Testasimme Applen kolmannen sukupolven iPhone SE -mallin.

iPhone SE:n kolmas sukupolvi jatkaa edeltäjänsä linjalla varsin kirjaimellisesti – käytössä ovat tutut runko, kamera ja näyttö päivitysten jäädessä käytännössä uuteen järjestelmäpiiriin ja sen mukanaan tuomiin uudistuksiin kuten 5G-yhteyksiin ja kameran kuvankäsittelypäivityksiin.

iPhone SE onkin nykypäivänä huomattavan epätasapainoinen kokonaisuus. Se on hintaluokassaan suorastaan ylitehoinen ollen raa’alta laskentakyvyltään jopa lippulaiva-Androideja tehokkaampi, minkä lisäksi se tulee myös päivitystukensa osalta olemaan pitkäikäinen. Valitettavasti sen näyttö, akunkesto ja kamera alkavat vastapuolena olla raudaltaan yksinkertaisesti niin vanhoja, etteivät ne kykene täysin tuota saatavissa olevaa suorituskykyä hyödyntämään.

Vain 20 euron lisäpanostuksella on artikkelin kirjoitushetkellä saatavissa iPhone 12 mini, joka tarjoaa vain hieman vähemmän suorituskykyä ja ikänsä myötä todennäköisesti hieman heikomman päivitystuen, mutta selvästi paremman näytön, monipuolisemman kamerajärjestelmän ja lisäksi vielä suuremmasta näytöstään huolimatta pienemmän koon ilman että akunkestostakaan olisi tehtävä kompromissia.

Plussaa

  • Hyvin käteen istuva pienehkö koko
  • Apple A15 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • Wi-Fi 6 -tuki
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Videon kuvanlaatu
  • Applen erinomainen päivitystuki

Miinusta

  • Näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Näytön resoluutio, kirkkaus ja liiketarkkuus
  • Yökuvatilan puute ja kameran kuvanlaatu hämärässä
  • Vain yksi takakamera varauksin
  • Akunkesto varauksin

Apple julkaisi kevään Peek Performance tapahtumassaan odotetusti kolmannen sukupolven version älypuhelinmallistonsa edullisimmaksi sijoittuvasta iPhone SE -mallista. Uutuus ei juurikaan alaa seuranneille kuluttajille yllätyksiä sisältänyt, sillä puhelin oli jo pidemmän aikaa ollut vuotojen ja huhujen kohteena, mutta mikäli julkaisusta odotti saavansa jotain uutta ja erityisesti käsissä tuntuvan erilaista saattoi uutuus jäädä pettymykseksi.

Tuorein iPhone SE on nimittäin lähes hiilikopio edeltäjästään. Käytössä on edelleen iPhone 8:sta tuttu runko, sama vanha 4,7-tuumainen LCD-näyttö hieman HD Ready -tasoa korkeammalla 750 x 1334 -resoluutiolla ja 12 megapikselin yksittäinen takakamera. Se missä muutosta tapahtui, oli sisuskalut, joiden osalta prosessori päivitettiin edeltäjän A13 Bionicista valmistajan tuoreimpaan A15 Bioniciin, minkä lisäksi Apple lupasi myös akunkeston parantuneen.

Suositushinta kolmannen sukupolven iPhone SE:lle nousi 30 eurolla, eli 499 euron sijaan uutuusmalli kustantaa 529 euroa. Applen suositushinnoissa tämä tarkoittaa 80 euroa iPhone 11:tä edullisempaa ja 280 euroa iPhone 12 Miniä edullisempaa hintaa. Käytännössä todelliset markkinahinnat ovat kuitenkin lähempänä uutuuden suositushintaa, sillä sekä 12 miniä että 11:tä on saanut kaupoista 550 euron hintaan. 128 Gt:n tallennustila iPhone SE:hen kustantaa 50 euroa lisää ja 256 Gt:n tallennustila puolestaan 170 euroa lisää.

Tässä artikkelissa tutustumme uuteen iPhone SE:hen vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

Testikappaleen toimitti ystävällisesti DNA, jonka valikoimista iPhone SE löytyy kaikilla kolmella tallennustilavaihtoehdolla kaikissa kolmessa värivaihtoehdossa – Keskiyö, Tähtivalkea ja (Product)RED.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone SE:n paketti on valmistajan viimeaikaisista laitteista tuttuun tapaan erittäin pienikokoinen. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

  • Ohjelappuset
  • USB-C -> Lightning -kaapeli

Apple on siis poistanut pakkauksesta erillisen verkkovirtalähteen, joka vielä aiemman iPhone SE:n mukana toimitettiin. Aiemmassa mallissa mukana toimitettiin kuitenkin huomattavan hidas 5 watin laturi, joten sen puuttumisen merkitys on todennäköisesti useille kuluttajille pienehkö.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti uusi iPhone SE on identtinen edeltäjänsä kanssa. Testiin toimitettu (Product)RED -väri tosin eroaa edeltäjäänsä tummemman sävyn myötä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
  • Paino: 144 grammaa
  • IP67
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 65,4 %

Vanhan rungon myötä 4,7-tuumaisen näytön ympärillä on kuitenkin edelleen huomattavan suuret reunukset ja puhelimen ulkomitat ovat itseasiassa suuremmat kuin 5,5-tuumaisella näytöllä varustettujen iPhone 12 minin ja iPhone 13 minin. SE on 6,9 mm korkeampi ja 3,1 mm leveämpi kuin mini-mallit. Paksuutta SE:llä on kuitenkin 0,1 mm vähemmän kuin 12 minillä ja 0,4 mm vähemmän kuin 13 minillä.

Mini-malleja suuremmista ulkomitoistaan huolimatta iPhone SE on edelleen markkinoiden muihin kilpailijoihin nähden erittäin pienikokoinen laite ja puhelimen käyttö onnistuu myös yhdellä kädellä varsin helposti. Muotoilu on iPhone 8:n vanhan rungon myötä edelleen varsin pyöristettyä ja ainakin allekirjoittanen käteen hyvin sopivaa.

Etu- ja takapuolia peittää valmistajan oma suojalasi ja kehys puhelimessa on tuttuun tapaan alumiinia. Vedenkestävyyden Apple lupaa IP67-sertifikaatin veroisesti.

  • Alapääty:
    • Lightning-liitäntä (USB 2.0)
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 7 megapikselin etukamera, f2.2

Pohjan Lightning-liitännän jääminen vain USB 2.0 -nopeuksia tukevaksi on Applen älypuhelimissa jo tuttu ominaisuus, mutta SE:n 530 euron suositushinnassa se on kuitenkin ymmärrettävämpää kuin valmistajan kalliimmissa laitteissa.

Puhelimen 7 megapikselin etukamera tuottaa hyvässä valaistuksessa luokassaan erinomaista jälkeä – värit toistuvat luonnollisina, yksityiskohtia kertyy kiitettävästi ja kuvassa ei korostu jälkikäsittely. Hämärässä kuvanlaatu heikkenee kuitenkin selvästi ja erityisesti värintoisto kärsii, minkä lisäksi kuvaan muodostuu myös helposti kohinaa. Yksityiskohtia kuvaan kertyy hämärässä kohtalaisesti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 4,7” IPS-LCD -näyttö
  • 16:9-kuvasuhde, 750 x 1334 pikseliä, 326 PPI
  • 60 Hz, 625 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus

Näytön ympärillä olevien reunusten lisäksi laitteen pohjautuminen jo yli 4 vuotta vanhaan iPhone 8:aan näkyy myös näytössä itsessään. Käytössä on edelleen IPS LCD -paneeli tuoreempien iPhone 12- ja 13 -mallien AMOLED:n sijaan, minkä myötä kontrasti jää väistämättä hieman heikommaksi. Toisaalta kuvanlaatu itsessään on edelleen hyvä ja värit toistuvat eläväisen luonnollisina. Valitettavasti muilta osin näytön ikä alkaa jo väistämättä näkyä. Valmistaja lupaa vain 625 nitin tyypillisen maksimikirkkauden, minkä myötä näyttö täytyikin pitää täydellä kirkkaudella jo pilvisenä päivänä ja suorassa auringonpaisteessa kuvasta oli toisinaan jo hieman haastavaa saada selvää.

Toisena miinuksena toimii näytön nopeus. Jo 60 hertsin virkistystaajuus alkaa nykypäivänä olla tähän hintaan heikkous, mutta se on kuitenkin osittain ymmärrettävää, sillä vastaavat nopeudet ovat myös iPhone 13 -perusmalleissa. Valitettavasti iPhone SE:n näytössä on havaittavissa myös selvää haamukuvaa liikkeessä, minkä myötä kokemus jää tahmaisen tuntuiseksi, vaikka käyttöliittymässä liikkuminen itsessään onkin sulavaa ja kokonaisuus on selvästi iPhone 13 -mallien AMOLED-näyttöjä heikompi.

Lisäksi ikä näkyy resoluutiossa, sillä vain hieman HD Ready -resoluutiota korkeampi tarkkuus alkaa selvästi olla jo jäänne menneisyydestä. Toki pienen näytön myötä tarkkuus on silti edelleen kohtalainen ja sen häiritsevyys on hyvin käyttäjäkohtaista, mutta siitä huolimatta näyttö häviää kuitenkin käytännössä kaikille kilpailijoilleen.

Aiemman iPhone SE:n tavoin myös uusi SE erottuu vanhentuneen näytön ja ulkonäön vastapainona hintaluokassaan selvästi edukseen sisällä sykkivän rautansa myötä. Puhelin käyttää iPhone 13 -mallistosta tuttua A15 Bionic -järjestelmäpiiriä, joka on yksinkertaisesti tehokkaampi kuin edes tämän hetken lippulaivaluokan Androideissa käytetyt piirit.

RAM-muistimääriä valmistaja ei tyypilliseen tapaansa ole itse ilmoittanut, mutta purkuarvioiden myötä on käynyt ilmi, että uudessa iPhone SE:ssä on kasvatettu RAM-muistin määrä edeltäjän 3 gigatavusta 4 gigatavuun. Lukema on tuttu iPhone 13 -perusmalleista ja käytännössä täysin riittävä iOS:lle. 64 gigatavun tallennustilamäärä edullisimmassa mallissa puolestaan on pienoinen pettymys, sillä kalliimmissa malleissa pohjamalli kasvatettiin jo 128 gigatavuun.

Yhteysominaisuuksien osalta iPhone SE tukee ensimmäisenä SE-mallina 5G:tä, minkä lisäksi mukana on tuki myös Wi-Fi 6:lle, eli hintaluokassaan yhteysominaisuudet ovat hyvällä tasolla. Wi-Fi 6E-tukea laitteesta ei löydy ja Bluetooth-tuki jää muista iPhoneista tuttuun tapaan 5.0-tasolle.

Maksimilatausnopeudeksi Apple ilmoittaa SE:lle 20 wattia, mikä ei markkinoiden huippuun enää yllä. Puhelimesta löytyvä tuki langattomalle lataukselle on kuitenkin varsin mukava lisä hintaluokassaan. Sormenjälkilukija iPhone SE:ssä on perinteiseen tapaan alalaidan kotipainikkeessa ja lukija toimi testijaksolla erinomaisesti.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A15 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x Avalanche + 4 x Blizzard CPU, Apple GPU (4 ydintä))
  • 4 Gt RAM
  • 64, 128 tai 256 Gt tallennustilaa (64 Gt mallissa vapaana noin 49 Gt)
  • 5G, sub6 (n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n30, n38, n40, n41, n48, n66, n77, n78, n79)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou, NFC
  • Sormenjälkilukija alalaidan kotipainikkeessa
  • 2018 mAh akku, Lightning (USB 2.0), 20 watin pikalataus, Qi-standardin langaton lataus

 

Kamera

iPhone SE:n ainoa takakamera sijaitsee tutulla paikallaan takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kamera nousee hieman takakuoren pinnan yläpuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera, f1.8, PDAF, OIS
  • 7 megapikselin etukamera, f2.2
  • Quad-LED -salama
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS

Kameratoteutus iPhone SE:ssä on edeltäjästään tuttu. Käytössä on edelleen 12 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella ja ennakkotietojen perusteella kyseessä on mekaanisesti identtinen ratkaisu kuin vuoden 2020 SE:ssä.

Myös videokuvausominaisuudet ovat edeltäjästä tutut, eli korkeimmillaan iPhone SE kykenee kuvaamaan 4K-videota 60 FPS:n nopeudella.

Kamerasovellus iPhone SE:ssä on iPhone 13 -malleista tuttu ja itsessään varsin toimiva. Valitettavasti Apple ei ole uuteenkaan SE-malliin tuonut mukaan kalliimmista malleista löytyvää yökuvatilaa.

Päivänvalossa iPhone SE tuottaa erityisesti värintoistoltaan varsin laadukasta jälkeä ja lippulaivajärjestelmäpiirin mukanaan tuoma valmistajan tuorein HDR-ominaisuus toimii hyvin pitäen myös dynamiikan erinomaisella tasolla. Yksityiskohtia kuviin kertyy hyvin, mutta vanhan kameraraudan kierrätys on kuitenkin havaittavissa, sillä tarkemmin kuviin zoomatessa on nähtävissä kohtalaisen voimakastakin terävöitystä, minkä myötä erityisesti kasvillisuus voi muuttua suttuiseksi.

Hämärässä kameramoduulin ikä puolestaan paistaa vielä selvemmin, sillä kuvien värintoisto heikkenee huomattavasti päivänvaloon verrattuna ja yleisilme jää varsin haaleaksi. Kuvat myös pehmenevät reilusti, mutta dynamiikka pysyy edelleen luokassaan varsin hyvällä tasolla, minkä lisäksi lopputulos on varsin luonnollinen ilman ylimääräistä käsittelyä. Erillisen yökuvatilan puute on kuitenkin väistämättä miinus, sillä iPhone SE:n hämäräkuvat voisivat todella hyötyä siitä.

Videokuvausta iPhone SE tukee korkeintaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, minkä lisäksi valittavissa on myös 30 FPS:n ja 24 FPS:n tilat. Kuvanlaadultaan video on Applelle tyypilliseen tapaan hintaluokkansa parhaimmistoa ollen värintoistoltaan eläväistä, dynamiikaltaan kiitettävää ja tarkkuudeltaan hyvää. Huomion arvoisena seikkana videokuvan vakautus on varsin hillittyä ja kävely tulee selvästi läpi videolle.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä iPhone SE:ssä toimii iOS 15.4. Käyttökokemus on sama vanha tuttu ja se jakanee edelleen käyttäjien mielipiteitä Androidiin verrattuna. Tarkemmin siitä voi lukea niin iPhone 13:n testiartikkelista kuin myös iPhone 13 Pron testiartikkelista

Ehdottomasti iOS:n parhaita puolia ovat sen optimointi valmistajan omalle raudalle, minkä myötä käyttökokemus on käytännössä aina sulava sekä erinomainen päivitystuki. Apple onkin tuonut iOS 15:n kaikille laitteille vuonna 2015 julkaistusta iPhone 6s:stä eteenpäin, joten uudelle iPhone SE:llekin voine odottaa markkinoiden huippua edustavaa ohjelmistotukea.

Käyttöjärjestelmän sisällä liikkuminen eroaa iPhone 13 -malleista, sillä iPhone SE:ssä on yhä käytössä Applen vanha kotinäppäin, jota käytetään elekomentojen sijaan kotinäkymään palaamiseen sekä moniajovalikon aukaisemiseen.

Suorituskyvyltään iPhone SE osoittautui odotetusti erinomaiseksi. A15 Bionic siivitti puhelimen leikiten läpi päivittäisten askareiden ja raskas pelaaminenkin puhelimella onnistuu. Teoriassa pieni resoluutio voi tarjoa SE:lle jopa kalliimpia sisaruksiaan parempaa pelisuorituskykyä, mutta käytännössä tätä ei ainakaan toistaiseksi ole peleissä havaittavissa. Raa’assa laskentatehossa SE häviää erityisesti grafiikkatehojensa osalta hieman esimerkiksi iPhone 13 Minille, mikä on tuttua edellisestäkin SE:stä. Huomion arvoisena seikkana 4,7-tuumainen näyttö asettaa kuitenkin haasteensa tuosta suorituskyvystä nauttimiselle. Kaikki on toki sulavaa, mutta varsinkin suuremmilla käsillä pieneltä näytöltä voi peittää vahingossa yllättävän paljon sisältöä kesken pelaamisen.

Toisaalta huomion arvoisena seikkana suorituskyky ei ole suoranaisen maata mullistavaa esimerkiksi viime vuoden iPhone 12 -malliston sisältä löytyneeseen A14 Bioniciin verrattuna. Tämän myötä iPhone 12 mini voikin olla erittäin varteenotettava kilpakumppani iPhone SE:lle, sillä pykälän heikomman suorituskyvyn vastapainona se on käytännössä kaikissa muissa osa-alueissa SE:tä kehittyneempi ja tarjoaa myös enemmän näyttöpinta-alaa.

SE:n akunkesto oli testijaksolla käytännössä yhden päivän luokkaa, eli se ei hätyytä markkinoiden kärkeä ja on heikompi kuin esimerkiksi iPhone 13 minillä. Positiivisena puolena akku ei kertaakaan loppunut kesken päivän, vaan illalla virtaa oli jäljellä 30–60 prosenttia. Toista päivää puhelin ei kuitenkaan kestänyt, vaan puhelin oli kytkettävä laturiin jo iltapäivällä.

Akun latausnopeuden osata puhelin tukee Applen mukaan korkeintaan 20 watin tehoa, mutta mukana ei toimiteta laturia. Testasimme latausnopeuden iPad Pron 18 watin laturilla, jolloin tyhjästä täyteen puhelin latautui vajaassa puolessatoista tunnissa. Puolessa tunnissa akkua kuitenkin kertyi jo yli 60 prosenttia, eli lataus hidastuu selvästi loppua kohden.

Akun latausnopeus (18 W):

  • 15 min: 31 %
  • 30 min: 61 %
  • 60 min: 90 %
  • 1 h 24 min: 100 %

 

Yhteenveto

iPhone SE:n kolmas sukupolvi jatkaa edeltäjänsä linjalla varsin kirjaimellisesti – käytössä ovat tutut runko, kamera ja näyttö päivitysten jäädessä käytännössä uuteen järjestelmäpiiriin ja sen mukanaan tuomiin uudistuksiin kuten 5G-yhteyksiin ja kameran kuvankäsittelypäivityksiin.

Ulkoisesti tuorein iPhone SE onkin jo selvästi vanhentuneen näköinen, sillä 4,7-tuumaisen näytön ympärillä on varsin huomattavat reunukset ja pienestä näytöstä huolimatta puhelin on paksuuttaan lukuun ottamatta jopa suurempi kuin valmistajan omat iPhone 12 mini ja iPhone 13 mini, joissa on käytössä 5,4-tuumainen näyttö. Rakenteensa osalta SE on kuitenkin totutun laadukas muodostuen lasista ja alumiinista. Mukana on myös IP67-sertifikaatti.

Vanhan rungon mukana tulee väistämättä myös vanhan rungon mukainen tila akulle ja vaikka uuden SE:n akku onkin lähes 200 mAh suurempi kuin edeltäjänsä tarjoaa se edelleen käytännössä vain yhden päivän akunkeston, mikä ei enää nykypäivänä onnistu suoranaisesti vakuuttamaan. Myös näyttö on väistämättä pettymys yli 500 euron laitteelle, sillä sinänsä laadukkaan värintoiston vastapainona sen tarkkuus, kirkkaus ja erityisesti liiketerävyys jättävät huomattavasti toivomisen varaa.

Kameranaan iPhone SE tarjoaa edelleen vain yhden 12 megapikselin sensorin, joka onnistuu uusien HDR-ominaisuuksiensa myötä vakuuttamaan varsin hyvänä suoriutujana päivänvalossa, minkä lisäksi myös videokuvaus on totuttuun tapaan erinomaista. Valitettavasti kamerassakin on nähtävissä varsin iäkäs rauta, sillä hämäräsuorituskyvyssä olisi parannettavaa, eikä puhelin tue erillistä yökuvatilaa, joka kalliimmista iPhoneista löytyy.

Se missä uusi iPhone SE edeltäjänsä tavoin onnistuu hintaluokassaan nousemaan ylivoimaisesti edukseen, on järjestelmäpiiri, sillä Applen A15 suoriutuu päivittäisistä askareita leikiten ja puhelin onkin erittäin sulava käyttää. Myös Applen päivitystuki on erityisesti 500 euron hintaan erinomainen, sillä puhelimen voi odottaa saavan päivityksiä noin seuraavat 6 vuotta.

Kokonaisuudessaan iPhone SE on kuitenkin huomattavan epätasapainoinen kokonaisuus. Se on hintaluokassaan suorastaan ylitehoinen ollen raa’alta laskentakyvyltään jopa lippulaiva-Androideja tehokkaampi, minkä lisäksi se tulee myös päivitystukensa osalta olemaan pitkäikäinen. Valitettavasti sen näyttö, akunkesto ja kamera alkavat vastapuolena olla raudaltaan yksinkertaisesti niin vanhoja, etteivät ne kykene täysin tuota saatavissa olevaa suorituskykyä hyödyntämään.

530 euroon puhelinta ei käytännössä nykytilanteessa voikaan suositella, sillä vain 20 euron lisäpanostuksella on artikkelin kirjoitushetkellä saatavissa iPhone 12 mini, joka tarjoaa vain hieman vähemmän suorituskykyä ja ikänsä myötä todennäköisesti hieman heikomman päivitystuen, mutta selvästi paremman näytön, monipuolisemman kamerajärjestelmän ja lisäksi vielä suuremmasta näytöstään huolimatta pienemmän koon ilman että akunkestostakaan olisi tehtävä kompromissia.

Mikäli iPhone 12 mini poistuu vähitellen markkinoilta, paranee SE:n asema, mutta siitä huolimatta se on harmillisen epätasapainoinen kokonaisuus tarjoten äärimmäisen hyvää suorituskykyä selvästi Android-kilpailijoistaan jälkeen jäävän näytön kera. Kenties kokonaisuus olisi ollut pykälän onnistuneempi, mikäli huhut hinnanalaennuksista olisivat pitäneet paikkansa ja SE olisi tullut saataville esimerkiksi 400 euron pintaan A14 Bionic -järjestelmäpiirillä varustettuna. Yli 500 euron hintaan vähintään näyttö kaipaisi väistämättä jo kehitystä nykyisestä.

Plussaa

  • Hyvin käteen istuva pienehkö koko
  • Apple A15 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • Wi-Fi 6 -tuki
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Videon kuvanlaatu
  • Applen erinomainen päivitystuki

Miinusta

  • Näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Näytön resoluutio, kirkkaus ja liiketarkkuus
  • Yökuvatilan puute ja kameran kuvanlaatu hämärässä
  • Vain yksi takakamera varauksin
  • Akunkesto varauksin
This site uses XenWord.
;