io-tech testasi HMD Globalin edullisen Nokia 5.3 -älypuhelimen

HMD Global julkaisi maaliskuussa viimein seuraajan suositulle 8-sarjalleen Nokia 8.3:n muodossa. Kyseinen puhelin luvattiin saataville kesän aikana, mutta vielä markkinoilla valmistajan uutta huippumallia ei ole nähty. Samassa tilaisuudessa julkaistu edullisemman hintaluokan Nokia 5.3 saapui kuitenkin luvattuun tapaan markkinoille loppukeväästä.

Nokia 5.3 on valmistajan uusin tulokas noin 200 euron hintaluokkaan. Lähimpänä edeltäjänä mallille toiminee viime vuoden alussa markkinoille tullut 5.1 Plus. HMD Global jätti siis 5.2-mallin välistä 8.2:n tapaan tavoitteenaan yhtenäistää mallisarjastonsa revisionumeroita.

Nokia 5.3 on saatavilla 64 gigatavun tallennustilalla ja mallista riippuen 3:n, 4:n tai jopa 6 gigatavun RAM-muistilla. Kotimaan markkinoilla yleisin myynnissä oleva versio on kuitenkin testiimmekin saapunut 3 gigatavun malli – 6 gigatavun versiota emme artikkelin kirjoitushetkellä löytäneet Suomesta myynnistä lainkaan. Puhelimen suositushinta valmistajan omilla sivuilla on 219 euroa, mutta Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan laitetta on saatavilla edullisimmillaan julkistuksessa luvattuun globaaliin suositushintaan, eli noin 190 euroon. 4 gigatavun mallista saa artikkelin kirjoitushetkellä kustantaa noin 20 euroa lisää.

Tässä artikkelissa tutustumme Nokia 5.3:een hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa viikon ympärivuorokautisten testikokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 5.3 toimitetaan HMD Globalille tuttuun tapaan ohuessa neliskanttisessa paketissa. Edellismallien sinertävästä värimaailmasta perinteisten yhteen liitettyjen käsien kanssa on luovuttu ja grafiikassa on siirrytty huomattavasti pelkistetympään suuntaan. Kannessa komeileekin vain värillinen kuva puhelimesta edestä ja takaa, Nokian logo ja puhelimen mallinimi sekä Androidin logo kahden vuoden päivitystuen mainoksen kera.

Paketissa toimitetaan itse puhelimen lisäksi USB Type-C -kaapeli, 10 watin verkkovirta-adapteri, perinteiset nappikuulokkeet sekä käyttöohje- ja takuutietolappuset. Äänenlaadultaan mukana toimitettavat kuulokkeet ovat varsin alkeelliset ja muovisen ontot, eivätkä ne tarjoa juurikaan suojausta ympäristön melulta tulpattoman rakenteensa myötä.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Nokia 5.3 noudattaa HMD Globalin maaliskuussa 8.3:n julkistuksen yhteydessä esittelemään linjaa. Puhelin on suhteellisen suurikokoinen ja sen etupuolta peittää 6,55 tuuman näyttö, jonka ylälaidassa sijaitsee pisaramallinen kameralovi. Näyttö itsessään on suora, mutta sen peittävä lasi on reunoiltaan pyöristetty, mikä pehmentää käsituntumaa selvästi. Takakuoren puolelta huomion kiinnittää ensimmäisenä suurikokoinen pyöreä kamerakehikko, jossa puhelimen kaikki neljä takakameraa sijaitsevat. Myös takaa puhelin pyöristyy reunoja kohden, mikä luo kädessä miellyttävän ja laadukkaan vaikutelman.

Harmillisesti laatuvaikutelmaa heikentää hieman kokonaan muovinen rakenne, sillä hintaluokan muilla kilpailijoilla on tarjolla metallia ja lasiakin käyttäviä ratkaisuja. Positiivisena puolena HMD Globalin käyttämä muovi kuitenkin tuntuu kädessä varsin laadukkaalta, eikä käsituntuma jää samalla tavalla ontoksi kuin osassa muovisista puhelimista. Puhelin ei myöskään natise tai vääntyile rasituksenkaan alla. Takakuoren mattapintainen sileä viimeistely onnistuu välttämään hyvin sormenjälkien selvää erottumista, eikä pinta testijaksolla osoittautunut erityisen liukkaaksikkaan. Kuivilla käsillä viimeistely voi kuitenkin olla suhteellisen liukas.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 164 x 76,6 x 8,5 mm
  • Paino: 185 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,3 %

Kuten jo sanottua, on Nokia 5.3 suhteellisen suurikokoinen puhelin ja 6,55 tuuman näyttönsä myötä se sijoittuu 200 euron hintaluokassa suurimpien joukkoon. Puhelimen näytön reunat ovat hintaluokassaan tavanomaiset, vaikkakaan eivät enää nykypäivänä erityisen ohuet. Samassa hintaluokassa kilpailee muun muassa Honor 9X Lite, joka tarjoaa 0,05 tuumaa pienemmän näytön pari prosenttia paremmalla näytön ja ulkomittojen suhteella. Honor 9X Lite onkin lähes yhtä suuresta, joskin hieman leveämmällä kuvasuhteella varustetusta näytöstään huolimatta jopa 3.9 mm lyhyempi, yhtä leveä ja 0,7 mm ohuempi. Nokia on kuitenkin kolme grammaa Honoria kevyempi ja kokoisekseen varsin miellyttävän painoinen.

Päädyiltään Nokia 5.3 on varsin yksinkertainen. Pohjassa keskellä sijaitsee USB Type-C liitäntä, jonka parina löytyy vain mikrofonin ja monokaiuttimen reiät. Kaiutin yltää äänenvoimakkuudeltaan melko kovalle tasolle, joskin äänenlaatu kärsii hieman ääntä täysillä toistaessa.

Yläpäädystä sijaitsee toisen mikrofonin sisältävän reiän lisäksi ainoastaan 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Kuulokeliitäntä on lähtöteholtaan hyvällä tasolla ja sen kautta onkin mahdollista soittaa suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita jopa kovallakin voimakkuudella. Näytön ylälaidan pisaralovessa sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja kuvanlaadultaan hyvää perustasoa. Erityisesti värintoistoltaan hyvässä valaistuksessa kamera kykenee hyvään jälkeen, mutta valon vähentyessä suorituskyky laskee nopeasti.

Kylkien osalta huomion kiinnittää vasemmalta kyljellä sijaitseva erillinen Google Assistantin esiin kutsuva painike, joka HMD Globalin puhelimista on löytynyt jo jonkin aikaa. Positiivisena puolena Nokia 5.3:ssa on nykyisin yhä harvinaisemmaksi käynyt ilmoitusvalo, joka on sijoitettu oikeaan kylkeen virtapainikkeen keskelle.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,55” IPS LCD -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 720 x 1600 pikseliä, 268 PPI

Näytön osalta Nokia 5.3 iskee valitettavasti pykälän hintaluokkansa alapuolelle. Sinällään modernilla 20:9-kuvasuhteella varustettu 6,55-tuumainen näyttö on varustettu vain HD+-tason, eli 720p-resoluution, näytöllä hintaluokassa yleisen 1080p-resoluution sijaan. Erityisesti näytön suurehkon koon huomioon ottaen suoritus on harmillisen heikko.

Resoluutiota lukuun ottamatta näyttö on kuitenkin suhteellisen hyvä. Silmämääräisen arvion perusteella värintoisto on miellyttävää ja pääosin luonnollista, minkä lisäksi myös näytön kirkkaus on riittävä. Puhelin kykenee nostamaan näytön kirkkautta maksimiasetustaan korkeammalle suorassa auringonpaisteessa, jolloin näytöstä on helppo saada selvää kirkkaallakin ilmalla. Valitettavana miinuspuolena tunnistus korkeammalle kirkkaudelle on harmillisen valikoiva ja vaatii usein suoran auringonvalon juuri oikeassa kulmassa. Usein ulkoilmassa liikkuessa ja puhelinta käänneltäessä näytön kirkkaus saattoikin tippua takaisin normaalille maksimiasetukselle, joka jää ikävän tummaksi kirkkaassa ulkoilmassa.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Nokia 5.3 pärjää luokassaan vaihtelevasti. Järjestelmäpiirinä toimiva Snapdragon 665 on osoittautunut hintaluokassa hyväksi vaihtoehdoksi ja se onkin yleistynyt huomattavasti noin 200 euron puhelimissa. Järjestelmäpiirin pariksi HMD Global kuitenkin tarjoaa perusmalliin vain 3 gigatavua RAM-muistia ja mallista riippumatta 64 gigatavua tallennustilaa, jotka eivät enää nykyään yllä luokkansa parhaiden tasolle. Erityisesti RAM-muistia suurin osa kilpailijoista tarjoaa gigatavun enemmän. Järjestelmäpiirille virtaa antamassa Nokia 5.3:ssa on 4000 mAh:n akku, mikä on nykyisin suhteellisen standardi koko tämän hintaluokan laitteessa.

Myöskään verkkoyhteyksien osalta 5.3 ei yllä aivan nykypäivän kilpailijoiden tasolle. LTE-yhteydet rajoittuvat suhteellisen hitaalle, joskin silti peruskäyttöön riittävälle, Cat.4-nopeustasolle, minkä lisäksi Bluetooth-tuen jääminen jo vanhahkoon 4.2-versioon on selvä miinus. Positiivisena puolena puhelin kuitenkin tukee NFC:tä ja 5 gigahertsin verkkoyhteyksiä, mitä ei vielä nykypäivänäkään ole voinut pitää tässä hintaluokassa taattuna.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 665 -järjestelmäpiiri (4 x 2 GHz Kryo 260 Gold & 4 x 1,8 Ghz Kryo 260 Silver, Adreon 610 -GPU)
  • 3, 4 tai 6 Gt RAM
  • 64 Gt tallennustilaa (vapaana 48 Gt), muistikorttipaikka (Max. 512 Gt)
  • LTE Cat.4 -yhteydet (150 / 50 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, BDS, NFC, FM-radio
  • 4000mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 watin lataus

 

Kamera

Nokia 5.3:n takakamerajärjestelmä sijaitsee puhelimen takakuoren yläosan keskellä suurikokoisessa ympyrän muotoisessa kehyksessä. Kehys muistuttaa huomattavasti 5.3:n kanssa yhtä aikaa julkaistun 8.3:n ratkaisua. Kameroiden linssit on sijoitettu neliön muotoon ympyrän laidoille ja kehyksen keskellä sijaitsee puhelimen LED-salama. Kamerakehys on lievästi kohollaan takakuoresta, muttei se kuitenkaan aiheuta merkittävää keikkumista pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 13 megapikselin pääkamera, f1.8, PDAF-automaattitarkennus
  • 5 megapikselin ultralaajakulmakamera (13 mm polttoväli)
  • 2 megapikselin syvyystietokamera
  • 2 megapikselin makrokamera
  • 8 megapikselin etukamera, f2.0
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, hidastusvideo 720p 120 FPS

Kameravalikoimaltaan Nokia 5.3 mukailee pääosin hintaluokkansa normeja, joskin kameroiden megapikselimäärät ovat hieman alhaisia. Päätakakamerasta löytyy 13 megapikselin sensori f1.8-aukkosuhteen objektiivilla, eli hintaluokassa suhteellisen yleistä korkeaa resoluutiota ja pikselien yhdistämistä ei Nokia 5.3:n pääkamera tue. Ultralaajakulmakamera on varustettu tavallista pieniresoluutioisemmalla viiden megapikselin sensorilla, jonka aukkosuhdetta ei valitettavasti ole ilmoitettu. Hintaluokalle ominaiseen tapaan myöskään Nokia 5.3:n ultralaajakulmakamera ei tue automaattitarkennusta, vaan se on varustettu kiinteällä tarkennusetäisyydellä.

Pää- ja ultralaajakulmakameraa tukemassa puhelimessa ovat nykyisin hyvin yleinen 2 megapikselin makrokamera ja samalla resoluutiolla varustettu syvyystietokamera.

Videokuvausta Nokia 5.3 tukee pääkameran osalta korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa tai vaihtoehtoisesti hidastusvideota voi kuvata 720p-resoluutiolla 120 kuvaa sekunnissa. Ultralaajakulmakameran videokuvaus rajoittuu valitettavasti 720p 30 FPS -tasolle, mikä ei edes tässä hintaluokassa ole kehuttava suoritus.

Nokia 5.3:n kamerasovellus on HMD Globalin muistakin puhelimista tuttu ja jo ennestään hyväksi todettu. Sovellus on helppokäyttöinen, mutta kuitenkin riittävän monipuolinen. Testijaksolla kamerasovellus myös toimi moitteetta ja suhteellisen nopeasti.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 5.3:n kuvat ovat yleisilmeeltään hyviä. Dynamiikka on hyvää ja kuviin kerääntyy suhteellisen paljon yksityiskohtia. Myös värintoisto onnistuu olemaan miellyttävää, mutta toisinaan kamera voi ylikorostaa värejä paljonkin. Kuvia zoomaillessa 13 megapikselin sensorin kykyjen rajat ovat tunnistettavissa, eikä yksityiskohtien määrä pärjää hintaluokan parhaimmistolle. Positiivisena puolena kuvan käsittely on hyvin aisoissa, eikä kamera yritä kompensoida puuttuvia yksityiskohtia liiallisella terävöityksellä. Kokonaisuudessaan kamera onnistuu jättämään hyvässä valaistuksessa kuitenkin positiivisen vaikutelman.

Hämärämmässäkin Nokia 5.3 kykenee tuottamaan siedettävää jälkeä. Värintoisto alkaa kärsiä, minkä lisäksi myös kohina lisääntyy, mutta yleisilmeeltään ilman suurempaa zoomailua kuvat ovat vielä käyttökelpoisia. Dynamiikka kuvissa säilyy suhteellisen hyvin hämärässäkin, joskin kirkkaimmat yksityiskohdat voivat palaa aika helposti puhki. Kameran rajat tulevat kuitenkin vastaan valon vähentyessä entisestään ja kohinan sen myötä lisääntyessä. Kameran kohinanvaimennus pitää sen kohtalaisen tasalaatuisena, mutta vastapainona yksityiskohtien määrä vähenee huomattavasti ja kuvista tulee hyvin pehmeitä.

Ultralaajakulmakamera ei onnistu toisintamaan pääkameran hyvää suorituskykyä. 5 megapikselin resoluutio näyttää rajansa jo hyvässäkin valaistuksessa, eikä kamera onnistukaan keräämään erityisen hyvin yksityiskohtia. Lisäksi kameran dynamiikka on huomattavasti pääkameraa heikompaa ja kirkkaassa päivänvalossa taivas palaakin helposti puhki. Väritoisto kamerassa on kuitenkin miellyttävän luonnollista optimaalisessa valaistuksessa.

Kuitenkin jo hieman optimaalista heikommissa olosuhteissa, kuten pilvisenä päivänä kameran suorituskyky heikkenee entisestään. Kuviin alkaa muodostua kohinaa, joka on selvästi havaittavissa jo kevyellä zoomaamisella, minkä lisäksi pääkameraan verrattuna kuvista tulee huomattavan synkkiä. Valon vähentyessä entisestään kuvien kohina lisääntyy reilusti, minkä lisäksi yksityiskohdat alkavat heikentyä ja kuvista tulee hyvin pehmeitä.

Nokia 5.3:n makrokamera onnistuu jopa hieman yllättämään hintaluokassaan. Kuvanlaatu säilyy suhteellisen hyvänä ja värintoisto luonnollisena, vaikkakin kahden megapikselin sensorin tarkkuuden rajallisuus on nähtävissä selvästi, eivätkä kuvat juurikaan kestä zoomaamista. Lisäksi makrokameran kuvat ovat muihin kameroihin verrattuna huomattavan hämäriä hyvässäkin valaistuksessa. Makrokameran hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta käytännössä Nokia 5.3 onnistuu tuottamaan 2 megapikselin makrokameraksi hyvää jälkeä.

Nokia 5.3:n yökuvaustila on käytettävissä sekä pää- että ultralaajakulmakameralla.  Käytännössä tila toimii hintaluokalle ominaiseen tapaan lähinnä parantaen kuvan dynamiikkaa selvän lisävalotuksen sijaan. Valitettavasti dynamiikan parantamisen ohessa yökuvaustila korostaa tietyissä tilanteissa huomattavasti kontrastia ja lisää terävöitystä, mikä näyttäytyy erityisesti hieman valoisammissa olosuhteissa selvästi alkuperäistä luonnottomampana kuvana. Parhaimmillaan yökuvaustilassa kamera onnistuu kuitenkin parantamaan dynamiikkaa selvästi perustilaan verrattuna.

Ultralaajakulmakameran osalta yökuvaustila tuottaa erittäin heikkoa jälkeä. Selvästi hämärässä ympäristössä ultralaajakulmakameran valovoimaisuuden loppuessa kesken yökuvaustila pyrkii lisäämään valotusta selvästi liikaa tuoden kuvaan huomattavat määrät kohinaa. Hieman paremmin valaistussa ympäristössä on havaittavissa, kuinka yökuvaustila ei juurikaan onnistu keräämään enempää yksityiskohtia, vaan sen sijaan korostaa kontrastia huomattavasti tuottaen tummilta alueiltaan jopa alkuperäistä kuvaa heikompaa jälkeä.

Videokuvauksen osalta Nokia 5.3 kykenee tuottamaan pääkamarallaan 4K-videota kuvatessa kohtalaista jälkeä. Värit ja kontrasti ovat selvästi ylikorostuneita ja tummat alueet tummuvatkin helposti tukkoon, mutta yksityiskohtien määrä on hyvällä tasolla. Valitettavasti videokuvassa ei vaikuttaisi olevan minkäänlaista kuvanvakautusta, joten kuva tärisee huomattavan helposti vapaalla kädellä kuvatessa.

Ultralaajakulmakameran video ei puolestaan onnistu vakuuttamaan. Video rajoittuu 720p-resoluutioon 30 FPS-nopeudelle ja käytännössä video on erittäin pehmeää jopa 720p-resoluutio huomioon ottaen, minkä lisäksi myös dynamiikka on huomattavan heikkoa.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmän osalta HMD Global luottaa Nokia 5.3:n kanssa jo totuttuun tapaan Android Oneen, eli puhelin on varustettu käytännössä muokkaamattomalla Android-käyttöliittymällä. Lähes puhtaan Android-käyttöliittymän ohesta puhelimesta löytyykin valmistajan omana lisänä ainoastaan kamerasovellus.

Kustomoimattoman käyttöliittymän lisäksi Android One -ohjelma tuo mukanaan hyvän päivitystuen kahden suuren Android-päivityksen ja kolmen vuoden kuukausittaisten tietoturvapäivitysten muodossa. Testihetkellä heinäkuun puolessa välissä puhelin oli varustettu kesäkuun tietoturvapäivityksillä.

Suorituskyvyn osalta puhelin pärjäsi testijakson aikana Snapdragon 665 -järjestelmäpiirille tuttuun tapaan hyvin. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen ja kevyt käyttö kuten internetin selaaminen oli puhelimella pääosin sulavaa, vaikkakin Chromen kanssa kohdattiin satunnaisesti kevyttä hidastelua. Pelaamiseen piiri on todettu jo useaan kertaan toimivaksi, mutta Nokia 5.3:n alhaisen resoluution myötä pelitehoa puhelin voi tarjota jopa hieman kilpailijoitaan paremmin. Call of Duty Mobile asetti tuttuun tapaan grafiikka-asetuksensa high-tasolle tarjoten sulavan pelikokemuksen.

Hintaluokassaan alhaiseksi jäävä kolmen gigatavun RAM-muisti ei testijakson aikana aiheuttanut ongelmia, mutta teoriassa yleistä tasoa yhden gigatavun vähäisempi muistin määrä voi useaa sovellusta ristiin käyttäessä aiheuttaa sovellusten sammumista taustalla.

Akunkeston osalta Nokia 5.3 osoittautui kotisivuillaan esitetyn kahden päivän lupauksen mukaiseksi. Testijakson aikana puhelin jaksoi poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää käyttöä noin 5-6 tunnin näytön päälläoloajoilla, mikä on käytännössä erittäin hyvä suoritus. Puhelin tukee maksimissaan 10 watin latausta, jonka myös paketissa mukana toimitettava verkkovirta-adapteri tarjoaa. Puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kesti lähes 3 tuntia (2 h 50 min), mikä on suhteellisen heikko suoritus, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen huono hintaluokassaan. 90 prosenttia akusta latautui jo kahdessa tunnissa, eli viimeisen kymmenen prosentin lataaminen kesti jopa 50 minuuttia.

Huomion arvoisena yksityiskohtana Netflix tunnistaa puhelimen Widevine-tueksi ainoastaan tason L3 ja rajoittaa sen myötä suoratoistettavien videoiden resoluution SD-tasolle. DRM-info-sovelluksen mukaan Nokia 5.3 tukee kuitenkin Widevine L1 -tasoa, minkä myötä tuki suoratoistopalveluiden HD-videoille pitäisi löytyä. Tämä voi teoriassa olla korjattavissa joko puhelimen tai Netflixin puolesta päivityksellä, mutta tällä hetkellä tilanteeseen ei ole ratkaisua.

 

Yhteenveto

HMD Globalin edullisen pään malleille jo tutuksi tulleeseen tapaan Nokia 5.3:sta löytyy hyvät puolensa, mutta myös omat harmilliset kompromissinsa. Näistä suurimpana voitanee pitää 200 euron hintaluokassa alhaista näytön resoluutiota. 720p on erityisesti suurikokoisessa 6,55 tuuman näytössä selvästi muuta kilpailua heikompi resoluutio, mutta positiivisena puolena näyttö on kuitenkin muilta ominaisuuksiltaan kuten kirkkaudelta ja värintoistoltaan suhteellisen hyvä.

Viime vuoden pykälää korkeamman luokan laitteeksi asemoidun Nokia 6.2:n suurimman ongelman – järjestelmäpiirin – HMD Global on kuitenkin 5.3:ssa korjannut. Puhelimen sisällä sykkii hintaluokassa jo lähes standardiasemaan noussut Snapdragon 665, joka onnistuu siivittämään puhelimen toimintaa päivittäisissä askareissa vallan mainiosti. Valitettavasti Nokia 5.3 ei kuitenkaan täysin onnistu hintaluokkansa rautakilpailussa pärjäämään, sillä puhelin on varustettu vain 3 gigatavulla RAM-muistia useimpien kilpailijoiden tarjotessa 4 gigatavua. Tallennustilaa laitteesta löytyy 64 gigatavua, mikä ei myöskään hintaluokan parhaimmistolle pärjää, mutta on silti perushyvä suoritus.

Kiitokset 5.3 ansaitsee ehdottomasti rakenteestaan ja akkukestostaan. Täysin muovisesta rakenteesta huolimatta puhelin on kädessä jämäkän tuntuinen, minkä lisäksi muotoilu on varsin onnistunutta. Myös näytön puolelta reunoille kevyesti pyöristetty lasi lisää puhelimen laatutuntumaa huomattavasti, sillä puhelimesta ei sen myötä löydy selvästi teräviä kulmia ollenkaan. Akunkesto puolestaan osoittautui lyhyen testijakson aikana erinomaiseksi ja kahden päivän ylitys yli viiden tunnin näytön päälläoloajoilla onnistui useaan otteeseen.

HMD Globalille tuttuun tapaan ehdottomana myyntivalttina laitteella on myös Android One -sertifiointi. 200 euron hintaluokassa kahden suuren Android-päivityksen ja kolmen vuoden tietoturvapäivitysten lupaaminen ei missään nimessä ole itsestäänselvyys. Päivitystuen lisäksi Android Onen mukanaan tuoma puhdas Android-käyttöliittymä on osalle käyttäjistä suurikin plussa.

Kameran osalta Nokia 5.3 jättää hieman ristiriitaisen maun. Hyvässä valaistuksessa pääkamera onnistuu tuottamaan miellyttävän luonnollista jälkeä ilman ylikorostunutta jälkikäsittelyä, eikä kamera hämärässäkään häviä hintaluokan yleiselle tasolle. Ultralaajakulmakamera ei kuitenkaan onnistu yltämään pääkameran tasolle ja jättää väistämättä pienen pettymyksen maun jälkeensä.

Kokonaisuudessaan Nokia 5.3 on suhteellisen tasapainoinen puhelin 200 euron hintaluokkaan. Hyvää päivitystukea, kameraa ja suorituskykyä kaipaavalle käyttäjälle puhelin onnistuukin olemaan varteenotettava vaihtoehto kilpailijoita pienemmästä 3 gigatavun RAM-muistista ja heikohkosta ultralaajakulmakamerasta huolimatta. Myöskään hämärässä paljon kuvaavalle puhelin ei välttämättä tarjoa hintapisteensä parasta antia. Näytön resoluutio voi olla osalle käyttäjistä suurikin miinus, joskin resoluution merkitys on usein hyvin käyttäjäkohtaista erityisesti, kun näyttö muilta osa-alueiltaan onnistuu olemaan suhteellisen toimiva kokonaisuus.

Plussaa

  • Akunkesto
  • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Ilmoitusledi
  • Muistikortin käyttömahdollisuus kahden SIM-kortin kanssa
  • Pääkameran kuvanlaatu valoisassa
  • Puhelimen rakenne varauksin
  • Android One -sertifikaatin mukanaan tuoma päivitystuki

Miinusta

  • Ulkoilmassa maksimitason yläpuolelle näytönkirkkauden nostavan tunnistimen herkkyys
  • Näytön resoluutio vain 720p
  • Vain 3 Gt RAM-muistia
  • Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 720p 30 FPS -tasolle
  • Kilpailijoitaan heikommat yhteysominaisuudet
  • Netflixin videoiden rajoittuminen SD-resoluutioon

 

This site uses XenWord.
;