io-tech testasi LG:n uuden G7 ThinQ lippulaivaälypuhelimen.

io-techin kevään uutuuslaitteiden arvostelukimara jatkuu nyt vuorossa olevalla LG:n G7 ThinQ -puhelimella. Puhelimen huhuttiin tulevan julki jo alkuvuoden MWC-tapahtumassa, mutta LG päätti vetää puhelimen julkaisun pois, ja virallisesti laite julkaistiinkin vasta toukokuun alussa.

Viime vuonna julkaistu LG G6 piti olla uusi suunnannäyttäjä LG:lle täysin epäonnistuneen LG G5 -puhelimen jälkeen. Vaikka G6 olikin laitteena ihan mukiinmenevä, jäivät sen myyntimäärät pitkälti tavoitteista jälkeen jo pelkästään valmistajan panostuksen uupuessa. Nyt LG on uudistanut pohjoismaisen organisaationsa ja yhtiö aikookin panostaa LG G7:n pohjoismaiden markkinoihin täydellä höyryllä.

G7 on saanut myös LG:n oman ThinQ -tekoälybrändäyksen mukaan tuotenimeensä, mikä kertoo, että puhelimessa on mukana myös tekoälyyn nojaavia toimintoja.

LG G7 ThinQ toimitukset ovat alkamassa arviolta juhannusta edeltävällä viikolla (viikko 24) ja laitteen suositushinta on suhteellisen korkea 849 euroa. Puhelin lähteekin selkeästi suoraan kilpailemaan Samsungin Galaxy S9 -mallien ja Note 8:n, Huawei P20 Pron sekä Apple iPhone X:n kanssa. G7 tulee saataville New Moroccan Blue- sekä New Aurora Black -värivaihtoehtoina.

LG G7 ThinQ saapui io-tech:n testattavaksi toukokuun puolivälin jälkeen ja vietti jokapäiväisessä käytössä noin kahden viikon ajan. Käymme artikkelissa läpi havaintoja mm. rakenteeseen, muotoiluun, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, akunkestoon ja suorituskykyyn liittyen. Pohjalle voi halutessaan lukaista heti julkistuksen jälkeen kirjoitetun ensituntumat-artikkelin.

Pakkaus ja sen sisältö

LG siirtyi jo G6-puhelimensa myötä käyttämään hillitympää mattapintaista paketointia ja G7 ThinQ noudattaa samaa linjaa. Testiin saapuneen laitteen paketista löytyykin puhelimen lisäksi 16,2 W pikalaturi sekä USB Type-C -liittimellä varustettu latausjohto, kuulokkeet, SIM-luukun avaustyökalu, lyhyet käyttöohjeet sekä mikrokuituliina laitteen puhdistamiseen.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

LG on lähtenyt G7 -puhelimen kanssa uudistamaan myös laitteen ulkonäköä ja muotokieltä. Jos viime vuoden G6-mallia voitiin pitää silloisten trendien perusteella oudon kulmikkaana, on G7:n muotoilussa siirrytty sinne toiseen ääripäähän. LG luottaa G7:n muotoilussa vahvasti pyöreisiin muotoihin vanhan kulmikkaan ja jopa hieman laatikkomaisuuden sijaan. Puhelimen yleinen tuntuma onkin huomattavasti sulavampi, mutta uusittu ulkonäkö ei juuri pisteitä ainakaan personallisuudesta kerää.

Fyysiset mitat (suluissa LG G6 vastaavat):

  • Ulkomitat: 153,2 x 71,9 x 7,9 mm (148,9 x 71,9 x 7,9 mm)
  • Paino: 162 g (163 g)
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,6 % (78,6 %)

Ulkomitoiltaan LG G7 on kuin viime vuoden G6-malli. Ainoastaan laitteen pituus on hieman kasvanut (4,3 mm), mutta muuten laite on mitoiltaan viime vuoden mittoja vastaava. Uudistunut 6,1 tuuman näytöllä varustettu LG G7 onkin jo kokoluokaltaan kasvanut LG:n V-mallisarjan luokkaan, ollen kuitenkin vähän kompaktimpi kuin isompaa näyttöä käyttävä Samsung Galaxy S9+ tai OnePlus 6.

LG G7:n käsituntuma on pyöristettyjen muotojen ansoista miellyttävä. Fiilistä parantaa vielä kohtuullisen onnistuneesti toteutettu saumaton rakenne. Puhelimen takakannen ja sivujen liityntäkohdassa on huomattavissa pienoinen sauma, mutta ilman tarkempaa tarkastelua sauma jää huomaamattomaksi. LG G7:n rakenne on myös IP68 -luokiteltu ja lisäksi laite on ”yhteensopiva” 14 eri MIL-STD 810G -standardin kanssa. Puhelimen rakenne on tukeva eikä se vääntelehdi tai nitise edes hieman kovemmalla voimalla väännettäessä.

Puhelimen etu- ja takakansi on päällystetty Corning Gorilla Glass 5:llä. Kuten jo ensituntumissa totesimme, on G7:n takalasi varsin herkkä sormenjäljille. Testilaitteemme New Moroccan Blue -värivaihtoehdossa sormenjälkien näkyminen on kuitenkin saatu jossain määrin häivytettyä. Sekä etu- että takalasi ovat hieman pyöristettyjä, mutta etupuolen osalta pyöristystä on edes hankalaa havaita. Takalasin osalta reunat ovat reilusti kaareutuvia ja ne sulautuvat laitetta kiertävään metallireunukseen huomaamattomasti.

Vaikka LG G7:n käsituntuma onkin kunnossa, on varsinkin takalasi kohtuullisen liukas, jopa hieman kosteilla käsillä. Kuivilla käsillä voidaan jo puhua peilimäisen sulavasta pinnasta ja laite lähteekin helposti liukumaan vähänkin kaarevalla tai vinolla pinnalla. Laitteen sivujen pieni kulmikkuus kuitenkin avittaa käsituntumassa sen verran, että laitteen käsittely jopa yhdellä kädellä on suhteellisen luontevaa eikä liukkaaseen takalasiin tullut juuri kiinnitettyä huomiota. LG on myös ottanut takalasista kaiken hyödyn irti, sillä G7 tukee myös langatonta latausta.

Yksi pieni miinus muutoin laadukkaaseen rakenteeseen tulee puhelimen värinämoottorista. G7:n värinä on perusasetuksilla säädetty niin voimakkaaksi, että pöydällä ollessa koko puhelin tuntuu rämisevän todella voimakkaasti aina ilmoituksen tai puhelun saapuessa. Värinän voimakkuutta onneksi voi säätää puhelimen asetuksien kautta ja varsinkin ilmoituksien värinän voimakkuutta kannattaa tiputtaa useampi askel alaspäin.

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Rautapuoli on LG G7:lla keskeisimmiltä osin kunnossa. Jos viime vuonna julkaistu LG G6 sai kritiikkiä sen käyttäessä jo siihen aikaan vuotta aikaisemmin julkaistua Snapdragon 821 -piiriä Snapdragon 835 -piirin sijaan, on LG tänä vuonna ottanut kritiikistä opikseen ja LG G7:n tehoista vastaa markkinoiden tämän hetken tehokkain piiri eli Snapdragon 845. 10 nanometrin FinFet -prosessilla valmistettu piiri sisältää neljä Kryo 385 -prosessoriydintä sekä neljä Kryo 845 -ydintä. Suorituskykyisemmät, Cortex-A75-ytimiin pohjautuvat 385-ytimet toimivat 2,8 GHz:n maksimikellotaajuudella ja vähävirtaisemmat, Cortex-A55-pohjaiset 845-ytimet puolestaan 1,8 GHz:n kellotaajuudella. Snapdragon 845 tuo mukanaan myös uuden Hexagon 685 DSP:n (digitaalinen signaaliprosessori) sekä Spectra 280 -kuvasignaaliprosessorin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold & 4 x 1,8 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630 GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana 47.42 Gt), mikro-sd korttituki
  • Cat.16 LTE-yhteydet (1024/150 Mbit/s), LTE-A (3CA)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, FM-radio
  • GPS, GLONASS
  • Langaton lataus
  • 3,5 mm ääniliitäntä, 32 bittinen Quad DAC, DTS:X 3D -tilaääni (kuulokkeilla), mono kaiutin

Suomessa LG G7 tulee Suomessa myyntiin vain yhtenä versiona, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua tallennustilaa. Tämän hintaluokan laitteelle niin muisti- kuin tallennustilan määrä kuulostaa harmittavan pieneltä. RAM-muistin määrää LG:n edustajat perustelivat hyvällä muistin käytön optimoinnilla. Suomeen tuleva versio ei myöskään tue dual-SIM-ominaisuutta, mutta muistikorttituki löytyy SIM-korttikelkasta.

Yhteyksien osalta LG G7 ei juuri eroa muista tämän vuoden Snapdragon 845 -laitteista. Mobiiliyhteyksien osalta LG ilmoittaa tukevansa vain Cat.16-nopeusluokkaa (1024 Mbit/s / 150 Mbit/s), joten aivan täysiä X20 -modeemin nopeuksia ei ole käytössä. Bluetooth käyttää uusinta 5.0-versiota.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu USB Type-C-liitäntä laitteen latausta ja tiedonsiirtoa varten. Valitettavasti LG on tyytynyt käyttämään vain USB 2.0 -siirtonopeuksia, joka on tämän hintaluokan laitteella suuri miinus. Latausliittimen vasemmalta puolelta löytyy puhelimen 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Liitäntä on varustettu myös aikaisemmista LG:n lippulaivapuhelimista tutulla 32-bittisellä Quad DAC:lla (digitaali-analogimuunnin). DAC:n ja tavanomaista tehokkaamman kuulokevahvistimen avulla puhelin pystyy tarjoamaan parempaa äänenlaatua ja ajamaan huomattavasti isommalla vastuksella varustettuja Hi-Fi-kuulokkeita. Testasimme ääniliitännän toimintaa pikaisesti mukana tulevilla ja muutamilla muilla kuulokkeilla (mm. ATH-M50x). Mukana tulevat kuulokkeet tarjoavat myös tilaäänen käyttämismahdollisuuden. Tilaäänen hyödyllisyys tulee esille lähinnä elokuvien ja videoiden kanssa, mutta musiikin osalta se oli lähinnä häiritsevää.

Laadullisesti LG G7:n ääniliitäntä tarjoaa maksimitehoilla todella hyvän äänenpaineen ja voimakkuuden. Allekirjoittanut ei todellakaan ole mikään hifisti, joten itse musiikin ja äänenlaadun arviointi ilman kunnollisia Hi-Fi -kuulokkeita on hankalaa. LG G7 ääniasetuksista kuitenkin löytyy vielä erikseen oma taajuuskorjain, jolla äänihommiin enemmän perehtyneet saavat liitännästä vielä lisää irti.

Latausliittimen oikealle puolelle on sijoitettu LG G7:n ainoa kaiutin. Puhelin siis ei tälläkään kertaa tarjoa stereokaiuttimia vaan LG luottaa omaan monokaiuttimeen. Vaikka puhelin ei stereoääniä tarjoakaan, on LG tuonut kaiuttimeen oman Boombox-nimellä kulkevan ominaisuuden. Kaiutin hyödyntää puhelimen sisätilavuutta resonanssikammiona ja tuottaa yhden voimakkaimmista ja selkeimmistä äänistä puhelimissa pitkään aikaan. Ominaisuuden todellinen hyöty tulee esille, kun esimerkiksi musiikkia soittava puhelin lasketaan tasaisella alustalle, jolloin puhelimen tulisi pystyä täyttämään hieman isompikin huone musiikilla. Ominaisuuden täysi hyöty saadaankin irti vasta, kun puhelimen äänenvoimakkuus nostetaan täysille. Allekirjoittaneen harjaantumattomaan korvaan äänenvoimakkuutta on todella reippaasti, ääni on selkeää ja puhdasta, mutta mututuntumalta hieman onttoa. Normaalissa huoneessa musiikin soittaminen täysillä voimakkuuksilla ei kuitenkaan tuntunut järkevältä, sen verran äänenvoimakkuutta kaiutin pystyy ulos työntämään.

Näytön alapuolelle jäävä pieni ”leukakaistale” on saatu kutistettua viime vuoden G6:sta pienemmäksi ja samalla on myös koko näytön kuvasuhde vaihtunut nykytrendien mukaisesti erittäin laajakuvaiseksi. Laitteen navigointinäppäimet sijaitsevat puhelimen näytön alareunassa ohjelmistopohjaisesti toteutettuna ja LG antaa asetuksissa mahdollisuuden muokata navigointipainikkeita vapaalla kädellä, joten painikkeiden paikkaa saa helposti vaihdettua ja järjestettyä mieleisekseen.

LG G7:n näyttö on siis kasvanut 6,1 tuuman kokoon ja on kuvasuhteeltaan 19,5:9. Näyttö pohjautuu hieman harvinaisempaan M+ IPS RGBW -paneeliin, joka käyttää punaisen, vihreän ja sinisen ohella myös valkoista alipikseliä. Uusi paneeli mahdollistaa erillisessä ”boost” -tilassa näytön kirkkauden noston aina 1000 nitsiin asti. Uuden näytön tulisi myös tarjota 30% pienempi virrankulutus LG G6 näyttöön verrattuna. Näytössä on myös tuettuna DCI-P3 -väriavaruus ja HDR10. Resoluutioltaan näyttö on yksi markkinoiden korkeimpia 1440 x 3120 pikseliä.

LG on myös näytön pinta-alaa kasvattaakseen toteuttanut näytön yläosaan näyttöloven. Loven molemmille puolelle jääviä näyttöosia LG kutsuu nimellä ”New Second Screen”. LG mahdollistaa New Second Screenin muokkaamisen useilla eri vaihtoehdoille, joiden avulla näyttölovi on mahdollista myös häivyttää näkyvistä, tai sen molemmin puolin jääviin kaistaleisiin voi myös asettaa oman värikuvion. Lisäksi LG antaa mahdollisuuden muokata New Second Screen -osion kulmien jyrkkyyden muokkaamisen. Konfigurointi mahdollisuudet ovatkin kiva pieni lisä, jolla käyttäjän on mahdollista tehdä puhelimen ulkonäöstä vieläkin persoonallisempi.

Näytön kuvanlaatu on hyvällä tasolla ja kyseessä onkin laadukas näyttö. Lisäpisteitä LG saa kattavaista väriensäätömahdollisuuksista. Kirkkaimmilla keleillä näytön luettavuus kuitenkin kärsii ja aurinkoisina päivinä näytön kirkkaus ei riitä. LG on kuitenkin toteuttanut näyttöön erillisen erikoiskirkkaan tilan, jonka pystyy kytkemään päälle 3 minuutin ajaksi. Tilan avulla laitteen luettavuus myös kirkkaalla auringonpaisteella säilyy erittäin hyvänä. Värintoisto on myös hyvällä tasolla, vaikka valkoinen väri taittaakin hieman sinertävään.

Osa kolmansien osapuolien sovelluksista ei vielä täysin tue tänä vuonna laitteissa yleistyneitä erikoisempia kuvasuhteita, ja sama koskee myös LG G7:n 19,5:9 näyttöä. Sovellukset on kuitenkin mahdollista pakottaa käyttämään koko ruudun käyttävää tilaa erillisellä näppäimellä, joka ilmestyy navigointipalkin vasempaan reunaan, kun kuvasuhdetta tukematon sovellus puhelimella käynnistetään. Aikaisemmista malleista tutut yövalo -tila (tekee näytöstä pimeässä vähemmän silmiä rasittavan) sekä myös always on display -tila, joka näyttää sammutetulla näytöllä kellonajan sekä saapuneet ilmoitukset, löytyvät myös LG G7:n ominaisuuksista.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1-tuumainen 19,5:9 M+ IPS RGBW -näyttöpaneeli
  • 1440 x 3120 pikseliä, 564 ppi
  • Gorilla Glass 5, pyöristetyt reunat
  • Yövalo -tila, herätys kaksoisnapautuksella, Always on Display

Näytön yläosassa sijaitsevaan näyttöloveen on sijoitettu totutusti laitteen ilmoitusvalo, 8 megapikselin etukamera sekä laitteen kuuloke. Kuulokeritilä sijaitsee laitteen lasin tasalla ja vaikuttaisi olevan valmistettu metallista. Ritilä pysyi testijaksolla puhtaana, eikä se kerännyt mainittavaksi asti likaa. Kuulokeritilä on myös helppo puhdistaa käsin pyyhkäisemällä.

Puhelimen vasempaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätimet omina erillisinä painikkeinaan, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä on tuntumaltaan huomattavasti parempi ratkaisu verrattuna yhtenäiseen voimakkuussäätimeen. Äänenvoimakkuusnäppäinten alapuolella sijaitsee erillinen avustajapainike, joka mahdollistaa Google Assistant -tekoälyavustajan käynnistämisen. Google Assistant ei tosin ole edelleenkään saatavilla Suomessa, joten Suomessa painike käynnistää normaalin Googlen hakutoiminnon. Näppäin ei myöskään ole erikseen käyttäjän konfiguroitavissa, mikä on harmillista.

Puhelimen yläpäädyssä sijaitsee laitteen SIM-korttikelkka, johon saa Suomessa myyntiin tulevassa versiossa yhden nano-SIM -kortin sekä micro-SD-muistikortin. Pohjoismainen versio ei siis tue dual-SIM -tilaa. Oikeassa kyljessä sijaitsee laitteen virtapainike. Kokonaisuutena LG G7:n painikkeet tuntuvat laadukkailta ja jokainen painike antaa selkeän palautteen niitä painaessa.

Umpinaisen lasirakenteen johdosta puhelimessa on integroitu akku, johon käsiksi pääseminen ilman erikoistyökaluja on mahdotonta. Kapasiteetiltaan G7:n 3000 mAh akku on nykypäivän mittapuulla melko pieni ja se jääkin kokoluokaltaan tässä hintaluokassa häntäpäähän. Valmistajan mukaan akkukestosta ei kuitenkaan ole pihistelty ja akkukesto on taattu virtapihillä järjestelmäpiirillä ja erillisillä käyttöjärjestelmään tehdyillä optimoinneilla. Akku tukee Qualcommin Quick Charge -pikalatausta ja sen luvataan täyttyvän 30 minuutin aikana noin 50 % kapasiteettiin.

Takakuoren yläosaan kameran alle sijoitettu sormenjälkitunnistin on sijoitukseltaan juuri oikealla paikalla ja aavistuksen upotettuna laitteen takakuoren pinnan alapuolelle. Sormenjälkitunnistin löytyy näppituntumalla vaivatta, mutta toimintavarmuudeltaan se ei aivan pärjää parhaille kilpakumppaneilleen. Testijaksolla huomattiin useamman kerran tunnistimen jättävän ensimmäisen lukuyrityksen kokonaan huomioimatta ja sormi jouduttiin useasti nostamaan lukijalta ja asettamaan uudestaan. Tunnistuksen onnistuessa sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja puhelimen lukitus avautuukin välittömästi. Harmittavasti sormenjälkitunnistin ei tue useista muista puhelimista tuttuja eleitä, joilla on voinut esimerkiksi alaspäin pyyhkäisemällä avata ilmoitusvalikon.

Kamera

LG G7:n takakamera sijaitsee takakuoren yläosassa ja se on sijoitettu takakuoren keskelle. Kamerakomponentti on istutettu omaan lokeroonsa, jonka reunat nousevat vähän takakuoren pinnan yläpuolelle. Mistään kamerakyhmystä ei kuitenkaan voida puhua, eikä puhelin esimerkiksi keiku ollessaan pöydällä. Kameran LED -salama on sijoitettu kameran vasemmalle puolelle lasertarkennuksen sensorin yläpuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin Sony IMX351 -kuvasensori (1/3,09″), f/1.6, OIS, 71 asteen kuvakulma
  • 16 megapikselin kuvasensori Sony IMX351 -kuvasensori (1/3,09″), f/1.9, 107 asteen superlaajakulma
  • Tarkennus: laser ja PDAF
  • Videokuvaus: 4K 30fps, 1080p 60 FPS, 720p 240 FPS (hidastettu)

LG:n kaksoiskamera perustuu kahteen identtiseen 16 megapikselin kuvasensoriin, joista pääkameran yhteydessä oleva objektiivi tarjoaa melko tavanomaisen 71 asteen kuvakulman ja toisen kameran yhteydessä oleva objektiivi  erittäin laajan 107 asteen kuvakulman. Pääkameran objektiivi on saanut tuekseen myös optisen kuvanvakaajan.

LG:n uuteen kamerasovellukseen on tuotu jo LG V30S ThinQ -mallista tuttuja tekoälyominaisuuksia, ja tekoälyä käytetäänkin kuvauskohteiden tunnistamiseen sekä myös hämärässä aktivoituvaan Super Bright Camera -tilaan, joka perustuu neljä pikseliä yhdeksi yhdistävään pixel binning -tekniikkaan. Super Bright Camera -tilassa kameran luvataan pystyvän keräämään neljä kertaa enemmän valoa kuin LG V30:n kamera. Super Bright -tilaa ei käyttäjä harmillisesti pysty kontrolloimaan, vaan G7:n ohjelmisto ja tekoäly tarjoavat tilan käyttöön tarpeeksi hämärässä valaistuksessa. Kameran asetuksissa tila saadaan asetettua kytkeytymään joko automaattisesti tai manuaalisesti, jolloin jälkimmäinen vaihtoehto tarjoaa kameran ruudulle tilan kuvakkeen, josta ominaisuuden saa kytkeä päälle.

LG on sisällyttänyt G7 -malliinsa myös keikkataltiointiin soveltuvat mikrofonit ja mikrofoneille löytyy myös omat säädöt, jos käytössä on Pro Video -manuaalikuvaustila. Videokuvaus on mahdollista parhaimmillaan 4K 30 FPS laadulla. Manuaalitilassa voidaan videota kuvata myös HDR10 -tilassa, joka on älypuhelimissa toistaiseksi varsin harvinaista.

LG G7 kamerasovellus toimii kokonaisuutena sujuvasti. Testijaksolla kuitenkin huomattiin välillä kameran käynnistyksessä pieniä hidasteluja. Automaattinen HDR-tila toimii silloin kun on tarvetta, mutta ohjelmisto ei ilmoita käyttäjälle HDR-tilan päälle kytkeytymisestä. HDR-tilassa kuvan ottamisen jälkeen menee pieni hetki, kunnes seuraava kuva voidaan ottaa – normaalitilassa kamera sen sijaan on valmis seuraavaan kuvaan heti edellisen jälkeen.

Käyttöliittymältään LG G7 kamerasovellus on saanut pienoisen kasvojenkohotuksen. Käyttöliittymä on kuitenkin hieman sekava. Kuvaustiloja pääsee valitsemaan yläreunan MODE-valinnan takaa. Kuvauslaatu ja muut asetukset löytyvät vasemman alanurkan hammasrataskuvakkeen takaa. Etu- ja takakameran välillä voidaan vaihdella helposti näyttöä pyyhkäisemällä tai erillisestä vaihtopainikkeesta.

LG G7:n kamerasovellus tarjoaa kattavat säädöt manuaalisäädöille niin still-kuvaukseen kuin myös videokuvaukseen. Manuaalitilassa säädöt löytyvät valkotasapainolle, tarkennukselle, valotuksen korjaukselle (-2 … +2), herkkyydelle (ISO 50-3200) sekä suljinajalle (1/3200 – 30 s). RAW-kuvien tallennuksen saa kytkettyä manuaalitilan asetuksien kautta. Videokuvauksessa säätöinä on vielä erillinen mikrofonien tasojen säätömahdollisuus, joka on erityisesti keikkataltiointeja tekeville tervetullut ominaisuus.

Suljinpainikkeen yläpuolelle LG on sijoittanut muutaman pikapainikkeen eri toiminnoille. Painikkeet löytyy Google Lens -tekoälytilalle, joka tutkii kuvausnäkymää ja tarjoaa esimerkiksi nähtävyyksiä kuvatessa tarkempia tietoja kohteesta. Toisena pikakuvakkeena on Muotokuva-tilalle oma painikkeensa, jonka avulla kameralla pystyy ottamaan syvyysterävyysefektin sisältäviä kuvia ja kolmantena vaihtoehtona pystyy kytkemään päälle LG:n tekoälykameran. Kamerasovelluksen oikeassa laidassa on myös ikonit normaali- ja laajakulmatilaan vaihtamiselle.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 16 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvissä valaisuolosuhteissa LG G7:n takakamerat tuottavat kokonaisvaltaisesti varsin näyttäviä ja laadukkaita kuvia. Kuvien yksityiskohdat taltioituvat tarkasti ja kuvien värientoisto nojaa ehkä hieman ylikorostuksen puolelle, mutta korostus on minimaalista eikä häiritsevää. Kirkkaimmilla keleillä automaattinen HDR -tila kytkeytyy päälle, joka korjailee muuten välillä hieman ongelmallista dynamiikkaa. G7:n herkkyyden lähtötaso on kohtuullisen alhainen ISO 50. Herkkyys tuntuu hyvällä valaistuksella pysyvän yleisesti hyvin tasaisesti ISO 50 arvossa ja suurempaa heittelyä herkkyydessä alkaa näkyä vasta hämärämmissä olosuhteissa. Optinen kuvanvakaaja mahdollistaakin pidemmät suljinajat samalla kuin herkkyys pystytään pitämään alhaisena.

Hämärämmällä kelillä kuvien laatu pysyy yleisilmeeltään tarkkana ja yksityiskohdatkin kamera pystyy säilyttämään hyvin. Myös kuvien värimaailma pysyy luontaisena. Kuten yleensä, hämäräkuvissa on havaittavissa jonkin verran kohinaa, mutta määrä ei missään vaiheessa nouse häiritseväksi. LG G7 nostaa suljinajan tasaisesti aina 1/13 sekuntiin asti, jolloin kameran optiselle kuvanvakaajalle alkaakin jo olla käyttöä. Testasimme myös pikaisesti LG:n uutta Super Bright -tilaa, josta löytyy vertailupari alapuolelta.

Yllä on muutama kuvapari otettuna sekä normaali- että AI Camera -tilassa.

G7:n kameran sisältämän tekoälytilan saa aktivoitua erillisestä AI CAM -painikkeesta. Tekoälytilan toiminta on hyvin tuttua jo muista tämän vuoden tekoälyä sisältäneistä puhelinkameroista sekä LG:n V30 ThinQ -mallista. Tekoälyä G7 käyttää kuvauskohteiden tunnistamiseen ja näiden pohjalta kamera-asetusten säätämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuvien tiettyjä värialueita korostetaan sekä kuvia pyritään terävöittämällä näyttämään paremmilta. Tekoälytilassa otettujen kuvien värimaailma onkin yleisesti jonkin verran ylikorostettua, varsinkin vihreiden ja sinisten värien osalta. Kuvat ovat kyllä näyttäviä ja soveltuvat varsinkin sosiaalisiin medioihin julkaistaviksi oikein mainiosti, mutta kuvien prosessointi ei varmasti ole kaikkien käyttäjien mieleen. Pisteet kuitenkin LG:lle tilan helposta kytkemisestä pois päältä.

Ylle liitettynä muutama kuvapari jossa ensimmäinen kuva otettu normaalilla kameralla ja jälkimmäisessä kuvassa superlaajakulmakameralla.

G7:n toinen kamera tarjoaa huomattavasti laajemman kuvakulman kuvaustilanteeseen. Kuvakulma alkaa kuitenkin olla jo sen verran laaja, että kuviin ilmestyy reunoille hieman vääristymiä. Kokonaisuutena ominaisuus on omiaan ahtaimmissa kuvaustilanteissa ja tilanteissa, jossa kohdetta on muutoin hankala saada mahdutettua kuvaan. Vaikka laajakulmainen kamera tarjoaakin joissain kuvaustilanteissa pelastuksen, olisin henkilökohtaisesti ottanut mieluummin mukaan ”zoom”-kameran, joka on osoittautunut omassa käytössä huomattavasti tarpeellisemmaksi ja käytännöllisemmäksi.

Vertailimme pikaisesti myös LG G7:n kuvia viimevuotisen LG G6- mallin tuotoksiin. Suurimmat erot kuvissa ovat terävöinnissä sekä värientoistossa, joka LG G7:ssä on huomattavasti luonnollisempaa, kun taas G6:n kuvien värit ovat korostuneemmat. Lisäksi G7 pystyy taltioimaan yksityiskohdat myös selkeämmin.

Videota voi LG G7:lla kuvata parhaimmillaan 4K 30 FPS laadulla. Harmillisesti 60 FPS vaihtoehtoa ei LG G7:n valikoimista löydy, vaikka se alkaa olla nykypäivänä jo lippulaivapuhelimissa perusominaisuus (Lisäys: 4K 60 FPS tuki tulee kesäkuussa julkaistun päivityksen mukana). 4K video tallentuu H.264-pakkauksella (High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames) varsin hyvällä ja korkealla 48 Mbit/s bittivirralla ja 156kbit/s stereo äänellä. Puhelimella on myös mahdollista kuvata 1080p 60FPS videoita (High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames), joiden bittivirta on 24 Mbit/s ja äänet tallentuvat samalla 156kbit/s stereoäänellä.

Laadullisesti 4K video on varsin pätevää ja eikä siitä löydy hirveästi moitittavaa. Värit toistuvat neutraaleina ja kuva on muutenkin luonnollista. Heikommasta 30 FPS:n ruudunpäivityksestä johtuen video ei ole aivan niin sulavaa, kuin kovimpien kilpakumppanien video. Videon vakautus toimii ainoastaan 1080p-laadulla, ja siinäkin ainoastaan 30 FPS -vaihtoehdolla.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

LG on varustanut G7:n jo aikaisemmista malleistaan tutulla LG UX 7.0-käyttöliittymällä. Seiskaversio pohjautuu tänä vuonna Android 8.0 versioon. Suuria muutoksia LG ei ole lähtenet käyttöliittymäänsä tekemään ja LG G6:n käyttäjille se on tuttua kauraa.

Näkyvimpiä muutoksia käyttöjärjestelmään on tullut Android 8.0:n mukana ja niistä suurimpia on ilmoituksien luokittelu, jossa sovelluksilla saattaa olla useampi ilmoitustyyppi. Ilmoitusluokkien avulla voidaan eri ilmoitustyypeille määritellä omat asetuksensa keskitetysti. Ilmoituksia voidaan nyt myös torkuttaa, eli ilmoitus piilotetaan ja ilmestyy näkyville määritetyn aikamääreen jälkeen.

Android 8.0 tuo myös kaivatun kuva-kuvassa toiminnon sovelluskehittäjien käyttöön, jonka avulla esimerkiksi YouTube-videon katselua voi jatkaa omassa pienessä ikkunassaan. Muita uudistuksia ovat päivitetyt emojit sekä yhtenä suurena uudistuksena natiivi Autofill-rajapinta, jonka avulla suosituiksi tulleet salasanojenhallintasovellukset pystyvät täyttämään tallennettuja salasanoja suoraan sovelluksiin ilman jatkuvaa salasanojen leikaamista ja liittämistä salasanaohjelmasta toiseen ohjelmaan.

Muiden valmistajien siirtyessä yhä enemmän kevyemmin kustomoituihin käyttöliittymiin, jatkaa LG oman varsin raskaasti kustomoidun käyttöliittymän käyttämistä. LG:n tekemät muutokset itse käyttöliittymään ovatkin häviävän pieniä ja se jatkaa ulkoasulla, joka on vanhojen LG -puhelinten käyttäjille tutuksi jo tullut. Perusasetuksilla LG käyttää Asetukset-valikossa edelleen omaa neljään erilliseen välilehteen jaoteltua näkymää. Näkymän saa kuitenkin helposti muutettua normaaliin listanäkymään. Lisäksi kotinäkymä käyttää edelleen iOS -tyylistä näkymää, jossa erillistä sovellusvalikkoa ei ole käytössä. LG:n omasta ohjelmistokatalogista kuitenkin löytyy erikseen asennettava lisäosa, jonka avulla normaali sovellusvalikkoa käyttävä näkymä saadaan käyttöön.

Kotinäkymän ensimmäiseltä sivulta oikealle pyyhkäisemällä avautuva Smart Bulletin -näkymä tarjoaa muutamia erillisiä pikkusovelluksia, jotka koostuvat pääosin LG:n omista sovelluksista. Mukana on mm. kalenteri -widgetti ja musiikkisoittimen ohjauspaneeli sekä LG:n oma terveyssovelluksen inforuutu. Minisovellusten tarjonta on suhteellisen rajallinen, joten ominaisuuden hyödyllisyys ja monipuolisuus jäävät pieneksi.

 

LG G7:n mukana tulee kymmenkunta LG:n omaa ohjelmaa, aina sähköpostiohjelmasta puhelimen ylläpidossa auttavaan Smart Doctor -sovellukseen. Vastaavia on nähty myös muiden valmistajien omissa käyttöliittymissä. Positiivisena seikkana kolmansien osapuolien sovelluksia ei ole mukana juurikaan ja ne harvat (Facebook, Instagram) saa poistettua kokonaan niin halutessaan.

Valmistajien omien käyttöliittymäkustomointien etuna on usein niiden sisältämät näppärät lisäominaisuudet. LG:n aikaisemmista malleista tuttu Smart Settings -apuohjelma on nyt nimetty Context Awareness -nimellä ja se mahdollistaa erilaisia sijaintiin liittyviä automaatioita. Puhelimen voi esimerkiksi laittaa automaattisesti avaamaan Spotifyn, kun kuulokkeet kytketään kiinni, tai asettamaan puhelimen äänettömälle työpaikalle saapuessa. LG G7 sisältää myös stereona äänittävän äänitallentimen sekä nykyään jo suhteellisen harvinaisen FM-radion.

Suurimmat LG:n tekemät muutokset liittyvät puhelimesta löytyvän näyttöloven ja sen molemmin puolin jäävän LG New Screen -ominaisuuden muokkaamiseen. Näyttöasetuksissa näyttölovi voidaan piilottaa asettamalla New Screen -osio mustaksi tai halutessaan valita muutamasta eri taustavärivaihtoehdosta. Lisäksi käyttäjä voi määritellä näyttökulmien pyöristyksen jyrkkyyttä.

Muita tuttuja ominaisuuksia edellisistä LG:n puhelimista ovat mm. Always-On-näyttö jonka voi ajastaa olemaan pois päältä esimerkiksi yöaikaan, navigointipainikkeiden kustomointimahdollisuus, erillinen roskakori poistetuille sovelluksille (poistetut sovellukset säilyvät puhelimessa 24 tuntia) sekä sovellusten pakottaminen käyttämään uutta 19,5:9 kuvasuhdetta.

LG G7:n tietoturvapäivitysten taso oli puhelinta käyttöönottaessa päivätty toukokuulle, eikä laitteelle saapunut testijakson aikana päivityksiä. LG:n puhelimet ovat viime vuosina kärsineet hitaasti saapuneista ohjelmistopäivityksistä ja esimerkiksi edeltäjämalli LG G6 sai Android 8.0 -päivityksensä Suomessa vasta toukokuun lopulla. Yhtiö ei myöskään ole antanut varsinaista lupausta ohjelmistopäivitysten osalta, mutta se avasi alkuvuodesta oman yksikön, jonka ainoa vastuu on LG:n puhelinten ohjelmistopäivitykset. Ohjelmistopäivitysten osalta LG:llä onkin suuri parannustarve ja toivoa sopii, että jatkossa yhtiö pystyy tarjoamaan säännöllisiä päivityksiä, niin tietoturvapäivitysten kuin myös isompien Android -versiopäivitysten osalta.

Suorituskyky

LG G7 vietti io-techin testeissä kahden viikon testijakson, jonka ajan puhelin oli ympärivuorokautissessa käytössä. LG:n runsaasti kustoimoidun LG UX -käyttöliittymän osalta ei huomattu kovin suuria ongelmia, vaikkakin välillä käyttöliittymä tuntui hieman raskaalta ja saattoi pitää hetkellisiä erittäin lyhyitä mietintätaukoja. Pienet latailut LG saa toivottavasti vielä optimoitua tulevilla päivityksillä.

Sovellusten latauksissa ja toiminnassa ei ilmennyt moitittavaa ja LG G7:n toiminta olikin pääsääntöisesti sovelluskäytössä juuri sellaista, kun lippulaivapuhelimelta saattoi odottaa. Viime vuoden LG G6:een rinnakkain verrattaessa ero oli jo havaittavissa ja LG G7 tuntuikin selvästi sulavammalta ja nopeammalta jokapäiväisessä käytössä.

Pelisuorituskyky on G7:lla huippuluokkaa ja testijakson aikana suorituskykyä testattiin raskaamman pään mobiilipeleihin kuuluvilla Modern Combat 5, Need for Speed No Limits sekä Heroes of Incredible Tales -pelien avulla. Pelisuorituskyky LG G7:lla on huippuluokkaa, josta kuuluu kiitos tehokkaalle Snapdragon 845- ja Adreno 630 -piireille. Pelikäytössä puhelimen takakuori lämpiää hieman yläosasta, mutta lämpö pysyy kuitenkin maltillisena. Raskaimpien suorituskykytestien aikana puhelin lämpiää huomattavasti enemmän, mutta lämpö ei missään vaiheessa nouse epämiellyttäväksi.

Synteettisissä suorituskykytesteissä LG G7 tarjoaa markkinoiden kärkipäähän sijoittuvaa suorituskykyä. Se ei kuitenkaan pysty aivan parhaimpiin tuloksiin, eikä G7 onnistunut nappaamaan kärkisijoja missään yksittäisessä testissä. Tulokset ovat kuitenkin linjassa muihin Snapdragon 845 -piiriä käyttäviin puhelimiin ja erot jäävät niin pieniksi, että normaalissa käytössä niitä ei voi huomata. Viime vuotiseen G6-malliin, joka käytti markkinoille tullessaan jo vanhaksi jäänyttä Snapdragon 821 -piiriä, parannusta on tullut roimasti. Etenkin grafiikkapainotteisten testien osalta kannattaa myös huomioida G7:n käyttämä resoluutio, joka on tällä hetkellä korkein mitä mobiilipuolella on tullut vastaan. Siitä johtuen esimerkiksi samaa järjestelmäpiiriä käyttävä Xperia XZ2 saa GFXBenchistä selvästi paremmat tulokset.

Akunkesto

Viime vuoden LG G6 oli varustettu siihen aikaan suhteellisen normaalikokoisella 3300 mAh akulla, mutta tänä vuonna LG on päätynyt tiputtamaan akkukapasiteettia 300 mAh verran, sillä G7 on varustettu harmillisesti 3000 mAh:n akulla. Akkukapasiteetin pienentäminen ei koskaan kuulosta hyvältä, mutta LG:n edustaja kertoi julkaisun yhteydessä, ettei akkukestossa ole siitä huolimatta pihistelty ja sen tulisi säilyä hyvällä tasolla käyttöjärjestelmään tehtyjen optimointien ansiosta.

Normaalia käyttöä sisältäneinä käyttöpäivinä (noin 17 h) G7:n akun varaus tyhjeni täydestä noin 25 – 35 % luokkaan, eli akun loppumisesta ei tarvinnut huolehtia, mutta toiselle päivälle ei ollut mitään asiaa. Kyseisinä päivinä näytön päälläoloaika liikkui noin 2 – 3 tunnin välillä. Kevyemmällä käytöllä (näyttö päällä noin 60 – 80 min) oli varausta jäljellä päivän päätteeksi keskimäärin noin 65 %. Puhelimella selvittiin pariin kertaan yhdellä latauksella myös toisen päivän yli, jolloin akun varaus tippui 2 – 15% välimaaston ja näytön päälläoloaikaa kertyi yhteensä maksimissaan noin 4 tuntia.

Kokonaisuutena LG G7:n akkukesto jätti hieman toivomisen varaa. Vaikka puhelimella pärjääkin kevyellä käytöllä toisen päivän puolelle, saattaa raskaammalla käytöllä hieman venähtäneiden päivien aikana tarvita hetkellistä lisälatausta. Jonkin verran suurempi akku olisi tarjonnut enemmän huolettomuutta päivittäiseen käyttöön.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. Whatsapp-viestittelyä, Twitterin, Slackin sekä Telegramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselailua, musiikin kuuntelua Spotifystä Bluetooth -kuulokkeilla, muutamia puheluita sekä kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:n ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme LG G7:llä myös io-techin virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat perustestit. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kautta tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella. Testissä LG G7:n akku hupeni tunnin aikana 9%, joka tarjoaa kokonaisuudessaan noin 11 tunnin toistoaikaa.

Grafiikkapainotteisessa GFXBenchin akkutestissä LG G7 saavutti 180 minuutin tuloksen, joka jää testaamiemme laitteiden häntäpäähän.  Yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä tulokseksi kirjautui reilu seitsemän ja puoli tuntia, joka jää reilusti tänä vuonna testaamiemme lippulaivapuhelinten jalkoihin. Puhelimeen sisäänrakennettu 3000 mAh akku ei pysty tarjoamaan pahimpien kilpakumppaneiden tasoista akkukestoa, eikä yhtiön mainostamat ohjelmisto-optimoinnit juuri näkyneet käytännön testijakson aikana.

LG G7 ThinQ:n mukana toimitetaan 16,2 watin pikalaturi. Tyhjästä täyteen lataaminen kestää kokonaisuudessaan karvan alle kaksi tuntia. Noin 30 minuutin latauksella saavutetaan kohtuullinen 46% varaus. LG G7 tukee myös langatonta latausta (WPC & PMA). Langattoman latauksen osalta kannattaa huomioida, että latausta tuetaan vain hitaalla 5 watin teholla. On kuitenkin positiivista, että langattoman latauksen mahdollisuutta ei ole jätetty laitteesta pois, kuten tapahtui viime vuoden G6:n Eurooppaan tarkoitetussa myyntiversiossa.

Yhteenveto

Pari vuotta sitten julkaistu LG G5 oli pienoinen pannukakku LG:n puhelinarsenaaliin, mutta viime vuonna julkaistu LG G6 antoi viitteitä siitä, että yritys olisi ottanut opikseen edellisvuoden virheistään. LG G6:n osalta ongelmaksi kuitenkin muodostui myyntiin tullessa ollut korkea hinta ja osittain vanhentuneet komponentit. G6:n myyntiluvut jäivätkin jälleen heikoiksi, joten LG G7 ThinQ:lla on paljon näytettävää. Tällä hetkellä LG on ”isoista” puhelinvalmistajista selkeästi haastajan paikalla ja yritys onkin ladannut kovat panokset LG G7:n markkinointiin.

Fyysisesti LG G7 jatkaa siitä mihin valmistaja viime vuonna G6:n kanssa jäi. LG G7 on tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen, vaikkakin ulkonäöstä ei kovin suuria omaperäisyyspisteitä voidakaan jakaa. Puhelimen muotoilu on muuttunut merkittävästi viime vuoden jykevästä ja kulmikkaasta – G7 luottaakin tänä vuonna pyöristettyihin ja sulaviin muotoihin. Uuden muotoilun ansiosta LG G7 istuukin lapaseen mukavasti ja puhelimen käsittely on melko helppoa jopa yhdellä kädellä. Puhelimen IP68 -suojaus mahdollistaa myös huolettoman käytön kosteillakin keleillä.

Rautapuoli on viime vuodesta poiketen jälleen kirkkainta kärkeä ja tehoista vastaava Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri onkin parasta mitä mobiilimarkkinoilla tällä hetkellä Android -puhelimille saatavilla. Uusi 19,5:9-kuvasuhteen ja 6,1 tuuman LCD -näyttö on laadukas ja sillä pärjää myös kirkkaimmillakin keleillä, kiitos uuden ”Boost” -ominaisuuden, jolla näytön kirkkaus pystytään nostamaan todella korkeaksi aina 1000 nitsiin asti kolmeksi minuutiksi. Näytön värientoisto on myös hyvällä tasolla ja värimaailmaa pystyy muokkaamaan laajasti puhelimen näyttöasetuksissa.

Musiikinkuunteluun ja audioharrastajille LG G7 tarjoaa jotain mitä monissa muissa puhelimissa ei ole tarjolla. Puhelimen ääniliitännän tueksi LG on jälleen parittanut oman Hifi Quad-DAC -markkinointinimellä kutsutun digitaali-analogimuuntimen sekä tehokkaan vahvistimen, jotka tarjoavat laadukkaampaa ääntä, suuremman kaiuttimen äänenvoimakkuuden sekä mahdollisuuden käyttää isommalla ohmiluvulla varustettuja kuulokkeita ilman erillistä vahvistinta. Puhelimen ääniasetuksissa löytyy kattavat säädöt musiikkikokemuksen parantamiseen.

Tallennustilan osalta puhelin sisältää 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, joka tämän hintaluokan puhelimissa alkaa olla jo vähänpuoleisesti. Kilpailijat ovat tänä vuonna tuoneet jo samaan hintaluokkaan vakiona 128 gigatavun malleja. LG G7 tallennustilaa voi kasvattaa erillisellä muistikortilla, mutta suurempi nopea sisäinen tallennustila ei olisi ollut pahitteeksi. RAM-muistin LG on päättänyt pitää 4 gigatavussa, joka on varmasti riittävä, mutta 2018 lippulaivalta olisi toivonut jo kilpakumppanien tarjoamaa kuuden gigatavun RAM -muistia. Asian tekee nurinkuriseksi se, että G7:sta on osalla markkinoista tarjolla myös 6 gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla oleva malli. Pohjoismaiden myyntiversiossa ei myöskään ole mahdollisuutta uhrata muistikorttipaikkaa toiselle nano-SIM -kortille, ominaisuus joka on yleistynyt viime vuosina jo melkein kaikkien lippulaivapuhelimien ominaisuuksissa.

Kamerapuolella LG jatkaa samalla kaavalla aikaisempien tuplakameroidensa kanssa, eli tarjolla on normaali- sekä superlaajakuvakamerat. Eroja viime vuoden malliin kuvien laadussa ei juurikaan ole, vaikkakin G7 tekee kokonaisuudessaan hieman tasalaatuisempaa jälkeä. Tänä vuonna mukaan on tuotu tekoälytoimintoja, joiden pääasiallinen toiminta on kuvauskohteen tunnistamista, jonka perusteella kameran kuvausasetuksia säädetään. Kameran tekoäly tuppaa korostavan kuvien värimaailmaa ja samalla kuvien terävöintiä on tehostettu. Osalle käyttäjistä kuvat näyttävät paremmilta, ja ne soveltuvatkin mainiosti sosiaaliseen mediaan käytettäväksi, mutta hieman luonnollisempia kuvia arvostavat kytkevät ominaisuuden pois käytöstä. Laajakulmainen kakkoskamera saattaa osalle käyttäjistä tarjota paremmat kuvausmahdollisuudet, mutta testijaksolle sen hyödyt verrattuna normaaliin zoom -kameraan jäivät pieniksi.

Käyttöliittymän osalta LG ei ole lähtenyt tekemään silmiinpistäviä muutoksia ja G6:sta löytyneet avustus- sekä automaatiotoiminnot löytyvät myös G7:sta. Suurimmat muutokset ovatkin tulleet Googlen Android 8.0 Oreo -käyttöjärestelmän mukana. LG:n ohjelmistopäivitysten historia viime vuosina ei toistaiseksi ole aiheuttanut kovin positiivisia ajatuksia ja olisikin toivottavaa, että G7:n kanssa myös tämä osa-alue otettaisiin vakavissaan.

LG G7 on varteenotettava vaihtoehto uutta lippulaivapuhelinta harkittaessa. Puhelin tarjoaa tämän hetken parasta mahdollista rautaa, mitä Android -puhelimissa on saatavilla. LG:llä on kuitenkin täysi työ saada puhelimen näkyvyys sellaiselle tasolle, että 850 euron myyntihintaa houkuttelisi ostajaa ottamaan LG:n muiden lippulaivapuhelimien joukosta. Kokonaisuutena LG G7 erottuu hieman heikosti muiden lippulaivapuhelinten joukosta, mutta mukana tuleva laadukas DAC ja joillekin käyttäjille mieluisampi superlaajakulmakamera voivat olla jo selkeitä syitä valita LG:n uutuus. Hieman alemmalla hinnalla LG G7:llä olisi huomattavasti paremmat aseet taistelussa muita lippulaivapuhelimia vastaan. Nykyisellä hinnalla G7:n suositteleminen esimerkiksi yli 300 euroa halvemman OnePlus 6 tai saman hintaluokan Huawei P20 Pro tai Galaxy S9:n yli on hyvinkin hankalaa.

Hyvää:

  • Hyvälaatuinen ja kookas näyttö
  • IP68 -luokitus
  • Langaton lataus vakiona
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen suhde
  • 3,5mm ääniliitäntä ja erillinen 32-bittinen quad-DAC
  • Sulava muotoilu auttaa käsittelyssä
  • Käyttöliittymässä muutamia käteviä apuominaisuuksia.

Huonoa:

  • Hinta/laatu-suhde
  • Ei stereokaiuttimia
  • Tallennustilan ja muistin vähyys hintaluokassaan
  • Lasinen rakenne herkkä sormenjäljille sekä tiputuksille
  • Akun kapasiteetti ja sen tarjoama toiminta-aika varauksin
  • Raskaasti muokattu käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Ohjelmistopäivitykset (lähihistoriaan pohjaten varauksin)
  • Ei 60 FPS vaihtoehtoa 4K-videokuvauksessa (tulee päivityksen mukana)

 

This site uses XenWord.
;