io-tech testasi Motorolan tuoreen keskihintaluokkaisen Moto G9 Plussan.

Motorola ehti julkaista Moto G8-sarjaansa kokonaisuudessaan viisi älypuhelinta, Moto G8, G8 Play, G8 Plus, G8 Power ja G8 Power Lite, joista kaksi on käynyt io-techin testeissäkin. Kesällä Motorola vaikutti pudottaneen numerointinsa julkaistessaan Moto G Pron ja io-techin testissäkin Toimituksen valinta -kunniamaininnan arvoisesti menestyneen Moto G 5G Plussan, mutta pian syksyllä valmistaja kuitenkin palasi numerointien pariin ja siirsi Moto G-sarjan uuteen sukupolveen Moto G9 Playn muodossa.

Myöhemmin syyskuun puolessa välissä valmistaja laajensi sarjaansa nyt io-techin testiin saapuneella Moto G9 Plus -mallilla, joka toimii suorana seuraajana viime vuonna julkaistulle Moto G8 Plussalle. Moto G9 Plus tuli saataville 16. syyskuuta sinisessä Navy Blue -värissä 299 euron suositushintaan ollen 30 euroa edeltäjäänsä kalliimpi. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä marraskuun alussa suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme Motorola Moto G9 Plussaan täysimittaista testirutiinia lyhyemmin neljän päivän ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Moto G9 Plus toimitetaan valmistajalle viimeajoilta tyypillisessä tummansinisessä pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee vain Motorolan logo ja puhelimen mallinimi. Toimitussisältöön kuuluu itse puhelimen lisäksi joustava muovinen suojakuori, USB Type-C -kaapeli, 30 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu sekä perinteiset takuu- ja tuotetietolappuset.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Moto G9 Plus erottuu viimevuoden Moto G8-sarjalaisista varsin selvästi. Näytön puolelta etukamera on siirretty G8 Plussan pisaralovesta myöhemmistä malleista tuttuun kamerareikään näytön vasempaan yläkulmaan. Takapuolella erot ovat suurempia myös myöhempiin malleihin nähden. Pitkulaisesta kamerakehyksestä on luovuttu ja suuntaa on otettu hieman Moto G 5G Plussan neliskanttisesta kehyksestä. Kamerat itsessään sijaitsevat kuitenkin edelleen allekkain, mutta kehystä on venytetty riittävästi, jotta siihen mahtuu mukaan myös LED-valo ja muita linssejä pienikokoisempi makrokamera.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 170 x 78,1 x 9,7 mm
  • Paino: 223 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,3 %

Kuten massiivisesta 6,81-tuumaisesta näytöstä voi arvata, on Moto G9 Plus kädessä erittäin kookas puhelin. Edeltäjämalli Moto G8 Plussaan nähden näyttö on kasvanut peräti 0,51 tuumaa, minkä myötä ulkomitat ovat kasvaneet pystysuunnassa 11,6 mm, leveyssuunnassa 2,3 mm ja paksuuttakin on tullut 0,6 mm lisää. Painoa uutuudella on suhteellisen reippaat 223 grammaa.

Aiemmin testissä käyneeseen suurikokoiseen Nokia 8.3:een verrattuna Motorolan uutuus on samaa kokoluokkaa. Pituutta Moto G9 Plussalla on 1,9 mm, leveyttä noin 0,5 mm ja painoa 4 grammaa vähemmän. Paksuutta Motorolan uutuudella on kuitenkin jopa 0,71 mm enemmän.

Muotoilultaan Moto G9 Plus tuntuu Nokian tapaan jopa korostavan kokoaan. Takakansi pyöristyy reunoja kohden vain varsin lyhyeltä matkalta, minkä seurauksena puhelin on suhteellisen haastava käsitellä yhdellä kädellä. Myös suurehko 9,7 mm paksuus korostaa entisestään kookkaan puhelimen kaksikätisyyttä.

Materiaalivalinnat Moto G9 Plussassa noudattavat edeltäjämallien linjoja ollen kokonaan muoviset, mikä on laatuvaikutelman kannalta miinus useiden kilpailijoiden tarjotessa jo lasia tai metallia ainakin osassa rakenteestaan. Positiivisena puolena Moto G9 Plussan käyttämä kiiltävä muovi onnistuu tumman sinisessä värissään peittämään sormenjäljet suhteellisen hyvin, minkä lisäksi pitoa puhelimessa tuntuu riittävän todella hyvin. Puhelin on myös rakenteeltaan jämäkän tuntuinen, vaikka muovi itsessään ei poikkeuksellisen laadukkaalta tunnukaan. Motorola-logo on materiaaliltaan takakuoresta poikkeava ja karhea, mikä tuntuu kädessä ainakin allekirjoittaneelle hieman hämmentävältä.

Virallista IP-luokitusta tai muutakaan vedenkestävyyttä Motorola ei Moto G9 Plussalle lupaa, joten kaikenlaisia roiskeita puhelinta käyttäessä kannattaa välttää. Sormenjälkilukija Moto G9 Plussassa on sijoitettu oikean kyljen virtapainikkeeseen ja se toimi testijakson aikana hyvin.

Päätyjen osalta Motorola tarjoaa uutuudessaan tavanomaisen kattauksen. Pohjan USB 2.0 -nopeuksia tukevan Type-C-liitännän parina sijaitsee toinen puhelimen mikrofoneista ja monokaiuttimen ritilä. Yläpäädyssä puolestaan on toinen mikrofoninrei’istä ja 3,5 mm:n kuulokeliitäntä.

Viime vuoden Moto G8 Plussaan nähden Motorola on siis päätynyt poistamaan ominaisuuskattauksesta stereokaiuttimet, mikä on valitettava miinus. Stereokaiuttimet eivät ole erityisesti tässä hintaluokassa missään nimessä yleinen näky, mutta juuri siitä syystä ne onnistuivatkin olemaan Motorolan puhelimissa positiivinen ilmestys. Ominaisuuksien lisääminen ja poistaminen Moto G Plus -malleista tuntuukin olleen Motorolalla viime vuosina suorastaan tapa. Puhelimesta yhä löytyvä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä puolestaan on äänenlaadultaan subjektiivisen testin perusteella tasapainoinen ja kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita huomattavan kovallakin äänenvoimakkuudella.

Näytön vasemman yläkulman 16 megapikselin etukamera tuottaa kuvanlaadullisesti hyvää perustason jälkeä. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat suhteellisen yksityiskohtaisia ja värintoistoltaan miellyttäviä, eikä kuvissa ole havaittavissa liiallista terävöitystä tai värien korostumista. Hämärässä kuvien yksityiskohtaisuus heikkenee nopeasti ja kuvista tulee suhteellisen pehmeitä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,81” LTPS IPS LCD -näyttö, HDR10
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 386 PPI

Moto G9 Plussan suurehkoja ulkomittoja selittämässä on kooltaan markkinoiden yläpäähän sijoittuva 6,81-tuumainen näyttö. Teknologian osalta Motorola luottaa LTPS IPS LCD -paneeliin, joka subjektiivisen testin valossa onnistuu olemaan värintoistoltaan asiallinen. Vakioasetuksilla värienhallinnan ollessa ”kylläinen”-tilassa ovat värit hieman kallellaan viileään, mutta ”luonnollinen”-asetuksella ne vaikuttavat asettuvan luonnollisemmiksi. Värienhallintaan tarjolla on vain kolme esiasetettua tilaa: luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Kilpailijoiden OLED-paneeleiden mustan tasoon näyttö ei ymmärrettävästikään yllä teknologian rajoitteiden seurauksena, mutta kokonaisuudessaan värit näyttävät hyvältä.

Resoluutioltaan näyttö on hintaluokalle tyypillinen Full HD+, mutta teorian tasolla pikselitiheys näytössä kuitenkin häviää kilpailijoilleen suurten mittojen myötä. Käytännössä pikselitiheys on siitäkin huolimatta hyvä, eikä se häirinne suurimpaa osaa käyttäjistä. Näyttö tukee HDR10:tä, mutta valitettavasti Netflix-sovelluksen kautta HDR ei ollut käytettävissä, vaikka puhelin aivan oikein L1-laitteeksi suoratoistopalvelulle näyttäytyykin. YouTubessa HDR-materiaali toistui ongelmitta.

 

           

Edeltäjämallista löytyneiden stereokaiuttimien poistoa hyvittämään Motorola on päivittänyt Moto G9 Plus -mallin rautaominaisuuksia varsin kattavasti. Moto G8 Plussasta löytynyt Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri on päivitetty samaan aikaan julkaistuun 730G:hen, joka sijoittuu 665:n yläpuolelle niin prosessori- kuin myös grafiikkasuorituskykynsä osalta. Järjestelmäpiiripäivitys asettaakin Moto G9 Plussan tukevasti hintaluokkansa parempaan kastiin kilpailemaan pykälän tuoreemman, mutta ainakin teoriassa aavistuksen tehottomamman Snapdragon 720G -järjestelmäpiirin sisältävän Redmi Note 9 Pro:n kanssa.

RAM-muistia ja tallennustilaa puhelimessa on 4 ja 128 gigatavua, eli tallennustilan määrän valmistaja on tuplannut edeltäjämalliinsa verrattuna. Lukemat myös asettuvat hyvin nykyiseen noin 300 euron hintaluokan kilpailuun. Akun koko Moto G9 Plussassa on Moto G 5G Plussasta ja Moto G8 Powerista tuttu 5000 mAh:n mikä riittää sijoittamaan puhelimen jykevästi hintaluokkansa parhaimmistoon. 30 watin pikalatausnopeus on myös hyvä päivitys Moto G8 Plussan 15 watista ja akun koon tavoin hintaluokkansa parhaimmistoa.

Yhteysominaisuuksien osalta tarkempi analyysi on valitettavasti mahdotonta, sillä Motorola ei artikkelin kirjoitushetkellä ollut julkaissut tietoja LTE-yhteyksien nopeuksista. Bluetoothia puhelin kuitenkin tukee 5.0-tasolla ja Wi-Fi-verkkoja hintaluokalle ominaiseen tapaan Wi-Fi 5 -tasolla tuoreimman Wi-Fi 6:n sijaan. 5G-yhteyksiä Moto G9 Plus ei tue, vaan kyseessä on puhtaasti 4G-puhelin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri (2 x 2,22 GHz Kryo 470 Gold, 6 x 1,8 GHz Kryo 470 Silver CPU, Adreno 618 GPU)
  • 4 Gt RAM
  • 128 Gt tallennustilaa (vapaana n. 115 Gt), microSD-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac (Wi-Fi 5), Dual Band, Bluetooth 5.0, (A)GPS, GLONASS, Galileo, NFC
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 30 watin pikalataus (TurboPower 30)

 

Kamera

Moto G9 Plussan kamerat on sijoitettu takakuoren vasempaan yläkulmaan neliskanttiseen kehykseen, joka nousee vain hieman takakuoren pinnan yläpuolelle. Tämän seurauksena puhelin ei juurikaan keiku sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 64 megapikselin pääkamera (1/1,73”, 0,8 um pikselikoko, 26 mm), f1.8, PDAF -automaattitarkennus
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 12 um pikselikoko, 118 asteen kuvakulma), f2.2
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.2, automaattitarkennus
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • 16 megapikselin etukamera (29 mm), f2.0
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS, hidastusvideo: 1080p 120 FPS / 720p 240 FPS

Kameravalikoima Moto G9 Plussassa noudattaa nykyisiä trendejä tarjoten 64 megapikselin pääkameran, joka vakioasetuksillaan luo täyden resoluution sijaan 16 megapikselisiä kuvia, 8 megapikselin ultralaajakulmakameran sekä kaksi 2 megapikselin kameraa, joista toinen toimii makrokamerana ja toinen syvyystietokamerana.

Moto G8 Plussan erikoisuutena toimineesta Action Camerasta, eli 90 astetta normaalista käännetystä ultralaajakulmakamerasta Motorola on luopunut ja uusi ultralaajakulmakamera kuvaakin perinteisessä asennossa. Valitettavasti edeltäjästä löytynyt laser-tarkennus on myös poistettu kattauksesta.

Videota Moto G9 Plus tukee pääkamerallaan korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella ja ultralaajakulmakamerallaan 1080p-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella. Hidastusvideo puolestaan on saatavilla 1080p-resoluutiolla 120 FPS:n nopeudella tai 720p-resoluutiolla 240 FPS:n nopeudella.

Kamerasovelluksen osalta Motorola ei ole lähtenyt keksimään pyörää uudelleen, vaan käyttöliittymä on ennestään tuttu ja hyväksi havaittu. Kuvaustilat on sijoitettu suljinpainikkeen viereen, mutta näkyvillä ovat ainoastaan valokuvaus- ja videokuvaustilat sekä viimeisimpänä käytetty erikoistila muiden odottaessa alimpana sijaitsevan erillisen valikkopainikkeen takana. Testijakson aikana sovellus toimi nopeasti ja moitteetta.

Hyvässä valaistuksessa Moto G9 Plussan pääkamera kykenee kiitettävään jälkeen. Värintoisto on luonnollista samoin kuin myös kuvien yleinen käsittelyjälkikin. Yksityiskohtia 64 megapikselin sensori kerää hyvin ja 16 megapikselin lopputulokset kestävät zoomaustakin. Haasteitakin kameralla tulee vastaan ja dynaaminen alue syysauringon paisteessa jäi pariin otteeseen vajaaksi. Kirkkaat alueet paloivat kuitenkin puhki lähinnä varjoisia alueita kuvatessa, sillä HDR-tila ei kyseisissä tilanteissa osannut aktivoitua.

Hämärässäkin kamera pärjää suhteellisen hyvin. Kuvien värintoisto säilyy kiitettävänä eikä kohinaa muodostu liikaa. Dynamiikka on hyvällä tasolla, eivätkä kirkkaat kohdat pala liiallisesti puhki, vaikka luonnollisesti pistemäiset valot ylivalottuvatkin. Valitettavasti tämä saavutetaan tuottamalla hyvin pimeitä kuvia. Tummat alueet ovatkin hämärässä useimmiten aina täysin tukossa, mikä onnistuu tuomaan hyvin yöllisen tunnelman myös kuviin, mutta valitettavasti samalla menetetään käytännössä kaikki varjoisten alueiden yksityiskohdat. Kohinaa kuviin muodostuu jonkin verran, mutta se on pääosin yksisävystä eikä se onnistu häiritsemään.

Motorolan pimeänäkö-nimeä kantava yökuvaustila erottuu edullisten puhelinten massasta toiminnallaan: Motorolan yökuvaustila pyrkii valottamaan kuvia selvästi perustilaa enemmän usein edullisemman pään puhelimissa nähtävän rajoitetumma kirkkaamman pään dynamiikan parantamisen sijaan.

Lopputulokset yökuvaustilalla onnistuvatkin tuomaan huomattavat määrät perustilan hämäräkuvista puuttuneista yksityiskohdista mukaan kuviin. Lisäksi dynamiikka paranee myös kirkkauden alueiden osalta, minkä seurauksena kuvien yleinen yksityiskohtaisuus on selvästi korkeammalla tasolla. Aivan äärimmäisissä olosuhteissa yökuvaustila kuitenkin pyrkii toisinaan valottamaan kuvaa aavistuksen liikaa ja onnistuu sen myötä tuomaan mukanaan myös kohinaa, jota perustilan kuvissa ei ole havaittavissa. Pääosin yökuvaustila kuitenkin onnistuu luomaan perustilaa parempia otoksia, erityisesti jos kuvia ei tarkastele suuremmalta näytöltä.

Myös ultralaajakulmakamera Moto G9 Plussassa pärjää luokassaan hyvin päivänvalossa. 8 Megapikselin resoluution rajat verrattuna pääkameraan ovat kuitenkin varsin selvät ja suuremmalla näytöllä kuvat eivät juurikaan kestä zoomailua, mutta yleisilmeeltään terävyys on kuitenkin riittävää. Valitettavasti pääkameran luonnolliseen värintoistoon ultralaajakulmakamera ei kykene, vaan kuvien valkotasapaino on selvästi kallellaan viileään. Lisäksi värintoisto muutenkin jää huomattavan valjuksi, eivätkä värit pääse loistamaan pääkameran tavoin. Haalean värintoiston vastapainona kamera myös hieman hämmentävästi korostaa kontrastia, minkä seurauksena ääriviivat ja varjot korostuvat kuvista hieman liiallisesti.

Hämärässä ultralaajakulmakamera pärjää luokassaan suhteellisen hyvin. Kuvien värintoisto säilyy hailakkana päivänvalon tapaan, muttei se kuitenkaan huonone entisestään valon vähäisyydestä huolimatta. Kuvat ovat tämän luokan ultralaajakulmakameralle tyypilliseen tapaan suhteellisen tummia, mutta Moto G9 Plussan tapauksessa tämä on vain linjassa pääkameran kanssa luoden kuviin hyvin samankaltaista yksityiskohtamäärää. Yksityiskohtien terävyys kuitenkin kärsii hämärässä todennäköisesti automatiikan pyrkiessä poistamaan kohinaa. Valitettavasti dynamiikan osalta ultralaajakulmakamera häviää isosisarukselleen polttaen kirkkaat alueet pääkameraa helpommin puhki. Yökuvaustilaa ultralaajakulmakamera ei valitettavasti tue, joten hämäräsuorituskyky ei ole käyttäjän parannettavissa.

Ultralaajakulmakamera ansaitsee myös miinuksen automaattitarkennuksen puutteesta, vaikkakin se on yhä tässä hintaluokassa harmillisen yleistä. Kiinteän tarkennusetäisyyden myötä kameralla ei käytännössä voi kuvata kovinkaan lähellä olevia kohteita.

Makrokameran osalta puhelin sijoittuu markkinoiden alempaan kastiin tarjoten vain 2 megapikselin resoluution, joka on nähtävistä myös kuvista erityisesti suuremmalta näytöltä tarkasteltuna. Pieniresoluutioisten makrokameroiden luokassaan kamera kuitenkin onnistuu yllättämään positiivisesti. Värintoisto on miellyttävää ja kuvat ovat eläväisen näköisiä, mutta ennen kaikkea kamera tarjoaa automaattitarkennuksen, minkä myötä lähikuvien ottaminen on huomattavasti kiinteällä tarkennusetäisyydellä varustettuja kilpakumppaneita helpompaa.

Videokuvauksen osalta Moto G9 Plus tukee pääkameransa osalta korkeimmillaan 4K-resoluutiota 30 FPS:n nopeudella ja ultralaajakulmakameran osalta 1080p-resoluutiota samalla 30 FPS:n nopeudella. Kuvanlaatu on ei yllätä luokassaan puoleen tai toiseen. Elektroninen kuvanvakain hoitaa tehtävänsä suhteellisen hyvin, joskin kävellessä selvää tärinää yltää myös videolle asti. Värintoisto ei ole pääkameran videokuvassa valitettavasti kuitenkaan yhtä luonnollista kuin valokuvissa, vaan sekä saturaatio että kontrasti korostuvat videossa selvästi, minkä seurauksena varjoalueet tummuvat helposti tukkoon.

Ultralaajakulmakameran video yllättää kuvankäsittelyllään, sillä hailakoiden valokuvien vastapainona video myös ultralaajakulmakameran video korostaa selvästi liikaa kontrastia ja saturaatiota, minkä lisäksi 1080p-videon terävöitys on myös hieman liiallista. Positiivisena puolena ultralaajakulmakameran videoissa elektroninen kuvanvakain vaikuttaisi toimivan pääkameraa sulavammin.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmä Motorola Moto G9 Plussassa on valmistajalle tuttuun tapaan lähes muokkaamaton Android, johon Motorola on lisännyt vain muutamia omia ominaisuuksiaan, kuten valmistajan ennestään tutut elekomennot ja Moto G 5G Plussasta tuttu ”Power touch” -pikavalikko, joka aukeaa virtapainiketta tuplanäpäyttämällä. Esiasennettuja sovelluksia puhelimessa on Googlen vakiokattauksen lisäksi äänentoistoa muovaava ”Äänitehosteet”, Motorolan omia etuja ja tietopaketteja tarjoava ”Motorola-ilmoitukset” ja lisäominaisuuksien hallintakeskuksena toimiva ”Moto”.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa on Android 10, joten aivan tuoreinta softaa laitteessa ei siis ole, mutta se on tässä hintaluokassa odotettavissakin. Tietoturvapäivitykset päivittyivät testijakson aikana syyskuun versioon ollen siis suhteellisen hyvin ajan tasalla. Moto G9 Plus kuuluu valmistajalle totuttuun tapaan Android Enterprise Recommended -ohjelmaan, joka kattaa puhelimelle ainakin yhden suuren Android-versiopäivityksen ja tietoturvapäivitykset kahdeksi vuodeksi. Puhelimelle onkin siis taattu tietoturvapäivitykset vuoden 2022 syyskuuhun saakka.

Suorituskyvyn osalta puhelimen sisällä sykkivä Snapdragon 730G ei pettänyt. Päivittäinen käyttö oli sulavaa, eikä testijakson aikana kertaakaan tullut vastaan peruskäyttöä häiritsevää tökkimistä puhelimen käyttöjärjestelmän sisällä liikkuessa, kameralla kuvatessa tai internettiä selatessa. Myös pelaamiseen Snapdragon 730G toimii hyvin ja muun muassa Call of Duty Mobile pyöri laitteessa sulavasti korkeimmillakin grafiikka-asetuksilla. Hintaluokan yleiseen tasoon nähden Moto G9 Plussan järjestelmäpiiri sijoittuukin tehokkaimpien joukkoon, ellei mukaan lasketa toisinaan 299 euron tarjouksiin yltäneitä Samsung Galaxy A51 5G:tä ja Xiaomin Mi 10 Lite 5G:tä, jotka tarjoavat sekä tehokkaampaa rautaa että 5G-yhteydet.

Akunkestoa ei lyhyehkön testijakson aikana pystytty ymmärrettävästi kovinkaan kattavasti testaamaan, mutta se vaikutti testijakson perusteella hyvältä. Puhelimessa oli suoraan paketista otettuna vajaat 70 prosenttia akkua, jolla se kesti suhteellisen hyvin kaksi kokonaista työpäivää. Käytännössä ainakin kahden päivän akunkesto lienee saavutettavissa suhteellisen helposti. Tyhjästä täyteen puhelin latautuu tunnissa ja 45 minuutissa (1h 45 min). Puolessa tunnissa akkua kertyi 57 ja tunnissa 75 prosenttia. 90 prosenttia täyttyi vajaassa puolessatoista tunnissa.

 

Yhteenveto

300 euron luokassa Moto G9 Plus asettuu kilpailemaan varsin tasavertaisesti aiemmin io-techissä kehuja ansainneen Xiaomi Redmi Note 9 Pro:n kanssa. Järjestelmäpiirinä Motorolassa toimii Xiaomin käyttämää Snapdragon 720G:tä vanhempi 730G, joka kuitenkin teoriassa asettuu valmistajan mallistossa uudemman piirin yläpuolelle. Käytännön päivittäisessä käytössä piirien välillä ei todennäköisesti juurikaan eroja ole havaittavissa ja molemmat tarjoavat hintaluokassaan ehdottomasti parhaimmistoon kuuluvaa suorituskykyä.

Järjestelmäpiirin parina Moto G9 Plussassa on hintaluokalle suhteellisen ominaiset 4 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa, joista RAM-muistin osalta puhelin häviää aavistuksen Redmi Note 9 Prolle, mutta käytännössä päivittäisessä peruskäytössä Motorolasta löytyvät 4 gigatavua eivät ainakaan testijaksolla osoittaneet loppumisen merkkejä. Akun osalta Motorola tarjoaa 5000 mAh, joka on itseasiassa 20 mAh vähemmän kuin Redmi Note 9 Pro:sta löytyvät 5020 mAh, mutta käytännössä molemmat akut asettuvat hintaluokkansa parhaimmistoon.

Rakenteensa osalta Motorola häviää aavistuksen Redmi Note 9 Prolle. Xiaomi nimittäin tarjoaa puhelimeensa lasisen takakuoren, joka voi olla pudotuskestävyydeltään Motorolan muovista heikompi, mutta vastapainona se kerää huomattavasti vähemmän naarmuja ja tuntuu yleisesti kädessä laadukkaammalta. Motorolan suurehko koko voi myös käyttäjästä riippuen olla negatiivinen puoli, mutta vastaavasti suurikokoinen 6,81-tuumainen näyttö voi olla myös plussa mediaa enemmän kuluttaville.

Median kulutuksen osalta Moto G9 Plussassa tulee vastaan sen leikkaukset edeltäjäänsä verrattuna. Motorola on luopunut stereokaiuttimista uutuudessaan, mikä on toki hyvin tavanomaista 300 euron hintaluokassa, mutta edeltäjästä löytyneenä niiden puute on harmillinen, erityisesti kun huomioon ottaa suurentuneen näytön koon, joka olisi omiaan videoiden katseluun.

Kamerajärjestelmässä on toinen edeltäjästä tehty leikkaus – Motorola on nimittäin luopunut Moto G8 Plussasta löytyneestä laser-tarkennuksesta. Käytännössä puute ei kuitenkaan välttämättä ole järisyttävän suuri, sillä kameran automaattitarkennuksen kanssa ei havaittu testijaksolla ongelmia. Kameroiden itsensä kuvanlaatu Moto G9 Plussassa oli myös hyvällä tasolla ja samassa hintaluokassa kilpailevaan Redmi Note 9 Prohon verrattuna ainakin pääkamera onnistui tuottamaan luonnollisempaa ja parempaa jälkeä päivänvalossa.

Käyttöjärjestelmän osalta Motorola miellyttänee vakiokuntoisesta Androidista pitäviä, sillä valmistajalle perinteiseen tapaan muokkaukset käyttöliittymään ovat pieniä. Android Enterprise Recommended -sertifikaatti takaa puhelimelle ainakin yhden suuren Android-versiopäivityksen ja kahden vuoden tietoturvapäivitykset, mikä on ainakin jonkinasteinen plussa, kun sitä vertaa Xiaomin täyteen hiljaisuuteen päivityslupauksien suhteen.

Kokonaisuutena Moto G9 Plus on tasapainoisen onnistunut puhelin 300 euron hintaluokassa. Se on valitettavasti luopunut joistakin G8 Plussan massasta erottuvista ominaisuuksista, minkä seurauksena se ei onnistu erottumaan kovinkaan erityisesti puhelinmarkkinoilla. Kuitenkin niin kameroidensa kuvanlaadun ja akunkestonsa kuin myös suorituskykynsä osalta Moto G9 Plus onnistuu olemaan hintaluokassaan hyvä puhelin, joka kilpailee varsin tasaväkisesti mm. Redmi Note 9 Pron kanssa tarjoten lähes muokkaamattoman Androidin, Android Enterprise Recommended -sertifikaatin, laadukkaamman pääkameran ja suuremman näytön koon niitä kaipaaville. Kuitenkin jo 50 euron lisäpanostuksella markkinoilla on tarjolla muun muassa Motorola Moto G 5G Plus, minkä lisäksi 299 euron hintaan on tarjouksissa ollut saatavilla myös Samsung Galaxy A51 5G, jotka molemmat ovat monin osin Motorolan uutukaista parempia puhelimia.

Plussaa

  • Lyhyen testin valossa hyvä akunkesto
  • 30 watin pikalataus
  • Laadukas suurikokoinen näyttö
  • Pääkameran kuvanlaatu päivänvalossa
  • Suorituskyky hintaluokassaan
  • Sulava käyttökokemus

Miinusta

  • Kokonaan muovinen rakenne varauksin
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu varauksin
  • Ei ilmoituslediä
  • Ei edeltäjämallista löytyneitä stereokaiuttimia tai laser-tarkennusta

Huomionarvoista:

  • Näytön HDR10-tuesta huolimatta Netflix ei tue puhelimella HDR-videoiden suoratoistoa
  • Puhelin on huomattavan suurikokoinen
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä

 

This site uses XenWord.
;