io-tech testasi 200 euron hintaisen Nokia 5 -älypuhelimen.

Nokia 5 julkistettiin yhdessä Nokia 3- ja Nokia 6 -puhelimien kanssa viime helmikuussa. Kauppojen hyllyille saapui ensimmäisenä Nokia 3, joka testattiin jo aiemmin io-techissä. Tällä kertaa testivuoroon pääsee Nokia 5, jonka hinta on artikkelin julkaisuhetkellä 199 euroa ja se on näin ollen 50 euroa hintavampi Nokia 3:een nähden.

Nokian uutuusmallit on otettu Suomessa innolla vastaan, mutta erityisesti Nokia 5:n ja Nokia 6:n kohdalla toimitusongelmat ovat olleet vahvasti läsnä. Myyntiin saapuminen kuukausia julkistuksen jälkeen ja sitä seuranneet toimitusongelmat ovat aiheuttaneet ansaitusti kovaa palautetta kuluttajien suunnasta.

Nokia 5:n osalta voidaan todeta jo testaamatta sama asia kuin kolmosenkin tapauksessa; parin sadan euron hintaluokka tulee olemaan vaikea kilpailualusta.

Artikkelissa tutustutaan Nokia 5:n rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, käyttöjärjestelmään, suorituskykyyn, akunkestoon sekä käyttökokemuksiin noin viikon kestäneen testijakson pohjalta. Tarkoituksena on selvittää kannattaako 50 euron lisäsijoitus verrattaessa sisarmalli Nokia 3:een.

 


Myyntipakkauksen sisältö on liki identtinen halvempaan Nokia 3:een nähden, sillä ainoa eroavaisuus on laturin ampeerimäärä. Itse laitteen lisäksi pakkaukseen on sisällytetty kuulokkeet, microUSB-kaapeli, 5 V / 2 A -laturi, korttikelkkojen avaustyökalu sekä pikaohjeet.

 

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

Nokia 5 on kooltaan 149,7 x 72,5 x 8,05 mm (kameran kohdalta 8,5 mm) ja painoa löytyy 160 grammaa. Pienempään Nokia 3 -malliin nähden se on siis runsaat kuusi millimetriä pidempi, mutta vain runsaan millin leveämpi. Painoeroa näillä on 20 grammaa. Värivaihtoehdot ovat satiinimusta, satiinivalkohopea, karkaistu satiinisininen ja kupari.

Yleiseltä käsituntumaltaan laite on hintaluokassaan kovaa tasoa. Saumaton alumiinirakenne tekee puhelimesta erittäin jämäkän, eikä runsaammallakaan vääntelyllä puhelimesta saa heikkoa vaikutelmaa taiottua.

Pyöristettyjen kylkien ansiosta laite tuntuu istuvan mukavasti käteen. Metallisen takakannen vuoksi laite on herkempi lipsahtamaan käsistä verrattaessa Nokia 3:n muoviseen takakuoreen.

Nokia 5:n tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 430 (kahdeksan 1,4 GHz maksimikellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-prosessoriydintä + Adreno 505 -grafiikkasuoritin)
  • 2 gigatavua RAM-muistia
  • 3000 mAh:n akku
  • 16 Gt tallennustilaa (käyttäjälle vapaana noin puolet, laajennettavissa microSD-kortilla 128 Gt asti)
  • 4G-yhteydet (Cat.4 150/50 Mbps), dual-SIM
  • kiihtyvyystunnistin (G-tunnistin), valoisuustunnistin, e-kompassi, sormenjälkilukija, gyroskooppi, etäisyystunnistin, NFC

Etupuolen 5,2-tuumainen IPS LCD -näyttö käyttää 1280×720-resoluutiota ja sen maksimikirkkaudeksi on kerrottu 500 nitiä. Suojalasina toimii Corning Gorilla Glass (lasin versiota ei määritelty) pyöristetyillä 2.5D-reunoilla. Kokonaisuutena ominaisuudet siis ovat Nokia 3:a vastaavat lukuun ottamatta kokoa (+0,2 tuumaa) ja kirkkautta (+50 nitiä).

Kokonaisuutena näyttö on samaa OK-tasoa Nokia 3:n kanssa, joskin myös Nokia 5:n näyttö tuntuu olevan väreiltään hieman sinertävä/harmaa. Erityisenä huomiona on mainittava laajemmista katselukulmista katseltaessa merkittävä sinertävänharmaa muutos, joka näkyy etenkin kun näytöllä on tummaa sisältöä (Nokia 3 tässä suhteessa jopa parempi näytöltään).

Näytön alapuolella vastaan tulee yksi oleellisin parannus Nokia 3:een verrattuna, sormenjälkitunnistin. Sen molemmille puolille on sijoitettu kapasitiiviset näppäimet ja näin ollen tunnistimen viraksi jää toimia myös kotinäppäimenä. Näppäinten järjestystä ei ole mahdollista muuttaa ohjelmallisesti. Nokia 3:sta poiketen kapasitiiviset näppäimet ovat taustavalaistut.

Sormenjälkitunnistin ei yllä nopeudessa huippumallien tasolle (aukeamisessa huomattava viive), mutta toiminnaltaan se on hyvin varma eikä viikon testijakson aikana nirsoillut sormenjäljen kanssa kertaakaan.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu 8 megapikselin etukamera f2.0-aukkosuhteen objektiivilla, kuuloke sekä Nokia-logo. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu kaksi kelkkaa, joista ylimpään voidaan asettaa kaksi nanoSIM-korttia ja alempaan yksi microSD-kortti (tuettuna 128 gigatavuun asti). Nokia 5 tulee Androidin Adoptable Storage -ominaisuutta, eli muistikortin voi alustaa saumattomaksi osaksi laitteen sisäistä tallennustilaa. Tällöin kannattaa kuitenkin huomioida, että hidas muistikortti hidastaa todennäköisesti sovellusten yleistä toimintanopeutta.

Laitteen metallirakenteen vaatimat muoviset antenniraidat on päätetty toteuttaa sijoittamalla ne laitteen ylä- ja alapäätyyn, ja näin ollen takakansi on kokonaan yhtenäinen. Raidat on valmistettu eri sävyisestä harmaasta kuin muu puhelin, mutta niiden olemassaolo ei kuitenkaan erityisesti hyppää silmille.

Oikealla kyljellä on laitteen virtapainike sekä äänenvoimakkuuden painikkeet. Laadukkaan oloiset painikkeet ovat tuntumaltaan selkeät ja ne tuottavat selkeän painallusäänen.

Alapäädyssä monokaiuttimen ja mikrofonin paikat on vaihdettu päittäin verrattaessa Nokia 3:een. MicroUSB-liitin tukee vain 2.0-nopeutta ja siinä on luotettu “vanhanmalliseen” liittimeen USB Type C:n sijasta. Yläpäädyn 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja mikrofoni ovat identtisissä paikoissa Nokia 3:een nähden.

Kun Nokia 5:n kaiutinta verrataan Nokia 3:n vastaavaan, todetaan sen olevan äänenvoimakkuudeltaan melko samaa tasoa, mutta esimerkiksi musiikkia kuunnellessa kovalla äänenvoimakkuudella puuroutuminen ei ole niin pahaa. Kummankaan laitteen tarjoamat vaihtoehdot eivät tarjoa mitään kuunteluelämystä, mutta Nokia 5 vie pidemmän korren.

 

Kamera

Takapuolen kameran sijoittelu on vastaava kuin halvemmassa mallissa, mutta kameran parina on kaksois-LED-salama Nokia 3:sta poiketen ja se on sijoitettu hieman alemmas kuin sisarmallissa. Takakameran objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0 ja sen takana on 13 megapikselin kuvasensori (1/3″, 1,12 um pikselikoko). Videokuvaa kamera pystyy taltioimaan 1080p tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Nokia 5:n kamera käyttää melko simppeliä kameraohjelmistoa, joka on HMD Globalin omaa käsialaa. Vasemman reunan ikoneista voidaan valita salama-, HDR-, ajastin- ja etukameraan vaihto -toiminnot ja oikealta voidaan vaihdella normaalin kuvauksen ja videokuvauksen välillä. Oikeasta yläkulmasta pääsee selaamaan aiemmin otettuja kuvia ja vasemmasta alakulmasta päästään säätämään tarkempia asetuksia.

Yleiseltä toiminnaltaan ja käytettävyydeltään kamera on sellainen, kun tämän hintaluokan puhelimelta voi odottaa. Kamerasovellus käynnistyy suhteellisen nopeasti ja kuvien ottaminen tapahtuu myös ilman merkittäviä viiveitä, vaikka kuvia napsisi useammankin putkeen.

 

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen täyteen kokoonsa klikkaamalla kuvan ensin suuremmaksi vasemmalla hiiripainikkeella ja sen jälkeen avaamalla sen hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta uuteen välilehteen.

Nokia 5:n kameran kuvanlaatu on hintaluokassaan käypää tasoa. Kuvien värimaailma tallentuu suhteellisen tarkasti reaalimaailmaa vastaavaksi ja kuviin kertyy hyvin yksityiskohtia. Valon vähentyessä kuvien maalausmaisuus kuitenkin korostuu. Tarkennus ei ole täysin luotettava, joten käyttäjän kannattanee ottaa aina tilanteen salliessa useampi kuva tilanteesta tarkentumisen varmistamiseksi.

Laitteella kuvatut videot tarjoavat saman suhteellisen realistisen värimaailman kuin kuvissakin, mutta videokuva on suuremmalta näytöltä katseltuna jokseenkin mössöistä. Pieneltä puhelimen näytöltä katseltuna video on perustasoa ja kelvannee hyvin arkipäivän sovellustarpeisiin.

 

Käyttöjärjestelmä

 

Käyttöjärjestelmän virkaa Nokia 5:ssä ajaa lähes täysin puhdas Android 7.1.1, johon on luvattu kuukausittaiset tietoturvapäivitykset hyvällä tahdilla. Testiartikkelin kirjoitushetkellä (30.7.2017) heinäkuun tietoturvapäivitys oli tullut saataville lupausten mukaisesti.

Valmistajan omia kustomointeja löytyy muun muassa Nokia-tukisovelluksen ja Nokia tune -soittoäänen muodossa, mutta pääpiirteittäin Android-kokemus on lähellä puhdasta ja mitään itseään tuputtavia sovelluksia HMD Global ei ole laitteeseen sisällyttänyt.

HMD Globalin näkemystä käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän suhteen perataan myöhemmin julkaistavassa Nokia 6 -artikkelissa hieman tarkemmin.

 

Suorituskyky, akunkesto ja käyttökokemukset

Aiemmin julkaistussa Nokia 3 artikkelissa tehtiin toteamus, että teoreettisella tasolla Nokia 3:n suorituskyky on melko heikkoa, mutta arkikäytössä sitä ei juurikaan huomaa. Nokia 5 lisää panoksia suorituskyvyn saralla, sillä järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 430, joka on tuttu myös muista vastaavan hintaluokan laitteista.

Mittaustulosten perusteella laitteen teoreettinen suorituskyky on samalla tasolla muiden vastaavaa järjestelmäpiiriä käyttävien puhelimien kanssa. Arkikäytön osalta voidaan todeta samaa kuin Nokia 3:ssa; huomiota kiinnittävää hidastelua ei todettu viikon käyttöjaksolla, mutta 2 gigatavun RAM-muisti ja 16 gigatavun tallennustilan yhdistelmä ei välttämättä säilytä kokemusta pidempiaikaisessa käytössä.

Akkukeston osalta mitattiin tuloksia, joiden perusteella Nokia 5 jaksaa arkikäytössä noin 3,5 tunnin screen on timen. Allekirjoittaneen käyttöön kuului internet-selausta, Youtube-videoiden katsomista, Skype- ja WhatsApp-viestittelyä sekä muutama päivittäinen puhelu näytön kirkkauden ollessa 50 prosentissa. Laitteessa oli kaksi SIM-korttia testijakson ajan.

Mukana toimitetun 10 watin laturin osalta mitattiin yllä olevat tulokset. Akun lataaminen täysin tyhjästä 100 prosenttiin kesti 2,5 tuntia ja viimeinen puolituntinen eteni selkeästi hitaammin verrattaessa muuhun lataukseen.

 

Yhteenveto

Nokia 5 on kaiken kaikkiaan vakuuttava esitys HMD Globalilta. Laitteen kolme suurinta plussaa ovat sen erityisen jämäkän oloinen rakenne, melko puhdas Android 7.1.1 ja korttikelkat, jotka on toteutettu siten, että microSD-korttia voidaan käyttää vaikka käytössä olisi 2 nanoSIM-korttia. Jos kuluttaja harkitsee joko Nokia 3:n tai Nokia 5:n ostoa, voi 50 euron lisäpanostusta suositella lämpimästi.

Nokia 5 ei kuitenkaan tarjoa speksien osalta parasta hintaluokassaan, sillä kilpailijoiden puhelimissa on tässä hintaluokassa usein Full HD -resoluutiota käyttävä näyttö, enemmän RAM-muistia ja nopeampi sormenjälkitunnistin. Hintaluokkaan “kuuluvana” puutteena voidaan mainita vielä erikseen ilmoitus-LEDin puute, joka sellaiseen tottuneelle saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia.

Heikkouksista huolimatta puhelinta voi suositella lähes varauksetta peruskäyttöön ja se ei ole missään nimessä huono vaihtoehto parin sadan euron Android-luuria etsivälle.

 

Hyvää

  • Melko puhdas Android päivityslupauksineen
  • Erittäin jämäkkä rakenne
  • Luotettava sormenjälkitunnistin
  • Suorituskyky kilpailijoiden tasolla
  • Kamera
  • Dual-nanoSIM + microSD erillisinä kelkkoina

Huonoa

  • Näytön sinisenharmaa sävy erityisesti jyrkissä katselukulmissa
  • Tallennustilan ja käyttömuistin määrä
  • Akun lataaminen hidasta
  • Sormenjälkitunnistimen nopeus
  • Ei ilmoitus-LEDiä

 

This site uses XenWord.
;