikahinoihin yltääkin, ei se enää hämärässä pärjää, minkä lisäksi puuttuva automaattitarkennus on nykypäivänä jo selvä miinus.

iPhone 13 -mallisto ei siis suoranaisesti Applen pakkaa mullista, mutta kyseessä on siitä huolimatta tasaisen vahvat suoriutujat, joiden selkeimmäksi eduksi jää merkittävästi parantunut akunkesto, joka parantaa erityisesti mini-mallin asemaa markkinoilla. Android-maailmaan verrattuna puhelinten eduksi on myös laskettava niiden erinomainen ohjelmistopäivitystuki, sekä tietenkin A15-järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky varsin pienissä ulkomitoissa. Vastaavasti malliston selkeimmäksi miinukseksi osoittautuu edelleen vain 60 hertsiin yltävä näytön virkistystaajuus, joka ei onnistu enää nykypäivän normeihin yltämään.

Plussaa

  • Laadukas rakenne useilla värivaihtoehdoilla
  • iPhone 13 minin selvästi pieni koko sitä kaipaaville
  • Äänenlaadultaan hyvät stereokaiuttimet
  • Apple A15 -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Parantunut akunkesto
  • iOS-käyttöjärjestelmän pitkä päivitystuki
  • Pääkameran kuvanlaatu

Miinusta

  • Ei telekameraa
  • Ultralaajakulmakamerassa kiinteä tarkennusetäisyys
  • Vain 60 hertsin näyttö
  • Lightning-liitäntä tukee yhä vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Pikalataus maksimissaan 20 wattia erikseen myytävällä laturilla

Huomioitavaa

  • Puhelinten mukana ei toimiteta verkkovirta-adapteria
This site uses XenWord.
;