io-techin testissä MSI:n 6-ytimisellä 8. sukupolven Core-prosessorilla ja GeForce RTX 2080 Max-Q -mobiilinäytönohjaimella varustettu pelikannettava.

MSI esitteli vuoden 2019 CES-messuilla oman kevyiden pelikannettavien mallistonsa eli GS75 Stealth -sarjan. io-techin testiin saapui kyseisen sarjan kallein ja tehokkain GS75 Stealth 8SG -malli, joka on varustettu NVIDIAn GeForce RTX 2080 Max-Q -mobiilinäytönohjaimella ja Intelin 8. sukupolven kuusiytimisellä Core i7-8750H -prosessorilla.

NVIDIAn Max-Q-suunnitelukonseptia mukaileva laite on io-techin testiin saapuneista pelikannettavista 17,3 -tuuman näytöstään huolimatta yksi kevyimmistä, ohuimmista ja pienikokoisimmista, ollen lähes samankokoinen ja -painoinen kuin aiemmin testattu 15,6 tuuman näytöllä varustettu Asus ROG Zephyrus -pelikannettava.

Tutustumme artikkelissa kannettavan ominaisuuksiin ja suorituskykyyn lämpötila- ja melumittauksia unohtamatta. Vertailukohtana testeissä käytämme viime ja tänä vuonna julkaistuja ja io-techissä aiemmin testattuja Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavia.

Testiin saapuneesta MSI GS75 Stealth 8SG -mallista löytyy GeForce RTX 2080 Max-Q -mobiilinäytönohjain ja Intelin Core i7-8750H -prosessori. Kannettavasta löytyy myös edullisempi GeForce RTX 2070 Max-Q:lla varustettu GS75 Stealth 8SF- sekä GeForce RTX 2060:llä varustettu GS75 Stealth 8SE  -malli.

Erittäin kapeilla reunuksilla varustettu näyttö on 17,3-tuuman IPS-paneeli Full HD -resoluutiolla ja se tukee 144 hertsin virkistystaajuutta. GtG-vasteajaksi on ilmoitettu kolme millisekuntia. Tallennustilasta vastaa 512 gigatavun M.2 SSD ja keskusmuistia laitteesta löytyy 32 gigatavua.

  • Ulkomitat: 39,6 cm x 26,0 cm x 1,9 cm
  • Paino: 2,3 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,67 kg & 1,8 m

RTX 2080 Max-Q:lla varustetun MSI GS75 Stealth 8SG (054NE) -mallin hinta Suomessa on alkaen 3650 euroa. GS75 8SF -mallin (RTX 2070) hinta on noin 2800 euroa ja GS75 8SE -mallin (RTX 2060) hinta on noin 2300 euroa.

 

6-ytimistä Core i7-8750H -prosessoria ei pysty ylikellottamaan, mutta se tukee Hyper-Threading-ominaisuutta eli 12 säiettä. Peruskellotaajuus on 2,2 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,1 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli käytössä kaksi muistikanavaa eli kaksi vakiona DDR4-2667-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampaa, joissa oli varsin löysät CAS 19 -muistilatenssit.

GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen Max-Q-mobiiliversion TU104-grafiikkapiirissä on käytössä 2944 CUDA-ydintä, se toimii 735 MHz:n perustaajuudella ja 1095 MHz:n Boost-taajuudella. Boost-taajuus on 760 MHz alhaisempi kuin io-techissä testatussa MSI:n GeForce RTX 2080 Gaming X Trio -työpöytänäytönohjaimessa.

Prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella ja neljän gigahertsin kellotaajuudella Handbrake-rasituksen alussa yli 95 asteeseen, mutta tasoittui parissa minuutissa 90 ja 95 asteen välille, kun prosessorin kellotaajuus laski noin 3,0 GHz:n tietämille. GeForce RTX 2080 Max-Q -mobiilinäytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi rasituksessa hieman reiluun 70 asteeseen grafiikkapiirin kellotaajuuden tippuessa reilusta 1600 MHz:stä alas 1150 MHz:n tienoille.

Läppärin mattamustasta kannesta löytyy kullanvärinen MSIn logo, jonka lisäksi kannen reunoissa ja muovisissa saranasuojissa on kullanväriset yksityiskohdat. Kaiken kaikkiaan ulkoasu on hyvin tyylikäs ja hillitty ilman minkäänlaisia RGB-valaistuksia. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen takana ja molemmilla sivuilla sijaitsevista ulostuloaukoista kolmen tuulettimen avustuksella.

Mukana toimitettava virtalähde on reilun puolen kilon painoinen ja sen johdolla on mittaa mukavat 1,8 metriä. Laturin liitin on valitettavasti sijoitettu niin, että johto on joko lämpimän ilman ulostuloaukon tai RJ45-liittimen tiellä.

Huoltoluukkua kannettavasta ei löydy, joten sisuksiin päästäkseen takapuolelta on irrotettava ruuveja yhteensä 15 kappaletta. Sisuksissa päästään käsiksi lähinnä ylimääräisiin M.2 SSD -liittimiin, joita testiin saapuneessa mallissa on vapaana 2 kappaletta. Muistikammat sijaitsevat emolevyn toisella puolella, joten niiden mahdollinen vaihto vaatii perusteellisempaa laitteen purkamista.

Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta oli 49,4 astetta rungon yläosassa, joka oli lähes 10 astetta viileämpi kuin esimerkiksi RTX 2070 -näytönohjaimella varustetussa Asus ROG Strix SCAR II:ssa.

Näppäimistö on SteelSeriesin käsiäalaa ja sen mainostetuin ominaisuus on jokaiselle näppäimelle määriteltävissä oleva oma värivalaistus (Per-Key RGB). Näppäimistön valaistusefektejä voidaan hallita näppäinyhdistelmiä käyttämällä tai SteelSeriesin omalla ohjelmistolla. Näppäinten liikerata on noin 1,5 mm ja niiden tuntuma on läppärin näppäimistöksi hyvin tyypillinen. Miinuksena mainittakoon täysimittaisen näppäimistön ahtaus. Esimerkiksi nuolinäppäimet eivät ole millään lailla erotettu muista näppäimistä ja sama koskee oikeastaan kaikkia muitakin näppäimiä. Tämä saattaa aiheuttaa jonkin verran virhepainalluksia sekä pelatessa, että kirjoittaessa.

Kosketuslevy on huomattavan leveä, kokonaisuudessaan 14 cm ja sen pinta on mukavan liukas. Sen leveys saattaa kuitenkin aiheuttaa myös harmia kirjoittaessa, koska se kattaa suuren osan näppäimistön alaosasta.

Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy ikävään paikkaan sijoitettu virtaliitin, RJ-45-verkkoliitin, USB 3.1-liitin, Micro SD -muistikortinlukija sekä kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet. Oikeassa kyljessä sijaitsevat USB Type-C 3.0 -liitin, kaksi USB 3.1 -liitintä, Type-C-mallinen Thunderboltia tukeva USB 3.1-liitin sekä HDMI-näyttöliitin ja Kensington-lukkoportti.

Kannettavan eri toimintoja hallitaan MSI Dragon Center -ohjelmistolla, kuten esimerkiksi tuulettimien nopeuksia ja näytön eri väriprofiileja.

 

Suorituskykytestit

Testeissä keskityttiin vertailemaan suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat  io-techissä aiemmin 2018 ja 2019 testatut Asus ROG G703GI-, Asus ROG Zephyrus M- ja Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K- ja kuusytiminen Core i7-8700K -työpöytäprosessori.

Taustatietoa testeistä

Huom! Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. MSI GS75 Stealth 8SG:n testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 430.39 DCH -versio.

 

Cinebench R15

Cinebench-renderöintitestissä MSI GS75 Stealth 8SG sijoittui saman prosessorin omaavien Asus ROG GL704GW:n ja Asus ROG Zephyrus M:n väliin 1090 pisteellä.

 

Handbrake 1.1.1

Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja videon x264-enkoodauksessa sijoitus oli verrattain sama kuin Cinebenchissä 27,9 FPS:n nopeudella.

 

AIDA64 v5.99

Kahta 16 gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän GS75 Stealth 8SG:n keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat reilun 30000 Mt/s luokkaa.

 

CrystalDiskMark 6.0.1

Tallennusmedioiden luku- ja kirjoitusnopeudet olivat hyvää keskitasoa, mutta 512 gigatavun kahteen osioon (286 & 170 Gt) jaettu tallennustila pelikannettavassa ei yksinkertaisesti ole riittävä. Toki ylimääräisiä M.2 SSD -liittimiä löytyy kannettavasta tyhjänä vielä kaksi kappaletta, mutta tämän hintaluokan kannettavassa tallennustilaa olisi suonut olla enemmän.

 

 

Battlefield 1

Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-asetuksilla Battlefield 1 -pelissä GS75 Stealth 8SG sijoittui taulukon kärkipäähän, lähes samoille lukemille kuin yli 4000 euron Asus ROG G703GI. GeForce RTX 2070 -näytönohjaimella varustettuun Asus ROG G704GW:hen verrattuna MSI oli noin 28 prosenttia suorituskykyisempi.

 

The Witcher 3

The Witcher 3:ssa erot tasottuivat ja eroa GL704GW:hen tuli lähinnä 99. persentiilissä, joka oli MSI:n kannettavalla noin 16 prosenttia parempi.

 

Battlefield V

Battlefield V:ssä suorituskykytestit on aiemmin ajettu vain edellisen artikkelin Asus ROG GL704GW:llä, johon nähden pykälää paremman näytönohjaimen sisältävä MSI GS75 Stealth 8SG oli keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden puolesta noin 19 prosenttia suorituskykyisempi. MSI:n kannettavan 99. persentiilin tulos oli puolestaan lähes 40 prosenttia parempi.

 

Shadow of the Tomb Raider

Myös Shadow of the Tomb Raider on suorituskykytesteissä uusi peli, joten sen kohdalla vertailusta löytyy vain kaksi kannettavaa. Keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli vertailun molemmilla kannettavilla lähes samalla tasolla, mutta 99. persentiilissä GS75 Stealth 8SG vie jälleen pitemmän korren noin 30 prosenttia paremmalla tuloksella.

 

Akkukesto rasituksessa

GS75 Stealth 8SG:n akku kesti The Witcher 3 -pelissä 96 minuuttia, joka oli selkeästi testijoukon paras tulos, aiemmin testattujen tehokkaiden pelikannettavien jäädessä alle tuntiin. Suorituskyky tosin kyykkäsi reilusti pelkällä akkuvirralla, samoin kuin muidenkin testijoukon kannettavien kanssa.

Testasimme myös akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa. Tässäkin testissä GS75 Stealthin akku kesti huomattavasti muita testaamiamme pelikannettavia pidempään, jopa yli 5 tuntia.

 

Tehonkulutus ja melu

Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja prosessorirasitus mitattiin Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasitus The Witcher 3 -pelillä.

MSI GS75 Stealth 8SG:n tehonkulutus oli vertailussa alhaisin 3D-rasituksen osalta 153 watilla ja samalla tasolla noin 90 watissa muiden kanssa prosessorirasituksessa.

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Myös melutason mittauksissa MSI GS75 Stealth 8SG otti vertailun kärkipaikan ja 3D-rasituksessa kannettava oli jopa 4-6 desibeliä hiljaisempi kuin verrokit. Tästä huolimatta yli 40 desibelin melutaso on selvästi kuulostavissa ja äänekäs.

 

Näyttötestit

Lukijapalautteen perusteella testasimme nyt myös ensimmäistä kertaa pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Läheskään yhtä syväluotaavaa testausta emme näytölle suorittaneet, mutta teimme muutamia mittauksia, joista selviää näytön tärkeimpiä ominaisuuksia. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla.

MSI GS75 Stealth 8SG:n IPS-paneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1569:1, mustantason ollessa 0,26 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 407 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,16.

Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi 98 prosenttia sRGB-värialueesta ja 76 prosenttia AdobeRGB-värialueesta.

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuus paneelilla oli todella hyvällä mallilla Delta-E:n keskiarvon ollessa vain 1,60. Näiden mittauksien valossa paneelista ei löydy pahemmin moitittavaa, etenkään pelikäytössä. Se on kirkas, kontrastisuhde on hyvä, värit ovat tarkat ja se pystyy kattamaan lähes koko sRGB-värialueen.

 

Loppuyhteenveto

MSI GS75 Stealth 8SG on ulkoisesti tyylikäs ja hillitty kultaisen värisine yksityiskohtineen. Tyylikkyyttä kuvastaa myös päätös jättää ulkokuoren ylimääräiset RGB-valaistukset markkinatrendien vastaisesti kokonaan pois. Laite on fyysisiltä mitoiltaan erittäin siro ja kevyt 17,3-tuumaisesta näytöstään huolimatta. Prosessori ja näytönohjain toimivat rasituksen alla melko lämpimänä, mutta itse kannettavasta lämpö on saatu johdettua ulos kolmen tuulettimen avustamana erittäin hyvin. Myös melutaso oli MSIn GS75 Stealth 8SG:llä vertailun hiljaisin, mutta siitä huolimatta sitä ei voi kutsua yli 40 desibelin melutasolla hiljaiseksi, vaan se on suoraan sanottuna äänekäs. Kehityksen suunta jätti kuitenkin suuhun hyvän maun, mitä tulee siron kokoisiin pelikannettaviin.

GS75 Stealthin näyttö on pintapuolisten testien osalta laadukas ja sen akkukesto on vertailun paras. GS75 Stealth 8SG:n suorituskyky etenkin pelikäytössä ei jättänyt moittimisen varaa, sillä sen 99. persentiilitulokset olivat kaikissa testaamissamme peleissä yli 70 FPS parhailla kuvanlaatuasetuksilla.

Pisin miinus tulee ehdottomasti tallennustilan vähäisestä määrästä. Yli 3500 euron pelikäyttöön suunnatussa kannettavassa sietäisi olla vakiona enemmän tallennustilaa kuin 512 gigatavua. Kun nykyajan pelit vievät helposti 50 Gt levytilaa per peli ja siihen käyttöjärjestelmä päälle, niin kannettavassa ei pysty säilömään kovin montaa peliä yhtäaikaisesti. Toki tallennustilaa on mahdollista laajentaa kahden M.2 SSD -paikan avulla, mutta se vaatii lisää euroja pöytään kuluttajan lompakosta. Hieman lyhyempi miinus on annettava näppäimistön ja leveän kosketuslevyn aiheuttamista haasteista. Vaikka kosketuslevyä on mukava käyttää kokonsa puolesta, olisi ehkä ollut viisaampaa panostaa näppäimistön käytettävyyteen. Nykyisellään näppäimet on ahdettu niin pieneen tilaan, että virhepainalluksia syntyy helposti.

This site uses XenWord.
;