io-techin testattavana LG G6 -älypuhelin.

LG:n asema kansainvälisillä lippulaivapuhelinten markkinoilla on ollut haastajan paikalla jo useamman vuoden ajan. Välillä se on onnistunut paremmin, välillä – kuten viime vuonna G5:n kanssa – hieman huonommin.

Tänä vuonna LG lähtee haastamaan markkinajohtaja Samsungia helmikuun lopulla MWC:ssä julkaistulla G6-mallilla. G6:lla ei ole oikeastaan juuri kuin parannettavaa, sillä edeltäjämalli G5:n myynti floppasi melko totaalisesti ja LG päätti samalla kuopata myös sen yhteydessä esitellyn modulaarisen lisälaitekonseptin. Yritys myös myönsi suoraselkäisesti ottaneensa G5:n kanssa askeleen väärään suuntaan.

LG G6:n myynti alkoi Suomessa toukokuun taitteessa 749 euron suositushintaan. Viime vuoden malliin verrattuna suositushinta on kasvanut 50 eurolla, joskin käytännön hintatasossa ei näyttäisi olevan juuri eroa. Hinta.fi-palvelun mukaan laitetta saa tämän artikkelin julkaisuhetkellä toukokuun lopulla edullisimmillaan noin 650 eurolla.

LG G6 –testikappaleiden rajallisen saatavuuden vuoksi puhelin vieraili käyttötestissämme hieman tavallista lyhyemmän vajaan parin viikon ajan, jonka vuoksi emme ehtineet tekemään aivan kaikkia täysimittaisissa testiartikkeleissamme normaalisti tehtäviä testejä ja mittauksia. Artikkelissa pyritään siitä huolimatta tutustumaan mahdollisimman kattavasti G6:n fyysiseen toteutukseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn. io-techin ”unboksaus ja ensituntumat” -videon voi katsoa tämän linkin takaa.

 



Pakkaus ja sen sisältö

LG on siirtynyt viimevuotisen G5:n räikeän nokkelasta pakkaustyylistä hyvin pelkistettyyn mattamustaan pahvirasiaan. Testikappaleemme pakkauksen toimitussisältö oli tiettävästi vajavainen, sillä sisältä löytyi puhelimen ohella vain USB Type-C –kaapeli, korttikelkan irrotustyökalu sekä 18 watin pikalaturi. Kaupasta ostettavan puhelimen mukana toimitetaan lisäksi myös käyttöohjeet.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Muotoilullisesti LG ei ole jäänyt erityisemmin roikkumaan edelliseen G5-malliin, vaan on lähtenyt kehittämään lippulaivamalliaan hieman uuteen suuntaan. Sukulaissuhde edeltäjämalliin on havaittavissa lähinnä takakuoresta kameran ympäristöstä.

Lähes ensimmäisenä huomio kiinnittyy G6:n näyttöön, joka yltää tavanomaista lähemmäs laitteen ylä- ja alapäätyä. Samsung Galaxy S8 –malleihin tutustuneille näyttö ei välttämättä herätä suurempia tunteita, mutta muille se saattaa aiheuttaa jopa pienen wau-efektin. Näytön ja ulkomittojen suhde on poikkeuksellisen korkea, eli näyttö peittää tavallista suuremman osan puhelimen etupuolesta.

G6:n muotoilu poikkeaa valloillaan olevasta pyöristetystä suuntauksesta yllättävän kulmikkailla yksityiskohdillaan. Laitetta kiertävä metallikehys on viistetty reunoiltaan kulmikkaaksi, vaikka kylkiin onkin muotoiltu myös hyvin loiva pyöristys. Kehyksen etureunojen kulmikkuutta korostaa näyttölasi, joka on reunoistaan täysin suora.

G6 tulee saataville kolmessa värissä: musta Aston Black, kulta-valkoinen Mystic White ja sinertävä Ice Platinum. Testikappaleemme edusti ensimmäisenä mainittua vaihtoehtoa, jonka kiiltävän musta takakuori sekä metallinharmaat kyljet on ainakin allekirjoittaneen mielestä myös kokonaisuutena tyylikkäin yhdistelmä.

5,7-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi G6 on tavanomaista kompaktimpi. Keskeisinä tekijöinä tämän suhteen ovat näytön pienet ylä- ja alareunat sekä näytön poikkeuksellinen 18:9-kuvasuhde.

LG:n 5,7-tuumaiseen V20-malliin nähden G6 on lähes 11 mm lyhyempi ja runsaat kuusi millimetriä kapeampi. 5,3-tuumaisella näytöllä varustettuun edeltäjämalli G5:een nähden G6 on puoli millimetriä lyhyempi ja kaksi milliä kapeampi. Pahimpaan kilpailijaan, eli 5,8-tuumaisella näytöllä varustettuun Samsung Galaxy S8:aan nähden G6 on tismalleen saman pituinen, mutta 3,8 mm leveämpi.

G6 tuntuu lisäksi kevyemmältä, kuin mitä sen 163 gramman paino antaisi odottaa.

LG G6:n fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 148,9 x 71,9 x 7,9 mm
  • Paino: 163 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 78,6 %

Siinä missä edeltäjämallissa käytettiin unibody-metallirakennetta, on LG päätynyt vaihtamaan G6:ssa metallikehykseen sekä lasiseen takakuoreen. Laitteen etupuolta suojaa Gorilla Glass 3 –lasi ja takapuolella on kaikilta reunoiltaan 3D-muotoiltu Gorilla Glass 5 –lasi. Uutena ominaisuutena G6 on nyt IP68-suojattu pölyä ja vesiupotusta vastaan, joka on erittäin positiivinen parannus.

Siirtyminen takakuorimateriaalissa metallista lasiin jakaa varmasti mielipiteitä. Lasipinta on vähänkin kosteissa ja rasvaisissa käsissä pitävämpi kuin alumiinipinta, mutta toisaalta se on herkempi rikkoontumaan puhelimen pudotessa kovalle alustalle. Lasinen takakuori on melko herkkä rasvaisille sormenjäljille, mutta ne eivät onneksi näy mustassa takakuoressa aivan yhtä räikeästi, kuin joissain kilpailijoissa.

Testikappaleessamme havaitsimme pienen valmistusvirheen, jonka myötä takalasin sisäpinnassa oleva musta maalikerros oli rajautunut ylä- ja oikeasta reunastaan muutaman millin kymmenyksen ennen lasin reunaa. Tästä johtuen tarkkaan katsoessa näytti siltä, kuin lasin ja metallikuoren välissä olisi suurehko rako, vaikka todellisuudessa metallikehys vain näkyi lasikuoren reunan läpi. Pieni ja sinällään merkityksetön puute, jollaisia ei kuitenkaan haluaisi tavata high-end-luokan puhelimessa.

Kädessä G6 tuntuu laadukkaalta hintaluokkansa edustajalta, kuten asiaan kuuluu. Rakenne tuntuu erittäin tukevalta, eikä se väänny tai natise yhtään käsivoimin koeteltaessa. Takakuoren reunoiltaan kaareva lasi tekee puhelimesta melko mukavan kädessä pidettävän, joskin metallikehyksen kulmikkaat reunat saattavat häiritä joitain käyttäjiä erityisesti puhelimen alareunassa (josta puhelin nojaa monesti pikkusormen varassa).

Yhden käden käyttöön G6 soveltuu keskinkertaisesti ja etenkin yläreunaan sormella kurottaessa laitetta on liikuteltava sormien varassa. Ohjelmistopuolelta apua yhden käden käyttöön löytyy sivulle painotettavan näppäimistön ja navigointipainikeriville lisättävän ilmoitusvalikon avauspainikkeen muodossa.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

LG teki G6:n kanssa rohkean ja hieman erikoisen ratkaisun julkaistessaan sen viimevuotisella Qualcomm Snapdragon 821 –järjestelmäpiirillä varustettuna. Kyseessä on sinällään edelleen hyvä järjestelmäpiiri, mutta suorituskyvyltään se ei kykene kilpailemaan uusien Snapdragon 835- ja Exynos 8895 –piirillisten laitteiden kanssa. Epävirallisten tietojen mukaan LG olisi päätynyt käyttämään vanhempaa piiriä Snapdragon 835:n saatavuusongelmien takia, mutta yritys ei itse ole vahvistanut tätä tietoa.

Snapdragon 821 sisältää neljä Kryo-prosessoriydintä, joista kaksi toimii 2,35 GHz:n maksimikellotaajuudella ja kaksi alhaisemmalla 1,6 GHz:n maksimikellotaajuudella. LG kertoo käyttävänsä järjestelmäpiirin jäähdytykseen lämpöputkiratkaisua, joka mahdollistaa edeltäjämallia 6-10 % alhaisemmat lämpötilat.

RAM-muistia löytyy eräänlainen nykypäivän lippulaivapuhelimien minimimäärä, eli neljä gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on moniin kilpailijoihin nähden vähänlaisesti, eli 32 gigatavua, ja siitäkin on vain 22 gigatavua käyttäjän hyödynnettävissä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri (4 x Kryo CPU, Andreno 530 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM
  • 32 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa
  • micro-SD-muistikorttipaikka (maks. 2 Tt)
  • LTE Cat.12 (600/150 Mbit/s), 3CA
  • 11ac WiFi, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, aptX HD), NFC, FM-radio

G6:n alapäätyyn on sijoitettu mikrofonin aukko, yksi viidestä antenniraidasta, USB Type-C –liitäntä sekä kolme melko suurikokoista kaiuttimen aukkoa. Kuten useimmat kilpailevat puhelimet, myös G6:n USB-liitäntä tukee 3.1-standardin mukaista siirtonopeutta ja Quick Charge 3.0 –pikalatausta.

Kaiutin on valitettavasti mono-tyyppinen ja äänenlaadultaan varsin tavanomainen. Mittasimme siltä 30 cm:n etäisyydeltä noin 71 desibelin melutason, joka on alhaisimpia viimeaikoina mittaamiamme. Useimmat kilpailijat kykenevät 2-5 dBA korkeampaan lukemaan.

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on tavallista kapeampi ja siihen on sijoitettu ainoastaan hillitty LG:n logo. Navigointipainikkeet sijaitsevat näytön alaosassa ohjelmistopohjaisina. Koska näytössä on pikseleitä korkeussuunnassa 320 riviä enemmän kuin tavallisissa QHD-näytöissä, eivät navigointinäppäimet syö varsinaisesti näyttöpinta-alaa tavalliseen 16:9-kuvasuhteen näyttöön verrattuna. Lisäksi näppäinrivi piiloutuu automaattisesti esimerkiksi videoita katsellessa tai pelatessa. Käyttäjälle tarjotaan myös mahdollisuus navigointirivin näppäinten kustomointiin näppäinten keskinäisen sijainnin osalta sekä muutaman valinnaisen lisänäppäimen muodossa.

LG kutsuu G6:n 5,7-tuumaista näyttöä FullVision-markkinointinimellä. Edeltäjämalliin nähden näytön läpimitta on kasvanut 0,4-tuumalla ja myös kuvasuhde on muuttunut laajempaan 18:9 lukemaan (2:1). Tämän ansiosta näyttö on saatu ”levitettyä” paremmin puhelimen etupuolta peittämään ilman, että laitteen leveys on kasvanut häiritsevästi. Näytön ja puhelimen ulkomittojen välinen suhdeluku onkin erittäin hyvä 78,6 %.

Maininnan arvoista kuitenkin on, että tavanomaisesta poikkeavan kuvasuhteen johdosta G6:n näytön pinta-ala on noin 6,5 % pienempi, kuin vastaavan tuumakoon 16:9-laajakuvanäytössä. Sen sijaan G6:n näytön pinta-ala on hyvin lähellä 5,5-tuumaisen 16:9-näytön pinta-alaa.

Kaikki sovellukset eivät vielä tue erikoista 18:9-kuvasuhdetta, joten siinä tapauksessa näytön reunoille rajautuu mustat palkit. Skaalausasetuksia voi siinä tapauksessa säätää näytön asetuksista. YouTube toistaa videot koko näytön leveyttä hyödyntäen, jos ne ovat ladattu palveluun todellisella 18:9- tai laajemmalla kuvasuhteella.

Näytön erikoisuuksiin kuuluu kuvasuhteen ohella myös pyöristetyt kulmat, jotka eivät lähemmässä tarkastelussa ole kuitenkaan aivan sulavasti pyöristetyt. LG:n mukaan pyöristetyt nurkat eivät ole pelkkä ulkonäköseikka, sillä paneeli on kulmistaan oikeasti typistetty, joka lisää näytön kestävyyttä pudotustilanteissa. Viistettyjen näyttöpaneelin kulmien pyöristykset on tehty ohjelmallisesti.

G6:n IPS-näyttöpaneeli on tarkkuudeltaan 1440 x 2880 pikseliä, jota LG kutsuu QHD Plus –resoluutioksi. Tavalliseen QHD-resoluutioon nähden korkeussuunnassa pikseleitä on 320 riviä enemmän. 5,7 tuuman näyttökoossa pikselitiheydeksi muodostuu mukava 564 PPI.

G6:n näyttö on suojattu tasaisella Gorilla Glass 3 –lasilla, joka on hieman erikoinen valinta huomioiden takakuoren pari sukupolvea uudemman lasiversion. Puhelimen hyvän näytön ja ulkomittojen välisen suhteen huomioiden näytön pitkien sivujen reunat eivät ole nykymittapuulla erityisen kapeat.

Näytön tekniset yksityiskohdat:

  • 5,7 tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli, RGB-alipikseliasettelu
  • 1440 x 2880 pikseliä, 564 PPI
  • Dolby Vision- ja HDR10-yhteensopiva
  • Tasainen Gorilla Glass 3 –suojalasi
  • sinisen valon suodatus, herätys kaksoisnapautuksella, Always On Display

G6:n näyttö tukee HDR-väritoistoa (High Dynamic Range) Dolby Vision- ja HDR10-standardien puitteissa. Yksinkertaistettuna HDR-kuva tarjoaa laajemman kontrastiskaalan ja väriavaruuden (12-bit, 68 miljardia värisävyä). Käytännössä tällä hetkellä HDR-sisältöä on tarjolla puhelimiin varsin niukasti. Helpoin tapa löytää HDR-sisältöä on Netflix, jonka sovelluksesta tarvitaan uusin 5.0-versio sekä palvelun kallein ”Perhe”-tilaus, joka maksaa 11,99 euroa kuussa. Myös Amazon Videosta löytyy jonkin verran G6:lla katsottavissa olevaa HDR-materiaalia.

Kuvanlaadultaan G6:n näyttö on yksi älypuhelinmarkkinoiden parhaimmista LCD-paneeleista. Näytön maksimikirkkaus on keskitasoa korkeampi ja se kirkastuu automaattiasetuksella auringonpaisteessa vielä hieman entisestään. Kontrastisuhde on LCD-näytöksi erittäin hyvä, vaikka tumma pää ei ylläkään AMOLED-näyttöjen tasolle. Myös auringonpaisteessa G6:n näytön luettavuus on hyvä. Värintoisto on miellyttävän luonnollista, vaika pieni miinus tuleekin aavistuksen sinertävästä valkotasapainosta, johon tarkkasilmäinen saattaa kiinnittää vaaleilla taustoilla huomiota.

G6:n yläpäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä, mikrofonin aukko sekä kaksi antenniraitaa. Kaksi antenniraitaa lisää löytyy molempien kylkien yläosasta. Metallikehykseen integroidut muoviset antenniraidat mahdollistavat antennien toiminnan metallikehyksen kanssa.

LG mainostaa käyttävänsä G6:ssa kahta High AOP –mikrofonia (Acoustic Overload Point), jotka mahdollistavat laadukkaan äänitallennuksen videolle meluisassa (jopa 129 dBA) ympäristössä 24-bittisenä ja 48 kHZ näytteenottotaajuudella (LPCM). Pelkkä audiotallennus onnistuu puolestaan 24-bittisenä jopa 192 kHz:n näytteenottotaajuudella FLAC-muotoisena.

Näytön yläpuolelle jäävässä kapeassa kaistaleessa sijaitsee tuttuun tapaan kuuloke, tavanomaiset sensorit sekä etukamera. LED-merkkivaloa ei valitettavasti ole. Viiden megapikselin etukameran objektiivi tarjoaa 82:n ja sadan asteen laajakuvakulmat sekä f2.2-aukkosuhteen. Kuvanlaatu on kohtalaista, mutta ei nykypäivän parhaimmistoa. Kuulokkeen metallinen suojaritilä on täysin näyttölasin tasalla, eikä se kerännyt ainakaan testijaksolla likaa itseensä.

Oikean kyljen yläosaan on sijoitettu korttikelkka, jonka ulkopinta on alumiinia, mutta itse kelkkaosa on vaaleaa muovia. Suomessa myytävässä versiossa kelkka sisältää paikat nano-SIM- sekä micro-SD-korteille. IP68-suojauksen vuoksi kelkan juuressa on pehmeä kumitiiviste, joka estää veden pääsyn puhelimen sisään korttipaikan raosta.

G6:n litium-polymeeriakku on laitteen kuorirakenteen sisälle integroitua mallia ja kapasiteetiltaan 3300 milliampeerituntia (12,5 Wh). Akku on siis kasvanut mukavat 500 mAh edeltäjämalli G5:een nähden, joka on hyvä asia. Jostain käsittämättömästä syystä langaton lataus löytyy G6:n Yhdysvalloissa myytävästä versiosta, mutta ei Suomessa myytävästä variantista.

Pyöreä sormenjälkitunnistin sijaitsee tutussa paikassa takakuoressa kameran alapuolella ja sen yhteyteen on sijoitettu virta-/lukitusnäppäin. Puhelimen herättämiseksi näppäintä ei kuitenkaan tarvitse painaa, vaan riittää että sormi asetetaan tunnistimen päälle.

Vaikka tunnistin sijaitsee samalla tasolla takakuoren kanssa, on se melko helppo paikantaa sormituntumalla, kiitos ympärillä sijaitsevan pienen kehysrenkaan. Sormi onkin helppo asettaa tunnistimelle jo siinä vaiheessa, kun puhelinta on ottamassa ulos taskusta. Takakuoreen sijoitetun tunnistimen huono puoli on se, ettei siihen pääse käsiksi puhelimen maatessa pöydällä.

Toiminnaltaan G6:n sormenjälkitunnistimessa ei ole valittamista. Se toimii riittävän nopeasti ja varsin luotettavasti, jotta sen toimintaan ei kiinnitä käytössä sen suurempaa huomiota. Sormenjälkitunnistin onkin parhaimmillaan silloin, kun se toimii sujuvasti ja huomaamattomasti.

Kamera

Keskellä takakuoren yläosaa sijaitseva takakamera on perusidealtaan tuttu viimevuoden mallista. Se koostuu kahdesta rinnatusten sijaitsevasta kamerasta, joista toinen on varustettu erittäin laajakulmaisella objektiivilla. Kamerat sijaitsevat täysin takakuoren tasalla, eli niiden kohdalle ei ole tarvinnut muotoilla minkäänlaista kamerakyhmyä. G5:n valospektri- sekä lasertarkennussensoreista LG on päättänyt luopua.

Takakameran tekniset ominaisuudet:

  • Kaksi 13 megapikselin Sony IMX258 -kuvasensoria (1/3,06”; 1,12 um pikselikoko)
  • 71-asteinen f1.8 optisesti vakautettu objektiivi, PDAF-automaattitarkennus
  • 125-asteinen f2.4 objektiivi, kiinteätarkenteinen
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 120 FPS, HiFi-äänitallennus (24-bit, 48 kHz)

LG:n kamerasensorivalinta on paperilla hieman erikoinen, sillä samaa syksyllä 2015 julkaistua 13 megapikselin (4160 x 3120) Sony IMX258 –mallia käytetään monissa kiinalaisissa alemman keskiluokan puhelimissa, eikä se ole pikselikooltaan (1,12 um) pahimpien kilpailijoiden (Samsung, Huawei, HTC) kameraratkaisujen veroinen. Viimevuotisen mallin kameraan nähden pikselimäärä on vähentynyt, mutta pikselikoko on pysynyt samana.

G6:n kaksoiskameraratkaisun tarkoituksena on tarjota käyttäjälle kaksi eri polttoväliä – tavanomainen laajakulma (71 astetta) ja vielä laajempi superlaajakulma (125 astetta). Molempien objektiivien kuvakulmaa on kavennettu hieman G5:stä, mutta siitä huolimatta laajempi vaihtoehto on erittäin laaja. Objektiiveista ensin mainittu on varustettu optisella vakaimella ja sen aukkosuhde on valovoimainen f1.8. Laajakulmaisempi objektiivi on puolestaan vakauttamaton ja valovoimaltaan heikompi. Käyttäjä voi valita kameroiden välillä kätevästi kameran kuvausnäkymän ikoneista.

Videokuvaus onnistuu molemmilla kameroilla korkeimmillaan 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä High AOP –mikrofoneilla taltioidulla stereoäänellä.

G6:n kamera on käynnistettävissä äänenvoimakkuuspainiketta tuplanäpäyttämällä, lukitusnäkymän pikakuvakkeesta pyyhkäisemällä tai sovelluskuvaketta painamalla. Kamera käynnistyy nopeasti ja on kuvausvalmis lähes välittömästi. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti ja suljinpainiketta painettaessa kamera ottaa kuvan välittömästi, ollen viiveettä valmis seuraavan kuvan ottoon. HDR-tilan ollessa päällä kamera saattaa olosuhteista riippuen miettiä erittäin lyhyen hetken kuvan ottamisen jälkeen.

G6:n kamerasovellusta on hieman päivitetty, mutta asettelultaan ja perusperiaatteeltaan sen käyttöliittymä on pysynyt samankaltaisena edeltäjämallin kanssa. Yleisesti ottaen toteutus on varsin selkeä ja toimiva – näkymän oikeassa reunassa sijaitsevat keskeisimmät kontrollit ja vasemmassa asetusten pikavalintakuvakkeet.

G6:n leveää näyttöä on hyödynnetty lisäämällä vasempaan reunaan ”kamerarulla”, eli viimeksi otettujen kuvien esikatselunäkymä (jonka saa halutessaan kytkettyä pois näkyvistä). Pienenä mutta tärkeänä parannuksena valotuksen kompensointia on mahdollista hienosäätää etsimestä valitun tarkennuspisteen viereen ilmestyvästä säätimestä. Takakameran valinta (tavallinen tai superlaajakulma) tapahtuu näkymän yläreunan ”metsäikoneista”. Siirtymä kameroiden välillä tapahtuu erittäin sulavasti ja nopeasti.

Kuvaustiloja (Mode) on kahdeksan kappaletta ja LG on keskittynyt melko tavanomaisiin vaihtoehtoihin. Hieman epäselvänä toteutuksena valinta automaatitilan, manuaalivalokuvauksen, manuaalivideokuvauksen sekä uuden ”Neliö”-kuvaustilan välillä tapahtuu kuvausnäkymän vasemman reunan ylimmästä ikonista, eikä Mode-valikosta.

Manuaalikuvaustiloja on tarjolla omansa sekä valo- että videokuvaukseen. LG:n toteutus on varsin monipuolinen ja selkeä. Valokuvaustilassa tarjolla on säädöt valkotasapainolle, tarkennustavalle, valotuksen kompensoinnille, ISO-arvolle, suljinajalle sekä valotuksen mittaukselle. Asetuksista löytyy mahdollisuus tallentaa valokuvat RAW-muodossa.

Videokuvaukseen liittyen käyttäjä voi puolestaan valita asetuksista videon bittivirran (alhainen, normaali, korkea) sekä kytkeä päällä korkeamman äänenlaadun (HiFi). Videon ääneen liittyen käyttäjälle tarjotaan mahdollisuus säätää herkkyyttä (Gain; -20dB … +20dB), matalien taajuuksien suodatusta (Low Cut Filter; off, 75Hz, 150Hz) sekä kovien äänien leikkausta (Limiter; off, 0dB, -3dB, -6 dB).

Uutena ominaisuutena G6:n kameraan on keksitty ”Neliö”-kuvaustila, jolla on ilmeisesti pyritty ottamaan ilo irti leveästä 18:9-kuvasuhteen näytöstä. Neliö-tilassa on neljä eri toimintoa, joista ensimmäisessä käyttäjä voi ottaa neliön mallisen kuvan näytön toisella puoliskolla ja katsella viimeisintä otettua kuvaa toisella. Toisessa tilassa sovellus tarjoaa mahdollisuuden ottaa kaksi rinnatusten sovitettavaa neliökuvaa. Kolmas tila puolestaan mahdollistaa neljän neliökuvan kollaasin muodostamisen ja neljäs tila kahden neliöotoksen sulauttamisen päällekkäin.

Käytännössä ainakin henkilökohtaisesti totesin kyseiset kuvaustilat varsin turhiksi, mutta jotkin sosiaalista mediaa (Instagram yms.) aktiivisesti käyttävät käyttäjät saattavat kokea neliökuvat käteviksi.

Kameralla otetut mallikuvat

1/1377 s, ISO 50
1/1509 s, ISO 50
1/336 s, ISO 50
1/60 s, ISO 50
1/1864 s, ISO 50
1/2715 s, ISO 50
1/1980 s, ISO 50
1/30 s, ISO 150

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla.

Hyvissä valaistusolosuhteissa G6:n takakamerat tuottavat kokonaisuutena katseltuna varsin näyttävää ja yksityiskohtaisen näköistä jälkeä. Värien toisto on usein jonkin verran ylikorostunutta ja edeltäjämallien tapaan lopputulosta on terävöitetty jälkikäsittelyn yhteydessä tavallista ronskimmalla kädellä, joka ei varmasti ole useimpien valokuvauksesta enemmän ymmärtävien mieleen. Läheltä tarkasteltuna kuvien tasavärisillä pinnoilla on havaittavissa pientä ristikkäiskuvioista ”tekstiilimäistä” kohinaa, josta ei kuitenkaan ole käytännössä mitään haittaa. Kuvien dynamiikka on keskinkertaista ja kirkkaissa valaistusolosuhteissa vaaleat kohdat palavat melko helposti puhki. HDR-tilaa käyttämällä puhkipalamisongelma korjaantuu melko hyvin ja halutessaan HDR:n saa aktivoitumaan automaattisesti tilanteen sitä vaatiessa.

1/25 s, ISO 150
1/25 s, ISO 200
1/15 s, ISO 1050
1/24 s, ISO 400
1/20 s, ISO 350
1/14 s, ISO 950
1/380 s, ISO 50
1/7 s, ISO 0(!?)
1/5 s, ISO 2750

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja kuvia erilaisista tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen muokkaamattomaan kokoonsa klikkaamalla.

Heikommassa valossa kuvien yleisilme pysyy poikkeuksellisen pitkään mukavan skarppina, johon on varmasti osatekijänä otosten terävöintipainotteinen prosessointi. Myös värintoisto pystyy varsin pitkään hyvänä, eikä värimaailma lähde häiritsevästi haalenemaan. Vaikka kuvien kokonaisilme pysyy hyvin ryhdissään, voi yksityiskohtia tarkastelemalla havaita niiden pehmenemisen sekä tasaisen hienojakoisen kohinan aiheuttaman ylimääräisen tekstuurin. Katuvalojen osalta havaitsimme, että G6:lla on taipumuksena tallentaa niiden keinovalaistusta ronskisti keltaisen suuntaan.

Valon määrän vähentyessä kamera alkaa korottaa herkkyyttä ja suljinaikaa melko tasaväkiseen tahtiin ja todella vähäisessä valossa kamera venyttää suljinajan optiseen vakaimeen luottaen pisimmillään 1/5 sekuntiin.

G6:n kaksoiskameraratkaisun tarjoama superlaajakuvavaihtoehto tarjoaa huomattavasti laajemman kuvakulman, kuten oheiset esimerkkikuvaparit osoittavat. 125 asteen kuvakulma on siinä määrin laaja, että se aiheuttaa jo luonnollisesti kuvaan havaittavia vääristymiä. Ominaisuus on hyödyllinen ahtaammissa sisätiloissa sekä rakennuskohteita kuvatessa, kun koko kohdetta on hankala saada mahdutettua kuvaan. Erittäin laajakulmainen toinen kamera on joissain tilanteissa varsin näppärä, mutta itse olisin kokenut hyödyllisemmäksi pidempipolttovälisellä objektiivilla varustetun ”zoom”-kameran.

Kuvanlaatuvertailu G5:n ja Samsung Galaxy S8:n kanssa

Otimme myös pikaisesti vertailukuvat samasta hyvässä valaistuksessa otetusta ulkokohteesta G6:lla, edeltäjämalli G5:llä sekä Samsung Galaxy S8:lla. Kuten vertailukuvasta näkyy, G6:lla otettu kuva näyttää yksityiskohtaisimmalta ja terävimmältä. Lähemmässä tarkastelussa voi huomata, että kyse on pitkälti aggressiivisen terävöinnin aiheuttamasta silmänlumeesta, sillä käytännössä G6:n kuvasta ei juuri löydy sellaisia detaljeja, jotka muista kuvista puuttuisivat. Lisäksi G6:n kuvassa on havaittavissa eniten kohinaa. Kaikkien kolmen puhelimen kamerat korostavat värejä todellista räikeämmiksi.

Nappasimme samasta tilanteesta vertailukuvat myös G6:n ja G5:n superlaajakulmakameroilla. Edeltäjämalli G5:ssä sen speksit ovat kahdeksan megapikselinä ja 135 astetta, kun taasen muistin virkistämiseksi G6:n kamera on resoluutioltaan 13 megapikseliä ja kuvakulmaltaan 125 astetta. Kuvanlaadussa ei ainakaan esimerkkikuviemme pohjalta ole niin suurta eroa, kuin megapikselien pohjalta saattaisi ajatella. G5:n kuvassa on enemmän terävöintiä, joka saa sen näyttämään pikaisesti tarkasteltuna tarkemmalta. G6:n kamera taltioi kuvan paremmalla dynamiikalla ja voimakkaammilla väreillä.

Videon kuvanlaatu

G6:n molemmat kamerat mahdollistavat videokuvaamisen laadukkaimmillaan 4K tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Vaihtoehtoina ovat myös 1080p-tarkkuus 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella sekä lisäksi tarjolla on erikoisempi näytön 18:9 kuvasuhdetta mukaileva 2160 x 1080 pikselin tarkkuus.

Perus videotilassa 4K-video tallentuu 48 Mbit/s ja 1080p-video 18 tai 24 Mbit/s bittivirralla ruudunpäivitysnopeudesta riippuen. Manuaalitilassa 4K-videon bittivirta valittavissa kolmesta eri vaihtoehdosta: 30, 48 ja 52 Mbit/s . Ääni tallentuu oletuksena stereona noin 155 kbit/s bittivirralla, mutta manuaalitilassa käyttäjä voi kytkeä käyttöön laadukkaamman HiFi-nauhoituksen säätöineen.

Kuvanlaadullisesti G6:n 4K-video on kamerapuhelinten parempaa päätä. Kuva on terävää ja värintoistoltaan eläväistä. 1080p-videon laatu on puolestaan hyvää perustasoa ja 60 FPS:n tilassa liiketoisto sulavoituu havaittavasti, mutta samalla kuvan yksityiskohdat myös pehmenevät jonkin verran. Melko ronskia tärinää tuottavassa polkupyörällä tehdyssä kuvanvakaintestivideossa voi havaita, kuinka tärinä ja vakautus aiheuttavat kuvaan tyypillistä näkyvää pystysuuntaista aaltoilua. Emme valitettavasti ehtineet testijakson aikana taltioimaan mallivideota äänekkäässä ympäristössä, mutta testasimme mikrofonien toimintaa keinotekoisin konstein ja totesimme niiden tallentavan huomattavasti yleistä tasoa paremmin kovia äänenvoimakkuuksia.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

[responsive-slider id=8132]

LG on varustanut G6:n Android 7.0 Nougat –käyttöjärjestelmällä, jonka päälle on asennettu yrityksen oma LG UX 6.0 –käyttöliittymä. Käyttöliittymän ulkoasu ei ole muuttunut merkittävästi vuosi sitten G5:ssä nähdystä LG UX:n edellisestä versiosta, vaan G6:een on ennemminkin tehty pientä viilausta ja hienosäätöä sinne tänne. Näkyvimpiä muutoksia ovat Android Nougatin tuomat uudistukset esimerkiksi ilmoitusvalikon ja jaetun ruudun näkymän osalta, sekä LG:n omien sovellusten viilaukset 18:9 kuvasuhteen näytölle paremmin sopiviksi.

Siinä missä monet muut kilpailevat puhelinvalmistajat ovat siirtyneet viime aikoina käyttämään kevyemmin kustomoituja ja vähemmän vakio-Androidista poikkeavia käyttöliittymiä, on LG UX 6.0 nykymittapuulla melko raskaasti kustomoitu kokonaisuus. Vakiosovellukset ovat LG:n omia ja esimerkiksi asetusvalikko on edelleen jaettuna neljään erilliseen välilehteen.

Kotinäkymän ensimmäiseltä sivulta oikealle pyyhkäisemällä avautuva Smart Bulletin –näkymä ei valitettavasti ole juuri kehittynyt edeltäjämalleista, joten se sisältää tietokortteja lähinnä muutamaan LG:n omaan sovellukseen liittyen, eikä näin ollen ole erityisen monipuolinen tai hyödyllinen.

G6:ssa on esiasennettuna toistakymmentä lisäsovellusta, joista Facebook, Instagram ja Evernote ovat kolmansien osapuolien tuotteita. Kyseiset ylimääräiset sovellukset saa onneksi poistettua tarvittaessa puhelimen muistista.

[responsive-slider id=8133]

Oletuksena G6:n sovelluskuvakkeet ovat sijoitettuna kotinäkymän välilehdille siististi kansioihin jaoteltuna. Pienenä yllätyksenä kuitenkin tuli, ettei asetuksista löytynyt G5:stä tuttua mahdollisuutta kytkeä sovellusvalikkoa käyttöön.

Pienen tutkiskelun jälkeen huomasimme, että sovellusvalikko löytyi LG:n omasta sovelluspäivitysvalikosta erikseen asennettavana sovelluksena ”Kotisivu ja sovellusvedin” –nimellä. Sen asentamisen jälkeen saimme myös sovellusvalikko-vaihtoehdon ilmestymään kotinäkymän asetuksiin ja sitä myötä kytkettyä sovellusvalikon käyttöön. Sovellusvalikon toteutus on tuttu G5:stä ja se mahdollistaa sovellusten järjestelemisen kansioihin.

[responsive-slider id=8134]

Kuten useimmissa muissakin vastaavissa tapauksissa, myös LG UX 6.0:n kustomointien hyvänä puolena tulevat valmistajan lisäämät pienet erikoisominaisuudet ja lisäsovellukset, joita ei vakio-Androidista löydy.

Monen muun valmistajan tapaan myös LG on sisällyttänyt G6:een laitteen ylläpitoon ja toiminnan optimointiin keskittyvän sovelluksen, joka kantaa Smart Doctor –nimeä. Myös edeltäjämallista löytynyt näppärä Smart Settings –ominaisuus puolestaan mahdollistaa tiettyjen toimintojen ja ominaisuuksien kytkemisen päälle ja pois sijaintiriippuvaisesti (esim. WiFi päälle kotiin mentäessä ja Spotify auki kuulokkeet kytkiessä). Maininnan arvoisia ovat myös stereona äänittävä monipuolinen äänitallennin sekä monesta nykypäivän lippulaivapuhelimesta puuttuva FM-radio.

Muita pieniä asetuksia ja lisäominaisuuksia ovat mm. Always-on-näyttö ajastustoiminnolla (käytössä esimerkiksi vain yöaikaan), navigointipainikkeiden kustomointimahdollisuus, 24 tunnin sovellusroskakori poistetuille sovelluksille sekä sovellusten skaalausasetus 18:9-kuvasuhteen näytölle.

Suorituskyky

Valmistajan testikappaleiden rajallisen määrän vuoksi LG G6 vietti käyttötestissä hieman vähemmän aikaa, kuin olisimme toivoneet. Ehdimme pitää laitetta ympärivuorokautisessa testikäytössä vajaan parin viikon ajan. G6:n kanssa ei havaittu minkäänlaisia ongelmia testijakson aikana. Laitteessa olleen ohjelmiston koontiversio oli NRD90U ja Androidin tietoturvakorjaukset olivat maaliskuulta. Puhelimeen ei tullut päivityksiä testijakson aikana.

Käyttöliittymän ja perussovellusten toimintanopeus on G6:ssa juuri sillä tasolla, kuin high-end-puhelimelta voikin odottaa. Kaikki tuntuu sujuvan hidastelematta ja tökkimättä. Vertailimme puhelinta rinnakkain edeltäjämalli G5:n kanssa, johon nähden uusimman sukupolven edustaja oli keskimäärin hieman nopeampi perustehtävien suorittamisessa. Galaxy S8:n kanssa rinnakkain vertailtaessa G6 oli melko tasaväkinen, mutta jäi silti hiuksenhienosti kakkoseksi noin puolessa käyttötilanteista.

Pelisuorituskykyä testattiin tuttuun tapaan mobiilipelien raskaimpaan kaartiin kuuluvien Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits, Heroes of Incredible Tales- ja Modern Combat 5 –pelien avulla.  G6:lla ei havaittu mitään ongelmia pelien ruudunpäivityksen suhteen, joskin HIT:n sulavuuden takaamiseksi grafiikka-asetuksia ei kannata säätää aivan maksimiin. Osa peleistä, kuten Asphalt Xtreme, tuki suoraan G6:n 18:9 kuvasuhdetta. Pidemmässä rasitussessiossa G6:n takakuori lämpenee yläosapainotteisesti maltillisesti, mutta ei muutu epämiellyttävän tuntuiseksi.

Snapdragon 821 –järjestelmäpiiriltä ei ollut odotettavissa suuria yllätyksiä niin hyvässä kuin pahassakaan. Vaikka se tarjoaakin edelleen kohtalaisen hyvää suorituskykyä, ei sillä erityisesti grafiikkasuorituskyvyn osalta ole juuri jakoa mm. Samsungin, Sonyn ja HTC:n tämän vuoden lippulaivapuhelimien kanssa. Lisäksi on hieman huvittavaa, että vuoden vanha edeltäjämalli G5 tarjoaa Snapdragon 820 –piirillään lähes vastaavaa suorituskykyä.

Verrokiksi valitsimme synteettisiin suorituskykytesteihin edeltäjämalli G5:n sekä Samsung Galaxy S8:n, joka käyttää Exynos 8895 –järjestelmäpiiriä. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

Akunkesto

LG G6:n akunkeston suhteen olimme ennakkoon varovaisen positiivisia kohtalaisen mukavan kokoisen 3300 mAh akun sekä ikänsä puolesta hyvin optimoitavissa olevan Snapdragon 821 –piirin myötä. Käytännössä akunkesto asettui runsaan puolentoista viikon testijakson perusteella hyvään keskikastiin.

Kohtalaista käyttöä sisältäneinä päivinä (keskimäärin klo 8-24) G6:n akun varaus tyhjeni täydestä noin 35–45 %:iin, eli tyhjenemisestä ei ollut pelkoa, mutta toisen päivän yli selviäminen ei myöskään ollut realistista. Kyseisinä päivinä näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin välimaastossa. Kevyemmällä käytöllä (näyttö päällä noin 30–60 min) varausta oli päivän päätteeksi jäljellä keskimäärin 60–80 %. Kertaalleen puhelimella selvittiin kahden päivän yli, jolloin toisen päivän iltana varausta oli jäljellä alle 10 % ja näytön päälläoloaikaa kertyi yhteensä nelisen tuntia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Emme ehtineet tekemään G6:lle tarkkoja latausaikamittauksia, mutta mukana toimitettavalla 16 watin (9 V, 1,8 A) pikalaturilla akku latautuu tyhjästä täyteen runsaassa puolessatoista tunnissa. Toisin sanoen latausnopeus on kohtalaisen hyvää, muttei kuitenkaan markkinoiden nopeimpien luokkaa. Langattoman latauksen puuttuminen Euroopan mallista on harmillinen juttu, sillä sen avulla akun täyttäminen onnistuisi vaivattomasti ja huomaamattomasti päivän aikana.

Yhteenveto

Hieman heikomman viime vuoden jälkeen LG on onnistunut jälleen rakentamaan varsin toimivan lippulaivapuhelimen, johon ei ole eksynyt suurempaa kritisoitavaa. Pienempää sanomista löytyy useammaltakin osa-alueelta, mutta kokonaisuus tuntui silti io-techin testijakson perusteella jopa yllättävän toimivalta.

Fyysisesti G6 on tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen älypuhelin, joka ei muotoilunsa osalta mukaile liikaa vallalla olevia sulavanpyöreitä trendejä. Tavallista suuremman osan etupuolesta peittävä pyöreäkulmainen näyttö on näyttävän näköinen ja suuri ulkomittoihin nähden. Lisäksi on hienoa, että LG on saanut lisättyä lippulaivaansa IP68-suojauksen, joten laitteen käyttöä ei tarvitse varoa kosteissa tai pölyisissä ympäristöissä.

”Fakta kuitenkin on, että high-end-puhelimelta pitäisi voida odottaa uusinta ja hienointa tekniikkaa.”

Rautapuolelle LG on toteuttanut hieman valtavirrasta poikkeavan kokonaisuuden, joka ei varsinkaan paperilla pärjää kaikilta osin pahimpia kilpailijoita vastaan. 5,7-tuumainen näyttö on hyvä ja se käyttää hienosti hyväkseen laitteen ulkomittoja. Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri sen sijaan on menneen vuoden rautaa, eikä pärjää etenkään grafiikkasuorituskyvyssä vuoden 2017 high-end-piireille, vaikka tarjoaakin edelleen kohtalaisen hyvää suorituskykyä, eikä piirin ikää voi huomata normaalikäytössä. Fakta kuitenkin on, että high-end-puhelimelta pitäisi voida odottaa uusinta ja hienointa tekniikkaa.

Muistiosastolla 32 gigatavun sisäinen tallennustila alkaa olla turhan vähän lippulaivamalliin, etenkin kun siitä on käytettävissä vain runsaat 22 Gt. Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä minimitaso nykypäivän high-end-malliin. 3300 mAh akku on kohtalaisen kokoinen ja sen kesto edustaa perushyvää keskitasoa. Pienen plussan G6 ansaitsee perinteisestä FM-radiosta.

Kamerapuolella LG on päätynyt kehittämään viimevuotista reseptiään, jonka seurauksena kaksoiskameran toisen osapuolen tarkkuus on laskenut ja toinen noussut. Kokonaisuutena ”paketti” on parantunut, mutta peruskameran kuvanlaadussa on otettu ehkäpä pieni askel taaksepäin. Kuvanlaatu noudattaa samaa tyyliä, kuin edeltäjämalleissa. Jälki on näyttävää ja hieman yliterävöitettyä, mutta samalla kamera pärjää kuitenkin varsin hyvin kaikissa olosuhteissa. Myös videokuvauksen laatu on kohdallaan.

Käyttöliittymän osalta G6 ei tarjoa suuria näkyviä uudistuksia. LG UX –käyttöliittymää on hienosäädetty ja se on edelleen melko raskaasti valmistajan oman reseptin mukaan kustomoitu. Sen toiminnassa ei kuitenkaan ole valittamista ja LG on myös onnistunut sujauttamaan sekaan muutamia ihan näppäriä toimintoja. Viimevuotiseen versioon nähden G6:n käyttöjärjestelmä sisältää tietysti myös Android Nougatin mukanaan tuomat keskeisimmät uudistukset.

Yhteenvetona LG G6 kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan harkintaan uutta high-end-puhelinta ostaessa. Vanha järjestelmäpiiri sekä pienehkö sisäinen tallennustila varmasti pudottavat sen suoraan joidenkin käyttäjien ostoslistalta, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että G6:sta löytyy myös paljon hyviä puolia. Kyseessä on tukevalla vedenkestävällä rakenteella, hyvällä näytöllä ja näyttäviä kuvia ottavalla monipuolisella kaksoiskameralla varustettu puhelin, joka on noin 150 euroa Samsung Galaxy S8:aa edullisempi.

 

Plussaa

  • Tukevan ja laadukkaan tuntuinen metalli-lasirakenne
  • IP68-suojaus
  • Hyvä näyttö
  • Näytön HDR10 & Dolby Vision -tuki
  • Korkea näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Kaksi takakameraa eri polttovälin objektiiveilla
  • Kameran kuvanlaatu varauksin
  • Monipuoliset manuaalikuvausmahdollisuudet
  • FM-radio
  • Hyvätasoiset mikrofonit ja monipuoliset äänitysmahdollisuudet

Miinusta

  • Lasisten kuorien pudotuskestävyys varauksin
  • 32 Gt:n tallennustila, josta 10 Gt järjestelmän käytössä
  • Viimevuotinen Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri
  • Kameran kuvien ronski jälkikäsittely varauksin
  • Käyttöjärjestelmän melko raskas kustomointi varauksin
  • Kaiuttimen alhainen äänenvoimakkuus
  • Ei langatonta latausta Euroopassa myytävässä mallissa
  • Takakuori on kuivissa käsissä liukas
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa

 

This site uses XenWord.
;