io-tech testasi HMD Globalin edullisen Nokia 3.4 -älypuhelimen.

HMD Global esitteli viime syksynä uusimmat tulokkaansa alle 200 euron hintaluokkaan – Nokia 2.4:n ja 3.4:n. Nyt näistä Nokia 3.4 on saapunut io-techin testattavaksi. Kyseessä on seuraaja vuoden 2019 kesällä julkaistulle Nokia 3.2:lle. Uutuus päivitti ulkonäköään muistuttamaan enemmän aiemmin vuonna 2020 julkaistuja Nokia 5.3- ja Nokia 8.3 -malleja samalla päivittäen myös sisuskalut modernimmiksi.

Nokia 3.4:n sisällä sykkii Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri, joka on selkeä päivitys edeltäjäänsä. 460:ssa on selvää sukulaisuutta mm. Nokia 5.3:ssa käytettyyn Snapdragon 665:een sen sisältäessä ensimmäiseä 400-sarjan piirinä suorituskykyisiä Cortex-A73-prosessoriytimiä. Järjestelmäpiirin parina on 3 Gt RAM-muistia ja 32 Gt tallennustilaa.

Nokia 3.4 tuli saataville Suomessa lokakuun 2020 lopulla 159 euron suositushintaan harmaana, purppurana ja sinisenä värivaihtoehtona, joista viimeksi mainittua myös testikappaleemme edustaa. Suomessa myyntiin tuli vain 32 Gt tallennustilalla ja 3 Gt RAM-muistilla varustettu malli.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä helmikuun alussa edullisimmillaan 139 euron hintaan, eli 20 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia 3.4:ään hieman täysimittaista testiä lyhyemmin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 3.4 toimitetaan HMD Globalille tuttuun tapaan ohuessa neliskanttisessa paketissa, jonka värimaailma noudattaa muista viime vuoden malleista tuttua tyyliä – paketti itsessään on valkoinen ja päällä komeilee suurikokoinen värillinen kuva itse puhelimesta, laitteen mallinimi, Nokia-logo sekä mainos kahden vuoden Android-päivityksistä.

Puhelimen itsensä lisäksi toimitussisältöön kuuluu 5 watin verkkovirta-adapteri, USB Type-A -> Type-C -kaapeli, korttikelkan avaustyökalu sekä huomattavan paksu nivaska paperia, johon kuuluu takuutietolappuset ja pikaohjeet usealla kielellä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

 

Nokia 3.4 on jo ensisilmäyksellä tunnistettavissa HMD Globalin puhelimeksi, eikä vähiten näytön alareunan leukakaistaleeseen sijoitetun Nokia-logon seurauksena. Takapuolellakin sukunäkö on selvä Nokia 5.3:sta ja Nokia 8.3:sta tutun kamerakehikon pyöreän muotoilun myötä.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 161,0 x 76,0 x 8,7 mm
  • Paino: 180 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,9 %

Ulkomitoiltaan Nokia 3.4 sijoittuu aavistuksen viimeaikojen edullisia puhelimia pienempään kokoon 6,39-tuumaisen näyttönsä myötä. io-techin suosittelemaksi 150 euroon pudonneen hintansa myötä päässeeseen viime vuonna julkaistuun Nokia 5.3:een verrattuna uutuus on 3 mm lyhyempi, 0,6 mm kapeampi ja 5 grammaa kevyempi, mutta paksuutta Nokia 3.4:llä on 0,2 mm enemmän. Näytön ja rungon välinen suhde uutuudessa on kuitenkin Nokia 5.3:a heikompi. Edeltäjämalliin nähden 3.4:n näytön koko on kasvanut noin tuuman kymmenyksellä, mutta ulkomitat ovat pysyneet hyvin samankaltaisina puolitoista milliä kasvanutta pituutta lukuun ottamatta.

Muotoilultaan puhelin on suhteellisen kulmikas. Takakuoren pitkät sivut ovat kuitenkin pyöristetyt, mutta vain hyvin loivasti. Tämä yhdistettynä hieman nykyisin yleistynyttä 20:9-suhdetta leveämpään 19,5:9-kuvasuhteeseen saa puhelimen tuntumaan kädessä selvästi laatikkomaiselta. Esimerkiksi juuri vertailukumppanina ollut Nokia 5.3 tarjoaa 20:9-näytön ja pyöristetymmän takakuoren, minkä myötä se tuntuu kädessä selvästi solakammalta. Hieman kilpailijoitaan pienemmän näytön myötä Nokia 3.4 on kuitenkin vielä suhteellisen hyvin käytettävissä yhdellä kädelläkin.

Takakuoren materiaali muistuttaa viikko sitten testissä käynyttä Xiaomin Redmi Note 9T:tä ollen mattapintainen ja tekstuuriltaan karhea. Redmi Note 9T:n tapaan myös Nokia 3.4:n pinta voi näyttää joidenkin mielestä halvahkolta, mutta toisaalta se tarjoaa hyvän pidon, eikä se kerää juurikaan sormenjälkiä tai muutakaan roskaa. Testikappaleen sininen väritys heijastelee sopivassa valaistuksessa myös violetin sävyjä ja onnistuu olemaan varsin persoonallisen näköinen.

Sormenjälkilukija sijaitsee takakuoressa kamerakehikon alla ja toimi testijakson aikana suhteellisen nopeasti ja moitteetta. Vakiona puhelimessa on päällä mahdollisuus vetää yläpalkin ilmoitukset esille pyyhkäisemällä sormenjälkilukijaa, mutta testijakson puitteissa ainakin allekirjoittaneelle ominaisuus toimi hyvin vaihtelevasti. Takaa löytyvä sormenjälkilukija sijoittuu hyvin etusormen kohdille, mikä helpottaa avaamista, mutta vastaavasti useaan kertaan sormi liikahti lukijalla käytön aikana, minkä seurauksena yläpalkki hyppi usein eteen puhelinta normaalisti päivittäin käyttäessä. Ele on kuitenkin otettavissa myös pois päältä asetuksista.

Edulliselle hintaluokalle tyypilliseen tapaan Nokia 3.4 ei tarjoa minkäänlaista vedenkestävyyttä, joten puhelimen kastelemista kannattaa välttää.

Päädyissään Nokia 3.4 ei tarjoa yllätyksiä. Pohjan USB Type-C -liitäntä tukee USB 2.0 -nopeuksia. Sen vasemmalla puolella pienen reiän takana on yksi puhelimen mikrofoneista ja oikealla puolella puolestaan laitteen monokaiutin. Pelkän monokaiuttimen löytyminen on hintaluokalle suhteellisen ominaista, mutta stereokaiuttimien selvästi yleistyttyä viime aikoina on niiden puute pienimuotoinen pettymys.

Yläpäädyssä on toisen mikrofonin sisältävän reiän lisäksi ainoastaan 3.5 mm:n kuulokeliitäntä, joka kykenee ajamaan suhteellisen vaikeasti soitettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita kohtalaisella äänenvoimakkuudella. Luokkansa tehokkaimpiin kuulokelähtö ei kuitenkaan kuulu. Subjektiivisen kokeilun perusteella äänenlaatu kuulostaa tasapainoiselta, eikä ääni rikkoudu täydelläkään äänenpaineella.

Näytön vasemman yläkulman reiässä lepäävä etukamera kykenee varsin tavanomaiseen edullisen hintaluokan kuvanlaatuun. Hyvässä valaistuksessa kuvien värintoisto on miellyttävää ja tarkkuus 8 megapikselin resoluutio huomioden hyvää, mutta dynaaminen alue on rajallinen ja erityisesti taivas tai lumi palaa helposti puhki auringonpaisteessa. Hämärässä suorituskyky puolestaan heikkenee nopeasti ja yksityiskohtien määrä kärsii selvästi. Kuviin muodostuu myös huomattavat määrät kohinaa.

Puhelimen vasemmassa kyljessä sijaitsee HMD Globalin puhelimille tuttuun tapaan Google Assistantille varattu erillinen painike. Painikkeen toiminnan voi kytkeä asetuksista pois päältä, mutta valitettavasti sitä ei ole mahdollista asettaa tekemään mitään muuta, mikä on varsin hölmöä, sillä näppäin olisi helppo valjastaa muuhun hyötykäyttöön. Samalla kyljellä sijaitseva puhelimen korttikelkka ansaitsee kehut, sillä se tukee microSD-kortteja myös kahden SIM-kortin kanssa yhtä aikaa.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,39” IPS LCD -näyttö, 400 nit
  • 19,5:9-kuvasuhde, 720 x 1560 pikseliä, 269 PPI

Näytön osalta Nokia 3.4 tarjoaa, kuten aiemmin mainittu, aavistuksen useita nykyisiä kilpailijoitaan pienemmän koon. Ominaisuuskattaukseltaan se vastaa pitkälti Nokia 5.3:n näyttöä ollen resoluutioltaan 720p ja yltäen perinteiseen 60 Hz:n virkistystaajuuteen. Kyseessä on noin 150 euron hintaluokkaan varsin tavanomainen näyttö, mutta kilpailijat ovat menneet kuitenkin ominaisuuksiensa osalta osin ohi. Poco M3 tarjoaa lähes vastaavassa hintaluokassa 1080p-näytön, kun taas 150 euroon ja alemmas hintaansa usein pudottanut OnePlus Nord N100 tarjoaa 720p-resoluution kaveriksi nopeamman 90 Hz:n virkistystaajuuden.

Hintaluokalleen tyypillisen alhaisen resoluution poislukien näyttö on silmämääräisesti suhteellisen laadukas. Värintoisto vaikuttaa tasapainoiselta, minkä lisäksi värilämpötilakin vaikuttaa suoraan paketista olevan pitkälti kohdillaan. Valkotasapaino on myös säädettävissä asetuksista vapaasti liukusäätimellä.

400 nitin tyypillinen kirkkaus osoittautui päivittäisessä käytössä talvisissa keleissä riittäväksi, muttei se kuitenkaan enää nykypäivänä yllä hintaluokkansa parhaimmistoon. Katselukulmien osalta näyttö on hyvä, eikä sen värintoisto tai kirkkaus juurikaan vääristy sitä suuremmistakaan kulmista katsellessa. Kirkkauden saa kuitenkin laskemaan havaittavasti näyttöä jyrkästä alakulmasta katsellessa.

Rautaominaisuuksiltaan Nokia 3.4 asettuu noin 150 euron hintaluokassa hankalaan rakoon. Järjestelmäpiirinä toimiva Snapdragon 460 on tuttu OnePlus Nord N100:sta, mutta se asettuu kuitenkin Nokia 5.3:n ja Poco M3:n 600-sarjalaisten alapuolelle. Nokia 3.4:n tapauksessa pykälää heikomman järjestelmäpiirin löytyminen on erityisen harmillista ottaen huomioon, että HMD Globalin oma Nokia 5.3 on myös saatavissa usein 150 euron hintaan, eli vain 10 euroa 3.4:n nykyistä kauppahintaa kalliimmalla.

Kuitenkin, kuten alussa mainittiin, on Snapdragon 460 monin osin samankaltainen kuin Nokia 5.3:n sisällä sykkivä Snapdragon 665 – piirin sisällä on vastaavaa arkkitehtuuria käyttävät prosessoriytimet ja sama GPU. Erot ovatkin suorituskyvyn osalta kellotaajuuksissa. Kuitenkin jo OnePlus Nord N100:n testissä havaittiin, ettei piiri täysin pärjää käytännön suorituskyvyltään kilpakumppaneilleen.

Järjestelmäpiirin parina Nokia 3.4:ssä on 3 Gt RAM-muistia ja 32 Gt tallennustilaa. Lukemat eivät enää edes 150 euron hintaluokassa ole erityisen hyvät. 3 Gt:n RAM-muisti on tuttu Nokia 5.3 ja osoittautui tuolloin riittäväksi, mutta se on kuitenkin vähemmän kuin kilpailijoiden useimmiten tarjoama 4 Gt. 32 Gt:n tallennustila puolestaan on nykypäivän mittapuilla huomattavan alhainen muiden tarjotessa vähintään 64 gigatavua. Lisäksi Nokia 3.4:n tallennustila on nykypäivän kilpailuun nähden huomattavan hidasta eMMC 5.1:tä kilpailijoiden keskuudessa yleistyneen UFS 2.1:n sijaan, mikä on valitettava miinus.

Nokia 3.4:lle virtaa antaa 5.3:sta tuttu 4000 mAh:n akku, mikä alkaa nykypäivän mittapuilla olla pienemmässä päästä useiden kilpailijoiden tarjotessa 5000 mAh:n akkuja ja Poco M3:n sisältäessä jopa 6000 mAh:n akun. Nokia tukee myös suhteellisen hidasta 10 watin latausnopeutta, joka sekin on tuttu Nokia 5.3:sta, mutta edustaa nykypäivänä jo tällekin hintaluokalle alempaa kastia useiden kilpailijoiden tukiessa 15 watin tehoa. Paketissa tuleva verkkovirta-adapteri tarjoaa vain 5 watin tehon.

Yhteysominaisuuksien osalta valmistaja ei valitettavasti ole kertonut tarkemmin LTE-yhteyksien nopeutta. Bluetooth-yhteyksien osalta tuki rajoittuu 5.3:n tapaan jo vanhahkoon 4.2-standardiin, minkä lisäksi Nokia 3.4:stä on leikattu kokonaan pois tuki 5 GHz:n Wi-Fi-verkoille jättäen tuen vain Wi-Fi 4 -tasolle. 5 GHz:n verkkojen puute onkin huomattava heikkous, joka voi aiheuttaa päänvaivaa varsinkin tiheään asutuilla alueilla kuten kerrostaloissa, joissa 2,4 GHz:n kaistat saattavat usein olla tukkoisia. Pienenä positiivisena puolena tuki NFC-yhteyksille sentään löytyy, joten esimerkiksi lähimaksaminen kyseisen teknologian avulla on mahdollista.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 460 -järjestelmäpiiri (4 x 1,8 GHz Kryo 240 (Cortex A-73) + 4 x 1,6 GHz Kryo 240 (Cortex A-53) CPU, Adreno 610 GPU)
  • 3 tai 4 Gt LPDDR4-RAM
  • 32 gigatavua eMMC 5.1 -tallennustilaa (vapaana n. 18 Gt), microSD-korttipaikka
  • LTE-A, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n (Wi-Fi 4), Dual Band, Bluetooth 4.2, (A)GPS, GLONASS, BDS, Galileo, NFC
  • Sormenjälkilukija, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 watin latausnopeus

 

Kamera

Nokia 3.4:n kamerajärjestelmä on sijoitettu keskelle takakuoren yläosaa pyöreään kamerakehykseen, joka muistuttaa yleisilmeeltään viime vuoden Nokia 5.3:n ja Nokia 8.3:n ratkaisuja.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera, automaattitarkennus
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, kiinteä tarkennusetäisyys
  • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 8 megapikselin etukamera
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 1080p 30 FPS

Kuvauskelpoisia takakameroita HMD Globalin uutuudessa on kaksi – 13 megapikselin pääkamera automaattitarkennuksella ja 5 megapikselin ultralaajakulmakamera kiinteällä tarkennusetäisyydellä. Näiden lisäksi takaa löytyy 2 megapikselin syvyystietokamera.

Videokuvauksen osalta tuettuna on korkeimmillaan 1080p 30 FPS, mikä ei enää nykypäivänä ole kovinkaan kummoinen suoritus joidenkin kilpailijoiden tarjotessa jo tuen 4K 30 FPS -videolle. Hidastusvideoita Nokia 3.4 ei kuvaa laisinkaan.

Kamerasovellus on tuttu HMD Globalin aiemmistakin puhelimista, joskin kalliimpiin sisaruksiin nähden ominaisuuskattausta on karsittu reilusti. Sovellus itsessään on kuitenkin toimiva ja io-techin testeissäkin hyväksi todettu. Valitettavasti Nokia 3.4:n kanssa sovelluksessa oli havaittavissa usein selvää hidastelua ja miettimistä kuvaa ottaessa tai kuvaustiloja vaihtaessa.

Suoraan paketista otettuna kamerasovellus myös kaatuili paljon, mutta tilanteen korjaava päivitys oli ladattavissa Play-kaupasta välittömästi.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 3.4:n 13 megapikselin pääkamera tuottaa hintaluokassaan kohtalaisen hyvää jälkeä. Kuvat ovat suhteellisen yksityiskohtaisia ja kestävät tarkastelua suuremmaltakin näytöltä, minkä lisäksi myös värintoisto on pääosin luonnollista. Dynamiikassa olisi kuitenkin parannettavaa, sillä kuvien yleisilme on hieman hämärä, minkä lisäksi varjoisat alueet jäävät selvästi liian tummiksi.

Hämärässä pääkameran suorituskyky kuitenkin romahtaa selvästi. Kuviin kertyy reilusti erittäin selvästi näkyvää kohinaa, joka heikentää myös kuvien yksityiskohtaisuutta. Kirkkaat alueet myös palavat poikkeuksetta puhki, mutta se on odotettavissa myös kalliimmiltakin puhelimilta. Heikko kameran hämäräsuorituskyky on 150 euron hintaluokassa suhteellisen odotettavaakin, mutta muun muassa Poco M3 kykenee selvästi Nokia 3.4:ää parempaan jälkeen heikossa valaistuksessa.

Nokia 3.4:n 5 megapikselin ultralaajakulmakamera kykenee hyvässä valaistuksessa käyttökelpoiseen, joskaan ei hyvään kuvanlaatuun. Resoluution rajat ovat nähtävissä varsinkin suuremmalta näytöltä tarkasteltuna, mutta hintaluokka huomioiden kuvat ovat kuitenkin suhteellisen yksityiskohtaisia. Hyvässä valaistuksessa kuvien dynamiikka on riittävää, eivätkä varjot tummu umpeen tai kirkkaat alueet pala puhki, mutta värintoistossa olisi selvästi parannettavaa. Ultralaajakulmakameran kuvien värimaailma näyttää ikään kuin vaalean verhon läpi katsellulta, sillä kaikki värit toistuvat hieman haaleina. Lisäksi kuviin kertyy havaittavaa kohinaa jo päivänvalossa ja valkotasapainolla on taipumusta taittua kylmään.

Edulliselle makrokameralle totuttuun tapaan valon määrän vähentyessä kuvanlaatu romahtaa. Hämärässä kohinaa muodostuu erittäin paljon, minkä seurauksena myös yksityiskohdat katoavat: pahimmillaan kuvista voi tulla jopa hieman mosaiikkimaisia suurikokoisen kohinan vääristäessä yksityiskohtia. Yksityiskohtia katoaa myös kuvien synkän yleisilmeen johdosta, sillä suuri osa kuvasta tummuu hämärässä ympäristössä helposti umpeen.

Nokia 3.4 tarjoaa myös yökuvaustilan, joka toimii sekä pää- että ultralaajakulmakameroilla. Yleisestä käytännöstä poiketen puhelin ei yökuvaustilassa ota kuvia useamman sekunnin ajan muodostaen sitten useasta kuvasta lopputuloksen, vaan yökuvaustila toimii lähes perustilaa vastaavalla nopeudella pidentäen vain aavistuksen kuvan käsittelyaikaa.

Normaalista poikkeava kuvausmetodi yökuvaustilassa on nähtävissä myös kuvien lopputuloksesta: yökuvaustilassa otetut kuvat eivät käytännössä eroa perustilan kuvista laisinkaan. Yökuvaustilan kuviin ei muodostu enempää yksityiskohtia, ne eivät ole perustilaa valoisampia, eivätkä kirkkaat alueet ole dynamiikaltaan perustilaa parempia. Tilojen identtisyys on havaittavissa sekä pääkameran, että ultralaajakulmakameran kuvista, minkä myötä kyseisen tilan käytölle on hankala löytää minkäänlaisia perusteita.

Videon kuvanlaadun suhteen Nokia 3.4 jää heikoksi suoriutujaksi. 1080p 30 FPS -taso ei ole enää nykypäivänä edes 150 euron hintaluokassa hyvä suoritus ja heikohko resoluutio näkyy myös videokuvan yksityiskohtien määrässä. Valitettavasti videon ongelmat eivät jää vain resoluution ja yksityiskohtien tasolle, vaan myös dynamiikassa olisi parannettavaa – videokuva on huomattavan tummaa ja varjoisat alueet kontrastoituvat usein täysin tukkoon.

Videokuvassa ei ole myöskään käytössä minkäänlaista kuvanvakausta, minkä seurauksena liikkuessa videosta tulee helposti hyvin kiikkerää. Automaattitarkennuksenkin kanssa oli jonkin verran haasteita ja kävellessä kamera pumppasi tarkennusta edestakaisin huomattavan paljon.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Nokia 3.4:n sisällä pyörii nykyisin jo yli puolitoista vuotta vanha Android 10 ja käyttöliittymä on Android One -sertifikaatin myötä totuttuun tapaan käytännössä muokkaamaton. Testijakson lopulla käyttöjärjestelmän turvallisuuspäivitykset päivittyivät joulukuun 2020 tasolle, joten hintaluokka huomioiden puhelin on suhteellisen ajantasainen. Varsinkin Android One -sertifiointi huomioiden Android 10:n löytyminen puhelimesta on kuitenkin harmillinen miinus, joskin se on markkinoilla suhteellisen yleistä vielä kalliimpienkin puhelinten joukossa.

Päivitystuki puhelimelle on taattu kahdelle suurelle päivitykselle ja kolmen vuoden tietoturvapäivityksille Android One -sertifikaatin myötä. Käytännössä tuki on siis erityisesti hintatasoonsa nähden erinomaisella tasolla, mutta yhden suuren Android-päivityksen ”hukkaantuminen” Android 11 -päivitykseen on jo hieman harmillista.

Varsin hyvän päivitystuen vastapainona Nokia 3.4 ansaitsee suhteellisen suuren miinuksen suorituskyvystään. OnePlus Nord N100:sta tutusta ja teoriassa luokassaan kohtalaisen suorituskykyisestä Snapdragon 460 -järjestelmäpiiristä huolimatta puhelimen päivittäinen suorituskyky oli selvästi heikointa, mitä allekirjoittanut on hetkeen kokenut – kokemus toi toisinaan jopa mieleen vuosi sitten testatun Nokia 2.3:n, joka sai testijakson aikana testaajan pahimmillaan välttelemään puhelimen käyttöä.

Heikohko suorituskyky näkyi jo päivittäisissä askareissa, kuten internettiä selatessa ja käyttöliittymän sisällä liikkuessa. Enimmäkseen kyseessä oli hidas reagointi kosketuksiin ja esimerkiksi Slack-sovelluksessa viestin kirjoitusruutua painaessa näppäimistön esiin tuleminen saattoi kestää toisinaan niin kauan, että ruutua tuli painettua useasti, koska ensimmäisen kosketuksen epäili jääneen rekisteröitymättä. OnePlus Nord N100:n kanssakin Snapdragon 460 osoitti rajansa, mutta suorituskyky oli silti havaittavasti Nokia 3.4:ää parempaa.

Yksi todennäköinen syy selvästi kilpakumppaneitaan heikommalle suorituskyvylle Nokia 3.4:ssä lienee eMMC 5.1 -muisti kilpailijoiden luottaessa pääasiassa nopeampaan UFS 2.1 -muistiin. Call of Duty -pelistä Nokia 3.4 suoriutui suhteellisen hyvin OnePlus Nord N100:n tapaan ja peli oli pelattavissa jopa korkeimmilla Very High -asetuksilla kevyesti hidastellen. Suorituskyky hyötyy luonnollisesti alhaisemmasta HD-tason näyttötarkkuudesta. Kuitenkin Call of Dutyssäkin Nokia 3.4:llä latausajat olivat huomattavan pitkät. Tallennustilan lisäksi heikkoon suorituskykyyn voi vaikuttaa kilpailijoita vähäisempi 3 Gt:n RAM-muisti.

Erityisen harmillista heikosta suorituskyvystä tekee se, että HMD Globalilta itseltäänkin samaan hintaluokkaan on edelleen saatavilla Snapdragon 665:n sisältävä Nokia 5.3, joka tarjosi kesällä io-techin testissä käydessään huomattavasti parempaa suorituskykyä. Nokia 5.3:kin sisältää vain 3 Gt RAM-muistia, muttei tämä ainakaan kesän testijaksolla osoittautunut ongelmaksi.

Heikon suorituskyvyn lisäksi testijaksolla puhelin myös kertaalleen boottasi itsensä itsekseen yön aikana, minkä seurauksena aamulla SIM-kortit vaativat PIN-koodien syöttämistä, eli puhelin oli ollut aamuun saakka tavoittamattomissa. Samaa ongelmaa ei onneksi kohdattu toistamiseen viikon testijakson puitteissa.

Akunkeston osalta Nokia 3.4 osoittautui toimivaksi, muttei mitenkään poikkeukselliseksi. 4000 mAh:n akku alkaa olla nykymittapuilla useita kilpailijoitaan pienempi, mutta se riitti kuitenkin kantamaan puhelimen yli kolmen päivän käytön. Käyttö oli kuitenkin osittain heikohkon suorituskyvyn myötä suhteellisen vähäistä, mutta näytön päälläoloaikaa kertyi yhteensä reilut 3,5 tuntia, eli yli tunti päivää kohden, joka vastaa kevyehköä peruskäyttöä.

Puhelimen mukana toimitettava 5 watin laturi osoitti testissä selvästi rajansa. Kilpailijoihinsa nähden pienemmästä 4000 mAh:n akusta huolimatta lataus tyhjästä täyteen kesti yli neljä tuntia (4 h 11 min). Vartissa akkua kertyi vaivaiset 7, puolessa tunnissa 15 ja tunnissa 31 prosenttia. 90 prosentin täyttyminen kesti 3 tuntia ja 16 minuuttia, eli viimeiset kymmenen prosenttia latautuu hieman alle tunnissa. Nokia 3.4:n lataamiseen kannattaa siis varata aikaa ja tehdä se esim. öisin.

 

Yhteenveto

io-techin testissä viime kesänä käynyt Nokia 5.3 osoittautui toimivaksi puhelimeksi, vaikka sillä omat ongelmansa olivatkin. Erityisesti hinnanpudotusten jälkeen puhelimen suositteleminen helpottui entisestään ja toimituksemme valitsikin sen parhaaksi alle 200 euron älypuhelimeksi vuonna 2020. Sittemmin puhelimelle on tullut myös kilpailua, joka tarjoaa osin parempia ominaisuuksia tietyin heikkouksin.

Nyt testissä käynyt Nokia 3.4 asettuu hinnaltaan samaan luokkaan, jossa se ei valitettavasti kykene nousemaan edukseen oikein millään osa-alueella. Järjestelmäpiiri on luokkansa heikompaa kastia, minkä lisäksi tallennustila on huomattavan hidasta ja RAM-muistia on gigatavu kilpailijoitaan vähemmän. Käytännön suorituskyky jää yhdeksi heikoimmista allekirjoittaneen käsissä käyneistä älypuhelimista. Näyttö on hintaluokassaan tavanomainen, latausnopeus nykypäivänä jopa hitaahko ja yhteyskattauksesta puuttuu tuki 5 GHz:n Wi-Fi-verkoille.

Kamerajärjestelmän osalta Nokia 3.4:lle voi antaa pisteet, sillä se tarjoaa useimmiten suhteellisen turhan makrokameran sijaan ultralaajakulmakameran. Valitettavasti kameroiden kuvanlaatu ei pärjää esimerkiksi Poco M3:n pääkameralle, mutta on kuitenkin silti hintaluokassaan kohtuullista. Videokuvauksen rajoittuminen Full HD -tasolle sekä kuvanvakautuksen puute on kuitenkin miinus.

Nokia 3.4:n 4000 mAh:n akku ei enää nykypäivänä ole poikkeuksellisen suuri, mutta riittää kantamaan puhelimen suhteellisen hyviin käyttöaikoihin. Kolme päivää kevyehköllä käytöllä ei kuitenkaan enää pärjää luokkansa parhaimmille. Käytännössä puhelimen ainoaksi selvästi erottavaksi eduksi kilpailijoita vastaan jää pitkän päivitystuen takaava Android One -sertifikaatti.

Valitettavasti tuota etua syö tieto siitä, että Nokia 5.3, joka tarjoaa tehokkaamman järjestelmäpiirin, nopeamman tallennustilan, kolmantena kuvauskelpoisena kamerana toimivan makrokameran ja tuen myös 5 GHz:n Wi-Fi-verkoille, on yhä saatavilla käytännössä vastaavaan hintaan. Myös 5.3 on Android One -sertifioitu, joten päivitystuki on tietoturvapäivitysten osalta käytännössä vain puoli vuotta lyhyempi. Nokia 3.4:n saapuessa yhä jo vanhahtavalla Android 10:llä on päivitystuki suurten päivitysten osalta identtinen. Nokia 5.3:n suositteleminen 3.4:n yli onkin helppoa niin kauan kuin se on vielä saatavilla. Lähikuukausina se poistuu hyvin todennäköisesti markkinoilta.

Toisaalta modernimpia ominaisuuksia kaipaaville tarjolla ovat myös OnePlus Nord N100 ja Poco M3, jotka häviävät päivitystuen pituudessa ja luopuvat ultralaajakulmakamerasta, mutta tarjoavat isommat akut, nopeammat laturit, enemmän RAM-muistia, tuen 5 GHz:n Wi-Fi -verkoille ja teknisesti kehittyneemmät näytöt sekä Pocon tapauksessa tehokkaamman järjestelmäpiirin kuin Nokia 3.4. Nykyisellä hinnallaan HMD Globalin uutuus ei yksinkertaisesti onnistu vakuuttamaan millään osa-alueella, joten sen erityinen suositteleminen on mahdotonta ilman selvää hinnanpudotusta.

Plussaa

  • Android One -sertifikaatin mukanaan tuoma päivitystuki
  • Korttikelkka tukee muistikortteja myös kahden SIM-kortin kanssa
  • Ultralaajakulmakameran tarjoamat lisämahdollisuudet valokuvaukseen
  • Massasta erottuva takakuoren väritys

Miinusta

  • Puhelimen hidastelut
  • 3 Gt:n RAM-muisti varauksin
  • Hidas tallennustila, jota tarjolla vain 32 Gt
  • Tuoreimpia kilpailijoitaan hitaampi latausnopeus varauksin
  • Kameran suorituskyky hämärässä
  • Videokuvausominaisuudet

 

This site uses XenWord.
;