io-tech testasi Motorolan alle 200 euron hintaisen Moto G9 Playn.

Motorolan Moto G8 -sarjaan kuului kokonaisuudessaan viisi älypuhelinta, joista kaksi (G8 Plus ja G8 Power) kävivät myös io-techin testissä. Yhdeksänteen sukupolveen Motorolan G-mallisto päivittyi viime vuoden elokuussa Moto G9 Playn myötä. Sittemmin myös ”ysisarjalaisia” on julkaistu enemmän ja meidänkin testilaboratorioon asti päätyi malliston yläpäähän sijoittuva Moto G9 Plus.

Nyt alle 200 euron edullisten älypuhelinten testien rytmittämää alkuvuotta jatkamaan on päätynyt aiemmin mainittu G9-sarjan länsimaissa aloittanut Moto G9 Play, joka julkaistiin alkujaan 199 euron suositushintaan. Laitteen sisällä sykkii Qualcommin Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, 4 gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa ja suurehko 5000 mAh:n akku.

Puolen vuoden aikana markkinavoimien myllerrys on näkynyt G9 Playn hintatasossa ja alkuperäisestä suositushinnasta on jo pudottu selvästi edullisempaan luokkaan. Puhelinta on usein saatavilla 149 euron hintaan, minkä lisäksi Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan tämän artikkelin kirjoitushetkellä helmikuun puolessa välissä laite on saatavilla 99 euron tarjoushintaan, eli puoleen hintaan alkuperäisestä suositushinnasta.

Tässä artikkelissa tutustumme Motorolan Moto G9 Play -älypuhelimeen hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmin vajaan viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Moto G9 Play toimitetaan ulkonäöllisesti Motorolalle tyypillisessä pakkauksessa – tummansinisen pahvipaketin päällä komeilee vain valkoinen valmistajan logo ja vihreä puhelimen mallinimi. Paketti itsessään kuitenkin erottuu jonkin verran massasta auetessaan kirjamaisesti yhdeltä kyljeltä sivulle täysin irtonaisen kannen sijaan.

Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu läpikuultava pehmyt suojakuori, 20 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-C -> Type-A -kaapeli, korttikelkan avaustyökalu sekä perinteiset takuu- ja ohjelappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti laite erottuu aiemmin testissä käyneistä Motorolan puhelimista, vaikkakin myös sukunäköä on nähtävissä. Etupuolen 6,5-tuumaista näyttöä rikkoo ylälaidan kameralovi, joka alkaa nykyisin olla suhteellisen vanhentunut ratkaisu useimpien kilpakumppaneiden ja osan vanhemmasta Moto G8 -sarjastakin tarjotessa jo erillistä kamerareikää. Takakuoren puolella kamerakehikko on Moto G 5G Plussasta tuttuun tapaan neliskanttinen, mutta vasemman kulman sijaan se sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa.

Kamerakehikon alle sijoitettu sormenjälkilukija sisältää Motorolan perinteisen logon. Lukija toimi testijakson aikana moitteetta ja nopeasti.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,2 x 75,7 x 9,2 mm
  • Paino: 200 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,2 %

Ulkomitoiltaan Moto G9 Play ei juurikaan erotu markkinoilla. Marginaalisesti 0,03” suuremmalla näytöllä varustettu lähes vastaavassa 150 euron hintaluokassa kilpaileva Poco M3 on 2,9 mm lyhyempi ja 2 grammaa kevyempi, mutta 1,6 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi. Käytännössä näytön ja ulkomittojen suhde Pocossa on kuitenkin aavistuksen parempi. Motorolan hieman kapeampi rakenne selittyy puhelimen 20:9-kuvasuhteen näytöllä. Hieman Pocoa kapeamman rakenteen myötä Motorola on kuitenkin Pocoon verrattuna mukavampi käyttää yhdellä kädellä.

Yhdellä kädellä käyttöä helpottaa myös Moto G9 Playn suhteellisen selvät pyöristykset laitteen pitkillä sivuilla. Nykyisellään useimmiten 150 euron hintaan asettuvalle puhelimelle jo odotettavana ominaisuutena sekä puhelimen runko että takakuori ovat täysin muovisia. Takakuoren muovi on materiaaliltaan kiiltäväpintainen ja siten se kerää huomattavat määrät sormenjälkiä. Muovisena se kerää helposti myös muutakin pientäroskaa ja pölyä.

Nykyisin edullisissakin puhelimissa yleistynyttä Gorilla Glass -suojalasia puhelimesta ei valitettavasti löydy, vaan valmistaja käyttää erikseen nimeämätöntä lasipintaa näytön edessä. Myöskään virallista IP-luokitusta Moto G9 Playllä ei edullisessa hintaluokassa totuttuun tapaan ole, mutta valmistaja lupaa puhelimen rakenteen olevan kuitenkin vettä hylkivä, joten pieniä roiskeita ei välttämättä tarvitse pelätä.

Moto G9 Playn alapäädyn USB Type C -liitäntä tukee USB 2.0 nopeuksia. Sen seurana päädyssä on ainoastaan vasemmalla puolella sijaitseva mikrofonin reikä ja oikealla puolella sijaitseva monokaiuttimen piilottava reikärivistö. Monokaiuttimet ovat hintaluokassa vielä suhteellisen yleisiä, mutta osa kilpailijoista, kuten Poco M3 tai OnePlus Nord N100, tarjoaa kuitenkin myös stereokaiuttimia. Erityisen harmillisen stereokaiuttimien puuttumisesta tekee se, että ne löytyvät yhä myynnissäkin olevasta vastaavan hintaisesta Moto G8 Powerista.

Yläpäädyssä G9 Playessa on ainoastaan mikrofonin reikä ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Liitäntä tarjoaa hyvin tehoa ja kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kovallakin äänenvoimakkuudella. Näytön ylälaidan pisaralovessa lepäävä etukamera kykenee kohtalaiseen jälkeen. Kuvat ovat puhelimen näytöltä tarkasteltuna suhteellisen yksityiskohtaisia, mutta suuremmalta näytöltä tarkasteltuna yksityiskohtien sumeus on nähtävissä. Positiivisena puolena kuvissa ei kuitenkaan esiinny liiallista terävöitystä tai värien korostuneisuutta. Valon määrän vähentyessä kuvanlaatu heikkenee nopeasti ja kohinaa muodostuu reiluhkosti.

Puhelimen oikealla kyljellä on huomion arvoisena yksityiskohtana virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi kolmas painike, joka kutsuu Google Assistant -avustajan. Valitettavasti painikkeen toimintaa ei ole mahdollista muuttaa, eikä edes asettaa pois päältä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” IPS TFT LCD -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 269 PPI

Moto G9 Playn 6,5-tuumaisen näytön resoluutio on vain HD+-tasolla, mikä on jopa heikompi kuin aiemmin julkaistussa Moto G8 Powerissa. Noin 150 euron hintaluokassa 720p-resoluutio on kuitenkin edelleen tavanomainen suoritus. Virkistystaajuudeltaan näyttö yltää perustason 60 hertsiin häviten OnePlus Nord N100:n tarjoamalle 90 hertsin näytölle.

Muilta ominaisuuksiltaan näyttö on kohtalainen. Värintoisto vaikuttaa silmämääräisesti arvioituna olevan suhteellisen hyvin kohdillaan valmiiksi päällä olevalla ”luonnollinen”-väriasetuksella. Luonnollinen-tilan lisäksi valittavissa ovat väritoistoa säätävät tehostettu- ja kylläinen -tilat, mutta ei minkäänlaista portaatonta säätöä valkotasapainolle. Näytön kirkkaus osoittautui talvisessa testiympäristössä riittäväksi, muttei kuitenkaan erityisen hyväksi. Lisäksi, kuten puhelimen esittelykuvistakin on nähtävissä, kirkkaus heikkenee huomattavasti näyttöä kulmasta tarkastellessa.

Raudaltaan Moto G9 Play tarjoaa monin osin noin puoli vuotta vanhempaa Moto G8 Poweria vastaavaa rautaa. Puhelimen järjestelmäpiiri on kuitenkin vaihdettu Nokia 5.3:stakin löytyneestä Snapdragon 665:stä 662:een. Käytännön erot 665:n ja 662:n välillä ovat lähes olemattomat ja itse prosessoriytimet ja GPU ovat identtisiä. 662 on kuitenkin teknisesti aavistuksen alempaa kastia ja eroja löytyy esimerkiksi käytetystä modeemista; Snapdragon 662:n modeemina toimii X11 LTE, kun taas 665:ssä on edistyneempi X12 LTE.

Järjestelmäpiirin parina Moto G9 Playssa on 4 Gt RAM-muistia ja 64 gigatavua tallennustilaa, jotka molemmat ovat 150 euron hintaluokassa nykyisin tavanomaisia lukuja. Moto G8 Powerista periytynyt 5000 mAh:n akku on suurehko, muttei kuitenkaan enää markkinoiden suurimpia Poco M3:n tarjotessa 6000 mAh:n akun. Puhelimen mukana toimitettavasta 20 watin laturista huolimatta Moto G9 Play tukee maksimissaan 15 watin latausnopeutta, joka sekin on nykyisin tavanomainen suoritus tässä hintaluokassa.

Yhteysominaisuuksien osalta Motorola ei valitettavasti ollut artikkelin kirjoitushetkellä julkaissut LTE-yhteyksien tarkempia speksejä, joten niiden arvioiminen on tällä hetkellä mahdotonta. Muilta osin Moto G9 Play vastaa kuitenkin hyvin markkinoiden kilpailuun – Moto G8 Powerin suurena heikkoutena toiminut 5 GHz:n Wi-Fi-verkkojen puute on korjattu ja G9 Play tukee Wi-Fi 5 -standardia. Lisäksi Bluetooth-tuki on 5.0-tasolla ja NFC on tuettuna.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri (4 x 2,0 GHz Kryo 260 Gold (Cortex A-73) + 4 x 1,8 GHz Kryo 260 Silver (Cortex A-53) CPU, Adreno 610 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4-RAM
  • 64 gigatavua tallennustilaa (vapaana n. 49 Gt), microSD-korttipaikka
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, LTEPP, SUPL. GLONASS, Galileo, NFC
  • Sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 15 watin latausnopeus

 

Kamera

Moto G9 Playn kamerajärjestelmä sijaitsee neliskanttisessa kehikossa keskellä takakuoren yläosaa. Kehikko nousee takakuoren pinnasta vain aavistuksen. Kuitenkin pyöristettyjen pitkien sivujen myötä puhelin on mahdollista saada keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin pääkamera (0,8 um pikselikoko)m f1.7, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin makrokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera (1,75 um pikselikoko), f2.4
  • 8 megapikselin etukamera (1,12 um pikselikoko), f2.2
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 60 FPS

Kameravalikoimaltaan Moto G9 Play osoittautuu pienoiseksi pettymykseksi. OnePlus Nord N100:n ja Poco M3:n tapaan myös Motorola luottaa vain pääkameraan ja makrokameraan yhdessä syvyystietokameran kanssa. Puoli vuotta vanhemmassa Moto G8 Powerissa tarjolla oli myös ultralaajakulmakamera. Käytännössä vastaavan hintaisesta puhelimesta kameroiden vähentäminen onkin kehityssuunta, jollaista ei toivoisi kohtaavansa.

Pääkamera on resoluutioltaan 48 megapikseliä ja tuttuun tapaan se ottaa 12 megapikselin kuvia. Huomionarvoisena puutteena täyden 48 megapikselin resoluution kuvien ottaminen on mahdotonta. Makrokamera puolestaan edustaa hintaluokalle ominaiseen tapaan markkinoiden heikompaa päätä 2 megapikselin resoluutiollaan.

Videon osalta tuettuna on korkeimmillaan 1080p 60 FPS-taso. Hidastusvideoita Moto G9 Play ei kuvaa ollenkaan.

Moto G9 Playn kamerasovellus on tuttu muistakin Motorolan puhelimista. Kuvaustilat on sijoitettu suljinpainikkeen viereen, mutta näkyvillä ovat ainoastaan valokuvaus-, videokuvaus- ja viimeisin erikoiskuvaustila loppujen ollessa piilossa alimpana sijaitsevan neliskanttisen valikkopainikkeen takana. Sovellus toimi testijaksolla hyvin ilman maininnan arvoisia hidasteluja.

Päivänvalossa Moto G9 Playn pääkamera kykenee hyvään jälkeen. Kuvien värintoisto on miellyttävää ja dynamiikkakin hintaluokka huomioiden riittävää. Yksityiskohtien määrä ei kuitenkaan yllä parhaimmistoon, minkä lisäksi kameran käsittelyn jälki on osin huomattavan keinotekoisen näköistä. Tämä näkyy esimerkiksi kauempana sijaitsevissa yksityiskohdissa, jotka usein puuroutuvat maalausmaisiksi.

Valon määrän vähentyessä kameran suorituskyvyn rajat tulevat vastaan, vaikkakin jälki on edelleen hintaluokka huomioiden kohtuullisen hyvää. Kuviin ei muodostu häiritsevissä määrin kohinaa, minkä lisäksi yksityiskohtiakin kertyy kiitettävästi. Värintoisto kuitenkin kärsii selvästi ja kameran dynamiikan rajat tulevat vastaan. Hämärässä kaikki kirkkaat yksityiskohdat palavat pahoin puhki ja sekoittuvat pahimmillaan toisiinsakin. Hintaluokassaan kuvanjälki on kokonaisuutena kuitenkin kohtuullista, muttei parhaimmistoon yltävää – esimerkiksi Poco M3:n kuvat ovat kokonaisuudessaan selvästi luonnollisempia.

Moto G9 Play tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jossa puhelin pyrkii parantamaan kuvan dynamiikkaa luomalla lopullisen otoksen useasta kuvasta. Useimpiin kilpailijoihin nähden Motorolan yökuvaustila toimii aavistuksen nopeammin.

Yökuvaustilassa Moto G9 Play onnistuu luomaan huomattavasti paremmalla dynamiikalla varustettuja kuvia, eivätkä kirkkaat alueet enää pala toisiinsa kiinni. Haastavimmissa olosuhteissa yökuvaustila onnistuu myös keräämään huomattavasti enemmän yksityiskohtia varjoisille alueille. Tästä huolimatta lopputulos ei välttämättä aina, tai edes useimmiten, ole alkuperäistä parempi, vaan toisinaan kuvan käsittely saattaa terävöittää kuvia selvästi liikaa tai vaihtoehtoisesti sumentaa pienempiä yksityiskohtia tuottaen epärealistisempia lopputuloksia. Myös dynamiikan parannus vaikuttaa tapahtuvan toisinaan keinotekoisen oloisesti tasoittaen sekä ylä- että alapäätä liikaa tuottaen lässähtäneen näköisiä kuvia ilman ääripäitä.

2 megapikselin makrokamera kuuluu resoluutioltaan markkinoiden heikoimpaan kastiin. Kuvanlaadultaan sen kuvat ovat kuitenkin luokassaan todella hyviä. Värintoisto on miellyttävää, eikä kuvan käsittelyssä ole nähtävissä ylilyöntejä terävöityksen suhteen. Resoluution rajat tulevat vastaan suuremmalta näytöltä katsellessa, mutta sensori huomioiden kuvat ovat kuitenkin suhteellisen yksityiskohtaisia. Myös kuviin syntyvä syvyysterävyysefekti on yllättävän miellyttävä, eikä siinä ole havaittavissa useissa kilpailijoissa nähtävää rakeisuutta.

Videokuvauksen osalta tuettuna on korkeimmillaan 1080p-resoluutio 60 FPS:n nopeudella, mutta valitettavasti tuolloin käytössä ei ole digitaalista kuvanvakausta, minkä seurauksena kuvasta tulee helposti hyvin kiikkerää. Kuvanvakain on käytettävissä kun nopeus pudotetaan 30 FPS:ään, mutta valitettavasti kyseisessä tilassa heikkenee myös kuvanlaatu.

1080p 60 FPS -tilassa kuva on Full HD -videoksi suhteellisen terävää, minkä lisäksi värintoisto on luonnollista ja dynamiikka 150 euron puhelimelle hyvää. 30 FPS-tilassa kuvan yksityiskohtaisuus heikkenee silminnähden, minkä lisäksi värintoisto on selvästi yksiulotteisempaa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmänä Moto G9 Playssa on valmistajalle tuttuun tapaan lähes muokkaamaton Android, johon Motorola on lisännyt muutamia omia muutoksiaan, kuten esimerkiksi kuvankaappaukset mahdollistava ja ilmoitukset hiljentävä pelitila sekä joitakin lisäasetuksia. Esiasennettuja sovelluksia Moto G9 Playssa on Googlen oman paketin lisäksi vain Facebook, Motorolan tukisovellus, Laiteohje-niminen sovellus puhelimen käyttöönoton opetukseen ja Moto-sovellus, josta löytyy linkit Motorolan omiin asetuslisäyksiin.

Sisällä pyörivä Android on yhä jo puolitoista vuotta vanhassa versionumerossa 10, mikä alkaa nykypäivänä olla harmillinen miinus. Valitettavasti sama miinus pätee yhä suurimpaan osaan älypuhelimia myös pykälän kalliimmissakin hintaluokissa. Tietoturvapäivitysten osalta Moto G9 Play on kuitenkin hyvin ajantasainen ja testijakson aikana sisällä olivat tammikuun päivitykset.

Moto G9 Play on myös Android Enterprise Recommended -sertifioitu, minkä seurauksena sille on taattu tietoturvapäivitykset kahden kuukauden välein syyskuuhun 2022 saakka. Valitettavasti suurten Android-päivitysten osalta tuki on vain yhden päivityksen mittainen, eli Android 11 jää puhelimen viimeiseksi. Tästä huolimatta päivitystuki on hintaluokassaan hyvällä tasolla ja edelle pääsevät käytännössä vain Android One -sertifioidut puhelimet kuten Nokia 5.3 tai muilta osin heikompi Nokia 3.4.

Suorituskyvyn osalta Moto G9 Play osoittautui hintaluokassaan erinomaiseksi. Pieniä hidasteluja oli kohdattavissa, mutta pääosin kevyt käyttö käyttöliittymän sisällä ja internetselauksessa oli sulavaa, kuten Snapdragon 662 -järjestelmäpiiriltä voi odottaa. Myös pelaamiseen puhelin toimii jossain määrin ja esimerkiksi Poco M3:een nähden suorituskyvyn voi odottaa olevan parempaa pienehkön resoluution myötä.

Call of Duty Mobile vaikuttaa pyörivän nykyään käytännössä kaikilla puhelimilla ja Moto G9 Playllä pelaaminen onnistuukin jopa Very High -asetuksilla. Raskaammaksi testiksi osoittautui PUBG Mobile, jota tullaan jatkossa käyttämään muidenkin puhelinten testaamiseen Call of Dutyn sijaan. PUBG pyörii Moto G9 Playlla sulavasti alimmilla grafiikka-asetuksilla (kuudesta vaihtoehdosta). Korkeimmillaan peli antoi valita toiseksi alimman balanced -asetuksen, mutta tuolloin ruudunpäivitysnopeus ei ollut enää täysin sulava, eikä frame rate -asetukseksi ollut valittavissakaan kuin medium-taso korkeimman high:n sijaan.

Akunkeston osalta Moto G9 Play osoittautui lyhyehkön testijakson perusteella hyväksi. 5000 mAh:n akku kantoi puhelimen kevyehkössä käytössä yli neljän kokonaisen vuorokauden, näytön päälläoloaikojen yltäessä yhteensä hieman yli viiteen ja puoleen tuntiin (5 h 34 min). Akkua oli jäljellä noiden neljän päivän jälkeen vain 3 prosenttia, mutta valmistajan lupaama kahden päivän ylitys yhdellä latauksella onnistunee useimmilla helposti. Täyden 15 watin latausnopeuden mahdollistavalla mukana tulleella laturilla puhelin latautuu tyhjästä täyteen vajaassa kahdessa ja puolessa tunnissa (2 h 26 min). Vartissa latausta kertyi 15, puolessa tunnissa 31 ja tunnissa 59 prosenttia. 90 prosentin varaustason saavuttaminen otti tunnin ja neljäkymmentä minuuttia.

 

Yhteenveto

Moto G9 Play on monin osin tyypillinen Motorolan älypuhelin ja sellaisenaan varsin toimiva laite. Valmistajan tiheä puolen vuoden mallistopäivitystahti ja huomattavan laaja puhelinvalikoima kapeahkolla 100–300 euron hintahaitarilla ovat kuitenkin nähtävissä, eikä Moto G9 Play onnistu erottumaan erityisemmin edukseen. Kyseessä on käytännössä Wi-Fi-yhteyksiltään parannettu suurempinäyttöinen Moto G8 Power, josta on kuitenkin myös karsittu kameravalikoimaa, leikattu stereokaiuttimet ja heikennetty näytön resoluutiota.

Yleiseen hintaluokan kilpailuun nähden Moto G9 Play on kuitenkin tasapainoinen suoriutuja. Sisällä sykkivä Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri tarjoaa luokkansa parhaimmistoon yltävää suorituskykyä, 4 Gt:n RAM-muisti on parhaimmistoa ja 64 Gt:n tallennustila lähes standardi ja siten riittävä. 5000 mAh:n akkukin on hyvää kokoa ja esim Nokia 5.3:n akkua suurempi, mutta kuitenkin Poco M3:a pienempi. Akun keston osalta puhelin pärjäsi lyhyen testijakson aikana varsin hyvin.

Puhelimen muovinen rakenne on hintaluokassaan tavanomainen, mutta miinuksena kiiltävä takakuori kerää reilusti sormenjälkiä. Gorilla Glass -lasin puute näytön suojana alkaa olla nykypäivän kilpailijoihin nähden heikkous, sillä Motorolan käyttämän nimettömän lasin kestosta ei ole vastaavaa ennakkotietoa. Näytöstä puheen ollen se on Moto G9 Playssä varsin tavanomainen ja tunteita herättämätön. Resoluutioltaan ja virkistystaajuudeltaan se ei onnistu nousemaan edukseen, vaan on hintaluokkansa heikompaa kastia 720p-resoluutiolla ja 60 Hz:n virkistystaajuudella. Valitettavasti myös kirkkaus jää suhteellisen vähäiseksi, mutta toisaalta värintoisto on miellyttävää.

Kameravalikoimassa Motorola on tehnyt oudon päätöksen ja leikannut Moto G8 Powerista löytyneen ultralaajakulmakameran pois. Käytännössä valikoima vastaa nykyisellään OnePlus Nord N100:aa ja Poco M3:a, mutta käytännössä heikkenevää kameravalikoimaa ei voi pitää hyvänä suorituksena. Kuvanlaadultaan pääkamera on käyttökelpoinen, mutta ei poikkeuksellisen hyvä, minkä lisäksi hämärässä sen dynamiikka on selvästi joukkonsa heikoimpia. Makrokamera ansaitsee kuitenkin kehut luokassaan hyvästä kuvanlaadusta.

Käyttöjärjestelmän osalta Motorola miellyttänee vakiokuntoisen Androidin ystäviä, minkä lisäksi testijakson perusteella käyttöliittymän sisällä liikkuminen oli sulavaa. Android Enterprise Recommended -sertifikaatti tarjoaa myös taatut tietoturvapäivitykset kahden kuukauden välein kahdeksi vuodeksi, mutta valitettavasti suurten päivitysten tuki on vain yksi vuosi OnePlus Nord N100:n tapaan. Poco M3:n täydestä lupauksettomuudesta se yltää edelle, mutta HMD Globalin Nokioista löytävälle Android One -sertifikaatille ja kahdelle suurelle päivitykselle se häviää.

Kokonaisuudessaan Moto G9 Play on 150 euron hintaluokassa tasainen suoriutuja ja monin osin yhteneväinen laite Nokia 5.3:n kanssa. Valitettavasti heikomman päivitystuen johdosta sitä on vaikea suositella Nokian yli, vaikka Motorola tarjoaakin nopeamman latausnopeuden ja gigatavun verran enemmän RAM-muistia. Poco M3:een verrattuna se puolestaan tarjoaa paremman päivitystuen, mutta heikomman näytön ja pienemmän tallennustilan. OnePlus Nord N100:n verrattuna suorituskykyä on enemmän, mutta näytön virkistystaajuus on heikompi. Yhteenvetona Moto G9 Play on hyvä ja tasapainoinen puhelin ilman selviä suuria miinuksia, mutta vastaavasti myös ilman merkittävän suuria plussia.

Artikkelin kirjoitushetkellä helmikuun puolivälissä Moto G9 Play oli tarjolla osalla jälleenmyyjistä 99 euron tarjoushintaan. Satasella kyseessä on ehdottomasti erinomainen puhelin, jolle on hankala löytää kilpakumppania. Vastaavaan hintaan tarjouksissa päässyt Nokia 3.4 tarjoaa paremman päivitystuen Android Onen myötä, mutta on toisaalta raudaltaan ja suorituskyvyltään selvästi heikompi.

Plussaa

  • Akunkesto
  • Android Enterprise Recommended -sertifikaatin tietoturvapäivitykset
  • Sulava käyttökokemus
  • Makrokameran kuvanlaatu varauksin

Miinusta

  • Ei vastaavassa hintaluokassa tarjolla olevista Moto G8-malleista tuttuja stereokaiuttimia
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Ei 4K-videokuvausta
  • Näytön alhainen resoluutio varauksin

 

This site uses XenWord.
;